USA - Min reseskildring från New York fortsätter...


Larmet på min mobiltelefon väckte mig och jag hoppade upp ur sängen för en ny dag i New York. Det hade blivit fredagen den 21 oktober 2011 och jag tog tunnelbanan söderut till South Ferry Stop i Financial District. Därifrån var det en kort promenad till Downtown Manhattan Heliport belägen på Pier 6 i East River. Jag skulle flyga helikopter runt Manhattan! Jag hade bokat flygturen hemifrån och skrivit ut en bokningsbekräftelse. Företaget som jag skulle flyga med hette Liberty Helicopters och deras helikoptertur ”Big Apple” kostade 150 dollar plus en obligatorisk flygplats- och säkerhetsavgift på 30 dollar. Med mitt New York Pass fick jag lite rabatt och betalade totalt 158 dollar (1100 kronor) istället för 180 dollar. Glöm inte att ta med passet! Utan giltig fotolegitimation får man inte åka med.


Att flyga helikopter är fantastiskt men att göra
det över New York City är oslagbart!

Efter en kort säkerhetsgenomgång och utdelning av flytvästar fick jag kliva ut på helikopterplattan och blev visad till den röda helikoptern som skulle ta mig runt Manhattan. Helikoptern hade plats för fem personer samt vår pilot. Det var en fantastisk känsla när helikoptern lyfte för att sedan svänga runt Manhattans sydligaste delar och fortsätta förbi Frihetsgudinnan (Statue of Liberty).
Den 46 meter höga statyn är en av världens högsta statyer och invigdes 1886. Frihetsgudinnan är en gåva från Frankrike för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. Statyn består av kopparplåt klätt över en stomme i järn och är ritad av Frederic Bartholdi. Järnstommen är konstruerat av Gustave Eiffel (ja, just han med tornet i Paris). Statyn står på ett 47 meter hög fundament vilket gör den sammanlagda höjden hela 93 meter. Frihetsgudinnans vänstra hand håller en tavla med inskriften ”JULY IV MDCCLXXVI” (4 juli 1776), datumet för USA:s självständighetsförklaring.
Detta är en av världens mest kända statyer och Frihetsgudinnan har blivit en symbol för New York och USA. Frihetsgudinnan förekommer bland annat i filmerna The Adjustment Bureau (2011), A.I. Artificiell Intelligence (2001), Apornas planet (1968), Cloverfield (2008), The Day After Tomorrow (2004), Deep Impact (1998), Ghostbusters II (1989), Gudfadern del II (1974), Independence Day (1996), Men in Black II (2002), Remo - Obeväpnad, men farlig (1985), Splash (1984), Titanic (1997) och X-Men (2000). I TV-spelet Grand Theft Auto IV har Frihetsgudinnan namnet ”The Statue of Happines” och håller i en kaffemugg istället för en fackla.


Frihetsgudinnan (Statue of Liberty) fotograferad från helikoptern.

Helikoptern steg och styrde upp längs med Hudson River. Detta är det perfekta sättet att se New York City och jag fick en bra överblick av de olika stadsdelarna och såg hur stor Central Park verkligen är. Piloten guidade och berättade om flera av byggnaderna och platserna som vi passerade. Piloten körde längs med hängbron George Washington Bridge som sammanbinder området Washington Heights på övre Manhattan med New Jersey. Bron, som invigdes 1931, har sammanlagt 14 körfält fördelade på två våningar och är en av världens mest trafikerade broar.


George Washington Bridge.

Piloten flög sedan över Manhattans norra delar och vidare över till stadsdelen Bronx. Helikoptern passerade sedan basebollarenan Yankee Stadium som är New York Yankees hemmaarena.


Yankee Stadium i Bronx.

Piloten styrde sedan tillbaka helikoptern och flög sedan söderut längs med Manhattans västra sida. Flera av stadens främsta sevärdheter passerades såsom Empire State Building, Chrysler Building och nya One World Trade Center. Det stora hangarfartyget USS Intrepid som nu är Intrepid Sea-Air-Space Museum ligger förtöjd i Hudson River. Detta hangarfartyg har tjänstgjort och deltagit i strider under Andra världskriget och Vietnamkriget och sedan 1982 är det ett museum. Här kan man se olika sorters militära flygplan och helikoptrar men även civila flygplan som ett Concorde från British Airways. USS Intrepid förekommer bland annat i filmerna National Treasure (2004) och i I Am Legend (2007) där Will Smith spelar golf på hangarfartygets däck.


Hangarfartyget USS Intrepid längs Hudson River.

Vi passerade åter igen Lower Manhattan och Financial District där man höll på att uppföra One World Trade Center som kommer att ersätta de två tvillingtornen som förstördes den 11 september 2001. Piloten landade helikoptern mjukt på helikopterplattan. Detta kan jag verkligen rekommendera, det är värt vartenda cent att åka helikopter runt Manhattan!


Vy över Manhattans finansdistrikt. Kortet är taget från en helikopter.

Jag åt en sen frukost på Flavors på Broad Street i Financial District (ibland kallas hela området för Wall Street). En bagel med ”lox” (det vill säga lax), en liten yoghurt och iced hazelnut coffee för knappt 10 dollar. Gratis wi-fi fanns också så jag kunde kolla nyheter och väder. Det var i området kring Financial District som New York föddes då holländare anlade Nieuw Amsterdam. Det var också här som New York allvarligt sårades för att sedan resa sig ur askan den 11 september 2001…
Efter frukosten gick jag mot Wall Street. Kravallstaket spärrade av större delen av gatorna och det var fullt med poliser. Occupy Wall Street-demonstrationerna pågick för fullt men ockupanterna syntes inte till i närheten av Wall Street.
Namnet Wall Street kommer från att förr sträckte sig en stadsmur över ön vid det som idag är gatan Wall Street.

Jag kom fram till New York Stock Exchange (NYSE) som är världens största börs och finansvärldens viktigaste skådeplats. Allmänheten har inte tillträde till vad som sker här inne och på Wall Street finns inte mycket att se, mer än att ha varit där. Wall Street och New York Stock Exchange förekommer bland annat i Die Hard – Hämningslöst (1995), Wall Street (1987) och dess uppföljare Wall Street: Money Never Sleeps (2010). Några av de mest minnesvärda scenerna i storfilmen The Dark Knight Rises från 2012 utspelar sig på Wall Street.
Rage Against The Machine filmade musikvideon till deras hit “Sleep Now in the Fire” på Wall Street i januari 2000. Videon regisserades av filmaren Michael Moore som blev arresterad under inspelningen av videon.


New York Stock Exchange på Wall Street.

Jag fortsatte längs avspärrningar, kravallstaket och poliser och kom fram till den vackra Trinity Church med sitt 86 meter höga torn. Kyrkan kallas även för Trinity Wall Street och är från 1846. Två tidigare kyrkor har funnits på platsen, den äldsta redan 1698. Kyrkan förekommer i filmen National Treasure från 2004 med Nicolas Cage.

Några stenkast från Trinity Church ligger Zuccotti Park. Det var här som Occupy Wall Street-demonstrationerna började 17 september 2011 och ett hundratal personer ockuperade och bodde nu i den lilla parken. Mängder av demonstranter stod med sina plakat och banderoller runt parken. Det vimlade av poliser runt Zuccotti Park men stämningen var lugn mellan demonstranter och polis till skillnad från bara några veckor tidigare.


Det var här som Occupy Wall Street-demonstrationerna började.

Den globala Occupy-rörelsen har sitt ursprung i de Wall Street-kritiska protesterna i New Yorks finanskvarter som i sin tur säger sig hämtat inspiration från bland annat den arabiska våren. Bakom Occupy Wall Street ligger den kanadensiska antikonsumtionsgruppen Adbusters. Protesterna har sedan spridit sig rekordsnabbt världen över. Occupy-rörelsen uppges sakna någon ledare och demonstranternas agenda varierar från land till land. De flesta säger sig dock demonstrera mot sociala och ekonomiska orättvisor, hög arbetslöshet och storbolagens och bankernas girighet.


Occupy Wall Street-demonstranter i Zuccotti Park.

Jag kom fram till The National September 11 Memorial & Museum (9/11 Memorial), platsen som tidigare kallades Ground Zero. Här stod de två tvillingtornen World Trade Center fram till morgonen den 11 september 2001 då några fanatiska kräk ville annat. Siluetten av New York med de två mäktiga tornen syns nuförtiden bara i någon äldre film eller på gamla fotografier. Jag saknar de två tornen…
För att få tillträde till 9/11 Memorial fick jag hämta ut en inträdesbiljett (vilken är gratis) i Tribute WTC Visitor Center ett stenkast därifrån. Tribute WTC Visitor Center har en liten utställning med bland annat en del av ett fönster från ett av de kapade flygplanen som flög in i ett av tornen. Det fanns också en minnevägg med tusentals fotografier på och små berättelser om många av dem som omkom i terrorattackerna. Det var intressant men också känslosamt att se vilka personerna var bakom de tusentals namnen och att det var helt vanliga människor som föll offer för några terroristers vansinnesdåd.


Resterna av ett av de kapade flygplanen...

Jag promenerade knappt hundra meter till ingången till 9/11 Memorial. Jag hamnade i en lång kö som rörde sig sakta framåt. Efter ungefär en kvart kom jag fram till en säkerhetskontroll där jag fick passera genom en metalldetektor och min ryggsäck fick passera en röntgenapparat, precis som säkerhetskontrollen på flygplatser.
Flera gånger fick jag uppvisa min inträdesbiljett för olika säkerhetspersonal under den korta promenaden in till 9/11 Memorial. Förr var platsen inte mer än ett gapande hål likt ett öppet sår men nu fanns här nyplanterade träd och namnet Ground Zero har bytts ut till 9/11 Memorial. Den 12 september 2011 öppnade minnesmärket officiellt för allmänheten (drygt en månad innan mitt besök). Däremot höll 9/11 Memorial Museum fortfarande på att inredas och skulle inte invigas förrän följande år.

9/11 Memorial består av en park med två enorma nedsänkta pooler där de två tvillingtornen stod med vattenfall och namnen på alla som omkom i attackerna den 11 september 2001 ingraverade i den omgivande muren. Här finns även namnen på de sex personer som omkom den 26 februari 1993 då terrorister sprängde en van i det underjordiska garaget till World Trade Center.
Tvillingtornen är för alltid borta men har ersatts av One World Trade Center.


En av parkens två Reflecting Pools på platsen där ett av tvillingtornen stod...

Byggnaden kommer att nå en sammanlagd höjd på hela 541 meter (1 776 fot). Just siffran 1 776 hänvisar till året 1776, det år då USA självständighetsförklaring undertecknades. One World Trade Center beräknas stå färdigt 2013 och blir då den högsta byggnaden i USA.
Jag ägnade en lång stund vid denna historiska plats, för världen blev inte sig riktigt lik efter detta datum.
Liksom de som var gamla nog att minnas vet exakt vad de gjorde när de fick reda på att statsminister Olof Palme skjutits till döds, lika väl minns man vad man gjorde den 11 september 2001…


One World Trade Center under uppförande i oktober 2011.

Klockan var 08:46 lokal tid den 11 september 2001 då det kapade passagerarflygplanet Flight 11 från American Airlines kraschade in i World Trade Centers norra torn (1 WTC). Först trodde man att det rörde sig om en tragisk olycka men sjutton minuter senare då ytterligare ett kapat passagerarflygplan, Flight 175 från United Airlines, kraschade in i det södra tornet (WTC 2) blev det uppenbart att det inte längre rörde sig om en olycka utan att detta var ett verk av terrorister. Det var dessa bilder som kablades ut i direktsänd TV till miljontals hem världen över.
En dryg halvtimme senare, klockan 09:37, flygs ett tredje kapat flygplan, American Airlines Flight 77, in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington, DC. De 65 personerna ombord (inklusive de fem kaparna) dör och ytterligare 125 personer i Pentagon omkommer.
Ett fjärde passagerarflygplan, United Airlines Flight 93, kapas och styrs mot Washington, DC. En strid bryter ut mellan några passagerare och de fyra kaparna ombord. Kaparna väljer då att störta planet istället för att låta passagerarna komma in i cockpit och ta kontrollen över planet. Planet störtar på ett fält utanför Shanksville, Pennsylvania klockan 10:03 och alla 38 personer ombord omkommer. Vilket mål som terroristerna/kaparna ombord på United Airlines Flight 93 hade vet man inte men det spekuleras i att planet skulle krascha in i Kapitolium eller Vita Huset i Washington, DC.

Det södra tornet (WTC 2) kollapsade först, trots att det träffades sist av ett kapat flygplan. Tornet rasade 56 minuter efter att Flight 175 kraschat in i det. Klockan 10:28 rasade det norra tornet, 102 minuter efter att Flight 11 kraschat in i tornet.
11 september-attackerna krävde sammanlagt 2 977 offer (ej medräknat de 19 terroristerna/kaparna). Attackerna mot tvillingtornen krävde sammanlagt 2 753 människors liv varav 343 brandmän och 60 poliser som var där för att rädda liv…


Säkerheten efter 11:e september-attackerna 2001 är rigorös.
Här medlemmar ur NYPD ESU (Emergency Service Unit).

Efter mitt besök på 9/11 Memorial passerade jag den välkända bronsstatyn Charging Bull i Bowling Green Park inte långt från Wall Street. Den rusande tjuren symboliserar finansiell optimism och välstånd. Statyn känns igen från flera filmer som Arthur (2011), Hitch (2005), Inside Man (2006), The Other Guys (2010) och The Sorcerer's Apprentice/Trollkarlens lärling (2010).


Charging Bull i Finansdistriktet.

På Pearl Street passerade jag den svenskägda espressobaren Fika men jag var inte sugen på vare sig kanelbulle, prinsesstårta eller köttbullar utan fortsatte.


När hemlängtan blir för stark...

Jag fortsatte min promenad längs Fulton Street ner till de historiska kvarteren kring South Street Seaport vid East River. Här finner man nedre Manhattans äldsta byggnader. Området rymmer bland annat en galleria, museum, restauranger och flera museifartyg i hamnen. Videon till Nirvanas originalversion (Sub Pop Version) av hiten ”In Bloom” filmades här 1990. Från Pier 17 har man en vacker utsikt över East River och Brooklyn Bridge.


Pier 17 vid South Street Seaport.

Jag besökte utställningen ”Bodies... The Exhibition” som både blivit hyllad och utskälld. Utställningen föreställer människokroppar som har dissekerats för att synliggöra människokroppens inre. Människokropparna har konserverats genom avancerade procedurer där vatten och fett bytts ut mot olika plaster.
Utställningen redogör på ett enkelt sätt hur människokroppen fungerar och ser ut genom att visa skelett, muskel- och nervsystem, blodomlopp, matsmältningssystem och så vidare. Det finns även en utställning där hela fosterstadiet redogörs med mänskliga foster i olika stadier. Känsliga personer varnas med en varningsskylt innan man kliver in i rummet och utställningen är byggd så att man kan kringgå just detta rum.
Inträdet var 26,50 dollar men mitt New York Pass gav fri entré.


Ett smakprov från ”Bodies... The Exhibition”.

Efter den intressanta utställningen fortsatte jag ett hundratal meter till Pier 11/Wall Street där jag köpte en färjebiljett över East River till Brooklynsidan för fyra dollar enkel väg. Överfarten tog bara några få minuter till färjeläget Fulton Ferry Landing.
Några stenkast därifrån på Old Fulton Street ligger den berömda pizzarestaurangen Grimaldi's som anses vara en av stadens absolut bästa pizzerior. Jag började bli hungrig och hade blivit rekommenderad denna restaurang. Det sägs att Frank Sinatra lät flyga ner pizzor från Grimaldi's i New York till Las Vegas när han var där och uppträdde.


Alltid kö utanför Grimaldi's Pizza...

Utanför ringlade sig en kö på ett femtiotal personer. Jag ställde mig sist och efter ungefär tio minuter hade kön inte rört sig en meter men byggts på med ett tiotal personer. Efter en stund kom en äldre och rundlagd man som var anställd ut och frågade personer i kön hur många de var. Alla verkade stå i kö för att få sittplats. När han frågade mig svarade jag att jag var ensam men önskade take away. Han vinkade förbi mig i kön och jag klev fram till disken och beställde en Small Regular Pizza för 13 dollar (knappt 90 kronor). Jag fick en nummerlapp och fick vänta på utsidan. Man kan endast beställa en hel pizza (inga pizza slices!) och betala kontant då de inte tar kort.
Efter knappt tio minuter kom en man ut och ropade upp mitt nummer och jag fick så min efterlängtade och nybakade pizza. Jag promenerade förbi den långa kön och satte mig på en träbänk nere vid vattnet med en fantastisk utsikt över Manhattan. På min pizza var det endast tomatsås, mozzarella och basilika, inget mer men den smakade fantastiskt! Less is more…
Tomatsåsen görs på tomater importerade från Italien och mozzarellan tillverkas efter ett gammalt recept. Pizzorna bakas sedan i kolgrillade ugnar. Det behövdes tydligen inte oxfilé, ägg, räkor, lök och bearnaisesås för att göra goda pizzor… Jag njöt av min varma och nybakade pizza och den fina utsikten.


En färsk "Small Regular Pizza" från Grimaldi's.
(Den vita plastbiten var till för att inte papperspåsen skulle ligga emot pizzan).

Trots en hel pizza fanns det lite plats kvar för efterrätt. Passande nog befann jag mig mindre än femtio meter ifrån glassbutiken The Brooklyn Ice Cream Factory inrymt i en gammal brandstation från 1922. Jag köpte en bägare med två glasskulor för 6 dollar, dyrt men glassen var riktigt god.

Proppmätt gick jag till tunnelbanestationen York Street Station där jag hoppade på linje F vars slutstation var halvön Coney Island. Tågresan tog drygt 35 minuter och jag tittade nyfiket ut genom tågfönstret under hela resan. Brooklyn är en stadsdel som lätt glöms bort men som man absolut inte får missa under ett New York-besök!
Så fort jag kom ut från stationsbyggnaden såg jag gatuköket Nathan's Famous i hörnet Surf Avenue och Stillwell Avenue. Det är här som den årliga korvätartävlingen (The Nathan's Hot Dog Eating Contest) anordnas på nationaldagen den 4 juli. Det nuvarande rekordet sattes 2009 och vinnaren tryckte i sig 68 korvar med bröd på tio minuter!

Jag beställde en av deras berömda korvar med bröd (Original Frankfurter) för 3,49 dollar (drygt 22 kronor) med surkål och brynt lök.


Original Nathan's Famous, Coney Island.

Jag åt korven medan jag passerade nöjesfältet Luna Park (tidigare Astroland) med pariserhjulet Wonder Wheel och sin välkända berg- och dalbana Cyclone. Berg- och dalbanan är från 1927 och 1991 utsågs det till ett National Historic Landmark vilket skall bevaras. Cyclone förekommer i TV-spelet ”Grand Theft Auto IV” som ”The Screamer” och syns även i flera filmer.


Berg- och dalbanan Cyclone.

Jag fortsatte längs strandpromenaden Riegelmann Boardwalk (mest känt som Coney Island Boardwalk) som kantas av små strandbarer, kiosker och souveniraffärer. Det märktes att det var lågsäsong då bara ett fåtal butiker var öppna och det var inte mycket människor i området. Jag passerade det 80 meter höga tornet Parachute Jump som jag genast kände igen från filmen Requiem for a Dream från 2000. Tornet byggdes till 1934 års New York World's Fair och flyttades till sin nuvarande plats 1941 i det dåvarande nöjesfältet Steeplechase Park. 1968 gick attraktionen i pension och förföll men nu har tornet restaurerats och det har beslutats att det röda tornet ska få stå kvar.


Parachute Jump och Coney Island Boardwalk.


Coney Island med nöjesfältet Luna Park.

Jag fortsatte ut på Pat Auletta Steeplechase Pier där några fiskare tålmodigt väntade på napp och ett gäng hiphopare höll på att spela in en video på piren. Från piren har man bra utsikt över Atlanten och vänder man sig om har man en vy som domineras av nöjesfältet bakom sandstranden.


Pat Auletta Steeplechase Pier, Coney Island.

Jag gick tillbaka mot nöjesfältet och hamnade framför berg- och dalbanan Coney Island Cyclone. Jag läste på en anslagstavla att varje åktur kostade 8 dollar men de öppnade inte förrän om drygt två timmar. En åktur fick det bli en annan gång.


Lågsäsong på Coney Island Boardwalk.


Surf Avenue i Coney Island.

Jag småpratade med några trevliga personer som jobbade på Eldorado Bumper Cars & Arcade på Surf Avenue. Efter pratstunden tog jag mig till 86th Street i området Bensonhurst med tunnelbana och några hållplatser med buss. Mitt mål var två inspelningsplatser, båda på 86th Street. Den första var under det upphöjda järnvägsspåret som går längs med 86th Street. Det är här som polisen Jimmy "Popeye" Doyle (Gene Hackman) jagar en mördare i en av filmhistoriens bästa (och mest berömda) biljaktscener i filmen French Connection från 1971. Bara några kvarter längre bort ligger Lenny's Pizza på 1969 86th Street. Det är här som inledningsscenen är filmad i John Travoltas genombrottsfilm Saturday Night Fever från 1977.


Lenny's Pizza på 86th Street.

Det mörknade fort och jag tog mig tillbaka till Manhattan. Jag hamnade vid Rockefeller Center och besökte några butiker. Jag shoppade lite presenter i The LEGO Store. Butiken, med sina två våningar, säljer Lego från golv till tak. Här finner man alla tänkbara Lego-byggsatser men även utställningsmodeller som en miniatyr av Rockefeller Center, komplett med isrink! Här kan man köpa Legobitar i lösvikt från en gigantisk vägg och även bygga ihop sina egna Lego-gubbar. Priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige men det går att hitta ännu billigare Lego på exempelvis Toys "R" Us.

Inte långt ifrån LEGO Store ligger Nintendos flaggskepp The Nintendo World Store på 10 Rockefeller Plaza. På Nintendo World kan man förutom att handla TV-spel, konsoler, t-shirtar, muggar, gosedjur och handdukar med de välkända figurerna från ens favoritspel även provspela de senaste spelen till de flesta av Nintendos olika konsoler. På den översta våningen finns flera utställningsföremål, bland annat de första TV-spelskonsolerna (Famicom/NES) och flera Game & Watch-spel från 1980-talet. Jag handlade lite roliga souvenirer innan jag fortsatte till Fifth Avenue.
Gatan är mest känd för sina lyxiga affärer och märkesbutiker som Bulgari, Prada, Louis Vitton, Cartier, Omega och Gucci. Här finner man även Tiffany & Co och Saks Fifth Avenue. Stycket mellan 49th Street och 60th Street på Fifth Avenue anses som en av världens mest exklusiva shoppinggator och lägenheterna här går på åtskilliga miljoner dollar.


Vy över Fifth Avenue.

Mitt emot Rockefeller Center tronar den vackra The Cathedral of St. Patrick (St. Patrick's Cathedral) upp sig. St. Patrick's Cathedral är den största romersk-katolska katedralen i USA. De vackra kyrktornen sträcker sig 100 meter upp i luften och trots att katedralen är gigantisk ser den faktiskt ganska liten ut och något malplacerad bredvid de höga skyskraporna som omger den. Katedralen påbörjades 1858 men arbetet stod stilla under det amerikanska inbördeskriget (1861 och 1865). St. Patrick's Cathedral stod klar och invigdes 1879. Katedralen syns bland annat i en scen i filmen Spider-Man (2002) och förekommer även i Gremlins 2 (1990).


St. Patrick's Cathedral på Fifth Avenue.

Jag promenerade en lång stund längs Fifth Avenue och njöt av folklivet och fotograferade några av de otaliga gula taxibilarna som passerade i en jämn ström. Jag hamnade efter en stund framför New Yorks enorma centralstation Grand Central Terminal, vilket är väl värt ett besök även om man inte ska åka tåg. Detta är världens största järnvägsstation om man ser till antalet plattformar (44 stycken plattformar och 67 spår). Den största sevärdheten är själva hallen (Main Concourse) som mäter fantastiska 84 gånger 37 meter med en takhöjd på 38 meter! Taket med sina målade stjärnbilder är imponerande liksom de fyra klockorna ovanför informationsdisken som är tillverkade av opal. Klockorna värderas idag till mellan 10 och 20 miljoner dollar.


Main Concourse i Grand Central Terminal.

Grand Central Terminal är ett välkänt landmärke och har använts i ett flertal film- och TV-produktioner genom åren. Några filmer som har scener från Grand Central Terminal är; Carlito's Way (1993), Conspiracy Theory/Sammansvärjningen (1997), Duplicity (2009), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), The Fisher King (1991), Friends with Benefits (2011), I Am Legend (2007), Men In Black (1997), Men in Black II (2002), North By Northwest/I sista minuten (1959), One Fine Day/En underbar dag (1996), The Prince of Tides/Tidvattnets furste (1991), Superman - The Movie (1978), The Taking of Pelham 1 2 3/Linje 1 2 3 kapad (2009), Taxi (2004) och Unbreakable (2000).


New Yorks Grand Central Terminal.

Precis mittemot Grand Central Terminals huvudingång på 42nd Street och under Park Avenue Viaduct ligger restaurangen Pershing Square. Här kan man äta både frukost, lunch och middag. Frukosten ska tydligen vara något alldeles extra men för mig var det middagsdags. Jag blev visad till ett ledigt fönsterbord av en sockersöt servitris. Jag beställde bräserade revbensspjäll för 26 dollar (knappt 175 kronor). Jag lade märke till att på alla restauranger jag hittills besökt i New York serverades det gratis vatten till maten. I regel serveras kranvatten vilket är fullt drickbart utan att ge magsjuka men tyvärr smakar det svagt av klor. Maten smakade bra och jag får prova deras frukost en annan dag istället. Det är förövrigt på Pershing Square som slutscenen i filmen Friends with Benefits från 2011 är inspelad liksom några scener i The Avengers från 2012.


Pershing Square Café under Park Avenue Viaduct.

Inte långt ifrån Grand Central Terminal står den 192 meter höga skyskrapan 101 Park Avenue (vilket även är dess adress). Filmälskare känner igen byggnaden som "Clamp Tower" från kultfilmen Gremlins 2 från 1990. 101 Park Avenue förekommer även i Brewsters miljoner (1985), Crazy People (1990), Fisher King (1991) och Nyckeln till framgång (1987). Byggnaden figurerar även i ett avsnitt av TV-serien Seinfeld som George Constanza's arbetsplats.


Skyskrapan 101 Park Avenue.

Jag gick tillbaka till mitt hotellrum och tog hand om mina trötta fötter. Jag somnade sedan efter en lång dag i världens bästa stad..


 

Följande morgon gick jag upp riktigt tidigt och tog tunnelbanan till Chinatown på nedre Manhattan. New Yorks Chinatown har den största populationen av kinesiska immigranter på västra halvklotet. Officiellt bor det 150 000 invånare i New Yorks Chinatown (sanningen är nog närmare det mångdubbla).


Morgontidningar i Chinatown.


Chinatown, New York.

Det var som att jag hade tagit tunnelbanan till ett annat land! Gatu- och reklamskyltar med kinesiska tecken överallt, till och med McDonald's skyltarna hade kinesiska tecken! Det var tidigt på morgonen och stadsdelen höll på att vakna samtidigt som solen började gå upp. I Chinatown finns hundratals restauranger och flera små bagerier så man behöver inte gå hungrig. Jag promenerade längs de mest typiska gatorna i Chinatown -Mott Street, Bayard Street och Pell Street innan jag svängde in på Mulberry Street.


Shanghai eller New York?


Till och med gatuskyltarna i Chinatown har kinesiska tecken.

Jag gick ett kvarter och befann mig helt plötsligt i Europa och i stadsdelen Little Italy. Man kan inte tröttna på New York, ena minuten handlar man kinesisk snabbmat för att minuten senare äta pasta på en italiensk familjerestaurang där recepten har gått i arv i generationer! De italienska restaurangerna och pizzeriorna avlöste varandra och människor pratade med varandra på klingande italienska och slöt man ögonen kunde man lika gärna ha befunnit sig i Rom eller Venedig. Jag gick förbi Mullberry Street Bar på 176 Mulberry Street som tidigare hette Tony's. Baren förekommer bland annat i följande filmer; 9 ½ vecka (1986), Donnie Brasco (1997), Gudfadern 3 (1990) och i TV-serien Sopranos.


Mullberry Street Bar i Little Italy.

Jag prickade av några fler inspelningsplatser, bland annat Joe's Pizza på 7 Carmine Street i Greenwich Village där Peter Parker (Tobey Maguire) får sparken i filmen Spider-Man 2 (2004) och den kända scenen där pojkarna tappar korvvagnen vilket får ödesdigra konsekvenser i filmen Sleepers (1996), är filmad vid ingången och trappan ner till tunnelbanestationen Astor Place.


Trappan som förekommer i filmen Sleepers från 1996.

Jag år brunch på den judiska restaurangen Katz's Delicatessen i Lower East Side. Restaurangen grundades av ryska immigranter redan 1888. När jag klev in i restaurangen fick jag en numrerad biljett av en dörrvakt. På denna lapp skrivs sedan det man beställer och man får lämna biljetten vid utgången där totalsumman sedan räknas ut (inklusive skatt). Det gäller alltså att man håller reda på sin biljett (kvittot) under hela besöket för skulle man råka tappa bort det får man betala ytterligare 50 dollar i en extra avgift!
Jag beställde en av deras berömda smörgåsar med corned beef som skulle få självaste Dagobert att bli grön av avund. Som den filmnörd jag är satte jag mig på samma plats som Meg Ryan när hon gjorde den berömda fejkade ”orgasmscenen” i den romantiska komedin När Harry träffade Sally från 1989.

Restaurangen förekommer även i Donnie Brasco (1997), Förtrollad (2007) och We Own the Night (2007). Notan för en smörgås och en apelsinjuice slutade på över 20 dollar (140 kronor)!


Katz's Delicatessen i Lower East Side.


Katz's Delicatessen förekommer i flera filmer.

Efter maten åkte jag tunnelbana över Williamsburg Bridge till området Williamsburg i Brooklyn. Williamsburg Bridge byggdes mellan åren 1896 till 1903 och sträcker sig över East River. Brons huvudspann sträcker sig 490 meter. Jag promenerade runt i området en stund och lade snart märke till att området domineras av ortodoxa judar, främst chassider. Butiksskyltarna var skrivna med hebreiska bokstäver och chassidiska män med sina karakteristiska tinningslockar och svarta hattar.
Efter att ha promenerat runt i området en stund kom jag fram till South 6th Street med utsikt över Williamsburg Bridge. Jag befann mig nu på samma plats där passagerarbussen sprängs i småbitar i filmen Belägringen från 1998. Williamsburg Bridge förekommer i några scener i The Amazing Spider-Man och The Dark Knight Rises.


Williamsburg Bridge.

Tunnelbanan tog mig sedan smidigt till Columbus Circle och Central Park. Den drygt fyra kilometer långa och 825 meter breda Central Park upptar sex procent av Manhattans totala yta. Med sina 341 hektar är parken till och med större än världens näst minsta land, Monaco! Central Park anlades 1844, då i utkanten av staden. Nu omsluter staden parken som får Slottsskogen i Göteborg att framstå som en fjärt i rymden i jämförelse. Central Park är en grön rektangulär oas mitt i asfalt- och betongdjungeln och sträcker sig mellan 59:e gatan och 110:e gatan. Över 200 filmer har spelats in i Central Park, bland annat Crocodile Dundee (1986), Hair (1979), The Happening (2008), Independence Day (1996), Jersey Girl (2004), Premium Rush (2012), Sex and the City (2008), Taxi Driver (1976), This Must Be The Place (2011), Tootsie (1982), Wall Street (1987), The Producers (2005), Remember Me (2010), Warriors (1979) och When Harry Met Sally/När Harry mötte Sally (1989).
Idag var en lördag och på helgerna stängs gatorna av för biltrafik och tusentals människor besöker parken för att rasta sina hundar, slappa i gräset, jogga eller åka inlines. Man kan hyra cykel från flera olika cykeluthyrare som står vid parkens sydvästra hörn (Merchants Gate). Då Central Park är gigantisk kan en cykel vara en god idé att hyra ett par timmar.


Vy över den enorma Central Park. Jag har tagit kortet ifrån en helikopter.

Jag promenerade i parken och tittade på folk och på de gulliga grå ekorrarna som skuttade fram på gräset. Jag passerade flera sevärdheter i parken under min långa promenad. Första sevärdheten var Tavern On The Green som länge var en av stadens mest kända (och finaste) restauranger. Nu har restaurangen slagit igen och är nu ett besökscenter. I parkens södra ände ligger isrinken Wollman Skating Rink som är öppen för allmänheten från oktober till april. Wollman Skating Rink förekommer bland annat i följande filmer; En fiende ibland oss (1997), Ensam hemma 2 - Vilse i New York, (1992) Höst i New York (2000), Limitless (2011), Natt på museet (2006) och Serendipity/Om ödet får bestämma (2001).
I parkens sydöstra hörn ligger den lilla dammen The Pond med den vackra stenbron Gapstow Bridge från 1896. Både dammen och stenbron förekommer i komedin Ensam hemma 2 - Vilse i New York (1992) där Kevin (Macaulay Culkin) träffar ”Pigeon Lady”. Gapstow Bridge ligger bara några stenkast från lyxhotellet The Plaza som också förekommer i filmen.


Stenbron Gapstow Bridge från 1896 i Central Park.

Jag promenerade vidare genom parken och kom fram till Strawberry Fields Memorial som är en minnesplats tillägnad Beatlesmedlemmen John Lennon som mördades några stenkast därifrån. Minnesplatsen Strawberry Fields Memorial är uppkallad efter Beatleslåten Strawberry Fields Forever. En mosaikplatta finns i mitten av minnesplatsen med texten ”Imagine”. Tvärs över gatan ligger The Dakota Building (i hörnet av 72:a gatan och Central Park West) där John Lennon bodde och även sköts ihjäl utanför sin port 8 december 1980. The Dakota Building förekommer även i filmen Rosemary's Baby (1968).


Strawberry Fields Memorial till minne av John Lennon.

Jag lämnade Central Park och fortsatte längs med gatan Central Park West tills jag kom fram till New Yorks nationalhistoriska museum, American Museum of Natural History (AMNH) i Upper West Side. Museet grundades 1869 och kan skryta med världens största samling dinosauriefossiler och ett väldigt imponerande planetarium. För den som sett filmerna Natt på museet (2006) och Natt på museet 2 (2009) kommer att känna igen sig då American Museum of Natural History förekommer i de båda filmerna.
Återigen kom mitt New York Pass till nytta då det gav mig fri entré till museet. Inträdet ligger annars på 19 dollar för vuxna. Museibyggnaden är gigantisk och det är omöjligt att hinna se alla utställningsföremål under ett besök.


American Museum of Natural History.

På utsidan av museet köpte jag en varmkorv och en glass och satte mig på en ledig parkbänk med ryggen mot Central Park. Jag tog tunnelbanan norrut för att pricka av en inspelningsplats, denna gång på adressen 38 West 94th Street i Upper West Side. Detta Brownstonehus förekommer i filmen Panic Room från 2002 med Jodie Foster, Kristen Stewart och Forest Whitaker. Filmen är skräp men huset är vackert på utsidan…

En promenad tvärs över Central Park och jag hamnade efter en stund framför The Salomon R Guggenheim Museum. Museet, i folkmun oftast bara ”The Guggenheim”, grundades 1937 och den nuvarande byggnaden uppfördes 1943-59 efter ritningar av Frank Lloyd Wright. Bara den futuristiska byggnaden är värt ett besök i sig. Jag visade upp mitt New York Pass i entrékassan och kom undan entréavgiften på 18 dollar. Till min stora besvikelse var den stora spiralformade huvudsalen täckt med stora pappersskynken och presenningar då man höll på att förbereda en ny utställning. Det är denna korkskruvsformade hall som förekommer i exempelvis The International (2009), Poppers pingviner (2011) och When In Rome (2010).


Det futuristiska Salomon R. Guggenheim Museum.


Museet med dess imponerande arkitektur.

Ett stenkast ifrån Guggenheimmuseet ligger huset med adressen 1067 Fifth Avenue. Denna port förekommer i filmen Ransom från 1996 som Tom Mullens (Mel Gibson) ingång till dennes lägenhet. Det står klart och tydligt 865 över porten i filmen men i verkligheten är det alltså nummer 1067.
När jag ändå var i farten att kika in inspelningsplatser så hann jag med ytterligare en inte många hundra meter därifrån. Nu hade jag kommit fram till adressen 71 East 97th Street i hörnet av Park Avenue i Upper East Side. Detta hus får föreställa exteriörerna till huset där Matilda (Natalie Portman) och Léon (Jean Reno) bor i en av mina absoluta favoritfilmer Léon (The Professional) från 1994.


Det är här som Léon och Matilda bor i filmen
"Léon" (The Professional) från 1994.

Nu befann jag mig ganska långt upp på Manhattan och inte långt ifrån stadsdelen Harlem. Jag åkte tunnelbanans gröna linje norrut till stationen 125th Street i Harlem.
Harlem hade tidigare och under lång tid ett dåliga rykte om sig som ett ghetto med kriminalitet och droger. En stor del av den vita befolkningen flyttade ut och Harlems rykte som ett svart ghetto och New Yorks problembarn förstärktes. De senaste åren har det skett stora förändringar för att höja statusen på området och olika etniciteter har flyttat hit, fastighetspriserna har stigit, många butikskedjor har öppnat butiker och många turister hittar hit.


Vy över Harlem, norra Manhattan.


Brownstonehus längs med 126th Street i Harlem.

Jag passerade flera Brownstonehus längs med 126th Street som är typiska för området och kom efter en stund fram till restaurangen Sylvia's på 328 Lenox Avenue. Denna restaurang serverar så kallad ”Soul food”, namnet syftar på en matlagningstradition som härstammar från afroamerikaner i södra USA. Restaurangen var fullsatt men den trevliga servitrisen föreslog att jag kunde sitta i baren och äta då jag var ensam. Bartendern rekommenderade att jag skulle välja Sylvia's berömda bar-b-que ribs och grillad kyckling vilket visade sig vara ett utmärkt val. Innan maten kom in serverades jag nybakat bröd som fortfarande var varmt. Konsistensen var som sockerkaka och brödet smakade gudomligt. Huvudrätten var enkel men full med smak och perfekt tillagad. Till kycklingen och revbensspjällen serverades jag macaroni & cheese. Notan slutade på knappt 22 dollar (knappt 150 kronor) vilket verkligen var prisvärt.
Sylvia's Restaurant förekommer i filmen Jungle Fever från 1991 med Wesley Snipes och Annabella Sciorra.


Sylvia's Restaurant i Harlem.

Jag rullade ut från restaurangen och styrde stegen västerut mot Apollo Theatre. Jag hade fått skoskav men jag bet ihop och fortsatte. Apollo Theatre på 253 West 125th Street är en världsberömd musikteater och är mest förknippad med svarta artister såsom Ella Fitzgerald, Jimi Hendrix, Michael Jackson och James Brown.
Jag passerade flera försäljningsstånd längs 125th Street och en ung svart kille kom fram och ville sälja sin egenproducerade CD med hiphop. Jag gav honom en femdollarsedel och packade ner skivan i min ryggsäck. Det var mycket liv och rörelse och fullt med folk ute på gatorna. Jag gick runt lite i området innan mitt skoskav återigen gjorde sig påmint. Jag tog mig med tunnelbana till tunnelbanestationen Cathedral Parkway – 110th Street. Härifrån var det inte många meters promenad till Tom's Restaurant på hörnet av West 112th Street och Broadway. Tom's Restaurant är samlingsplatsen för gänget i en av världens mest kända TV-serier; Seinfeld. Om du sett serien känner du garanterat igen den blå/rosa skylten som hänger på fasaden. I Seinfeld går restaurangen under namnet “Monk's Café”. Serien spelades dock inte in här utan man använde sig bara av exteriörerna. Scenerna inifrån ”Monk's Café” är filmade i studio.
Tom's Restaurant har även gett inspiration till Susanne Vegas hitlåt ”Tom's diner” med sångtexten ”Im sitting in the morning at the diner on the corner”


Tom's Restaurant på hörnet av West 112th Street och Broadway.

Mitt egentliga mål var inte att kika in genom restaurangfönstret till Tom's Restaurant utan USA:s största katedral, Cathedral of Saint John the Divine. Bygget av denna enorma katedral påbörjades 1892 men bygget har flera gånger stoppats, först av de båda världskrigen men också efter en förödande brand 2001. Nu planeras katedralen att stå färdigt först 2050 (!), därav dess öknamn ”St. John the Unfinished”. Cathedral of Saint John the Divine hör till några av världens absolut största kyrkor och mäter hela 186 meter på längden. Byggnaden är verkligen gigantisk och det är imponerande att en sådan fantastisk byggnad kan ligga ”gömd” på Manhattan.


Cathedral of Saint John the Divine.

Fortsättning på min reseskildring