SOMALILAND - Bland kameler, kat och Kalashnikovs...
Somaliland är inget nytt påhitt av Bert Karlsson utan en självutnämnd stat i norra Somalia. Har du aldrig hört talas om landet tidigare kan bero på att det officiellt inte existerar...
Dagens Somalia består av tre områden; Somalia med huvudstaden Mogadishu som är ett av världens absolut farligaste områden, den självstyrande regionen Puntland som fullkomligt kryllar av gangsters, pirater och sjörövare och slutligen Somaliland. Somaliland är det enda av dessa tre områden där säkerhetsläget är någorlunda stabilt.
Somalilands flagga.
Somaliland gränsar till Etiopien, Djibouti och den somaliska regionen Puntland.
Somaliland är inte erkänt av något lands regering och räknas officiellt som en del av Somalia. Samma Somalia som anses som ett av världens farligaste länder att besöka tillsammans med Jemen, Libyen, Syrien, Sydsudan och Irak.
Då dagens Somalia hör till ett av världens absolut farligaste och mest politiskt osäkra länder är det få försäkringsbolag som skriver ut reseförsäkringar till privatpersoner.
I Somalia härjar tungt beväpnade oppositionsgrupper, framför allt al Shabaab och Hizbul Islam, som strider mot regeringstrogna styrkor. I farvattnen utanför Somalia, främst i Adenviken, kapas fartyg och besättningen tas som gisslan. Att som turist besöka och vistas i Somalia är förenat med absolut livsfara.
Sverige har varken ambassad eller konsulat i området, skulle du råka ut för problem kan du inte räkna med någon hjälp hemifrån....
Med anledning av det rådande säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Somalia (inklusive Somaliland). Denna resevarning (som gällt sedan 2006) innefattar hela Somalia, inklusive regionerna Somaliland och Puntland i norr.
Somaliland Entry Visa.
Utrikesdepartementet avråder tills vidare från alla resor till Somaliland...
Somalia ligger på Afrikas horn, och kallas även för "Land of Anarchy". Somalia har Afrikas längsta kust, med kustlinje mot Indiska oceanen i öster och Adenviken i norr, men är tyvärr mer kända för sina pirater och kidnappningar.
Inget annat land har i modern tid drabbats av ett sådant sammanbrott som Somalia, och landet har under perioder i praktiken upphört att existera som stat. Efter statens kollaps 1991 har all normal ekonomisk verksamhet varit omöjlig.
Somalia är idag ett av världens fattigaste länder. Det finns ingen fungerande central statsförvaltning och det råder stor brist på det mesta. Konflikten har också förstärkt motsättningarna mellan olika delar av befolkningen.
Utbildningsnivån är mycket låg, och en stor del av befolkningen kan varken läsa eller skriva. Barnadödligheten är bland de högsta i världen, och många barn dör innan de fyllt fem år. Mödradödligheten är också hög och kvinnornas situation försvåras ytterligare av att könsstympning är vanligt förekommande.
Nordvästra Somalia var en del av Aksum-riket från 300-talet till 700-talet e.Kr.
Under 700-talet växte islam inom Somalia.
Under medeltiden uppstod flera mindre sultanat och kungadömen kring de många handelsorterna längs kusten.
På grund av områdets strategiska läge vid Adenviken etablerade engelsmännen en flottbas i Aden i grannlandet Jemen.
På 1880-talet upprättades det brittiska protektoratet Brittiska Somaliland i nuvarande norra Somalia. Italien skapade i sin tur Italienska Somaliland i söder.
1887 införlivades det tidigare somaliska området Ogaden i Etiopien. Ogaden, som idag ligger i östra Etiopien, är fortfarande omstritt mellan Somalia och Etiopien.
1936 invaderade italienska trupper Etiopien. Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini utökade sin kolonisering av Italienska Somaliland till att även innefatta Etiopien.
Under andra världskriget ockuperas den italienska kolonin av brittiska styrkor.
1950 anförtroddes området åter till Italien för att efter 1960 åter bli fritt.
1960 bildas Republiken Somalia efter en sammanslagning av Brittiska Somaliland och Italienska Somaliland.
I juli 1960 väljs Aden Abdullahi Osman till Somalias förste president.
1967 hålls ett demokratiskt val där Abdirashid Sharmarke väljs till ny president.
1969 mördas presidenten i en statskupp och general Mohammed Siad (Siyad) Barre tar makten i Somalia.
Diktatorn Barre styr landet fram till att han störtas i en militärkupp 1991 av krigsherren Mohammed Farah Aidid. Istället för att en demokratisk process med fria val blev Barres fall början på ett blodigt inbördeskrig. Under inbördeskriget rasar Somalia samman och landet delas upp i flera mindre regioner som styrs av olika klaner.
Detta infekterade klansystem komplicerar situationen och anses vara huvudorsaken till varför en varaktig fred inte har lyckats uppnås i landet.
Den somaliska befolkningen är indelad i sex huvudklaner vilka i sin tur är uppdelad i ett antal underklaner och hundratals småklaner. Förhållandet mellan dessa olika klaner och underklaner präglas av ständig rivalitet och maktkamp.
Regionerna i Somalia styrs av militära grupper med ursprung i de olika klanerna, där alla slåss om makten i landet.
Familj i Somaliland.
I samband med inbördeskriget drabbas Somalia av en svältkatastrofen som ledde till att omkring 300 000 civila dog. Flera av Röda korsets matsändningar och förnödenheter plundras av Aidids soldater.
För att få en någorlunda stabilitet i landet landsteg 20 000 soldater ur den amerikanska marinkåren Somalias kust 1992. Deras mål var att infånga krigsherren Mohammed Farah Aidid och säkerställa säkerhet och stabilitet i och runt huvudstaden Mogadishu. Aidid och hans styrkor drar sig tillbaka från Mogadishu och hjälpsändningarna kommer fram till den behövande civilbefolkningen.
I juni 1993 dödas 24 pakistanska FN-soldater av Aidids milis. USA svarar med att sätta in sina militära specialförband Delta Force (1st Special Forces Operational Detachment – Delta) och United States Army Rangers understödda av 160th Special Operations Aviation Regiment.
De amerikanska elitsoldaternas uppgift var att oskadliggöra Aidid och återställa ordningen i området, operationen fick namnet ”Gothic Serpent”.
Den 3 oktober 1993 anföll attackstyrkan Mogadishu för att försöka tillfångata Aidids utrikesminister Omar Salad Elmi och dennes politiska rådgivare Mohamed Hassan Awale. Under operationen mötte de amerikanska soldaterna hårt motstånd från Aidids milis. Två amerikanska UH-60 Black Hawk-helikoptrar skjuts ner och störtar. Vid nedslagsplatsen där den första helikoptern störtat blir ett 90-tal jägarsoldater ur US Army Rangers beskjutna av hundratals milismän. Striderna fortsätter långt in på småtimmarna...
Tidigt på morgonen den 4 oktober evakuerades de amerikanska soldaterna av 10th Mountain Division förstärkta av malaysiska och pakistanska FN-soldater.
Under dessa strider som fått namnet Slaget om Mogadishu (Battle of Mogadishu), och som även skildras i boken och filmen ”Black Hawk Down”, dog 18 amerikanska soldater och 79 skadades. Även en malaysisk FN-soldat dog under striderna i Mogadishu.
De somaliska förlusterna var mycket stora och uppskattas vara mellan 500 till 2 000 människor. Av dessa dödsoffer beräknas de civila förlusterna vara i majoritet då stridigheterna skedde i ett tätbebyggt område i staden.
Kort efter Slaget om Mogadishu drar USA tillbaka sina styrkor från Somalia.
1993 inleds en FN-stödd insats för att avhjälpa den katastrofala hungersnöden i landet.
1995 drar sig FN tillbaka efter att ha lidit stora förluster bland sin personal.
Sedan landets kollaps 1991, i och med att diktatorn Said Barre störtas, har Somalia inte haft en fungerande regering och våld och laglöshet har präglat landet. Då det inte heller finns ett fungerande polis- och domstolsväsende har landets befolkning blivit beroende av olika klanerna och domstolar, som dömer efter islamska sharialagar.
I samband med störtandet av Said Barre 1991 utropades den självständiga republiken Somaliland i norr. Även om Somaliland inte är en internationellt erkänd stat anses ändå regionen stabil.
Sedan 2004 styrdes Somalia av en övergångsregering.
Under 2006 tar rörelsen De muslimska domstolarna (UIC = Union of Islamic Courts) kontroll över huvudstaden Mogadishu och södra Somalia. UIC består av flera sammanslagna domstolar och har egna milisgrupper. Då UIC effektivt bekämpat den höga kriminaliteten i Mogadishu har de fått stort stöd från stadens invånare.
I december 2006 attackerar Etiopien flera UIC-baser i Somalia. Samtidigt får UIC vapenleveranser från Eritrea vilket spär på spänningarna och konflikterna mellan dessa två länder.
För att ännu komplicera den politiska situationen så stöder USA i sin tur Etiopien och anklagar även UIC för att ha täta band med terrornätverket al-Qaida. UIC:s ledare, Sheikh Hassan Dahir Aweys, står på FN:s och USA:s terrorlistor.
USA har även genomfört flygbombningar i södra Somalia i jakt på lokala al-Qaidaledare.
Under de senare åren har UIC:s ungdomsgren al-Shabab fått mer makt och är sedan 2012 en erkänd del av al-Qaida.
2008 hamnade återigen Somalia i det internationella nyhetsflödet på grund av pirater i farvattnet utanför Somalias kust. Då piratverksamheten eskalerade och flera hundra miljoner betalt ut i form av lösensummor går FN:s säkerhetsråd med på att skicka militärfartyg till området.
Svenska militära insatser i Somalia har inneburit marina insatser i Adenviken. Från maj 2009 har svenska kustkorvetter patrullerat farvattnet utanför Somalias kurs för att förhindra piratattacker och bordningar av utländska handelsfartyg.
Adenviken, Somaliland.
I början av 2009 börjar Etiopien dra tillbaka sina styrkor från Somalia. Istället bidrar AU (Afrikanska unionen) med en fredsbevarande styrka.
Sheik Sharif Sheik Ahmad blev vald till landets nya president samma år.
I detta maktvakuum som uppstår förstärker al-Shabab sina positioner i södra Somalia och anfaller även huvudstaden Mogadishu. Över 200 000 människor drivis på flykt från Mogadishu.
Då FN:s hjälparbetare 2010 hotas till livet av al-Shababmilisen drar FN:s livsmedelsprogram (WFP) sig tillbaka. Detta innebär att livsmedel och nödhjälp till nära en miljon människor tvingades avbrytas.
2011 drabbas Afrikas horn av den värsta torkan på över 60 år. I Somalia förvärrades situationen på grund av det osäkra politiska läget i landet i kombination med att den islamistiska gruppen al-Shabab förbjöd en rad västerländska hjälporganisationer från att arbeta i området.
I oktober 2011 går kenyanska trupper in i Somalia efter att al-Shabab genomfört flera kidnappningar i Kenya.
I september 2012 väljs Hassan Sheikh Mohamud till president av Somalia. Det nya styret har internationellt stöd. Fortfarande sker stridigheter mellan regeringsstyrkor (förstärkta med AU-styrkor) och al-Shabab i landet.
I snart 25 år har Somalia ansetts vara ett av världens absolut farligaste och mest politiskt osäkra länder. I dagens Somalia finns ingen regering eller grupp som har fullständig kontroll över landet.
Därför riktades min blick mot den självstyrande regionen Somaliland istället.
Somaliland är långt ifrån ett vanligt turistmål. Här finns ingen all inclusive, Bamseklubb eller sportbarer med rödbrända turister i fotbollströjor... Här finner man istället det riktiga Afrika med färgstarka människor, fascinerande kultur, spännande nutidshistoria och några av världens mest välbevarade grottmålningar.
De 7 000-åriga grottmålningarna i Laas Geel.
Somaliland är Afrikas bäst bevarade hemlighet. Syftet med min resesida är att fler resenärer ska få upp ögonen för denna spännande plats!
Somaliland har egen regering, egen valuta, eget landslag i fotboll och utfärdar pass som accepteras i länder som Frankrike, Belgien, Kenya och Sydafrika. Men trots detta har Somaliland fortfarande inte erkänts som en självständig stat av något annat land.
I ”landet som inte finns” fungerar dock de flesta samhällsfunktioner bättre än 2/3 av de övriga länderna på den Afrikanska kontinenten.
Då Somaliland inte är internationellt erkänt finns det få arbetstillfällen och företag i landet, detta håller dock sakta på att förändras. Arbetslösheten är fortfarande skyhög och ekonomin är beroende på att Somalilands invånare har släktingar utomlands som skickar pengar till dem.
Somaliland var tidigare ett brittiskt protektorat, och administrerades då under namnet Brittiska Somaliland. Landet gränsade i norr mot Franska Somaliland (dagens Djibouti). Efter att Somaliland blev självständigt 1960, så förenades man fem dagar senare med Italienska Somaliland, och bildade Republiken Somalia.
1988 utbröt den somaliska inbördeskriget. Under diktatorn Said Barres styre dödades tusentals somalier av regimen.
Under 1991 bombades och attackerades stora delar av Somaliland av det somaliska flygvapnet och armén. Än idag är spåren efter inbördeskriget påtagliga med sönderskjutna byggnader, krevadgropar efter bomber och artilleri samt söndersprängda stridsvagnar längs huvudvägarna.
När Somalia fullkomligt bröt samman 1991, utropade sig Somaliland till en självständig stat. Somaliland ville då lämna unionen man 1960 hade blivit en del av.
Somaliland ansökte 2005 om medlemskap i Afrikanska unionen (AU), som konstaterade att Somaliland uppfyller kriterierna för självständighet, men valde senare ändå att avslå ansökan.
Somaliland har genom åren haft flera fria val, som av utländska observatörer bedömts som demokratiska.
Somaliland är till ytan något större än England och har en befolkning på uppskattningsvis 3,5 miljoner invånare.
Landets största exportvara är dromedarer och boskap.
Dromedarer är Somalilands största exportvara.
Somaliland kännetecknas av politisk stabilitet och demokrati till skillnad från många andra länder i regionen. Samtidigt avråder UD tills vidare från alla resor till Somaliland.
Man måste förstå att säkerhetsläget i denna region snabbt förändras och därför är det viktigt att följa nyhetsrapporteringar och undvika potentiella riskområden. Först och främst måste man som resenär i norra Somalia/Somaliland vara fullt medveten om det aktuella säkerhetsläget.
Det är upp till var och en om man vill resa till denna del av världen men man måste vara medveten om vilka risker och konsekvenser detta kan innebära.
Åk väl förberedd eller åk inte alls!
Min personlige livvakt Daod.
Till fots fortsatte jag de hundra meter som utgör ingenmanslandet mellan Etiopien och Somaliland. Efter en snabb kontroll av mitt visum (vilket jag köpte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för 70 dollar) och jag både blivit fotograferad och fått lämna fingeravtryck var jag officiellt inne i regionen Somalialand i norra Somalia.
Nu stod jag alltså med båda fötterna i Somaliland. Det kändes otroligt spännande.
Jag fick förhandla med några taxichaufförer om priset till huvudstaden Hargeisa drygt 90 kilometer österut.
Jag märkte att alla bilar i Somaliland hade ratten på höger sida men att det var högertrafik. Detta gör det extra problematiskt och farligt vid exempelvis omkörningar.
Chauffören svängde in vid en modern bensinmack och tankade innan vi fortsatte mot huvudstaden Hargeisa.
Min taxi till Hargeisa.
Werner i norra Somalia (Somaliland).
På vägen passerade vi sammanlagt tre vägspärrar där poliser med AK-47:or kikade i mitt pass innan vi fick fortsätta. Militärposteringarna och vägspärrarna är främst för att kontrollera somalier från Somalia som reser in till Somaliland. Säkerheten är hög då den militanta islamistiska terrororganisationen Al-Shabab (även Al-Shabaab) genomfört väpnade attacker i området.
Taxichauffören svängde efter en dryg timme av och parkerade framför en stor moské för att be. Medan han bad tog jag en sväng i området och fotograferade. Några unga pojkar spelade fotboll.
Färden fortsatte sedan i ytterligare någon timme. Solen höll på att gå ner och jag satt i framsätet och knaprade kex. Det var första advent 2015 och det kändes aningen surrealistiskt att då befinna sig i norra Somalia...
Pepparkakor, första advent i Somalia...
HARGEISA
Chauffören släppte av mig utanför Oriental Hotel i centrala Hargeisa.
Detta familjeägda hotell slog upp sina portar redan 1953 och är stadens äldsta hotell.
Jag checkade in och fick rum nummer 108. Det stora dubbelrummet med både WC och dusch kostade 15 dollar per natt. Från den stora balkongen hade jag utmärkt utsikt över gatulivet nedanför.
Oriental Hotel i Hargeisa.
Hargeisa ligger drygt 80 mil norr om Somalias huvudstad Mogadishu. Staden har uppskattningsvis omkring 800 000 invånare och är efter Mogadishu Somalias näst största stad.
Staden är en mix av kvinnor i heltäckande skynken, japanska bilar, dromedarer och virvlande ökensand.
Hargeisa kan inte skryta med många sevärdheter men dess nyskrivna historia och det politiska läget i regionen gör staden till ett spännande resmål.
Jag klev ut på gatan som bestod av grus och finkornig sand som virvlade upp så fort en bil passerade. Det var få vägar som var asfalterade.
Människorna i staden lade givetvis märke till mig men till skillnad från Etiopien var det få personer som tilltalade mig. Det var inte heller någon som erbjöd sig att guida eller visa vägen vilket hela tiden skedde i Etiopien. En stor anledning är givetvis att få personer i Somaliland talar engelska.
Utanför hotellet kantades gatorna av försäljare och försäljningsstånd. Det är även här man finner stadens otaliga valutaväxlare. De sitter bokstavligen med stora sedelhögar framför sig!
Valutaväxlare i Hargeisa.
I Somaliland är det kontanter som gäller, och då menar jag skottkärror med kontanter! Man får 7 700 Somaliland shilling för 1 US dollar (i december 2015).
Den mest förekommande sedeln i landet är 1000 Somaliland shilling vilket motsvarar drygt en krona. Växla en 100-dollarsedel och du får en fin hög bestående av 770 stycken sedlar (770 000 shilling)...
Ta med en egen skottkärra eller byxor med stora fickor.
Att växla på gatan är säkert och man får en bra kurs. Här finns varken tjuvar, rånare eller vapen men valutaväxlarna får sitta helt i fred, och detta är ändå norra Somalia.
Jag växlade 20 US dollar på gatan och fick en rejäl hög på 154 000 Somaliland shilling. Det visade sig vara riktigt svårt att göra sig av med pengarna.
Ta med egen skottkärra!
Jag åt middag på restaurangen Barwaaqo inte många hundra meter från mitt hotell. Jag slog mig ner vid ett ledigt bord på restaurangens uteservering. Det var bara män som satt vid de övriga borden, inga kvinnor syntes till. Kyparen kunde ingen engelska och det fanns ingen meny. Jag pekade på de andras tallrikar och sedan på mig. Kyparen dök strax tillbaka med en stor tallrik med nudlar och köttfärssås samt ytterligare en tallrik med lammköttbitar och grönsaker. I Somaliland äter man med höger hand, bestick är sällsynta.
Det var bara att med höger hand skyffla upp maten. Notan slutade på endast 20 000 shilling (24 kronor).
Efter maten promenerade jag runt i denna spännande stad. Jag handlade en burk med kashata, detta godis är populärt i hela Östafrika. Kashata består av kokosnöt, socker, kardemumma och saffran. Kashata visade sig vara perfekt julgodis då det snart var december...
Jag gick tillbaka till hotellet och kröp ner i sängen spänd på morgondagens äventyr...
Öronpropparna jag hade packat ner kom till användning under natten. Utanför fönstret skränade folk långt in på småtimmarna, lastbilschaufförer som tutade och hundar som skällde. Sedan började böneutroparen skråla på högsta volym...
Jag åt frukost i hotellmatsalen bestående av kaffe och shakshouka, omelett med tomat, chilipeppar och lök. Rätten har sitt ursprung i Tunisien och är i regel riktigt kryddstark.
Oriental Hotel, Somaliland.
Idag skulle jag åka och beskåda grottmålningarna i Laas Geel (även Las Geel och Laas Gaal), ett av Somalilands främsta sevärdheter, samt besöka kuststaden Berbera.
Dagsutflykten organiserades av researrangören Dalmar Tours & Safaris. En dagstripp från Hargeisa till Laas Geel och vidare till Berbera och tillbaka till Hargeisa kostade sammanlagt 214 US dollar (drygt 1 950 kronor), mycket pengar men det visade sig bli höjdpunkten på hela min resa...
En annan researrangör jag var i kontakt med ville ha närmare 400 dollar för samma arrangemang. I detta sammanhang så tyckte jag att 214 dollar för överkomligt, för hur ofta är man på äventyr i Somalia?
Bil med chaufför tur- och retur med chaufför och en beväpnad säkerhetsvakt kostade 189 dollar. Själva tillståndet för att besöka Laas Geel kostade ytterligare 25 dollar.
Det går att få ner kostnaderna om man reser flera personer tillsammans då man kan dela på kostnaderna för transport och chaufför.
Varje resenär måste dock ha en personlig säkerhetsvakt, kostnaden ligger på omkring 20 dollar. Är man tre personer krävs alltså tre vakter och så vidare. Det samma gäller tillståndet som kostar 25 dollar per person.
För att locka till sig turister finns flera researrangörer och hotell i Somaliland. Då en attack mot utlänningar och turister skulle innebära dödsstöten för Somalilands turistnäring är det ett krav att man alltid har med sig en beväpnad säkerhetsvakt per resenär då man rör sig utanför huvudstaden Hargeisa.
Vakterna tillhör säkerhetsstyrkan SPU (Special Protection Unit), en specialenhet inom Somalilands polismyndighet.
Min eskort ur SPU (Special Protection Unit).
Efter frukosten hoppade jag in i en väntande vit minibuss. Min chaufför hette Abdi och min personlige livvakt hette Daod och satt i baksätet med en skarpladdad Kalashnikov.
Minibussen styrde ut på en asfalterad väg och fortsatte mot Laas Geel, drygt 50 kilometer nordöst om Hargeisa.
Vi passerade det torra men vackra landskapet.
Vi blev stannade några gånger vid ett par enkla vägspärrar. Endast en gång ville polismännen vid vägspärrarna kika i mitt pass.
Chauffören stannade till vid vägkanten och köpte färsk dromedarmjölk vid ett enkelt skjul. Jag fyllde på min tomma vattenflaska med dromedarmjölk och betalde en dollar. Dromedarmjölk visade sig smaka betydligt godare än det låter...
Dromedarmjölk, godare än du tror...
Efter ungefär en timme svängde min chaufför Abdi av och fortsatte på en riktigt usel väg som enklast kan beskrivas som en bred stig.
Vi passerade vackra klippformationer och små enkla hyddor. Abdi slängde ut påsar med godis och genast sprang barn fram och plockade upp godiset.
På håll såg vi betande dromedarer.
Plötsligt sprang det förbi några gråa vårtsvin som stannade till och betade inte långt ifrån minibussen.
Pumbaa med vänner.
De sju kilometerna på den usla vägen tog närmare 40 minuter.
Laas Geel består av ett område med flera grottor. I dessa grottor upptäckte franska arkeologer så sent som 2002 välbevarade grottmålningar. Dessa grottmålningar tros vara gjorda någon gång mellan 5 000 och 2 000 år före Kristus. Givetvis visste lokalbefolkningen om målningarna långt innan de franska arkeologerna kom till platsen men tack vare fransmännen fick den övriga världen upp ögonen för målningarna.
Grottmålningarna hör till de mest välbevarade i hela Afrika och anses som ett av Somalilands och övriga Somalias främsta sevärdheter.
Grottmålningar i Laas Geel.
Medan Abdi och Daod väntade i skuggan fortsatte jag tillsammans med säkerhetsvakten och guiden Abdulrahman till det lilla informationscentret.
På enkla men informativa plakat kan man läsa om de olika och fascinerande grottmålningarna. Målningarna föreställer både människor och boskap, vilda djur och kor klädda i dekorativa prydnader.
Grottorna och avsatserna är urgröpta i granitberget på grund av erosion.
Den första grottan i Laas Geel.
Laas Geel betyder ”Dromedarernas vattenhål” på somaliska och hänvisar till då det fanns gott om sötvatten i området.
I informationscentret finns även en gästbok man kan signera. Det var endast ett fåtal svenskar som hade skrivit i boken innan mig.
Jag var tydligen dagens första (och enda?) besökare så jag och min guide Abdulrahman hade denna fantastiska plats helt för oss själva!
Laas Geel
Archaeological
Site, Somaliland.
I den första grottan fanns detaljrika målningar föreställandes människor, hundar, kor och även giraffer. Målningarna är i ett otroligt bra skick och det är svårt att ta till sig att de är 7 000 år gamla.
Min guide och SPU-vakt Abdulrahman.
Abdulrahman visade mig runt i flera olika grottor. Väggar och tak var dekorerade med detaljrika målningar.
Från det höga granitberget hade man en fantastisk utsikt över den karga busksavannen nedanför. På håll såg vi gaseller som graciöst tog sig fram.
Utsikt över det karga landskapet i Laas Geel, Somaliland.
Djurlivet i området är otroligt, här finns bland annat vårtsvin, sköldpaddor, flera olika sorters gaseller och antiloper, babianer, hyenor och rovfåglar.
Efter en dryg timme i de olika grottorna gick vi tillbaka till den väntande minibussen.
På vägen tillbaka till huvudvägen passerade vi några små dik-dikantiloper. Dessa små gulliga och graciösa dvärgantiloper finner man just här i östra Afrika. De var otroligt skygga och sprang iväg så fort minibussen närmade sig.
Dik-dikantilop.
Vi gjorde ett kort stopp utanför en enkel hydda. En ung flicka hade smörjt in ansiktet med qasil. Denna pasta görs av löv och fungerar både som mjukgörare och som solskydd.
Flicka med solskyddande qasil.
Inte många minuter senare såg jag giraffgaseller på håll. Dessa långhalsade gaseller heter gerenuk på somaliska, vilket betyder just "giraffhalsad". Djurlivet här är fantastiskt och det kändes som jag var på safari.
Mitt besök i Laas Geel blev höjdpunkten på min resa i Somaliland. Men än var inte dagen slut. Abdi styrde österut och fortsatte i hög fart längs den asfalterade vägen.
Vi stannade till en kort stund så jag kunde fotografera när några män försökte lasta på dromedarer på ett lastbilsflak. Dromedarerna kämpade emot och det tog en bra stund för männen att få upp dromedarerna på flaket.
När jag höll på att fotografera blev en av männen vansinnig och började skrika och gestikulera. När jag sänkte kameran greppade han tag i en knytnävsstor sten från marken och höjde handen samtidigt som han gick emot mig. Jag sade åt Abdi att säga åt mannen att lugna ner sig och genast lägga ifrån sig stenen.
Mannen slängde ur sig några mer eller mindre smickrande fraser på somaliska och gick sedan tillbaka till lastbilen. Abdi förklarade för mig att mannen blev arg då han trodde att jag skulle sälja bilder på honom och tjäna pengar. Abdi sa att detta är personer som aldrig gått i skola och inte vet bättre...
Mannen var ju ingen fotomodell direkt så någon större förmögenhet kommer inte bilderna generera.
Inte alla som uppskattade min närvaro...
Detta var den enda situationen under hela min vistelse i Afrika som var olustig. Nu slutade situationen bra och jag hade inte en tanke på att jag faktiskt hade en egen ”Terminator” beväpnad med en skarpladdad automatkarbin två meter bakom mig. En sketen sten mot en 7,62mm helmantlad kula som färdas 715 meter per sekund är dåliga odds...
- Don't bring a stone to a gun fight, fool!
Min livvakt Daods Kalashnikov AKM.
Detta blev en påminnelse till mig själv att fråga innan jag slänger fram kameran och fotograferar människor i fortsättningen. Det är långt ifrån alla i denna del av världen som gillar att bli fotograferade eller är tokiga i ”selfies”.
Min första och sista "selfie"...
Resten av färden fortsatte utan några missöden eller uppretade byfånar.
Några mantelbabianer sprang över vägen och försvann snabbt in i vegetationen.
En mantelbabian vänder bästa sidan till...
Jag kom på att jag under några få timmar snart sett fler djurarter än under mina fem dagars safari i Sydafrika.
Lunch åt vi på restaurangen Barqosan, belägen längs huvudvägen mellan Hargeisa och Berbera. Abdi rekommenderade stekt fisk med ris. Vi satte oss inomhus som skydd för den stekande solen utanför. Termometern pekade på uppemot 30 grader.
Maten smakade bra och jag log när det var dags att betala, 30 000 somaliland shilling vilket motsvarar 36 kronor. Jag köpte två vattenflaskor på 75 cl styck och betalade sex kronor för båda. Somaliland är så otroligt billigt att resa i...
Fortsättning på min reseskildring