FLER TIPS INFÖR RESAN
Rån, stölder och överfall
Den största faran för resenärer utomlands är varken rånare, al-Qaidakrigare eller fanatiska gerillagrupper utan trafiken. Skulle man dock ha otur och råka ut för ett rån eller ett överfall är det bra att veta vad man bör göra och att vara förberedd.
När du reser behöver du inte ha på dig guldringar, Omega- eller Breitlingklockor och annat som visar välstånd eller väcker uppseende gentemot människor du möter. Ha en "vanlig" klocka, fungerar minst lika bra som en 45 000 kronors klocka, men se till att den är vattentät. Ett tjockt guldhalsband, guldringar och andra smycken tillför knappast något till din resa, lämna de sakerna hemma. Det som knappast visar välstånd hemma i Sverige kan ge helt andra signaler i ett u-land. Använd ditt sunda förnuft när du klär dig.
Några tips som försvårar för tjuven:
- Bär hand-/fotoväskan stängd (lås med ett litet hänglås om det går) framtill med locket in mot kroppen.
- Ha plånbok, pass och mobiltelefon i stängd innerficka.
- Ha kamera och fotoutrustning i en "vanlig" väska, undvik fotoväskor där det står "Canon" på.
- Förvara aldrig värdesaker i de yttre sidfickorna eller i topplocksfickor på ryggsäcken!
- Fladdra och skylta inte med pengar!
- Reser ni två eller flera tillsammans så håll ihop. Det är svårare att råna en grupp personer än en ensam person.
Tänk aldrig att "Sånt händer andra, inte mig...".
Se till att vara två eller flera personer om du är ute och rör dig sent. Det är svårare att råna två personer eller en grupp än en ensam vilsen turist. Festa och drick ansvarsfullt, att vara berusad på en ny och okänd plats innebär att man lätt kan hamna i otrevliga situationer.
I Sverige har vi den så kallade "nödvärnsrätten", det vill säga att du har rätt att försvara dig om någon överfaller dig. Du får däremot inte använda mer våld än vad som är "ej uppenbart oförsvarligt", det vill säga att det skall finnas rimliga proportioner mellan det våld du använder gentemot det våld du utsätts för. Låter kanske enkelt men det kan vara svårt att dra gränser i en "skarp" situation, så dra dig ur så fort som möjligt.
Skulle du hamna i en rånsituation så spela absolut inte hjälte. Du kan inte se på en rånare om han är bra på att slåss eller har ett vapen under tröjan. Har han en kniv så kan han säkert använda den, har han en pistol likaså. Han kanske har en eller flera medhjälpare som du inte upptäckt. Försök vara lugn och gör som han säger. Ge bort din "give away-purse" om han vill ha pengar, ge bort din klocka om han vill ha den. Det finns inget som du har med dig på en resa som du skulle offra livet för, eller?
Moskva, Ryssland.
Jag reste i drygt sex år innan jag hamnade i en rånsituation, andra gör det aldrig. Det skedde på Jamaica och jag gjorde tvärt emot vad man skall göra i en rånsituation. Jag blev förbannad och började munhuggas med rånarna. Mycket dumt, men jag hade tur. Jag gav dem de få sedlar jag hade i fickan men jag vägrade ge bort min klocka. Klockan var ingen märkvärdig sak men jag tog det hela personligt och blev förbannad på riktigt.
Jag avråder alla från att göra något liknande. Ge rånarna vad de vill ha, utan tjafs eller protester!
Ficktjuvar finns inte bara i Sverige utan i hela världen. Dessa fegisar drar sig inte för att snitta upp din ryggsäck eller handväska och jobbar ofta i gäng. Man kan råka ut för dem överallt men oftast på trånga marknadsplatser, i tunnelbanan under rusningstrafik eller vid sevärdheterna där många turister samlas.
Det finns några saker som kan förhindra eller göra det svårare för ficktjuven: Om du bär en liten väska, se till att ha plånboken längst ner, även om väska är stängd. Ha gärna ett hänglås. Ha inte pengar och värdesaker i bakfickor eller i fickor som lätt kan nås av tjuvar.
Oftast jobbar ficktjuvar i par; en spiller glass eller något annat kladdigt på dig. Genast kommer en eller två personer med servetter och börjar torka. Deras händer är över hela dig och de tömmer fickorna på dig innan du hunnit uppfatta vad som hänt. De kan även hoppa fram och visa upp en stor duk som de vill "sälja". De lägger duken över din väska och du ser inte när de med den andra handen öppnar och tömmer väskan på några sekunder.
Om detta eller något liknande skulle hända - backa undan och slå bort händerna på den som sträcker sig mot dig. De är sällan våldsamma för de litar mer på deras smidighet än styrka. Ryt åt dem att hålla sig borta! De kommer att tjata om att de bara vill hjälpa och att de är ledsna att de förstört din skjorta med glass men strunt samma. En skjorta kan man tvätta så be dem dra innan du tänder till. Håll avstånd och låt ingen röra vid dig. Kan låta våldsamt och farligt men se till att dra till dig uppmärksamhet från andra personer runt dig, då vågar de inte fortsätta och försvinner. Det är bättre att springa ifrån en hotfull situation än att stanna och slåss.
Jag reser alltid med en liten visselpipa i fickan. Skulle man råka ut för en väskryckare eller ficktjuv är det ett bra sätt att påkalla uppmärksamhet genom att blåsa kraftfullt i visselpipan samtidigt som man skriker ”tjuv” på engelska och det lokala språket.
Iakta stor försiktighet när du är på restaurang. Häng aldrig din handväska/kameraväska på ryggstödet. Placera den i knät eller under bordet men du ska kunna känna den mot benet eller foten. Och måste du gå på toaletten tar du givetvis med dig väskan.
Nu låter det som att världen är en farlig och otrygg plats men så är självklart inte fallet. Majoriteten av alla utlandsresenärer återvänder helskinnande och har haft en underbar vistelse. Jag vill inte skrämmas utan göra dig uppmärksam på vilka risker som faktiskt finns.
Och tänk på att det är ytterst få resenärer och turister som faktiskt råkar ut för överfall, rån och brott. I regel har de varit apfulla, ensamma och ute sent på natten.
Djur och insekter utomlands
Risken att råka ut för farliga och giftiga djur är mycket liten, även om man är på safari eller vandrar i djungeln. De farligaste djuren för människan är inte tigrar, ormar eller spindlar utan mygg (malaria drabbar miljontals människor varje år), Tsetseflugor (som kan orsaka sömnsjuka) och sötvattensnäckor (som kan ge upphov till bilharzia/snäckfeber). Förebyggande åtgärder som vaccinering, myggnät, myggspray och allmän försiktighet är det enda som hjälper.
På hotellrum kan man stöta på kackerlackor, myror och andra mer eller mindre äckliga kryp. Dessa är helt ofarliga men kan vara obehagliga att ha nära inpå en.
Jag som åttaåring i Marocko.
Herrelösa hundar och katter som är mer eller mindre förvildade kan dyka upp, särskilt i större städer. Klappa och kela inte med dem, hur söta och snälla de än må se ut. Ofta bär de på sjukdomar och loppor. Rabies och andra sjukdomar florerar utomlands och rabies är en till 100 % dödlig sjukdom då den väl brutit ut. Misstänker man att man blivit smittad av ett rabiessmittat djur skall man ta kontakt med läkare omedelbart och sätta in motåtgärder.
Ju tidigare medicinering och motåtgärder sätts in desto större chans har man att överleva.
Sjöborrar och dödligt giftiga maneter förekommer i vissa vatten utomlands. Även hajar och starka undervattensströmmar förekommer. Detta gäller främst i vattnet utanför Australiens kust men även på andra platser i världen. Det gäller att noga läsa på varningsskyltar innan man hoppar i vattnet.
Resa med barn
Som backpacker och ensamresenär med många resor bakom mig är jag van vid tolvtimmarsflygningar, timmar på en skrotfärdig buss på dåliga vägar och små hotellrum med skitiga lakan, vägglöss och inte mycket mer än en naken glödlampa och en dammig och högt surrande fläkt i taket.
Nu har jag blivit trebarnspappa, då kan man bara tänka på ett sätt när man reser – barnen i första hand.
Det är inte längre mina behov och önskemål som styr och väljer boende, resmål och aktiviteter när vi reser ihop, det är mina barn.
Äventyrsresor och att besöka storstäder och främmande länder lockar fortfarande och jag kommer inte att sluta resa bara för att jag har familj och barn. Att resa med barn ger en helt annan dimension på både resandet och livet. Det är en fantastiskt gåva att kunna visa världen för sina barn och få dem att upptäcka nya saker. Man kan ju faktiskt upptäcka äventyret tillsammans…
Caspian och pappa i Paris.
Några tips och råd för den som planerar att resa med barn:
Den gyllene regeln när man reser med barn är att ju mindre bebis desto lättare är det…
Planering är A och O när man reser med barn men ge även mycket plats för impulsen. Barn är impulsiva och när man reser med barn är det ofta de som styr dagens aktiviteter.
Även om man som förälder släpar med barnet till Machu Picchu eller pyramiderna i Giza kanske barnet inte höjer på ögonbrynen för det. De kanske tycker att det är mer spännande med försäljarens krimskrams eller en nyfiken katt… Sänk prestationsnivån och kraven, det brukar bli bra för alla parter ändå.
Och stressa inte! Ta det lugnt och låt barnet få tid att vila. Ibland kan det räcka med att bara sätta sig i gräset och inte göra någonting i en halvtimme. Planera dagen utifrån barnets behov. Det går att upptäcka saker och ha en skön semester även med småbarn. Fasta mat- och sovtider ger barnet trygghet och underlättar för föräldrarna att planera dagens aktiviteter.
När man reser med barn kan det vara en god idé att lägga lite mer pengar på ett bra hotell. Vad prioriterar man i just er familj? Swimmingpool eller närheten till sandstranden? Ett hotellkomplex med all Inclusive eller en egen liten bungalow? Kolla upp barnvänligheten på hotellet, annars finns risken att ni delar hotell där hälften av gästerna är lumpenkillar på muckarresa...
Det absolut enklaste och smidigaste sättet att resa med barn är att åka på charter. På de allra flesta charterorter finns god sjukvård med professionell personal, roliga barnaktiviteter samt shoppingcentrum med barnmat, blöjor och liknande.
Det här med all inclusive (man betalar en fast summa för resa, boende och alla måltider) blir allt vanligare och populärare. Det lönar sig i regel att bo på ett hotell med någon eller några stjärnor mer, (minst fyrstjärnigt) då maten, boendet, underhållingen och så vidare håller högre standard. Inte så kul att ha betalat en resa för 60 000 kronor och maten håller samma klass som i skolbespisningen.
Man åker inte på all inclusive för att upptäcka resmålet och se sevärdheter utan för att få lugn och ro, sola och bada, äta och dricka gott, slippa stressa och verkligen ha semester.
Sedan är det givetvis inte förbjudet att lämna hotellområdet för den som vill för att besöka en lokal marknad eller för att besöka en lokal restaurang.
Fördelarna med all inclusive är bland annat att allting ingår vad gäller mat och dryck och man vet vad semestern kommer att kosta redan under planeringsstadiet. Då alla måltider redan är betalda i förväg slipper man leta efter restauranger med en meny som tilltalar alla i sällskapet, man slipper krångla med dricks och blir inte ruinerad om barnen bara äter tre tuggor för att sedan bli hungrig en timme senare. Ett annat stort plus är den stora valfriheten vid måltiderna, särskilt om man reser med barn. Är det något man inte tycker om hoppar man bara över det och man får äta hur mycket man orkar av det andra.
All inclusive är perfekt och ofta mycket prisvärt för barnfamiljer då förutom maten även glass, läsk, barnaktiviteter och underhållning ingår.
Några nackdelar med all inclusive är att de små lokala och pittoreska restaurangerna ser man aldrig röken av. Näringsidkare runt hotellkomplexen drabbas ekonomiskt då färre besökare besöker deras restauranger eller shoppar då allt fler väljer att stanna inne på hotellkomplexet. Semestern styrs snart av de fasta mattiderna vilket gör att färre lämnar hotellen. Köerna till bufféerna kan vara långa och det kan vara mycket trängsel. Det är också lätt att man äter för mycket då allt är "gratis".
Jag och min familj valde all inclusive då vi åkte till Alcúdia på Mallorca med Fritidsresor för en veckas sol och bad i oktober 2011. Hotellet vi valde var fyrstjärnigt (Estrella de Mar & Spa) och maten höll mycket god standard. Det fanns flera aktiviteter riktade till barn i olika åldrar (Bamseklubb fanns under högsäsong). Glass, läsk och drinkar serverades i poolbaren då restaurangen var stängd. Vi kände oss aldrig låsta till hotellet utan hyrde bil en heldag och en annan dag firade vi Jessicas födelsedag genom att äta ute på en finare restaurang nere i hamnområdet.
Jag kan rekommendera all inclusive till barnfamiljer men skulle inte valt det själv om jag reste utan barn.
(Kul lapp utanför en restaurang på Malta).
Se till att barnen har en försäkring som gäller och ta reda på var närmaste sjukhus ligger på resmålet och hur man snabbast/lättast tar sig dit.
En annan viktig sak som lätt glöms bort är vaccinationer, hör med närmaste vaccinationsmottagning eller gå in på www.vaccination.nu. Glöm inte att ta med eventuella vaccinationsintyg.
Något att särskilt tänka på när man befinner sig utomlands och på semester med barn är barnsäkerheten. Hur ser säkerheten ut på resmålet? Hur glest är det mellan spjälorna i balkongräcket? Hur djup är poolen? Finns det lösgående hundar i området? Finns det giftiga växter inom hotellområdet? Finns barnstol i hyrbilen? Tunga möbler som kan välta på hotellrummet? Har hotellet branta betongtrappor? Är det mycket trafik utanför hotellet eller på väg till stranden? Listan kan göras hur lång som helst. Man ska givetvis inte vara paranoid och livrädd för att det ska hända ens barn någonting. Men att vara välförberedd och att använda sunt förnuft skadar aldrig.
Undvik att åka taxi utan bilbarnstol utomlands. Åk hellre buss eller tunnelbana. Ska man köra en hyrbil ska man antingen se till att den är utrustad med bilbarnstol eller så får man ta med en bilbarnstol hemifrån.
Att ta ut föräldrapenningen under resan är inga problem. Reglerna är de samma som i Sverige, det vill säga båda föräldrarna kan inte ta ut föräldrapenningen samtidigt och inte heller ta ut fler dagar än de har rätt till. För exakta regler, gå in på www.forsakringskassan.se.
Är barnet stort nog kan det vara en god idé att lära barnet några fraser och ord på det aktuella språket (kanske dags att börja praktisera skolengelskan för första gången?). Hjälp barnet att själva få beställa på restaurangen, betala i affären och så vidare.
Låt barnet vara delaktig i planerandet av resan. Vad har barnet för speciella önskemål? Berätta för barnet vad som finns att se och göra.
Lämna barnvagnen hemma! Höga trottoarkanter, trängsel i New York och på och avstigning på bussar är "mission: impossible" om man reser med en barnvagn. En bärsele eller en bärsjal är betydligt smidigare.
När barnet blir lite större kan det vara en god idé att införskaffa en smidig sulky/”paraplyvagn”.
En sulky är perfekt att sova middag i eller somna tryggt i.
Lägg hellre några extra hundralappar på en sulky med liggläge så barnet kan sova i den. De flesta sulkys med liggläge är också utrustade med sufflett vilket är bra när man reser i varmare och soligare klimat.
Kolla upp om det finns barnvagnar att hyra eller köpa för en billig slant på hotellet eller på resmålet. Det kan vara värt några hundralappar att slippa släpa på en barnvagn runt halva jordklotet.
Isolde på äventyr med pappa.
En liten ryggsäck med ombyte, vattenflaska, blöjor och barnmat är ett måste. Reser båda föräldrarna kan en bära barnet och den andre ryggsäcken.
Ska man resa till varmare länder är solskydd ett måste! Det finns speciella krämer avsedda för spädbarn och mindre barn. Ha som vana att hela familjen smörjer in sig med solskydd både morgon och eftermiddag. Det finns även kläder med inbyggt solskydd, de är ofta skitfula men mycket funktionella.
Packa ner solhatt, svala men heltäckande kläder (gärna bomull) och en liten parasoll eller ett soltält. Tänk på att små barn lätt får värmeutslag när det är varmt och soligt.
Försök att undvika solen när den är som starkast mitt på dagen. Gör som landets invånare och ta en siesta ett par timmar, gör garanterat underverk både för trötta barn och slitna småbarnsföräldrar.
Ett annat knep är att besöka köpcentrum, mataffärer och restauranger med luftkonditionering mitt på dagen.
Min yngste son Charlie på marknad i Istanbul.
Något som var vanligt när jag arbetade som ordningsvakt på Liseberg var att många föräldrar bad om att få låna en kulspetspenna. De skrev sedan ner ett av föräldrarnas mobilnummer på barnets arm. Detta underlättade verkligen när ett barn kommit ifrån sina föräldrar. Barnen återfanns ofta inom ett par minuter.
Detta tips kan man lika gärna använda sig av utomlands. Glöm inte att lägga till landskoden till Sverige (oftast 0046) till mobilnumret.
Nu finns speciella ID-armband som sitter kvar även när barnet badar. Dessa armband brukar hålla en hel semestervecka.
Ett annat tips är att ha som vana att alltid fotografera barnet/barnen precis innan man lämnar hotellrummet. Om barnen skulle komma bort kan man visa korten för främlingar som hjälper till att hålla utkik efter barnen, på korten har barnen precis samma kläder och frisyr som de har i verkligheten, vilket underlättar att hitta dem.
Barnstolar finns inte på alla restauranger utomlands. Köp en barnsits i tyg som man enkelt och snabbt fäster i en befintlig stol. Tar liten plats i packningen. Kostar från drygt 400 kronor och uppåt.
En viktig grej till, glöm inte passet! Även bebisar och småbarn måste ha pass när de ska utomlands. Passansökan görs på närmaste polisstation med en passexpedition, ett nytt pass kostar 350 kronor.
Min dotter Isolde på restaurang i Belgrad, Serbien.
Förslag på packlista för den som ska resa med mindre barn:
Planera packningen noga och ta med så lite packning som möjligt. Det blir ofta tungt att bära ändå.
Packa för en vecka, det går att tvätta utomlands också.
- Kläder: Tänk på att vädret kan växla fort, ta med kläder för olika väderlekar. Det går ofta att hitta billiga kläder på resmålet.
- Barnvagn: En lättviktig sulky/paraplyvagn med liggläge är att föredra. Vissa flygplatser tillåter paraplyvagnar ända fram till gaten, fråga snällt vid incheckningen.
Res inte med en dyr och fin vagn. Barnvagnar kan faktiskt gå sönder både under bagagehanteringen (kallas även ”krossen” bland dem som arbetar där) och på resmålet. En helt okej paraplyvagn går att få tag på för under tusenlappen, ny. Begagnade går att hitta för några få hundralappar. Rengör tygdelen och smörj in alla rörliga delar med smörjmedel innan avresan, trist om vagnen skulle kärva på resmålet.
- Stor sopsäck: Att förvara sulkyn i under transport. Barnvagnar och sulkys blir lätt nedsmutsade under en flygning eller i bagageutrymmet på en buss. Bagagesäckar går i regel även att köpa på flygplatsen i Sverige.
- Bärsele: Finns inget bättre när man har spädbarn. Man har barnet tätt intill sig och har båda händerna fria.
- Resesäng: Det finns inte alltid barnsängar på hotellen utomlands. Välj en som inte är alltför otymplig om man reser utan bil, det blir mycket tung packning ändå. Har barnet ännu inte lärt sig att rulla runt kan det räcka med en tunnare madrass.
- Reselakan: De i siden väger nästan ingenting och tar i stort sätt ingen plats i packningen. En praktisk fördel är att de är svala när det är varmt och värmer när det är kallt. Var fan sitter batterierna?
- Myggnät: Ett absolut måste om man reser i områden där det finns malaria.
- Skötväska: Packa ner några blöjor, våtservetter, ombyte till barnet och annat smått och gott som kan komma tillhands under en dag eller en utflykt.
- Blöjor: Finns i nästan alla i-länder men kvalitén varierar stort. Ska man vara borta i en vecka kan det kanske vara en god idé att packa ner en rejäl bunt hemifrån. Ska man vara borta längre får man pröva sig fram till en sort som är bra och bunkra upp på plats. Köp ett paket badblöjor så kan barnet plaska i hotellpoolen utan att riskera en olycka. Badblöjor finns ofta i samma hylla som blöjorna i mataffären.
- Mat: Ammas barnet så är problemet redan löst. Det är viktigt att den som ammar får i sig mycket vätska (köp vatten på flaska eller koka vattnet). Packa ner välling hemifrån då välling kan vara svårt att få tag på utanför Skandinavien.
Grötpulver och mjölkersättning finns i regel att köpa utomlands liksom barnmatspuréer. Packa ner ett par burkar med favoriträtten hemifrån om maten någon dag inte skulle smaka på resmålet.
Äter barnet barnmat ur glasburkar kan man transportera barnmatsburkarna i små plastpåsar omvirade med hushållspapper i en plastbytta (exempelvis en tvåliters glassbytta). Byttan tejpas igen eller förvaras i en större plastpåse. Skulle en eller flera glasburkar gå sönder slipper man iallafall glasbitar i den övriga barnmaten plus spill i packningen.
- Vattenkokare: Finns på de flesta hotellrum men saknas det så köp billigt på den lokala marknaden. Då får du också garanterat en som har rätt stickpropp till vägguttaget på hotellrummet.
- Hygienartiklar: Packa om i mindre förpackningar, ingen idé att resa bort en vecka och ta med en flaska som rymmer 700 ml.
- Matskål, bestick, mugg och haklapp: Väger inte mycket och tar lite plats men är guld värt att ha med sig.
- Påsar i olika färger: Perfekt att lägga varje barns kläder i en egen påse, smutstvätt i en annan och så vidare. Underlättar när man ska packa upp och leta efter ombyte eller barnets favorittröja.
- Crocs/plasttofflor: Att gå in i en diskussion om dess utseende eller dess vara eller icke vara är lika korkat som att försöka medla i Mellanösternkonflikten men de är fantastiska för små barn. Väger inget och tar liten plats samtidigt som de skyddar känsliga små barnfötter för vassa stenar och brännheta trottoarer. Ja, de är skitfula men likt förbannat står det ändå flera par på altanen hemma hos mig…
- Gosedjur/snuttefilten: Får absolut inte glömmas! Om plats finnes, packa även ner en av barnets kuddar (gärna otvättad så att den luktar ”hemma”).
- Favoritleksaken: Packa ner en eller två av favoritleksakerna, om det nu inte handlar om skrymmande hoppborgar givetvis. Köp en alldeles ny leksak att överraska ett ledset barn med som sista triumfkort om inget annat hjälper.
Att plocka fram en leksaksbil eller två medan man otåligt väntar på maten på restaurang är ett personligt tips som jag brukar använda mig av.
- Nappar: Packa ner ett par extranappar. Köp den sorten barnet är van vid så slipper man stå på resmålet med tio olika sorters nappar som inte duger åt barnet.
- Flytväst: Tar mycket plats men ska man båtluffa eller vara ute mycket på sjön (eller havet) är den givetvis ett måste.
- Reflexväst och reflexer: Det blir snabbt mörkt på kvällen i länderna söderut. En reflexväst gör barn väl synliga även på dåligt upplysta vägar. På bland annat IKEA kan man hitta billiga och bra reflexvästar till barn. Tänk på att reflexer faktiskt är en färskvara och dess förmåga att reflektera ljus försämras med tiden. Man bör byta reflexer efter två till tre år.
- ID-armband: Ett obevakat ögonblick på stranden, nöjesfältet eller på ett köpcentrum och barnet är borta. Ett ID-armband sitter kvar även när barnet badar, ofta håller de hela semesterveckan. Skriv hotellets namn och ditt mobiltelefonnummer på, men undvik barnets eget namn. Lägg även lappar med adress och telefon till hotellet i barnets väska och byxficka.
Något som många barnfamiljer packar ner är strandleksaker som hink och spade, badbollar och uppblåsbara leksaker. Sådant säljs på alla badorter och är i regel löjligt billigt. Köp, slit och skänk bort till ungarna på stranden innan hemresan.
Visby ringmur, Gotland.
Reseapotek för barn
De största riskerna för barn när man vistas i tropiskt klimat är framförallt uttorkning vid diarréer och att de kan bränna sig i solen. Var aktsam för stark sol (barn är betydligt mer känsliga för UV-strålning än vuxna) och drick mycket vatten, men undvik kranvatten.
Observera att barn under 12 år inte ska äta medicin som är stoppande vid diarré.
För att minimera risken för magsjuka är det viktigt att låta barnet dricka ofta, vatten på flaska är a och o. Det är viktigt att maten som barnet får är ordentligt kokt eller genomstekt. Undvik kall mat och kalla såser. Glass brukar ofta vara helt okej att äta utomlands, se dock upp med mjukglass. Frukt utomlands brukar vara fantastisk, se bara till att skölja och skala den. En liten potatisskalare kan vara en god idé att packa ner för att skala frukt och grönt. Och tvätta händerna, både före och efter maten!
Här nedan följer ett exempel på vad jag brukar/rekommenderar att packa ner när jag reser med mina barn. Listan ser givetvis olika ut beroende på barnets ålder, resmål och hur länge man planerar att vara borta. De flesta sakerna på listan finns att köpa på närmaste apotek.
- Solskydd med minst solskyddsfaktor 25, gärna högre. För riktigt små barn rekommenderas en solskyddsfaktor på mellan 30 och 40. Det är inte alla solskyddskrämer som lämpar sig för spädbarn, rådfråga apotekspersonalen så att det blir rätt.
- Hydrokortisonsalva: Inflammationshämmande men även bra om man bränt sig i solen. Lindrar klåda.
- Smärtstillande för barn. Både Ipren och Alvedon finns i flytande form. Finns även med smak av exempelvis apelsin och skogsbär för kräsna barn.
- Plåster. Bamseplåster fungerar alltid!
- Bandage
- Suturtejp: Perfekt att ”laga” mindre skärsår med.
- Sårtvätt. Kan rekommendera Xylocainsalva som även är lokalbedövande och lindrar smärta.
- Salva som lindrar sveda/irritation: Se ovan.
- Vätskeersättning: Resorb vätskeersättning finns både som tablett och i pulverform.
- Våtservetter
- Barntvål och schampo.
- Barnolja
- Febertermometer
- Nässpray
- Tandborste och tandkräm till barnet.
- Pincett
- Betapred (cortisontabletter): Dessa lindrar en allergisk reaktion vid exempelvis getingstick, matallergi och ormbett (exempelvis huggormsbett). Betapred är receptbelagt, tala med BVC.
- Telefonnumret till sjukvårdsupplysningen och din BVC-sköterska i Sverige.
Observera att många läkemedel och varor från apoteket inte är lämpliga för småbarn. Läs noga på förpackningen och rådfråga apotekspersonalen så att det blir rätt.
Flyga med barn
Barn under två år betalar i regel bara flygskatten för en flygresa. Men barnet får inte ett eget säte utan får snällt sitta i mamma eller pappas knä. Vill man att barnet ska ha ett eget säte får man helt enkelt betala för det. Mat ingår inte heller till bebisen/barnet. Vid två års ålder får man ofta betala fullpris för en flygbiljett, i vissa fall kan man få mellan 5 och 25 % procents rabatt på priset. Men då får barnet givetvis ett eget säte och mat. Glöm inte att beställa barnmat, vilket de allra flesta flygbolag har.
Om man ska flyga med riktigt små barn kan det vara en god idé att be om en fönsterplats. Det underlättar att man kan luta sig mot väggen när man ska amma barnet eller låta det sova i famnen. Ska man på långflygningar kan man vid bokningen be att få sitta precis framför en av väggarna som går genom flygplanskroppen, så kallad ”bulk row”, eller vid en av nödutgångarna. På så sätt får man betydligt mer utrymme för både benen och barnet.
Ett annat tips är att ta en eftermiddags- eller kvällsflygning, förhoppningsvis sover barnet det mesta av flygtiden.
Isolde på sin första flygresa...
Alla som har barn vet att allt tar betydligt längre tid än vad man först tror och att stressa är aldrig roligt. Se till att packa det mesta i lugn och ro redan några dagar innan avresan. Ett tips när man packar till flera familjemedlemmar är att inte packa alla sina egna kläder i en väska och barnets kläder i en annan. Tyvärr händer det alltför ofta att väskor försvinner eller blir kraftigt försenade. Om man istället packar ner ett ombyte till var och en som ska med på resan i varje väska slipper man köpa kläder precis när man landat om en väska skulle komma bort eller bli försenad.
Var ute på flygplatsen i god tid innan avresan så att man slipper jäkta fram till incheckningsdisken med resväskor, trotsiga barn och barnvagn.
Vid start och landning kan tryckförändringarna i kabinen göra att det värker i öronen. Bebisar och små barn är extra känsliga, amma eller ge dem nappflaska. Större barn kan få en frukt eller ett tuggummi. Det brukar hjälpa.
Min son Caspian på sin första flygresa.
Glöm inte tidsskillnaden på resmålet! Se till att barnet kommer in i den nya dygnsrytmen så fort som möjligt.
Förslag på saker att ha i handbagaget för den som ska resa med mindre barn:
- Extra ombyte både till dig och barnet samt små plastpåsar. Spypåsarna på planet är svåra att pricka rätt i och skulle barnet kräkas är det stor risk att även föräldern behöver byta kläder. Inom sjukvården finns praktiska spypåsar med en plastring, fråga snällt om en eller två inför nästa resa.
Ha med minst en större plastpåse att lägga eventuella nedsölade kläder i.
- Blöjor och våtservetter. Packa ner mer blöjor än du tror går åt, oförutsedda saker som att planet blir försenat händer ju.
- Barnmat samt kex och frukt. Även om det ibland ingår barnmat på flyget kan det vara bra med mat som man vet att barnet verkligen gillar. Packa även ner mer mat än vad som kanske går åt ifall planet blir försenat.
- Leksaker: Överraska barnet med en ny leksak. Packa ner ett spel, en ljudbok eller en målarbok och kritor.
Barnet behöver mycket i handbagaget vilket medför att man som förälder inte kan packa ner så mycket som man kanske önskar. Planera packningen och prioritera bort sådant som inte är nödvändigt att ha just i handbagaget.
Och glöm inte bort att det med god planering går bra att resa med småbarn. Och tro det eller ej men det finns faktiskt småbarn i andra länder också...
Charlie med en nyfunnen lekkamrat i Istanbul, Turkiet.
Jag önskar dig en trevlig resa och ett fantastiskt äventyr!
/ Daniel Werner
www.danielsresor.se
|