RESTIPS FÖR BACKPACKERS OCH ANDRA RESENÄRER

 


Aldrig förr har det varit lättare att resa och upptäcka nya storstäder eller länder som nu. En del nöjer sig med några dagar i en spännande storstad medan andra ger sig ut på en jordenruntresa.
Drömmen och tanken som backpacking går ut på är att uppleva en frihet som innebär att det enda man behöver bestämma och styra över är hur dagen som man precis vaknat upp till ska se ut. Hur följande dagar eller veckor ser ut bekommer en inte, man lever i nuet. Vad klockan är spelar ingen roll, inte heller vad det är för veckodag.
Är man hungrig går man till närmaste restaurang och blir mätt för ett par tior.
Vill man bada och snorkla eller besöka tempel och den lokala matmarknaden gör man det och när man blir trött går man och lägger sig…
När man ledsnat på ett ställe drar man bara vidare till nästa. Hela världen ligger öppen, det finns inga hinder, bara möjligheter...


You may leave Africa,
but Africa will never leave you...

Det finns få saker som är så spännande som att resa. Att besöka nya länder och städer, se historiska platser och möta intressanta människor, pröva nya fantastiska maträtter, känna nya dofter och, förhoppningsvis, få nya vänner för livet...
Man får en helt annan insikt i de främmande kulturerna man vistas i och hur andra människor lever. Förutom att man vidgar sin egen horisont och vågar röra sig bortom hemmets trygga vrå lär man sig att stå på egna ben och klara sig i främmande och annorlunda situationer.
Förhoppningsvis kommer man hem som en klokare och mer insiktsfull person.

De första planerna på en längre resa väcktes under min militärtjänstgöring i Norrland. Jag vet inte om det var kylan eller någon medfödd äventyrslust som fick mig att vilja dra mig mot betydligt sydligare breddgrader.
Jag hade aldrig gjort något liknande tidigare och hade tusentals frågor om hur jag skulle gå till väga. De frågor jag hade fick jag svar på via böcker och reseföretag (Internet var för mig och de flesta andra ganska okänt vid denna tidpunkt). Men de flesta av mina frågor fick jag tids nog svar på under resans gång.


Jag backpackar i Thailand 1997.

Hösten 1996, blott 20 år gammal, gav jag mig iväg på en resa som skulle ta mig från Israel ända bort till Kina. Under denna halvårslånga resa hann jag besöka totalt elva länder. Jag såg öknar, vandrade i tät regnskog och besökte gigantiska storstäder, bodde på billiga och slitna vandrarhem, badade och solade på paradisstränder, åt mig mätt för en tia och fick magsjuka och träffade främlingar som förvandlades till vänner. Äventyret blev en slags livsstil. Efter detta äventyr var jag fast i resandet och att resa har blivit mitt absolut största intresse.
Mitt resande har präglat mig och jag har fått en personlig relation till många platser runt om i världen.
Jag har hunnit besöka över 60 länder på vår jord, nu ska jag dela med mig lite av min erfarenhet;

Restips:

Vad ska man ha med sig?

Detta är en av de vanligaste frågor jag får, och som jag faktiskt ställer mig själv många gånger.
Så lite som möjligt är svaret. Packa inte ner alla dina prylar, hur lockande det än är. Tänk noga igenom vad du verkligen behöver. Packa hellre ner lite färre klädesplagg och tvätta oftare istället.
Glöm inte att man kan köpa kläder och hygienartiklar på resmålet, oftast betydligt billigare än hemma i Sverige.

Ryggsäck:

Om man planerar att åka på en längre resa så rekommenderar jag att man införskaffar sig en bra ryggsäck. Själv reste jag under ett halvår med en 100 liters Berghausryggsäck. Den var full i början av resan men de sista veckorna var den bara fylld till två tredjedelar. Denna ryggsäck är i absolut största laget och lämpar sig mer för längre fjällvandringar.
Istället rekommenderar jag en betydligt mindre ryggsäck.


Min Berghaus Vulcan har hängt med
på flera resor men är i absolut största laget.

Oavsett hur mycket din ryggsäck än rymmer så ska den inte väga mer än 10 - 15 kg fullpackad. Tänk på att en ryggsäck eller resväska vanligtvis väger runt tre kilo, tom…


Mitt handbagage...

En ryggsäck är ett bra sätt att få med sig all sin utrustning och man har båda händerna fria. För en långresa (expempelvis en jordenruntresa eller en längre tågluff) rekommenderar jag en ryggsäck på mellan 55 och 80 liter.
Jag har flera olika väskor och ryggsäckare beroende på vilken typ av resa jag har planerat. För exempelvis tågluff, vandring eller jakt med övernattning utomhus använder jag mig av en Snugpack Endurance 40. Detta är en tålig ryggsäck som utöver sina 40 liter går att bygga ut med extra utrustningsfickor vid behov. På ryggsäckens utsida får jag plats med både ett 2-manstält och liggunderlag. Om man packar smart får man plats med förvånansvärt mycket på endast 40 liter.


Min Snugpack Endurance 40 med tre extra utrustningsfickor.

För en weekendresa eller kortare semesterresa så rekommenderar jag att man reser med endast handbagage i form av en mindre ryggsäck på runt 35 liter eller en speciellt anpassad kabinväska.
Tänk på att med mindre packning är det lättare att resa!

Själv föredrar jag att resa med enbart handbage. Det är en konst att välja bort saker i sin packning men det går. Glöm inte bort att många saker går att köpa på resmålet.
Min lätta taktiska stridspackning bygger på den amerikanska arméns "3-Day Assault Pack". Ryggsäcken rymmer knappt 40 liter och har så kallade MOLLE-fästen (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) så jag kan bygga ut den och komplettera med extra utrustningsfickor vid behov. Ryggsäcken har två stora huvudfack samt två mindre utvändiga fickor. Jag har kompletterat ryggsäcken med extra ficka för vattenflaska, försvarets Traumaficka 12 för mitt personliga förstahjälpen-kit (IFAK) samt extra utrustningsfickor och magasinsfickor (perfekt för att förvara multiverktyg, ficklampa samt power bars). Fullpackad går ryggsäcken som handbagage.


Min taktiska ryggsäck kompletterad med extra utrustningsfickor.

En ryggsäck är dyr men kommer att bli ditt andra hem och din bäste reskamrat under hela långresan. Var noga med att prova den fullpackad med saker, kolla om den skaver mot axlarna och hur "stryktålig" den är.
Militär materiel är till för att hålla i otroligt krävande situationer och klimat, så snoka runt i överskottslager och butiker med både svensk och utländsk militär materiel.
Jag brukar hitta det jag behöver på Terräng (www.terrang.se) och Röda Stjärnan (www.rodastjarnan.com).
Militära ryggsäckar är klart bäst (det vill säga extremt tåliga och ofta mycket prisvärda), däremot behöver det inte betyda att du ska se ut som en soldat rustad för tredje världskriget när du reser. Det finns ju faktiskt fler färger än kamouflagemönster och grönt.

Packa sådant som du sällan behöver allra längst ner i ryggsäcken. Se till att inga vassa föremål sticker ut mot din rygg. Packa dina tyngsta föremål högt och nära ryggen. Detta är det mest optimala när du ska gå långa sträckor. Undvik att fästa saker på utsidan av din ryggsäck, även om den har öglor och remmar avsedda för detta. Det är lätt att sakerna lossnar eller stjäls.
Var noga att märka ryggsäcken med ditt namn, adress, land och telefonnummer. Ha även en adresslapp fastsydd på insidan av locket, ifall adresslappen på utsidan lossnar. När man flyger finns alltid risken att bagaget kommer bort men med synliga adresslappar så blir det lättare att få tillbaka sitt bagage. Du kan även märka ryggsäcken med reflexband. Detta är mycket praktiskt om du ska lifta eller vandra där det är mycket trafik.

Istället för att släpa runt på min ryggsäck när jag väl är framme på mitt resmål så använder jag mig av en mindre travel bag. Min lilla axelremsväska har ett huvudfack där jag utan problem får plats med både en vindtät regnjacka, en tjockare tröja samt vattenflaska. I det främre facket samt de två sidofickorna får jag plats med övrig utrustning såsom första hjälpen, plåster, papper och penna, guidebok, kamera, ficklampa, pass och flygbiljetter samt allt av värde och som jag inte vill lämna på hotellrummet. I väskan förvarar jag all utrustning som jag kan tänkas behöva för dagen. Väskan bär jag alltid med mig och då den även innehåller pass, pengar, biljetter och andra stöldbegärliga saker lämnar jag inte ifrån mig den ens under toalettbesök!


Min travel bag rymmer allt jag kan behöva under en dag. Resten av min packning
förvaras i min större ryggsäck som får vara kvar på hotellrummet.

De flesta som rest som backpacker ett tag har tygmärken på ryggsäcken som visar vart de varit. De är kul minnen och kan vara riktigt dekorativa. Även kul när man reser och folk kommer fram och frågar vilka länder man rest i och de sedan ser "sitt" lands flagga.
Tygmärken och flaggor finns att köpa i de flesta länder för några tior styck. Sys eller limmas fast, om du syr så sitter de säkrare.

Ingen ryggsäck är vattentät. Man kan trä den invändigt med en sopsäck i plast och sedan packa persedlarna i sopsäcken. Då håller sig persedlarna torra fast säcken råkar bli blöt. Jag brukar impregnera min ryggsäck med jämna mellanrum. Impregneringsspray finns i de flesta skoaffärer och kostar runt en hundring.

En nackdel med ryggsäcken är dock att den är lätt att "bryta" sig in i eller snitta upp med en vass kniv eller rakblad. Runt om i världen finns ficktjuvar som är experter på att snitta upp ryggsäckar och leta igenom dem på värdesaker medan ägaren fortfarande har säcken på ryggen.

Det finns dock sätt att försvåra för tjuven:

Är du ensam så var som en hök, dock ej paranoid. Det händer tyvärr att ryggsäckar snittas upp utan att ägaren märker något. Reser ni flera personer eller två och två så har för vana att hålla koll på varandras ryggsäckar då och då.

Resväska:

Inför en kortare resa till exempelvis en storstad rekommenderar jag att man reser med en mindre ryggsäck alternativt en resväska med hjul. Det är sällan några längre avstånd man skall ta sig med väskan. Det rör sig i regel om några hundratal meter, som exempelvis från flygplatsen till hotellet.
Reser man med en kabinväska så behöver man inte checka in väskan på flygplatsen utan får ta med den ombord. Detta sparar mycket tid på flygplatsen. Och en behändig liten resväska med hjul är betydligt mer praktisk än en stor ryggsäck att trängas med i en storstad och på tunnelbanan.

Kängor/skor:

Inför en långresa är det viktigt att du har bra kängor eller vandringsskor. Troligtvis kommer du att gå mycket, och ibland med en ryggsäck på ryggen. Jag själv föredrar kängor. De kängor som jag verkligen har hårdtestat (vilket inneburit allt från tuff vandring längs Inkaleden i Peru och stekheta öknar i Iran till att fånga tjuvar i Göteborg) är mina spanska Chirucakängor (Chiruca Trekking). Kängorna har kanvastyg på sidorna och "andas" även i 30-gradig värme. Det finns vandringskängor i Gore-Tex-material som kostar flera tusenlappar men ett par militära kängor går att få för mindre än hälften så mycket.
Även lätta tygkängor (exempelvis franska Palladium) passar både för lättare vandring och på storstadssemestern.

Alla kängor behöver tillsyn, rengöring och vård. Då håller de längre och ser fräschare ut. Jag har haft mina nyputsade kängor till kostym på finare restauranger utomlands, till långbyxor ser de ut som grövre finskor.

Om du reser runt i Asien eller tågluffar en sommar i Europa med ett par joggingskor, kommer du att ge ordet fotsvett ett ansikte. Se till att du har kängor eller skor som "andas".
Ett par sköna sandaler kan också vara en bra investering.


Jag liftar på väg mot nya äventyr... (Kuba 2002).

Klädsel ("Dress code")

När du reser så är du inte bara resenär eller turist, du är även en gäst i landet och måste följa landets regler samt lagar, seder och bruk. Om du är i ett muslimskt land ska du täcka armar och ben. Män ska ha långbyxor och helst skjorta men en t-shirt fungerar. Kvinnor ska bära långa klänningar (utan urringning!) eller långbyxor. De flesta muslimska länder har överseende med turister men en del konservativa länder ser turister i korta kjolar eller i shorts som en grov förolämpning. Oftast är det inga problem för kvinnor att röra sig på hotellområdet och stranden i bikini men inte på marknader och i affärer. Det finns kvinnliga turister som gått omkring i marknader i Tunisien i endast shorts och bikini. Då skulle jag vilja ställa frågan till de kvinnorna: "Skulle ni gå in topless i en kyrka?".
Man får tycka vad man vill om olika regler utomlands men så är det och det finns inget du kan göra något åt, annat än att acceptera.

Det kan dyka upp situationer där det är till din fördel att vara mer eller mindre finklädd. Har du något ärende på någon ambassad eller myndighet så kan det vara lämpligare att dyka upp i rena långbyxor och en skjorta än i ett par slitna shorts och en smutsig t-shirt.

Kläder man ska ha med sig beror givetvis på årstiden och klimatet i området du ska besöka. När du väl rest runt ett tag kommer du att köpa kläder allt eftersom dina egna slits, går sönder, är för kalla eller för varma. Så starta med så lite kläder som möjligt. Res i kläder som du inte är rädd om.
Välj enfärgade och omönstrade kläder som går att kombinera. Och packa bara ner kläder som du verkligen trivs i. Och glöm inte bort att det går givetvis bra att köpa kläder på resmålet.

Många reseguider tycker att ett par jeans och ett par shorts räcker under en långresa.
Jag avråder till att packa ner jeans om du ska på backpackerresa! Jeans är tunga, tar mycket plats, är alldeles för varma i tropikerna och tar en evighet att torka.
Tunna byxor med många fickor är utmärkt att packa ner, likasom två par shorts med många fickor. Valet är självklart ditt, tänk på att du kan handla kläder på resans gång.
Badbyxor/baddräkt är ett måste liksom underkläder. Ta med underkläder för en vecka och tvätta så fort du får tillfälle, likaså tre till fem T-shirts och en tjockare tröja för kyliga kvällar. Se till att ha ljusa färger men inte helt vitt.
En sovsäck ska du bara ta med dig om du ska ge dig ut på långväga trekking eller klättra i berg. På de flesta vandrarhem finns sängkläder men ta med dig egna lakan (en tjock tröja kan tjäna som huvudkudde). Bor man på hotell ingår alltid sängkläder.

Ska du resa i kallare klimat eller på hög höjd kan det vara en mycket god idé att packa ner ett underställ. Finns fantastiskt bra underställ för ett par hundralappar i friluftsbutiker och sportaffärer.

Glöm inte att tvätta en eller två dagar före avresan, inte så trevligt att resa i smutstvätt.
Ha för vana att tvätta när du kan. Finns det inget tvätteri (laundry) i närheten är det inga problem att tvätta i handfatet. Se till att ha en ”universalpropp”. Tvättmedel kan packas ned men finns att köpa billigt lokalt.
Ett ytterligare tips är att packa i påsar med olika färger. Smutskläder i en färg, underkläder i en annan och så vidare. Detta underlättar när du sedan ska packa upp något.

Att packa inför en weekend/kortare resa till en storstad:

Att packa inför en charterresa eller en weekend i en storstad skiljer sig givetvis mot att packa inför en jordenruntresa.
Att packa rätt är att packa lätt. Att åka på en weekendresa till London med en 80-liters ryggsäck är bara onödigt. För en weekend i en storstad kan det vara en god idé att bara åka med ett handbagage och lämna den stora resväskan eller ryggsäcken hemma.
Ska man till en storstad ett par dagar bör man räkna med att gå långt och mycket. Packa ner ett par väl ingångna och bekväma skor för långa promenader/vandring och ett par ”finskor” som du kan ha om du ska på finare restaurang eller göra ett teaterbesök. Det kan också kännas fräschare att ta på sig andra skor än de du haft på dig hela dagen.
Att åka till en storstad med ett par vandringskängor för flera tusen är bara onödigt, du ska inte vandra i berg utan promenera på trottoarer...
Likaså bör man lämna träningskläder och träningsskor hemma. De tar onödig plats i resväskan. Behöver du träna, gör armhävningar på rummet. Du kommer med största sannolikhet promenera en bra bit över en mil per dag, det bränner också kalorier... Man kan faktiskt ta semester från gymmet en vecka utan att man dör.
Packa även ner ett par finare byxor och en skjorta. Rulla ihop skjortan så slipper den bli skrynklig och ha fula veck.
Ett litet ihopfällbart paraply tar liten plats och kan komma väl till pass istället för att packa ner ett regnställ.


Med endast handbagage är det smidigt att resa.

Packlista kläder (förslag):

  • Två par byxor med många fickor (ej militärkamouflage vilket kan orsaka problem i vissa länder).
  • Två par shorts med många fickor eller kjolar.
  • T-shirts/linnen i ljusa färger, ej vita (diskreta, utan provocerande tryck). De tar liten plats men packa inte för många, i Asien kan man köpa en fin t-shirt för ett par tior.
  • En långärmad tunnare tröja (förslagsvis en pikétröja) eller en skjorta.
  • En tjockare tröja eller fleecejacka (kan även fungera som kudde).
  • Ett par mysbyxor/träningsbyxor.
  • Underkläder och strumpor (för en vecka eller tio dagar).
  • Tunn vindtät regnjacka.
  • Ett par kängor/skor och sandaler beroende på resmål och typ av resa.
  • Badkläder.


Packlista necessär (förslag):

  • Tandborste, tandkräm och tandtråd
  • Hårborste och hårvax/hårspray
  • Rakhyvel och rakskum (kan rekommendera så kallad "raktvål")
  • Bomullspinnar/"örontops"
  • Linser och linsvätska
  • Hudkräm
  • Deodorant
  • Tvål
  • Schampo
  • Nagelsax
  • Vitamintabletter
  • Plåster och första förband
  • Kondomer
  • Solskydd
  • Våtservetter
  • Liten spegel


Taj Mahal i Agra, Indien.

För kvinnor tillkommer naturligtvis intimhygieniska artiklar såsom bindor/tamponger och liknande.
Förvara artiklar som rakskum och schampo i knutna plastpåsar, så förstörs inte ryggsäcken om förpackningen eller behållaren skulle läcka eller skadas. Reser man två eller flera personer tillsammans underlättar det om man har en gemensam tandkrämstub, en flaska schampo och så vidare.
Tvål och schampo köps enklast på resmålet. Du har spenderat flera tusentals kronor på flygbiljetter och vad gör då 40 kronor extra för en schampoflaska i Thailand?

Har du diabetes eller astma så tillkommer givetvis inhalatorer, insulin och sprutor. Att resa in i ett land med ryggsäcken full med insulinsprutor ska inte innebära några större problem, men packa ner läkarintyg (skrivet på engelska) för enkelhetens skull.

Skulle du behöva en blodtransfusion är det viktigt att du vet din blodgrupp. Skriv upp din blodgrupp på en lapp och förvara den i din plånbok.

I bland annat Thailand kan du handla kontaktlinser för en bråkdel av priset i Sverige. Var noga med att få rätt fabrikat och styrka på linserna. Att genomgå en synundersökning innan avresan kan då vara en god idé.

Reseapotek och IFAK:

Reseapotek: Ditt egna reseapotek kommer givetvis att se olika ut beroende på om du ska resa jorden runt ett halvår eller besöka en storstad i fyra dagar. Här nedan följer ett exempel på vad jag rekommendarar att man packar ned. Man behöver inte packa ner allt på listan nedan men ett gott förråd av sjukvårdsartiklar är A och O när man reser, särskilt om man ska resa i utvecklingsländer eller med barn.

  • Plåster
  • Första förband (jag använder mig av försvarets första förband 4 och Cederroth Blodstoppare 4-in-1)
  • Kirurgtejp (perfekt vid exempelvis mindre skärsår)
  • Sårtvätt (Klorhexidin eller Desivon)
  • Alcogel 85 (handdesinfektionsmedel)  
  • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel (Panodil eller Ipren)
  • Läkemedel mot diarré, exempelvis Imodium (Loperamid)
  • Vätskeersättningstabletter (Resorb)

Packa ner egna mediciner om du använder sådana.

Ett läkemedel som du köpt receptfritt utomland kan klassas som narkotika i Sverige, är du osäker, ta inte med dig överbliven medicin hem. Förvara alltid dina mediciner och läkemedel i original-förpackningen. Då slipper tullpersonalen utomlands bli misstänksam.

Personlig sjukvårdsutrustning/IFAK (Individual First Aid Kit): Inte att blanda ihop med ditt reseapotek. Ditt personliga förstahjälpen-kit skall innehålla det som kan komma att behövas vid en olycka eller vid större skador.
Beroende på restyp och reslängd så ser mitt förstahjälpen-kit olika ut. Jag använder mig av "Personlig Traumaficka 12" till försvarets Stridsväst 12. Traumafickan rymmer det jag behöver för varje enskild resa samt är enkel att flytta från exempelvis en stridsväst till en ryggsäck eller helt enkelt packa ner i en resväska.


Personlig Traumaficka 12.

Exempel på vad mitt IFAK innehåller;

  • Första förband (Försvarets första förband 4 samt Cederroth Blodstoppare 4-in-1)
  • Gasbinda
  • Plåster
  • Sårtvätt
  • Burngel (mot mindre brännskador)
  • Skyddshandskar (ej svarta då blod och andra kroppsvätskor inte syns på dessa!)
  • Värktabletter
  • Vattentät tejp

För vissa resor och äventyr rymmer även mitt IFAK en eller två tourniqueter, (CAT och SWAT-T) samt självventilerande förband (HyFin Chest Seal). Jag förväntar mig inte att få skottskador eller granatsplitter när jag reser då den största risken utomlands är trafikolyckor och magsjuka. Men om jag eller mitt resesällskap skulle råka ut för en trafikolycka eller få en allvarlig och större sårskada så är det bra att kunna åtgärda dessa skador fram till att räddnings- eller sjukvårdspersonal anländer.


Mitt personliga förstahjälpen-kit/IFAK.

Första förband och plåster bör även bäras i ena byxfickan eller lätt tillgängligt i ryggsäcken. För den som gjort militärtjänst inom det svenska försvaret finns det bara ett ställe att förvara förbandet på - i höger benficka.

Behandling av diarré:
Viktigast är att få i sig vätska i form av rent vatten på flaska eller vatten som först har kokat (för att ta död på bakterier). Använd vätskeersättningstabletter (exempelvis Resorb) för att återställa vätskebalansen och få i sig salter. För att stoppa diarrén eller hålla den i schack under exempelvis en lång bussresa utan toalett på bussen kan man ta ett läkemedel som innehåller Loperamid (exempelvis Imodium). Observera att medicinen endast stoppar symptomen, inte läker dem.
Vid svår och långvarig diarré ska man söka läkare om diarrén inte avtar och om man samtidigt får hög feber och/eller har blod i avföringen.
Har man inte magsjukepiller till hands kan man ta tio vitpepparkorn som man sväljer hela. Upprepa processen varje morgon. Finns inte vitpeppar att tillgå kan man testa avslagen Coca-Cola istället. Olika magar är olika känsliga så det gäller att testa sig fram.
Egen vätskeersättning kan man enkelt göra själv genom att blanda en tesked salt tillsammans med fyra teskedar socker per liter vatten.
Kvinnor som ammar bör vara extra vaksamma vid diarré och uttorkning då det innebär att bebisen får i sig mindre mjölk. Man kan ta med sig bröstmjölksersättning och mata barnet med en sked.

Vitaminer: På apoteket finns bra burkar med tabletter som tas dagligen med de viktigaste vitaminerna och mineralerna. Ät mycket frukt och grönsaker, de är oftast både billigare och godare utomlands.

Läppcerat: Lypsyl eller försvarets hudsalva. Det finns även läppcerat med solskydd.

Solskydd: Det är inte svårt att se vem som är svensk på en strand utomlands, det är han som är röd som en kokt kräfta. Du har hört det förut men använd solskyddskräm. Självklart vill man ha en snygg solbränna men ta lite längre tid på dig och den blir både snyggare och håller längre. Utomlands är solen starkare och står ofta i zenit (ser man inte solen så tänker man inte på att den bränner). 
Din solskyddskräm bör innehålla titandioxid och zinkoxid, vilket ger ett mycket bra skydd mot ultravioletta strålar (UVA och UVB). Bra solskyddskrämer säljs på apotek.

Sola klokt! Börja med tjugo minuter första dagen (så fort du blivit röd är detta ett tecken på att du solat för länge) och förläng solandet med fem till tio minuter för varje dag som går. Då håller din solbränna längre och blir snyggare.

Solskyddsfaktorn anger hur länge man kan vistas i solen innan man blir röd jämfört med om man inte har något solskydd. Om man blir röd efter fem minuter utan solskydd gör en solskyddskräm med solskyddsfaktor 10 att man kan vara i solen i 50 minuter innan man blir röd (5 minuter x 10). Ta tiden med en nypa salt, människors hud är olika känslig, men det spelar även roll hur tjockt lager man smörjer in sig i och hur mycket man badar. Glöm inte att smörja in kroppen efter doppet och sola med måtta.

Använd en vattenfast solkräm. Trots att du kanske inte ska bada så svettas du och då är en vattenfast kräm att rekommendera.
Att bränna sig och utsätta sig för stark sol längre perioder ökar risken för både hudcancer och att resan blir förstörd. En vit t-shirt motsvarar ungefär solskyddsfaktor 10, men vad hjälper det om armarna och framförallt huvudet är bar.
Solkrämer är en färskvara, se bäst-före datumet.

Jag kan verkligen rekommendera Garnier Ambre Solaire solskyddsgel som inte kladdar. Finns även för barn.
Annars finns solskydd att köpa på resmålet, för en bråkdel av priset hemma i Sverige.

Vaccinationscertifikat: Vissa länder kräver att du visar upp detta vid passkontrollen. Certifikatet får du på din vaccinationscentral och är en bra lathund för att se vilka sprutor och tabletter just du har fått. För att komma in i vissa länder i exempelvis Sydamerika måste du kunna uppvisa intyg på att du är vaccinerad mot Gula febern.

Öronproppar: Kan rädda en hel natts sömn. Tar ingen plats men kan bli en av de viktigaste saker du packat ner. Är hotellrummet beläget nära en tungt trafikerad gata eller en nattöppen restaurang och du har fönstret öppet på grund av värmen så kan jag lova att de kommer väl till pass. Galande tuppar och böneutropare i minareter tidigt på morgonen i Turkiet kan få vem som  helst att offra högerhanden för ett par öronproppar. Ge bort ett par till någon trevlig medresenär, kan vara mycket uppskattat för den som glömt sina hemma.

Kondomer: Behöver jag inte ens kommentera varför du ska ha med dig. Oavsett om du är kille eller tjej; packa ner ett eller två paket. Köp dem hemma i Sverige så vet du vad du får. Du vill inte ha begagnade och urtvättade, eller hur?

Myggnät och myggmedel: Skall du besöka ett land med tropiskt klimat så kan det vara en god idé att packa ner myggnät och myggmedel. Perfekt för att hålla myggor, spindlar, kackerlackor och annat småkryp borta från ansiktet när man sover. Malaria smittar genom myggbett och även om du kanske inte riskerar att få malaria så är det behagligare att sova utan att höra det irriterande surrandet och de kliande såren. Malariamyggor biter på kvällarna och i skymningen så var extra försiktig då.

Vattenrengöringstabletter/AquaCare: Ska du vandra och inte kan få tag på rent vatten kan vattenrengörings-tabletter komma till nytta. Ett ännu bättre alternativ är XINIX AquaCare som är en flytande vätska. Vätskan påverkar varken vattnets smak eller lukt. AquaCare är ungefär fem gånger effektivare än klorbaserade produkter och oskadliggör bakterier, virus, alger och svampar som kan finnas i vattnet. AquaCare ger även skydd mot Giardia Lambliaparasiter vilka jag har erfarenhet av från min resa till Sydamerika 2001. Tio droppar räcker för att rengöra en liter vatten. Den verksamma substansen är klordioxid. Produkten används av bland annat svenska försvaret.

Sawyer Mini vattenfilter: Litet och lätt vattenfilter som håller i flera år då filtret räcker till över 350 000 liter vatten!
Filtrerar bort både prasiter och bakterier. Detta mångsidiga vattenfilter kan användas tillsammans med sin medföljande vattenpåse, kopplas till en vattensäck som exempelvis CamelBak eller till en vanlig PET-flaska.

Våtservetter: Packa ner i axelremsväskan eller handväskan. För toalettbesök eller på restaurangen om man ätit revbensspjäll, skaldjur eller annan ”kladdig” mat.

Alcogel 85: Handdesinfektionsmedel som finns att köpa på apoteket. Perfekt om det inte finns tvål och vatten. Tar död på elaka bakterier. Används efter toalettbesöket och innan restaurangbesöket.  

Solglasögon: Använd solglasögon med polariserade glas för att få maximalt skydd från bländande vatten och snö (snöblindhet). Keps eller hatt kan också vara en god idé att packa ner i ryggsäcken.


Delfin utanför Madiera.


Annat som kan vara bra att packa ner i ryggsäcken:

Kniv: Var och varannan reseguide och guidebok rekommenderar att man packar ner en schweizisk armékniv. Jag reste i flera år med en av de största modellerna utan att den kom till användning mer än tre gånger.
En schweizisk armékniv lämpar sig utmärkt när man lever friluftsliv, campar eller är i fält men inte under storstadssemestern. Lämna fällkniven hemma!
En billig och enkel kniv kan man köpa på den lokala marknaden för ett par tior. Reser du med enbart handbagage så släng kniven innan hemresan och köp en ny på nästa resmål.
Behöver du en vinöppnare så har garanterat kyparen det på restaurangen. Önskar man avnjuta ett glas vin eller tre i en park i exempelvis Paris eller Rom går det att köpa en vinöppnare i närmaste matbutik. Och du, köp inte en flaska vin med skruvkork, det gör man bara inte!


Underbar måltid i Rom.

Sarong: Kan tjäna som lakan, handduk, liggunderlag på stranden (en handduk drar åt sig sand och blir fort smutsig) eller som ett extra klädesplagg. Är mycket billiga i Asien och på grund av dess ringa vikt och storlek är de enkla att packa ner. Saronger är även mycket bra presenter till kvinnliga bekanta när man kommer hem.

Lakan: Brukar alltid finnas på vandrarhemmen men är de skitiga och ofräscha kan ett eget komma väl till pass. Ett tunt underlakan tar ingen större plats och bör packas ner.

Handduk: Behövs inte om man ska bo på hotell då det brukar ingå.

Kamera: Ta med om du verkligen uppskattar att fotografera. Har du en mobiltelefon räcker den långt med att dokumentera festkvällen, lyxlunchen och shoppingturen.
Unna dig en pocketkamera med zoomfunktion eller en systemkamera. Fördelen med en pocketkamera är dess ringa storlek och vikt samt dess enkelhet. Den mer erfarne fotografen håller sig till sin systemkamera men får då släpa runt på en tyngre kamera samt objektiv. Under mina första resor använde jag mig av en pocketkamera. Nu använder jag mig av en digital systemkamera med olika objektiv och en mindre digital pocketkamera.
Det är dumt att skylta med en kameraväska, då ser alla att du har en dyr och fin kamera. Förvara kameran i en enklare axelremsväska istället. Då får du även plats med vattenflaskan och guideboken.
Märk din kamera med din adress och telefonnummer så finns det en liten chans att du kan få tillbaka den vid förlust, om än mycket mycket liten.
Skall du resa på hög höjd är ett UV-filter ett måste. Filtret skyddar även själva objektivet mot repor. Det är lättare att rengöra filtrets plana lins än objektivets konkava. Det blir även billigare att byta ut ett repigt filter än ett objektiv för tusentals kronor.
Packa även ner rengöringsutrustning till din kamera.

Hänglås: Köp ett kombinationslås så slipper du släpa runt på en nyckel som lätt försvinner. Nackdelen med att resa runt med en ryggsäck är att du inte ser om någon snokar igenom ytterfickorna medan du går eller med enkelhet tar sig in i den om du har ställt ifrån dig ryggsäcken en stund. Med ett eller flera hänglås så minskar risken för stöld. Även om de inte är de starkaste låsen i världen så ställer de ändå till med problem för tjuven och förhoppningsvis ger han upp eller upptäcks medan han försöker att bryta upp låsen.
Ett större hänglås kan tjäna som extra lås till ditt hotellrum (för att undvika inbrott då du sover) eller för att fästa ryggsäcken vid ett räcke på ett tåg eller en buss. Tänk på att en del ficktjuvar skär upp sidan på din ryggsäck med ett rakblad så förvara inga värdesaker vid ryggsäckens yttersta kant, packa dem mitt i ryggsäcken om du inte bär dem på dig. Reser du med en kamrat, ha som vana att ha koll på varandras ryggsäckar med jämna mellanrum.
En kort men kraftig kedja (ca 60 cm lång) kan vara bra att packa ner för att regla dörrar eller låsa fast ryggsäcken någonstans. Ett cykellås (wirelås) är ett annat värdefullt tips.

Reslarm/brandvarnare: Ett kombinerat inbrotts- och brandlarm tar inte mycket mer plats än mobiltelefonen och är en billig livförsäkring. Det händer allt för ofta att vandrarhem och hotell drabbas av brand. Se till att du har färska batterier i den. På många vandrarhem saknas det brandvarnare, tryggt att ha med sig en egen.

Bagagevåg: Tar inte mycket plats och väger inte många gram. Perfekt att ha med sig för att se hur mycket ens resväska väger. Flygbolagen är strikta med att man inte har någon övevikt på sitt bagage och tar ut många hundralappar per extra kilo. Bra om man vet med sig att man ska handla på sig mycket under resan.

Laptop/surfplatta: Perfekt att föra över bilder från digitalkameran, kunna skicka e-mail som innehåller bokstäverna ”å, ä och ö” till skillnad från Internetkaféets tangentbord samt att kunna se på film eller spela spel en regnig kväll på hotellrummet. Många kaféer, hotell och hostels utomlands erbjuder trådlöst Internet.
Nackdelen är att en laptop tar plats, är stöldbegärlig, omöjlig att låsa in i hotellrummets värdefack och behöver ström. Därför rekommenderar jag att hellre använda en surfplatta vilken är betydligt smidigare och har längre batteritid.
Res inte med en datorväska! Då syns det på lång väg att det är något värdefullt. Förvara datorn/surfplattan i en ”vanlig” axelremsväska istället.
Packa inte ner mer elektroniska prylar än vad du verkligen behöver. En kamera och mobiltelefon räcker långt...

Regnrock/regnställ: En regnrock som du har hopvikt i botten på ryggsäcken kan vara ett extra skydd om du råkar sätta ner säcken i blött underlag. Om regnrocken är stor ger den bra skydd även för ryggsäcken. Ett regnställ bör vara vindstoppande då vind snabbt kyler ner en person.
I tropikerna är det inte skönt att gå omkring i en varm och lufttät regnjacka. Ett litet paraply är bättre, likaså om du reser i en storstad. Köp ett billigt paraply på plats eller ta med ett litet hemifrån.

Guidebok: Lonely Planets reseguider var oumbärliga på 1990-talet men nu finns Internet och personal på hotellet att rådfråga istället. Använd resguider som riktmärken men ta egna beslut och var inte rädd för att följa ortsbefolkningens råd och anvisningar.
Jag brukar kolla upp hotell och restauranger på tripadvisor.se. Där ger andra resenärer betyg och skriver egna åsikter om olika hotell, sevärdheter och restauranger.

Tvättmedel och diskpropp: Behändiga Y3-påsar eller en egen liten burk med tvättmedel är bra att packa ner. Se till att tvättmedlet är effektivt även i kallt eller ljummet vatten. Tvättmedel finns även att inhandla på resmålet. En diskpropp eller något liknande för att täta till avloppsröret i handfatet är att rekommendera om du behöver diska eller ska tvätta i handfatet. Diskproppar finns inte överallt och de som finns håller sällan tätt har jag erfarit...
Tvätta så fort du får tillfälle, och var beredd på att dina kläder aldrig blir riktigt rena, så undvik alltför ljusa kläder. Packa även ner några klädnypor och ett rep som kan fungera som tvättlina.
På många platser i större städer finns det tvätterier (laundries), där man för en knappt märkbar summa får sina kläder både tvättade och strukna.

Toalettpapper: Toalettpapper kan vara näst intill omöjligt att få tag på i landsbygden i Afrika, Asien och Mellanöstern. Packa ner en rulle eller två och köp nytt allt eftersom du reser. Ett bra tips är att ha lite papper hopvikt i byxfickan så att man alltid har det lättillgängligt. Några våtservetter kan med fördel packas ner om man vill "lyxa" till det...
Utomlands kan det vara svårt att hitta offentliga toaletter. Smit in på hotell (gästtoaletter finns ofta i närheten av lobbyn), restauranger, McDonald's eller liknande. De flesta tunnelbanestationer har toaletter, ibland
Offentliga toaletter i storstäder kostar oftast några kronor att använda, ha därför alltid några småmynt i fickan.
Om du är van vid toalettstolar, toalettpapper och rinnande vatten kan vissa toaletter utomlands komma som en smärre chock för dig. I många delar av världen saknar toaletterna en toastol och istället finns ett otäckt hål i golvet. Sikta så gott det går... Oftast saknas det även toapapper och istället finns en hink med vatten för att tvätta rumpan.
Ett sista råd; Ta ett djupt andetag innan du kliver in på en offentlig toalett i exempelvis Indien.

"Give away-purse": Fyll en extra plånbok med lite småmynt och en bunt sedlar (exempelvis en hög med indiska rupies eller thailändska bath). Denna plånbok ger du ifrån dig vid ett rån, istället för din riktiga.

Snöre eller rep: Några meter halvgrovt snöre (exempelvis paracord) kan exempelvis tjäna som tvättlina, användningsområdena är obegränsade.

En stor säck sunt förnuft och tur: Det kanske viktigaste du kan ha med dig. Lita på din kropps signaler och tecken och följ magkänslan. Känns något fel så är det med stor säkerhet så och känner du att en situation du befinner dig i är eller börjar bli otrevlig, ta dig ut ur den så snabbt och smidigt som möjligt. Det är aldrig fel eller oartigt att säga nej och gå därifrån. Råkar du promenera in i ett område som känns olustigt, vänd om och gå samma väg tillbaka, annars är risken att du går i cirklar eller går vilse.
Glöm inte bort att med vanligt sunt förnuft kommer man otroligt långt!


Tower Bridge, London.

Mobiltelefon: Det är i regel svindyrt att ringa med den utomlands men det finns speciella kontantkort avsedda för utlandet, kolla med din operatör. Tänk på att du betalar för samtalet från Sverige till din mobil utomlands.
SMS är ett billigt sätt att ha kontakt med dem där hemma.

Silvertejp: Kan användas till att akutreparera revor på kläder eller ryggsäcken, eller täta dörrlister så att du slipper kackerlackor och annan ohyra. Har obegränsad användning. Linda en eller två meter runt en schampoflaska så tar det inte någon plats.

Ficklampa: En stryktålig liten LED-ficklampa är att rekommendera. Jag bär alltid med mig en. De är tåliga för stötar och fukt och ger ett otroligt starkt ljus. Drivs i regel med AA-batterier (LR6) vilka går att få tag på nästan överallt.
Utomlands mörknar det fort och i vissa delar av världen är strömavbrott vanliga, då är det bra med en liten ficklampa i fickan.

Pengabälte: Ett tunt pengabälte som man har innanför byxlinningen kan vara ett bra gömställe för större sedlar, kontokort, pass med mera. Men att behöva knäppa upp byxorna och gräva fram sedlar varje gång man handlar ser jag ingen fördel i utan ha bara de summor som du behöver för dagen lätt tillgängligt i en vanlig plånbok och allt annat väl dolt.
Det finns särskilda bälten som ser ut som ett vanligt skärp men som rymmer ett lönnfack på insidan. Facket stängs med en dragkedja och man får plats med flera tusen i vikta dollarsedlar.

Klocka: Skaffa en stryktålig klocka som är vattentät. Digital eller analog är ett personligt val men var noga med att klockan inte väcker någon uppmärksamhet på grund av rånrisken. En riktigt hyfsad klocka kan man få för en hundralapp eller två. Byt batteriet i klockan innan avfärd, kostar några tior hos urmakaren.

Papper och penna: Ett litet anteckningsblock och en penna bör du alltid bära på dig. Anteckna svåra namn eller viktiga platser du besökt. Skriv även "resedagbok", ett utmärkt sätt att ha koll på dagarna och även roligt att titta tillbaka på efter några år.

Reflex: Köp någon meter med reflexband och sy fast på din ryggsäck och kläder. I vissa länder mörknar det fort och har du reflexer på "strategiska" ställen så minskar du risken att bli påkörd.


Ökenstaden Arg-é Bam i södra Iran.
Totalförstördes i en jordbävning 2003, drygt ett halvår efter mitt besök.

Elkontaktsadapter: Reser du med hårtork eller en batteriladdare till mobiltelefonen så räkna inte med att kontakterna och vägguttagen ser likadana ut som i Sverige. En adapter kan köpas både i Sverige och på de flesta större hotell eller flygplatser utomlands.

Grendosa: De extra uttagen gör att man bara behöver en väggadapter men kan ladda mobilen samtidigt som kameran och läsplattan.

Snorkel och cyklop: Ska du till ett resmål där du kan snorkla kan det vara värt att packa ner egen utrustning. Lägg hellre en extra hundralapp eller två för en bra mask (cyklop). Masken ska vara av silikon, ha dubbla tätningskanter och ha okrossbart glas (tempered glass).
Passformen är A och O när man köper en mask. Tryck masken mot ansiktet (utan att ta på remmen runt huvudet) och håll andan. Är masken tät och passar bra sitter den kvar en stund.
Vid köp av snorkel gäller det att inte köpa de allra billigaste. Kosta på dig en bra snorkel istället för att bli besviken när det är dags att inviga den, det är värt de extra slantarna för att få riktiga grejer.

Visselpipa i plast: Kostar inte många kronor. För att tillkalla uppmärksamhet eller skrämma otrevliga typer på flykten.
Blir du utsatt för rånare eller väskryckare, backa undan och blås allt vad du kan i din visselpipa. Skrik och gapa ”tjuv” på engelska och det lokala språket. Det sista en tjuv eller väskryckare vill är att en hel folksamling får syn på denne.

Batterier: Reservbatterier till kameran, ficklampan och väckarklockan bör packas ner. Vissa batterisorter kan vara svåra att hitta utanför storstäder utomlands.
Se till att dina elektriska prylar verkligen fungerar och går att ladda på resmålet.

Axelremsväska: I en axelremsväska eller en liten ryggsäck får man plats med både guidebok, anteckningsböcker, vattenflaska, mobiltelefon, digitalkamera, extra minneskort med mera. Väskan lämnar du aldrig ifrån dig, inte ens för toalettbesök.
En liten axelremsväska är betydligt mindre stöldbegärlig än en kameraväska där det står "Canon" på. Ingen kan se att jag har dyr och stöldbegärlig fotoutrustning i väskan.

Tuggummi: Fräscht efter en långflygning eller en kryddstark måltid. Kan lindra vid tryck/lock i öronen vid start och landning.

Mössa, halsduk och handskar: Om du ska resa till kallare klimat eller befinna dig på hög höjd. Är oftast billigare att köpa på plats.

Proteinbar: Mättande mellanmål som tar liten plats. Perfekt att ha några i handbagaget eller i benfickan då blodsockret sjunker...

Fotografier: Några kort på ditt hem, din hemstad och din familj kan vara en god idé att ta med på en resa. Inget livsviktigt att packa ner men kan ändå komma till nytta. Dels för eget bruk för att dämpa hemlängtan eller för att visa nyfikna personer du träffar på din resa.

Studentkort: Är du student eller under 26 år har man i regel viss rabatt på resor, biljetter och hotell. Se till att skaffa dig ett internationellt studentkort. Detta ger dig rabatt på allt från inträden till vandrarhem. De gäller givetvis inte på alla ställen men kan man tjäna en hundralapp eller flera så är det ju aldrig fel.

Internationellt körkort: Ansök om ett internationellt körkort i god tid innan avfärd. Utan detta kan det vara svårt (om inte omöjligt) att få hyra och köra bil i vissa länder.

Pocketbok: Packa ner minst två. Gärna på engelska så kan du ge bort eller byta bort dom senare.

Spel: En kortlek eller små brädspel. Ladda ner några nya spel till mobilen.

Hörlurar: Perfekt om man vill lyssna på musik på mobilen eller se en film på bussen/tåget utan att störa personen i sättet bredvid.

Tändare/tändstickor: Vet man aldrig när de kan komma till pass men då tillfället dyker upp är de guld värda. Vira några meter eltejp runt tändaren så tar tejpen knappt någon plats i din packning.

Passfoton: För eventuella visum eller falska studentkort i Thailand.

Plastkasse/plastpåsar: Att förvara smutstvätt och skitiga kängor/sandaler i.


Nygifta i Sankt Petersburg, Ryssland.

Packa alltid ner allt ömtåligt, värdefullt och stöldbegärligt som exempelvis kontanter, kamera, mobiltelefon och laptop i ditt handbagage.

Planering/research

Man har sparat pengar under lång tid och står så framför "Den stora resan". Men man har miljoner frågor och tankar. Oavsett om man ska jordenrunt i ett halvår eller åka till Prag över helgen behövs det planering. Att planera en resa, stor eller liten, är halva nöjet...
Din resa är viktig, planera den väl! Läs på om platserna, sevärdheterna och konstverken du besöker och ser. Det blir hundra gånger roligare och intressantare samt att du lär dig något.

Planera inför tre scenarion: Det bästa, det mest troliga och det värsta...

Det är en hel del att tänka på innan man ger sig iväg på en långresa/jordenruntresa. Hur länge ska/kan du vara borta? Vad kostar kalaset? Vilka länder och världsdelar vill du besöka? Ska du åka ensam eller med någon kompis? Vad vill du se och uppleva? Det är din resa och du bestämmer!

Försök att planera så mycket av resan du kan hemma i lugn och ro. Skriv upp vilka flighter du ska ta och vilka tidpunkter, datum och flygnummer som gäller så att dina anhöriga har lite koll på var du befinner dig. Var dock noga med att meddela dem om du ändrar din resplan. Planera dock inte för mycket. Varje dag behöver inte vara planerad in i minsta detalj. Ta dagen som den kommer och var inte rädd för att svänga av från din planerade resrutt. Njut av platserna och var där, både i nuet och i sinnet...

Glöm inte bort att umgås med lokalbefolkningen annars kommer du bara att träffa andra resenärer. Lokalbefolkningen är din bästa källa för de bästa sevärdheterna, att lära dig lokala seder och bruk och annan värdefull information. Att resa är så mycket mer än att besöka sevärdheter och ta kort på kända byggnader. Glöm inte att det mesta löser sig på plats, ta hjälp av lokalbefolkningen och andra resenärer.


Främlingar som förvandlades till vänner, irakiska Kurdistan.

Försök att ta reda på så mycket som möjligt om landet/länderna du ska besöka. Hur är klimatet i landet under den period du besöker landet, är det några lokala helgdagar som innebär att banker och affärer är stängda?
Om du skall resa i ett muslimskt land kan det vara en god idé att inte besöka landet under ramadan (den muslimska fastemånaden då den rättrogne muslimen varken får äta eller dricka så länge solen är uppe).
Mycket gratis information finns på Internet.
När jag planerade min första långresa fick jag otroligt mycket hjälp av personalen på resebyrån Kilroy Travels. Vi räknade ut hur mycket pengar jag skulle behöva i de olika länderna, i vilken ordning jag skulle resa för att få ut så mycket som möjligt av mitt äventyr och så vidare.

Guideböcker är ofta kanonbra men information är en färskvara. Hotell och restauranger går i konkurs, får nya ägare eller chockhöjer priserna. Det senare har tyvärr hänt då vissa hotell  och restauranger lovordats i guideböcker och höjer priserna då tillströmningen av besökare ökat. Ha uppgifterna i guideböckerna som riktmärke men utförligast och "färskast" information får du av andra resenärer.
Information är makt, särskilt för resenärer. Läs på om resmålet men även ditt hotell, restauranger och sevärdheter.
Jag kan rekommendera TripAdvisor (www.tripadvisor.se) där resenärer ger betyg och både ris och ros på hotell, restauranger, sevärdheter och nöjen.

”Guideböcker ger en smakbit och en första överblick över ett land eller en stad. Men det
är först i mötet med landets befolkning som man på allvar kan lära sig om
landet och förstå den verkliga tjusningen med att resa”.

Många personer kommer hem ifrån en utlandssemester och klagar och säger: "Jag hade ingen aning om att det skulle vara just så i det landet". Detta tyder bara på att personerna ifråga inte har kollat upp fakta eller planerat sin resa tillräckligt.
Utav alla länder jag besökt är det endast två som inte uppfyllde mina högt ställda förväntningar. I efterhand har jag insett att dessa två länder är de som jag läst på minst om och inte heller planerat tillräckligt.

Lär dig några enkla fraser och ord på respektive språk till de länder du skall åka till. Ursäkta, tack och god dag räcker en bra bit. Kan du några ord på det lokala språket kommer du att mötas med helt andra ögon och inte som någon självupptagen utlänning utan som en resenär som verkligen är intresserad av landet och dess kultur.
På Internet finns flera sidor där man kan lära sig olika ord och fraser på flera olika språk. I bokhandeln kan man köpa en reseparlör för runt hundralappen. Jag kan rekommendera Berlitz reseparlörer som tar liten plats och är mycket prisvärda. Men det bästa och roligaste är att kunna några fraser utantill. På längre flygresor får du god tid att lära in användbara glosor.
Att resa till spansktalande länder i Sydamerika utan att kunna ett ord spanska är ett tecken på dålig planering...

Under planerandet av en resa kan man många gånger slå två flugor i en smäll. Exempelvis förena ett specifikt intresse samtidigt som man gör en resa.
Exempelvis ser jag personligen fram emot kommande vinresor. Att hyra en bil och bila runt i något vindistrikt, bo på små vandrarhem och prova olika viner och sedan köpa hem ett par lådor av favoritvinerna.
Eller varför inte göra en konsertresa? Att kombinera sightseeing och ett besök i en storstad med en konsert med favoritartisten/bandet. Inför en konsertresa gäller det att man bokar både biljetter och hotellrum i mycket god tid.
Köp bara biljetter från stora arrangörer/biljettförsäljningsställen och betala med kontokort. Risken finns annars att man blir lurad och får falska biljetter. Med bra förberedelser och noggrann planering kan man kombinera en resa med, förhoppningsvis, en fantastisk konsert…


METALLICA, Hartwall Aarena i Helsingfors.

Själv gör jag varje resa minst tre gånger; först genom planeringen och alla förberedelser, sedan själva resan och slutligen skrivandet på min hemsida.

Filminspelningsplatser (Filming locations):

Något jag personligen tycker är trevligt när jag reser är att besöka platser, sevärdheter och restauranger som syns i ens favoritfilmer, så kallade filming locations. I storstäder som exempelvis Berlin, Los Angeles, London, New York och Paris finns mängder av platser som förekommit på vita duken. Listan på filming locations kan göras precis hur lång som helst…
Gillar man film och ska ut och resa kan det vara värt att kika in på www.imdb.com och www.movie-locations.com där man finner inspelningsplatser från sina favoritfilmer.


Crosslands Pub i Glasgow förekommer i filmen "Trainspotting" från 1996.


Bron Pont de Bir-Hakeim i Paris förekommer i filmen "Inception".

Pengar och reskassa

Pengar är det absolut viktigaste du kan ta med dig på din resa. Det är de som styr hur långt du kan resa och hur länge du kan vara borta. Planera hur mycket pengar du ska ha att röra dig med i varje land. I Thailand och Bolivia klarar man sig med betydligt mindre pengar per dag än i exempelvis Singapore och Japan.

Kontanter är det mest gångbara oavsett vart man ska resa. Det är i regel alltid bättre att växla till sig (köpa) utländsk valuta i Sverige än på resmålet. Forex och X-Change är de största valutaföretagen i Sverige. Säg vart du vill åka och de ger dig rätt valuta, tips på hur mycket du bör ha i kontanter och i resecheckar alternativt på kontokort. De skriver även ut eventuella resecheckar. Spara alltid kvittot. Vid uppvisandet av kvittot får du växla tillbaka din utländska valuta när du kommit hem igen, avgiftsfritt.
Det blir nästan alltid billigast att växla pengar på växlingskontor hemma i Sverige än på resmålet. De dyraste alternativen är att växla på växlingskontor eller på hotellet på resmålet. Det rör sig om flera hundra, ibland tusenlappar att tjäna på att växla rätt.
Att ta ut pengar i bankomat utomlands brukar vara det allra billigaste sättet att få ut kontanter utomlands.
Ha även en buffert på ett par hundra kronor eller en tusenlapp i US dollar som du bara får använda i "nödfall".

Ska du växla pengar så gör det aldrig med personer på gatan. Detta är något som alla turister och resenärer får höra flera gånger när de reser men ändå så ser man dem stå i gathörnen och bli lurade. Pengaväxlarna på gatan lockar dig med en mycket bra kurs och visar en stor hög sedlar. De första sedlarna i toppen och några i botten av bunten är riktiga, resten är tillskuret papper från en telefonkatalog eller liknande. Sätten du blir lurad på är flera. Ibland så vänder personen ifråga sig om när du sträckt över pengarna och springer iväg fortare än blixten in i folkhavet eller så sliter han upp en kniv eller pistol. Ofta jobbar de två och två eller ännu flera. Hur du än gör så kommer du att bli grundlurad. Det finns bara en regel; Strunta i det! Växla på växelkontor istället.
Men även på växelkontoren gäller det att vara uppmärksam då personer ser dig gå in och vet att när du kommer ut har du mycket pengar på dig. Var uppmärksam om någon uppträder skumt.
Växelkontoren på turistorterna lockar turister med stora skyltar om att de inte tar ut en avgift ("No comission"). Det gör de givetvis ändå, annars skulle de ju inte tjäna något.
Skulle du få idén att växla på hotellet så kommer du få en riktigt dålig kurs och säkert en hög växelavgift att betala dessutom.

Förutom kontanter kan man använda sig av så kallade resecheckar. Dessa fungerar som så att de köps för en viss summa hemma i Sverige och man växlar sedan i dem i en bank eller ett växelkontor på resmålet. På så sätt behöver man inte bära med sig kontanter. Resecheckarna är försedda med ett serienummer och kan spärras vid förlust eller stöld.
Köp resecheckar i en utländsk valuta som är gångbar i stora delar av världen, exempelvis US dollar eller Euro. Säg vart du ska resa, personalen på valutaföretaget hjälper dig med "rätt" valuta. På resmålet får du lokal valuta tillbaka när du växlar in resechecken.
Resecheckarna bör vara på ett större belopp (50 eller 100 US dollar). Det kostar i regel en viss summa per check att växla in så har du en 100-dollarcheck istället för tio stycken 10-dollarcheckar så slipper du undan med en tiondel i växelavgift.
När man köper en resecheck ska denna signeras med köparens (din) underskrift. Varje resecheck är försedd med två rader avsedda för underskrift. Den andra raden ska man sedan signera när man växlar in checken och då med växelpersonalen som vittne. Växelpersonalen jämför sedan de två underskrifterna med varandra så att de överensstämmer. Ibland vill de kika i passet för att ytterligare kontrollera namnunderskrifterna. Man kan även vara tvungen att uppvisa ID-kort i samband med växlingen så att det inte är någon annan som försöker ta ut pengar.

Nackdelen med resecheckar är att det ibland kan vara svårt att hitta ställen som tar emot dem. Ofta tillkommer även en växelavgift. Fördelen med resecheckar är att man inte behöver gå omkring med stora summor kontanter som man aldrig kan få tillbaka vid förlust. Skulle man tappa eller bli av med en resecheck däremot kan man spärra just den förlorade checken och få en annan resecheck i samma värde vid uppvisande av köpekvittot man får vid köpet. Se till att förvara köpekvittot och spärrnumret du ringer vid förlust åtskilt från dina resecheckar. Skriv även ner serienumren och maila dem till dig själv så kan du nå dem via Internet också.

Med ett Visakort kan du handla och ta ut kontanter i de allra flesta länder men det tillkommer en summa på varje kontantuttag, i regel mellan 30 och 50 kronor. Vissa banker tar inte ut en avgift, hör med din bank vad som gäller. Bankkort fungerar av förklariga skäl bäst i storstäder, på landsbygden kan det vara svårt att hitta bankomater. Ha med detta i din planering, hur ser din resrutt ut?
Kontrollera att kortets giltighetstid inte gått ut (står på kortet). Ha inte alla dina besparingar på kontot som kortet är kopplat till. Fyll kontot med så mycket pengar du tror att du behöver eller dela upp överföringarna till kontot på flera dagar.


Äldre man vid Kinesiska muren.

Bär bara på dig ett kreditkort. Skulle du mot förmodan bli rånad eller bestulen på ditt kort så har du bara ett kort att spärra. Ta med en lapp med telefonnumret du skall ringa för att spärra bankkortet. När du handlar med kort ska du aldrig lämna det ur sikte, säger säljaren att han ska gå in i ett annat rum för att dra kortet, kräv att få följa med. Det händer att personer drar kortet två gånger. I vissa länder kan personer göra ett nytt kreditkort på någon minut genom att dra det i en maskin som kopierar magnetremsan. När du kommit hem från din resa kanske du upptäcker att det fattas tusentals kronor på ditt konto och att flera mystiska uttag gjorts. Du har mycket liten chans att motbevisa för banken att inte just du gjort dessa uttag. De säger bara att antingen är det du som gjort dessa uttag eller så har du inte haft kortet under uppsikt (varit slarvig) och då är det inte bankens skyldighet att ersätta din förlust.
För att vara på den säkra sidan; ta bara ut pengar från bankomater med kortet och betala med kontanter när du handlar.

Ha inte alla pengar på dig hela tiden och på samma ställe. Fördela dem på olika ställen i din klädsel och lås in merparten i säkerhetsskåpet på hotellet. Många resenärer har en eller två 100-dollarsedlar i strumpan eller skon ifall de skulle bli av med allt annat.

Själv reser jag främst med kontanter (undangömda i ett pengabälte innanför byxorna). På längre resor har jag även ett par tusen i resecheckar (i höga valörer, exempelvis på 50 eller 100 dollar). Mitt Visakort använder jag endast för att ta ut pengar i bankomater och detta sker bara i undantagsfall. Jag handlar mycket sällan med mitt Visakort utomlands, det är för riskabelt. Många avråder en från att resa med mycket kontanter på sig, detta främst på grund av rånrisken. Är man bara försiktig, använder sunt förnuft och inte skyltar med pengarna är det liten risk att bli rånad.

När jag sov i sovsal hade jag pengarna nära inpå mig. På hotell har jag mina pengar och värdesaker inlåsta i säkerhetsboxen på hotellrummet eller kassaskåpet i hotellreceptionen om det finns. Säkerhetsbox brukar ingå i rumshyran på finare hotell annars så tillkommer en liten kostnad. Det är värt en extra hundralapp eller två att veta att ens värdesaker är inlåsta.
I plånboken har jag inte mer än så mycket som jag behöver för dagen (plus lite extra ifall man vill shoppa eller unna sig något extra). Resten av pengarna förvarar jag inlåsta på hotellet samt i mitt pengabälte. Behöver jag fylla på min plånbok gör jag det när ingen ser på.


Förvara pass, biljetter, Visa-/bankomatkort, körkort och stora sedlar i en säkerhetsficka eller pengabälte gömd innanför byxorna. I plånboken förvarar du bara så mycket pengar som du tror att du kommer att behöva för dagen samt eventuellt buss-/tunnelbanekort. Vid rån ger du bort plånboken utan att bli ekonomiskt ruinerad…

Att gynna lokalbefolkningen under resan:


Genom att göra flera av dina inköp på den lokala marknaden och besöka familjeägda restauranger gör inte bara att du sparar en slant, du stödjer också inhemska småföretagare. Välj att bo på lokala hotell eller vandrarhem istället för att stödja en multinationell hotellkedja. I många länder finns även möjligheten att bo hemma hos familjer. På så sätt stannar huvuddelen av dina pengar i landet och kommer till nytta för befolkningen istället för att dina pengar hamnar på multinationella företags bankkonton.


Se till att packa ner mycket pengar...

Ha alltid lite småmynt eller småvalörer i sedlar för toalettbesök, telefon, tidningar, dricks till bärare och liknande.

Jag kan inte ge dig bra tips hur du får fram 30 000 kronor på en vecka utan att begå brott. Jag kan däremot ge dig rådet att spara och vara så ekonomisk som möjligt. Passa på att göra långresan när du bor hemma hos föräldrarna och jobba extra. Hör med vänner och bekanta om de vet någon som behöver hjälp i firman eller något företag som behöver extrapersonal. Ta vilket jobb som helst och ha din kommande resa som morot. Med motivation och en belöning i form av en långresa kommer man långt.
Tänk på att med en hundralapp får man både mat och logi för ett dygn i länder som Thailand, Indonesien och Egypten. I till exempel Bolivia kan man komma undan med hälften.
En stor kaffe latte på kafé i Sverige kostar omkring 40 kronor. För den summan får man med enkelhet lunch för två personer ifrån ett enklare gatukök i Asien, Mellanöstern och i Afrika...

Ska du spara till en långresa och inte är ekonomiskt oberoende så måste man offra lite. Man kan inte gå ut och festa varje helg eller gå på restaurang och bio varje vecka. Det får inte gå till överdrift så att man inte unnar sig någonting men tänk på att "den som spar - han har" verkligen stämmer. Och det är de små utgifterna som kostar i längden. Spara in på den där extra chokladbiten i affären eller ölen på krogen, måste du verkligen köpa ett par nya byxor för en tusenlapp när de gamla gott duger ett tag till? Kläder är i regel billigare utomlands så passa på att köpa nya kläder på resan. Ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute varje dag. Det går faktiskt att spara pengar utan att framstå som en snåljåp.

Ta aldrig ett lån för att finansiera en resa! Med räntor och avgifter gör man en förlust hur man än vrider och vänder på det. Bättre är då att vänta ett år eller två med att resa istället.
Det är inte alla som kan spara ihop till en jordenruntresa men om du väl lyckas så kommer du aldrig att ångra dig.

Har man inte råd med en jordenruntresa kan man kanske nöja dig med en charterresa eller en weekend i Prag eller i New York.
Lettland och Litauen är fortfarande "oupptäckta" pärlor som ligger mycket nära Sverige och som fortfarande är mycket billiga resmål. Man behöver inte åka till andra sidan jordklotet för att uppleva saker.
Åker du på charter så åk ifrån de värsta turistfällorna och sök upp småbyar med restauranger som bara lokalbefolkning känner till. De stora huvudstäderna i både östra och västra Europa har en mycket intressant historia och fantastisk arkitektur. Exempelvis Belgrad, Budapest, Lissabon, Prag och Warszawa är vackra pärlor där reskassan för oss svenskar fortfarande räcker långt.

Man får inte glömma bort att i Sverige finns det också en hel del som är värt att upptäcka. Vandra i fjällen på sommaren eller åk till Gotland (med färjan över känns det som att komma utomlands!).
Hyra en kanot och tälta en natt i skogen nära den spegelblanka sjön är ju ett äventyr i sig. Vi i Sverige är ju bortskämda med Allemansrätten, utnyttja det!


Att tälta i den svenska naturen är ett äventyr i sig.

Ska man vara länge i ett visst land (studera, arbeta eller bara luffa runt) kan det vara en god idé att öppna ett bankkonto i landet. Skaffa ett bankomatkort som fungerar i landet och man slipper på så sätt alla avgifter som tillkommer vid kontantuttag som annars hade tillkommit om kortet varit utställt av en svensk bank (vanligast 30 - 50 kronor per uttag).

Om du har en kortläsare från din Internetbank så glöm inte att packa ner den. Kan vara smidigt om du vill föra över pengar mellan konton eller ska handla något på Internet.

Tips för att leva billigt under resan:

  • Köp frukost på bageriet eller mataffären istället för på ett dyrt kafé. Färska grönsaker, nybakat bröd, ost, skinka och youghurt kostar sällan många kronor.
  • Res med nattbuss och spara in en hotellnatt.
  • Dela hotell-/vandrarhemsrum med någon eller sov i sovsal.
  • Skaffa ett internationellt studentkort som ger rabatt på exempelvis boende och inträden.
  • Bo mindre centralt där hotellpriserna ofta är lägre. Se bara till att det är bra kollektivtrafik i området annars får man åka taxi vilket sällan är billigt.
  • Köp ett flerdagarskort för kollektivtrafiken och undvik att åka taxi.
  • Boende och mat är de största utgifterna väl på plats. Att hitta billigt boende och billiga restauranger eller laga sin egen mat gör att man kan vara borta längre på resmålet.


Nypressad juice i Istanbul är både billigt och nyttigt.

Dricks

Dricks är något som man kan hålla på i evigheter med att resonera om.
Det är en snårig djungel vad som är brukligt; att ge dricks eller ej, hur mycket och till vem?
Dricks ger man när man är nöjd med maten och servicen. Så är i alla fall tanken med dricks men i många länder utomlands är det snarare obligatoriskt.

Att ge ungefär 10 % av priset i dricks är en bra utgångspunkt, men man får själv välja vad som är rimligt (tycker du att servicen varit usel eller dålig så ska du givetvis inte betala något extra).

I Sverige är man aldrig skyldig att betala någon dricks, däremot är det ett bra sätt att visa sin uppskattning på. Särskilt om köket och serveringspersonalen gjort sitt bästa för en trevlig måltid/kväll.
I USA och många andra länder har serveringspersonal minimilön och förväntas leva på dricksen, då är det bara att betala. I USA ska man ge minst 15 % i dricks till bartenders, servitriser och taxichaufförer. Är du nöjd, betala 20 % och är du missnöjd, betala 15 %. Att straffa serveringspersonalen genom att inte betala dricks är ingen bra idé.
Särskilt servitriser är till stor del beroende av dricksen då lönerna är mycket låga.

Ska du till USA, ha detta med dricks inräknat i din resbudget, äter du ute flera gånger per dag kan det bli mycket pengar. På McDonald's och andra ställen med kassapersonal ger man aldrig dricks.
Utomlands finns restauranger och barer där en så kallad "service charge" ingår eller det står ”tip included” på kvittot, då behöver man inte betala dricks om nu inte servicen varit exeptionellt bra och man själv vill.

Det är inte bara på restauranger som man förväntas betala dricks, taxichaufförer och bärare vid flygplatser och tågstationer bör man också ge en liten extrasumma (oftast en avrundning uppåt).

I Japan betalar man aldrig dricks. Den summa som står på notan är den summa du ska betala, mycket enkelt. Island är ett av få länder i Europa där man sällan betalar dricks.

Pass och försäkringar

Kolla noga att ditt pass har giltigt datum, likaså eventuella visum. Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter du lämnat landet. Se till att skaffa nytt pass i mycket god tid, handläggningstiden är lång vissa perioder.
Se till att passet är helt och fräscht. Annars kan det ställa till med problem vid incheckningen eller vid passkontroller. Saknas en sida i passet anses passet vara ogiltigt och man måste skaffa ett nytt!

Ha som vana att alltid ta med dig passet när du reser utomlands. Även då du reser inom EU och länder som ingår i Schengenavtalet. Vid en identitetskontroll måste du kunna styrka din nationalitet och din rätt att få uppehålla dig i landet.
Memorera passnumret. Du måste skriva upp det varje gång du checkar in på hotell eller hyr ett rum på ett vandrarhem. Kan du numret utantill slipper du rota fram passet varje gång.

Kontrollera noga vad som gäller angående visum till ditt resmål. Resebyrån eller researrangören behöver inte informera om eventuellt visumtvång till ditt resmål. Dock anser jag att det hör till god serviceanda och ärlighet att informera en resenär om vad som gäller på det planerade resmålet. Det är tyvärr många som betalat resor i tiotusenkronorsklassen och som sedan inte fått komma in landet dit de köpt de dyra biljetterna för att de saknar ett visum som kostar några hundralappar.
Kolla med din resebyrå vilka/vilket land som det krävs visum till samt på UD:s hemsida, www.ud.se/resklar.
Var ute i riktigt god tid när du ansöker om visum, minst två månader innan avresa. Det händer många gånger att handläggningstiderna tar betydligt längre tid än utlovat.

Har du besökt Israel och har israeliska passtämplar eller visum i passet kommer du inte in i länder som exempelvis Iran, Libanon och Syrien. Det finns inte en chans i världen att de släpper in dig. Du får helt enkelt ta första bästa plan tillbaka hem igen. I många andra muslimska länder, som exempelvis Jordanien och Egypten, är det fritt fram för både israeler och personer som besökt Israel. Är man osäker kan man alltid ansöka om ett nytt pass.


Det är inte överallt man är välkommen...

Glöm inte att du behöver en reseförsäkring. Just reseförsäkringen och vaccinationer är något som lätt glöms bort när man planera en resa. Det är långt ifrån billigt med en reseförsäkring men det går att göra fynd och det är en trygghet att ha en ifall olyckan mot förmodan skulle vara framme.
Kontrollera om det ingår ett reseskydd i din hemförsäkring. I de allra flesta fall gäller hemförsäkringen för resor i upptill 45 dagar. Ska du vara borta längre bör (ska) du teckna en förlängning eller kompletterande hemförsäkring.
Hemförsäkringen ger endast ett så kallat grundskydd och täcker oftast olycksfall och sjukdom. Självrisken på mellan 1000 och 1500 kronor måste alltid betalas.

Många charterarrangörer och resebolag lockar med egna reseförsäkringar, strunta i dessa och köp istället en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring. Det blir garanterat billigare.

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och kolla upp vad som gäller för just din försäkring då vissa avvikelser förekommer. Glöm inte att läsa det finstilta . Priser på de olika försäkringsbolagen skiljer sig så det lönar sig verkligen att kolla runt.
Besöker man vissa länder eller områden som utrikesdepartementet avråder ifrån gäller sällan din reseförsäkring.

Frågor och saker som bör undersökas;
Vad är maxbeloppet på? Är det en mycket dyr resa där priset överstiger maxbeloppet kan det vara klokt att teckna en kompletterande eller separat reseförsäkring.
Vad händer om ditt resesällskap blir sjuk på resan? Gäller även din försäkring om ditt resesällskap blir akut sjuk och måste avbryta resan?
Vad gäller vid stöld, rån och överfall?
Vad står i det finstilta i försäkringen? Vad gäller vid extremsporter och aktiviteter som exempelvis bergsklättring, hoppa bungyjump, köra vattenscooter, fallskärmshoppning och liknande?

När jag skulle jobba i Israel 1996 - 1997 skulle en försäkring från Sverige kosta mellan 800 och 1200 kr för knappt tre månader. Genom kontakter i Israel köpte jag en försäkring i landet som kostade drygt 300 kr för lika lång period. Ska man arbeta istället för att resa som turist i landet gäller oftast helt andra regler. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag.

Om man betalar sin resa med Visakort ingår i allmänhet en kompletterande försäkring. Det är själva banken som är försäkringsgivare (inte Visa), så villkoren kan skilja något mellan olika banker.

Det som i regel ingår i den kompletterande försäkringen är;
Avbeställningsskydd, ersättning vid förlust av bagage och ersättning för förseningar eller inställt flyg.
Denna försäkring har dock sina begränsningar och ersätter inte på något vis hemförsäkringens resskydd. I vissa fall gäller inte försäkringen för övriga medresenärer utan endast för kortinnehavaren. Kolla upp vilka regler och villkor som gäller hos just din bank.

Om man har köpt en så kallad paketresa (exempelvis en charterresa där man beställt både resa och boende) ska man kontrollera att resebolaget har ställt en resegaranti hos Kammarkollegiet (www.kammarkollegiet.se). Resegarantilagen är ett skydd för resenärer att kunna få ut ersättning om en researrangör exempelvis går i konkurs.
Det är extra viktigt att kontrollera små och okända resebolag.
OBS! Köper man en flygbiljett till en reguljärflygning utan att samtidigt och genom samma arrangör boka boende är man inte skyddad av resegarantin.

Skanna in ID-kort, körkort, flygbiljetter, e-biljetter, hotellreservation och passet med eventuella visum (i färg). Lägg sedan upp bilderna på en mailserver du kan nå överallt. Då har du dem tillgängliga dygnet runt. Detta underlättar om du blir bestulen och exempelvis behöver ett nytt pass. De flesta polisstationer och ambassader har Internetuppkopplade datorer och du kan med enkelhet få fram dina uppgifter när helst du behöver dem.
Lägg även upp numret på dina resecheckar, telefonnumret som du ringer för att spärra kreditkortet, ditt kreditkortsnummer, viktiga adresser och telefonnummer (till exempelvis ambassader, försäkringsbolag och flygbolag) med mera. Skriv även ner adress och telefonnummer till familj och vänner. Ta kopior på ovannämnda dokument och bär med dig på resan.

Om du ska resa inom EU bör du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan.
Med ett Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) har du rätt att få samma akutsjukvård som medborgarna i landet du befinner dig i. Du måste dock ta dig till en allmän sjukvårdsmottagning och betalar eventuell patientavgift själv. Går du till en privat mottagning så får du ingen ersättning från Försäkringskassan utan får stå för hela kalaset själv. Kortet gäller om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka i ett EU/ESS-land och i Schweiz. Kortet behövs inte om man reser inom Norden.
Sjukförsäkringskortet är personligt och därför ska man även beställa ett till varje person som är med på resan (även barnen). Kortet är giltigt i tre år, är gratis och beställs enklast på www.forsakringskassan.se


Semester... Smaka på ordet...

Avbokning och avbeställningsskydd

Oftast ingår en enklare reseförsäkring med avbeställningsskydd när man betalar resan med kontokort. Om man betalar minst 50% av resans pris med Visakort får man automatiskt en reseförsäkring med avbeställningskydd utan kostnad.
I denna reseförsäkring ingår;

  • Avbeställningsskydd
  • Förseningsskydd (för flyget)
  • Bagageförlust (mycket begränsat, särskilda regler gäller)

Tänk på att denna försäkring endast är ett komplement till din hemförsäkrings reseskydd. Avbeställningsskydd ingår inte i alla bankers bankkort, hör med just din bank vad som verkligen gäller.
Många resebyråer och researrangörer försöker att sälja avbeställningsskydd i samband med att man köper en resa av dem. Kontrollera så att du inte betalar extra för avbeställningsskydd som kanske ingår.
Ingår inte avbeställningsskydd i resans pris eller när du betalat med ditt kontokort kan man köpa ett avbeställningsskydd för mellan 100 och 300 kronor.
Det går även att teckna avbeställningsskydd som gäller ett helt år, oavsett hur många resor man gör under året. Kostnaden ligger på mellan 300 och 500 kronor per år.

Om man avbokar en resa tidigare än 30 dagar före avresa, återbetalas hela resans kostnad utom anmälningsavgiften (dock lägst 200 kronor/person).
Sker avbokningen mellan 14 och 30 dagar före avresan måste man betala 25 procent av resans pris.
Sker avbokningen senare än 14 dagar men tidigare än åtta dagar innan avresan måste man betala halva resans pris.
Avbeställning senare än åtta dagar innan avresan innebär att man inte får tillbaka ett öre!
Jag rekommenderar att man alltid ser till att ha ett giltigt avbeställningsskydd.

Ett avbeställningsskydd däremot ger en rätt att avboka en resa om;
Man blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall som gör att man inte kan resa. Då återbetalas hela resans pris, dock ej kostnaden för avbeställningsskyddet samt en expeditionskostnad på runt 200 kronor (per person om det är flera personer som reser). Detta gäller även om ens resesällskap eller en nära släkting (man/fru, far/mor, barn eller sambo) också drabbas av akut sjukdom. Läs noga igenom den finstilta i resekatalogen eller på ditt försäkringsbevis vad som verkligen gäller.
Uppvisande av ett läkarintyg krävs alltid .
Skyddet täcker även "akuta olycksfall" förutom sjukdom, och det kan exempelvis vara att din bostad drabbas av brand eller inbrott (i nära anslutning till avresedatumet).

Om UD avråder från resor till ett visst resmål kan man avboka sin resa och få alla pengarna tillbaka förutsatt att man bokat en charterresa/paketresa.

Skulle du bli missnöjd på din researrangör så underlättar det om du gör på följande vis:
Tala med din reseledare (om du har någon) och försök att lösa alla problem på plats. Notera namn på de personer som du pratar med, tid för samtalet och vad du blivit erbjuden för kompensation. Om det är möjligt, fotografera orsaken till ditt klagomål.
Om du fortfarande skulle vara missnöjd kontaktar du researrangören vid hemkomsten till Sverige. Beskriv situationen och lämna namn på de personer du talade med på resmålet och visa eventuella fotografier.
Skulle du fortfarande vara missnöjd med researrangörens beslut eller åtgärder får du gå vidare till ARN (Allmänna reklamationsnämnden). För att ARN ska ta upp ett fall måste ersättningen uppgå till minst 1000 kronor. Räkna med att väntetiden tills ditt fall tas upp kan ta flera månader.

“Världen är en bok, och de som inte reser läser bara en sida.”
Saint Augustine (354-430)

Vaccinationer

Det är en stor skillnad på resfeber och att bli sjuk på resan!
Vaccinationer är något som lätt glöms bort i planeringen av en långresa. Det är många sköna hundralappar, ibland en tusenlapp, som försvinner…
Det råder fri prissättning på vaccin och man kan tjäna några hundralappar om man jämföra priserna mellan privata vaccinationsmottagningar och vårdcentraler/sjukhus. Vilka vaccin och hur många sprutor man ska ta beror givetvis på vart man ska resa, hur man ska resa och hur länge man ska befinna sig i ett område med risksjukdomar. Det är naturligtvis större risk att smittas av en tropisk infektionssjukdom om man reser på landsbygden under enkla förhållanden och under en längre tid än att bo på hotell i en storstad en vecka.

Inför min resa till Sydamerika tog jag en Twinrix-vaccination mot hepatit A och B. Den består av sammanlagt tre sprutor (där var och en kostar drygt 500 kronor) men ger därefter ett skydd i upptill 30 år. Detta kan vara något att fundera på att ta om man vet med sig att man skall resa mycket i livet. Det blir billigare i längden än att ta en gammaglobulinspruta (mot hepatit A/gulsot) så fort man skall resa utomlands.
Man är tvungen att vaccinera mig mot Gula febern och ha ett intyg från vaccinationsmottagningen med sig för att ens komma in i länder som exempelvis Ecuador, Peru och Bolivia. Att sedan vakterna i gränskontrollen aldrig bad att få se mitt intyg en enda gång är en annan historia…

Observera att även om man är vaccinerad ger det sällan ett 100 %-igt skydd! Det gäller att förebygga smittrisken genom att använda myggmedel, långbyxor, långärmat och myggnät när man reser i riskområden.

Var vaksam på att vissa vaccin ger biverkningar! Själv har jag upplevt fruktansvärda mardrömmar efter att ha ätit malariaprofylax (Lariam). Jag har hört från flera personer att de har fått mardrömmar men även kortvariga psykiska problem av just Lariam. Personligen tyckte jag inte att det var värt att fortsätta knapra malariatabletter om resan riskerades att bli förstörd så jag slängde burken. Man skall dock alltid följa läkarens råd.
Det finns idag betydligt snällare tabletter än just Lariam, tala med vaccinationsläkaren vad han/hon rekommenderar.

Magsjuka med diarré är något som tyvärr drabbar en stor del av dem som reser utomlands till tropiskt eller subtropiskt klimat. I backpackerkretsar talar man om "Montezumas hämnd", "Cairo Quick Step", "Delhi Belly" och andra målande beskrivningar.
Nu kan man vaccinera sig mot den vanligast förekommande bakterien som orsakar så kallad turistdiarré, ETEC. Vaccinet heter Dukoral och man dricker två doser med en veckas mellanrum. Tänk dock på att vaccinet, som kostar runt 300 kronor, ger långt ifrån något 100 %-igt skydd (jag vet...). Dukoral ger även ett visst skydd mot kolera.
Det bästa sättet att motverka turistdiarré är att dricka mycket vätska, äta genomstekt eller genomkokt och helst nylagad mat och vara mycket noga med den personliga hygienen (använd alcogel efter toalettbesök).

Skulle du bli sjuk när du kommit hem så sitt inte hos läkaren och förvänta dig att han skall tala om vad som är fel på dig. Tala om för läkaren att du varit utomlands. Tala också om vilket land du varit i och vilka vaccinationer du fått.

För betydligt mer utförlig information, gå in på vaccinationsguiden på www.vaccination.nu eller Sjukvårdsupplysningens hemsida på www.1177.se.


Coola MC-poliser i Lima, Peru...


Fortsättning på mina restips