PARIS - Min reseskildring från denna pärla fortsätter...



PARIS

Från en av alla försäljare som stod längs kajen köpte vi ett litet Eiffeltorn som minne och souvenir från vår resa.
200 meter längre österut ligger gångbron Pont des Arts (även Passerelle des Arts). Dagens bro restes 1984 på platsen för en tidigare metallbro från 1804. Den breda bron används ibland för konstutställningar och är populär bland konstnärer och fotografer då bron bjuder på fantastiska vyer.
Sedan 2008 har det varit en populär sed att låsa fast så kallade kärlekslås (love locks) på brons staket. På hänglåsen skriver kärlekspar sina namn, låser fast låset i broräcket och slänger sedan nyckeln i floden som en symbol för evig kärlek. Problemet var bara att i början av 2015 fanns det uppskattningsvis över en miljon hänglås på bron med en vikt på närmare 45 ton! Då detta innebar en risk att bron skulle kollapsa togs det beslut att tillåta att fästa kärlekslås på speciellt avsedda platser längs kajen istället.


Gångbron Pont des Arts.

Ytterligare 200 meter österut ligger nästa bro över floden Seine, Pont Neuf. Bron är, trots sitt namn (Nya bron på franska), den äldsta bevarade bron över floden Seine. Pont Neuf började byggas år 1578 på order av kung Henrik III och stod klar 1607. Bron är 278 meter lång och 28 meter bred.
Bron sträcker sig över den långsmala ön Île de la Cité mitt i Seine. Bron är dekorerad med sammanlagt 381 grimaserande stenmasker, så kallade maskaroner. Inte en enda av stenmaskerna är den andra lik.   Detta är en av Paris mest kända broar och det är här som större delen av handlingen i filmen De älskande på Pont-Neuf (Les Amants du Pont-Neuf) från 1991 utspelar sig.


Bron Pont Neuf över floden Seine i centrala Paris.

Att promenera över bron är ett måste. Från bron bjuds man på en fantastisk vy över Paris med floden Seine och Eiffeltornet i bakgrunden. På andra sidan brofästet reser sig den stora kontorsbyggnaden som tidigare inrymde varuhuset La Samaritaine som slog igen 2005. Det är på taket till denna byggnad som Matt Damons rollfigur Jason Bourne står när han lurar CIA-agenter i filmen Bourne Identity från 2002.


Bron Pont Neuf med varuhuset La Samaritaine i bakgrunden.

Knappt 400 meter från Pont Neuf ligger en av stadens mest annorlunda sevärdheter, nämligen skadedjursbekämpningsbutiken Julien Aurouze & Co. Denna lilla butik på rue des Halles säljer allt du behöver du har problem med råttor. Butiken har funnits sedan 1872 och här hittar du råttgift, råttfällor och till och med giljotiner! I fönstret hänger uppstoppade råttor...


Julien Aurouze & Co.

Butiken förekommer i en kort scen i den tecknade filmen Ratatouille

Det blev äntligen dags att ta sig till fotbollsstadion Parc des Princes och fotbollsmatchen som var huvudanledningen till vår Parisresa. Vi åkte metro till stationen Porte de Saint-Cloud. Redan på tunnelbanetåget såg vi flera PSG-fans som också var på väg till matchen. Caspian höll hårt om sin PSG-halsduk medan vi följde strömmen av fans mot arenan. Säkerheten var förhöjd med mängder av poliser och säkerhetsvakter i varje gathörn. Vissa gator var helt avstängda för att skilja supportrarna från de båda lagen åt. Biljetterna gäller endast med giltig fotolegitimation (ta med passet) och detta kontrollerades mycket noggrant innan vi släpptes in.


Paris Saint-Germains hemmaarena Parc des Princes.

Det var en speciell känsla att befinna sig på Paris Saint-Germains hemmaarena Parc des Princes (Prinsarnas park). Både jag och Caspian var taggade till tusen.
Fotbollsarenan är från 1972 har plats för 48 712  åskådare. Parc des Princes har använts som arena under bland annat fotbolls-EM 1984  och fotbolls-VM 1998. Fem matcher under fotbolls-EM 2016 (UEFA Euro 2016) spelades på just Parc des Princes, bland annat kvartsfinalen mellan Wales och Nordirland den 25 juni som slutade 1 -0 till Wales.

Arenan har även använts till flera konserter med bland annat världsartister som Michael Jackson, Rolling Stones, U2, Metallica, Red Hot Chili Peppers, Bruce Springsteen och Coldplay.
Jag och Caspian hade fått bra platser på långsidan och vi slog oss ner medan lagen värmde upp. Det var PSG (Paris Saint-Germain) som tog emot den korsikanska klubben GFC Ajaccio i franska Ligue 1.


Ligue 1-matchen mellan Paris Saint-Germain och GFC Ajaccio på Parc des Princes.

Innan avspark presenterades Paris SG:s startelva;

Kevin Trapp

Maxwell
Thiago Silva
David Luiz
Serge Aurier

Blaise Matuidi
Thiago Motta
Marco Verratti

Jean-Kévin Augustin
Edinson Cavani
Lucas Moura

Tyvärr var nummer 10 Zlatan Ibrahimovic knäskadad och var inte uttagen. Men nyförvärvet i PSG, Angel Di Maria (tröjnummer 11), presenterades och välkomnades på ett fullsatt Parc des Princes. Ett öronbedövande jubel ekade över arenan när Di Maria klev ut på gräsplanens mitt och togs emot av PSG-fansen.


Angel Di Maria välkomnas av PSG-fansen på Parc des Princes.

Det var en otrolig upplevelse att se världsspelarna i Paris SG på ett fullsatt Parc des Princes. Tio minuter in i matchen sätter Blaise Matuidi första målet och det stod 1 – 0 till Paris SG. Redan i matchens tjugonde minut nickar Thiago Silva in bollen i mål efter en perfekt hörna och det stod 2 – 0. I andra halvlek byttes Pastore och Lavezzi in men resultatet från första halvlek höll sig matchen ut.


Fotbollsmatchen mellan PSG och GFC Ajaccio på Parc des Princes.
PSG vann med 2 - 0.

Det var en trött men lycklig åttaåring som sedan gick och lade sig tillsammans med sin PSG-halsduk och flagga...

Det blev morgon och vi klev upp inför vår sista dag i Paris.
Vi började dagen med att nyttja den så otroligt smidiga tunnelbanan som vilken erfaren Parisbo som helst. Målet för dagens sightseeing var ett besök den stora Père Lachaise-kyrkogården (Cimetière du Père-Lachaise). Vi klev av på metrostationen Gambetta och inte Père Lachaise som är stationen innan. Detta gör att man kommer in genom den bakre entrén och då har nedförsbacke till huvudentrén och de mest sevärda gravarna istället för brant uppåt. Du kan tacka mig senare...

Père Lachaise-kyrkogården är Paris största kyrkogård och invigdes 1804. Kyrkogården har tagit sitt namn efter Ludvig XIV:s biktfader, jesuitprästen François d'Aix de La Chaise. Hela kyrkogårdsområdet täcker en yta på 43 hektar.


Kyrkogården Père-Lachaise.

På kyrkogården ligger både franska och utländska berömdheter begravda, exempelvis Frédéric Chopin, Molière, Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf med flera. Det finns små men utförliga besökskartor med de mest berömda gravarna att få gratis vid de två större ingångarna till kyrkogården. Père Lachaise-kyrkogården stänger redan mellan 17:30 och 18:00 beroende på säsong så räkna inte med att kunna besöka platsen sent på kvällarna.

Vi klev in genom den östra ingången vid rue de Rondeaux. Flera av gravarna på kyrkogården består av monument och är vackert utsmyckade med statyer.

Vi kom fram till den irländske författaren Oscar Wildes grav. Efter sin död på Hôtel d'Alsace 30 november 1900 begravdes Oscar Wilde först på Bagneuxkyrkogården. Efter att en donator skänkt pengar till ett gravmonument flyttades Oscar Wildes kvarlevor 1908 till sin nuvarande plats på Père Lachaise-kyrkogården. Det stora gravmonumentet är utformat som en egyptisk sfinx. Graven besöks årligen av flera tusentals personer och genom åren har det blivit en sed att kyssa gravstenen och lämna läppstiftsavtryck på den. Nu finns en stor glasskiva som skall förhindra läppstiftsavtryck på graven.


Oscar Wildes grav på kyrkogården Père Lachaise.

Vi fortsatte sedan vidare till platsen där den franska sångerskan Édith Piaf (född Édith Giovanna Gassion) är begraven. På den svarta familjegraven låg färska röda rosor som en symbol för hennes mest kända verk, ”La Vie en rose”.


Édith Piafs viloplats.

Inte många hundra meter från Père Lachaises huvudingång ligger den mest besöka av kyrkogårdens alla gravar, nämligen viloplatsen för The Doors sångare Jim Morrison (James Douglas "Jim" Morrison). Jim Morrison avled 3 juli 1971 i Paris, 27 år gammal.
Än idag vallfärdar fans till han grav och dagligen får kyrkogårdsvaktmästare rensa graven från vissna blommor, fotografier, teckningar och personliga brev och hälsningar.


James Douglas "Jim" Morrison 1943 - 1971.

Efter vårt besök på kyrkogården åkte vi vidare från metrostationen Père Lachaise till området längs Saint-Martinkanalen (Canal Saint-Martin). Denna konstgjorda kanal sträcker sig fyra och en halv kilometer och grävdes på uppdrag av Napoleon I 1802. Anledningen till att kanalen grävdes var att staden på grund av sin växande befolkning var i stort behov av färskt vatten. Paris plågades under denna tid av både dysenteri och kolera så färskt vatten var en livsnödvändighet. Kanalen grävdes mellan 1802 och 1825 och finansierades delvis med en extra skatt på vin.
Denna smala kanalen blev snabbt populär bland konstnärer och artister.
Saint-Martinkanalen skildras bland annat i Edit Piafs sång ”Les mômes de la cloche” samt i filmerna Hôtel du Nord från 1938 och i Amelie från Mortmartre från 2001.
Idag är området längs kanalen populärt att besöka då flera restauranger och kaféer ligger här.


Bostadshus vid Saint-Martinkanalen.

Efter en promenad längs kanalen tog vi oss vidare till torget Place de la République. Vi handlade lite picknick bestående av baguette (ett absolut måste då man befinner sig i Paris) och goda pålägg i en speceriaffär.
Som den cineast jag är så var jag bara tvungen att besöka McDonald's och beställa varsin ”Royale Cheese” (Quarter Pounder heter Royal Cheese i Frankrike). Och ni som inte sett kultrullen Pulp Fiction får skylla er själva! Annars är det en absolut dödssynd att besöka McDonald's då man är i gastronomins huvudstad Paris.


They call it a Royale with cheese...

Från metrostationen République åkte vi elva stationer på linje 8 till stationen La Motte-Picquet – Grenelle. Där bytte vi till linje 6 och fortsatte två stationer till stationen Bir-Hakeim.
Bara ett stenkast därifrån ligger min personliga favoritbro i Paris, nämligen den otroligt vackra Pont Bir-Hakeim.


Bron Bir-Hakeim förekommer bland annat i filmen "Inception".

Den nuvarande stålbron uppfördes mellan 1903 och 1905 på platsen för en tidigare bro från 1878. Bron som sträcker sig över floden Seine är 237 meter lång och knappt 25 meter bred. Bir-Hakeim-bron består av två plan, den nedre för biltrafik samt en gång- och cykelbana medan det övre planet är avsett för tågtrafik för Paris metro linje 6.
Brons ursprungliga namn var Viaduc de Passy men tog sitt nuvarande namn 1948 efter slaget i Bir Hakeim i Libyen som utkämpades i juni 1942 mellan de Fria franska styrkorna och Nazitysklands Afrikakår.

Den vackra bron med sina stålgrå pelare förekommer i flera filmer, exempelvis Djävulen bär Prada (2006), Inception (2010), Micmacs (2009), München (2005) och National Treasure: Book of Secrets (2007).
Bron Bir-Hakeim förekommer även i musikvideon till Janet Jacksons ”Come Back To Me”.
Mitt i floden Seine ligger den elva meter breda och 890 meter långa Île aux Cygnes (Svanarnas ö). Från Bir-Hakeim-bron kan man besöka den konstgjorda ön från 1827. Ön korsas av sammanlagt tre broar, Pont de Grenelle, Pont Rouelle och Pont de Bir-Hakeim. I öns mitt löper den lummiga Allée des Cygnes.
Caspian och jag slog oss ner på en ledig parkbänk och avnjöt en fantastisk picknick med utsikt över floden och Eiffeltornet i fjärran. Denna magiska picknick gick inte på många euro men hör till en av de bästa minnena från Paris...

Mittemot tunnelbanestationen Bir-Hakeim längs med gatan Boulevard de Grenelle står en enkel minnestavla för dödsoffren efter Vélodrome d’Hiver-räden 1942.


Minnestavla över Vélodrome d'Hiver-rädens offer.

Detta mörka kapitel i Paris historia var en massarrestering av judar som genomfördes av den franska polisen den 16 och 17 juli 1942. Detta var den största massarresteringen av judar som genomfördes i Frankrike under andra världskriget. Under räden arresterades över 13 000 judar varav över hälften tvingades att tillbringa fem dygn i sporthallen Vélodrome d'Hiver. Förhållandena var vidriga då inget var förberett för de 8 160 personer som låstes in utan vare sig mat, vatten eller toaletter. Här levde 1 129 män, 2 916 kvinnor och 4 115 barn. Sjukdomar som difteri och diarré spred sig och skriken från Vélodrome d'Hiver höll kvarterets boende sömnlösa i flera nätter.
Flera av de inlåsta begick självmord i ren desperation.
De överlevande fördes vidare till interneringsläger där alla barn under 14 år, flera tusen barn, med våld skiljdes från sina föräldrar. Dessa barn sändes i augusti till Auschwitz där de gasades ihjäl...
Endast 400 personer av de 13 000 som greps överlevde.

Velodromen d’Hiver revs efter en brand 1959 och på platsen ligger idag kontorsbyggnader.
Flera spelfilmer om Vélodrome d’Hiver-räden har gjorts, bland annat Elle s'appelait Sarah/Sarahs nyckel (2010) och Le Rafle/I gryningens timmar (2012).

Vi följde sedan gatan Quai de Grenelle längs Seine. I ett litet grönområde ligger Place des Martyrs-Juifs-du-Vélodrome-d'Hiver med ett minnesmärke över Vélodrome d’Hiver-rädens offer. På vår promenad längs Quai de Grenelle passerade vi flera futuristiska byggnader, bland annat den 100 meter höga skyskrapan Tour Totem.


Tour Totem från 1979.

Efter ett par hundra meter kom vi fram till bron Pont de Grenelle varifrån vi fotograferade kopian av Frihetsgudinnan. Denna knappt 12 meter höga staty restes 1889. Denna betydligt mindre kopia av originalet i New York förekommer i en scen i filmen National Treasure: Book of Secrets från 2007.

Det blev dags att säga farväl till Paris för denna gången. Vi hämtade våra resväskor på hotellet och fortsatte sedan ut till flygplatsen Paris-Charles de Gaulle för vidare färd hemåt...

Paris kommer vi definitivt att besöka igen!!!


Far och son i Paris...

Några praktiska tips:

Eluttag: I Frankrike har man samma sorts vägguttag och spänning som i Sverige. Adapter behövs alltså inte!
Offentliga toaletter: Finns utplacerade vid flera av de större attraktionerna i staden. Det är sällan några problem att få låna toaletten på kaféer och restauranger fast man inte är gäst.
Dricks: På restaurang i Frankrike är det vanligast med ”service compris”, vilket innebär att dricks är inräknat i notan (runt 15 procent). Det är dock brukligt att man avrundar notan uppåt med ett par Euro.
Vatten: Kranvattnet smakar klor men duger till att borsta tänderna i. Mineralvatten köps enklast och billigast i större mataffärer. Överallt runt de större turistattraktionerna finns försäljare som säljer vattenflaskor, räkna med ungefär en euro för en halvlitersflaska.
Valuta: 1 euro (EUR/€) = 100 cents.
Mynt finns i valörerna 1 och 2 euro samt 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cents.
Sedlar finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro.
Karta: En bra karta över Paris är ett måste! De flesta turistkartor har även tunnelbanelinjerna och stationerna utmärkta på kartan vilket underlättar.
Hotell: Hotell i Paris är förhållandevis dyrt men det går att hitta billigt boende den som inte har så höga krav. Se till att vara ute i god tid om du planerar att besöka Paris under sommarmånaderna.
Promenadskor: Paris är en perfekt stad att promenera i. Trots långa avstånd och ibland branta backar (särskilt i Montmartre) så är det aldrig långt till en metrostation eller en trevlig uteservering om man skulle bli trött i fötterna. Metro: Det absolut snabbast och smidigaste sättet att ta sig runt i storstaden Paris.
Taxi: Är taxibilen ledig lyser hela skylten på taket, inte bara den lilla lampan därunder. Extraavgifter tas ut vid flygplatser, tågstationer, likaså för extrabagage. Man får i regel alltid sitta i baksätet, även om man är tre personer (!). Många chaufförer är buttra och sura. Kan du ingen franska så räkna med att turen kan bli längre och dyrare än om du verkar veta vart du ska. Med ett av världens bästa tunnelbanesystem så har du knappast i en taxi att göra... Språk: Det officiella språket i Frankrike är givetvis franska och det är bara att lära sig flytande. Skämt och sido, fransmän har länge haft ett elakt och oförtjänt dåligt rykte om sig att vara snorkiga och ibland rent utsagt otrevliga, särskilt mot de stackars turister som inte kan franska. Fransmän är väl som folk är mest men ett enkelt ”bonjour” eller ”s'il vous plaît” kommer man otroligt långt på.
Snorkiga fransmän förekommer endast på film.
Pantomimartister (Mimare): Personligen tål jag dem inte!
Museer: De flesta museer (alla) är stängda på måndagar. Ha detta i åtanke då du planerar ditt Paris-besök.
Hundbajs: Se upp, eller rättare sagt ner. Många av Paris trottoarer är fulla med hundskit. Parisarna älskar sina fyrbenta vänner men är inte förtjusta i att plocka upp efter dem… Trots att det är förbjudet (böter) att inte plocka upp efter sin hund skiter (!) många i det ändå.


Mat och dryck: 

Paris är paradiset för gourméer och det franska köket kan närmast liknas vid en konstform. Det franska köket bjuder faktiskt på mer än sniglar, gåslever och grodlår...
I Paris finns makalösa och utsökta maträtter men var beredd att du får vad du betalar för. Är det dyrt är det i regel bra. Är det väldigt dyrt är det däremot fantastiskt.

För den absolut bästa matupplevelsen i Paris behöver du endast ett tiotal euro och en schweizisk armékniv med knivblad och korkskruv. Promenera till ett bageri (boulangerie), varje stadsdel har flera, köp en nybakad baguette för omkring en euro. Promenera vidare till nästa stopp, ett fromagerie, köp en ost. Passera en liten speceriaffär och köp en bit lufttorkad skinka. Till sist köper du en flaska vin och sätter dig med utsikt över Notre-Dame eller Eiffeltornet.

Baguette: Bröd är för fransmännen livsviktigt! En måltid utan franskt nybakt bröd är en halv måltid.
Croissant: Detta franska bakverk av smördeg är ett måste på frukostbordet. En fransk version av giffel.  
Pain au chocolat: En croissant fylld med mörk choklad.
Bröd: Staden är full med bagerier (boulangerie). Man kan se parisare stå i kö för att handla bröd, inte bara baguetter utan även franskt lantbröd. I Paris äter man färskt bröd!
Baguette: Detta franska vita matbröd säljs överallt. Betyder stav/pinne på franska. Bör ätas inom ett dygn annars blir det för torrt. Och ja, du kommer möta hundratals parisare med en baguette under armen...
Pain Riche: I Frankrike vet man inte vad du pratar om du frågar efter en Pain Riche. Detta är en svensk benämning på en baguette med vallmofrö på. Namnet kommer från att det serverades på restaurangen Riche i Stockholm.
Macarons: Dessa runda pastellfärgade mandelbakelser är ett måste. På svenska säger man makron eller macarong...

Vin: I stark konkurrens med italienska viner hittar du några av världens bästa viner i landet. De flesta restauranger har en gedigen vinlista, be serveringspersonalen rekommendera något som passar till maten.
Champagne: Mousserande vitt vin eller rosévin  från distriktet Champagne i norra Frankrike. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "méthode champenoise" får lov att kallas champagne.


Servitör på ett franskt brasserie.

Kaffeguide:

Un café crème = Kaffe med varm mjölk
Un café/express = En espresso
Un café noisette = espresso med en liten skvätt mjölk
Fransmännen vet inte vad en cappuccino är, beställer du en får du i bästa fall en kopp kaffe med vispad grädde…

Viktiga telefonnummer:

SOS: 112


Några nyttiga ord och fraser på franska; 

Ja = Oui
Nej = Non
Hej = Bonjour
Hej då = Au revoir
God morgon = Bonjour
God dag = Bonjour
God kväll = Bonsoir
Hur är det? = Ça va?
Bra, tack! = Bien, merci!
Tack = Merci … är du snäll/tack (ungefär som engelskans ”please”) = s’il vous plaît
Varsågod = Voilà
Ursäkta mig = Excusez-moi/Pardon

Idag = aujourd'hui
Imorgon = demain
Igår = hier
Talar ni engelska? = Parlez-vous anglais?

Det smakade jättegott! = C'était délicieux!
Kan vi få notan, tack. = L’addition, s’il vous plaît?
Skål! = Santé!
Vad kostar det? = C'est combien?
Te = thé
Kaffe = café
Mjölk = lait
Socker = sucre
Öl = bière
Vin = vin
Vatten = l'eau
Bröd = pain
Smör = beurre
Ost = fromage
Salt = sel
Peppar = poivre
Fisk = poisson
Skaldjur = fruits de mer
Kött = viande
Lamm = agneau
Oxkött = bœuf
Kalvkött = veau
Fläskkött = porc
Kyckling = poulet
Anka = canard
Kalkon = dinde
Lax = saumon
Tonfisk = thon
Sniglar = escargots

Jag mår inte bra = Je suis malade.
Hjälp! = Au secours!
Ring polisen! = Appelez la police!
Ring efter ambulans! = Appelez un ambulance!

Räkneord;

0 = zéro
1 = un
2 = deux
3 = trois
4 = quatre
5 = cinq
6 = six
7 = sept
8 = huit
9 = neuf
10 = dix
11 = onze
12 = douze
13 = treize
14 = quatorze
15 = quinze
16 = seize
17 = dix-sept
18 = dix-huit
19 = dix-neuf
20 = vingt
21 = vingt et un
22 = vingt-deux
30 = trente
40 = quarante
50 = cinquante
60 = soixante
70 = soixante-dix
80 = quatre-vingts
90 = quatre-vingt-dix
100 = cent
1000 = mille

Filmtips inför en resa till Paris:

  • Bourne Identity (2002): Denna fantastiska actionthriller har jag sett otaliga gånger. Under en storm hittas en skottskadad man (Matt Damon) flytandes på Medelhavet. Han plockas upp av en fiskebåt utanför Marseille och får vård för sina skottskador. Mannen har drabbats av minnesförlust och nu börjar hans jakt på sanningen. Jakten leder honom till ett bankfack i Zürich. Snart är han jagad av både polisen, säkerhetsagenter och lönnmördare. Det visar sig att hans förflutna är långt ifrån fredligt...
    Flera scener är inspelade i Paris. Bland annat ligger Jason Bournes lägenhet på 104 rue du Jardin vilket i verkligheten är 104 Avenue Kléber. I lägenheten blir Jason attackerad av en lönnmördare och får visa prov på sina färdigheter i närstrid.
    I en annan scen syns CIA-analytikern Nicky Parsons (Julia Stiles) i Treadstones lägenhet som ligger på adressen 2 Place du Marché Sainte-Catherine, ovanför restaurangen Le Marché.
    Bourne parkerar Maries (Franka Potente) röda Mini Cooper utanför tågstationen Gare du Nord. På tågstationen lämnar Bourne sin röda väska i en av förvaringsskåpen.
    Den hektiska biljakten går längs Paris gator och längs med floden Seine.
    Lyxhotellet Hotel Regina förekommer i en scen där Jason Bourne försöker komma åt hans alter ego John Michael Kanes hotellräkningar. Hotel Regina förekommer även i filmen Kiss of the Dragon (2001) med Jet Li och Bridget Fonda.
    Bourne letar ledtrådar om sitt förflutna och hamnar på Alliance Securite Maritimes kontor beläget i Arche de la Défense.
    Jason Bourne bestämmer träff med Treadstone-chefen Conklin (Chris Cooper) på bron Pont Neuf. Bourne står på taket till köpcentret Samaritaine och upptäcker att Conklin istället för att komma ensam ,som var överenskommet, har ett helt team med agenter som väntar på att slå till mot Bourne.
    I en kort scen förekommer även bron Pont des Arts.
  • Bourne Ultimatum (2007): I denna tredje film med Matt Damon som Jason Bourne återvänder han till Paris. Jason Bourne anländer Paris med tåg till tågstationen Gare du Nord. Tågstationen förekommer även i den första filmen, Bourne Identity från 2002.
  • Cars 2/Bilar 2 (2011): Uppföljaren till Pixars succéfilm Bilar från 2006. I denna film följer vi Blixten McQueen och Bärgarn i bland annat Paris. I filmen förekommer bland annat kända sevärdheter som Sacre Coeur, Montmartre, Eiffeltornet, Champs-Elysées, Triumfbågen och Louvren.
  • The Da Vinci Code/Da Vinci-koden (2006):  Filmatiseringen av Dan Browns succéroman med samma namn.
    I filmens inledning blir museiintendenten Jacques Sauniére (Jean-Pierre Marielle) mördad i konstmuseet Louvren. Professor Robert Langdon (Tom Hanks) besöker Louvren och står framför den berömda glaspyramiden som är museets huvudentré.
    Bron Pont de Carrousel över floden Seine förekommer i en scen när poliskommissarie Bezu Fache (Jean Reno) letar efter Langdon.
    Langdon och Jacques Sauniéres barnbarn Sophie (Audrey Tautou) letar ledtrådar i museet. Bland annat plockar de ner den världsberömda målningen Mona Lisa av Leonardo Da Vinci. Jagade av polisen springer de förbi statyn Nike från Samothrake i museet.
    Den franska polisen hittar Sophies röda Smart parkerad framför tågstationen Gare du Nord, i hörnet av Boulevard de Denain och rue de Dunkerque. Det är på samma plats som Jason Bourne (Matt Damon) parkerar en röd Mini Cooper i filmen Bourne Identity från 2002.
    Opus Dei-munken Silas (Paul Bettany) letar efter ledtrådar i kyrkan Saint-Sulpice (Église Saint-Sulpice). Det är endast utomhusscenerna som föreställer den verkliga kyrkobyggnaden då filmteamet inte fick tillstånd att filma inne i kyrkan. Istället fick scenerna göras i studio framför en greenscreen.
    Professor Langdon och Sophie gömmer sig för polisen i det stora parkområdet Boulognerskogen (Bois de Boulogne).
    Robert Langdon bor flott när han besöker Paris, nämligen på lyxhotellet Ritz.
    Under Louvrens glaspyramid gömmer sig en stor hemlighet som får sin förklaring i filmens slutscen...


Louvren förekommer flitigt i Da Vinci-koden.

  • Edge of Tomorrow (2014): Filmen är baserad på den japanska romanen All You Need is Kill av Hiroshi Sakurazaka. Edge of Tomorrow utspelar sig i en nära framtid där jorden har attackerats av utomjordingar, så kallade Mimics. Hela världens militära styrkor står enade i kampen mot utomjordingarna och nu väntar ett sista slag längs Frankrikes kust. I London hamnar den amerikanske arméns PR-agent Bill Cage (Tom Cruise) genom ett missförstånd mitt i stridens hetta. Den oerfarne Cage överlever inte många sekunder på slagfältet men genom en oförklarlig anledning vaknar Cage upp och återupplever dagen om och om igen...
    Utomjordingarna styrs av Omega, en storhjärna, som visar sig vara gömd under Louvrepyramiden i Paris. Under ruinerna efter konstmuseet Louvren sker den slutgiltiga konfrontationen mellan Cage och Omega.
    Den uttjatade beskrivningen ”Måndag hela veckan" möter "Starship Troopers” är faktiskt en otroligt bra beskrivning på denna film. Det blir faktiskt både riktigt spännande, oförutsägbart och komiskt trots att flera av filmens scener återupprepas gång på gång.
  • G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009): Denna film bygger på actionfigurerna G.I. Joe (Action Force i Europa). Den militära elitstyrkan G.I. Joe får i uppdrag att bekämpa den kriminella organisationen Cobra som hotar att förgöra världen med ett högteknologiskt vapen. 
    I filmen förstörs Eiffeltornet i Paris. De scener som skall föreställa Paris är till största delen filmade i och omkring Tjeckiens huvudstad Prag.
  • Kiss of the Dragon (2001): Jet Li spelar den kinesiske polisen Liu Jian som skickas till Paris av den kinesiska regeringen för att avslöja en kinesisk drog- och slavhandelshärva. Snart upptäcker Liu Jian att det är hans franska poliskollegor som ligger bakom härvan. Med hjälp av en prostituerad kvinna (Bridget Fonda) måste han bekämpa och avslöja brottssyndikatet.
    Liu Jian anländer med flyg till Paris och landar på Paris-Charles de Gaulle-flygplatsen. Liu Jian tar taxi in till centrala Paris och passerar under taxifärden bland annat Triumfbågen.
    På lyxhotellet Hotel Regina får Liu Jian verkligen användning av sina wushu-kunskaper. Efter de våldsamma fighterna på Hotel Regina tvättar Liu Jian ansiktet i en av de två fontänerna på Place de la Concorde.
    En kul scen utspelar sig bland förvaringsboxarna på järnvägsstationen Gare de l'Est.
    Den korrumperade polischefen Richard (Tchéky Karyo) skjuter mot Liu Jian från bron Pont Alexandre III.
    På trappan till basilikan Sacre-Coeur hålls en liten minnesstund för den mördade Tai (Burt Kwouk).
  • La femme Nikita/Nikita (1990): Under ett inbrott i ett apotek skjuter den drogpåverkade Nikita (Anne Parillaud) ihjäl en polisman. Istället för att dömas till livstids fängelse tränas hon av den franska underrättelsetjänsten till att bli yrkesmördare. Regeringen iscensätter hennes död och hon får en ny identitet. Denna franska actionfilm är regisserad av Luc Besson och fick 1993 en amerikansk remake i form av den betydligt sämre Point of No Return (utgiven som Kodnamn: Nina i Sverige) med Bridget Fonda i titelrollen.
    En av filmens mest minnesvärda scener utspelar sig på restaurang Le Train Bleu i Paris.
  • La Rafle/I gryningens timmar (2010): Fransk film vars handling kretsar kring Vélodrome d’Hiver-räden (fr. La rafle du Vélodrome d'Hiver). Jean Reno står som första namn på både omslag och eftertexter men hans roll är ganska liten och han dyker inte upp förrän 40 minuter in i filmen…
  • Les Amants du Pont-Neuf/De älskande på Pont Neuf (1991): Detta franska romantiska drama utspelar sig på bron Pont-Neuf i centrala Paris. På bron, som är stängd för restaurering, träffas den hemlösa konstnärinnan Michéle (Juliette Binoche) och den missbrukande uteliggaren Alex (Denis Lavant). De båda udda personligheterna förälskar sig i varandra och tillsammans skapar de sig en egen värld på den berömda bron...
    I filmens inledning blir Alex påkörd av en bil på Boulevard de Sebastopol.
    Michéle får en privat visning på konstmuseet Louvren av Hans (Klaus-Michael Grüber). Bland annat beskådar de Rembrandts Self Portrait at the Easel från 1660.
    I en av filmens mest minnesvärda scener åker Michéle vattenskidor på floden Seine...
    Regissören Leos Carax hade ursprungligen fått tillåtelse att filma på den verkliga Pont-Neuf bron i Paris men då inspelningen försenades löpte tillståndet ut. Istället lät man rekonstruera hela bron och kringliggande byggnader i en sjö i Montpellier. Dessa extra utgifter gjorde att filmen är en av de dyraste franska filmerna som gjorts.
  • Midnight In Paris/Midnatt i Paris (2011): Woody Allens kärleksförklaring till staden Paris. Filmen handlar om den amerikanske författaren Gil (Owen Wilson) och hans fästmö Inez (Rachel McAdams) som rest till Paris tillsammans med Inez föräldrar. Parets olika intressen gör att Gil hamnar ensam på Paris gator sent en kväll. En bra nivå över salongsberusad och vilse hamnar Gil snart i ett fantastiskt äventyr...
    Gil och Inez bor tillsammans med Inez föräldrar på det femstjärniga lyxhotellet Hotel Bristol i Paris.
    Inez och hennes mor Helen (Mimi Kennedy) tittar på vigselringar i juvelerarbutiken Chopard Boutique på Place Vendôme.
    Musée Rodin med dess vackra trädgård förekommer i scenen där Paul (Michael Sheen) ifrågasätter guiden.
    I filmens mest kända scen sätter sig Gil på trappan till den vackra kyrkan Église Saint-Étienne du Mont när klockan slår midnatt. En gul Peugeot Type 176 kommer sakta körandes uppför gatan rue de la Montagne-Sainte-Geneviève.
    Nedanför den vackra bron Pont-Neuf försöker Zelda Fitzgerald (Alison Pill) hoppa i floden Seine. 
    Gil och Adriana (Marion Cotillard) åker häst och vagn till nöjesetablissemanget Maxim's.
    I en scen besöker Gil den berömda bokhandeln Shakespeare and Company på rue de la Bûcherie.
    I filmens slutscen träffar Gil på Gabrielle (Léa Seydoux) på bron Pont Alexandre III.
    Filmen vann en Oscar för bästa originalmanus, skrivet av Woody Allen.


Caspian på kyrktrappan till Église Saint-Étienne du Mont
som förekommer i Midnatt i Paris.

  • Micmacs à tire-larigot/Micmacs (2009): En kväll blir Bazil (Dany Boon) skjuten i huvudet av en förlupen kula. Läkaren säger att om kulan opereras bort kommer Bazil att dö och låter man kulan sitta kvar är risken stor att han en dag plötsligt kommer att falla ihop och dö. Läkaren låter kulan sitta kvar...
    Av en slump stöter Bazil på två vapenhandlare i staden, den enes företag har tillverkat kulan som sitter i Bazils skalle, den andre landminan som flera år tidigare dödade Bazils far. Bazil beslutar sig för att hämnas...
    Till sin hjälp har han ett par udda figurer som lever på ett skrotupplag utanför staden.
    Större delen av filmen är inspelad i Paris.
    Huvudrollsinnehavaren Bazil träffar Placard/Finkan (Jean-Pierre Marielle) utanför konstmuseet Musée d’Orsay och bjuds med till skrotupplaget.
    I scenen där Bazil skuggar François Marconi (Nicolas Marié) passerar de bron Pont de Bir-Hakeim.
    Fotbollsarenan Parc des Princes förekommer i scenen där fotbollsmatchen med den gömda trampminan spelas. Moulin Rouge med sin röda väderkvarn förekommer i en kort scen.
    På varuhuset Galeries Lafayettes sportavdelning stämmer François Marconi träff med Omar Bouloungas sändebud.
    Det är på Charles de Gaulle-flygplatsen som vårt gäng placerar droger i fickan på en av Omar Bouloungas män. Lyxrestaurangen Le Train Bleu förekommer i scenen där François Marconi försöker köpa Benito Mussolinis öga.
    På tågstationen Gare de l'Est stjäls vapensmugglarnas väskor på ett riktigt smart sätt...
  • Munich/München (2005): Denna film är regisserad av Steven Spielberg och bygger på George Jonas bok ”Vengeance: the true story of an Israeli counter-terrorist team”.
    Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad sätter samman en grupp agenter för att hämnas terroristorganisationen Svarta septembers mord på elva israeliska idrottsmän under OS i München 1972. 
    Några av filmens scener är inspelade i Paris, bland annat förekommer bron Bir-Hakeim och tågstationen Gare du Nord.
  • Ronin (1998): Denna amerikanska actionfilm är regisserad av John Frankenheimer. Filmen handlar om en grupp främlingar som träffas i Paris. De är alla före detta agenter från olika säkerhetstjänster runt om i världen. De har fått i uppdrag att tillsammans stjäla en väska åt en hemlighetsfull uppdragsgivare.
    Filmen utspelar sig i Frankrike och mestadels i huvudstaden Paris.
    Baren Blue Sky på rue des Trois Frères i Montmartre som förekommer i filmens inledning är tyvärr riven men den långa stentrappan på rue Drevet som Sam (Robert De Niro) går nedför står fortfarande kvar.
    Scenen med vapendealen som går snett är filmad under bron Pont Alexandre III.
    På metrostationen Porte des Lilas möter Deirdre (Natascha McElhone) sin forne kontaktperson inom IRA Seamus O' Roarke (Jonathan Pryce).
    I Paris sker även biljakten som går längs med Boulevard des Invalides och fortsätter förbi Place de Breteuil. Jakten fortsätter längs rue Valentin-Haüy, gatan förekommer även i Inception och Rush Hour 3. Biljakten fortgår och bilarna kör längs gång- och cykelbanan på bron Pont de Bir-Hakeim. Jakten avslutas med en våldsam krasch i området La Défense.
    Filmen får sin upplösning under en konståkningsuppvisning i inomhussportarenan Le Zenith Paris.
    I filmens slutscen ses Vincent (Jean Reno) promenera uppför stentrappan längs rue Drevet, samma trappa som förekommer i filmens inledning.
    Ronin är japanska för en samuraj som inte längre har en herre att tjäna och istället frilansar som exempelvis livvakt eller legosoldat.
  • Smurfs 2/Smurfarna 2 (2013): Våra blå vänner är tillbaka i en betydligt svagare uppföljare. I första filmen hamnade smurfarna i New York, denna gång besöker de Paris.
    Gargamel (Hank Azaria) kidnappar Smurfan och tar henne till Paris. Flera av Paris främsta sevärdheter syns i filmen. Gargamel ses på toppen av Eiffeltornet och i en scen blir han biten av en av Notre-Dames gargoyler. Godisbutiken Cést Si Bon där de grå ”busarna” jagar och skrämmer livet ur kunderna finns tyvärr inte i verkligheten.
  • Taken (2008): Bryan Miles (Liam Neeson) är en före detta CIA-agent. Då hans tonårsdotter Kim (Maggie Grace) kidnappas i Paris kommer Miles särskilda kunskaper, som han under flera år förvärvat, till nytta. Kunskaper som visar sig vara en mardröm för de som kidnappat han dotter...
    Taken utspelar sig till största delen i Paris. Kim och hennes väninna Amanda träffar fransmannen Peter (Nicolas Giraud) utanför Charles de Gaulle-flygplatsen. Peter visar sig ha långt ifrån goda intentioner...
    Kim och Amanada bor på hela femte våningen på adressen 9 Rue de la Pompe i filmen. I verkligheten ligger huset på 9 Avenue d’Eylau.
    Utanför Charles de Gaulles ankomsthall konfronteras Peter hårdhänt av Bryan Miles.
    Bryan träffar sin gamle agentkontakt Jean-Claude (Olivier Rabourdin) utanför restaurangen Fouquet’s på Champs-Elysées.
    Jean-Claude stämmer senare träff med Bryan i den lilla parken Square du Vert Galant på ön Ile de la Cité i floden Seine. Istället för att möta Jean-Claude står Bryan på toppen av klocktornet till Saint Germain l’Auxerrois-kyrkan.
    I ett sista försök att rädda sin dotter hoppar Bryan ombord en båt från bron Pont des Arts, mittemot Louvren. Taken är en riktigt bra actionthriller och den har fått hela två uppföljare; Taken 2 och Taken 3.

 


Gata i Paris.


Undrar om Damp-Martin ligger still i sin grav...


Hamburgare åt folket!



 

 

Med reservation för förändringar som skett efter augusti 2015.