AZERBAJDZJAN (Azerbaycan Respublikasy/Azerbaijan)


Statsskick:
Republik.
Yta: 86 600 km².
Huvudstad: Baku.
Invånarantal: Ca 9,6 miljoner.
Språk: Azerbajdzjanska (azeriska).
Religion: Islam.
Valuta: 1 manat = 100 gepik.
Visumtvång för svenska medborgare: Ja.
Tidsskillnad (svensk vintertid): +3h.


AZERBAJDZJAN - Baku

Azerbajdzjan, landet som få vet var det ligger och ännu färre kan stava till...
Detta i resesammanhang väldigt okända land är för många fortfarande en vit fläck på kartan.
Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasien vid Kaspiska havet. Azerbajdzjan, Europas östligaste utpost, gränsar till Armenien, Georgien, Iran, Ryssland och Turkiet. Grannländerna har influerat azerbajdzjan vad gäller kultur, religion och maträtter. Bara maten är en anledning till att åka hit!

Huvudstaden Baku är mest känt för oss svenskar i och med Eurovisionsschlagerfestivalen som hölls här 2012 och som vanns av Loreen med bidraget "Euphoria". Baku är Kaukasus största stad och var den femte största i dåvarande Sovjetunionen. Baku är också den rikaste staden i regionen på grund av landets blomstrande oljeindustri. I början av 1900-talet producerade Azerbajdzjan hälften av all världens olja. Områdena runt huvudstaden Baku är fortfarande rika på olja och oljefälten upptar enorma ytor.
Efter brytningen med Sovjetunionen har Baku förvandlats till en rik, dynamisk och pulserande metropol vid Kaspiska havet. Här trängs världsarvslistade gamla byggnader med otroliga skyskrapor som får Dubai att blekna.


Aserbaj... Atzerbajdz... Acherbajds... äsch, jag är i Baku!

Azerbajdzjan är rikt på olja men fattigt på turister. Det är dags att ändra på detta! Nu satsar landet på turism och välkomnar utländska besökare vilket inneburit att den tidigare så tidskrävande och krångliga visumproceduren förenklats genom visumansökan online.
Landet är säkert med undantag oroligheterna och spänningarna med Armenien i gränsområdet till enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan är till största delen muslimskt men till skillnad från exempelvis Teheran och Oman ser man knappt några kvinnor med slöja (hijab) i Baku. Alkohol serveras på restauranger och pubar och du kan festa långt in på småtimmarna på Bakus nattklubbar. Azerbajdzjan visade sig vara ett perfekt resmål!


- Welcome to Azerbaijan!

Historia:
I Gobustan (Qobustan), sex mil från huvudstaden Baku, har man funnit hällristningar och boplatser som är mellan 5 000 och 40 000 år gamla.
Området som idag utgör Azerbajdzjan har invaderats genom åren av romare, perser, araber, turkar, mongoler och ryssar.
År 330 f. Kr. ingick området i Alexanders den stores rike.
I början av 1800-talet delades landet mellan Iran och Kejsardömet Ryssland.
Tidigt upptäckte man att området hade stora oljefyndigheter. Sedan gammalt hade man använt råolja som lampolja och som smörjmedel. 1852 uppfann den skotske kemisten och geologen James Young fotogen.
I och med industrialiseringen ökade efterfrågan på ett billigt och praktiskt bränsle.
Omkring 1870 kom oljeutvinningen i och omkring Baku igång på allvar.
1874 börjar de svenska bröderna Robert och Ludvig Nobel att utvinna olja i Baku.
1878 bildar de två bröderna tillsammans med deras yngre broder Alfred Nobel (ja, han med dynamiten) oljebolaget Tovarishchesto Nephtanavo Proisvodtsva Bratiev Nobel (Branobel), på svenska Naftaproduktionsaktiebolaget Bröderna Nobel. Bolaget blev på kort tid världens näst största oljebolag. Vid förra sekelskiftet utvanns under några år mer än hälften av all råolja i världen i området runt Baku.


Oljepumpar utanför Baku.

Den 28 maj 1918 blev Azerbajdzjanska Folkrepubliken självständigt. Detta var världens första republik med en muslimsk majoritetsbefolkning. Samtidigt infördes kvinnlig rösträtt. Självständigheten blev dock kortvarig. Den 28 april invaderades Baku av Röda armén och landet införlivades i Sovjetunionen.
Mellan åren 1922 och 1936 var landet en del av Transkaukasiska socialistiska federativa sovjetrepubliken (Transkaukasiska SFSR) som bestod av de idag självständiga staterna Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.
1936 löstes den federativa sovjetrepubliken upp i tre separata delstater i Sovjetunionen - Armeniska SSR, Azerbajdzjanska SSR och Georgiska SSR.
I slutet av 1980-talet tog självständighetsrörelsen i Azerbajdzjan fart liksom i majoriteten av de övriga sovjetrepublikerna. Demonstrationerna och självständighetsrörelsen slogs ner med våld på order från Moskva.
Under natten mellan 19 och 20 januari 1990 sattes Sovjetiska arméförband in för att slå ner de politiska demonstrationerna som sågs som protest- och olydnadsaktioner.
Flera civilpersoner besköts av soldater som flera gånger oprovocerat öppnade eld. Dessa händelser som krävde över 130 civila dödsoffer fick namnet Svarta januari (Qara Yanvar).
Detta brutala övervåld skickade svallvågor över hela Sovjetunionen. Sovjetunionens dåvarande president Michail Gorbatjov fick personligen skulden för dödsoffren i Baku. Massakern avgjorde till slut Azerbajdzjans slutliga utträde ur Sovjetunionen.
Den 30 augusti 1991 utropade Azerbajdzjan självständighet. Samtidigt inkluderades det autonoma området Nagorno-Karabach i sydvästra Azerbajdzjan vilket den armeniska regeringen protesterade emot. Armenien ansåg Nagorno-Karabach som armeniskt och en väpnad konflikt uppstod. Azerbajdzjan led stora militära och civila förluster medan Armenien nådde en avgörande militär seger innan Ryssland förhandlade fram en vapenvila i maj 1994. Denna vapenvila råder än idag. Trots att över 20 år har gått sedan vapenvilan har man inte nått en fredlig eller politisk lösning på konflikten. Under åren har det skett flera mindre intermezzon mellan de två parterna i gränsområdena.
Som besökare till Azerbajdzjan nekas du visum och därmed inresa i landet om du tidigare besökt Nagorno-Karabach.

Efter en mellanlandning och byte av plan i Istanbul landade jag på Heydar Aliyev internationella flygplats (IATA-kod: GYD) klockan 05:20 lokal tid (02:20 svensk tid). Heydar Aliyevs internationella flygplats är belägen 25 kilometer öster om huvudstaden Baku.


Istanbul - Baku 2017.

Jag lämnade fram mitt pass och mitt utskrivna visum till en kvinnlig passpolis. Utan ett leende eller annat minspel stämplade hon mitt pass. Efter denna välkomstceremoni stegade jag ut i den moderna ankomsthallen.

I en bankomat tog jag ut ett par hundra azerbajdzjanska manat. Valutakursen i november 2017 var ungefär 5 svenska kronor för en manat.
Jag steg ut i ösregnet samtidigt som flera taxichaufförer omringade mig. En chaufför erbjöd sig att köra mig till mitt hotell för 20 manat (ca 100 svenska kronor). Det kändes som ett bra pris och jag hoppade in i hans svarta Londontaxi (TX4). De flesta taxibilarna i Baku var av denna taximodell. Chauffören körde in mot centrala Baku och släppte av mig framför mitt hotell. Chauffören sade att han missuppfattat adressen och ville ha 40 manat istället för överenskomna 20. Detta visade sig vara ett klassiskt och tyvärr vanligt förekommande knep bland vissa taxichaufförer i staden. Jag stod på mig och förklarade att 20 manat ändå är mer än vad den officiella taxan är. Inga större summor att diskutera om men det är en tråkig känsla att bli lurad.
Jag fick sedan förklarat av en kypare att den ordinarie kostnaden från flygplatsen in till centrala Baku är 13 manat (65 kronor).

Jag checkade in på Caspian Hotel på Richard Zorge Street, knappt 300 meter från Kaspiska havet. Detta trestjärniga hotell kostade ett par hundralappar natten och trött och jetlaggad lade jag mig och sov ett par timmar.


Caspian Hotel på Richard Zorge Street, Baku.

Otroligt sugen på att utforska Baku begav jag mig ut. Solen började titta fram och spåren efter nattens ösregn var begränsade till vattenpölar och blöt asfalt. Bland nybyggda och halvfärdiga höghus och byggnader promenerade jag med kameran i högsta hugg.


I Baku byggs det överallt.

Det femstjärniga JW Marriott Absheron Baku Hotel passerades innan jag kom fram till den stora genomfartsleden Neftchiler Avenue (Neftcilar Prospekti). Port Baku Mall är med sina 32 000 kvadratmeter det största köpcentret i Baku. Toppmoderna Port Baku Mall slog upp sina portar 2014 och här finner man märkesbutiker som Burberry, Diesel, Giorgio Armani, Hugo Boss, Marc by Marc Jacobs, Ralph Lauren och Stella McCartney.


Port Baku Mall är det största köpcentret i Baku.

Det blev dags för lunch. Den populära restaurangen Sumakh på Khojali Avenue (Xhokali Prospekti) serverar främst azerbajdzjanska maträtter.


Restaurang Sumakh, Baku.

Till förrätt beställde jag in gutab (azerbajdzjanska pannkakor), en med spenatfyllning och en med pumpafyllning. Huvudrätten bestod av grillad stör i granatäpplesås tillsammans med basmatiris. Till maten serverades nybakat bröd. Fisken var perfekt tillagad och att skära i det matiga köttet var som att skära i kyckling.
Efterrätt bestående av ett stort glas kaffe latte och söta godsaker som azerbajdzjansk shekerbura och pakhlava slank ner.
Prisnivån på denna restaurang är relativt hög men du kommer garanterat bli nöjd. Notan för denna trerätters måltid slutade på 62 manat (knappt 310 kronor).


Grillad stör från Kaspiska havet i granatäpplesås.

En av restaurangens kypare ringde efter en taxi som skulle köra mig till mitt nya hotell. Priset var fyra manat (20 kronor). Taxichauffören kunde inte många ord på engelska men bjöd på nötter under resan. Jag gav honom fem manat samtidigt som han stannade framför Bakus mest ikoniska byggnader, Flame Towers (Alov qülleleri). De tre tornet stod klara 2012 och är 161, 165 och 182 meter höga. Tornen är formade som eldslågor och fasaderna är täckta av över 10 000 starka LED-lampor som kvällstid lyser upp byggnaderna och även kan visa animationer.


Flame Towers - Bakus mest ikoniska och kända byggnader.

Det tredje och lägsta tornet inrymmer det femstjärniga Fairmont Hotel Baku. Taxidörren öppnades av en hotellanställd som välkomnade mig till Fairmont Hotel. Jag klev in i den ståtliga lobbyn och checkade in. Redan nu kände jag att jag skulle stortrivas här!


Lobbyn i femstjärniga Fairmont Hotel Baku.

Fairmont Baku har alla bekvämligheter som hör ett lyxhotell till. Det centralt belägna hotellet har 318 gästrum, flera restauranger, en utmärkt jazzbar som erbjuder liveframträdanden, både inomhus- och utomhuspooler, gym och spa. Jag tilldelades rum 1704 på hotellets sjuttonde våning. Rummet var minst lika fantastiskt som utsikten! Mitt modernt inredda 50 kvadratmeter stora rum bestod av en stor säng (king size), skrivbord, 46 tums TV, kaffemaskin och panoramafönster som bjöd på en makalös utsikt över Baku.


Rum 1704, 50 kvadratmeter lyx.

Toalett och badrummet bestod av två separata rum. Badrummet var utrustat med både dusch och badkar samt exklusiva toalettartiklar från Le Habo.

Fairmont Baku hör till ett av de absolut bästa hotellen jag bott på. Trots att jag verkligen älskade mitt nya hem för de kommande dagarna lockade Baku och jag begav mig ut på upptäcktsfärd.

Bakus muromgärdade gamla stad (Ichari Shahar) är stadens historiska kärna och flera byggnader uppfördes redan på 1100-talet. Byggnaderna innanför muren står i stark kontrast till de gigantiska skrytbyggena i glas och stål som sträcker sig mot skyn bara några hundra meter därifrån.


Gammalt möter nytt i Baku.

De mest sevärda av alla historiska platser i gamla staden är Sjirvansjahernas palats och Jungfrutornet. Trots att området inte är större än drygt 450 x 450 meter så är det lätt att gå vilse här. Här skall man slå sig ner vid ett tehus, beställa in kokhett te och pakhlava och njuta av livet. Har de även vattenpipa blir detta pricken över i!


Bakus muromgärdade gamla stad (Ichari Shahar).

Den största sevärdheten i gamla staden är Sjirvansjahernas palats (Sirvansahlar sarayi). Palatsområdet består av flera byggnader varav de främsta är palatsets medeltida huvudbyggnad, Key Gubad-moskén med tillhörande minaret, gravkammaren och mausoleet samt ruinerna av ett badhus.
Inträdesbiljetten kostade 10 manat (50 kronor).


Daniel i Bakus gamla stad.

Jungfrutornet (Giz Qalasi) uppfördes på 1100-talet och är idag ett av stadens mest kända och historiska byggnadsverk. Jungfrutornet har under århundraden fungerat som försvarsanläggning, fyrtorn och som observatorium. Tornet har även använts som ett zoroastriskt eldtempel.
Från toppen bjuds man en otrolig utsikt över Baku och Kaspiska havet.


Jungfrutornet (Giz Qalasi) från 1100-talet.

År 2000 blev blev gamla staden i Baku (inklusive Sjirvansjahernas palats och Jungfrutornet) klassificerad som världsarv av Unesco.


- I'm getting medieval on your ass...

Den svala brisen gör en hela tiden påmind om närheten till Kaspiska havet. Jag promenerade längs med strandpromenaden Baku Boulevard (Danizkanari Milli Park) som sträcker sig sammanlagt drygt 3,5 kilometer. Strandpromenaden stod klar 1909 och uppfördes då rika oljebaroner byggde sina ståtliga villor längs Kaspiska havets strand.
Längs Baku Boulevard ligger sevärdheterna bokstavligen på rad. Jag kom fram till de konstgjorda små kanalerna som utgör Mini-Venice (Kicik Venesiya). Kanalerna kantas av restauranger och kaféer och för en mindre summa kan man hyra en båt. Detta trevliga område rekommenderas att besöka kvällstid.


Mini-Venice (Kicik Venesiya) i Baku.

Azerbajdzjanska mattmuseet (Azerbaycan Xalcasi Muzeyi) har en stor utställning med mattor och vävtekniker från olika tidsepoker. Museet i sig låter inte så sexigt men byggnaden från 2014 är sevärd då den är byggd som en hoprullad matta (!).


Azerbaijan Carpet Museum, Baku.

Inte mer än ett spjutkast därifrån höll man på att uppföra det gigantiska shoppingcentret Caspian Waterfront Mall. Köpcentret påminde om en blandning av en lotusblomma och Operahuset i Sydney.


Caspian Waterfront Mall under uppförande.

Några hundratals meter söderut ligger det 60 meter höga pariserhjulet Baku Eye. Pariserhjulet invigdes 2014 av Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Baku Eye ligger alldeles vid Kaspiska havet och från de 30 gondolerna har man en fantastisk utsikt över både havet och storstaden Baku.


Baku Eye 2017.

En sevärdhet som tyvärr inte längre syns är det sjunkna fortet Sabayil. Efter en kraftig jordbävning rasade och sjönk fortet i havet 1306. Slottet var 40 meter långt och 180 meter brett. Mellan 1939 och 1969 har arkeologer bärgat över 700 stentavlor från det raserade slottet. Dessa tavlor har gett ovärderlig historisk information till arkeologer. Några av dessa stentavlor finns idag att beskåda på Sjirvansjahernas palats (Sirvansahlar sarayi) i gamla staden.
På strandpromenaden finns idag en enkel informationstavla om fortet Sabayil.

Ytterligare ett par hundra meter längre sydöst ligger National Flag Square (Dövlat Bayragi Meydani). Här brukar vanligtvis världens största flagga vaja. Efter att man upptäckt sprickor och sättningar i fundamentet har man nu monterat ner flaggstången. Flaggan som tidigare vajade här mätte hela 70 gånger 35 meter. Flaggstången var 162 meter hög.

Drygt 200 meter från National Flag Square ligger Baku Crystal Hall (Baky Kristal Zali). Denna inomhusarena uppfördes 2011 och stod klar i april 2012.
Bakus kristallhall var arena under Eurovision Song Contest 2012 som ägde rum den 22, 24 och 26 maj 2012. Det var här Loreen sopade mattan med övriga bidrag och vann Melodifestivalen 2012 med låten "Euphoria”. I och med Loreens seger var detta femte gången som Sverige vann Melodifestivalen. Loreen innehar rekordet i att få flest tolvor (den högsta poäng som delas ut), hela arton stycken!


Baku Crystal Hall (Baky Kristal Zali).

Från Baku promenade var det en rejält brant uppförsbacke tillbaka mot hotellet. Inte långt ifrån mitt hotell ligger Upland Park. Härifrån har man en otrolig utsikt över Baku och Kaspiska havet.
I Upland Park finner man begravnings- och minnesplatsen Martyrs' Lane (Shahidlar Khiyabani). Här ligger bland annat offren från Svarta januari-massakern 1990 begravda.


Martyrs' Lane (Shahidlar Khiyabani), Baku.


På platsen brinner en evighetslåga.

Jag rekommenderar ett besök här vid skymningen då man kan blicka ut över ett vackert upplyst Baku liksom beskåda ljusshowen på fasaderna till Flame Towers.


Flame Towers vackert upplysta kvällstid.

Mellan Martyrs' Lane och Flame Towers ligger stationsbyggnaden till bergbanan Baku Funicular (Baky funikulyoru). Denna bergbana går mellan Neftchiler Avenue och Martyrs' Lane, en sträcka på 455 meter. Bergbanan går fram till 22:00 och kostar 1 manat (knappt fem kronor). Jag promenerade en lång stund längs Neftchiler Avenue och strandpromenaden. Återigen infann sig den underbara känslan av att vara på resande fot och upptäcka en ny stad.


Till och med statyerna välkomnar dig till Azerbajdzjan.

Middag åt jag på restaurang Süfre Beer Hall i den lilla trevliga parken Khagani Garden. Restaurangen består av ett stort fyrkantig trevåningshus och är populärt bland både utländska gästarbetare och lokalinvånare. Både restaurangen och parken utanför lämpar sig för barnfamiljer då det finns en stor lekplats här.


Süfre Beer Hall i Khagani Garden.

Kyparen kunde inte många ord på engelska men då menyn stod på både azeriska, ryska och engelska fick jag vad jag önskade utan några missförstånd. Jag beställde in vinbladsdolmar till förrätt och grillad kebab till huvudrätt. Till maten drack jag ett azerbajdzjanskt rödvin av märket Hillside.
När notan kom in var det bara att le, 145 kronor för både förrätt, huvudrätt och vin till maten. Jag börjar bli en smula förälskad i Baku…
Efter en taxiresa för 25 kronor var jag tillbaka på hotellet.


Taxichaufför i Baku.

Jag besökte hotellets jazz- och cocktailbar “The Jazz Club”. I den otroligt stiliga och modernt inredda lokalen kan man avnjuta barens utsökta signaturdrinkar till livemusik. Scenen är placerad mitt i lokalen vilket gör livekänslan fullkomlig.


“The Jazz Club”, Fairmont Hotel Baku.

Den otroligt serviceinriktade och trevliga bartenderna rekommenderade en varm kaffedrink med kanelstång, citronskal och mynta. Till drinken serverades en kaka. Innan drinken anlände ställdes det fram ett fat med gröna och svarta oliver och nötter. Till varje drink man beställer på The Jazz Club serveras man tilltugg.
Bartendern rekommenderade ytterligare en av barens egna signaturdrinkar, "1902". Denna utsökta jordgubbsdrink serverades med rikligt med krossad is. Drinkarna kostar inte mer än 16 manat styck (80 kronor).
Besöket på Fairmont Hotels The Jazz Club blev en perfekt avslutning på kvällen.


Barens signaturdrink "1902", 80 kronor.

Det blev morgon och jag fick kämpa för att inte stanna kvar i sängen halva dagen, så mycket gillade jag mitt rum.
Vanligtvis brukar jag välja bort frukost på hotell då det sällan är värt de extra hundralapparna. På Fairmont Baku gäller det motsatta! Frukostbuffén som serveras i restaurangen Le Bistro här är i absolut världsklass, liksom servicen. Vad sägs om färskpressade juicer, nybakat bröd, pålägg i oändlighet och en crêpes- och pannkaksstation där du får dina pannkakor gräddade precis hur du önskar. Det finns även en station där en kock tillagar omelett. Jag kan rekommendera deras små pannkakor med akaciahonung.


Frukostbuffén på Fairmont Hotel Baku.

Serveringspersonalen tilltalade mig vid namn och jag blev även tillfrågad om jag önskade morgontidningen till mitt kaffe! Le Bistro och dess personal får högsta betyg på allt!


Le Bistro, Fairmont Hotel Baku.

 

 

 

 

Fortsättning på min reseskildring