FLER RESTIPS FÖR BACKPACKERS OCH ANDRA RESENÄRER



Boende (hotell, guest houses eller vandrarhem)

Att få tag på ett rum när du reser bör inte vara något större problem. I hela världen finns det billiga vandrarhem och hotell. Ibland kan man även få hyra rum hos en familj ur lokalbefolkningen som har ett eller flera rum för uthyrning. Är du osäker på att få ett rum första natten kan du boka ett hotellrum från Sverige. Jag brukar beställa en eller två nätter på hotell hemifrån. Det är skönt att ha den biten ordnad när man precis anlänt till en ny stad eller nytt land. Särskilt om man anländer klockan 03.00 till en ny stad och slippa leta upp någonstans att bo det första man måste göra… Smidigare då att ha en förbestämd adress att ta sig till.

Var kritisk när du väljer hotell. Många charterarrangörer kryddar hotellbeskrivningarna och använder mycket luddiga formuleringar. Ett tips är att läsa reseforum där tidigare hotellgäster har gett sina egna personliga betyg på hotellen.

Jag brukar leta upp ett centralt boende, på så sätt kan jag spara in på kostsamma taxiresor och istället åka kollektivt.
Jag kan därmed lägga mer pengar på nöjen och att äta gott och verkligen upptäcka mitt resmål.

Tänk på att stjärnmärkningen på hotell varierar från land till land. Ett femstjärnigt hotell i exempelvis Indien och London behöver inte ha samma standard som ett femstjärnigt hotell i Sverige.
Singel- eller dubbelrum kostar betydlig mer än sovsalar (dormitories/dorms) för flera personer. Jag bodde för det mesta i sovsalar (hade vanan inne från min militärtjänstgöring) under min första långresa. Ofta delar man rum med både killar och tjejer i vånings- eller enkelsängar. Man delar dusch och toalett som finns i korridoren. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära känna nya personligheter och reskamrater. Är du rädd för att bli bestulen under natten så förvara din midjeväska med värdesaker på dig eller under kudden. Om någon snarkar högljutt så kommer dina öronproppar till god användning. Nuförtiden lägger jag gärna ner lite mer pengar för att få ett eget rum.


Fantastisk utsikt från hotellrummet, Iran.

Ensuite: Detta ord dyker upp ibland vid hotellbokningar. Det betyder att rummet är utrustat med toalett samt dusch och/eller badkar.

Tycker du att ditt rum är för dyrt, fråga om de har något billigare. Hotellet visar inte alltid de billigaste rummen först för de vill naturligtvis hyra ut de dyrare först. Tänk på att ett enkelrum blir dyrare än om du delar ett dubbelrum med någon.
Jag har delat rum med åtskilliga personer på mina resor, verkar personen ifråga trevlig så ser jag inget hinder. Man behöver ju inte umgås resten av resan bara för man delat kostnaden och en natt i samma rum.

När du checkat in så förvara pass och dina övriga värdesaker i hotellets kassa- eller värdeskåp. Det finns inget bra ställe på rummet att gömma dem på så detta är det säkraste stället. En van tjuv letar igenom och länsar ett hotellrum på mindre än en och en halv minut. Tycker du att du funnit det mest "idiotsäkra" gömstället så lovar jag att alla brottslingar känner till både det och hundra andra. Alla känner till gömstället där batterierna sitter i klockradion, att man kan tejpa fast ett kuvert med pengar under den utdragbara skåpshyllan i nattduksbordet, stoppa värdesakerna i en vattentät påse och lägg den i vattenklosetten i toalettstolen eller gömma dem i barskåpet. En del som bor högt upp på hotell hänger ut värdesakerna i en påse med ett snöre utanför fönstret och hoppas att påsen sitter kvar när de kommer hem. Listan kan göras hur lång som helst men ett ställe som tjuven kanske hittar men omöjligt kan ta sig in i utan upptäckt är hotellets värdeskåp.


Hotellkomplex i Alcudiá, Mallorca.

Till skillnad från ditt eget hem är det flera personer som har rätt att vistas i ditt hotellrum när du inte är där; städerskan och annan personal till exempel. Lämna inget av värde på rummet som du skulle bli helt förtvivlad om det försvann. Det händer alltför ofta att hotellpersonal stjäl från sina gäster men också att andra gäster eller tjuvar tar sig in i rummen. Det är nästintill omöjligt att få fast den skyldige, så var på din vakt.
Det finns personer som, när de går ut, hänger upp "Do Not Disturb"-skylten och skruvar upp volymen på TV:n för att få personer att tro att någon befinner sig på rummet. Detta fungerar bara en kortare tid, sitter skylten uppe hela dagen och ingen går vare sig in eller ut så räcker det för någon att knacka på en eller två  gånger för att vara säker på att rummet är tomt. Så det bästa sättet att skydda sina värdesaker är fortfarande att förvara dem i säkerhetsskåp.

Brand: Du måste veta hur du ska ta dig ut snabbt vid ett nödläge, exempelvis brand. Nöjd dig inte med att läsa utrymningsplanen på dörren, gå och kolla alla tänkbara utrymningsvägar. Känn på lås till nödutgångar så att de verkligen går att öppna (är de larmade så låt bli!), se också efter så att nödutgången inte är blockerad med en massa bråte. När du kontrollerat nödutgångarna kan du samtidigt memorera var brandsläckarna är belägna.
Ha alltid din ficklampa bredvid dig på nattduksbordet. Vid en brand kan strömmen ha gått och det är becksvart.
Förvara dina kläder i en hög vid sängen, många dör av giftig rök då de letar upp sina kläder och tar på sig dessa innan de utrymmer. Ta påsen/högen med kläder och spring, klä dig först när du är i säkerhet! Hotellbränder händer alltför ofta och vet du hur du ska ta dig ut har du större chans att klara dig.

Man ska i regel checka ut ur sitt hotellrum eller vandrarhemmet runt klockan 12.00 (kan givetvis variera). Om du inte gör det så får du betala för en natt till. Det kan vara svårt att få ett rum innan klockan 12, då folk inte har hunnit checka ut. Om du skall resa vidare senare på kvällen men inte vill lämna staden med en gång så kan du be om att hotellet vaktar din ryggsäck ett par timmar, det brukar sällan vara några problem om du bott på hotellet ifråga, annars tas en liten avgift ut.

Använd personalen på hotellet/vandrarhemmet som din bästa informationskälla. Fråga om det är några platser som du bör undvika och även vissa tidpunkter som det kan innebära problem att vistas ute. Berätta vad du vill se och göra och de hjälper dig gärna. Ta reda på närmaste polisstation och även bank, post och liknande. De flesta vandrarhem har ett samlingsrum eller en lobby med TV och tidningar. Det finns i regel även en anslagstavla med efterlysningar på ressällskap eller personer som vill sälja/köpa reseböcker. På de flesta hotell och på turistinformationen finns gratiskartor över de centrala delarna av staden. Läs och plugga in.

Att åka på charter ensam kan bli dyrt. Man får betala så kallat enkelrumstillägg på allt mellan några hundralappar till ett par tusen kronor.  Man får betala för den extra sängen i dubbelrummet som står oanvänd och inte skulle inbringa några pengar till hotellet.
Det finns tyvärr mycket sällan enkelrum på charterorter. De vanligaste charterturisterna är barnfamiljer eller par och hotellen ser ut där efter.
Antingen får man köpa en flygstol och leta upp eget boende på resmålet eller hosta upp de extra slantarna för enkelrumstillägget. I många länder i Asien och Mellanöstern finns det över huvudtaget inga enkelrum. Undantaget är Japan där det vimlar av enkelrum, framförallt i Tokyos affärsdistrikt.


Tokyo.

Utomlands finns ingen allemansrätt och skulle du få för dig att tälta eller campa ute i naturen, på privat mark så kan detta ge böter eller andra kännbara straff. Det finns folk som fått för sig att spara hotellpengar genom att övernatta på badstränder. Detta är otroligt dumdristigt och farligt. Folk har blivit både rånade och våldtagna och i vissa fall även mördade, så låt bli! Skulle du anlända mitt i natten till ett land och du inte tror att chansen att få något rum är särskilt stor så kan du övernatta på flygplatsen. Flygplatser är mycket säkra. Det finns vakter och annan säkerhetspersonal som patrullerar i de olika hallarna dygnet runt. På de större flygplatserna och tågstationerna finns det även dusch man kan använda för en mindre summa.


Jag cyklar i Bolivia.

"Rover wanderer
Nomad vagabond
Call me what you will...

But I'll take my time anywhere
I'm free to speak my mind anywhere
And I'll redefine anywhere
Anywhere I roam
Where I lay my head is home..."

Wherever I May Roam
James Hetfield & Lars Ulrich, Metallica

 

Att tänka på i ett nytt land/stad

När du går omkring i en stad du aldrig varit i förut så var försiktig. Lita på din kropps signaler och dina instinkter. Känns det osäkert och skumt så är det med största sannolikhet det, vänd om och gå tillbaka samma väg du kom. Se till att du har människor omkring dig och undvik ensliga gränder och öde parker.
I stort sätt alla storstäder har kvarter och områden man bör undvika, se till att känna till dessa och undvik dem.

Om du reser med en kamrat eller med barn så bestäm er för en återsamlingsplats. Tappar ni bort varandra så skynda er till återsamlingsplatsen. Det är enklare att leta runt ett torg eller staty än en hel stad. Försäkra er om att ni eller barnen vet vad hotellet/vandrarhemmet heter och att om ni mot förmodan inte skulle finna varandra på återsamlingsplatsen, att de kan ta en taxi tillbaka till hotellet. Det finns små visitkort på de flesta hotell där namn och adress på hotellet står, både på engelska och på det inhemska språket. Visa upp kortet för en taxichaufför och han tar er dit snabbt och smidigt.
Reser man med en mobiltelefon är det givetvis bara att ringa varandra...

Respektera landets lagar och regler. Bara för att de som bor i landet går mot röd gubbe betyder det inte att det är lagligt. En del poliser utomlands (inte alla givetvis) verkar älska att bötfälla turister. Att skylla ifrån sig genom att påpeka att alla andra gjorde likadant är ingen vidare giltig ursäkt.


Respektera andra länders lagar och regler!

Undvik att diskutera politik eller religion med främlingar, det brukar sällan bli bra. Håll dig typiskt svensk, det vill säga neutral.

Skriv upp eller memorera de så kallade "nödnummer" som förekommer i respektive land. Pinsamt och framförallt farligt om du behöver ringa brandkåren eller polisen och inte har en aning om numret.
Se också till att du vet adressen där du befinner dig så att polis eller räddningstjänst kommer till rätt adress.
De flesta länder har olika nummer beroende om du ska ringa polis eller ambulans, inte som  i Sverige där ett enda nummer räcker (112 fungerar inom hela EU).

"Jag nyper mig ännu en gång i armen, jag drömmer tydligen inte...
Jag har gått omkring närmare en timma på Kinesiska muren.
Då infinner sig en härlig känsla, nästan obeskrivbar -
sinnesfrid är det ord som ligger närmast
att beskriva denna underbara känsla...


Jag kommer på mig själv med att tänka att det gör inget om jag dör
idag eller imorgon - för jag har sett det jag alltid velat se,
gjort det jag alltid drömt om att få göra och till
sist vidrört Kinesiska muren...

Nu var det bara att sätta upp nya mål och
nya drömmar och förverkliga dem..."

/ Daniel Werner


Den kinesiska muren i Simatai.

Tidszoner

Tidsskillnaden mellan olika länder varierar. Ha detta i åtanke när du planerar din resa.
Vissa länder envisas med att ha tidszoner som innefattar halvtimmar (!), bland annat Indien (+4.30h), Iran (+2.30h) och så "värstingen" Nepal som faktiskt har en tidsskillnad på 5,45 timmar!
Nollmeridianen skär rakt genom staden Greenwich i England. Från Greenwich går tolv tidszoner västerut (-) och tolv stycken går österut (+).
Sverige ligger +1h från Greenwich. GMT (Greenwich Mean Time) är samma tid året runt och gör ingen skillnad på sommar- eller vintertid.

Tidsskillnaden mot Sverige (svensk normaltid/vintertid):

Australien: +6 till +9h (ligger i flera tidszoner).
Bolivia: -5h
Bulgarien: +1h
Chile: -5h
Ecuador: -6h (Galapagosöarna ytterligare -1h).
Egypten: +1h
Frankrike: 0h
Grekland: +1h
Hongkong: +7h
Indien: +4,5h
Indonesien: +6 till +8h (ligger i flera tidszoner).
Iran: +2.30h
Island: -1h
Israel: +1h
Italien: 0h
Jamaica: -6h
Japan: +8
Jordanien: +1h
Kina: +7h
Kroatien: 0h
Kuba: -5h
Malaysia: +7h
Peru: -6h
Singapore: +7h
Slovenien: 0h
Sydafrika: +1h
Thailand: +6h
Tjeckien: 0h
Turkiet: +1h
USA: -6 till -9 (ligger i flera tidszoner).

Hela EU har samma tid (sommar-/vintertid) som Sverige. Sommartiden gäller från sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober. Ändringarna sker på natten mellan lördag och söndag.
Detta kan vara bra att veta om man befinner sig på resa under de berörda söndagarna.
Sommartid: Klockan vrids fram en timme (Klockan 02.00 blir alltså 03.00).
Vintertid: Klockan vrids tillbaka en timme (Klockan 03.00 blir alltså 02.00).
Ett litet tips; "Spring forward, fall back"...

Inför flygresan

Återbekräftelse: Om man reser reguljärt utanför Europa eller på en jordenrunt-biljett ska man i de flesta fallen återbekräfta (reconfirm) sin returresa eller nästa flygsträcka till flygbolaget. Detta ska ske senast tre dygn innan avresan. Återbekräftelsen görs för att flygbolaget ska veta att du verkligen ska med, annars finns risken att din plats går till någon annan. Samtidigt som man återbekräftar sin resa ska man noga kontrollera så att det inte uppkommit några ändringar i tidtabellen. Att avresan flyttas fram en eller två timmar sker ibland och det är upptill dig som passagerare att kolla upp detta. Även om man inte behöver återbekräfta sin flygresa bör man alltså ta kontakt med respektive flygbolag för att vara på den säkra sidan.

Flygbiljetter och bokningsbekräftelse: Läs noga igenom din flygbiljett och bokningsbekräftelse och kontrollera att alla uppgifter verkligen stämmer. Kontrollera särskilt stavning av namn (vissa gränspoliser och flygbolag vägrar att släppa in/på en person där namnet på biljetten inte överens-stämmer med passet), avresedatum och avresetid.
Jag har en bekant som skulle resa till Thailand. Både flygbiljetter och hotell var betalda. Han hade sett fel på flygbiljetten och kom till flygplatsen ett dygn försent. Han förlorade 16 000 kronor och researrangören kunde ingenting göra, han dök inte upp på flygplatsen i tid för avgång och då avbokades även hotellet i Thailand...
Skulle någon uppgift inte stämma måste du kontakta ditt resebolag snarast.

Kör du själv till flygplatsen ska du ha någonstans att ställa bilen, någon snäll kompis kanske skjutsar dig eller så åker du flygbuss. Om du åker buss, se då till att ha svenska pengar så att det räcker. Väldigt pinsamt om du skulle kliva på flygbussen med flera tusen i US dollar och resecheckar men inte ha hundra svenska kronor i kontanter till biljetten.

Checka in så fort som möjligt. De flesta flygbolag vill/kräver att man checkar in minst två timmar innan flyget går. Vissa bolag (exempelvis det israeliska flygbolaget El Al) vill att man checkar in minst tre timmar innan avresa. Detta står klart och tydligt på biljetten/biljetthäftet.
Att planet avgår klockan 11.00 betyder inte att du skall checka in kvart i...
Ha alltid marginal för trafikstockningar och andra saker som kan innebära förseningar.

Nu gäller speciella säkerhetsregler för vätskor i handbagaget.

Vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till max 100 ml (1 dl) per behållare.
Behållarna (flaskor, burkar, tuber o.s.v.) ska placeras i en genomskinlig 1-liters plastpåse och ska utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska dessutom vara återförslutningsbar. Endast en 1-literspåse per passagerare. Reglerna gäller på alla flygningar till och från Sverige (även inrikesflyg). Incheckat bagage påverkas inte av de nya säkerhetsreglerna.

Vad avses med vätska?

Vätskor omfattar bl.a. krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t. ex. vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder och annat med liknande konsistens.
Detta betyder att du inte får ta ombord en egen vattenflaska hemifrån eller som köpts innan flygresan. Däremot får du ta ombord en vattenflaska, läsk och parfymer som köpts efter säkerhetskontrollen. Även försäljning av dryck och vätskor ombord är tillåtet.
Mediciner och barnmat är undantaget från ovanstående krav.
(Källa: Luftfartsverket/LFV)

Säkerhetsregler ändras med jämna mellanrum. Kika in på Luftfartsverkets hemsida (www.lfv.se) för att vara säker på att få senaste information om vilka regler som gäller.

Förvara aldrig värdesaker såsom smycken, kamera och kontanter i ditt incheckade bagage. Stölder sker tyvärr och det är mycket svårt (om ens möjligt) att bevisa att stölden skett när bagaget varit incheckat.
I regel ersätts förlorat bagage med en fast summa per kilo. Inte så kul att få 200 kronor per förlorat kilo när man blivit av med en 10 000-kronors systemkamera som väger ett halvt kilo.
I värsta fall får man ingen ersättning från flygbolaget utan tvingas ta hjälp av sitt försäkringsbolag. Då måste man betala den obligatoriska självrisken på mellan 1000 och 1500 kronor...


Vitfenade revhajar i en grund vik i Galapagosöarna, Ecuador.

På flyget

När du flyger ska du se till att du bär med dig alla dina värdesaker, antingen i dina fickor eller i handbagaget. Det händer att ryggsäckar och resväskor går sönder, försvinner eller stjäls. Försvinner just din incheckade väska så har du i alla fall kvar dina värdesaker. Var noga att märka ditt bagage med adresslappar, både utvändigt och invändigt.

Om du skulle använda sömntabletter före en långflygning, ta dem när du är i luften, inte innan. Planet kan vara försenat eller måste repareras och då kan det vara mycket bra att kunna hålla sig vaken så att man inte missar viktig information.

Skall du flyga långt? Packa ner tandborste och tandkräm, likaså en liten handduk och deodorant. Du anar inte hur ofräsch man känner sig efter att inte borstat tänderna eller tvättat sig under en långflygning. Ha underkläder för två dygn och necessären i ditt handbagage. Kan kännas lite fräschare om ditt incheckade bagage skulle försvinna. En uppblåsbar nackkudde gör underverk för den som tidigare försökt sova på ett flyg. Öronproppar kan komma till användning så packa ner några sådana i handbagaget.

Det kan vara bra att ta med sig en egen vattenflaska på flyget. Man förlorar mycket vätska och trots att det bjuds på juice och mineralvatten på planet kan man fort bli törstig ändå.

På nästan alla flyg är det rökning förbjuden, undantaget något enstaka kinesiskt flygbolag. Istället för att bita sönder naglarna eller inredningen om du är rökare, köp snus eller nikotintuggummi.

 

På flygplatsen (på resmålet)

Osäkerheten som man upplever när man för första gången anländer till en ny stad är både spännande och lite otäck. Allt är nytt och okänt, ingenting är som tryggheten hemma. Men lugn, det är nu äventyret börjar...

Se till att ha lite mynt och några sedlar i landets valuta när du landar. Restauranger och växlingskontor kan vara stängda om man landar mitt i natten. Enda sättet att få i sig någon som helst föda kan vara genom automater och då gäller det att ha mynt i lokal valuta.

När du ska bege dig från flygplatsen i det nya landet så är du som mest sårbar. Du har all din packning och dina värdesaker på dig. Du vet inte varifrån flygbussarna in till staden går ifrån, du kanske inte har kontanter i lokal valuta och du har flera tusen frågor och tankar som virvlar runt som en tornado i huvudet på dig. Var uppmärksam på ficktjuvar och "övertrevliga" personer.

Departure Tax (flygplatsskatt): Detta är något som jag personligen tycker är korkat och framför allt retligt. I många länder så måste du betala en summa (oftast kontant) på allt mellan några tior upp till några hundralappar för att lämna landet. Detta sker på flygplatsen vid en speciell disk. Ibland står det på din flygbiljett om skatten ingår i biljettpriset, annars så är det bara att betala. Se till att ha kontanter i den valuta de vill ha (oftast lokal valuta men kolla upp för att vara på den säkra sidan) och se till att pengarna räcker. Många har spenderat sina sista pengar innan de skall resa hem och inser att de inte har pengar för flygplatsskatten...

När du ska flyga hem igen är det viktigt att din ryggsäck eller väska inte väger mer än tillåtet (brukar ligga på mellan 15 och 20 kilo). Skulle din väska väga några kilo för mycket får man betala en summa för varje extrakilo.

"Det finns ingen skönare känsla än pirret i magen som uppstår
när jag befinner mig på en främmande flygplats
i ett nytt land.
Jag suger in de nya dofterna
och känner hettan slå mot mitt ansikte.

Jag kommer på mig själv att le;
Nu börjar äventyret, ja nu jäklar börjar mitt äventyr..."



Kravallpoliser i Cuzco, Peru.

Taxi, flygbuss och kollektivtrafik utomlands

När du kommer ut från flygplatsen så står det ofta ett flertal mer eller mindre gapiga taxichaufförer som förklarar för dig att just deras taxi är den bästa i hela världen. Ska du åka taxi så se till att du åker med de större taxibolagen i staden. När du går omkring utanför flygplatsen och ser helt bortkommen ut så dyker de på dig. Välj själv ut en chaufför, låt inte någon bestämma sig för att köra dig. Visa att du har kontroll och var bestämd.
Gör alltid upp om priset innan du sätter dig i en taxi!

Även i Skandinavien finns oärliga taxichaufförer; De kör inte närmaste vägen, de säger att taxametern är sönder eller sätter den på en högre taxa. De kan inte växla en större sedel för de har ingen växel vilket innebär att du får betala flerdubbelt pris. De kan begära att du betalar i en annan valuta för att blåsa dig (de försäkrar dig om att de ger dig bra växelkurs, jo visst!).
I vissa länder kommer taxichauffören med största sannolikhet att säga att det hotell du föreslog är dåligt, har gått i konkurs eller att de har löss i sängen. Taxichauffören får provision från ett helt annat hotell och kör dig dit istället.
Ska du åka taxi är det säkrast att beställa en taxi genom hotellet. Oftast samarbetar hotellet med ett taxibolag eller med utvalda taxichaufförer. Detta blir i regel något dyrare än att stoppa en taxi på gatan men är betydligt säkrare.

När du anländer till en tåg- eller busstation så ta dig så fort som möjligt därifrån. Det är här de flesta stölder och lurendrejerier sker.

Personligen föredrar jag flygbuss eller tåg. Det är billigare än taxi men tar längre tid.
Åk så mycket med kollektivtrafiken som möjligt. Genom bussfönstret/spårvagnsfönstret hinner man med att se mer och kanske får tid att prata med lokalbefolkningen.
Att åka buss utomlands är oftast otroligt billigt och är ett utmärk sätt att se landet, träffa folk och blir en resa i själva resan. Men oftast saknas toalett, vägarna är i själva verket en smal oframkomlig stig, motorn ska givetvis krångla men fortfarande är det ett äventyr...


Taxibilar i Funchal, Madeira.

Åker man tåg ska man veta att ju billigare biljett, desto sämre standard. Tåg är ett mycket bra transportmedel, men kan bli enormt långtråkigt efter några timmar. Se till att ha med något att läsa. När du åker tåg så var noga med att ha uppsikt över din packning (detta gäller givetvis annars också) eller lås fast den i ett räcke om möjlighet finns. Det händer att väskor och ryggsäckar stjäls vid de olika stationerna när tågen stannar.

Det är inte bara i Sverige det finns biljettkontrollanter på spårvagnar, pendeltåg och bussar. Var noga med att betala rätt pris och att biljetten är giltig. Synd att åka på flera hundralappar i tilläggsavgift bara för man missat att köpa en biljett för en femma. Inte många personers reskassa tål en sådan oplanerad utgift.

Trafiken utomlands

Många tror att rån och överfall är det farligaste man som turist kan råka ut för men den vanligaste orsaken till allvarliga skador utomlands är faktiskt trafikolyckor. De allra flesta svenska turister/resenärer som förolyckas utomlands gör det på grund av trafiken på resmålet.

Hyr bil eller motorcykel på ditt resmål. Är betydligt dyrare än lokalbuss men man ser så mycket mer. Bara att svänga in precis var man vill. Friheten är oslagbar!

Utomlands är trafiken mycket "tuffare" och som svensk är det lätt att bli både rädd och förvånad över hur folk kör.
Följ trafikreglerna, även om invånarna struntar i dem. Se till att du har giltigt internationellt körkort om fordonet du hyrt kräver detta. Skulle du göra en mindre trafikförseelse och polisen skulle stoppa dig, erkänn bara och betala böterna. Tjafsar du hamnar du i värsta fall på marken med handfängsel och får tillbringa en natt eller två i häkte.

Promillehalten för rattfylleri är ofta betydligt högre utomlands än i Sverige. I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille alkohol i blodet. För grovt rattfylleri går gränsen vid 1,0 promille.
I exempelvis Storbritannien, Malta och Italien är promillegränsen hela 0,8 (!) promille. Bli inte förvånad om du möter onyktra medtrafikanter alltså.
I vissa länder finns ingen lag som förbjuder någon att köra bil alkoholpåverkad. Iaktta mycket stor försiktighet alltså!

Skulle du vilja hyra en bil, motorcykel eller ett annat fordon, var noga med att kontrollera om det är några skador eller repor på den. Tyvärr har jag hört otaliga berättelser om personer som hyrt moped utomlands och blivit ersättningsskyldiga för repor och skador som var där tidigare. Oftast lämnar du in passet eller en liten summa som "pant" eller disposition till uthyraren.


Caspian på vår roadtrip i Israel 2016.

På Mallorca hyrde jag och Jessica bil en dag för att kunna ta oss runt denna vackra ö. Utan bil hade vi missat flera av öns pärlor.
Vi hyrde även bil under vår resa i Israel 2016. Rusningstrafiken i Jerusalem var riktigt tuff men att bila längs med Döda havet var en fantastisk upplevelse!

Är det vänstertrafik på ditt resmål så iaktta extra stor försiktighet. Särskilt i rondeller kan det ställa till det för den som är ovan, allt blir ju ”spegelvänt”. Det samma gäller när du ska korsa gatan.


Med en hyrbil kan man se mycket av den vackra ön Mallorca.
Här den pittoreska byn Deià.

Maten utomlands

Maten du kommer i kontakt med är minst lika spännande som landet i sig självt du besöker.
Besök den lokala fruktmarknaden i regionen och du får både provsmaka och ta många perfekta kort. I Sydostasien finns fantastiska frukter som kostar en struntsumma.

En sak jag lärt mig när jag rest är att gå iväg från "turiststråken" och bege mig till en något mer avlägsen restaurang. Fråga någon infödd (exempelvis receptionisten på hotellet eller en expedit i en affär) om vägen till just deras favoritrestaurang eller kafé. Vet någon var det finns bra mat så borde det väl vara den som bor i området?
Ser restaurangen ren och fräsch ut och har lagom mycket gäster (ur lokalbefolkningen) är det med största sannolikhet helt okej. Det är främst kött, råa och osköljda råvaror och skaldjur du ska vara försiktig med. Och givetvis ska man vara försiktig med dricksvattnet i vissa regioner. Undvik is i drinken eller läsken, se till att skölja frukt och grönsaker med rent vatten, inte kranvattnet. Kyckling och skaldjur bör man vara försiktig med men inte undvika då du kan komma över billiga och goda skaldjursrätter på många håll i världen.
Många avråder folk att äta från gatukök och försäljare på gatan på grund av dålig hygien och risk för magsjukdomar. Ser det bara någorlunda fräscht ut så ska det inte vara några problem. Gatukök utomlands ger bra, mättande och god mat för en liten slant.


Nationalrätten Cuy (grillat marsvin), Peru.

Några tips och råd hur man minskar risken för magsjuka:

  • Se till att ha ett fullgott vaccinationsskydd.
  • Tvätta händerna noga och ofta. Packa ner våtservetter och alcogel. Tänk på att alltid tvätta händerna innan måltiden.
  • Drick mycket vätska, köp vatten på flaska. Kolsyrat vatten är bäst om man vill undvika diarréer då kolsyran sänker surhetsgraden i magen.
  • Undvik is. Ofta görs isen på vanligt kranvatten.
  • Maten du stoppar i dig ska vara genomstekt eller genomkokt och helst nylagad. Ät frukt och grönsaker som har skal. Se upp med kalla såser på exempelvis restaurangbuffén.
  • Ha alltid Imodium (Loperamid) eller liknande och vätskeersättningstabletter nära till hands.

Passa på att utnyttja bufféer och olika luncherbjudanden. I exempelvis Barcelona finns Menú del Dia (dagens lunch) där man kan få en lunch för runt 80 kronor. Även finare restauranger kan ha erbjudanden med en trerättersmeny för dryga hundralappen. I turistkartor och broschyrer finns oftast rabattkuponger som ger rabatt på lokala restauranger. Bra om man inte vill slösa för mycket ur reskassan.
Är man som jag svag för god mat och goda viner är det lockande med restauranger med en eller två stjärnor i Michelinguiden. Dessa restauranger är i regel svindyra men ett budgettips är att äta lunch istället för middag. Restaurangbesöket blir precis lika lyxigt och gott men till ett betydligt lägre pris. Glöm inte att boka bord, bordsbokning är mer regel än undantag.


Lyxrestaurangen Le Train Bleu, Paris.

En del reser runt med eget stormkök och kokkärl. Fördelen är att man kan spara mycket pengar genom att laga sin egen mat. Nackdelen blir att det tar plats, väger mycket och måste diskas omgående, annars finns risk för magsjuka. Ett tips är att inte släcka brännaren utan låta den brinna ut och under tiden koka upp diskvatten (gammalt fältjägarknep). Tänk på att du inte får flyga med sprit/bränsle till ditt kök på grund av brandrisken utan du får snällt leta upp nytt bränsle i varje nytt land.


En av höjdpunkterna med att resa utomlands
är att pröva främmande maträtter.

Ät mycket salt om du är i varmt klimat. På restaurang kan du strö salt på brödet. Salt binder vätska i kroppen och motverkar på så sätt att man blir uttorkad lika lätt. Salt är inte nyttigt i större mängder så använd sunt förnuft.

Beställer du varmrätt utomlands så läs noga på matsedeln eller menyn om sallad och ris eller potatis (så kallade "side dishes") ingår. Annars får du bara in en tallrik med en köttbit! Oftast så frågar servitören om det önskas sallad med mera men var beredd på att detta kan kosta extra.

Tvätta alltid händerna innan maten. De flesta restauranger har badrum annars kommer din nedpackade alcogel väl till pass.
Och du, glöm inte att äta vad du vill, när du vill!

En ordlista med några vanliga maträtter och ord som kan dyka upp på restauranger utomlands:

Beef tenderloin= oxfilé
Steak sirloin= ryggbiff
Veal= kalv
Rib-eye= entrecôte
Hogget= Får, äldre än ett lamm.
Mutton= Får som är äldre än en hogget. I Mellanöstern används även namnet för getkött.
Venison= Hjort
Cod= torsk
Halibut= Hälleflundra
Crab= krabba
Crayfish= kräfta
Lobster= hummer

Dryck

I vissa länder är det inte säkert att dricka kranvattnet. Risken för främst magsjukdomar är stor. Köp därför dricksvatten på flaska istället.
I exempelvis Indien bör man kontrollera att korken på vattenflaskan är plomberad innan man köper den. Det händer att en del mindre hederliga affärsinnehavare säljer vattenflaskor som fyllts på med vanligt kranvatten.

Att få i sig vätska är otroligt viktigt. Man bör få i sig minst tre liter vätska per dag och betydligt mer om man är utomlands i varmare klimat än kalla Sverige. Tänk på att man även får i sig mycket vätska genom maten.
Det finns ju andra drycker än vatten och de ska man se upp med. Läsk släcker inte törsten lika bra som vatten och alkohol kombinerat med värme är inte heller så bra.

Jag är inte nykterist och tycker att det är kul att festa. Ett glas vin eller tre till maten kan förgylla vilken måltid som helst. Men det är en stor skillnad på att festa och att supa. När jag reste på egen hand så festade jag med måtta. Jag var helt ensam och hade inte någon snäll kompis som bar hem mig om jag tagit några glas för mycket. De flesta som blir rånade och hamnar i tråkigheter är ensamma och har alkohol i kroppen.
Festa gör ju människor över hela världen, med eller utan alkohol. Att vara mer än salongsberusad i en bar på Mallorca eller Aiya Napa är ju ganska acceptabelt men att hamna i samma situation i ett land som Tunisien eller Oman är bara pinsamt och ger dålig reklam för oss svenskar. Det är faktiskt inte en omöjlighet att kunna bete sig någorlunda civiliserat utomlands.

Är du på en bar eller nattklubb så lämna aldrig ditt glas utan uppsikt! Din öl eller drink kan spetsas med droger (så kallad "drink spiking") när man vänder bort blicken eller låter någon främling bjuda på ett glas. Jag har träffat personer som råkat ut för detta i bland annat Thailand. De har vaknat upp i andra änden av stan med länsade plånböcker och minns absolut ingenting. Vissa har fått behålla passet, andra inte. I Sverige kom jag i kontakt med drink spiking när jag jobbade som vakt på en nattklubb i Göteborg, så det gäller givetvis att ha uppsikt över glaset även här hemma!

Souvenirer

Souvenirer är alltid kul att köpa men större saker är svåra att ta med sig när man reser med ryggsäck. Ett sätt är att skicka hem sakerna (med båt är billigast men tar lång tid, flyg går givetvis fortare men kostar därefter) eller helt enkelt avstå eller köpa något litet istället. Glöm inte att ta fotografier. De kommer att bli dina finaste souvenirer.
Vänta tills de sista dagarna med att köpa souvenirer och andra prylar. Då har du hunnit få en bättre prisuppfattning och vet om du har råd eller inte och om du har plats i ryggsäcken. Inte så kul att få äta ris och kokosnötter i en vecka bara för att man köpte en träskulptur för 900 kronor första dagen...


Shoppingrunda i Jerusalem, Israel.

Tips på bra souvenirer är kläder. Det är roligare att gå omkring i sina egna souvenirer och slippa se ut som en skyltdocka från Dressmann eller H&M. Det går att hitta riktigt snygga kläder utomlands i butiker du inte trodde fanns.


Kul souvenir i Thailand...

Hemelektronik är många gånger billigare utomlands. Innan man slår till bör man kontrollera så att sakerna fungerar hemma i Sverige. Är det rätt spänning och rätt stickkontakt? Vad händer om något går sönder eller slutar fungera? Finns det någon världsomspännande garanti och går serviceverkstaden i Sverige med på att laga saken kostnadsfritt?

Använd ditt sunda förnuft om du väljer att handla piratkopior utomlands. Vart går dina pengar? Du kan inte vara säker på om de går till kriminalitet eller inte. Är de tillverkade av barn- eller slavarbetare? Hur är levnadsförhållanden och arbetsförhållandena för arbetarna? Om du handlar piratkopierade leksaker hur vet du att inte leksaken går sönder och orsakar skador på ett barn?
Varumärkesförfalskning och piratkopiering förekommer på nästan alla resmål. I stort sätt allt som kan kopieras eller förfalskas dyker förr eller senare upp som förfalskningar eller kopior.
Kläder, solglasögon, väskor, DVD-filmer, dataspel, skor och leksaker men även mediciner (!) förfalskas och piratkopieras.

Att köpa hem ett lokalt vin och ett par korvar eller en god ost är ett enkelt sätt att förlänga resan och resminnena ytterligare ett par dagar.


Bostadshus i Maltas huvudstad Valletta.

Låna ut digitalkameran om du reser med ditt barn. Blir garanterat kul och udda foton. En kamera är ingen konst för en fem- eller sexåring (de kan väl redan hantera DVD-spelaren?). Intressant att se foton ur ett barns perspektiv.

Prutning

Glöm inte att pruta när du är utomlands. Observera att man inte kan pruta i alla länder.
När du prutar så glöm inte bort att göra det till en "lek". Ge ett lågt pris, men inte för lågt då de antingen skrattar åt dig eller blir förbannande och ber dig att dra till någon betydligt varmare ställe några våningar ner.
Säger säljaren att priset är 50, säg 10 eller 20. Han kommer att antingen skratta eller säga "no no, my friend. 45, it's my last price". Möt halvvägs. Ett bra pris skulle vara 10, men du får vara glad om du får betala 30.
Se bara till att du har övertaget, visa inte alltför uppenbart att du bara "måste" ha just den prylen utan spela lite ointresserad. Ger säljaren ett rejält överpris så vänd på klacken, springer han efter dig är det du som har övertaget.

Själv brukar jag bestämma mig för ett pris i förväg, ett pris som jag själv tycker är okej att betala. Skulle priset visa sig vara betydligt högre än det jag är villig att betala är det bara att börja pruta eller gå därifrån.

Pruta aldrig på en vara som du inte tänker köpa. Detta är mycket orespektabelt och fult. Du kommer att hamna i många tråkiga situationer om du skulle få för dig detta.

En oskriven regel är det klassiska uttrycket jag hörde i Egypten av en säljare som säkert blåste mig på en massa egyptiska pund, han sa:
"You make me happy, I make you happy". Det vill säga; jag blåser dig, jag blir glad. Du blir blåst men du är fortfarande glad för du har inte den blekaste aning att jag just blåste dig...

Glöm inte bort att du med all säkerhet kommer att få betala mer än ortsbefolkningen, hur bra du än är på att pruta. Detta är bara att acceptera. Det är ingen fråga om liv eller död och har inget med din stolthet att göra. Jag har kommit på mig själv att pruta på en marknadsplats i Indien och bråkat om några få rupier. När jag "vunnit" prutandet och fått min vara insåg jag att jag hade stått och bråkat om motsvarande 50 svenska ören...

Utomlands existerar inte "öppet köp", så prova och kontrollera varan eller klädesplagget mycket noga innan du slår till.


Radioaktiva radiobilar i Pripjat (Tjernobyl), Ukraina.

Tiggare och gatubarn

Tiggare och fattiga gatubarn är tyvärr något som existerar och som du troligtvis kommer att stöta på om du reser utomlands. Det går inte att förbereda sig eller veta hur man kommer att reagera mentalt. Många menar att man skall ge dem pengar, andra inte.

Det är riktigt jobbigt när fattiga personer ser mig som otroligt rik. Givetvis har jag betydligt mer pengar än dem men att förklara att man jobbat övertid, extraknäckt, slitigt och sparat ihop pengar under lång tid för att göra denna resa är svårt, om inte omöjligt. En normal svensk timlön motsvarar ibland en halv månadslön i vissa länder...

Hur mycket man än pratar om och lovordar backpacking och den fria livsstil den representerar är det långt ifrån alla som har möjlighet att resa överhuvudtaget. Få av alla de människor jag mött i exempelvis Azerbajdzjan, Bolivia, Indien, Iran och Thailand har möjlighet att resa och se världen på samma sätt som jag.

Jag har genom åren kommit fram till att det bästa är att inte ge tiggare några pengar alls. Det är svårt om än omöjligt att veta om de köper lim eller droger för pengarna istället för mat.


Gatubarn i Calcutta, Indien.

Många av de som tigger får inte behålla pengarna själva utan de går till antingen föräldrar eller till ligor som tiggarna jobbar åt. Många av gatubarnen försörjer sig genom tiggandet istället för att gå i skolan. De resonerar som så att varför gå i skolan när man kan tjäna snabba pengar istället?
Det kan vara nog så svårt att värja sig mot tiggare, dels rent fysiskt då de kan dra i dig eller tjata hål i huvudet på dig, men framförallt känslomässigt. Jag känner mig alltid som ett stort svin när jag inte ger tiggande gatubarn pengar. Det svåra är att veta vilka som verkligen är i behov av pengar. Var trevlig men bestämd, många är trots allt barn.


Gatubarn i Sulaymaniyah, irakiska Kurdistan.

Istället för att ge pengar till tiggare som man inte vet verkligen är i behov av pengarna eller bara är bluffmakare är det bättre att skänka pengar till hjälporganisationer som verkar i landet. Då kommer pengarna garanterat till de som behöver hjälp.
Att bli månadsgivare (via autogiro) till exempelvis Läkare utan gränser eller Unicef är ett bra och enkelt sätt att göra nytta.

Att resa på egen hand

Jag har oftast rest på egen hand. En återkommande fråga jag får är om det inte är tråkigt att resa själv. Absolut inte! Givetvis kan det ibland bli lite ensamt men jag har inte upplevt det mer än några timmar åt gången. Det är bara att gå ut och äta en matbit eller bara ge sig ut på promenad eller ta en drink i en bar så slipper man ensamheten. Som ensamresenär blir man oftare inbjuden hem till folk eller erbjuden att dela färdmedel med någon. Det är fler personer som reser själva än man kanske tror. När man reser ensam bestämmer man själv vad man vill se och göra.

Anledningen till att jag ofta reser helt på egen hand är att jag trivs med att göra saker på mitt sätt och att göra lite som jag själv vill. Jag kan se vad jag själv vill se och göra vad jag själv känner för. Det är en frihet och det passar mig utmärkt. Och att resa är mitt största intresse.
Jag har gjort ett par resor med vänner och flera resor med min fru och barn. Dessa resor har varit kanonbra men få av mina vänner har samma stora resintresse och behov av att se världen som jag har. Därför har det blivit naturligt att jag far iväg på egen hand.


Jag i Sonamarg, Kashmir (Norra Indien).

De största nackdelarna med att resa ensam (eller rättare sagt själv, få gånger är man ju ensam) har man ingen som backar upp, stöttar och hjälper en. Man har heller ingen att dela alla sina fantastiska upplevelser med. Det är också dyrare att resa ensam än om man är två som delar på hotellrum, hyrbil etc. Givetvis ställer det till det om man blir riktigt sjuk. Men de många fördelarna väger upp de få nackdelarna.
Reser man själv så behöver man bara hålla koll på sig själv och sin packning och behöver inte ta hänsyn till någon annan.

Som kille/man kan man resa i de flesta länder på egen hand utan problem medan det i många länder tyvärr är riktigt problematiskt för ensamma tjejer/kvinnor.
Något som underlättar när man reser på egen hand är att läsa på om resmålet och planera noga men lämna luckor för spontanitet. Man bör undvika att gå runt ensam när det är mörkt utan istället ta en taxi.


Daniel i New York.

“Resor är det bästa sättet att utbilda sig på egen hand”
Karl Julius Weber, författare, Tyskland 1767-1832

Att ha kontakt med dem där hemma...

Att ha kontakten med dem där hemma är inga problem idag. Skicka vykort (från vissa länder kommer du hem långt innan korten), skicka e-mail eller sänd iväg SMS-meddelanden.

De flesta i Sverige idag äger en mobiltelefon och den är ett måste även på resan. Men det kan bli riktigt dyrt. Kolla med din operatör vad det kostar att ringa med mobiltelefonen från resmålet hem till Sverige. Tänk på att du även får betala för samtalen till din mobil. Den som ringer dig när du befinner dig utomlands betalar bara för samtalet inom Sverige. Du däremot får betala för samtalet från Sveriges gräns till dit du befinner dig. Det som lätt tickar iväg på mobilräkningen är när man lyssnar av sin telefonsvarare.
Stäng av din mobiltelefons/surfplattas roaming när du befinner dig utomlands, annars kan det bli riktigt dyrt.

Vet man med sig att man ska vara på resmålet/landet en längre tid kan det vara en god idé att köpa ett lokalt kontantkort, då byter man bara ut SIM-kortet och får ett nytt telefonnummer.
I exempelvis USA lönar det sig med ett lokalt kontantkort då avgifterna för att ringa till Sverige fortfarande är skyhöga.


Den romerska ruinstaden Jerash i Jordanien.

Vad göra innan avfärd?

Ska du ut på en långresa kan det vara en god idé att göra en hälsokontroll samt kolla statusen på dina tänder. Har du linser se då till att ha med reservlinser i packningen.
Ska du vara borta en längre period så måste du även se till att dina räkningar betalas i tid, exempelvis;

  • Hyra/lån
  • El
  • Telefon/Internet
  • Försäkringar (exempelvis hemförsäkring)
  • Prenumerationer på tidningar
  • Internet (om du har en separat räkning)

Se till att ha så många räkningar som möjligt på autogiro och att det verkligen finns pengar på kontot när pengarna ska dras.

Bor du i hus eller villa bör någon ta in din post. Gräset skall klippas, garageuppfarten skottas, blommorna skall vattnas och så vidare. Be någon granne eller god vän om hjälp, köp sedan en kul souvenir och ett gott vin som tack för hjälpen.

Glöm inte att tömma soporna innan du åker! Dra ur alla sladdar ur elektriska apparater såsom stereo, TV, DVD-spelare, dator, mikrovågsugn med mera. Töm kylskåpet och eventuellt frysen om du ska vara borta en längre tid.
Byt til färska batterier i villalarmet/larmanordningen om du har något.
Ladda batteriet till mobiltelefonen och kameran. Se till att ha färska batterier i alla elektroniska prylar. Byt batteriet i armbandsklockan, kostar några tior hos urmakaren. Fulladdade batterier är ett måste.

Städa och tvätta innan avresan, det är skönt att komma hem och slippa ta itu med hushållssysslorna så fort man kommit in genom dörren.

Skaffa och installera timers till belysning i fönster så att ditt hem ser bebott ut. Be grannen att parkera sin bil på din uppfart, allt för att ingen utifrån ska märka att du är bortrest.
Be någon att titta till din lägenhet/villa med jämna mellanrum för att vattna blommor och se till att inte frysen har pajat (luktar mycket illa efter några dygn) eller för att upptäcka andra skador eller åverkan.
Prenumererar du på någon tidning eller är med i en bokklubb så glöm inte att säga upp prenumerationen eller be bokklubben vänta med att skicka böcker tills det datum du beräknar att vara hemma.


Daniel med libanesiska soldater, Beirut.

Glöm inte bort din självdeklaration! Ansök om uppskov hos Skatteverket om du riskerar att vara bortrest under årets första kvartal.

Innan jag reser hemifrån lämnar jag en lista med alla nödvändiga uppgifter om mig själv till närmaste anhörig. Där står bland annat mitt personnummer, blodgrupp, kontokortsnummer och dess spärrnummer, passnummer samt min resplan med namn på länder och städer som jag ska besöka och datum då jag beräknas vara där. Glöm inte att meddela dina anhöriga om din resplan ändras.
Skulle allt mitt bagage försvinna eller bli stulet kan en familjemedlem hjälpa mig att spärra kontokort och ta kontakt med berörda myndigheter etc.
Jag har även en lista med exempelvis viktiga telefonnummer och adresser (ambassader, flygbolag med mera) som jag har med på resan.

Lägg in ett eller ett par "ICE-nummer" i mobiltelefonen. ICE står för ”In Case of Emergency” och underlättar för räddnings- eller sjukvårdspersonal att snabbt hitta en anhörig till dig om du skulle råka ut för en olycka. Lägg till namnet ”ICE” i dina kontakter i mobiltelefonen, samt till vem numret går till; exempelvis ICE - Girlfriend eller ICE – Mother. Spara numret med landskoden till Sverige, 0046, sedan mobil- eller telefonnumret till personen utan första nollan i numret. Avsluta numret med en asterix (*) så används bara numret i nödfall och det slipper stå ”ICE – Sister” i displayen varje gång syrran ringer.

Innan du reser ska du ha någorlunda koll på det politiska läget i landet du planerar att besöka. Följ nyhetssändningar och läs tidningar. Det samma gäller givetvis när du är i landet. De flesta länder utomlands har engelskspråkiga tidningar både i pappersform och på webben.


Khaju Pol i Esfahan, Iran.

Försäljare och skojare

Att handla på marknader och i butiker utomlands kan många gånger skilja sig från det man är van vid hemifrån Sverige. Just påflugna försäljare som vägrar fatta innebörden av ett enkelt ”nej tack” hör tyvärr till vanligheten på många platser där turister finns. Försäljarna vet att turister har pengar och de gör allt för att få sälja sina varor oavsett om de behöver tjata hål i huvudet på vederbörande eller inte. De kan få den lugnaste och mest timida person att tappa fattningen.

Försäljare utomlands använder sig av små knep för att snabbt ta reda på om du är lättlurad och har pengar att handla för. Ett enkelt ”Hello mister, where you from”? ställs för att snabbt avgöra om du i deras ögon är rik. Från Sverige eller Tyskland betyder att man är från ett rikt land och har pengar, från Rumänien eller Bulgarien att man i regel har lite mindre pengar i reskassan.
Ett ”First visit”? eller ”How long have you been here”? är ett enkelt sätt att få reda på hur lättlurad du är. Första dagen betyder att du ännu inte hunnit lära dig rätt priser och är lättare att lura. Svarar man att man varit på resmålet en vecka eller två eller att man besökt resmålet tidigare är det inte lika lätt att blåsa dig. Jag undviker i det längsta att ljuga men att dra till med att jag är från Litauen, att jag har besökt resmålet tidigare eller varit på plats en hel vecka för en försäljare i Kairo eler New Delhi tror jag inte påverkar min karma sådär enormt mycket.


Gatumarknad i New Delhi, Indien.

Några vanliga försäljningsknep är när försäljaren frågar om du kan hjälpa dem med att översätta en mening till en skylt de ska ha på utsidan, när du är inne i affären kan du lika gärna handla samtidigt tycker de. När du säger att du inte har tid eller återkommer senare så vill de ge dig deras visitkort eller en lapp med affärens namn på. Nackdelen är att visitkortet/lappen ligger inne i affären och när du ändå är där inne så...
Jag har själv fastnat i fallgropen när en egyptisk försäljare frågat om jag är arg på honom eller om jag ogillar araber och därför inte velat stanna och prata. Självklart att man då stannar upp och vill förklara sig. Det slutade med att försäljaren ville visa sin affär och att jag skulle få ett "very special price, my friend"...
Det ljugs och ska prutas, det bjuds på te eller läsk för att spela på ditt dåliga samvete eller bara för att du ska handla för att bli av med dem. Allt detta vet de om. Det är så de har försörjt sig och kommer att försörja sig i årtusenden. Det går inte att helt undvika påträngande försäljare men att fortsätta rakt fram i snabb takt och samtidigt skaka på huvudet och säga ”no, thank you” är min strategi. I mångas ögon kan jag framstå som en arrogant skitstövel när jag är på marknader och fullkomligt ignorerar de flesta försäljare eller ens bryr mig om tilltal. Trots att många försäljare är lika trevliga som en stor varig böld i arslet så älskar jag att gå omkring på marknadsplatser och basarer utomlands. Så länge man är på gott humör och har tålamod så går allt bra...

Reseledare och guider utomlands får provision av vissa barer och affärer för att ta med turisterna just dit. Jag har åkt på flera organiserade utflykter och dagsturer och varje gång har man hamnat på ett ställe som tillverkar och säljer olika saker till "mycket förmånliga priser". Detta har hänt mig i exempelvis Thailand, Turkiet och på Jamaica.

Så kallade Time-shareförsäljare kan dyka upp på de flesta turistorter. Dessa säljer en andel i en lägenhet (time-share) och hur bra allt än låter blir du i slutändan grundlurad. Var på din vakt! Köp/ta aldrig emot lotter av dem (du kommer givetvis att vinna) och framför allt följ aldrig med dem någonstans. Även om de är svenskar eller skandinaver så strunta i alla lovord och löften. Skriv aldrig under några papper eller dokument! Eller så följer du med dem och blir lurad på ett par hundratusen kronor...


En rakning kostar inte många kronor i Oman.

Droger och prostitution

I vissa områden längs din resrutt kan du komma i kontakt med både droger och missbrukare. Det finns en mängd drogliberala backpackers, jag kallar dem ”hippie-wannabes”, som tycker att resande och droger hör ihop. Det gör det inte!
Bara för att man reser runt i Asien med en ryggsäck behöver man inte röka på. Och bara för att det vimlar av droger i exempelvis Thailand betyder det givetvis inte att det är lagligt på något sätt. Straffen är skyhöga både för att inneha, sälja och smuggla droger.
Det sitter flera svenska medborgare i fängelser runt om i världen som är dömda för narkotikasmuggling och andra drogrelaterade brott.
Det finns bara en sak att säga om droger; Håll dig borta från skiten! Om du nu trots allt är nyfiken (dum) och vill pröva, varför då göra det i ett land där de har dödsstraff?


Khattuggande på bussen i Etiopien...

Länder som Brasilien, Indonesien och Thailand förknippar vi svenskar med sol, bad, värme och långsemestrar. Tyvärr har även paradis som dessa länder en baksida, nämligen sexturism.
I många fall är de prostituerade under 18 år (alltså barn!)... Vuxna som har sex med barn begår våldtäkt!
Våga anmäla vid minsta misstanke om övergrepp på barn och ungdomar! Ser du något misstänkt så kontakta polisen på resmålet eller på www.ecpat.se. Blunda inte utan var en ansvarig vuxen och agera!

Prostitution finns i alla länder och inte bara i Asien. Att köpa sex innebär flera risker. HIV och AIDS är ett världsproblem och man kan inte se på en person om denne är smittad eller inte. I många länder är det olagligt att köpa sex och straffen är i regel höga.
I exempelvis Thailand är prostitution olagligt men finns i stort sätt överallt där turister vistas.

Resa säkert/resesäkerhet

När man reser utsätter man sig för situationer och miljöer som man inte är van vid. Man hamnar kanske i en miljö där det råder helt andra lagar och regler, där det finns mycket högre brottslighet och mer fattigdom, ett helt främmande språk och annan bakteriekultur.

Skriv ner en resplan över de länder, städer du ska besöka/bo i samt vilka datum du är där. Skriv även ner namn, adress och telefonummer till ditt/dina hotell. Detta skänker en viss trygghet för din familj att veta i vilken stad du befinner dig i om det sker en naturkatastof, krigsutbrott eller ett terrorattentat i landet.
Om din resplan ändras, glöm inte bort att meddela de där hemma.

Skriv ut en karta över staden och närområdet runt hotellet. Markera var närmaste sjukhus, polisstation och apotek finns, liksom anteckna nödnummer. Se till att alltid ha med dig kartan.

Många resenärer väljer billiga länder att resa i. Många gånger ses dessa resenärer som otroligt rika av invånarna och blir då en måltavla för kriminella. Nyanlända besökare drabbas oftare av bedrägerier och av skojare. Läs på om ditt resmål, var på din vakt och var skeptisk mot nya bekantskaper och övertrevliga individer som vill bli din vän…
Använd sunt förnuft!


Undertecknad med en skarpladdad Kalashnikov i Somalia...

 

Nödsituationer/om olyckan är framme

De flesta som reser utomlands får en underbar semester eller en fantastisk resa. Men det kan dyka upp tråkigheter även i paradiset och då gäller det att veta vad man ska göra, var man kan få hjälp och vem man ska kontakta. Larmnumret 112 fungerar i hela EU.

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli akut sjuk:

Ta med viktiga telefonnummer till vart du ska vända dig om du blir akut sjuk utomlands.

  • Skaffa ett läkarintyg så fort som möjligt. Det är viktigt att datumet är rätt och att vad läkaren verkligen ordinerar står klart och tydligt på intyget. Har läkaren ordinerat att man ska ligga i sängen en vecka och det inte står eller framgår i intyget blir det omöjligt att bevisa detta för försäkringsbolaget hemma i Sverige.
  • Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
  • Spara också alla kvitton, räkningar och recept från läkarbesök och apotek. I vissa fall måste man själv lägga ut kostnaden själv för vård och sedan begära ersätting från Försäkringskassan i efter hand.
  • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag eller med den larmcentral som ditt försäkringsbolag tillhör.
    De vanligaste larmcentralerna är:

    Euro-Alarm: 0045 70 10 90 50
    Europ Assistance: 0046 8 58 77 17 00
    SOS-International: 0045 70 10 50 50
    Gouda Alarmcentral: 0045 33 15 60 60
    TrygVesta Alarm: 0046 77 575 01 00

    På larmcentralerna svarar de dygnet runt och är vana att vara behjälpliga med resenärer i nöd. De har även läkare som kan ge råd till den behandlande läkaren på resmålet. Samtalen är kostnadsfria och de svara även om man ringer ”collect call” (mottagaren betalar). Ta kontakt med ditt försäkringsbolag innan avresan vilka telefonnummer som gäller just dig och din försäkring.

Om du blir rånad eller bestulen:

Om du blivit bestulen på ditt Visakort måste du få det spärrat så fort som möjligt. Ring till din bank på deras speciella telefonnummer för att spärra kort (de svarar oavsett vilken tid på dygnet).
Se till att du har telefonnumret till din bank uppskrivet på flera ställen och ring omedelbart. De flesta banker har även en spärrtjänst på deras hemsida.

Blir du av med passet kan den svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet hjälpa dig med ett provisoriskt pass. Det underlättar om du har en kopia av ditt gamla pass med dina personuppgifter.

  • Gör en polisanmälan hos polisen på resmålet så fort som möjligt. Ta med dig polisanmälan där det ska stå exakt vad du blivit av med. Denna polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag om du ska få ut någon ersättning.
  • Spara alla kvitton och allt som kan styrka din berättelse.
  • Fotografera exempelvis uppbrutna dörrar eller andra bevis.

Om du blir överfallen, misshandlad eller våldtagen:

  • Gör en polisanmälan så fort som möjligt, men se till att få sjukhusvård först om du är i behov av det. Polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag.
  • Skaffa ett läkarintyg skrivet på engelska.
  • Fotografera eventuella personskador för att styrka din berättelse.
  • Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
  • Ta kontakt med svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet. Finns ingen svensk ambassad eller konsulat i landet kan du få hjälp av ett annat nordiskt lands ambassad. Ambassaden kan hjälpa dig med att ta kontakt med anhöriga och sjukvården i Sverige.

Om du skulle råka ut för en större naturkatastrof, terroristattack eller krigssituation:

  • Ta dig i säkerhet!
  • Följ noga nyhetssändningar för att få en uppfattning om läget.
  • Kontakta Svenska ambassaden eller konsulatet i landet du befinner dig i (de övriga nordiska ländernas ambassader eller konsulat kan vara behjälpliga ifall Sverige saknar ombud på platsen). De kan ge dig råd om eventuell evakuering eller säkra flyktvägar.
  • Kontakta dina anhöriga, även om du är oskadd, så slipper de vara oroliga.

www.globalincidentmap.com kan man snabbt och enkelt få en överblick över oroligheter runt om i världen, allt ifrån olyckor till terroristattacker. Sidan uppdateras löpande.
Det gäller att ha koll på de områden och platser som är farliga för turister/utlänningar. Särskilt vissa gränsområden bör man undvika liksom direkta krigszoner och områden med en ostabil regering eller styre.

Vid försenat bagage:

  • Kontakta flygbolaget.
  • Spara alla kvitton från eventuella inköp.


Jag med sjölejon på Galapagosöarna.

 

Fortsättning på mina restips