ITALIEN (Repubblica italiana/Italy) |
ROM - Caput mundi (världens huvudstad) Den historiska och varma italienska huvudstaden lockade i det svenska höstrusket.
Efter en underbart god och traditionsenlig kaffe latte på Joe & The Juice på Landvetter blev det dags att kliva ombord planet som skulle ta mig ner till Rom.
Med en kort mellanlandning i Frankfurt så landade Lufthansas flight tidsenligt på Rom-Fiumicino flygplats. Detta är Italiens största flygplats och är även känd som Leonardo da Vinci-Fiumicino flygplats. Flygplatsen ligger 35 kilometer utanför Rom och nås enklast med expresståg, taxi eller buss.
Pendeltåg (FL1) till och från flygplatsen kostar åtta euro in till någon av de större tågstationerna. Därifrån får man sedan byta till tunnelbana, taxi eller promenera beronde på var i Rom ens boende ligger.
Taxi tar drygt en timma in till centrala Rom och kostar över 50 euro enkel väg.
På stationen patrullerade soldater med toppmoderna automatkarbiner (Beretta ARX160). Det skulle senare visa sig att över hela Rom var soldater utplacerade för att snabbt sättas in i händelse av en terroristattack eller annat angrepp.
Då jag enbart reste med handbagage hade jag all min packning i en liten ryggsäck, så otroligt mycket smidigare än att släpa runt på en resväska. Jag köpte lunch bestående av en smörgås med porchetta för tre euro på det lilla gatuköket Er Buchetto på Via del Viminale 2F.
Porchetta är en klassisk italiensk maträtt av utbenad och grillad gris fylld med örter, fänkål, rosmarin och vitlök. I detta fallet var porchettan gjord på spädgris och sedan grillad över öppen eld. Jag åt min smörgås medan jag fortsatte i regnet och ångrade att jag inte köpte två...
Då jag kom fram till min nästa punkt på min dagsplanering visade det sig att kyrkan Santa Maria della Vittoria var stängd och skulle inte öppna förrän om några timmar. Istället styrda jag stegen mot torget Piazza Barberini, uppkallat efter den italienske skulptören, arkitekten och konstnären Giovanni Lorenzo Bernini (1598 - 1680).
Mitt på torget står Tritonfontänen (Fontana del Tritone) som uppfördes av Bernini 1642 – 43 på uppdrag av påven Urban VIII.
Trappan fungerar som en stor samlingsplats och trängseln var stor med besökare som fotograferade och tog ”selfies” med för ändamålet djävulens påfund ”selfie-pinnar”. Jag tog mig nedför trappan utan att få ögonen utpetade av dessa förbannade metallpinnar. På Piazza di Spagna står fontänen Fontana della Barcaccia formad som en båt. Fontana della Barcaccia är gjord av Pietro Bernini (far till den berömde Giovanni Lorenzo Bernini) och stod klar 1629. Spanska trappan är en naturlig samlingsplats och förekommer bland annat i filmerna Prinsessa på vift (Roman Holiday) från 1953 med Audrey Hepburn och Gregory Peck och The Talented Mr Ripley med Matt Damon och Gwyneth Paltrow från 1999. Inte mer än 150 meter från spanska trappan ligger Hotel Panda som skulle bli mitt hem de kommande dagarna. En enkel port på Via della Croce nummer 35 ledde till receptionen på andra våningen. Jag checkade in och fick nyckeln till rum 17. Rummet bestod av en enkelsäng, en garderob och ett handfat samt ett litet fönster med en tråkig utsikt mot en kal husfasad. Dusch och toalett låg i korridoren och delades med andra rum. I rumspriset ingick wi-fi men ingen frukost.
Efter en kort stund befann jag mig på Roms kullerstensgator igen... Ett stenkast från Spanska trappan ligger Antico Caffè Greco, stadens äldsta kafé från 1760. Jag slog mig ner vid ett ledigt bord och efter en kort stund blev jag tilldelad en meny. Jag var förberedd på de höga priserna men att en öl skulle gå på över 150 kronor kom ändå som en överaskning. Jag beställde in en liten skvätt ginsengkaffe för den nätta summan sju euro koppen (68 kronor). Kaffet som smaksatts med ginsengrot smakade förvånansvärt bra och kan rekommenderas. Här har storheter och kändisar som bland annat Buffalo Bill, Nikolaj Gogol, Goethe, H.C. Andersen och Casanova fikat. Caffé Greco är efter Caffè Florian i Venedig (från 1720) det äldsta kaféet i Italien.
Gjorde ett återbesök till kyrkan Santa Maria della Vittoria vars stora träportar nu var upplåsta.
Även taket är utsmyckat med vackra målningar och skulpturer. Santa Maria della Vittoria förekommer i filmen Änglar och Demoner där Robert Langdon (Tom Hanks) hittar den tredje mördade kardinalen. Jag styrde stegen tillbaka mot Piazza di Spagna och Spanska trappan.
En kort bit därifrån, på nummer nr 110, bodde regissören Federico Fellini och hans fru Giulietta Masina.
I anslutning till torget står de två tvillingkyrkorna Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria di Montesanto.
Inne i kyrkan finns två verk av den italienske barockmålaren Caravaggio – "Paulus konvertering på vägen till Damaskus" från 1600 och "Petrus korsfästelse" från 1601. Tavlorna hänger i ett litet mörkt kapell och för att tända ljuset i en minut var man tvungen att lägga i en euro i en automat. Kyrkan Santa Maria del Popolo förekommer i filmen Änglar och Demoner. Det är här som professor Langdon finner den förste mördade kardinalen.
Ett av Roms absoluta måsten är det antika templet Pantheon. Pantheon (från grekiskans pan och theos, ”allt” och ”gud”) uppfördes som en helgedom åt alla gudar cirka år 115 – 125 av kejsar Hadrianus. På platsen stod ett tidigare tempel byggt år 27 före Kristus. Pantheon blev kyrka år 609 och fick namnet Santa Maria ad Martyres. Sedan renässansen har Pantheon använts som gravkyrka, här ligger storheter som målaren Rafael och flera italienska kungar begravna.
Pantheon domineras av den enorma kupolen var diameter är hela 43 meter. Takhöjden är även den 43 meter. Kupolen var i över tusen år den största i Europa. Kupolens ljusöppning, oculus, mäter hela nio meter i diameter.
Inskriptionen på Pantehons portik lyder: M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIUM·FECIT. (Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta).
Pantheon är öppet för besökare från 09:00 – 19:30 (18:00 på söndagar) och besöket är gratis.
Jag promenerade planlöst omkring en god stund längs de smala gränderna och bakgatorna. Längs Via dei Portoghesi passerade jag huset med nummer 18. Det var här som Julia Roberts rollfigur Liz Gilbert bodde i filmen Eat Pray Love (Lyckan, kärleken och meningen med livet) från 2010. Promenaden fortsatte västerut och jag kom fram till det stora och imponerande torget Piazza Navona. Torget är uppfört på platsen för Dominatianusstadion (Stadio di Domiziano) från år 86 e.Kr. Piazza Navona är en perfekt plats att besöka kvällstid då fontänerna på torget är vackert upplysta.
Den främsta av torgets fontäner är Fontana dei Quattro Fiumi (De fyra flodernas fontän), ritad av Bernini och uppförd 1651 på uppdrag av påve Innocentius X. Mitt i fontänen står en antik obelisk.
En viktig scen i thrillern Angel & Demons (Änglar och demoner) från 2009 utspelar sig i just Fontana dei Quattro Fiumi. Förutom den ståtliga Fontana dei Quattro Fiumi står det ytterligare två fontäner på torget. På Piazza Navonas södra ände står Fontana Del Moro (Moriska fontänen) och på den norra änden står Fontana del Nettuno (Neptunus fontän).
Missa inte att gå vilse med flit i de trevliga små kvarteren bakom torget. Det hör till att sedan avnjuta ett eller fyra glas rött italienskt kvalitetsvin på någon av alla uteserveringar i närheten. Det är då som Rom blir som mest underbart! Notan slutade på 38 euro. Ristorante Santa Lucia är något dyrare än genomsnittet men du kommer onekligen bli belåten. Denna trevliga lilla restaurang förekommer också i filmen Eat Pray Love.
Efter middagen styrde jag åter stegen över Piazza Navona som är som vackrast efter skymningen. Passerade även Panthenon och beskådade underverket en lång stund från utsidan.
Inte många hundra meter från Pantheon ligger ytterligare en av stadens främsta sevärdheter, nämligen den berömda fontänen Fontana Di Trevi.
Enligt tradition skall man kasta i ett mynt i fontänen och man är garanterad att återkomma till Rom. Varje år slängs en bra bit över 1 miljon euro (10 miljoner kronor) i fontänen. Pengarna går till välgörenhetsorganisationen Caritas.
Följande morgon steg jag upp samtidigt som de första solstrålarna slog emot husfasaderna på gatan utanför. Då jag passerade Pantheon vid niotiden på morgonen hade jag stället i stort sätt för mig själv. Jag började dagen som en typisk romare med en rykande het kopp espresso. En espresso på berömda Sant'Eustachio Il Caffè kostade tre euro men bättre kaffe är svårt att hitta.
Ett av stadens mindre kända sevärdheter är Largo di Torre Argentina. Denna öppna plats med romerska ruiner gömmer ett katthem för övergivna katter. Är man på besök i staden och älskar katter kan man för en symbolisk summa besöka parken med alla söta katter. Du kommer garanterat få bra kort på söta katter bland tusenåriga ruiner.
Drygt hundra meter från Largo di Torre Argentina ligger det lilla torget Piazza Mattei med den vackra Sköldpaddefontänen (Fontana delle Tartarughe). Fontänen uppfördes mellan 1581 och 1588 på uppdrag av adelsfamiljen Mattei.
Det gigantiska skrytbygget Viktor Emanuel-monumentet (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II) uppenbarade sig framför mig. Detta nationalmonument är uppfört till kung Viktor Emanuel II:s ära. Arbetet påbörjades 1885 och slutfördes 1911, nätt och jämnt i tid för femtioårsfirandet av nationens födelse.
Knappt 100 meter snett bakom Viktor Emanuel-monumentet leder den breda trappan La Cordonata till Capitolium, den minsta av Roms sju kullar.
Idag står här Senatspalatset och Kapitolinska museerna (Musei Capitolini). Detta är ett av världens äldsta museer och här finns världsberömda konstskatter. Inträdet är femton euro för vuxna (utan audioguide) och inträdesbiljetten inhandlas i biljettkassan belägen till höger om själva entrén. Efter att ha passerat en metalldetektor och min väska genom en röntgenmaskin släpptes jag in i museet. Här kan man gå omkring i timmar men jag beslöt mig för att pricka av de mest kända konstskatterna;
Den kapitolinska varginnan syns bland annat på allt från polisernas mössmärken till fotbollsklubben AS Romas emblem.
Majoriteten av dagens byggnader uppfördes under kejsarna Julius Ceasar och Augustus tid men de äldsta byggnader härstammar från omkring år 500 f.Kr. Ett av de mest imponerande byggnadsverken är triumfbågen Septimius Severus-bågen som uppfördes år 203 e.Kr. Bågen har tre öppningar. I anslutning till Forum Romanum reser sig kullen Palantinen (Palatino) som var ett av Roms förnämsta bostadsområden. Här lät flera kejsare uppföra sina palats. Härifrån har man en utmärkt utsikt över både Forum Romanum och Roms modernare stadsdelar.
Inte många minuters gångväg från Forum Romanum ligger Roms mest ikoniska byggnadsverk – Colosseum.
Detta var den största amfiteatern i det romerska riket och ett av de största byggnadsverken under antiken.
Colosseum har fått sitt namn efter de kolosstatyer som förr stod i närheten av amfiteatern.
Omkring år 72 e.Kr. lät kejsare Vespasianus påbörja uppförandet av Colosseum och byggnadsverket stod klart år 80.
Utanför Colosseum var det fullt av liv och rörelse. Guidade turistgrupper trängdes bland försäljare och gatuartister. Undvik de löjliga karlarna som iklädda falsk romersk soldatmundering och beväpnade med plastsvärd (fniss) vill att du ska fotografera dig tillsammans med dem. Sedan vill de ha en massa euro, för att köpa ett riktigt svärd eller!?
Kön in till amfiteatern var lång. I och med att jag köpt biljett på Internet fick jag tillträde till en snabbkö istället. Bara att slippa stå i kö en timme eller två var värt de få extra euro jag fick betala. Innan jag släpptes in var jag tvungen att genomgå en säkerhetskontroll. All vätska var förbjudet att ta med sig in, drick upp eller häll ut!
Det var en mäktig känsla att promenera omkring på denna historiska plats. Man kunde med enkelhet föreställa sig skådespelen på arenan och känna historiens vingslag.
Jag kom på mig själv att uttala Maximus (Russell Crowe) ord från Ridley Scotts storfilm ”Gladiator” - ”Are you not entertained?
Utanför Colosseum reser sig den mäktiga Konstantinbågen (Arco di Costantino). Denna triumfbåge uppfördes år 315 e.Kr till minne av kejsar Konstantins seger över Maxentius vid Pons Milvius år 312 e.Kr.
Jag fortsatte österut längs med den trevliga kullerstensbelagda gatan Via di San Giovanni in Laterano. Jag avnjöt lunch på restaurang Caffe San Clemente. Denna enkla restaurang visade sig vara ett lyckokast!
Jag slog mig ned vid att de få lediga borden i lokalen. Jag beställde in en pizza med tomatsås, mozzarella och kryddstark salamiröra från Kalabrien. Det var rejält sting i pizzan! Nygräddad pizza tillsammans med ett glas italienskt rödvin visade sig vara en vinnande kombination. Notan slutade på 13,50 euro.
Fortsättning på min reseskildring
|