Statsskick: Förbundsrepublik.
Yta:
Huvudstad: Washington, DC.
Invånarantal: Drygt 327 miljoner.
Språk: Engelska och hawaiiska är officiella språk men spanska kommer på andra plats efter engelskan.
Religion: Protestantism,
romersk katolicism
och judendom.
Valuta: 1 U.S. dollar = 100 cents.
Visumtvång för svenska medborgare: Visum behövs inte för vanliga turister däremot måste man
fylla i ett elektronsikt inresetillstånd. Mer fakta finns längre ner i texten.
Tidsskillnad (svensk vintertid): -6h
(östkusten) till -9h (västkusten) då landet ligger i flera tidszoner.
USA - En resa till Los Angeles och San Diego.
Av alla de över 60 länder jag besökt i världen hamnar USA bland topp tre. Detta gigantiska land i väster bjuder på makalösa naturupplevelser, gigantiska metropoler, sevärdheter i absolut världsklass och en spännande nutidshistoria blandat med mängder av häftiga filminspelningsplatser från dina favoritfilmer och TV-serier.
Första gången jag reste till USA var i oktober 2011 då jag besökte New York och Washington, D.C.
Nu skulle jag besöka Kalifornien med storstäderna Los Angeles och San Diego.
Det finns saker i livet som man bara inte får missa - ett besök i Kalifornien är ett…
Los Angeles - City of Angels.
På grund av de stränga säkerhets- och inresereglerna som infördes efter terroristattackerna 11 september 2001 är det inte bara att köpa en flygbiljett till USA och ha passet och pengar med sig. För att som svensk medborgare kunna besöka USA som turist har man möjlighet att resa utan ett visum under det så kallade ”Visa waiver-programmet”.
ör att man ska bli godkänd för en visumfri inresa krävs dock följande;
-
Ha ett giltigt svenskt pass och vara svensk medborgare.
- Endast uppehålla sig i USA maximalt 90 dagar.
- Om man anländer till USA via båt eller flyg måste man ha en tur- och returbiljett.
- Ha ett godkänt elektroniskt resegodkännande (ESTA/Electronic System for Travel Authorization).
För att ens kunna checka in på flygplatsen hemma i Sverige krävs att man fyllt i en ESTA-ansökan i förväg (senast 72 timmar innan avresan). Ett tips är att göra detta i anslutning till att man köper flygbiljetterna.
ESTA-ansökan finner man på följande adress: https://esta.cbp.dhs.gov och kostar 14 dollar (130 kronor).
Många frågor är för många oklara kring det här med ESTA, det här är vad som gäller:
Om ditt namn har någon eller några av bokstäverna å, ä eller ö, skall de skrivas som aa (å), ae (ä) och oe (ö).
I rutan "Förnamn" ska du skriva första namnet i passet OAVSETT VAD DITT TILLTALSNAMN ÄR OCH OAVSETT VAD SOM STÅR PÅ DIN BILJETT.
OBS! Svenskar med dubbelt medborgarskap i Irak, Iran, Syrien eller Sudan får inte resa visumfritt till USA. Detsamma gäller personer som har besökt något av dessa länder sedan den 1 mars 2011.
De måste i stället ansöka om visum (som kostar från 160 dollar) samt göra ett personligt besök och boka tid för intervju på den amerikanska ambassaden i Stockholm.
I och med att jag besökte Irak så sent som 2015 kunde jag inte göra en ESTA-ansökan utan var tvungen att ansöka om visum. Kostnaden för mitt visum var 160 dollar (drygt 1 400 kronor).
Förutom visumansökan behövde jag även infinna mig på den amerikanska ambassaden i Stockholm för en personlig intervju.
Själva visumansökan gjordes på nätet och det var otaliga sidor att fylla i och ett enda misstag eller slarvfel innebar att visumansökan skulle avslås.
Besöket på ambassaden i Stockholm gick smärtfritt. Det innebar dock en lång väntetid på själva ambassaden innan det blev min tur men intervjun gick otroligt snabbt och smidigt. Mitt under samtalet (som sker på engelska) sade ambassadtjänstemannen att min ansökan blivit beviljad.
Mitt pass med mitt inklistrade visum kom på posten (rekommenderat brev) efter bara några dagar.
Amerikanska ambassaden i Stockholm.
Efter en kort flygresa från Landvetter till Frankfurt blev det dags att kliva ombord Lufthansas flight LH456 till Los Angeles International Airport/LAX (IATA-kod: LAX).
Flygplanet som skulle ta mig över Atlanten var en Airbus A380-800. Detta är idag världens största och tyngsta passagerarflygplan. Airbus A380 har en längd på 72,70 meter och en spännvidd på 79,80 meter.
Airbus A380-800, världens största passagerarflygplan.
Ett normalstort passagerarflygplan som exempelvis Airbus A321 har en längd på 44,50 meter och en spännvidd på 35,80 meter.
Planet har hela 45 procent större kabinvolym jämfört med sin närmaste konkurrent Boeing 747-400.
Lufthansas A380-800 har plats för 509 passagerare fördelade på två våningar!
Trappan upp till Business Class.
Jag hade köpt den absolut billigaste biljetten jag kunde komma över, Economy light (Lufthansa). Denna biljett inkluderar endast handbagage (med en vikt på max 8 kg), men priset på 2 799 kronor tur- & retur till Los Angeles var oslagbart!
Trots den billiga flygbiljetten fick jag precis samma service och utbud som övriga resenärer som flög ekonomiklass.
Planet rymmer över 500 passagerare!
Efter en flygresa på nästan tolv timmar landade planet på Los Angeles International Airport (IATA-kod: LAX).
Los Angeles internationella flygplats, i folkmun LAX (uttalas “ell-ej-ex”), är USA:s tredje största flygplats och räknar men efter passagerarantal så hamnar flygplatsen på femte plats i världen.
LAX är belägen i södra delen av Los Angeles County och ca 20 km från Downtown Los Angeles.
I och med LAX närhet till Hollywood och stadens otaliga filmstudios förekommer flygplatsen som inspelningsplats till otaliga filmer och TV-serier. LAX förekommer i bland annat följande filmer och TV-serier;
i actionfilmen Air Force One från 1997 får LAX föreställa Sjeremetevoflygplatsen i Moskva, Collateral från 2004, Face/Off från 1997, i kultfilmen Fight Club från 1999 anländer huvudpersonerna Brad Pitt och Edward Norton till LAX med samma plan i filmens öppningsscen, mästerverket Heat från 1995 med Robert De Niro och Al Pacino har sin upplösning på just LAX-flygplatsen, Kill Bill: Volume 1 från 1999, The Langoliers (Langoljärerna) från 1995, Liar Liar från 1997, Rush Hour från 1998, actionfilmen Speed från 1994 och i Terminator Genisys från 2015.
Efter att ha passerat en säkerhetskontroll där mitt pass registrerades fick jag svara på några frågor av en barsk
tjänsteman från Customs and Border Protection. Frågorna kretsade kring varför jag reste med ett visum och inte ett ESTA-dokument istället. Det var bara att svara ärligt på frågorna och efter en minut som kändes som en halv evighet släpptes jag så in i “The Land of the Free and the Home of the Brave”.
Utanför ankomstterminalen avgår det shuttlebussar till de olika biluthyrarna. Det går inte att ta fel buss då stora reklamskyltar med de olika företagsnamnen täcker bussarnas sidor och även framsida.
Jag klev ombord shuttlebussen som körde mig fram till biluthyrningsfirman Alamos kontor, en färd på bara några minuter.
Jag visade upp min förbetalda voucher och efter att ha fyllt i alla obligatoriska uppgifter fick jag en väska med min gps och ett informationshäfte. De flesta biluthyrare i USA kräver att man har ett kreditkort och inte ett betalkort/bankkort (debit card). I de fall man reser med ett debit card brukar en summa på flera tusen reserveras på kortet som en säkerhet. I Alamos fall räckte det att jag visade upp min returflygbiljett så slapp jag att flera tusen reserverades på mitt kort.
Jag fick välja mellan flera olika SUV:ar och fastnade för en svart Toyota RAV4.
Nycklarna sitter i bilen och du kör till en spärr där en vakt släpper ut dig om bilen överensstämmer med din bokning, otroligt smidigt!
Min hyrbil, Toyota RAV4 4x4 SUV.
Hyrbilen hade jag hyrt genom autoeurope.se. Bilhyran för en SUV (Toyota RAV4 2018) i åtta dagar kostade 3 200 kronor, inklusive GPS och fria mil.
Oavsett vad du hört så blir det i de flesta fall alltid billigare att hyra bilen från Sverige. Du vet i förväg vad det kommer att kosta och vad du får för pengarna.
Se till att det ingår en normalförsäkring och den viktiga tredjepartsförsäkringen (third part liability).
Åldersgränsen för att hyra bil i USA är 21 år. Är föraren mellan 21 och 25 år måste en extraförsäkring tecknas.
Många gör felet att de hyr en för liten bil, gå upp en klass med en gång.
Trots att jag reste ensam så visade det sig att en SUV var perfekt! Jag fick utan problem plats med min packning och extra proviant. Dessutom kändes det säkert att susa fram i en större bil längs de flerfiliga motorvägarna i Kalifornien.
Bara att tuta och köra...
Ett besök i Los Angeles och dess omgivningar kräver i de allra flesta fall hyrbil. USA och Kalifornien är byggt för den bilburne. Det är lätt att vara bilist i USA då det är bra skyltat (ibland nästan övertydliga) och trafiken är lugn. Högerregeln är lag och följs slaviskt!
Att tänka på när man kör bil i USA: -
Man kör om på båda sidor på flerfiliga vägar. Bli inte förvånad om en långtradare ligger och slökör i vänsterfilen. Titta och använd båda sidospeglarna!
-
Man får oftast göra en högersväng vid rött ljus (annars så står det en tydlig förbudsskylt).
-
Följ hastighetsbegränsningarna! Det kryllar av nitiska trafikpoliser och böterna delas ut, inga bortförklaringar eller snyfthistorier hjälper.
-
Varje delstat i USA har sina egna trafikregler och trafikpoliser. Se till att du kan de vanligaste och viktigaste reglerna. I vissa delstater får du inte ha en öppnad ölburk i bilen. Även nedskräpning ser man allvarligt på, bötesbeloppen kan lätt skena iväg till 1 000 dollar.
-
65 miles i timmen (104 km/h) är hastighetsbegränsningen på freeway (motorväg) om inget annat anges.
-
Åk inte in i Mexico med hyrbilen! Förbjudet och det kan vara omöjligt att ta in den i USA igen.
Jag matade in mitt första stopp på GPS:en och styrde ut i Los Angeles-trafiken. Nu började mitt äventyr!
Downtown Los Angeles.
LOS ANGELES
Los Angeles är solsken, Kalifornien, film och superstars.
Smaka på namnet, Kalifornien eller California…
Kalifornien är världens sjunde rikaste ekonomi.
Ingen plats blir mer påtaglig för frasen “The American Dream” än just Los Angeles. Det var hit som den österrikiske kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger anlände 1968 med några hundra dollar på fickan, resten är historia...
The American Dream.
LA är staden med extra allt. När man beskriver Los Angeles räcker inte adjektiven till!
El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Rio de Porciúncula… numera endast Los Angeles.
Los Angeles har både varit under mexikanskt och spanskt styre. Efter den Amerikansk-mexikanska krigets slut 1847 kom Los Angeles att tillhöra USA.
Efter att stadens hamn och Panamakanalen färdigställdes 1914 expanderade Los Angeles explosionsartat och idag bor det här över tretton miljoner människor i Los Angeles County.
Inte många kilometer från Los Angeles International Airport ligger gatuköket Randy’s Donuts.
I över 65 år har det serverats munkar på Randy’s Donuts i Inglewood som slog upp sina portar 1953.
Gatuköket har öppet dygnet runt och har även en drive-in-lucka.
Den gigantiska donuten som pryder gatukökets tak har blivit ett landmärke och Randy’s Donuts förekommer i bland annat filmerna 2012 (2009) och i Iron Man 2 (2010) där Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) ligger inne i den gigantiska munken på taket och äter just munkar.
Randy's Donuts i Inglewood.
Den slitna byggnaden till trots så är det alltid kö. Att välja mellan de 59 (!) olika munkarna är inte så lätt.
Jag beställde några chokladmunkar och kaffe och firade att jag äntligen var i L.A. Damn vilka goda donuts!
Munkarna kostar från 1,15 till 2,65 dollar styck (11 till 25 kronor styck) men de är värda varenda cent.
Detta blev ett perfekt stopp och en utmärkt början på min roadtrip i Los Angeles.
Att köra bil i Los Angeles är långt ifrån komplicerat och med en uppdaterad GPS så är det många gånger rena barnleken och ett nöje att köra bil i Kalifornien.
Jag körde vidare och hamnade i East Los Angeles. Området East L.A. består idag till 96 procent spansktalande invånare. Det är här som det fruktade gatugänget MS-13 (Mara Salvatrucha) bildades på 1980-talet och som idag anses som ett av världens farligaste gäng.
East L.A. må ha ett ruffigt och dåligt rykte men dess stämpel som livsfarligt är sedan länge borta.
Delar av East L.A. präglas dock fortfarande av kriminalitet och gäng men som besökare under dygnets ljusa timmar har du inget att oroa dig för.
Ruffiga men mäktiga East L.A.
En av mina absoluta favoritfilmer från min ungdom är “Blood In Blood Out” (Bound by Honor) från 1993.
Filmen är baserad på poeten Jimmy Santiago Bacas liv och uppväxt i East L.A. En stor del av filmen utspelar sig i just East L.A. och jag har sedan jag såg filmen första gången velat besöka just East L.A. och nu var jag äntligen här.
Jag parkerade min hyrbil framför den mexikanska restaurangen Los Cinco Puntos (Los 5 Puntos) på East Cesar E Chavez Avenue. Här serveras utmärkta och prisvärda mexikanska specialiteter som burritos, tacos, quesadillas och tamales.
Los Cinco Puntos (Los 5 Puntos) i East L.A.
Jag gjorde som huvudpersonen Miklo (Damian Chapa) i Blood In Blood Out och beställde tamales. Tamales är en maträtt med mexikanskt och latinamerikanskt ursprung och består av majsdeg med fyllning av kött och chilisås eller mole inslaget i ett majskolvsblad.
White dude throwing up gang signs in East L.A.
"Vatos Locos forever."
På håll från Los 5 Puntos ser man det höga trädet El Pino (Pinjeträdet). Detta träd har blivit ett landmärke och symbol för East L.A. Trädet står vid gränsen mellan East Los Angeles och Boyles Heights och trädet förekommer flitigt i kultfilmen Blood In Blood Out.
Trädet har blivit en levande symbol för området och som Miklo säger i filmen;
"That tree is East Los to me. It's good to be home."
Pinjeträdet "El Pino" i East Los Angeles.
Jag styrde min hyrbil mot Downtown Los Angeles (DTLA) och mitt hem den kommande natten, The Westin Bonaventure Hotel & Suites.
Efter att ha kört ner bilen i parkeringsgaraget under hotellet där jag tog emot av ett par anställda som skötte själva parkeringsservicen (valet parking). En anställd parkerade min bil medan en annan hjälpte mig och visade vägen till själva incheckningsdisken.
Att parkera ett dygn i garaget kostade hela 49 dollar (455 kronor)!
The Westin Bonaventure Hotel & Suites.
Jag fick rum nummer 3002 på hotellets 30:e våning. Rummet var ett Double Standard Room med en gigantisk dubbelsäng, skrivbord, TV, kaffemaskin och ett badrum med både WC och badkar.
Utsikten över Downtown ingick i priset…
Rum 3002, The Westin Bonaventure Hotel & Suites i Downtown Los Angeles.
The Westin Bonaventure Hotel & Suites på S Figueroa Street är det största hotellet i Los Angeles med sina 1 474 rum. The Westin Bonaventure är med sitt unika utseende med sina fem glasklädda torn och hissarna på fasadens utsida ett av stadens mest kända hotell.
The Westin Bonaventure har 35 våningar och är 112 meter högt och stod klart 1976.
För att hålla reda på de olika tornen och inte behöva gå vilse har varje torn och tillhörande hissar en färgkod, röd, gul, blå och grön.
Los Angeles största hotell.
Hotellet med dess unika och modernistiska utseende förekommer som inspelningsplats i flera TV-serier och storfilmer, bland annat i Alien Nation, Blue Thunder, Darkman (hotellet får föreställa Louis Strack Jr:s kontor), Forget Paris, Hard to Kill, Heat (den vilda eldstriden mellan polisen och rånarna sker på utsidan av hotellet), Interstellar (där hotellets lobby får föreställa NASA:s rymdforskningscenter), I skottlinjen/In the Line of Fire (mordförsöket på presidenten sker på hotellet), I sista sekunden/Nick of Time, The Lincoln Lawyer, Rain Man och This Is Spinal Tap (hotellet får föreställa skivbolaget i Atlanta).
Den mest kända scenen i actionkomedin True Lies från 1994 är inspelad i hotellets lobby och hissar!
Det är i detta hotell som Arnold Schwarzenegger rider genom lobbyn och sedan tar hissen upp med hästen!
Utanför två av hotellets hissar ("Röd” och “Gul”) finns en metallplakett som intygar att scenen är inspelad just här!
Ja, jag har givetvis åkt i båda hissarna…
Efter att utforskat hotellet en stund begav jag mig ut i Downtown.
Runt hörnet av mitt hotell längs Figuera Street (mellan 4th och 5th Street) sker den vilda skottlossningen mellan bankrånarna och polisen i actionfilmen Heat från 1995. Scenen innefattar en av de mest intensiva och realistiska eldstrider som skildrats på film.
Längs Figuera Street sker den vilda eldstriden i actionfilmen "Heat".
Bara ett par stenkast därifrån på adressen 444 S. Flower Street (mittemot The Westin Bonaventure Hotel & Suites) sker bankrånet i Heat. Samma byggnad, Citigroup Center, förekommer även i Black Rain (1989), Snuten i Hollywood II från 1987 (som Sidney Bernsteins kontor), Fight Club (1999) och Änglarnas stad - Los Angeles (1985).
444 S. Flower Street, Downtown Los Angeles.
Jag passerade Bunker Hill Steps mitt emot Los Angeles Central Library. Det är här som Vincent Hanna (Al Pacino) parkerar sin civila polisbil innan skottväxlingen med bankrånarna börjar i actionfilmen Heat från 1995.
Lobbyn på den 228 meter höga The Gas Company Tower (555 W 5th Street) förekommer i öppningsscenen till actionfilmen Speed från 1994. Byggnaden förekommer även i thrillern Collateral från 2004 där taxichauffören Max (Jamie Foxx) plockar upp yrkesmördaren Vincent (Tom Cruise).
The Gas Company Tower, 555 W 5th Street.
På andra sidan gatan ligger Millennium Biltmore Hotel Los Angeles, i hjärtat av Downtown. Hotellet uppfördes 1923 och har sedan dess förekommit i över 300 TV-serier och långfilmer, bland annat i Snuten från Hollywood (hotellet får föreställa Beverly Palm Hotel), i Ghostbusters (1984) får hotellet föreställa Sedgewick Hotel där våra hjältar fångar sitt första spöke och i Pretty in Pink (1986) förekommer Hotel Biltmores Crystal Ballrom.
I actionfilmen The Rock från 1996 förekommer hotellets exteriör i en scen.
Jag gjorde ett kortare vätskestopp på den irländska puben Casey's Irish Pub. Puben är belägen under marknivån och en trappa leder till en nedsänkt öppen yta med pingisbord, bord och stolar.
Att kliva in i puben är som att komma in i en helt annan värld än den som råder utanför i Downtown. Här nere är det trångt, mörkt, fullsatt och råder en underbar stämning. Jag slog mig ned vid bardisken på en av de få lediga platserna och beställde in en Guinness (vad annars?) för sju dollar (65 kronor).
Förutom mängder av olika öl och irländsk whiskey finns även maträtter att avnjuta. Blir man uttråkad finns stora TV-skärmar som visar sport och här finns även ett spelrum med flipperspel.
Casey's Irish Pub.
Casey's Irish Pub förekommer som inspelningsplats i långfilmerna 16 Blocks (2006) och The X Files/Arkiv X: Fight the Future (1998) samt i ett avsnitt av TV-serien Mad Men och i ett avsnitt i Twin Peaks säsong 3 (Twin Peaks: The Return) där puben får föreställa Max Von’s Bar där FBI-agenten Albert Rosenfield (Miguel Ferrer) träffar Diane Evans (Laura Dern).
Casey's Irish Pub ligger på adressen 613 South Grand Avenue.
Jag brukar planera mina resor in i minsta detalj men ändå göra luckor för spontana besök, avstickare eller ändringar. Just denna gång blev det en sådan avstickare en absolut fullträff. Jag passerade restaurangen och mikrobryggeriet Karl Strauss Brewing Company och fastnade för den stilrena inredningen och bestämde mig för ett spontanbesök.
Efter att ha passerat de stora tunga trädörrarna togs jag emot av en trevlig kypare som förklarade restaurangens koncept och jag blev helsåld.
Karl Strauss Brewing Company är en kedja mikrobryggerier med sitt ursprung i San Diego. Här serveras flera sorters öl och är man hungrig finns en enkel men välsmakande meny.
Karl Strauss Brewing Company.
Jag slog mig ned vid ett av lokalens många långbord och fick två olika menyer - en lång öllista och en meny med maträtter.
Medan jag bläddrade i menyn blev jag serverad några smakprov av bryggeriets många ölsorter,
bland annat två russian imperial stouts med en alkoholhalt på hela 14,9% respektive 14,4%.
Efter att ha prövat flera olika sorter bestämde jag mig för ett glas “Frank the Dank”, en amerikansk IPA med en alkoholhalt på 8,8 % med smak av tall och apelsin med lätta tropiska toner.
Till ölen åt jag en tallrik Chili Lime Fries som visade sig vara riktigt heta men som passade utmärkt till min öl.
Under måltiden blev jag serverad ytterligare två smakprov från bryggeriets utbud.
IPA och Chili Lime Fries!
Notan slutade på blygsamma 10,50 dollar (98 kronor) för hela kalaset vilket verkligen var prisvärt.
Jag kan varmt rekommendera ett besök eller tre på Karl Strauss Brewing Company.
Filminspelningsplatserna i Downtown Los Angeles avlöste varandra. Jag passerade Rosslyn Hotel på 112 W 5th Street som förekommer i bland annat The Million Dollar Hotel (2000), The Rock (1996), Se7en (1995) och Snuten i Hollywood II (1987).
Rosslyn Hotel, Downtown L.A.
Bara ett kvarter (knappt 80 meter) längre bort ligger Alexandria Hotel på adressen 501 S Spring Street. Detta hotell förekommer i Domino (2005), Dreamgirls (2006), Spider-Man 3 (2007), Se7en (1995) och Replacement Killers (1998). Brandstegen på hotellets fasad förekommer i thrillern Se7en, där John Doe (Kevin Spacey) flyr undan Mills (Brad Pitt).
Alexandria Hotel.
Min promenad i Downtown Los Angeles tog mig efter en stund till bergbanan Angels Flight. Denna bergbana sträcker sig från Hill Street till California Plaza, en sträcka på 91 meter. Bergbanan Angels Flight invigdes 1901.
En resa med Angels Flight kostar en dollar per väg.
Bergbanan Angels Flight.
Angels Flight har blivit ett landmärke i Downtown Los Angeles och förekommer i flera filmer, bland annat i musikalen The Muppets/Mupparna (2011) där Jason Segels rollfigur sjunger sången "Man or Muppet".
I La La Land (2016) åker Ryan Gosling och Emma Stones rollfigurer Sebastian och Mia med Angels Flight.
På andra sidan gatan ligger saluhallen Grand Central Market. I denna matmarknad från 1917 finner man mängder av restauranger och gatukök som serverar läckerheter och maträtter från nästan alla världens hörn.
Grand Central Market håller öppet varje dag mellan 08 och 22.
Missa inte den salvadoranska restaurangen Sarita’s Pupuseria som förekommer i filmen La La Land där Sebastian (Ryan Gosling) och Mia (Emma Stone) har sin första date.
Sarita's Pupuseria från La La Land.
Solen hade sedan länge gått ner bakom skyskraporna men jag fortsatte min promenad en stund till.
Trots att jag befann mig mitt i Los Angeles Downtown mötte jag inte mer än ett tiotal personer under resten av min promenad. Mängder av resesidor avråder att man promenerar omkring ensam i Downtown efter mörkrets inbrott. Detta gäller främst i och i närheten av området Skid Row. Detta område är sedan 1970-talet ökänt för sin stora population av hemlösa, narkomaner och uteliggare (det största antalet i hela USA). Självklart är majoriteten av de hemlösa ofarliga men detta område skall man undvika även dagtid då det sker drogaffärer, personrån och andra kriminella aktiviteter här under dygnets alla timmar.
Använd sunt förnuft, ta inga onödiga risker och lita på din magkänsla.
Jag passerade det 138 meter höga stadshuset Los Angeles City Hall. Denna snövita byggnad uppförd i Art déco stod färdig 1928.
Idag används stadshuset som kontor för borgmästaren liksom för flera olika myndigheter.
Los Angeles City Hall förekommer i actionfilmen Gangster Squad från 2012.
Los Angeles City Hall.
Jag kom fram till centralstationen Union Station. Stationen öppnade 1939 och är idag den största och viktigaste järnvägsstationen i västra USA.
Union Station Los Angeles.
Missa inte den vackra väntsalen som förekommer i flera filmer, bland annat i Blade Runner (1982), The Dark Knight Rises (2012), Drag Me to Hell (2009), Döda män klär inte i rutigt (1982), Pearl Harbour (2001) och The Island (2005).
Union Stations väntsal.
En taxi körde mig tillbaka till hotellet.
Jag vaknade flera gånger under natten på grund av ett rejält åskoväder som drog in över staden. Åskknallarna ekade mellan skyskraporna och det lät som ett bombanfall samtidigt som regnet smattrade mot de stora glasrutorna.
Följande morgon fortsatte det att regna och på lokalnyheterna på TV:n varnade de för översvämningar och trafikkaos efter nattens thunderstorm. Detta var ett av de största åskoväder som drabbat södra Kalifornien på flera år.
Efter en stadig frukost på hotellets egna Starbuckscafé begav jag mig ut i regnet. Jag hade förväntat mig gassande sol i "sunny California" men vädret i mars visade sig vara riktigt opålitligt.
Från hotellet leder en gångbro i betong över Figuera Street. Det är i denna upphöjda park med små dammar som Tom Sizemores rollfigur blir skjuten i huvudet av Al Pacino med ett välriktat skott från en FN FNC i filmen Heat från 1995.
Då regnet tilltog valde jag att checka ut och hämta ut min hyrbil från hotellets garage.
Jag styrde mot Venice Beach men gjorde ett kort stopp i närheten av Bradbury Building.
Parkering i centrala Downtown är dyrt, räkna med ett fast pris på mellan tio och femton dollar. Jag lyckades hittade en betalparkering som inte kosta mer än fem dollar om man parkerade kortare tid än 30 minuter, annars var priset det dubbla.
Bradbury Building är på utsidan ingen vidare extraordinär byggnad men då man kliver in möts man av en fantastiskt utsmyckad trappa i järn. Byggnadens imponerande atrium och vackra trappa förekommer i flera filmer och TV-serier.
Bradbury Buildings atrium och vackra järntrappa.
Mest känd är byggnaden från science-fictionfilmen Blade Runner från 1982 där J. F. Sebastian (William Sanderson) bor. Bradbury Building förekommer även i bland annat 500 Days of Summer (2009), The Artist (2011) och Dödligt vapen 4 (1998).
Bradbury Building.
Bradbury Building uppfördes 1893 och blev historiskt landmärke 1977.
Man får som besökare endast tillträde till bottenvåningen och till trappan som leder upp till första våningen.
Jag körde vidare och lämnade ett regnigt Downtown bakom mig. På adressen 1031 Everett Street ligger huset som får föreställa Rogers (Scott Glenn) hus i filmen Training Day från 2001.
Detta hus förekommer även i Drag Me to Hell (2009) som Christines hus (Alison Lohman) och i Blue Streak (1999).
Rogers hus i Training Day.
Från gräsmattan framför huset har man en vacker utsikt över Downtown Los Angeles med dess skyskrapor och höga kontorsbyggnader.
Inte många hundra meter därifrån ligger ytterligare ett känt hus från filmens värld, nämligen Dominic “Dom” Torettos hus i filmserien The Fast & the Furious.
Huset på 722 E Kensington Road förekommer i The Fast and the Furious (2001), Fast & Furious (2009), Fast & Furious 6 (2013) och Fast & Furious 7 (2015).
Dom Torettos hus i "Fast and the Furious".
Lite längre ner för samma gata ligger den lilla matbutiken Bob’s Market som får föreställa “Toretto’s Market & Café” i The Fast & the Furious. Det går tyvärr inte att beställa en tonfisksmörgås utan kanter…
Jag kikade in i den lilla butiken och handlade och tittade på fotografier från filminspelningen.
Som filmnörd är du mer än välkommen.
“Toretto's Market & Café”.
Jag åt en tidig lunch bestående av hamburgare, pommes frites och Coca-Cola (jag är ju i USA) på Rae’s Restaurant på Pico Boulevard (i hörnet av 29th Street) i Santa Monica.
Notan slutade på drygt tolv dollar (112 kronor).
Hamburgare på Rae's Restaurant på Pico Boulevard.
Denna amerikanska diner serverar endast frukost och lunch och har öppet från 06:30 till 16:00.
Här kan man endast betala med kontanter och de få parkeringsplatserna utanför är i regel upptagna.
Rae’s Restaurant förekommer i mängder av filmer, bland annat i Lords of Dogtown (2005), Knubbigt regn (1999), Not Another Teen Movie (2001), True Romance (1993), Starsky and Hutch (2004) och Win a Date with Tad Hamilton! (2004).
Rae's Restaurant, en äkta amerikansk diner.
Fortsättning på min reseskildring
|