FLER RESTIPS FÖR BACKPACKERS OCH ANDRA RESENÄRERAtt tänka på i ett nytt land/stad

När du går omkring i en stad du aldrig varit i förut så var försiktig. Lita på din kropps signaler och dina instinkter. Känns det osäkert och skumt så är det med största sannolikhet det, vänd om eller ta en omväg. Se till att du har människor omkring dig och undvik ensliga gränder och öde parker.
I stort sätt alla storstäder har kvarter och områden man bör undvika, se till att känna till dessa och undvik dem.

Om du reser med en kamrat eller med barn så bestäm er för en återsamlingsplats. Tappar ni bort varandra så skynda er till återsamlingsplatsen. Det är enklare att leta runt ett torg eller staty än en hel stad. Försäkra er om att ni eller barnen vet vad hotellet/vandrarhemmet heter och att om ni mot förmodan inte skulle finna varandra på återsamlingsplatsen, att de kan ta en taxi tillbaka till hotellet. Det finns små visitkort på de flesta hotell där namn och adress på hotellet står, både på engelska och på det inhemska språket. Visa upp kortet för en taxichaufför och han tar er dit snabbt och smidigt.
Reser man med en mobiltelefon är det givetvis bara att ringa varandra...

Respektera landets lagar och regler. Bara för att de som bor i landet går mot röd gubbe betyder det inte att det är lagligt. En del poliser utomlands (inte alla givetvis) verkar älska att bötfälla turister. Att skylla ifrån sig genom att påpeka att alla andra gjorde likadant är ingen vidare giltig ursäkt.

Undvik att diskutera politik eller religion med främlingar, det brukar aldrig bli bra. Håll dig typiskt svensk, det vill säga neutral.

Om du ska gå eller vandra längre sträckor och under en längre period så ta flera korta pauser på mellan fem och sju minuter. Det är bättre än att ta längre pauser på 20 till 25 minuter. En bra regel är att gå i 50 minuter, vila i tio, gå i 50 minuter och så vidare. Glöm inte att dricka mycket vatten.

Skriv upp eller memorera de så kallade "nödnummer" som förekommer i respektive land. Pinsamt och framförallt farligt om du behöver ringa brandkåren eller polisen och inte har en aning om numret.
Se också till att du vet adressen där du befinner dig så att polis eller räddningstjänst kommer till rätt adress.
De flesta länder har olika nummer beroende om du ska ringa polis eller ambulans, inte som  i Sverige där ett enda nummer räcker (112 fungerar även i de flesta EU-länder, men kolla upp för säkerhets skull ).

"Jag nyper mig ännu en gång i armen, jag drömmer tydligen inte...
Jag har gått omkring närmare en timma på Kinesiska muren.
Då infinner sig en härlig känsla, nästan obeskrivbar -
sinnesfrid är det ord som ligger närmast
att beskriva denna underbara känsla...


Jag kommer på mig själv med att tänka att det gör inget om jag dör
idag eller imorgon - för jag har sett det jag alltid velat se,
gjort det jag alltid drömt om att få göra och till
sist vidrört Kinesiska muren...

Nu var det bara att sätta upp nya mål och
nya drömmar och förverkliga dem..."

/ Daniel Werner


Den kinesiska muren i Simatai.

Tidszoner

Tidsskillnaden mellan olika länder varierar. Ha detta i åtanke när du planerar din resa.
Vissa länder envisas med att ha tidszoner som innefattar halvtimmar (!), bland annat Indien (+4.30h), Iran (+2.30h) och så "värstingen" Nepal som faktiskt har en tidsskillnad på 5,45 timmar!
Nollmeridianen skär rakt genom staden Greenwich i England. Från Greenwich går tolv tidszoner västerut (-) och tolv stycken går österut (+).
Sverige ligger +1h från Greenwich. GMT (Greenwich Mean Time) är samma tid året runt och gör ingen skillnad på sommar- eller vintertid.

Tidsskillnaden mot Sverige (svensk normaltid/vintertid):

Australien: +6 till +9h (ligger i flera tidszoner).
Bolivia: -5h
Bulgarien: +1h
Chile: -5h
Ecuador: -6h (Galapagosöarna ytterligare -1h).
Egypten: +1h
Frankrike: 0h
Grekland: +1h
Hongkong: +7h
Indien: +4,5h
Indonesien: +6 till +8h (ligger i flera tidszoner).
Iran: +2.30h
Island: -1h
Israel: +1h
Italien: 0h
Jamaica: -6h
Japan: +8
Jordanien: +1h
Kina: +7h
Kroatien: 0h
Kuba: -5h
Malaysia: +7h
Peru: -6h
Singapore: +7h
Slovenien: 0h
Sydafrika: +1h
Thailand: +6h
Tjeckien: 0h
Turkiet: +1h
USA: -6 till -9 (ligger i flera tidszoner).

Hela EU har samma tid (sommar-/vintertid) som Sverige. Sommartiden gäller från sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober. Ändringarna sker på natten mellan lördag och söndag.
Detta kan vara bra att veta om man befinner sig på resa under de berörda söndagarna.
Sommartid: Klockan vrids fram en timme (Klockan 02.00 blir alltså 03.00).
Vintertid: Klockan vrids tillbaka en timme (Klockan 03.00 blir alltså 02.00).
Ett litet tips; "Spring forward, fall back"...

Inför flygresan

Återbekräftelse: Om man reser reguljärt utanför Europa eller på en jordenrunt-biljett ska man i de flesta fallen återbekräfta (reconfirm) sin returresa eller nästa flygsträcka till flygbolaget. Detta ska ske senast tre dygn innan avresan. Återbekräftelsen görs för att flygbolaget ska veta att du verkligen ska med, annars finns risken att din plats går till någon annan. Samtidigt som man återbekräftar sin resa ska man noga kontrollera så att det inte uppkommit några ändringar i tidtabellen. Att avresan flyttas fram en eller två timmar sker ibland och det är upptill dig som passagerare att kolla upp detta. Även om man inte behöver återbekräfta sin flygresa bör man alltså ta kontakt med respektive flygbolag för att vara på den säkra sidan.

Flygbiljetter och bokningsbekräftelse: Läs noga igenom din flygbiljett och bokningsbekräftelse och kontrollera att alla uppgifter verkligen stämmer. Kontrollera särskilt stavning av namn (vissa gränspoliser och flygbolag vägrar att släppa in/på en person där namnet på biljetten inte överens-stämmer med passet), avresedatum och avresetid.
Jag har en bekant som skulle resa till Thailand. Både flygbiljetter och hotell var betalda. Han hade sett fel på flygbiljetten och kom till flygplatsen ett dygn försent. Han förlorade 16 000 kronor och researrangören kunde ingenting göra, han dök inte upp på flygplatsen i tid för avgång och då avbokades även hotellet i Thailand...
Skulle någon uppgift inte stämma måste du kontakta ditt resebolag snarast.

Kör du själv till flygplatsen ska du ha någonstans att ställa bilen, någon snäll kompis kanske skjutsar dig eller så åker du flygbuss. Om du åker buss, se då till att ha svenska pengar så att det räcker. Väldigt pinsamt om du skulle kliva på flygbussen med flera tusen i US dollar och resecheckar men inte ha hundra svenska kronor i kontanter till biljetten.

Checka in så fort som möjligt. De flesta flygbolag vill/kräver att man checkar in minst två timmar innan flyget går. Vissa bolag (exempelvis det israeliska flygbolaget El Al) vill att man checkar in minst tre timmar innan avresa. Detta står klart och tydligt på biljetten/biljetthäftet.
Att planet avgår klockan 11.00 betyder inte att du skall checka in kvart i...
Ha alltid marginal för trafikstockningar och andra saker som kan innebära förseningar.

Att resa med en fickkniv eller multitång är att rekommendera, men ha den inte i handbagaget. Den beslagtas omedelbart i säkerhetskontrollen. Packa ner den i bagaget som du checkar in istället. Även nagelsaxar och andra föremål som kan användas som stickvapen beslagtas, liksom cigarettändare och tändstickor. Efter terroristattackerna mot USA i september 2001 är säkerhetspersonalen stenhård (vilket är fullt förståligt).

Nu gäller speciella säkerhetsregler för vätskor i handbagaget.

Vätska, gelé och spray som får tas med i handbagaget begränsas till max 100 ml (1 dl) per behållare.
Behållarna (flaskor, burkar, tuber o.s.v.) ska placeras i en genomskinlig 1-liters plastpåse och ska utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska dessutom vara återförslutningsbar. Endast en 1-literspåse per passagerare. Reglerna gäller på alla flygningar till och från Sverige (även inrikesflyg). Incheckat bagage påverkas inte av de nya säkerhetsreglerna.

Vad avses med vätska?

Vätskor omfattar bl.a. krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t. ex. vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder och annat med liknande konsistens.
Detta betyder att du inte får ta ombord en egen vattenflaska hemifrån eller som köpts innan flygresan. Däremot får du ta ombord en vattenflaska, läsk och parfymer som köpts efter säkerhetskontrollen. Även försäljning av dryck och vätskor ombord är tillåtet.
Mediciner och barnmat är undantaget från ovanstående krav.
(Källa: LFV)

Säkerhetsregler ändras med jämna mellanrum. Kika in på LFV:s hemsida (www.lfv) för att vara säker på att få senaste information om vilka regler som gäller.

Ett sätt att få med vatten trots de nya säkerhetsreglerna vad gäller vätskor i handbagaget är att ta med en tom vattenflaska genom säkerhetskontrollen. Fyll den med vatten i transithallen och ha under flygningen så slipper man köpa dyrt vatten ombord.

Förvara aldrig värdesaker såsom smycken, kamera och kontanter i ditt incheckade bagage. Stölder sker tyvärr och det är mycket svårt (om ens möjligt) att bevisa att stölden skett när bagaget varit incheckat.
I regel ersätts förlorat bagage med en fast summa per kilo. Inte så kul att få 200 kronor per förlorat kilo när man blivit av med en 10 000-kronors systemkamera som väger ett halvt kilo.
I värsta fall får man ingen ersättning från flygbolaget utan tvingas ta hjälp av sitt försäkringsbolag. Då måste man betala den obligatoriska självrisken på mellan 1000 och 1500 kronor...

Att resa som gravid:

 • Kolla upp med researrangören eller flygbolaget och ditt försäkringsbolag att det är okej att du reser som gravid. Olika flygbolag har olika regler.
  Kontrollera noga med försäkringsbolaget vad försäkringen verkligen täcker, både för dig och för det ofödda barnet.
 • Be din läkare om ett intyg på engelska där det står vilken vecka du är i samt att läkaren intygar att det inte finns några medicinska hinder att du flyger. Detta intyg ska visas upp vid incheckning, både i Sverige och senare på resmålet innan hemfärd.
 • Undvik resmål med stekande sol och dagstemperaturer runt 30 grader. Det blir ingen trevlig semester om man inte orkar röra sig...
 • Välj någorlunda ”civiliserade” resmål där det finns bra och fungerande sjukvård. Att gå Inkaleden eller besöka urskogen i Uganda går således bort. En storstadssemester i en stad med bra kollektivtrafik är att rekommendera.


Vitfenade revhajar i en grund vik i Galapagosöarna, Ecuador.

På flyget

När du flyger ska du se till att du bär med dig alla dina värdesaker, antingen i dina fickor eller i handbagaget. Det händer att ryggsäckar och resväskor går sönder, försvinner eller stjäls. Försvinner just din väska så har du i alla fall kvar dina värdesaker. Var noga att märka ditt bagage med adresslappar, både utvändigt och invändigt.

Se till att ha samlat på dig mycket tidningar och broschyrer att läsa. Man vet aldrig hur långt det tar att flyga med alla tekniska problem och förseningar som kan inträffa. Mellanlandar du eller ska byta flygplan någonstans så kan jag försäkra dig om att du får vänta i flera timmar innan du lyfter igen. Flygplatser är enormt tråkiga om man inte är rik, för det enda som man kan göra annat än att läsa och sova är att shoppa.
Om du skulle använda sömntabletter före en långflygning, ta dem när du är i luften, inte innan. Planet kan vara försenat eller måste repareras och då kan det vara mycket bra att kunna hålla sig vaken så att man inte missar viktig information.

Skall du flyga långt? Packa ner tandborste och tandkräm, likaså en liten handduk och deodorant. Du anar inte hur ofräsch man känner sig efter att inte borstat tänderna eller tvättat sig under en långflygning. Ha underkläder för två dygn och necessären i ditt handbagage. Kan kännas lite fräschare om ditt incheckade bagage skulle försvinna. En uppblåsbar nackkudde gör underverk för den som tidigare försökt sova på ett flyg. Öronproppar kan komma till användning så packa ner några sådana i handbagaget.

Det kan vara bra att ta med sig en egen vattenflaska på flyget. Man förlorar mycket vätska och trots att det bjuds på juice och mineralvatten på planet kan man fort bli törstig ändå.

På nästan alla flyg är det rökning förbjuden, undantaget något enstaka kinesiskt flygbolag. Istället för att bita sönder naglarna eller inredningen om du är rökare, köp snus eller nikotintuggummi.

 

På flygplatsen (på resmålet)

När du klivit av planet och passerat passkontrollen ska du hämta ditt bagage på bagagebandet. När du plockat upp din ryggsäck/resväska så fördela dina värdesaker mellan ryggsäcken/resväskan och handbagaget. Se till att verkligen låsa hänglåsen! Det är lättare för någon att springa iväg med en liten handväska än en 80 liters ryggsäck som väger 15 kilo.

Osäkerheten som man upplever när man för första gången anländer till en ny stad är både spännande och lite otäck. Allt är nytt och okänt, ingenting är som tryggheten hemma. Men lugn, det är nu äventyret börjar...

Se till att ha lite mynt och några sedlar i landets valuta när du landar. Restauranger och växlingskontor kan vara stängda om man landar mitt i natten. Enda sättet att få i sig någon som helst föda kan vara genom automater och då gäller det att ha mynt i lokal valuta.

När du ska bege dig från flygplatsen i det nya landet så är du som mest sårbar. Du har all din packning och dina värdesaker på dig. Du vet inte varifrån flygbussarna in till staden går ifrån, du kanske inte har kontanter i lokal valuta och du har flera tusen frågor och tankar som virvlar runt som en tornado i huvudet på dig. Var uppmärksam på ficktjuvar och "övertrevliga" personer.

Departure Tax (flygplatsskatt): Detta är något som jag personligen tycker är korkat och framför allt retligt. I många länder så måste du betala en summa (oftast kontant) på allt mellan några tior upp till några hundralappar för att lämna landet. Detta sker på flygplatsen vid en speciell disk. Ibland står det på din flygbiljett om skatten ingår i biljettpriset, annars så är det bara att betala. Se till att ha kontanter i den valuta de vill ha (oftast lokal valuta men kolla upp för att vara på den säkra sidan) och se till att pengarna räcker. Många har spenderat sina sista pengar innan de skall resa hem och inser att de inte har pengar för flygplatsskatten...

När du ska flyga hem igen är det viktigt att din ryggsäck eller väska inte väger mer än tillåtet (brukar ligga på mellan 15 och 20 kilo). Skulle din väska väga några kilo för mycket får man betala en summa för varje extrakilo.

"Det finns ingen skönare känsla än pirret i magen som uppstår
när jag befinner mig på en främmande flygplats
i ett nytt land.
Jag suger in de nya dofterna
och känner hettan slå mot mitt ansikte.

Jag kommer på mig själv att le;
Nu börjar äventyret, ja nu jäklar börjar mitt äventyr..."Kravallpoliser i Cuzco, Peru.

Taxi, flygbuss och kollektivtrafik utomlands

När du kommer ut från flygplatsen så står det ett flertal mer eller mindre gapiga taxichaufförer som förklarar för dig att just deras taxi är den bästa i hela världen. Ska du åka taxi så se till att du åker med de större taxibolagen i staden. När du går omkring utanför flygplatsen och ser helt bortkommen ut så dyker de på dig. Välj själv ut en chaufför, låt inte någon bestämma sig för att köra dig. Visa att du har kontroll och var bestämd.
Gör alltid upp om priset innan du sätter dig i en taxi! Även i Skandinavien luras de; De kör inte närmaste vägen, de säger att taxametern är sönder eller sätter den på en högre taxa. De kan inte växla en större sedel för de har ingen växel vilket innebär att du får betala flerdubbelt pris. De kan begära att du betalar i en annan valuta för att blåsa dig (de försäkrar dig om att de ger dig bra växelkurs, jo visst!).
I vissa länder kommer taxichauffören med största sannolikhet att säga att det hotell du föreslog är dåligt, har gått i konkurs eller att de har löss i sängen. Taxichauffören får provision från ett helt annat hotell och kör dig dit.
Ska du åka taxi är det säkrast att beställa en taxi genom hotellet. Oftast samarbetar hotellet med ett taxibolag eller med utvalda taxichaufförer. Detta blir i regel något dyrare än att stoppa en taxi på gatan men är betydligt säkrare.

När du anländer till en tåg- eller busstation så ta dig så fort som möjligt därifrån. Det är här de flesta stölder och lurendrejerier sker.

Överallt i världen kan man lifta. Vilket tecken man använder för att signalera till förare att du vill åka med varierar. I vissa delar betyder tecknet vi använder i Sverige, tummen vinkandes i färdriktningen att personen i bilen skall stoppa upp tummen i en anatomiskt lämplig öppning vid ryggslutet. I Israel vinklar man armen och handflatan mot vägkanten, tänk på att soldater har företräde, fast du kanske har väntat på en transport i tre timmar och soldaten dök upp efter fem minuter...
Jag avråder dock från att lifta. Det finns personer som rest jorden runt och sparat tusenlappar genom att lifta, de personerna är professionella och har lång erfarenhet. Man vet inte vem som plockar upp dig, om personen har ärliga avsikter och man kan inte "se" på någon om han är ute efter trubbel eller inte. Det är inte bara tjejer som kan bli våldtagna, rånade och sexmördade. Är ni två så blir risken att lifta mindre men är inte helt eliminerad.
Skulle du nu vara tvungen att lifta så använd inte säkerhetsbältet (tar några extra sekunder att komma ut om du skulle behöva), ha något tillhygge (exempelvis en MagLite-ficklampa) lättillgänglig och var uppmärksammad på att det inte finns någon gömd i baksätet. Det finns tyvärr alltför många risker med att lifta så försök att undvika detta men om nöden kräver, gör det du måste.

Personligen föredrar jag flygbuss. Det är billigare än taxi men tar längre tid.
Åk så mycket med kollektivtrafiken som möjligt. Genom bussfönstret/spårvagnsfönstret hinner man med att se mer och kanske får tid att prata med lokalbefolkningen.
Att åka buss utomlands är oftast otroligt billigt och är ett utmärk sätt att se landet, träffa folk och blir en resa i själva resan. Men oftast saknas toalett, vägarna är i själva verket en smal oframkomlig stig, motorn ska givetvis krångla men fortfarande är det ett äventyr...


Taxibilar i Funchal, Madeira.

Åker man tåg ska man veta att ju billigare biljett, desto sämre standard. Tåg är ett mycket bra transportmedel, men kan bli enormt långtråkigt efter några timmar. Se till att ha med något att läsa. När du åker tåg så var noga med att ha uppsikt över din packning (detta gäller givetvis annars också) eller lås fast den i ett räcke om möjlighet finns. Det händer att väskor och ryggsäckar stjäls vid de olika stationerna när tågen stannar.

Kontrollera noga tåg- och platsnummer och att det verkligen är rätt tåg!

Det är inte bara i Sverige det finns biljettkontrollanter på spårvagnar, pendeltåg och bussar. Var noga med att betala rätt pris och att biljetten är giltig. Synd att åka på flera hundralappar i tilläggsavgift bara för man missat att köpa en biljett för en femma. Inte många personers reskassa tål en sådan oplanerad utgift.

Trafiken utomlands

Många tror att rån och överfall är det farligaste man som turist kan råka ut för men den vanligaste orsaken till allvarliga skador utomlands är faktiskt trafikolyckor. De allra flesta svenska turister/resenärer som förolyckas utomlands gör det på grund av trafiken på resmålet.

Hyr bil eller motorcykel på ditt resmål. Är betydligt dyrare än lokalbuss men man ser så mycket mer. Bara att svänga in precis var man vill. Friheten är oslagbar!

Utomlands är trafiken mycket "tuffare" och som svensk är det lätt att bli både rädd och förvånad över hur folk kör.
Följ trafikreglerna, även om invånarna struntar i dem. Se till att du har giltigt internationellt körkort om fordonet du hyrt kräver detta. Skulle du göra en mindre trafikförseelse och polisen skulle stoppa dig, erkänn och betala böterna.

Promillehalten för rattfylleri är ofta betydligt högre utomlands än i Sverige. I Sverige går gränsen för rattfylleri vid 0,2 promille alkohol i blodet. För grovt rattfylleri går gränsen vid 1,0 promille.
I exempelvis Storbritannien, Malta och Italien är promillegränsen hela 0,8 (!) promille. Bli inte förvånad om du möter onyktra medtrafikanter alltså.
I vissa länder finns ingen lag som förbjuder någon att köra bil alkoholpåverkad. Iaktta mycket stor försiktighet alltså!

Skulle du vilja hyra en bil, motorcykel eller ett annat fordon, var noga med att kontrollera om det är några skador eller repor på den. Tyvärr har jag hört otaliga berättelser om personer som hyrt moped utomlands och blivit ersättningsskyldiga för repor och skador som var där tidigare. Oftast lämnar du in passet eller en liten summa som "pant" eller disposition till uthyraren.


Caspian på vår roadtrip i Israel 2016.

Hyr du motorcykel och är en ovan förare, nöj dig med en på 80cc eller 125cc. En offroad-hoj drar ibland dubbelt så mycket bensin som en "vanlig" streetbike. Använd hjälm och andra skydd om det finns. Du kanske kör som en gud, men det finns medtrafikanter som inte gör det!
Jag såg ett turistpar i Bangkok med riktigt otäcka skrapsår på armar och ben efter att ha åkt omkull med motorcykel (så kallade "Koh Pha-Ngan Tattoos"). De måste ha burit hjälm för med de skadorna hade ingen överlevt utan.
När jag var på Kuba 2002 hyrde jag en lätt motorcykel. Den gick inte mer än i drygt 70 km/h men det var fullt tillräckligt. Uthyrningsfirman hade inga hjälmar att hyra ut så då fick jag snällt vara utan. Hastigheten anpassas givetvis efter vilka skydd man har.
På Mallorca hyrde jag och Jessica bil en dag för att kunna ta oss runt denna vackra ö. Utan bil hade vi missat flera av öns pärlor.

Är det vänstertrafik på ditt resmål så iaktta extra stor försiktighet. Särskilt i rondeller kan det ställa till det för den som är ovan, allt blir ju ”spegelvänt”. Det samma gäller när du ska korsa gatan.


Med en hyrbil kan man se mycket av den vackra ön Mallorca.
Här den pittoreska byn Deià.

Maten utomlands

Maten du kommer i kontakt med är minst lika spännande som landet i sig självt du besöker.
Ät mycket frukt och grönsaker. Det är både billigt och nyttigt. Många spännande grönsaker och frukter kommer du att stöta på när du reser. Besök den lokala fruktmarknaden i regionen och du får både provsmaka och ta många perfekta kort. I Sydostasien finns fantastiska frukter som kostar en struntsumma.

En sak jag lärt mig när jag rest är att gå iväg från "turiststråken" och bege mig till en något mer avlägsen restaurang. Fråga någon infödd (exempelvis receptionisten på hotellet eller en expedit i en affär) om vägen till en bra restaurang eller kafé. Vet någon var det finns bra mat så borde det väl vara den som bor i området?
Ser restaurangen ren och fräsch ut och har lagom mycket gäster (ur lokalbefolkningen) är det med största sannolikhet helt okej. Det är främst kött, råa och osköljda råvaror och skaldjur du ska vara försiktig med. Och givetvis ska man vara försiktig med dricksvattnet i vissa regioner. Undvik is i drinken eller läsken, se till att skölja frukt och grönsaker med rent vatten, inte kranvattnet. Kyckling och skaldjur bör man vara försiktig med men inte undvika då du kan komma över billiga och goda skaldjursrätter på många håll i världen.
Många avråder folk att äta från gatustånd och försäljare på gatan på grund av dålig hygien och risk för magsjukdomar. Ser det bara någorlunda fräscht ut så ska det inte vara några problem. Gatukök ger bra, mättande och god mat för en liten slant.

Några tips och råd hur man minskar risken för magsjuka:

 • Se till att ha ett fullgott vaccinationsskydd.
 • Tvätta händerna noga och ofta. Packa ner våtservetter och alcogel. Tänk på att alltid tvätta händerna innan måltiden.
 • Drick mycket vätska, köp vatten på flaska. Kolsyrat vatten är bäst om man vill undvika diarréer då kolsyran sänker surhetsgraden i magen.
 • Undvik is. Ofta görs isen på vanligt kranvatten.
 • Maten du stoppar i dig ska vara genomstekt eller genomkokt och helst nylagad. Ät frukt och grönsaker som har skal. Se upp med kalla såser på exempelvis restaurangbuffén.
 • Ha alltid Imodium (Loperamid) eller liknande och vätskeersättningstabletter nära till hands.

Passa på att utnyttja bufféer och olika luncherbjudanden. I exempelvis Barcelona finns Menú del Dia (dagens lunch) där man kan få en lunch för runt 80 kronor. Även finare restauranger kan ha erbjudanden med en trerättersmeny för dryga hundralappen. I turistkartor och broschyrer finns oftast rabattkuponger som ger rabatt på lokala restauranger. Bra om man inte vill slösa för mycket ur reskassan.
Är man som jag är svag för god mat och goda viner är det lockande med restauranger med en eller två stjärnor i Michelinguiden. Dessa restauranger är i regel svindyra men ett budgettips är att äta lunch istället för middag. Restaurangbesöket blir precis lika lyxigt och gott men till ett betydligt lägre pris. Glöm inte att boka bord, bordsbokning är mer regel än undantag.

En del reser runt med eget stormkök och kokkärl. Fördelen är att man kan spara mycket pengar genom att laga sin egen mat. Nackdelen blir att det tar plats, väger mycket och måste diskas omgående, annars finns risk för magsjuka. Ett tips är att inte släcka brännaren utan låta den brinna ut och under tiden koka upp diskvatten (gammalt fältjägarknep). Tänk på att du inte får flyga med sprit/bränsle till ditt kök på grund av brandrisken utan du får snällt leta upp nytt bränsle i varje nytt land.


En av höjdpunkterna med att resa utomlands
är att pröva främmande maträtter.

Ät mycket salt om du är i varmt klimat. På restaurang kan du strö salt på brödet. Salt binder vätska i kroppen och motverkar på så sätt att man blir uttorkad lika lätt. Salt är inte nyttigt i större mängder så använd sunt förnuft.

Beställer du varmrätt utomlands så läs noga på matsedeln eller menyn om sallad och ris eller potatis (så kallade "side dishes") ingår. Annars får du bara in en tallrik med en köttbit! Oftast så frågar servitören om det önskas sallad med mera men var beredd på att detta kan kosta extra.

Tvätta alltid händerna innan maten. De flesta restauranger har badrum annars kommer din nedpackade alcogel väl till pass.
Och du, glöm inte att äta vad du vill, när du vill!

En ordlista med några vanliga maträtter och ord som kan dyka upp på restauranger utomlands:

Beef tenderloin= oxfilé
Steak sirloin= ryggbiff
Veal= kalv
Rib-eye= entrecôte
Hogget= Får, äldre än ett lamm.
Mutton= Får som är äldre än en hogget. I Mellanöstern används även namnet för getkött.
Venison= Hjort
Cod= torsk
Halibut= Hälleflundra
Crab= krabba
Crayfish= kräfta
Lobster= hummer

Dryck

I vissa länder är det inte säkert att dricka kranvattnet. Risken för främst magsjukdomar är stor. Köp därför dricksvatten på flaska istället.
I exempelvis Indien bör man kontrollera att korken på vattenflaskan är plomberad innan man köper den. Det händer att en del mindre hederliga affärsinnehavare säljer vattenflaskor som fyllts på med vanligt kranvatten.

Att få i sig vätska är otroligt viktigt. Jag fick vätskebrist ett otal gånger därför att jag var ovan vid de höga temperaturer och den starka solen jag vistades i.
Man bör få i sig minst tre liter vätska per dag och betydligt mer om man är utomlands i varmare klimat än kalla Sverige. Tänk på att man även får i sig mycket vätska genom maten.
Det finns ju andra drycker än vatten och de ska man se upp med. Läsk släcker inte törsten lika bra som vatten och alkohol kombinerat med värme är inte heller så bra.

När man beställer in en öl på en bar/uteservering utomlands, var noga med att poängtera om du vill ha en stor eller lite öl. Säger du inget, bli inte förvånad om kyparen kommer in med en öl på två liter! Det är bara att dricka upp, betala och se glad ut. Tusentals turister blir lurade på samma sätt år ut och år in...

Jag är inte nykterist och tycker att det är kul att festa. Men det är en stor skillnad på att festa och supa. När jag reste på egen hand så festade jag med måtta. Jag var helt ensam och hade inte någon snäll kompis som bar hem mig om jag tagit några glas mycket. De flesta som blir rånade och hamnar i tråkigheter är ensamma och har alkohol i kroppen.
Festa gör ju människor över hela världen, med eller utan alkohol. Att vara mer än salongsberusad i hotellbaren på Mallorca är ju ganska acceptabelt men att hamna i samma situation i något muslimskt land som Tunisien är bara pinsamt och ger dålig reklam för oss svenskar. Det är faktiskt inte en omöjlighet att kunna bete sig utomlands.

Är du på en bar eller nattklubb så lämna aldrig ditt glas utan uppsikt! Din öl eller drink kan spetsas med droger (så kallad "drink spiking") när man vänder bort blicken eller låter någon främling bjuda på ett glas. Jag har träffat personer som råkat ut för detta i bland annat Thailand. De har vaknat upp i andra änden av stan med länsade plånböcker och minns absolut ingenting. Vissa har fått behålla passet andra inte. I Sverige kom jag i kontakt med drink spiking när jag jobbade som vakt på en nattklubb i Göteborg så det gäller givetvis att ha uppsikt över glaset även här hemma!

Souvenirer

Souvenirer är alltid kul att köpa men större saker är svåra att ta med sig när man reser med ryggsäck. Ett sätt är att skicka hem sakerna (med båt är billigast men tar lång tid, flyg går givetvis fortare men kostar därefter) eller helt enkelt avstå eller köpa något litet istället. Glöm inte att ta fotografier. De kommer att bli dina finaste souvenirer.
Vänta tills de sista dagarna med att köpa souvenirer och andra prylar. Då har du hunnit få en bättre prisuppfattning och vet om du har råd eller inte och om du har plats i ryggsäcken. Inte så kul att få äta ris och kokosnötter i en vecka bara för att man köpte en träskulptur för 900 kronor första dagen...

Tips på bra souvenirer är kläder. Det är roligare att gå omkring i sina egna souvenirer och slippa se ut som en skyltdocka från Dressmann eller H&M. Det går att hitta riktigt snygga kläder utomlands i butiker du inte trodde fanns.


Kul souvenir i Thailand...

Hemelektronik är många gånger billigare utomlands. Innan man slår till bör man kontrollera så att sakerna fungerar hemma i Sverige. Är det rätt spänning och rätt stickkontakt? Vad händer om något går sönder eller slutar fungera? Finns det någon världsomspännande garanti och går serviceverkstaden i Sverige med på att laga saken kostnadsfritt?

Använd ditt sunda förnuft när du handlar piratkopior utomlands. Vart går dina pengar? Du kan inte vara säker på om de går till kriminalitet eller inte. Är de tillverkade av barn- eller slavarbetare? Hur är levnadsförhållanden och arbetsförhållandena för arbetarna? Om du handlar piratkopierade leksaker hur vet du att inte leksaken går sönder och orsakar skador på ett barn?
Varumärkesförfalskning och piratkopiering förekommer på nästan alla resmål. I stort sätt allt som kan kopieras eller förfalskas dyker förr eller senare upp som förfalskningar eller kopior.
Kläder, solglasögon, väskor, DVD-filmer, dataspel, skor och leksaker men även mediciner (!) förfalskas och piratkopieras.

Att köpa hem ett lokalt vin och ett par korvar eller en god ost är ett enkelt sätt att förlänga resan och resminnena ytterligare ett par dagar.


Bostadshus i Maltas huvudstad Valletta.

Fotografering - tips & råd

I stort sett alla som reser har med sig en kamera. Idag finns det digitalkameror för runt tusenlappen med riktigt hyfsad prestanda. Var och varannan mobiltelefon har en inbyggd kamera så det är inte konstigt att fotointresset har ökat.
Men att ha en bra och dyr kamera innebär inte automatiskt att man tar bättre bilder. En bra kamera underlättar för fotografen att ta bättre bilder men det är fortfarande fotografen som väljer motivet.

Några tips:

 • Ta alltid med fler och större minneskort och fler batterier till din kamera än du tror att du behöver. Det lönar sig än att springa omkring på resmålet och leta.
 • Radera inte en massa kort för att utrymmet på minneskortet börjar ta slut, köp fler eller större minneskort istället.
 • Fotografera på högsta upplösningen. På så sätt kan man alltid göra förstoringar eller beskära bilden och ändå få bra upplösning. Sänk inte bildkvalitén för att få plats med fler bilder på kortet, köp istället fler minneskort till din kamera.
 • Håll kameran helt stilla! Det är omöjligt att ta skarpa bilder om man inte håller kameran stilla. Detta gäller särskilt när man fotograferar under dåliga ljusförhållanden som inomhus utan blixt eller kvälls-/nattetid. Ta stöd mot en vägg eller en mur. Det bästa är att använda ett fotostativ. Lättviktiga resestativ finns hos välsorterade fotohandlare.
 • Ta många bilder. Snåla inte med utrymmet på dina minneskort, de sämre korten kan man alltid radera. Tar du fem kort på samma motiv har du fem gånger så stor chans att bilden blir bra.
 • Läs igenom instruktionsboken. Du behöver givetvis inte kunna den utantill men lär dig kamerans grundfunktioner.
 • Gör rent kameralinsen med jämna mellanrum. Det görs enklast med en mjuk och torr trasa.
 • Använder man sig av en systemkamera bör man köpa ett UV-/skylight filter (polariserande filter) till objektivet. Filtret skyddar objektivets lins och tar bort reflexer.
 • Ha alltid med dig kameran! Det går av naturliga skäl inte att ta bra fotografier om man inte har kameran till hands.
 • Radera aldrig bilder från minneskortet förrän kortet ska användas igen. Gör en back-up så fort du kan, exempelvis på datorns hårddisk.
 • Ta kort på allt som rör sig. Rör det sig inte, ta kort ändå!


Radioaktiva radiobilar i Pripjat (Tjernobyl), Ukraina.

Låna ut digitalkameran om du reser med ditt barn. Blir garanterat kul och udda foton. En kamera är ingen konst för en fem- eller sexåring (de kan väl redan hantera DVD-spelaren?). Intressant att se foton ur ett barns perspektiv.

Prutning

Glöm inte att pruta när du är utomlands. Observera att man inte kan pruta i alla länder. När du prutar så glöm inte bort att göra det till en "lek". Ge ett lågt pris, men inte för lågt då de antingen skrattar åt dig eller blir förbannande och ber dig att dra till någon betydligt varmare ställe några våningar ner.
Säger säljaren att priset är 50, säg 10 eller 20. Han kommer att antingen skratta eller säga "no no, my friend. 45, it's my last price". Möt halvvägs. Ett bra pris skulle vara 10, men du får vara glad om du får betala 30. Se bara till att du har övertaget, visa inte alltför uppenbart att du bara "måste" ha just den prylen utan spela lite ointresserad. Ger säljaren ett rejält överpris så vänd på klacken, springer han efter dig är det du som har övertaget.

Själv brukar jag bestämma mig för ett pris i förväg, ett pris som jag själv tycker är okej att betala. Skulle priset visa sig vara betydligt högre än det jag är villig att betala är det antingen att börja pruta eller gå därifrån.

Pruta aldrig på en vara som du inte tänker köpa. Detta är mycket orespektabelt och fult. Du kommer att hamna i många tråkiga situationer om du skulle få för dig detta.
En oskriven regel är det klassiska uttrycket jag hörde i Egypten av en säljare som säkert blåste mig på en massa egyptiska pund, han sa: "You make me happy, I make you happy". Det vill säga; jag blåser dig, jag blir glad. Du blir blåst men du är fortfarande glad för du har inte den blekaste aning att jag just blåst dig...
Glöm inte bort att du med all säkerhet kommer att få betala mer än ortsbefolkningen, hur bra du än är på att pruta. Detta är bara att acceptera. Det är ingen fråga om liv eller död och har inget med din stolthet att göra. Jag har kommit på mig själv att pruta på en marknadsplats i Indien och bråkat om några få rupier. När jag "vunnit" prutandet och fått min vara så skämdes jag. Jag hade stått och bråkat om motsvarande 50 svenska ören...
När man rest en längre period så kommer man in i det hela och prutar bara för prutandets skull.
På restauranger är det lönlöst och korkat att försöka pruta. De slänger i värsta fall ut dig och tänker vilken snål jävel.

Utomlands existerar inte "öppet köp", så prova och kontrollera varan eller klädesplagget mycket noga innan du slår till.

Tiggare och gatubarn

Tiggare och fattiga gatubarn är tyvärr något som existerar och som du troligtvis kommer att stöta på om du reser utomlands. Det går inte att förbereda sig eller veta hur man kommer att reagera mentalt. Många menar att man skall ge dem pengar, andra inte.

Det är riktigt jobbigt när fattiga personer ser mig som rik. Givetvis har jag betydligt mer pengar än dem men att förklara att man jobbat övertid, extraknäckt, slitigt och sparat ihop pengar under lång tid för att göra denna resa är svårt, om inte omöjligt. Hur mycket man än pratar om och lovordar backpacking och den fria livsstil den representerar är det långt ifrån alla som har möjlighet att resa överhuvudtaget. Få av alla de människor man möter i exempelvis Thailand, Bolivia, Iran och Indien har möjlighet att resa och se världen på samma sätt som jag…

Jag har genom åren kommit fram till att det bästa är att inte ge tiggare några pengar alls. Det är svårt att veta om de köper lim eller droger för pengarna istället för mat.
Om man ger dem pengar kommer fler och fler tiggare som också vill ha. Nästa gång du passerar räknar de med att du ger dem pengar igen.


Gatubarn i Calcutta, Indien.

Många av de som tigger får inte behålla pengarna själva utan de går till antingen föräldrar eller till ligor som tiggarna jobbar åt. Många av gatubarnen försörjer sig genom tiggandet istället för att gå i skolan. De resonerar som så att varför gå i skolan när man kan tjäna snabba pengar istället?
Det kan vara nog så svårt att värja sig mot tiggare, dels rent fysiskt då de kan dra i dig eller tjata hål i huvudet på dig, men framförallt känslomässigt. Jag känner mig alltid som ett stort svin när jag inte ger tiggare pengar. Det svåra är att veta vilka som verkligen är i behov av pengar. Var trevlig men bestämd, många är trots allt barn.


Gatubarn i Sulaymaniyah, irakiska Kurdistan.

Istället för att ge pengar till tiggare som man inte vet verkligen är i behov av pengarna eller bara är bluffmakare är det bättre att skänka pengar till hjälporganisationer som verkar i landet. Då kommer pengarna garanterat till de som behöver hjälp.
Att bli månadsgivare (via autogiro) till exempelvis Läkare utan gränser eller Unicef är ett bra och enkelt sätt att göra nytta.

Att resa på egen hand

Jag har oftast rest på egen hand. En återkommande fråga jag får är om det inte är tråkigt att resa själv. Absolut inte! Givetvis kan det ibland bli lite ensamt men jag har inte upplevt det mer än några timmar åt gången. Det är bara att gå ut och äta en matbit eller bara ge sig ut på promenad eller ta en drink i en bar så slipper man ensamheten. Som ensamresenär blir man oftare inbjuden hem till folk eller erbjuden att dela färdmedel med någon. Det är fler personer som reser själva än man kanske tror. När man reser ensam bestämmer man själv vad man vill se och göra.

Anledningen till att jag ofta reser helt på egen hand är att jag trivs med att göra saker på mitt sätt och att göra lite som jag själv vill. Jag kan se vad jag själv vill se och göra vad jag själv känner för. Det är en frihet och det passar mig utmärkt. Och att resa är mitt största intresse.
Jag har gjort ett par resor med vänner och flera resor med min fru. Dessa resor har varit kanonbra men få av mina vänner har samma stora resintresse och behov av att se världen som jag har. Därför har det blivit naturligt att jag far iväg ensam.


Jag i Sonamarg, Kashmir (Norra Indien).

De största nackdelarna med att resa ensam (eller rättare sagt själv, få gånger är man ju ensam) har man ingen som backar upp, stöttar och hjälper en. Man har heller ingen att dela alla sina fantastiska upplevelser med. Det är också dyrare att resa ensam än om man är två som delar på hotellrum, hyrbil etc. Givetvis ställer det till det om man blir riktigt sjuk. Men de många fördelarna väger upp de få nackdelarna.
Reser man själv så behöver man bara hålla koll på sig själv och sin ryggsäck och behöver inte ta hänsyn till någon annan.

Som kille/man kan man resa i de flesta länder på egen hand utan problem medan det i många länder tyvärr är riktigt problematiskt för ensamma tjejer/kvinnor.
Något som underlättar när man reser på egen hand är att läsa på om resmålet och planera noga men lämna luckor för spontanitet. Man bör undvika att gå runt ensam när det är mörkt utan istället ta en taxi.

Var inte rädd för att acceptera en inbjudan eller en liten gåva från någon. Var dock beredd på att de vill ha något i gengäld. Särskilt i Asien och Mellanöstern kan du ha turen att bli bjuden på te hos lokalbefolkningen. De flesta förväntar sig/kräver inte att du skall betala något men ett tecken på tacksamhet är att ta ett foto av familjen (se till att få adressen så att du kan skicka en kopia) eller ge bort någon leksak till barnen. Jag har själv ännu inte rest runt med leksaker i packningen men har hört om en kvinna som gjorde detta när hon reste runt i den jordanska öknen. Hon bodde en natt hos beduiner och gav bort några leksaksbilar till barnen. Hon fick vänner för livet...


Werner i New York.


“Resor är det bästa sättet att utbilda sig på egen hand”
Karl Julius Weber, författare, Tyskland 1767-1832


Jobba utomlands/volontärarbete

Att jobba utomlands kan vara ett bra sätt att få pengar till reskassan. I länderna runt Medelhavet kan det vara ganska lätt att få jobb under högsäsongen (om man inte har så höga krav). I Asien kan det vara svårare. Jag vet personligen inte vilka regler som gäller för utlänningar att jobba i olika länder. I många länder är det förbjudet och kommer myndigheterna på dig så blir du utvisad med omedelbar verkan.
Själv har jag blivit erbjuden bartenderjobb i Thailand av ägaren som stod i baren. Jag skulle få tillräckligt med pengar för att kunna betala mat och hyra och ändå ha en del fickpengar över. Det lät som ett kul jobb med möjlighet att träffa mycket kul folk. Jag var tvungen att tacka nej för jag skulle resa vidare. Tur är kanske det för de enda drinkar jag kan blanda är gin & tonic och Vodka RedBull...

Att jobba på kibbutz i Israel är ett äventyr i sig, men räkna inte med att tjäna en massa pengar.
Möjligheterna till jobb kan som sagt dyka upp överallt men att resa jorden runt utan tillräckligt med pengar och tro att man kan jobba sig fram låter som väldigt svårt.

En dröm för många är att kunna förena en resa med alla de nöjen det innebär samtidigt som man gör en god gärning. Då kan arbete som volontär vara något att tänka på. Arbetet kan innebära att bygga en skola i Afrika, gräva brunnar i något u-land, undervisa skolbarn i engelska, jobba på barnhem etc.
Det är sällan en dans på rosor och arbetet är i regel fysiskt krävande. Givetvis finns det undantag.

Det gäller att man kollar upp vad som gäller för de olika organisationerna som förmedlar volontärarbetare. Längden på hur länge man är borta kan variera från ett par veckor till upptill ett halvår, ibland ett år.
I regel står man själv för flygbiljetten till och från landet och fickpengar medan organisationen i sin tur står för kost och logi. Ibland får man bekosta allt själv. Vad gäller med vaccinationer och försäkringar? Vad ingår och vad bekostar man själv?
Se till att ha tid att kunna resa runt och se landet efter arbetets/projektets slut.
Var ute i mycket god tid, det tar tid för organisationerna att boka in dig och det är mycket praktiskt som ska ordnas om man ska vara borta en längre period.

Att ha kontakt med dem där hemma...

Att ha kontakten med dem där hemma är inga problem idag. Skicka vykort (från vissa länder kommer du hem långt innan korten), skicka e-mail eller sänd iväg SMS-meddelanden.

Ska du ringa hem så är det oftast billigast att göra det från telefonautomater. Antingen köper du ett telefonkort eller ringer ett "collect call" då mottagaren betalar. Du får instruktioner hur du skall göra. Oftast har du tre eller fem sekunder att säga ditt namn så att den som får samtalet vet att det är du och att personen måste betala samtalskostnaden. Tänk på att landskoden till Sverige oftast, inte alltid, är 0046. Slå sedan numret som vanligt, inklusive riktnumret, men uteslut den första nollan i riktnumret. Till Göteborg (031) slår man 31 och till Stockholm  (08) slår man 8 och så vidare. Det samma gäller om du skall ringa till mobiltelefoner; 0703 blir 703 och så vidare.
Var dock noga med att kolla tidsskillnaden innan du ringer, annars så kanske du inte är välkommen hem igen...

De flesta i Sverige idag äger en mobiltelefon och den är ett måste även på resan. Men det kan bli riktigt dyrt. Kolla med din operatör vad det kostar att ringa med mobiltelefonen från resmålet hem till Sverige. Tänk på att du även får betala för samtalen till din mobil. Den som ringer dig när du befinner dig utomlands betalar bara för samtalet inom Sverige. Du däremot får betala för samtalet från Sveriges gräns till dit du befinner dig. Det som lätt tickar iväg på mobilräkningen är när man lyssnar av sin telefonsvarare.
Stäng av din mobiltelefons/surfplattas roaming när du befinner dig utomlands, annars kan det bli riktigt dyrt.

Vet man med sig att man ska vara på resmålet/landet en längre tid kan det vara en god idé att köpa ett lokalt kontaktkort, då byter man bara ut SIM-kortet och får ett nytt telefonnummer.

På många platser runt om i världen finns det Internetcaféer där du kan skicka e-mail. Har du en hotmailadress eller liknande kan du även kolla din mail. Vet du att du ska stanna på en plats en längre tid, ge dina anhöriga adressen dit.

På Internetkaféer utomlands så finns det med största sannolikhet inga tangentbord med de svenska bokstäverna "å, ä och ö". För att förhindra att dina e-mail blir oläsliga eller innehåller meningar som "roligt att hora" och "bakat i tiden" när du i själva verket menar "roligt att höra" och "bakåt i tiden", kan man med kortkommandon få önskade bokstäver;

å = Alt 134
Å = Alt 143 (eller Alt 0197)
ä = Alt 132
Ä = Alt 142 (eller Alt 0196)
ö = Alt 148
Ö = Alt 153 (eller Alt 0214)
@ = Alt 64

OBS! Du måste hålla ner "Alt" medan du skriver siffrorna, när du sedan släpper "Alt" så dyker det önskade tecknet upp på skärmen. Siffrorna måste skrivas på de numeriska sifferknapparna till höger på tangentbordet, det fungerar inte med sifferknapparna ovanför bokstavstangenterna!

Ett annat tips är att istället resa med egen laptop eller surfplatta och bo på ett hotell/vandrarhem med trådlös Internetuppkoppling.


Den romerska ruinstaden Jerash i Jordanien.

Vad göra innan avfärd?

Ska du ut på en långresa kan det vara en god idé att göra en hälsokontroll samt kolla dina tänder. Ska du resa mycket på hög höjd? Kolla ditt blodtryck. Har du linser? Se till att ha med reservlinser i ryggsäcken.
Ska du vara borta en längre period så måste du även se till att dina räkningar betalas i tid, exempelvis;

 • Hyra/lån
 • El
 • Telefon/Internet
 • TV-licensen bör du avbeställa...
 • Försäkringar (exempelvis hemförsäkring)
 • Prenumerationer på tidningar
 • Internet (om du har en separat räkning)

Se till att ha så många räkningar som möjligt på autogiro och att det verkligen finns pengar på kontot när pengarna ska dras.

Bor du i hus eller villa bör någon ta in din post eller be Posten lagra den på postkontoret (kostar beroende på hur länge posten ska lagras). Gräset skall klippas, garageuppfarten skottas, blommorna skall vattnas och så vidare. Be någon granne eller god vän om hjälp, köp sedan en kul souvenir och ett gott vin som tack för hjälpen.

Glöm inte att tömma soporna innan du åker! Dra ur alla sladdar ur elektriska apparater såsom stereo, TV, DVD-spelare, dator, mikrovågsugn med mera. Töm kylskåpet och eventuellt frysen om du ska vara borta en längre tid.
Byt batterier i villalarmet/larmanordningen om du har något.
Ladda batteriet till mobiltelefonen och videokameran. Se till att ha färska batterier i alla elektroniska prylar. Byt batteriet i armbandsklockan, kostar några tior hos urmakaren. Fulladdade batterier är ett måste.

Städa och tvätta innan avresan, det är skönt att komma hem och slippa ta itu med hushållssysslorna så fort man kommit in genom dörren.

Skaffa och installera timers till belysning i fönster så att ditt hem ser bebott ut. Be grannen att parkera sin bil på din uppfart, allt för att ingen utifrån ska märka att du är bortrest.
Be någon att titta till din lägenhet/villa med jämna mellanrum för att vattna blommor och se till att inte frysen har pajat (luktar mycket illa efter några dygn) eller för att upptäcka andra skador eller åverkan.
Prenumererar du på någon tidning eller är med i en bokklubb så glöm inte att säga upp prenumerationen eller be bokklubben vänta med att skicka böcker tills det datum du beräknar att vara hemma.

Glöm inte bort din deklaration! Ansök om uppskov hos skattemyndigheten om du riskerar att vara bortrest under årets första kvartal...

Innan jag reser hemifrån lämnar jag en lista med alla nödvändiga uppgifter om mig själv till närmaste anhörig. Där står bland annat mitt personnummer, blodgrupp, kontokortsnummer och dess spärrnummer, passnummer samt min resplan med namn på länder och städer som jag ska besöka och datum då jag beräknas vara där. Glöm inte att meddela dina anhöriga om din resplan ändras.
Skulle allt mitt bagage försvinna eller bli stulet kan en familjemedlem hjälpa mig hemifrån att spärra kontokort och ta kontakt med berörda myndigheter etc.
Jag har även en lista med exempelvis viktiga telefonnummer och adresser (ambassader, flygbolag med mera) som jag har med på resan.

Lägg in ett eller ett par "ICE-nummer" i mobiltelefonen. ICE står för ”In Case of Emergency” och underlättar för räddnings- eller sjukvårdspersonal att snabbt hitta en anhörig till dig om du skulle råka ut för en olycka. Lägg till namnet ”ICE” i dina kontakter i mobiltelefonen, samt till vem numret går till; exempelvis ICE - Girlfriend eller ICE – Mother. Spara numret med landskoden till Sverige, 0046, sedan mobil- eller telefonnumret till personen utan första nollan i numret. Avsluta numret med en asterix (*) så används bara numret i nödfall och det slipper stå ”ICE – Sister” i displayen varje gång syrran ringer…

Innan du reser ska du ha någorlunda koll på det politiska läget i landet du planerar att besöka. Följ nyhetssändningar och läs tidningar. Det samma gäller givetvis när du är i landet. De flesta länder utomlands har engelskspråkiga tidningar.
När jag jobbade på kibbutz i Israel kollade jag dagligen på CNN och läste Jerusalem Post (på engelska). Givetvis stod det inte i tidningen var nästa självmordsbombare skulle slå till men man fick en viss uppfattning om vilka områden som var säkra och vilka som var rent av livsfarliga.


Khaju Pol i Esfahan, Iran.

Försäljare och skojare

Att handla på marknader och i butiker utomlands kan många gånger skilja sig från det man är van vid hemifrån Sverige. Just påflugna försäljare som vägrar fatta innebörden av ett enkelt ”nej tack” hör tyvärr till vanligheten på många platser där turister finns. Försäljarna vet att turister har pengar och de gör allt för att få sälja sina varor oavsett om de behöver tjata hål i huvudet på vederbörande eller inte. De kan få den lugnaste och mest timida person att tappa fattningen.

Försäljare utomlands använder sig av små knep för att snabbt ta reda på om du är lättlurad och har pengar att handla för. Ett enkelt ”Hello mister, where you from”? ställs för att snabbt avgöra om du i deras ögon är rik. Från Sverige eller Tyskland betyder att man är från ett rikt land och har pengar, från Rumänien eller Bulgarien att man i regel har lite mindre pengar i reskassan.
Ett ”First visit”? eller ”How long have you been here”? är ett enkelt sätt att få reda på hur lättlurad du är. Första dagen betyder att du ännu inte hunnit lära dig rätt priser och är lättare att lura. Svarar man att man varit på resmålet en vecka eller två eller att man besökt resmålet tidigare är det inte lika lätt att blåsa dig. Jag undviker i det längsta att ljuga men att dra till med att jag är från Litauen, att jag har besökt resmålet tidigare eller varit på plats en hel vecka för en försäljare i Kairo tror jag inte påverkar min karma sådär enormt mycket.

Några vanliga försäljningsknep är när försäljaren frågar om du kan hjälpa dem med att översätta en mening till en skylt de ska ha på utsidan, när du är inne i affären kan du lika gärna handla samtidigt tycker de. När du säger att du inte har tid eller återkommer senare så vill de ge dig deras visitkort eller en lapp med affärens namn på. Nackdelen är att visitkortet/lappen ligger inne i affären och när du ändå är där inne så...
Jag har själv fastnat i fallgropen när en egyptisk försäljare frågat om jag är arg på honom eller om jag ogillar araber och därför inte velat stanna och prata. Självklart att man då stannar upp och vill förklara sig. Det slutade med att försäljaren ville visa sin affär och att jag skulle få ett "very special price, my friend"...
Det ljugs och ska prutas, det bjuds på te eller läsk för att spela på ditt dåliga samvete eller bara för att du ska handla för att bli av med dem. Allt detta vet de om. Det är så de har försörjt sig och kommer att försörja sig i årtusenden. Det går inte att helt undvika påträngande försäljare men att fortsätta rakt fram i snabb takt och samtidigt skaka på huvudet och säga ”no, thank you” är min strategi. I mångas ögon kan jag framstå som en arrogant skitstövel när jag är på marknader och fullkomligt ignorerar de flesta försäljare eller ens bryr mig om tilltal. Trots att de flesta försäljare är lika trevliga som en stor varig böld i arslet så älskar jag att gå omkring på marknadsplatser och basarer utomlands. Så länge man är på gott humör och har tålamod så går allt bra...

Reseledare och guider utomlands får provision av vissa barer och affärer för att ta med turisterna just dit. Jag har åkt på flera organiserade utflykter och dagsturer och varje gång har man hamnat på ett ställe som tillverkar och säljer olika saker till "mycket förmånliga priser". Detta har hänt mig i exempelvis Thailand, Turkiet och på Jamaica.

Så kallade Time-shareförsäljare kan dyka upp på de flesta turistorter. Dessa säljer en andel i en lägenhet (time-share) och hur bra allt än låter blir du i slutändan grundlurad. Var på din vakt! Köp/ta aldrig emot lotter av dem (du kommer givetvis att vinna) och framför allt följ aldrig med dem någonstans. Även om de är svenskar eller skandinaver så strunta i alla lovord och löften. Skriv aldrig under några papper eller dokument! Eller så följer du med dem och blir lurad på ett par hundratusen kronor...


En rakning kostar inte många kronor i Oman.

Droger och prostitution

I vissa områden längs din resrutt kan du komma i kontakt med både droger och missbrukare. Det finns en mängd drogliberala backpackers, jag kallar dem ”hippie-wannabes”, som tycker att resande och droger hör ihop. Det gör det inte!
Bara för att man reser runt i Asien med en ryggsäck behöver man inte röka på. Och bara för att det vimlar av droger i exempelvis Thailand betyder det givetvis inte att det är lagligt på något sätt. Straffen är skyhöga både för att inneha, sälja och smuggla droger.
Det sitter flera svenska medborgare i fängelser runt om i världen som är dömda för narkotikasmuggling och andra drogrelaterade brott.
Det finns bara en sak att säga om droger; Håll dig borta från skiten! Om du nu trots allt är nyfiken (dum) och vill pröva, varför då göra det i ett land där de har dödsstraff?


Khattuggande på bussen i Etiopien...

Länder som Brasilien, Indonesien och Thailand förknippar vi svenskar med sol, bad, värme och långsemestrar. Tyvärr har även paradis som dessa länder en baksida, nämligen sexturism.
I många fall är de prostituerade under 18 år (alltså barn!)... Vuxna som har sex med barn begår våldtäkt!
Våga anmäla vid minsta misstanke om övergrepp på barn och ungdomar! Ser du något misstänkt så kontakta polisen på resmålet eller på www.ecpat.se. Blunda inte utan var en ansvarig vuxen och agera!

Prostitution finns i alla länder och inte bara i Asien. Att köpa sex innebär flera risker... HIV och AIDS är ett världsproblem och man kan inte se på en person om denne är smittad eller inte. I många länder är det olagligt att köpa sex och straffen är i regel höga.
I exempelvis Thailand är prostitution olagligt men finns i stort sätt överallt där turister vistas.

Resa säkert/resesäkerhet

När man reser utsätter man sig för situationer och miljöer som man inte är van vid. Man hamnar kanske i en miljö där det råder helt andra lagar och regler, där det finns mycket högre brottslighet och mer fattigdom, ett helt främmande språk och annan bakteriekultur.

Skriv ner en resplan över de länder, städer du ska besöka/bo i samt vilka datum du är där. Skriv även ner namn, adress och telefonummer till ditt/dina hotell. Detta skänker en viss trygghet för din familj att veta i vilken stad du befinner dig i om det sker en naturkatastof, krigsutbrott eller ett terrorattentat i landet. Om din resplan ändras, glöm inte bort att meddela de där hemma.

Skriv ut en karta över staden och närområdet runt hotellet. Markera var närmaste sjukhus, polisstation och apotek finns, liksom anteckna nödnummer. Se till att alltid ha med dig kartan.

Många resenärer väljer billiga länder att resa i. Många gånger ses dessa resenärer som otroligt rika av invånarna och blir då en måltavla för kriminella. Nyanlända besökare drabbas oftare av bedrägerier och av skojare. Läs på om ditt resmål, var på din vakt och var skeptisk mot nya bekantskaper och övertrevliga individer som vill bli din vän… Använd sunt förnuft!

 

Nödsituationer/om olyckan är framme

De flesta som reser utomlands får en underbar semester eller en fantastisk resa. Men det kan dyka upp tråkigheter även i paradiset och då gäller det att veta vad man ska göra, var man kan få hjälp och vem man ska ta kontakt med. Larmnumret 112 fungerar i hela EU.

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli akut sjuk:

Ta med viktiga telefonnummer till vart du ska vända dig om du blir akut sjuk utomlands.

 • Skaffa ett läkarintyg så fort som möjligt. Det är viktigt att datumet är rätt och att vad läkaren verkligen ordinerar står klart och tydligt på intyget. Har läkaren ordinerat att man ska ligga i sängen en vecka och det inte står eller framgår i intyget blir det omöjligt att bevisa detta för försäkringsbolaget hemma i Sverige.
 • Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
 • Spara också alla kvitton, räkningar och recept från läkarbesök och apotek. I vissa fall måste man själv lägga ut kostnaden själv för vård och sedan begära ersätting från Försäkringskassan i efter hand.
 • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag eller med den larmcentral som ditt försäkringsbolag tillhör.
  De vanligaste larmcentralerna är:

  Euro-Alarm: 0045 70 10 90 50
  Europ Assistance: 0046 8 58 77 17 00
  SOS-International: 0045 70 10 50 50
  Gouda Alarmcentral: 0045 33 15 60 60
  TrygVesta Alarm: 0046 77 575 01 00

  På larmcentralerna svarar de dygnet runt och är vana att vara behjälpliga med resenärer i nöd. De har även läkare som kan ge råd till den behandlande läkaren på resmålet. Samtalen är kostnadsfria och de svara även om man ringer ”collect call” (mottagaren betalar). Ta kontakt med ditt försäkringsbolag innan avresan vilka telefonnummer som gäller just dig och din försäkring.

Om du blir rånad eller bestulen:

Om du blivit bestulen på ditt Visakort måste du få det spärrat så fort som möjligt. Ring till din bank på deras speciella telefonnummer för att spärra kort (de svarar oavsett vilken tid på dygnet).
Se till att du har telefonnumret till din bank uppskrivet på flera ställen och ring omedelbart. De flesta banker har även en spärrtjänst på deras hemsida.

Blir du av med passet kan den svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet hjälpa dig med ett provisoriskt pass. Det underlättar om du har en kopia av ditt gamla pass med dina personuppgifter.

 • Gör en polisanmälan hos polisen på resmålet så fort som möjligt. Ta med dig polisanmälan där det ska stå exakt vad du blivit av med. Denna polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag om du ska få ut någon ersättning.
 • Spara alla kvitton och allt som kan styrka din berättelse.
 • Fotografera exempelvis uppbrutna dörrar eller andra bevis.

Om du blir överfallen, misshandlad eller våldtagen:

 • Gör en polisanmälan så fort som möjligt, men se till att få sjukhusvård först om du är i behov av det. Polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag.
 • Skaffa ett läkarintyg skrivet på engelska.
 • Fotografera eventuella personskador för att styrka din berättelse.
 • Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
 • Ta kontakt med svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet. Finns ingen svensk ambassad eller konsulat i landet kan du få hjälp av ett annat nordiskt lands ambassad. Ambassaden kan hjälpa dig med att ta kontakt med anhöriga och sjukvården i Sverige.

Om du skulle råka ut för en större naturkatastrof, terroristattack eller krigssituation:

 • Ta dig i säkerhet!
 • Följ noga nyhetssändningar för att få en uppfattning om läget.
 • Kontakta Svenska ambassaden eller konsulatet i landet du befinner dig i (de övriga nordiska ländernas ambassader eller konsulat kan vara behjälpliga ifall Sverige saknar ombud på platsen). De kan ge dig råd om eventuell evakuering eller säkra flyktvägar.
 • Kontakta dina anhöriga, även om du är oskadd, så slipper de vara oroliga.

www.globalincidentmap.com kan man snabbt och enkelt få en överblick över oroligheter runt om i världen, allt ifrån olyckor till terroristattacker. Sidan uppdateras löpande.
Det gäller att ha koll på de områden och platser som är farliga för turister/utlänningar. Särskilt vissa gränsområden bör man undvika liksom direkta krigszoner och områden med en ostabil regering eller styre.

Vid försenat bagage:

 • Kontakta flygbolaget.
 • Spara alla kvitton från eventuella inköp.


Jag med sjölejon på Galapagosöarna.

Rån, stölder och överfall

Den största faran för resenärer utomlands är varken rånare, al-Qaidakrigare eller fanatiska gerillagrupper utan trafiken. Skulle man dock ha otur och råka ut för ett rån eller ett överfall är det bra att veta vad man bör göra och att vara förberedd.

När du reser behöver du inte ha på dig guldringar, Omega- eller Breitlingklockor och annat som visar välstånd eller väcker uppseende gentemot människor du möter. Ha en "vanlig" klocka, fungerar minst lika bra som en 45 000 kronors klocka, men se till att den är vattentät. Ett tjockt guldhalsband, guldringar och andra smycken tillför knappast något till din resa, lämna de sakerna hemma. Det som knappast visar välstånd hemma i Sverige kan ge helt andra signaler i ett u-land. Använd ditt sunda förnuft när du klär dig.

Några tips som försvårar för tjuven:

 • Bär hand-/fotoväskan stängd (lås med ett litet hänglås om det går) framtill med locket in mot kroppen.
 • Ha plånbok, pass och mobiltelefon i stängd innerficka.
 • Ha kamera och fotoutrustning i en "vanlig" väska, undvik fotoväskor där det står "Canon" på.
 • Förvara aldrig värdesaker i de yttre sidfickorna eller i lockfickor på ryggsäcken!
 • Fladdra och skylta inte med pengar!
 • Reser ni två eller flera tillsammans så håll ihop. Det är svårare att råna en grupp personer än en ensam person.

Tänk aldrig att "Sånt händer andra, inte mig...".

Se till att vara två eller flera personer om du är ute och rör dig sent. Det är svårare att råna två personer eller en grupp än en ensam vilsen turist. Festa och drick ansvarsfullt, att vara berusad på en ny och okänd plats innebär att man lätt kan hamna i otrevliga situationer.

I Sverige har vi den så kallade "nödvärnsrätten",  det vill säga att du har rätt att försvara dig om någon överfaller dig. Du får däremot inte använda mer våld än vad som är "ej uppenbart oförsvarligt", det vill säga att det skall finnas rimliga proportioner mellan det våld du använder gentemot det våld du utsätts för. Låter kanske enkelt men det kan vara svårt att dra gränser i en "skarp" situation, så dra dig ur så fort som möjligt.
Skulle du hamna i en rånsituation så spela absolut inte hjälte. Du kan inte se på en rånare om han är bra på att slåss eller har ett vapen under tröjan. Har han en kniv så kan han säkert använda den, har han en pistol likaså. Han kanske har en eller flera medhjälpare som du inte upptäckt. Försök vara lugn och gör som han säger. Ge bort din "give away-purse" om han vill ha pengar, ge bort din klocka om han vill ha den. Det finns inget som du har med dig på en resa som du skulle offra livet för, eller?

Jag reste i drygt sex år innan jag hamnade i en rånsituation, andra gör det aldrig. Det skedde på Jamaica och jag gjorde tvärt emot vad man skall göra i en rånsituation. Jag började munhuggas med rånarna... Mycket dumt, men jag hade tur. De gav upp när de insåg att jag inte skulle ge mig.
De ville ha klockan men jag vägrade. Jag avråder alla till att göra något liknande. Ge rånarna vad de vill ha, utan tjafs eller protester!

Ficktjuvar finns inte bara i Sverige utan i hela världen. Dessa fegisar drar sig inte för att snitta upp din ryggsäck eller handväska och jobbar ofta i gäng. Man kan råka ut för dem överallt men oftast på trånga marknadsplatser, i tunnelbanan under rusningstrafik eller vid sevärdheterna där många turister samlas. Det finns några saker som kan förhindra eller göra det svårare för ficktjuven: Om du bär en liten väska, se till att ha plånboken längst ner, även om väska är stängd. Ha gärna ett hänglås. Ha inte pengar och värdesaker i bakfickor eller i fickor som lätt kan nås av tjuvar.
Oftast jobbar ficktjuvar i par; en spiller glass eller något annat kladdigt på dig. Genast kommer en eller två personer med servetter och börjar torka. Deras händer är över hela dig och de tömmer fickorna på dig innan du  hunnit uppfatta vad som hänt. De kan även hoppa fram och visa upp en stor duk som de vill "sälja". De lägger duken över din väska och du ser inte när de med den andra handen öppnar och tömmer väskan på några sekunder.
Om detta eller något liknande skulle hända - backa undan och slå bort händerna på den som sträcker sig mot dig. De är sällan våldsamma för de litar mer på deras smidighet än styrka. Ryt åt dem att hålla sig borta! De kommer att tjata om att de bara vill hjälpa och att de är ledsna att de förstört din skjorta med glass men strunt samma. En skjorta kan man tvätta så be dem dra innan du tänder till. Håll avstånd och låt ingen röra vid dig. Kan låta våldsamt och farligt men se till att dra till dig uppmärksamhet från andra personer runt dig, då vågar de inte fortsätta och försvinner. Det är bättre att springa ifrån en hotfull situation än att stanna och slåss.

Jag reser alltid med en liten visselpipa i fickan. Skulle man råka ut för en väskryckare eller ficktjuv är det ett bra sätt att påkalla uppmärksamhet genom att blåsa kraftfullt i visselpipan samtidigt som man skriker ”tjuv” på engelska och det lokala språket.

Iakta stor försiktighet när du är på restaurang. Häng aldrig din handväska/kameraväska på ryggstödet. Placera den i knät eller under bordet men du ska kunna känna den mot benet eller foten. Och måste du gå på toaletten tar du givetvis med dig väskan.

Nu låter det som att världen är en farlig och otrygg plats men så är självklart inte fallet. Det är faktiskt större risk att bli rånad och överfallen i exempelvis Danmark och Holland än i Indien och Kina. Och tänk på att det är ytterst få resenärer och turister som faktiskt råkar ut för överfall, rån och brott. De allra flesta apfulla, ensamma ute sent på natten...


Werner med en skarpladdad AK-47:a i norra Somalia...

Djur och insekter utomlands

Risken att råka ut för farliga och giftiga djur är mycket liten, även om man är på safari eller vandrar i djungeln. De farligaste djuren för människan är inte tigrar, ormar eller spindlar utan mygg (malaria drabbar miljontals människor varje år), Tsetseflugor (som kan orsaka sömnsjuka) och sötvattensnäckor (som kan ge upphov till bilharzia/snäckfeber). Förebyggande åtgärder som vaccinering, myggnät, myggspray och allmän försiktighet är det enda som hjälper.
På hotellrum kan man stöta på kackerlackor, myror och andra mer eller mindre äckliga kryp. Dessa är helt ofarliga men kan vara obehagliga att ha nära inpå en.


Jag som åttaåring i Marocko.

Herrelösa hundar och katter som är mer eller mindre förvildade kan dyka upp, särskilt i större städer. Klappa och kela inte med dem, hur söta och snälla de än må se ut. Ofta bär de på sjukdomar och loppor. Rabies och andra sjukdomar florerar utomlands och rabies är en till 100 % dödlig sjukdom då den väl brutit ut. Misstänker man att man blivit smittad av ett rabiessmittat djur skall man ta kontakt med läkare omedelbart och sätta in motåtgärder.
Ju tidigare medicinering och motåtgärder sätts in desto större chans har man att överleva.

Sjöborrar och dödligt giftiga maneter förekommer i vissa vatten utomlands. Även hajar och starka undervattensströmmar förekommer. Detta gäller främst i vattnet utanför Australiens kust men även på andra platser i världen. Det gäller att noga läsa på varningsskyltar innan man hoppar i vattnet.

Resa med barn

Som backpacker och ensamresenär med många resor bakom mig är jag van vid tolvtimmarsflygningar, timmar på en skrotfärdig buss på dåliga vägar och små hotellrum med skitiga lakan, vägglöss och inte mycket mer än en naken glödlampa och en dammig och högt surrande fläkt i taket. Nu har jag blivit pappa, då kan man bara tänka på ett sätt när man reser – barnet i första hand. Det är inte längre mina behov och önskemål som styr och väljer boende, resmål och aktiviteter när vi reser ihop, det är mina barns …
Äventyrsresor och att besöka storstäder och främmande länder lockar fortfarande och jag kommer inte att sluta resa bara för att jag har familj och barn. Att resa med barn ger en helt annan dimension på både resandet och livet. Det är en fantastiskt gåva att kunna visa världen för sina barn och få dem att upptäcka nya saker. Man kan ju faktiskt upptäcka äventyret tillsammans…


Caspian och pappa i Paris.

Några tips och råd för den som planerar att resa med barn:

Den gyllene regeln när man reser med barn är att ju mindre bebis desto lättare är det…
Planering är A och O när man reser med barn men ge även mycket plats för impulsen. Barn är impulsiva och när man reser med barn är det ofta de som styr dagens aktiviteter.
Även om man som förälder släpar med barnet till Machu Picchu eller pyramiderna i Giza kanske barnet inte höjer på ögonbrynen för det. De kanske tycker att det är mer spännande med försäljarens krimskrams eller en nyfiken katt… Sänk prestationsnivån och kraven, det brukar bli bra för alla parter ändå.
Och stressa inte! Ta det lugnt och låt barnet få tid att vila. Ibland kan det räcka med att bara sätta sig i gräset och inte göra någonting i en halvtimme. Planera dagen utifrån barnets behov. Det går att upptäcka saker och ha en skön semester även med småbarn. Fasta mat- och sovtider ger barnet trygghet och underlättar för föräldrarna att planera dagens aktiviteter.

När man reser med barn kan det vara en god idé att lägga lite mer pengar på ett bra hotell. Vad prioriterar man i just er familj? Swimmingpool eller närheten till sandstranden? Ett hotellkomplex med all Inclusive eller en egen liten bungalow? Kolla upp barnvänligheten på hotellet, annars finns risken att ni delar hotell där hälften av gästerna är lumpenkillar på muckarresa...

Det absolut enklaste och smidigaste sättet att resa med barn är att åka på charter. På de allra flesta charterorter finns god sjukvård med professionell personal, roliga barnaktiviteter samt shoppingcentrum med barnmat, blöjor och liknande.
Det här med all inclusive (man betalar en fast summa för resa, boende och alla måltider) blir allt vanligare och populärare. Det lönar sig i regel att bo på ett hotell med någon eller några stjärnor mer, (minst fyrstjärnigt) då maten, boendet, underhållingen och så vidare håller högre standard. Inte så kul att ha betalat en resa för 40 000 kronor och maten håller samma klass som i skolbespisningen. Man åker inte på all inclusive för att upptäcka resmålet och se sevärdheter utan för att få lugn och ro, sola och bada, äta och dricka gott, slippa stressa och verkligen ha semester.
Sedan är det givetvis inte förbjudet att lämna hotellområdet för den som vill för att besöka en lokal marknad eller för att besöka en lokal restaurang.

Fördelarna med all inclusive är bland annat att allting ingår vad gäller mat och dryck och man vet vad semestern kommer att kosta redan under planeringsstadiet. Då alla måltider redan är betalda i förväg slipper man leta efter restauranger med en meny som tilltalar alla i sällskapet, man slipper krångla med dricks och blir inte ruinerad om barnen bara äter tre tuggor för att sedan bli hungrig en timme senare. Ett annat stort plus är den stora valfriheten vid måltiderna, särskilt om man reser med barn. Är det något man inte tycker om hoppar man bara över det och man får äta hur mycket man orkar. All inclusive är perfekt och ofta mycket prisvärt för barnfamiljer då förutom maten även glass, läsk, barnaktiviteter och underhållning ingår.

Några nackdelar med all inclusive är att de små lokala och pittoreska restaurangerna ser man aldrig röken av. Näringsidkare runt hotellkomplexen drabbas ekonomiskt då färre besökare besöker deras restauranger eller shoppar då allt fler väljer att stanna inne på hotellkomplexet. Semestern styrs snart av de fasta mattiderna vilket gör att färre lämnar hotellen. Köerna till bufféerna kan vara långa och det kan vara mycket trängsel. Det är också lätt att man äter för mycket då allt är "gratis".

Jag och min familj valde all inclusive då vi åkte till Alcúdia på Mallorca med Fritidsresor för en veckas sol och bad i oktober 2011. Hotellet vi valde var fyrstjärnigt (Estrella de Mar & Spa) och maten höll mycket god standard. Det fanns flera aktiviteter riktade till barn i olika åldrar (Bamseklubb fanns under högsäsong). Glass, läsk och drinkar serverades i poolbaren då restaurangen var stängd. Vi kände oss aldrig låsta till hotellet utan hyrde bil en heldag och en annan dag firade vi min sambos födelsedag genom att äta ute på en finare restaurang nere i hamnområdet. Jag kan rekommendera all inclusive till främst barnfamiljer men skulle inte valt det själv om jag reste utan barn.


(Kul lapp utanför en restaurang på Malta).

Glöm inte bort att ni faktiskt har semester. Dela upp er om det går. En förälder tar barnet/barnen några timmar medan den andre får egen tid för sightseeing eller shopping.
Ett tips är att resa bort med en annan barnfamilj i bekantskapskretsen. Då kan man som förälder få en barnfri kväll på en romantisk restaurang. Sedan har barnen alltid någon att leka med.

Se till att barnet har en försäkring som gäller och ta reda på var närmaste sjukhus ligger på resmålet och hur man snabbast/lättast tar sig dit.
En annan viktig sak som lätt glöms bort är vaccinationer, hör med närmaste vaccinationsmottagning eller gå in på www.vaccination.nu. Glöm inte att ta med eventuella vaccinationsintyg.

Något att särskilt tänka på när man befinner sig utomlands och på semester med barn är barnsäkerheten. Hur ser säkerheten ut på resmålet? Hur glest är det mellan spjälorna i balkongräcket? Hur djup är poolen? Finns det lösgående hundar i området? Finns det giftiga växter inom hotellområdet? Finns barnstol i hyrbilen? Tunga möbler som kan välta på hotellrummet? Har hotellet branta betongtrappor? Är det mycket trafik utanför hotellet eller på väg till stranden? Listan kan göras hur lång som helst. Man ska givetvis inte vara paranoid och livrädd för att det ska hända ens barn någonting. Men att vara välförberedd och att använda sunt förnuft skadar aldrig.
Undvik att åka taxi utan bilbarnstol utomlands. Åk hellre buss eller tunnelbana. Ska man köra en hyrbil ska man antingen se till att den är utrustad med bilbarnstol eller så får man ta med en bilbarnstol hemifrån.

Att ta ut föräldrapenningen under resan är inga problem. Reglerna är de samma som i Sverige, det vill säga föräldrarna kan inte ta ut föräldrapenningen samtidigt och inte heller ta ut fler dagar än de har rätt till. För exakta regler, gå in på www.forsakringskassan.se.

Är barnet stort nog kan det vara en god idé att lära barnet några fraser och ord på det aktuella språket (kanske dags att börja praktisera skolengelskan för första gången?). Hjälp barnet att själva få beställa på restaurangen, betala i affären och så vidare.
Låt barnet vara delaktig i planerandet av resan. Vad har barnet för speciella önskemål? Berätta för barnet vad som finns att se och göra.

Lämna barnvagnen hemma! Höga trottoarkanter, trängsel i New York och på och avstigning på bussar är "mission: impossible" om man reser med en barnvagn. En bärsele eller en bärsjal är betydligt smidigare. En liten ryggsäck med ombyte, vattenflaska, blöjor och barnmat är ett måste. Reser båda föräldrarna kan en bära barnet och den andre ryggsäcken. När barnet blir lite större kan det vara en god idé att införskaffa en smidig sulky/”paraplyvagn”. En sulky är perfekt att sova middag i eller somna tryggt i.
Lägg hellre några extra hundralappar på en sulky med liggläge så barnet kan sova i den. De flesta sulkys med liggläge är också utrustade med sufflett vilket är bra när man reser i varmare och soligare klimat.
Kolla upp om det finns barnvagnar att hyra eller köpa för en billig slant på hotellet eller på resmålet. Det kan vara värt några hundralappar att slippa släpa på en barnvagn runt halva jordklotet.

Ska man resa till varmare länder är solskydd ett måste! Det finns speciella krämer avsedda för spädbarn och mindre barn. Ha som vana att hela familjen smörjer in sig med solskydd både morgon och eftermiddag. Det finns även kläder med inbyggt solskydd, de är ofta skitfula men mycket funktionella.
Packa ner solhatt, svala men heltäckande kläder (gärna bomull) och en liten parasoll eller ett soltält. Tänk på att små barn lätt får värmeutslag när det är varmt och soligt.
Försök att undvika solen när den är som starkast mitt på dagen. Gör som landets invånare och ta en siesta ett par timmar, gör garanterat underverk både för trötta barn och slitna småbarnsföräldrar. Ett annat knep är att besöka köpcentrum, mataffärer och restauranger med luftkonditionering.


Charlie i Istanbul.

Något som var vanligt när jag förr arbetade som ordningsvakt på Liseberg var att många föräldrar bad om att få låna en kulspetspenna. De skrev sedan ner ett av föräldrarnas mobilnummer på barnets arm. Detta underlättade verkligen när ett barn kommit ifrån sina föräldrar. Detta tips kan man lika gärna använda sig av utomlands. Glöm inte att lägga till landskoden till Sverige (oftast 0046) till mobilnumret.
Ett annat tips är att ha som vana att alltid fotografera barnet/barnen precis innan man lämnar hotellrummet. Om barnen skulle komma bort kan man visa korten för främlingar som hjälper till att hålla utkik efter barnen, på korten har barnen samma kläder och frisyr som de har i verkligheten, vilket underlättar att hitta dem.

Barnstolar finns inte på alla restauranger utomlands. Köp en barnsits i tyg som man enkelt och snabbt fäster i en befintlig stol. Tar liten plats i packningen. Kostar från drygt 200 kronor och uppåt.

En viktig grej till, glöm inte passet! Även bebisar och småbarn måste ha pass när de ska utomlands. Passansökan görs på närmaste polisstation med en passexpedition, ett nytt pass kostar 350 kronor.

Förslag på packlista för den som ska resa med mindre barn:

Planera packningen noga och ta med så lite packning som möjligt. Det blir ofta tungt att bära ändå.
Packa för en vecka, det går att tvätta utomlands också.

 • Kläder: Tänk på att vädret kan växla fort, ta med kläder för olika väderlekar. Det går ofta att hitta billiga kläder på resmålet.
 • Barnvagn: En lättviktig sulky/paraplyvagn med liggläge är att föredra. Vissa flygplatser tillåter paraplyvagnar ända fram till gaten, fråga snällt vid incheckningen.
  Res inte med en dyr och fin vagn. Barnvagnar kan faktiskt gå sönder både under bagagehanteringen (kallas även ”krossen” bland dem som arbetar där) och på resmålet. En helt okej paraplyvagn går att få tag på för under tusenlappen, ny. Begagnade går att hitta för några få hundralappar. Rengör och olja in alla rörliga delar med smörjmedel innan avresan, trist om vagnen skulle kärva på resmålet.
 • Stor sopsäck: Att förvara sulkyn i under transport. Barnvagnar och sulkys blir lätt nedsmutsade under en flygning eller i bagageutrymmet på en buss. Bagagesäckar går i regel även att köpa på flygplatsen i Sverige.
 • Bärsele: Finns inget bättre när man har spädbarn. Man har barnet tätt intill sig och har båda händerna fria.
 • Resesäng: Det finns inte alltid barnsängar på hotellen utomlands. Välj en som inte är alltför otymplig om man reser utan bil, det blir mycket tung packning ändå. Har barnet ännu inte lärt sig att rulla runt kan det räcka med en tunnare madrass.
 • Reselakan: De i siden väger nästan ingenting och tar ingen plats i packningen. En praktisk fördel är att de är svala när det är varmt och värmer när det är kallt. Var sitter batterierna?
 • Myggnät: Ett absolut måste om man reser i områden där det finns malaria.
 • Skötväska: Packa ner några blöjor, våtservetter, ombyte till barnet och annat smått och gott som kan komma tillhands under en dag eller en utflykt.
 • Blöjor: Finns i nästan alla i-länder men kvalitén varierar stort. Ska man vara borta i en vecka kan det kanske vara en god idé att packa ner en rejäl bunt hemifrån. Ska man vara borta längre får man pröva sig fram till en sort som är bra och bunkra upp på plats. Köp ett paket badblöjor så kan barnet plaska i hotellpoolen eller i havet utan att riskera en olycka. Badblöjor finns ofta i samma hylla som blöjorna i mataffären.
 • Mat: Ammas barnet så är problemet redan löst. Det är viktigt att den som ammar får i sig mycket vätska (köp på flaska eller koka vattnet). Packa ner välling hemifrån då välling kan vara svårt att få tag på utanför Skandinavien.
  Grötpulver och mjölkersättning finns i regel att köpa utomlands liksom barnmatspuréer. Packa ner ett par burkar med favoriträtten hemifrån om maten någon dag inte skulle smaka på resmålet.
  Äter barnet barnmat ur glasburkar kan man transportera barnmatsburkarna i små plastpåsar omvirade med hushållspapper i en plastbytta (exempelvis en två liters glassbytta). Byttan tejpas igen eller förvaras i en större plastpåse. Skulle en eller flera glasburkar gå sönder slipper man iallafall glasbitar i den övriga barnmaten plus spill i packningen.
 • Vattenkokare: Finns på de flesta hotellrum men saknas det så ta med en liten hemifrån eller köp billigt på den lokala marknaden. Då får du också garanterat en som har rätt stickpropp till vägguttaget på hotellrummet.
 • Hygienartiklar: Packa om i mindre förpackningar, ingen idé att resa bort en vecka och ta med en flaska som rymmer 400 ml.
 • Matskål, bestick, mugg och haklapp: Väger inte mycket och tar lite plats men är guld värt att ha med sig.
 • Påsar i olika färger: Perfekt att lägga varje barns kläder i en egen påse, smutstvätt i en annan och så vidare. Underlättar när man ska packa upp och leta efter ombyte eller barnets favorittröja.
 • Crocs/plasttofflor: Att gå in i en diskussion om dess utseende eller dess vara eller icke vara är lika korkat som att försöka medla i Mellanösternkonflikten men de är fantastiska för små barn. Väger inget och tar liten plats samtidigt som de skyddar känsliga små barnfötter för vassa stenar och brännheta trottoarer. Ja, de är skitfula men likt förbannat står det ändå fyra par på altanen hemma hos mig…
 • Gosedjur/snuttefilten: Får absolut inte glömmas! Packa även ner en av barnets kuddar (gärna otvättad så att den luktar ”hemma”).
 • Favoritleksaken: Packa ner en eller två av favoritleksakerna, om det nu inte handlar om skrymmande hoppborgar givetvis. Köp en alldeles ny leksak att överraska ett ledset barn med som sista triumfkort om inget annat hjälper.
  Att plocka fram en leksaksbil medan man otåligt väntar på maten på restaurang är ett personligt tips som jag brukar använda mig av.
 • Nappar: Packa ner ett par extranappar. Köp den sorten barnet är van vid så slipper man stå på resmålet med tio olika sorters nappar som inte duger åt barnet.
 • Flytväst: Tar mycket plats men ska man båtluffa eller vara ute mycket på sjön (eller havet) är den givetvis ett måste.
 • Reflexväst och reflexer: Det blir snabbt mörkt på kvällen i länderna söderut. En reflexväst gör barn väl synliga även på dåligt upplysta vägar. På bland annat IKEA kan man hitta billiga och bra reflexvästar till barn. Tänk på att reflexer faktiskt är en färskvara och dess förmåga att reflektera ljus försämras med tiden. Man bör byta reflexer efter två till tre år.
 • ID-armband: Ett obevakat ögonblick på stranden, nöjesfältet eller på ett köpcentrum och barnet är borta. Ett ID-armband sitter kvar även när barnet badar, ofta håller de hela semesterveckan. Skriv hotellets namn och ditt mobiltelefonnummer på, men inte barnets eget namn. Lägg även lappar med adress och telefon till hotellet i barnets väska och byxficka.

Något som många barnfamiljer packar ner är strandleksaker som hink och spade, badbollar och uppblåsbara leksaker. Sådant säljs på alla badorter och är i regel löjligt billigt. Köp, slit och skänk bort till ungarna på stranden innan hemresan.Visby ringmur, Gotland.

Reseapotek för barn

De största riskerna för barn när man vistas i tropiskt klimat är framförallt uttorkning vid diarréer och att de kan bränna sig i solen. Var aktsam för stark sol (barn är betydligt mer känsliga för UV-strålning än vuxna) och drick mycket vatten, men undvik kranvatten.

Observera att barn under 12 år inte ska äta medicin som är stoppande vid diarré.
För att minimera risken för magsjuka är det viktigt att låta barnet dricka ofta, vatten på flaska är a och o. Det är viktigt att maten som barnet får är ordentligt kokt eller genomstekt. Undvik kall mat och kalla såser. Glass brukar ofta vara helt okej att äta utomlands, se dock upp med mjukglass. Frukt utomlands brukar vara fantastisk, se bara till att skölja och skala den. En liten potatisskalare kan vara en god idé att packa ner för att skala frukt och grönt. Och tvätta händerna, både före och efter maten!

Här nedan följer ett exempel på vad jag brukar/rekommenderar att packa ner när jag reser med mitt barn. Listan ser givetvis olika ut beroende på barnets ålder, resmål och hur länge man planerar att vara borta. De flesta sakerna på listan finns att köpa på närmaste apotek.

 • Solskydd med minst solskyddsfaktor 25, gärna högre. För riktigt små barn rekommenderas en solskyddsfaktor på mellan 30 och 40. Det är inte alla solskyddskrämer som lämpar sig för spädbarn, rådfråga apotekspersonalen så att det blir rätt.
 • Hydrokortisonsalva: Inflammationshämmande men även bra om man bränt sig i solen. Lindrar klåda.
 • Smärtstillande för barn. Både Ipren och Alvedon finns i flytande form. Finns även med smak av exempelvis apelsin och skogsbär för kräsna barn.
 • Plåster. Bamseplåster fungerar alltid!
 • Bandage
 • Suturtejp: Perfekt att ”laga” mindre skärsår med.
 • Sårtvätt. Kan rekommendera Xylocainsalva som även är lokalbedövande och lindrar smärta.
 • Salva som lindrar sveda/irritation: Se ovan.
 • Vätskeersättning: Resorb vätskeersättning finns både som tablett och i pulverform.
 • Våtservetter
 • Barntvål och schampo.
 • Barnolja
 • Febertermometer
 • Nässpray
 • Tandborste och tandkräm till barnet.
 • Pincett
 • Medicin mot åksjuka (ej för barn under fem år!).
 • Betapred (cortisontabletter): Dessa lindrar en allergisk reaktion vid exempelvis getingstick, matallergi och ormbett (exempelvis huggormsbett). Betapred är receptbelagt, tala med BVC.
 • Telefonnumret till sjukvårdsupplysningen och din BVC-sköterska i Sverige.

Observera att många läkemedel och varor från apoteket inte är lämpliga för småbarn. Läs noga på förpackningen och rådfråga apotekspersonalen så att det blir rätt.

Flyga med barn

Barn under två år betalar i regel bara flygskatten för en flygresa. Men barnet får inte ett eget säte utan får snällt sitta i mamma eller pappas knä. Vill man att barnet ska ha ett eget säte får man helt enkelt betala för det. Mat ingår inte heller till bebisen/barnet. Vid två års ålder får man ofta betala fullpris för en flygbiljett, i vissa fall kan man få mellan 5 och 25 % procents rabatt på priset. Men då får barnet givetvis ett eget säte och mat. Glöm inte att beställa barnmat, vilket de allra flesta flygbolag har.

Om man ska flyga med riktigt små barn kan det vara en god idé att be om en fönsterplats. Det underlättar att man kan luta sig mot väggen när man ska amma barnet eller låta det sova i famnen. Ska man på långflygningar kan man vid bokningen be att få sitta precis framför en av väggarna som går genom flygplanskroppen, så kallad ”bulk row”, eller vid en av nödutgångarna. På så sätt får man betydligt mer utrymme för både benen och barnet.
Ett annat tips är att ta en eftermiddags- eller kvällsflygning, förhoppningsvis sover barnet det mesta av flygtiden.

 

Alla som har barn vet att allt tar betydligt längre tid än vad man först tror och att stressa är aldrig roligt. Se till att packa det mesta i lugn och ro redan några dagar innan avresan. Ett tips när man packar till flera familjemedlemmar är att inte packa alla sina egna kläder i en väska och barnets kläder i en annan. Tyvärr händer det alltför ofta att väskor försvinner eller blir kraftigt försenade. Om man istället packar ner ett ombyte till var och en som ska med på resan i varje väska slipper man köpa kläder precis när man landat om en väska skulle komma bort eller bli försenad.

Var ute på flygplatsen i god tid innan avresan så att man slipper jäkta fram till incheckningsdisken med resväskor, trotsiga barn och barnvagn.

Vid start och landning kan tryckförändringarna i kabinen göra att det värker i öronen. Bebisar och små barn är extra känsliga, amma eller ge dem nappflaska. Större barn kan få en frukt eller ett tuggummi. Det brukar hjälpa.


Min son Caspian på sin första flygresa.

Glöm inte tidsskillnaden på resmålet! Se till att barnet kommer in i den nya dygnsrytmen så fort som möjligt.

Förslag på saker att ha i handbagaget för den som ska resa med mindre barn:

 • Extra ombyte både till dig och barnet samt små plastpåsar. Spypåsarna på planet är svåra att pricka rätt i och skulle barnet kräkas är det stor risk att även föräldern behöver byta kläder. Ha med minst en större plastpåse att lägga eventuella nedsölade kläder i.
 • Blöjor och våtservetter. Packa ner mer blöjor än du tror går åt, oförutsedda saker som att planet blir försenat händer ju.
 • Barnmat samt kex och frukt. Även om det ibland ingår barnmat på flyget kan det vara bra med mat som man vet att barnet verkligen gillar. Packa även ner mer mat än vad som kanske går åt ifall planet blir försenat.
 • Leksaker: Överraska barnet med en ny leksak. Packa ner ett spel, en ljudbok eller en målarbok och kritor.

Barnet behöver mycket i handbagaget vilket medför att man som förälder inte kan packa ner så mycket som man kanske önskar. Planera packningen och prioritera bort sådant som inte är nödvändigt att ha just i handbagaget.
Och glöm inte bort att det med god planering går bra att resa med småbarn. Och tro det eller ej men det finns småbarn i andra länder också...

 

 

Jag önskar dig en trevlig resa och ett fantastiskt äventyr!

/ Daniel Werner
www.danielsresor.se