IRAN - Min reseskildring fortsätter...



Nu närmade jag mig den vackra Khaju Bridge (Khaju Pol). Khaju Pol är uppkallad efter en känd iransk poet som levde på 1600-talet. Bron, som är 132 meter lång, tjänar även som damm och byggdes runt år 1650. Den skiljer sig från de övriga broarna i Esfahan genom att den består av två plan.


Khaju Pols övre plan.

På det undre planet kan man sitta i skuggan eller på trappstegen som leder ner till vattnet. Khaju Pol är den vackraste av Esfahans alla broar och här samlas alltid mycket folk. Jag satte mig under ett av de 23 valven och njöt av den svala vinden som blåste in under bron. I brons södra fäste fanns förr ett tehus men det var nu igenbommat.


Khaju Pol är min personliga favorit bland Esfahans broar.

Efter att ha småpratat lite med några pojkar som ville öva på sin engelska fortsatte jag längs med flodkanten. Jag hamnade i en park där små flickor i lågstadieåldern lekte i en stor lekplats. Alla bar givetvis sjal och sjalarna hade samma färg.

En tjock joggande man stannade upp och var nyfiken på varifrån jag kom. Han undrade vad jag tyckte om Iran och då jag svarade "bra" frågade han om jag verkligen menade allvar. Själv bodde han i USA och gillade inte Iran ett dugg och var här och hälsade på sina släktingar. Om jag ville ha en lugn semester rekommenderade han både Kabul i Afghanistan och Bagdad i Irak innan han skrattande joggade vidare.

Efter ca tre kilometer kom jag slutligen fram till Shahrestan Pol, den äldsta av Esfahans broar. Shahrestan Pol är från 1100-talet men den står på grunden till en mycket tidigare bro. Bron har elva valv och det var inte värt att gå de tre kilometrarna dit. Gillar du gamla broar, ta en taxi annars så strunta i det.
För 6000 rial tog jag en taxi tillbaka till Khaju Pol.


Khaju Pol, Esfahan.

Jag köpte en glass för 2 000 rial och satte mig under ett av valven och lät vinden svalka mig.
Då tehuset under bron var stängt fick jag bege mig till Si-o-Seh Pol. Jag besökte tehuset under det södra brofästet. För 7 000 rial fick jag en tekanna och en vattenpipa med banansmak. Jag satte mig vid ett ledigt bord medan alla iranska männen där inne tittade nyfiket på mig. Det var verkligen en upplevelse att sitta under bron med vattnet porlande bredvid mig. Där under kunde jag sitta i evighet...


Tehuset under Si-o-Seh Pol.

Inget varar som bekant i evighet och inte heller min tepaus under bron. Mitt te tog slut och banansmak i all ära men efter ett tjugotal bloss så var det inte så gott längre. Jag bestämde mig för att vandra vidare, nu till Jolfa, de armeniska kvarteren. Det finns hela tretton armeniska kyrkor och en stor kyrkogård i kvarteren. Trots att Iran är ett muslimskt land så fick armenierna leva ostört i dessa kvarter men hade inte tillträde till Esfahans muslimska centrum.
Jag gick en bra bit och klockan närmade sig 13.00. När jag kom fram till katedralen Vank så var den stängd, typiskt. Det var bara att vända tillbaka mot hotellet. Jag passerade en fotoaffär på Chahar Bagh Abbasi Street där jag lämnade in fyra filmrullar för framkallning. Det skulle ta en timme och kosta 152 000 rial. Under tiden mina filmer framkallades skickade jag iväg några e-mail och kikade in på Aftonbladet hemsida. Att surfa kostade 10 000 rial för en timme.
Jag hämtade sedan mina bilder som punktligt var klara och gick mot mitt hotell. Alldeles utanför hotellet blev jag erbjuden skjuts och guidning till flera sevärdheter utanför stan av en äldre man. Jag sa att jag skulle fundera på saken och skyndade mig upp på rummet för att titta på mina bilder.

Jag blev verkligen nyfiken på vilka platser som den äldre mannen på gatan skulle visa och givetvis vad det skulle kosta. Jag gick ner på gatan igen och han stod fortfarande kvar. För 70 000 rial skulle den gamle mannen, Habib, visa mig "the Shaking Minarets", Fire Temple och krigskyrkogården (mitt eget förslag). Jag satte mig i framsätet på hans gamla Paykan.


Habib i sin Paykan.

Habib körde till Kaladyn som ligger drygt sju kilometer utanför stadskärnan. Här ligger Abu Abdollahs grav. Abu Abdollah var en högaktad dervisch (medlem i ett muslimskt brödraskap) som levde på 1300-talet. Graven är mer känd som Monar Jomban (Shaking Minarets) för lutar man sig hårt mot minaretens innerväggar flera gånger så börjar denna att gunga fram och tillbaka och följs strax efter av minareten på andra sidan taket. Låter som hokuspokus eller som magi men i själva verket beror det på utformningen av taket och minareternas grundkonstruktion. Svängningarna känns i taket och fortsätter till minaretens grund som också börjar svaja, men visst, det är unikt och verkligen en sevärdhet.
Inträdet var 30 000 rial och Habib visade mig platsen. Precis när vi kom fram till byggnaden med de två minareterna klättrade en man upp i den ena minareten och började svänga kroppen fram och tillbaka. Minareten började gunga och strax efter också den andra minareten ca femton meter längre bort. Vi klättrade upp på toppen och tittade närmare på minareterna. Mannen som har som uppgift att klättra upp i minareten och skaka den byter minaret varje halvår för att de på sätt ska hålla längre.
Detta måste vara ett av världens mest udda jobb;
-"Hej, vad jobbar du med då?"
-"Jo, jag har efter flera års studier och praktik avancerat till förste minaretskakare".


Monar Jomban med sina två "skakande" minareter.

Vårt nästa mål var Ateshkadeh-yé Esfahan (Fire Temple) en och en halv kilometer längre österut. Detta tempel var en gång i tiden ett så kallat Eldtempel där zoroastrier förvarar den heliga elden. Zoroastrismen är en 3000 år gammal religion som finns främst i Iran och Indien. Utövarna, zoroastrierna, ser elden som något mycket heligt och den får aldrig slockna. I alla nutida tempel finns en evigt brinnande låga, i eldtemplet i Yazd brinner en eld som sägs ha hållits vid liv i 1600 år!
Zoroastriernas symbol med örnen med sina utbredda vingar snodde Hitler rakt av.
Jag betalade inträdet på 20 000 rial och började klättringen upp till toppen. Det var en tuffare klättring än det såg ut men det visade jag inte. Från toppen hade man en perfekt utsikt över Esfahan och dess omgivningar med Zayandehfloden och grönskande trädgårdar. Jag tog flera kort och njöt av utsikten en stund.


Eldtemplet Ateshkadeh-yé i Esfahan.

Vägen tillbaka till Esfahan åkte vi längs en vacker väg längs floden. Vi passerade enorma fruktträdgårdar och grönsaksfält. Flera grönsaksodlare stod i vattnet och rengjorde sina varor.


Grönsaksodlare tvättar sina rädisor i floden.

Habib svängde in på en smal och dålig väg och stannade framför några tält precis vid vattenkanten. Framför tälten stod en stor gryta på en eld. I grytan låg mattor som färgades och sedan sköljdes rena i floden. Mattorna såldes sedan på basaren. Habib pratade lite med gubbarna som färgade mattor innan vi åkte vidare.

Vi passerade stora blomsterodlingar och ett stort tält med ett enormt nät ovanför. Detta var the Bird Garden med massor av olika fåglar.

Vårt nästa mål var krigskyrkogården Golestan-é Shohada, med krigsoffer från Iran-Irakkriget. Detta är givetvis ingen turistattraktion utan en kyrkogård så visa vördnad och respekt. Fotografering är inte förbjudet men det är dumt att skylta med kameran.
Jag slogs av de oändliga rader med porträtt på stupade soldater och civila som stirrade på mig från sina ramar ovanför dess gravar. De långa raderna verkade aldrig ta slut, så fort vi lämnade ett gravområde dök ett annat upp. Det kändes verkligen olustigt att se hur många unga pojkar som stupat i Irak-Irankriget, några var så unga som fjorton år.


Några av de oändliga rader med fotografier på stupade
soldater på krigskyrkogården i Esfahan.

Bara från Esfahan dog över 23 000 människor under kriget. De första åren stred man i skyttegravar men efter några år blev man mer otålig och besatt och började bomba städer. Många civila dog på båda sidor under dessa bombardemang.
Den iranska armén antog så unga pojkar som fjortonåringar för stridande befattningar. Det behövs inte många kilon eller veckor för att lära en soldat att trampa på en mina. De unga pojkarna skickades i regel först ut på minfälten.
Många civila som studenter och lärare tog värvning, sådana som aldrig hållit i ett vapen tidigare eller hade någon som helst militär träning. Efter några veckors utbildning på en Kalashnikov skickades de till fronten, få kom levande tillbaka.

Under kriget skedde flera massangrepp utförda av barnsoldater, främst från den iranska sidan. Barnsoldaterna användes som levande minröjare eller attackerade i vågor vilket orsakade stor psykisk påfrestning på de irakiska soldaterna då barnlik efter barnlik hopade sig framför dem. Man beräknar att så många som 95 000 iranska barnsoldater stupade i konflikten...
Iran-Irakkriget är ett av de grymmaste och mest brutala krigen sedan andra världskriget. Under de åtta år kriget pågick dog uppskattningsvis mellan 500 000 och en miljon människor, mellan en och två miljoner skadades och över 80 000 togs som krigsfångar.

Jag tyckte Habib var en utmärkt guide och chaufför. Han pratade engelska mycket bra och han frågade om jag ville ha en guidning även imorgon. För samma pris skulle han visa mig det nya Zororastiska templet, Vank-katedralen och andra sevärdheter i Esfahan. Vi bestämde träff klockan 09.00 utanför hotellet nästa dag.
Jag frågade Habib om han visste någon bra och prisvärd restaurang i närheten av mitt hotell. Jag blev tipsad om Shahrzad Restaurant och Habib körde mig dit. Jag var nöjd med guidningen och betalade Habib lite mer än de 70 000 vi kommit överens om och gick uppför trappan till restaurangen. Jag klev in i en stor matsal som var otroligt utsmyckad. Interiören påminde mer om ett kungligt palats än en restaurang. Detta måste vara en av de dyraste restaurangerna i hela Esfahan, tänkte jag.
Det fanns bara ett iranskt par i hela restaurangen och en kypare visade mig till ett ledigt bord. Jag sjönk ner i en skön soffa längs ena kortsidan och fick menyn. Priserna var faktiskt helt okej, trots att restaurangen var en av de vackraste jag någonsin sett.
När kyparen försvunnit kom strax hovmästaren i kostym och frågade vad jag önskade att äta. Jag frågade om deras mixed kebab men han skakade på huvudet och sa att kebab kunde jag äta var som helst i Iran, här skulle jag äta något speciellt. Han rekommenderade deras Chelo Fesenjan (chelo= ris), som faktiskt var billigare än kebaben. Kändes bra då han verkligen ville att jag skulle få en smakupplevelse hellre än att de skulle tjäna några extra rial på mig.


Shahrzad Restaurant i Esfahan.

Jag beställde in fesenjan (kyckling i valnötsås) med ångkokt ris, sallad och oliver. Jag sa att jag kunde skippa oliverna men hovmästaren insisterade och sa att jag inte skulle ångra mig.
-”De här oliverna kommer du att tycka om”, sa han innan han försvann bort mot köket.
Vid bordet bredvid satt en barnfamilj och mannen i familjen frågade mig varifrån jag kom. Han jobbade på en TV-station i Teheran och skulle vara på en konferens i Esfahan. Han var tydligen känd för alla kyparna tittade nyfiket på honom och några kom fram och ville prata med honom. Kul att ha träffat en iransk B-kändis.

Maten kom in och det var det godaste jag ätit under denna resa, verkligen utsökt! Till och med oliverna smakade bra. Jag blev uppassad hela tiden och restaurang Shahrzad kan jag verkligen rekommendera, ligger på en tvärgata till Chahar Bagh Abbasi Street. Notan gick på 31 500 rial (knappt 35 kronor), inklusive två läsk!
Mätt och belåten gick jag tillbaka till mitt hotell.

Nästföljande morgon lämnade jag in en påse med mina smutskläder till städtanten på hotellet.
Städtanten skulle ha 30 000 rial för att tvätta några t-shirtar och underkläder. Jag åt frukost och mötte sedan min guide Habib nere på gatan prick klockan 09.00.
Jag hoppade in i Habibs gamla Peykan och han körde till det nya zoroastiska templet i Esfahan. Man var tvungen att lämna skorna utanför och ta på sig sandaler som fanns att låna vid ingången. Väl inne i templet måste man ha en liten tygmössa på huvudet. Habib visade mig runt i templet, visade evighetslågan och berättade mer om denna fascinerande religion.


Zoroastiskt tempel i Esfahan.

Vi fortsatte guidningen med ett stopp vid Cathedral Vank i de armeniska kvarteren i Jolfa. Jag hade besökt platsen dagen före men då var det stängt. Inträdesavgiften var givetvis 30 000 rial. Spara biljetten! Den måste uppvisas för att få tillträde till museet. Vankkatedralen (Kelisa-yé Vank) byggdes mellan 1606 och 1655. Målningarna inne i kyrkan är i mycket gott skick och föreställer händelser i bibeln. Några målningar föreställer tortyr och de är i magstarkaste laget. En enorm väggmålning föreställer himmelen och helvete och efter att ha sett den målningen gör man bäst i att vara en snäll människa. Tyvärr får man inte fotografera inne i kyrkan men målningarna gav ändå ett bestående intryck. Utanför kyrkan står ett högt klocktorn.

Jag och Habib gick till museet som låg inom området. Jag visade upp biljetten som jag hade köpt tidigare. Museet innehöll bl.a. en tryckpress från 1841, gamla böcker och biblar, smycken och gamla armeniska klädesplagg. Det jag fann mest intressant var en målning av Rembrant (!) och vad som sägs är världens minsta bok med psalmer på olika språk, bl.a. "Fader vår" på svenska. I ett mikroskåp kunde man titta på ett hårstrå med en bibelvers inskriven, helt otroligt! Någon måste ha varit väldigt rastlös.
I en del av museet fanns det fotografier och korta filmsekvenser från den turkiska massakern på uppskattningsvis 1,5 miljoner armenier mellan åren 1915 till 1921. Massakern startade den 24 april 1915 och varje år detta datum högtidshålls denna dag med stora demonstrationer och tusentals armenier samlas runt en minnesplats på kyrkområdet.

Efter stoppet i Vankkatedralen körde Habib mig till ett välbevarat s.k. "duvtorn" (Pigeons Tower) i norra Esfahan. Man använde förr duvtornen för att samla upp duvskit för att använda det som gödsel. Detta duvtorn hade drygt 10 000 håligheter med plats för 20 000 duvor. Mycket skit blev det...
Duvtornets utsida hade en sektion på fasaden som var helt slät. Detta var för att förhindra att ormar (som faktiskt är mycket bra klättrare) kunde ta sig in. Då ormarna nådde den släta sektionen fick de inget fäste och trillade ner. Duvtornet vi besökte var ca 400 år gammalt och används inte längre mer än som turistattraktion. Jag och Habib gick omkring en stund i tornet och försökte att undvika att få duvskit på oss. Det bodde fortfarande hundratals duvor i tornet. Jag klättrade upp på toppen och tog lite kort.


Ett Pigeons Tower i Esfahan.

Som avslutning på guidningen ville Habib visa mig några av Esfahans mest kända minareter. Första stoppet var minareten vid Ali-moskén (Monar-é masjed-é Ali). Denna minaret är med sina 48 meter den högsta minareten i Esfahan och syns på långt håll. Minareten är från sent 1100-tal men står ståndaktigt än i dag.
Minareten användes förr som fyrtorn för att leda öknens skepp (kamelkaravanerna) i hamn. Moskén byggdes senare, år 1522. Nästa minaret jag blev visad var Monar-é Sereban (Sereban = kamelägare/kamelryttare). Denna minaret ligger på en liten öppen plats i Jubareh (de gamla judiska kvarteren). Moskén lutade oroväckande och hade nu en byggnadsställning runt om för att förhindra att den välte. Minaret tros vara byggd runt 1130.


Monar-é Sereban.

Inte långt från Monar Sereban ligger Monar-é Chehel Dokhtaran (Minaret of Forty Virgins) från 1107. Den består av två minareter som var och en är 21 meter hög.

Jag betalade Habib för guidningen och gick mot Emam Khomeini Square. Jag sprang givetvis på en av mattförsäljarna som jag mött tidigare. Han undrade varför jag inte dykt upp och köpt någon matta. Det kan ju du fundera vidare på, tänkte jag och fortsatte. Jag köpte en stor påse med pistagenötter för 10 000 rial och gick in i basaren. Hann gå omkring i två timmar innan de stängde. Gick ut på torget igen och satte mig utanför Emam Mosque för att skriva lite i min resedagbok och knapra pistagenötter.

Flera nyfikna iranier kom fram och ville prata. Snart var det ett trettiotal iranier som stod runt mig och lyssnade på mig och de två andra som kunde engelska. Jag ville helst sitta i lugn och ro men jag hade valt helt fel ställe. På min väg tillbaka lämnade jag in två filmrullar och surfade en timme medan de skulle bli klara. Försökte växla pengar men alla banker var stängda. Jag lärde mig att det bästa var att växla en större summa pengar några få gånger än småsummor hela tiden. Bankerna envisades bara med att vara stängda då jag behövde växla.

Jag gick ut på stan runt sjutiden på kvällen. Det var fullt med folk på gatorna och de flesta tittade nyfiket på mig men ingen stannade mig eller försökte starta en konversation. Det var dock vanligt att unga killar ropade "Hello, Mr!" efter mig men de vågade sällan stanna kvar och prata.
Jag passerade en restaurang och klev in. Jag satte mig vid ett ledigt bord (hela restaurangen var full med lediga bord) och beställde in Chelo Kebab och läsk. Jag älskar kött och bra kebab går att få tag på i hela Iran.


Kebab är ett måste i Iran.

Jag är inte kräsen när det gäller mat på mina resor och maten brukar det sällan vara något fel på. Även här smakade maten bra och notan gick på 28 000 rial. När jag skulle betala räckte jag fram 30 000 rial. Jag fick tillbaka 10 000 med ett leende och orden; "It's enough"...
- Merci!, svarade jag och gick tillbaka mot mitt hotell.

Jag satt en stund vid torget mitt emot Abassi Hotel och skrev lite i min resedagbok. Här var det ingen som kom fram och jag fick sitta helt ostört...

Jag skulle upp tidigt nästa dag och möta Habib klockan 07.30 utanför hotellet.

Yazd

När min alarmklocka väckte mig klockan 06.30 var det onsdagen 7 maj. Jag checkade ut och betalade 45 dollar för mina tre hotellnätter (3x15 dollar).
Jag ställde mig på gatan utanför hotellet och väntade på Habib. Idag skulle han köra mig till Yazd, 31 mil sydöst om Esfahan via Chak Chak.

Efter en dryg timmes bilfärd stannade vi till vid vägkanten och åt frukost i skuggan under några fruktträd. Frukosten bestod av ett stort runt bröd som vi delade i små bitar. På brödbitarna lade vi sedan gurka, tomat, rå lök och vit ost. Smakade utmärkt med varmt te till.


Frukost vid vägkanten.

Jag var nöjd med Habib som guide, han kunde engelska och var mycket kunnig. Hans son bodde och studerade i Yazd så vi skulle få bo en natt i hans lägenhet.
Habib plockade några små gröna frukter från träden och gav mig. Jag har ingen aning om dess namn men man knäckte dom och åt den vita kärnan. Smakade inget vidare men jag höll god min.

Vi fortsatte nu på en oändligt lång tvåfilig motorväg. Femtio till hundra meter på vänster sida låg en annan tvåfilig väg där den mötande trafiken åkte. Trots detta så sker det mycket olyckor på denna väg. Vi såg flera lastbilar som låg omkullkörda i diket, helt eller delvis demolerade.


Ett av flera demolerade fordon på vår väg.

Vi passerade små samhällen och byar och Dasht-é Kaviröknen tog mer och mer över landskapet. Till slut var det bara öken och berg så långt man kunde se. Några dromedarer gick vid vägkanten och betade ostört.

Här och var såg det ut som nyfallen snö på marken. Det var saltvatten som trängt upp ur jorden, förklarade Habib. När vattnet sedan avdunstat låg saltet kvar. Vi stannade en stund och jag tog lite kort och smakade sedan på saltet. Det smakade salt...


Raksträcka i den torra Dasht-é Kaviröknen.

Habib fortsatte mot Chak Chak som är en av zoroastriernas heligaste platser. Vägen var inget vidare bra och fjädringen på Habibs Peykan var nära att ge upp. Trafiken bestod nu bara av stora dieselspyende lastbilar som virvlade upp enorma sand- och grusmoln efter sig.
Till slut var vi framme vid Chak Chak. Detta zoroastriska Fire Temple ligger högt uppe på en brant klippa, drygt 50 kilometer norr om Yazd. Vi parkerade bilen nedanför och klättrade upp, det var ganska jobbigt i värmen.
Utsikten över öknen och de höga bergen var mäktig. Det kostade inget att besöka templet som i mitt tycke inte var så värst intressant. Kul att ha besökt platsen men inget mer.
Chak Chak samlar årligen tusentals pilgrimer för en årlig högtid som varar i tio dagar.


Chak Chak ute i Dhast-é Kaviröknen.

Efter en kort guidning i templet fortsatte vi mot Yazd. I öknen såg jag flera mindre tornados och Habib sa att det var mycket vanligt med tornados i dessa trakter.
Vi hade åkt en bra bit och började bli hungriga. Vi stannade till vid ett långtradarfik och beställde in grillad kyckling, ris och läsk.

Jag och Habib fortsatte de få kilometrarna in till Yazd. Yazd är en av de äldsta städerna i världen och ligger mellan de två stora öknarna Dasht-è Kavir i norr och Dasht-é Lut i söder.
Marco Polo passerade Yazd på sent 1200-tal och beskrev staden som en blomstrande stad och ett center för handel. Yazd har den största populationen av zoroastrier i hela Iran.
Staden är även känt för sina "badgirs" (inte "bad girls") som är gamla luftkonditioneringsanordningar. De finns på taken till de flesta äldre husen i Yazd, särskilt i gamla stan. De må vara primitiva men de svalkar skönt i den iranska sommarvärmen.

Vi åkte genom Yazd och hamnade i utkanten av stan. Habibs son bodde nära universitet men var bortrest, hans två vänner som bodde i samma lägenhet släppte in oss. Jag och Habib vilade en stund innan vi tillsammans med de två inneboende åkte till Dakhmeh-yé Zartoshtiyun (Towers of Silence) utanför stan. Dessa två torn ligger på toppen av varsin kulle och här förvarande man förr sina döda. Den döda kroppen placerades i en sittande position sedan lät man rovfåglar ”ta hand om” kroppen. En präst stannade vid den döda kroppen för att se vilket öga rovfåglarna pickade ut först. Det sades att om en rovfågel började hacka på det högra ögat skulle själen få det bra medan det vänstra ögat symboliserade ett sämre öde för själen.

Efter besöket i Tower of Silence åkte vi till Amir Chakhmaq Square. Vi parkerade på gatan alldeles bredvid torget och beskådade den ståtliga Amir Chakhmaqbyggnaden. Denna byggnad är en s.k. "takieh", en byggnad som används vid högtidshållandet av Emam Hosseins död som sker varje Moharram (första månaden i den muslimska månkalendern).
Amir Chakhmaqbyggnaden har tre våningar, två höga minareter och rymmer faktiskt en liten basar. Framför byggnaden finns en liten trädgård med pooler och fontäner. Här samlas alltid mycket folk på kvällarna.


Amir Chakmaqkomplexet i hjärtat av Yazd.

Vi åkte och handlade mat och stannade på tre olika ställen. Istället för att ha en supermarket med alla varor man behöver var vi tvungna att först åka till en affär med frukt och grönsaker, ett annat ställe som sålde bröd och ett tredje som sålde kött. Besvärligt men betydligt mycket roligare.

Tillbaka i lägenheten fick jag vila medan de övriga tillredde maten. Jag bjöds till bords, men de hade inget bord utan man satt på en matta på golvet med all mat i mitten. Man tog för sig av det man ville ha. Vi satt en bra stund och pratade och åt. Det var trevligt. De två inneboende i lägenheten var studenter och de var mycket nyfikna på mig, mitt land och mitt sätt att leva.

Nästa dag klev jag och Habib upp tidigt. Vi åt frukost som stod klar när jag klev upp. Idag skulle vara den sista dagen som Habib skulle guida mig. Jag behövde växla pengar och vi åkte till Amir Exchange som rekommenderades i min guidebok. Växelkursen var riktigt dålig (8 000 rial/dollar) och jag sa att jag hellre letade upp något annat ställe. Tjockisen bakom disken på Amir Exchange skrattade och sa att detta var det enda stället i Yazd som växlade pengar. Jag flinade tillbaka och frågade om han hört talas om ordet "bank". Bankerna har ännu lägre kurs, fortsatte tjockisen.
Jag bad Habib att köra mig till närmaste bank. Det är inte alla banker som växlar dollar. Jag gick in i en stor bankbyggnad och det stod på engelska "Foreign Exchange" men de växlade inte pengar.
Hamnade till slut på en bank som ville växla mina dollar, med betydligt bättre kurs än hos tjockisen på Amir Exchange. Jag växlade in 300 dollar och fick 243 stycken 10 000-sedlar och lite småväxel. Det var en rejäl hög med pengar och det fanns ingen möjlighet att gömma sedelbuntarna i någon säkerhetsficka utan de fick ligga i min väska. Jäklar vad koll jag hade på min väska efter det.

Senare samma dag tog Habib mig till de äldsta kvarteren i Yazd. Vi parkerade utanför Jameh Mosque och klev in. Jag hade redan plockat fram 30 000 rial för inträdet men till min stora förvåning så kostade det inget att besöka moskén.
Jameh Mosque i Yazd är från 1300-talet och består av en mycket hög port med två höga minareter. Inne på gården finns en smal gång som leder ner till en qanat, en underjordisk vattenreservoar.


Två kvinnor ber inne i Jamehmoskéen i Yazd.

Från Jameh Mosque gick vi vidare in i de trånga smala gatorna i Yazd äldsta kvarter. Husväggarna bestod av gulgrå soltorkad lera och hade inga fönster ut mot gatorna, bara en liten port. Det var inte mycket folk ute så det kändes som om hela stället var övergivet.
Vi passerade en liten port som stod öppen, detta var Mahmoudi House.
Byggnadsarbetare höll på att restaurera byggnaderna runt omkring men jag fick komma in och titta. Mahmoudi House är ett av två hus i området som bevarats som museum. Det finns ingen skylt på utsidan så det var en slump att vi passerade rätt port.

Vi fortsatte och hamnade nu utanför Alexander's Prison. Detta fängelse lät uppföras av Alexander den Store och var på sin tid mycket ökänt. Jag köpte en biljett för 30 000, som också gav mig tillträde till Tomb of the 12 Emams två stenkast därifrån. Alexander Prison var faktiskt en besvikelse, inget märkvärdigt alls faktiskt. Likaså Tomb of the 12 Emams kändes helt onödigt då ingen av de tolv imamerna är begraven här...

Ett ställe som jag däremot gillade var Khan-é Lari (House of Lari). Detta välbevarade hus är från mitten av 1800-talet och tillhörde en förmögen familj handelsmän. Huset har vackra fönster, trädörrar med vackert smide och en vacker innergård med en grund bassäng.


Khan-é Lari (House of Lari) i Yazd.

Inträdet var 15 000 rial och biljetten gav mig även tillträde till några av rummen. Ett rum var utsmyckat med vackra tavlor och målningar på väggarna och i taket och stora delar täcktes av glasmosaik, otroligt vackert!


Vackra målningar i Khan-é Lari.

Det var över 35 grader varmt i skuggan och solen stod högt på himlen. Mitt medtagna vatten var sedan länge pissljummet men det gjorde inget då en flaska Zam Zam-läsk kostade 650 rial (drygt 60 öre).
Både jag och Habib var trötta och hungriga efter att ha gått runt ett par timmar. Vi lyckades till slut hitta vägen tillbaka till bilen och Habib skulle köra till en bra restaurang i basaren.

Hamam-é Khan (även känt som Chaykhuneh-yé Sanati) är en restaurang i ett tidigare traditionellt badhus. 
En lång vacker hall ledde ner till restaurangen. Det fanns en mindre matsalsdel där det endast serverades te och vattenpipa och en större matsal där det även serverades mat. Vackra små pooler fanns vid sidorna och några burfåglar kvittrade från sina alldeles för små burar.


Hamam-é Khan Traditional Restaurant , Yazd.

Jag och Habib satte oss på en upphöjning med mjuka kuddar. Det fanns bord och stolar men jag ville äta traditionell iransk mat på traditionellt sätt.
Vi beställde in två olika rätter, Broth (kikärtor med kött och potatis) och Abgusht som vi båda åt ifrån. Abgusht är en röra med kött, potatis och ärtor i sås som serveras i en keramikkruka (dizi). Man får en mortel och pressar sedan maten till en röra i krukan. Röran lägger man sedan på små brödbitar och smakar verkligen jättegott.
Några studenter kom fram när vi åt och frågade varifrån jag kom. De undrade också varför jag som turist åt iransk mat. Jag svarade att är jag i Iran vill jag äta iransk mat. De blev mycket belåtna då jag sa att jag var väldigt förtjust i iransk mat.
Efter maten beställde vi in te och vattenpipa. Notan gick på 28 000 rial.


Storslagen vy över Yazd gamla kvarter.

Habib skulle åka tillbaka till Esfahan på eftermiddagen och sa att jag kunde stanna ytterligare en natt i hans son lägenhet. Lägenheten låg i utkanten av centrum och jag skulle vara tvungen att ta taxi så fort jag skulle någonstans. Jag betalade hellre lite extra för att bo mer centralt. Jag fixade rum på Hotel Amir Chakhmagh för 50 000 rial/natt för ett dubbelrum då enkelrummen var fulla. Dusch och WC fanns i korridoren.
Jag betalade för rummet och åkte sedan till bussterminalen och köpte en bussbiljett till Kerman för imorgon, den kostade 11 000 rial.

Med min nyinköpta bussbiljett och rumsnyckeln i fickan åkte vi tillbaka till lägenheten för att hämta upp min ryggsäck. Jag och Habib hade tidigare kommit överens om att han skulle köra mig till Chak Chak och Yazd för 40 dollar. Sedan tillkom ju givetvis kostnader för hans guidning i Yazd. Jag sade adjö till Habib...

Jag bar upp min ryggsäck på rummet och packade upp. Rummet var litet och bestod av en dubbelsäng, en liten byrå och en spegel. Bakom de två fönstren med fönstergavlar fanns en tegelvägg! Snacka om havsutsikt.
Jag funderade på hur många gånger jag suttit under en surrande fläkt i ett litet smutsigt rum på ett halvtaskigt hotell någonstans i världen.
Jag var orakad, smutsig och luktade säkert inte hallon men jag var nöjd och lyckig. Allt hade gått smidigt och jag hade mycket kvar att se och göra. Jag såg över mina finanser och det var en positiv överraskning. Jag hade gjort av med betydligt mindre än jag hade planerat och det gjorde ju inget, tvärtom.


Jag hade en otrolig utsikt från mitt rum...

Jag gick ut igen runt 16.00. Det blåste ordentligt och sand och grus som virvlade upp i ögonen. Jag gick mot Jameh Mosque där det skulle ligga ett ställe man kunde få använda Internet. Jag kom fram till Y@zd Internet Café men de öppnade inte förrän klockan 17.00. För att slå ihjäl en timma gick jag in i Jameh Mosque igen. Bara för att det var gratis var jag ju tvungen att gå in två gånger, tänkte jag.
Det var svårt att hitta någonstans att ta skydd från sanden som envisades med att virvla in i ögonen och munnen.

Tio över fem klampade jag in på Internet Caféet. Jag surfade i knappt tjugo minuter och betalade 3 000 rial.
Jag fördrev resten av dagen på basaren. Köpte två strutar med mjukglass för endast 700 rial styck. Det var svårt att bränna pengar men jag gjorde så gott jag kunde.
Passerade en liten restaurang där jag beställde en "sandwich" (som i Iran är en baguette med kött och sallad) och en 30 cl läsk för 5500 rial.

Tillbaka på mitt rum blev det strömavbrott, det blev helt becksvart. Som vanligt hade jag min MagLite-ficklampa inom räckhåll och gick ut i den mörka korridoren. Flera barn grät men slutade då det tändes stearinljus i korridoren. Jag gick ut på gatan och hela kvarteret och Amir Chakhmaq Square var nedsläckt. Det dröjde inte mer än tio minuter så var strömmen tillbaka igen men det var en speciell känsla då allt var kolsvart.
Jag lämnade aldrig in mitt pass i receptionen så jag behövde inte krångla med det tidigt nästa morgon. Jag gick och lade mig.

Nästa morgon klev jag upp 05.30. Tog en taxi till bussterminalen för 10 000 rial, orkade inte pruta. Jag skulle nu åka buss till Kerman, ca 38 mil sydöst om Yazd. Bussen som skulle avgå 06.30 var en Mercedes Benz. De har ingen AC men är betydligt billigare än Volvobussarna.
Att det inte fanns AC gjorde absolut ingenting då sätena var mycket skönare och man hade mer benutrymme på dessa bussar. Blir det varmt är det bara att öppna sidofönstret så svalkar det skönt.

Kerman

Jag anlände till Kerman runt 12.00. Kerman ligger nedanför Payehbergen som ger skydd från öknen Dasht-é Lut. Staden ligger knappt 40 mil från gränsen till Afghanistan. Narkotikasmuggling sker i gränsområdet och det har hänt att turister och västerlänningar blivit kidnappade.
Under 1999 kidnappades turister vid två tillfällen, de släpptes senare oskadda. Jag blev varnad för att resa själv i områdena som gränsade till Afghanistan.
Den iranska polisen och myndigheterna har satt in stora resurser på att stoppa smugglingen i området.

Jag tog en taxi till Akhavan Hotel, betalade 10 000 rial till föraren men fick tillbaka 5 000. Det verkade bli billigare ju längre bort från Teheran jag kom.
Jag klev in i lobbyn och hörde mig för om priset. Jag bjöds på te och lyckades förhandla mig till ett dubbelrum med AC, TV, kylskåp, WC och dusch för 16 dollar/natt. Ordinarie pris var 40 dollar/natt.
Jag fick rum 232 och rummet var riktigt lyxigt. Jag packade upp och hoppade sedan in i duschen, jäklar vad skönt det är att duscha när man suttit flera timmar på en buss.


Akhavan Hotel i Kerman.

Jag gick ner till receptionen och frågade vad de kunde föreslå att jag skulle göra idag. Det var fredag och alltså muslimernas helgdag då det mesta är stängt. Mannen i receptionen tipsade mig om grannstaden Mahan och dess trädgårdar m.m. Jag gick iväg mot Azadi Square där jag kunde ta en taxi till Mahan.

En ung student kunde köra mig till Mahan för 30 000 rial. Det hade varit betydligt billigare med minibuss men 30 000 var inte så mycket pengar. Mahan ligger knappt fyra mil från Kerman.
Den unge studenten sa på dålig engelska; "I don't speak english very carefully". Jag bet mig i tungan, log och sa att jag förstod vad han sa.
Det regnade på vägen till Mahan men när vi kom in i stan slutade det. Tunga mörka moln drog hotfullt förbi och jag hoppades att solen snart skulle komma fram.
Han släppte av mig utanför Prince Garden (Bagh-é Shahzade). Jag betalade det obligatoriska inträdet på 30 000 rial.

Längst in i trädgården låg ett vitt palats och framför palatset fanns vattenfyllda grunda bassänger i terrasser. Trädgårdarna i Bagh-é Shahzade är från 1873 och är en grönskande oas omgiven av torr öken. En restaurang är nu inrymt i palatset och det finns även uteserveringar på sommaren.
Det var fullt med folk som tillbringade sin lediga dag i de gröna trädgårdarna. Jag tog mig runt på baksidan och satte mig på en bänk. Tre studenter kom fram och ville prata. De var trevliga och vi pratade en stund.
På väg ut igen blev jag stoppad av en ung tjej som frågade om jag kunde fotografera henne tillsammans med hennes kompisar. När kortet var taget frågade hon varifrån jag kom och vart jag skulle. Jag sa att jag skulle vidare till nästa sevärdhet, Aramgah-é Shah Nematollah Vali, inte långt från Bagh-é Shahzade. De skulle också dit och de erbjöd mig skjuts. Merci!

Ali hette killen som körde. Han hade fått låna sin pappas KIA Pride och var mycket stolt. KIA Pride monteras i Iran men motorn tillverkas i Korea. Detta är efter Peykan det vanligaste bilmärket i Iran. I baksätet satt tvillingarna Sarah och Samira och deras väninna som jag aldrig uppfattade namnet på.
Vi stannade utanför Aramgah-é Shah Nematollah Vali som är en grav efter en helig man. På platsen finns också en moské. Inträdet var 20 000 rial för mig och 2000 rial för mina nyfunna iranska vänner.
Komplexet härstammar från 1400-talet med flera tillbyggnader från 1700-talet. Det finns sju gamla trädörrar som är vackert utsmyckade och välbevarade. Det lilla bönerummet är sevärt för sina vackra målningar som föreställer olika symboler och verser från koranen.


Aramgah-é Shah Nematollah Vali i Mahan.
I förgrunden syns två badgirs, gamla luftkonditioneringanordningar.

Jag frågade en vaktmästare om jag fick klättra upp på taket, det var inga problem. Vaktmästaren låste upp en dörr som var försedd med hänglås. Ali följde också med upp och jag tog några fotografier. Tröttnade fort och vi bad att bli utsläppta. När vi gick ut försökte en ung iransk pojke att få komma upp på taket men blev genast stoppad av vaktmästaren. Det verkade bara vara turister och deras guider/vänner som fick tillträde. Det var väl inte mer än rätt då man som turist får betala tio gånger mer än en iranier i inträde.


20 000 rial för utlänningar och 2 000 för iranier...

Ali och de tre tjejerna studerade i Kerman och frågade om jag ville ha skjuts tillbaka till mitt hotell. Ali körde i 120 km/h och vi lyssnade på iransk musik.
Väl framme utanför mitt hotell erbjöd jag Ali bensinpengar men han vägrade att ta emot dem. Istället sa han att de ville ta med mig på restaurang senare på kvällen. Klockan halv åtta var en bra tid och de lovade att hämta upp mig utanför hotellet.

Klockan halv åtta gick jag ut på gatan och väntade på mina nyfunna vänner. De dök upp en halvtimma senare och ursäktade sig en bra stund innan jag fick hoppa in i taxin. Vi åkte till en restaurang där vi skulle träffa fler personer. Det var till slut nio personer och jag runt ett stort bord. Jag fick svara på massor av frågor om Sverige, mig själv, min familj, flickvän, arbete m.m. De var mycket nyfikna och blev jätteglada då jag ville ha iransk mat, själva beställde de pizza... Jag åt yoghurt med vitlök, kikärtor och lammkött.
Jag hade en jättetrevlig kväll.
De betalade notan och sa att jag var deras gäst. De bjöd även på taxiresan tillbaka till mitt hotell. Merci!


Nyfunna vänner i Kerman.

Väl tillbaka till hotellet ringde jag min flickvän. Det var skönt att höra hennes röst. Det var skitdyrt att ringa från hotellet men det var värt varenda rial...

Följande dag var en lördag och jag åt frukost på hotellet. Jag tog en taxi till basaren Ganjali Bazaar, för 4000 rial. Jag gick genom hela basaren ända fram till Shohada Square.


Ganjali Bazaar, Kerman.

Väl där köpte jag en apelsinläsk för 500 rial, knappt 50 öre!
En man dök upp från ingenstans och satte sig bredvid mig. Han gav mig dåliga vibbar omgående. Han började ställa sig in och sa att vi skulle se på sevärdheter tillsammans. Då jag förklarade att jag inte var intresserad och ville upptäcka saker på egen hand blev han sur, blängde elakt på mig och försvann. Skönt, tänkte jag och drack upp min läsk.
Jag tycker om att resa och upptäcka saker på egen hand och i min egna takt. Kanske missar jag mycket på detta sätt men jag har ändå valt att resa så och trivs utmärkt med det.

Jag ville besöka Jameh Mosque som skulle ligga i närheten men kunde inte hitta dit. Jag gick fram till en man på gatan och frågade om vägen. Han pekade ut moskén på min karta och undrade sedan varifrån jag kom ifrån. Då jag svarade ”Sweden”, sa han på svenska; ”Va fan! Är du svensk?!”.
Han hette Siroos och hade bott i Göteborg i flera år, bara ett stenkast från min nuvarande lägenhet. Världen är bra liten...
Siroos hade inte pratat svenska på nästan sex år då han flyttade tillbaka till Iran efter nästan tolv år i Sverige. Han visade mig både Jameh Mosque som höll på att restaureras och Moshtari-yé Moshtaq Ali Shah som är ett mausoleum. Vi gick in i Moshtari-yé Moshtaq Ali Shah men det var inte vidare intressant. Jag och Siroos satt en stund i mausoleets trädgård och pratade. Han ville höra om Sverige och jag ville höra om Iran.


Siroos och jag i Kerman.

Vi gick omkring en stund i basaren och Siroos köpte en tygflagga till min ryggsäck. Sedan skjutsade han mig på hans motorcykel till hans kompis lilla glassbar där jag bjöds på faloodeh med mintsmak. Efter glassen fick jag skjuts tillbaka till hotellet. Vi bestämde att ses senare på kvällen.

Mannen i receptionen, Ali, hjälpte mig att boka bussbiljett till Bam till morgondagen.
Siroos dök senare upp med sin flickvän och hennes väninna. Vi åkte och köpte pizza som vi åt hemma hos Siroos. Det blev sent och vi skildes åt.


Azadi Square i Kerman.

Nästa morgon åt jag en stadig frukost och tog sedan en taxi för 10 000 rial till bussterminalen. Min förbeställda bussbiljett kostade 7000 rial. Jag ställde mig på gårdsplanen och väntade på min buss. Efter en stund kom det fram en iranier i min ålder och frågade efter mitt pass. Jag undrade varför han ville titta på det och han sa bara att han kom från ”the Government” och att jag var tvungen att visa honom det.
Jag sa: ”Piss off!” och gick därifrån.
Chansen att han var från någon statlig myndighet eller polis var minimal då jag av erfarenhet visste att iranska polismän inte kan många ord på engelska. Då han inte visade någon legitimation så var han bara ute efter att antingen sno mitt pass eller pressa mig på pengar. Jag hade blivit varnad tidigare för personer som utgav sig för att vara polismän.
Ett par saker att tänka på är att aldrig visa pass eller pengar på gatan för vare sig uniformerad eller civilklädd polis. Be att få följa med till polisstationen istället. Skulle en person påstå sig att vara en civilklädd polisman be denne att visa legitimation eller identitetshandlingar och påkalla uniformerad polis. Chansen att en polis skulle vara intresserad av dig är minimal om du inte begått något brott. Det samma gäller bilar där personerna i bilen påstår sig vara poliser och ber dig att kliva in, vägra och be dem istället påkalla uniformerad polis. I 99 fall av 100 försvinner de iväg i en rivstart.
Bussen dök upp och jag lämnade Kerman och den skumme killen bakom mig. Bussen gjorde flera stopp då det klev på bananförsäljare och tiggare på bussen.

Bam

När jag var framme i Bam tog jag en taxi till Akbar Tourist Guest House. Taxiresan kostade bara 4000 rial.
Jag var ensam gäst på Akbar Tourist Guest House. Det var få turister som besökte Iran under de veckor jag var där. Den främsta anledningen var givetvis USA's krig mot Irak men chansen att kriget skulle spridas till Iran var minimal. Med få turister i landet var hotellen tvungna att sänka sina priser för att locka de få turister som fanns i landet. Ytterligare en fördel för mig var att det inte var långa köer eller trängsel vid sevärdheter och turistattraktioner.
Ägarens son, Mohammad, visade mig till ett litet rum med dubbelsäng, AC och eget badrum med WC och dusch. Jag slängde in min ryggsäck och drack sedan te med Mohammad och tittade i de två tjocka gästböckerna som låg i receptionen. Det var små berättelser, tips och hälsningar från tidigare resenärer. Mycket kul läsning men synd att många japaner och sydkoreaner envisades med att skriva på sitt språk. Jag skrev lite jag med, fast på engelska.


Akbar Tourist Guest House i Bam.

Anledningen till att jag kommit till Bam var att jag ville besöka den gamla staden, Arg-é Bam. Staden Bam ligger över 125 mil sydöst om Teheran men det är verkligen värt att åka hit!
Jag tog en taxi från mitt guest house till Arg-é Bam. Taxiresan gick på 4000 rial och det slog mig att samma sträcka i Teheran hade gått på över det dubbla. Priserna utanför Teheran är otroligt låga.
Jag hade så höga förväntningar på Arg-é Bam, detta var en av de platser som jag bara var tvungen att besöka på denna resa. Inträdet gick på 30 000 rial.


Arg-é Bam med citadellet längst bort. Detta var höjdpunkten på min resa.

Arg-é Bam är en välbevarad stad byggd av soltorkad lera omgiven av en hög mur, också den byggd i lera. Muren byggdes på 800-talet men har under åren förbättrats och förstärkts i flera omgångar. På långt håll ser staden ut som ett sandslott men hela staden täcker en yta på över 6 km² och man beräknar att över 11 000 människor en gång i tiden bodde innanför murarna. De tjocka murarna gav ett mycket bra skydd och har 38 vakttorn. Som en extra säkerhetsåtgärd omgavs hela staden även av en vallgrav, dock utan vatten. Trots att staden fått utstå flera jordbävningar och tidens tand står staden stolt kvar och förvånansvärt välbehållen.
Man tror att staden påbörjades mellan åren 250 och 220 f.Kr. Staden låg strategiskt längs med ”Sidenvägen” och blomstrade under denna period. Efter en afghansk invasion året 1722 började staden förfalla. Invånarna flydde och staden övergavs.
Fram till 1970-talet, då Arg-é Bam började restaureras användes platsen som allt ifrån boplats till militärbaracker.
Det finns bland annat ruiner efter en gammal synagoga, basarer, moskéer och skolbyggnader innanför murarna och allt är förhållandevis välbevarat.


Jag gick omkring helt ensam i denna otroliga ruinstad.

Arg-é Bam är och förblir höjdpunkten på min resa. Jag hade nästan hela staden för mig själv, förutom ett tiotal iranier. Det var perfekta fotoförhållanden då jag föredrar att ta kort på byggnader och platser utan en massa folk i vägen.
Jag gick runt i flera timmar och fotograferade och häpnades över de välbevarade byggnaderna och storleken på staden. Man kunde lätt fantisera om hur det hade sätt ut när platsen var full av liv och rörelse.
Jag fick samma obeskrivbara känsla när jag gick omkring i området som jag känt tidigare i Petra, Jordanien och i Machu Picchu, Peru. Det är något speciellt att vandra omkring i gamla övergivna ruiner. Jag var till sist helt ensam och såg inte till någon annan på hela området. Det kändes bra men samtidigt lite kusligt. Jag gick på precis samma gatsten och platser som människor gått på nästan 2000 år tidigare.


En av de häftigaste platser jag någonsin besökt!

Jag gick upp till citadellet längst bort. Därifrån har man en fantastisk utsikt över hela Arg-é Bam, Bams nya stadsdelar och öknen med dadelodlingar i förgrunden.
Citadellet (Arg) ligger på en hög kulle och dominerar hela staden. Citadellet tjänade en tid som guvernörsbostad och här fanns även ett stall med plats för ca 300 hästar.
Framför citadellet ligger ett tehus och i dess markplan en kiosk. Jag köpte två fruktläsk, Shani, för 4000 rial. De var fruktansvärt sötsliskiga men de slank ner ändå.

Jag frågade i biljettkassan när de tände belysningen på citadellet. Jag hade sett flera planscher och bilder på Arg-é Bam då hela platsen såg ut att vara upplyst och ett sådant kort ville jag också ha. Mannen sa att belysningen tändes klockan 20.00. Jag visste att hela Arg-é Bam stängde klockan 19.00 men jag fick stanna kvar och ta kort, merci!


Arg-é Bam omgiven av gröna dadelodlingar.

Jag dröjde mig kvar tills det blev mörkt. 19.50 kom det fram en vresig fan och sa åt mig att ge mig av, det var stängt. Jag frågade vänligt om jag fick stanna kvar en liten stund till. Jag förklarade att jag ville fotografera citadellet när det var upplyst. Han sa att det gick bra.
Klockan passerade 20.00 men inga lampor tändes. Jag klättrade ner från min utsiktsplats och frågade biljettmannen, som nu var på väg att gå hem, när lamporna skulle tändas. Helt plötsligt visste han inte vad jag pratade om. Belysningen tändes bara på speciella högtider och absolut inte i kväll!

Sur gick jag ut. Jag tog en taxi till hotellet Bam Inn som jag visste hade en restaurang. Jag beställde in soppa, kebab, ris, bröd och Zam Zam-Cola. Notan slutade på 21 000 rial.

Taxin tillbaka till mitt guest house gick på 3000 rial. Det är kul att åka taxi när det inte kostar många kronor.
Väl tillbaka på Akbar Tourist Guest House mötte jag tre sydkoreaner som hade anlänt, två killar och en tjej. De reste alla på egen hand och hade kommit fram ungefär samtidigt. Tjejen hade rest landvägen genom Afghanistan! Jag visste inte om jag skulle tycka att hon var modig eller korkad.

Nästföljande dag tog jag en taxi till basaren. Den var inte så märkvärdig och jag tröttnade snabbt på värmen och trängseln. Jag beslutade mig för att försöka hitta en resebyrå eller liknande som kunde ordna med en tur ut i öknen. Jag ville verkligen se öknen och sanddynor på nära håll. Den arrangör som de tipsade om i Lonely Planet fanns inte längre och på den andra resebyrån sålde de bara buss- och flygbiljetter. Efter ett tiotal telefonsamtal kom jag fram till en viss Muhammad Ali (Nej, inte boxarn!). Han kunde ordna med turer ut i öknen. Han befann sig på tehuset nedanför citadellet i Arg-é Bam. Vi bestämde att träffas om 20 minuter. Jag tog en taxi till citadellet och lyckades mot alla odds komma in gratis då jag sa vem jag skulle träffa.
Muhammad Ali var en ung man som kunde köra mig ut till öknen för 40 U.S. dollar. Det lät dyrt men jag ville verkligen se öknen på nära håll. Vi skulle bland annat besöka nomader och en dadelodling. Muhammad skulle komma förbi mitt guest house vid 15-tiden.
Jag behövde växla lite mer pengar och Muhammad skjutsade mig i sin jeep till banken. Växlingen gick snabbt och smidigt och jag tog en taxi tillbaka till mitt guest house.
Nu hade det kommit ytterligare fyra personer till mitt guest house, ett franskt par och två nya zeeländare. Jag bjöds på stekta köttbitar, tomater och rå lök av de två sydkoreanerna som anlände dagen tidigare. De åkte landvägen och för att spara på reskassan lagade de sin egna mat som de köpte på marknaden.

Klockan närmade sig 15.00 och jag ställde mig utanför grinden. Punktligt kom Muhammad körandes i sin svarta fyrhjulsdrivna jeep. Vi körde i drygt en timma rakt ut mot gränsområdet till Afghanistan. Landskapet i öknen Dasht-é Lut var helt fantastiskt. Det såg ut som ett månlandskap. Jeepen tog sig med lätthet fram i det karga landskapet.


Muhammads jeep i Dasht-é Lutöknen.

Vi fortsatte till en dadelodling där det bodde några få familjer. Flera män och unga pojkar följde nyfiket efter oss ut i dadelodlingarna. Jag visades till de små sanddynerna alldeles utanför dadelodlingen och till två dromedarer.


Sanddyn i öknen som omgav dadelodlingen.

Jag bjöds på te och dadlar av ägaren till dadelodlingen. Då jag sa att dadlarna smakade utmärkt sa han att jag skulle få dadlar av högsta kvalité om vi kom förbi hans hus i Bam. Nu var han bara på besök på odlingen.
Vi gick runt bland de små husen och det var intressant att se hur folk bodde. En kvinna bakade bröd i en gammal stenugn och småpojkar visade stolt upp en fångad duva.


En av nomadpojkarna visade stolt upp en duva han fångat.

Vi vinkade adjö till byborna, som gärna ställde upp på att bli fotograferade, och fortsatte.

Muhammad visade mig ett läger där det bodde belushnomader i stora tält. De hade stora fårskockar som de vallade i närheten av lägret. Ett stenkast längre bort låg ett tiotal dromedarer och vilade.


Nomadflicka i utkanten av Bam.

Efter skymningen körde vi tillbaka till Bam. Vi stannade framför en stor villa omgiven av en hög mur, alldeles i utkanten av Bam. Det var här som mannen med dadelodlingen bodde. Han var tydligen en av de rikaste männen i hela staden. Ett iranskt talesätt lyder; "Den man som äger 40 dadelträd behöver aldrig jobba mer i hela sitt liv".
Muhammad och jag bjöds in och satte oss på en matta på en stor altan.
Trädgården som omgav huset var enorm, likaså det vita huset. En ung kvinna bjöd oss på te, dadlar och vattenmelon. Vi satt en bra stund och innan det var dags att gå fick jag en stor plastburk fullproppad med dadlar. Jag tackade och sade adjö till den gästvänlige och generöse mannen. Muhammad släppte av mig utanför mitt guest house.

Jag åt en sen middag som serverades på gårdsplanen och sedan bjöd jag laget runt på dadlar. Jag och de två nya zeeländarna, Kim och Alex, och det franska paret, Erwan och Geraldine, satt en lång stund och pratade. Det blev sent och jag gick och lade mig.


Solnedgång i Iran.

Det hade nu hunnit bli tisdagen den 13 maj 2003 och jag hade redan ordnat med bussbiljett tillbaka till Kerman senare på eftermiddagen. Det föll sig så att jag skulle åka med samma buss som Kim och Alex, de båda nya zeeländarna. Innan bussen skulle gå ville jag ta lite fler kort på Arg-é  Bam, denna gång från utsidan. Jag tog en taxi och promenerade runt hela Arg-é Bam, vilket tog drygt en halvtimma.
Väl tillbaka på mitt guest house igen delade jag en taxi med Kim och Alex till bussterminalen. Vi köpte våra förbokade bussbiljetter i kassan, de kostade 8000 rial styck.

Kerman

Vi anlände till Kerman senare på eftermiddagen och vi hade alla tre tidigare bott på Hotel Akhavan så vi delade en taxi dit. Jag fick denna gång rum 332. Jag duschade och packade upp.
Kim och Alex skulle vidare till Shiraz nästa dag och jag kunde hänga på. Satt sedan en stund och drack te i lobbyn då helt oväntat de två tvillingarna Sarah och Samira dök upp. De gjorde en chansning för att kolla om jag var tillbaka från Bam. De ringde Ali från hotellet som kom efter en stund i sin pappas bil. Vi åkte först till basaren sedan runt någon timme i utkanten av Kerman. Vi körde upp på en hög kulle med en fantastisk utsikt över Kerman. De släppte av mig utanför mitt hotell och vi utväxlade e-mailadresser.
Jag hade hört att hotellrestaurangen serverade mycket god och prisvärd mat så jag gick dit. Maten var helt okej och jag blev proppmätt.

Nästa morgon åt jag frukost på hotellet. Jag checkade ut och betalade för middagen kvällen före (30 000 rial) och för mitt rum (16 dollar).
Jag hade tidigare bokat biljett i förväg till Shiraz. Kim och Alex skulle med samma buss. De var trevligt sällskap och det var helt okej att jag hängde på.
Bussbiljetten till Shiraz kostade 28 000 rial och bussen avgick 10.00. Vi färdades i en Volvobuss med AC och vi gjorde ett matstopp på vägen. Jag åt kebab och drack en Cola för 8000 rial.

 

 

Fortsättning på min reseskildring