ISRAEL - Resan fortsätter... |
BETLEHEM Bussen passerade en bevakad gränsövergång innan den fortsatte in i Västbanken och staden Betlehem. Betlehem ligger vackert omgivet av höga gröna kullar. Den vackra vyn störs av den höga separationsbarriären som skär genom landskapet som ett djupt ärr i ett vackert ansikte. Uppförandet av denna betongmur började 2002 och hör till en de mest kontroversiella och diskuterade frågorna i regionen.
Kritiker menar att muren separerar palestinier från andra palestinier och att muren uppförts på det som av FN anses vara ockuperad mark. Förespråkare menar däremot att muren stoppar terrorister från att ta sig in i Israel, vilket också var anledningen till att muren uppfördes.
En stor skylt informerade att vi nu befann oss på palestinskt territorium (Område A/Area A som är under full kontroll av Palestinska myndigheten) och att det var förbjudet för israeliska medborgare att vistas i området.
Utländska turister släpps i regel förbi men kan stoppas av soldater om säkerhetsläget förändras. Även om turister inte är ett primärt mål för terroristattacker så skadar det inte att vara uppdaterad på säkerhetsläget innan man besöker Västbanken.
Betlehem är mest känt som Jesus födelseplats för en sådär 2000 år sedan. Staden behöver ingen närmare presentation men Betlehem har varit ett kristet pilgrimsmål sedan 500-talet. I staden föddes den enkle herdepojken David som sedan blev Israels kung (mest känd från Bibelns berättelse om David och jätten Goliat, 1 Samuelsboken 17). Betlehems invånare är till största delen muslimer, ironiskt nog i en av kristendomens allra kändaste platser.
Vi följde gator kantade av försäljare och marknadsstånd. Allt fler utländska turister och besökare väljer bort Betlehem då staden skakats av våldsamheter och oroligheter. Allt var lugnt under vårt besök och då turismen är många Betlehemsbors största inkomstkälla kändes det bra att handla på den lilla marknaden.
Vi kom fram till Krubbans torg (Manger Square) som domineras av Födelsekyrkan och Omarmoskén med sin höga minaret. Omarmoskén uppfördes 1860 och är Betlehems enda moské.
Mittemot Omarmoskén, på andra sidan Krubbans torg, står Födelsekyrkan (The Church of Nativity) på platsen där Jesus sägs ha fötts.
Vi åt ett enkelt mellanmål i solen utanför Födelsekyrkan.
Vi promenerade runt i Betlehem en stund innan vi gick tillbaka mot busshållplatsen. JERUSALEM Vi åt lunch på al-A'yed Restaurant mittemot bussterminalen. Lokalen var enkel men maten visade sig vara utmärkt. Förutom maträtter serveras även nypressade juicer. Grillat kött med hommus samt grillad kyckling med ris och dryck för oss fyra kostade drygt 100 shekel.
Inträdet för oss fyra var 42 shekel (Charlie kom in gratis). Det var en mäktig upplevelse att komma in i den gigantiska grottan. Både Caspian och Charlie tyckte det var spännande men Charlie valde att hålla mamma i handen för säkerhets skull. Besöket i grottan visade sig vara både prisvärt och uppskattat.
Från Sidkias grotta passerade vi genom Damaskusporten och fortsatte genom jerusalems Gamla stad fram till Jaffaporten. Jaffaporten och delar av stadsmuren revs 1898 för att den tyske kejsaren Vilhelm II kunde passera med sitt ekipage. Av samma anledning fylldes delar av vallgraven.
Genom samma port promenerade General Allenby 11 december 1917 då hans styrkor intog Jerusalem. På grund av sin respekt för den heliga staden klev han av sin häst och valde att promenera in i staden.
På håll såg vi Klippdomens gyllene kupol som blänkte i solen. Vi kom fram till Damaskusporten där flera israeliska soldater stod på vakt. Detta var slutet på promenaden och vi klev ner på gatunivå igen.
Genom de smala och trånga gränderna passerade vi krydd- och souvenirbutiker. Caspian och Charlie köpte varsin liten souvenir i en liten butik.
På King David Street 19 ligger Avis biluthyrning. Jag hade hyrt en bil för de två kommande dygnen på Autoeurope.se. Jag visade min reservation och kvittot på betalningen vid disken. Den trevlige mannen bakom disken tog kopior på mina papper, kontrollerade mitt svenska körkort och förklarade sedan försäkringspappret. För ungefär 900 svenska kronor fick jag hyra en Chevrolet Cruze LT (kombi) med fria mil.
Denna gamla och livliga marknad är ett utmärkt ställe att upptäcka Israels och dess grannländers fantastiska matkultur. Här finns över 250 olika försäljningsställen som säljer färsk frukt och grönsaker, kött, fisk och nybakat bröd. På marknaden säljs även nötter, kryddor och vin. Förutom matvaror säljs här också kläder, skor och souvenirer. Blir man hungrig finns flera restauranger, kaféer och gatukök i området som säljer falafel, shawarma och färskpressade juicer. Hit går både israeler och turister.
Det visade sig att Mahane Yehuda-marknaden var en utmärkt plats att inhandla halva (halvah). Denna sötsak består av sesampasta, sesamfrön och sirap. På marknaden fanns mängder av olika smaker som exempelvis vanilj och choklad men även halva med fyllning som pistagenötter, jordnötter, dadlar, passionsfrukt och kaffebönor.
Vi köpte med oss torkad frukt och middag till vårt hotell. Charlie såg en stor påse popcorn som han inte kunde slita ögonen från. Solen hade för länge sedan gått ner och jag styrde hyrbilen till vårt hotell. Hotellets trevliga kvinnliga säkerhetsvakt visade var jag kunde ställa vår hyrbil. Middagen på hotellrummet fick avsluta vår dag i denna fantastiska stad.
Jag parkerade en bit utanför gamla staden och till fots utforskade vi Akkos smala gränder. Akko är en pittoresk arabisk stad med en liten men livlig marknad. Vi hamnade nere vid hamnen där fiskebåtar och nöjesbåtar låg förtöjda. Vi blickade ut över Medelhavet medan stora vågor slog in mot oss. Flera fisk- och skaldjursrestauranger ligger vid vattnet.
Vi åt lunch och besökte sedan marknaden där man kunde köpa allt från fotbollströjor till vattenpipor. Akko med sin trevliga marknad blev Jessicas personliga favorit.
Rosh HaNikra är mest känt för sina kritvita kalkstensklippor och naturliga grottor. Platsen är en av landets populäraste sevärdheter. Då platsen ligger precis vid gränsen till Libanon är den militära närvaron hög. Jag stoppades i en enkel säkerhetskontroll men vinkades snabbt förbi och visades till en ledig parkeringsplats. Från parkeringsplatsen har man en otroligt vacker utsikt över Galiléen, Medelhavet och kibbutzen Rosh HaNikra med sina bananodlingar.
Vi köpte biljetter till linbanan som tar en ner till grottorna. Biljetterna kostade 45 shekel för vuxna och 36 shekel för barn (det vill säga drygt 400 kronor för oss fyra). Den korta men branta turen ner till grottorna är en spektakulär och spännande resa. Då lutningen som mest är 60 grader anses detta vara den brantaste linbanan i världen.
På grund av att det blåste häftigt och stora vågor slog in i grottorna var stora delar avstängda på grund av säkerhetsrisken. Vi fortsatte in i en av grottorna och dånet när vågorna ursinnigt slog in mot de kritvita kalkstensväggarna var öronbedövande. Efter vårt besök i grottan tog vi linbanan upp igen. På toppen av klipporna finns en liten restaurang med panoramautsikt över området. Vi gjorde ett kort stopp vid den stängda gränsposteringen mot Libanon.
Vi fortsatte sedan till kibbutz Rosh HaNikra som en gång var mitt hem och min arbetsplats. Det visade sig att mycket hunnit förändras på tjugo år...
Jag passerade genom den tunga stålgrinden och vaktkuren och fortsatte uppför en brant backe. Jag parkerade bilen och medan barnen lekta på en lekplats utforskade jag kibbutzen på egen hand. Idag är området privatägt och man tar inte längre emot volontärer. Däremot är man som besökare varmt välkommen. Jag passerade den gemensamma matsalen och fortsatte sedan till min lägenhet. Det var många minnen som väcktes till liv under mitt korta återbesök. Jag gick tillbaka till lekplatsen och tittade på när Caspian och Charlie lekte. Det var spännande och otroligt häftigt att göra ett återbesök på denna plats som alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta. Det var ju faktiskt här som mitt resintresse började...
Nästa stopp på vår road trip var kuststaden Nahariya (stavas även Nahariyya), en mil söderut. Jag hittade en ledig parkeringsplats på huvudgatan HaGa'aton Boulevard (Sderot Ga'aton). Mitt i huvudgatan Ha'Gaaton Boulevard rinner Gaatonfloden, men på sommaren är floden i stort sett helt uttorkad. Över Gaatonfloden leder flera korta broar.
Längs med Ha'Gaaton Boulevard ligger de flesta kaféerna, restaurangerna och butikerna i Nahariya. Fortsätter man längs gatan kommer man efter ett par hundra meter fram till sandstranden och Medelhavet. Vi besökt mitt tidigare stammishak Penguin Café på Ha'Gaaton Boulevard, där jag svept mängder av israelisk öl och filosoferat om livet...
Penguins meny bjuder inte några större gastronomiska överraskningar men nygrillade hamburgare och glass och kaffe till efterrätt går alltid ner. Efter en intensiv men riktigt trevlig och spännande road trip styrde jag tillbaka till vårt hotell i Jerusalem. När jag parkerade bilen i hotellets garage såg jag på trippmätaren att vi sammanlagt kört över 38 mil. Kvällen avslutade vi med ett dopp i hotellpoolen.
Fortsättning på min reseskildring
|