OMAN (Saltanat 'Uman)


Statsskick:
Monarki.
Yta: 309 500 km².
Huvudstad: Muskat.
Invånarantal: Ca 3,9 miljoner.
Språk: Arabiska (officiellt språk) samt engelska och baluchi.
Religion: Ibadi-, sunni- och shiamuslimer och hinduer.
Valuta: 1 rial = 1000 biaza.
Visumtvång för svenska medborgare: Ja, men fås/köps på flygplatsen.
Tidsskillnad (svensk vintertid): +3h.


 

OMAN – Det mystiska och hemliga sultanatet

Oman, landet klingar ovant i resesammanhang och att peka ut landet på en världskarta är det inte alla som klarar.
När jag planerade min resa till Dubai i Förenade Arabemiraten såg jag på kartan att Oman låg alldeles bredvid. Jag ”googlade” på Oman och huvudstaden Muskat (Muscat) och bestämde mig sedan att dit vill jag åka!
Prisskillnaden på flygbiljetten att åka hem från Dubai istället för Muskat i Oman var bara ett par hundralappar. Flygbiljetten från Dubai till Muskat med flygbolaget flydubai (inget stavfel, företagsnamnet stavas enbart med gemener) kostade mindre än 700 kronor. En billig ”extraresa” med andra ord och ett ypperligt tillfälle att få en extra stämpel i mitt pass.

Flygresan från Dubai till Muskat tog mindre än en timme. Från flygplansfönstret såg jag de höga bergen som omger Omans huvudstad Muskat. Oman ligger i Mellanöstern. Samma Mellanöstern som många tyvärr förknippar med absolut livsfara och bränning av den amerikanska flaggan i varje gathörn... Oman är långt ifrån denna nidbild. Om man istället tänker ”Tusen och en natt” så kommer Oman bra nära.


Omans statsvapen.

Få turister väljer att besöka Oman bortanför turistområdena i staden Salalah i söder vilket gör att det ibland kan kännas att man är den enda resenären i landet. Häftigt eller skrämmande avgör endast du...
Hursomhelst kommer du att tas emot med öppna armar, ett brett leende och en genuin nyfikenhet och gästvänlighet. Det är just detta som gör att jag älskar att resa!
Arkeologiska fynd har visat att tidiga civilisationer existerade redan för 5000 år sedan i området som idag utgör Sultanatet Oman. Områdets muslimska era påbörjades redan runt år 630 med ett brev från profeten Muhammed till de omanska ledarna Abd och Jaifar. Oman är det enda landet i världen där den muslimska trosinriktningen ibadi är dominerande till skillnad från andra muslimska länder där sunna eller shia annars är dominerande. Utövare av ibadi finns också i Algeriet och i Libyen.
År 1508 ockuperas den viktiga hamnstaden Muskat av portugiserna i samband med att Vasco da Gama sökte sjövägen till Indien. Muskats strategiska läge gjorde att portugiserna anlade flera fort i hamnstaden varav de flesta står kvar än idag.
År 1659 drev sultanen ibn Saif al-Yarubi ut portugiserna och staden införlivades med det Osmanska riket.
1741 drivs osmanerna ut under ledning av Ahmed ibn Said. I och med handeln mellan Europa och Asien växer Omans inflytande och man har bestickningar så långt bort som i dagens Pakistan och ön Zanzibar i Tanzania. Omans makt minskade i och med att Storbritannien tog över styrandet av landet, dock var aldrig Oman en del av det Brittiska imperiet.
Mellan åren 1820 och 1970 hette landet Muskat och Oman.
1964 upptäcks stora oljereserver i landet och man börjar utvinna olja 1967. Efter en oblodig statskupp 1970 störtade sultanen Qaboos bin Said sin far Said bin Taimur och utropade sultanatet Oman. Said bin Taimurs styre var många gånger riktigt bisarrt och snudd på komiskt, det var bland annat straffbart att använda nymodigheter som cyklar, glasögon och radioapparater. Det var till och med straffbart att förekomma i Said bin Taimurs drömmar!
Även slaveriet avskaffades så sent som 1970!

Under Qaboos bin Saids styre från 1970 har Oman genomgått en omfattande modernisering. Dock har moderniseringen gått med snigelfart gällande visa områden. Exempelvis fick kvinnor i Oman rösträtt först 2003!


Sultan Qaboos bin Said Al Said har styrt Oman sedan 1970.

Oman har ett strategiskt mycket viktigt läge vid Persiska viken. Landet gränsar till Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen. Oman delar även en marin gräns med Iran.

737-800:an landade på Muscat International Airport (IATA-kod MCT) som är belägen drygt 30 kilometer utanför Muskats centrum. Innan jag passerade passkontrollen ställde jag mig i kö för att köpa ett turistvisum. Priset för ett tiodagars turistvisum kostar fem rial (ungefär 85 kronor). När det var min tur blev jag informerad att då jag ankommit från Förenade Arabemiraten och hade stämpel därifrån automatiskt och gratis fick stanna i Oman i upptill tio dagar. Observera att passets giltighetstid inte får understiga sex månader!
Jag fick en stämpel i mitt pass och fick sedan passera passkontrollen. Oh Man, jag är i Oman!

Muskat är huvudstad i det arabiska sultanriket Oman och landets största stad. Staden ligger vid Omanbukten omgiven av höga berg. Namnet Muskat (Muscat på engelska) kommer från ordet muskot då just muskotnöten var en av alla de kryddor som omanierna handlade med när landet hade handelsstationer så långt bort som den afrikanska östkusten. Muskat var från början tre olika städer som idag vuxit samman. Förutom det äldre ursprungliga Muskat finns också de större stadsdelarna Matrah med sin hamn och basar samt området Ruwi som utgör stadens finansiella och diplomatiska centrum. Detta gör att avstånden mellan de olika stadsdelarna och dess sevärdheter ibland kan vara långa.


Motorvägen från flygplatsen till centrala Muskat.

Utanför flygplatsterminalen ligger en taxikiosk. Där talade jag om min destination och betalade sedan priset som var tio rial (drygt 180 kronor). Kvittot som jag fick gav jag sedan till en taxichaufför. Mycket smidigt och på detta sätt kan inte taxichauffören krydda taxinotan. Min chaufför Abdullah styrde mot mitt hotell Ruwi Hotel i stadsdelen med samma namn. Vi hamnade i rusningstrafik men Abdullah hittade snabbt några vägar med mindre trafik. Jag släpptes av utanför hotell Ruwi och bad om Abdullahs visitkort ifall jag skulle behöva hans tjänster igen. Jag sade ”ma al salaama” (hej då) och steg in i lobbyn.
Ruwi Hotel är ett trestjärnigt hotell med 105 rum beläget i affärsdistriktet Ruwi. Jag hade gjort bokningen hemifrån och behövde bara visa upp reservationsnumret på min hotellbokning. Jag fick rum nummer 513 där jag slängde in min ryggsäck.


Ruwi Hotel i stadsdelen Ruwi i Muskat.

Jag var otroligt sugen på att börja utforska staden och gick ut. Solen hade gått ner men hettan låg kvar i luften. Ett femtiotal meter från hotellet ligger en större rondell ”Ruwi Roundabout” varifrån vita minibussar, så kallade ”microbuses/micros”, avgår ifrån. Dessa minibussar med plats för upptill 12 passagerare kör en kort men fast rutt till ett lågt pris. Då inga av minibussarna har vare sig nummer eller destinationen utmärkt får man helt enkelt fråga sig fram vilken minibuss man skall ta.
Jag frågade en man utanför en halvfull vit minibuss om bussen stannade i närheten av Mutrah Souq. Han nickade och jag räckte över en 1-lirasedel. Jag fick flera sedlar tillbaka i växel och jag räknade snabbt ut att själva bussresan inte kostade mer än 100 baiza (knappt två kronor). Minibussen stannade bredvid rondellen Al Samaka prydd med en vit fiskstaty och jag hoppade av. Jag befann mig nu på början av den tre kilometer långa strandpromenaden Mutrah Corniche. Jag fortsatte längs promenaden och passerade flera vackra kupolförsedda paviljonger där man kunde vila fötterna. Efter några hundra meter stod jag framför ingången till den stora basaren Mutrah Souq på andra sidan den tätt trafikerade vägen Al Bahri Road.


Ingången till basaren Mutrah Souq.

Mutrah Souq (stavas även Muttrah och Matrah) är den största basaren i Muskat. I de långa och smala gränderna trängs mängder av små butiker. Doften av kryddor, parfymer, arabiskt kaffe och rökelse fyllde mina näsborrar. Jag fascinerades av basarens timrade tak som var smyckat med vackra mönster. De flesta butikerna sålde textiler och utanför stod butiksägarna och försökte övertyga mig om att just deras butik och deras varor var de bästa. Ett enkelt ”la shukran” gjorde susen och jag kunde koncentrera mig på att fotografera istället för att munhuggas med påstridiga försäljare.


Omanskt silver är världsberömt.


Textilverkstad i Mutrah Souq.

Jag passerade en butik som sålde den väldoftande rökelsen olibanum (frankincense på engelska). Några bitar rökelse låg och glödde i en rökelsebrännare och spred den kryddiga och citronliknande doften lång väg. Olibanumrökelse framställs av kåda från rökelseträdet Boswellia sacra. Det anses att det var just olibanumrökelse som enligt Matteus Evangelium gavs som gåva till den nyfödde Jesus i Betlehem av en av de österländska stjärntydarna (de tre vise männen). De andra gåvorna var guld och myrra. På Jesu tid var rökelse dyrare än guld! Användning av rökelse har förekommit i Orienten i flera tusen år.


Brinnande olibanum (frankincense).

Flera män i basaren bar den för Oman så typiska tygmössan/hatten kumma. Männen lät sig för det mesta bli fotograferade men inte en enda kvinna jag frågade ställde upp på kort.


Pojke i Mutrah Souq.


De flesta män i Oman bär en kumma.

Jag klev in i en butik med det inbjudande namnet Ali Baba Gift Town. Här fanns krimskrams från golv till tak. Från taket hängde tusentals halsband och vackra lampor.


Ali Baba Gift Town i Muskat.


Krimskrams från golv till tak.

Jag tittade på några souvenirer gjorda i omanskt silver och fastnade sedan för en traditionell omansk dolk, khanjar. En khanjar är en krökt dolk i en graverad silverslida. En khanjar förekommer på den Omanska flaggan.


Khanjar - Traditionell omansk dolk i silverslida.

Alldeles till vänster om ingången till Mutrah Souq ligger flera restauranger och caféer. Jag slog mig ner på en röd plaststol vid ett ledigt bord på restaurangen med det fantastfulla namnen Sama Muscat Cafe for Fast Food & Fresh Juices. Jag avnjöt nygrillad shawarma (kebab) på fårkött och ett fat krämig hummus (kikärtsröra). Till detta drack jag en pistagemilkshake. Jag tittade på folk och avnjöt min måltid medan en sval bris blåste in från havet. Notan gick på 3,300 rial (knappt 60 kronor).
Efter maten fortsatte jag längs med strandpromenaden Mutrah Corniche. På håll hade jag sett den vackert upplysta fortet Mutrah Fort högst upp på en bergskam. Mutrah Fort uppfördes av portugiserna på 1580-talet och står idag som ett monument från Omans storhetstid. Fortet är tyvärr stängt för besökare.


Mutrah Fort från 1580-talet.


Mutrah Fort och strandpromenaden Mutrah Corniche.

Ungefär halvvägs på min kvällspromenad kom jag fram till den stora Muscat Fountain vars höga vattenstrålar lystes upp i regnbågens alla färger. Runt fontänen satt barnfamiljer och par på bänkar och beundrade vattenspelet.


Muscat Fountain med sina vackert upplysta vattenstrålar.

Under min promenad passerade jag sedan parken och nöjesfältet Al-Riyam Park med sin gigantiska rökelsebrännare på en kulle. Den vita rökelsebrännaren påminner om ett enormt Ufo och syns över stora delar av Muskat. Den stora rökelsebrännaren är bara för syns skull och kan inte användas för att bränna rökelse.
Under min promenad samtalade jag med en man och dennes mamma, båda från Pakistan, och som nu var bosatta i Muskat. Mannen gav mig lite tips på hur saker fungerade i staden och gav mig rådet att besöka nöjesfältet Al-Riyam Park som jag precis hade passerat. Jag sade adjö till de båda pakistanierna och kom efter en stund fram till Muscat Gate Museum på Al Saidiya Street. Bilvägen går genom den stora porten. På tornen på var sida om porten står två höga flaggstänger med Omans flagga. På portens övervåning finns ett litet museum med flera utställningar om Omans historia, från tidig stenålder till nutid.


Muscat Gate Museum.

Jag åkte taxi tillbaka. Inga av taxibilarna i Muskat har taxameter så priset får man göra upp i förväg. Detta innebar att jag med största sannolikhet betalade rejält överpris när jag åkte taxi i staden. Chauffören körde genom Riyamrondellen och sedan in på bilparkeringen som tillhörde Al-Riyam Park. Från kullarna i parken hade man en perfekt utsikt över hamnområdet. I parken fanns även en lekpark och ett litet nöjesfält med bland annat radiobilar, karuseller, en liten berg- och dalbana och en elektrisk tågbana. Priserna var helt okej, de dyraste åkattraktionerna kostade knappt tio kronor per åktur.


Al-Riyam Park, Muskat.


Biljettförsäljare i Al-Riyam Park.

Vid ett försäljningsbord köpte jag ett glassrån med två kulor och en iskall läsk för mindre än tio kronor. Jag satte mig ner vid en bänk och småpratade en stund med en man som var anställd vid nöjesfältet. En taxi tog mig sedan tillbaka till Mutrah Souq.


Butik i Mutrah Souq.

Jag spenderade tid i några kryddbutiker där jag provsmakade lite olika nötter och torkade frukter. Jag lämnade Mutrah Souk och passerade genom kvarteren runt marknaden. Området dominerades av utländska gästarbetare från främst Pakistan.


Glada gossar i Oman...

Jag återvände sedan till rondellen Al Samaka där jag hoppade ombord en minibuss som för blott 100 baiza tog mig tillbaka till mitt hotell. Minibussen stannade precis utanför grinden som ledde upp till hotellentrén. Jag hade önskemål att följande dag ta mig till staden Nizwa, ungefär 140 kilometer från Muskat. Från hotellet ringde jag taxichauffören Abdullah som tidigare kördt mig från flygplatsen. Abdullah sa att han kunde köra mig till och från Nizwa redan följande morgon och skulle hämta upp mig utanför hotellet. På mitt hotellrum förberedda jag morgondagens utflykt innan jag kröp ner i sängen och somnade min första natt i sultanatet Oman...

Innan alarmet på min mobiltelefon började väsnas klev jag upp. Punktligt klockan 08:00 rullade Abdullahs beiga taxibil upp framför hotellentrén. Jag önskade ”saba al keir" (god morgon) och hoppade in på passagerarsätet.


Min privata chaufför Abdullah.

Abdullah stannade till vid en större matbutik, Al-Fair Supermarket, så vi kunde inhandla frukost. Mitt morgonkaffe köpte jag på McDonald's som låg mittemot matbutiken. På en skylt utanför gjordes det reklam för McArabia, halalslaktad och grillad kyckling serverad i ett pitabröd.
Abdullah styrde sedan bilen längs den breda motorvägen nummer 15 mot Nizwa. Vägen kantades snart av höga berg på båda sidor. Abdullahs taxi var utrustad med ett varningssystem som började med ett irriterande pipande så fort bilen körde fortare än 120 km/h och min chaufför envisades med att köra i 125 km/h...


På väg mot Nizwa...

Efter knappt två timmar var vi så framme i Nizwa. Denna gamla stad är en av de äldsta städerna i Oman och var landets huvudstad under 1500 – och 1600-talet. Staden ligger vid foten av den väldiga bergskedjan Jabal al-Hajar (Stenbergen på arabiska). Staden är centrum för landets dadelodling och flera gigantiska dadelodlingar finns i stadens utkanter. Nizwa är mest känt för det välbevarade Nizwafortet från 1650-talet.


Dadelpalmer i Nizwa.

Nizwafortet uppfördes för att skydda områdets naturtillgångar och staden på grund av dess strategiska läge längs viktiga handelsvägar. Genom att Nizwafortet är byggt ovanpå en underjordisk källa och dess väggar är metertjocka kunde man försvara sig mot fiendestyrkor betydligt större än ens egna. Abdullah parkerade på en gigantisk parkering utanför borgområdet. Jag passerade genom den tjocka muren och hamnade på det trevliga marknadsområdet som utgjorde Nizwa Souq. På Nizwa Souq kan man hitta fina silverarbeten, lergods, souvenirer, frukt, grönsaker och kryddor. Här finns även en stor fiskmarknad, en marknad som enbart saluför dadlar liksom en kreatursmarknad för den som önskar köpa en get eller ko.


Marknaden Nizwa Souq.

Två kanoner stod på var sin sida om entrén till själva fortet. Jag betalade inträdet på blygsamma 500 baiza (nio kronor) och klev in i det stora fortet. Det mäktiga Nizwafortets mest utmärkande byggnad är dess enorma runda torn som reser sig 34 meter över marken. Tornet har en diameter på hela 45 meter.


Det 34 meter höga vakttornet.



Werner i ett soligt Nizwa.

Jag tog mig upp till toppen där det nu endast står fyra av de ursprungligen 24 kanoner som en gång i tiden tjänade som fortets huvudsakliga eldkraft. Det runda tornet erbjöd en 360 graders täckning vilket omöjliggjorde överraskningsanfall från fiender. Förutom metertjocka väggar var fortet utrustat med sinnrika och dödliga fällor om fienden mot all förmodan skulle ta sig innanför murarna. Den enda vägen upp till tornets topp är genom en smal trappa som kunde spärras med sammanlagt fem kraftiga trädörrar försedda med spikar. Bakom dörrarna fanns flera dolda falluckor...
Missa inte fortets så kallade ”Murder holes” där försvararna kunde hälla kokande dadelsirap ner på fienden.


Nizwa Fort i Nizwa.

På den stora bilparkeringen utanför Nizwa Fort köpte jag några nygrillade grillspett från en försäljare. Abdullah styrde sedan tillbaka mot Muskat...


Grillat är godast...

På eftermiddagen var vi framme i Muskat igen. Abdullah släppte av mig utanför sultan Qaboos pråliga palats. Al Alampalatset ser ut som något taget från Disneyland med sina enorma svampformade pelare i guld och turkosa. Det kitschiga palatset uppfördes 1972 som residens för sultan Qaboos bin Said.


Sultan Qaboos bin Saids palats i Muskat.

Det är av självklara skäl förbjudet att besöka palatset men det går utmärkt att kika genom det svarta staketet som omger palatset. Det omanska stadsvapnet pryder den stora grinden som vaktas av beväpnade soldater.


Det kitschiga palatset stod klart 1972.

Jag gick ner mot havet och passerade den lilla Al Khormoskén med sina vackra blåa kakelplattor. Al Khormoskén ligger alldeles nedanför det mäktiga portugisiska 1500-talsfortet Al Mirani Fort.


Den vackra Al Khormoskén med 1500-talsfortet Al Mirani Fort i bakgrunden.

Fortet är byggt på en hög klippa för att skydda naturhamnen nedanför. Fortet intogs av osmanska styrkor 1552 under belägringen av Muskat. På andra sidan av hamnen ligger det mindre Al Jalilifortet.
Portugiserna uppförde fortet under namnet Forte de São João 1588 för att stå emot ytterligare attacker från osmanerna. De båda forten har även använts som fängelser. Idag får man inte tillträde till forten utan man får nöja sig med att fotografera dem på håll.


Fort Al Jalili från 1588 i Muskat.

En taxi tog mig till Mutrah Souq för två rial. Tillbringade en stund i marknaden för att sedan äta på restaurangen Fastfood 'n' Juice Centre mittemot strandpromenaden Mutrah Corniche. Min shawarma jag beställde in var snudd på smaklös och till detta serverades en vattnig hummus. Däremot var mangojuicen till full belåtenhet. Mina franska bordsgrannar fick tydligen in helt fel maträtt och en utdragen konversation startade. Restaurangen visade sig vara ett riktigt bottennapp...

Jag åkte taxi tillbaka till hotellet där jag vilade fötterna ett tag och njöt av hotellets utomhuspool en lång stund.
På kvällen gick jag ut i området Ruwi.


Stadsdelen Ruwi i Muskat, Oman.

Det hade blivit dags att raka bort mitt tredagarsskägg (som tagit närmare en vecka att odla). Jag passerade en barberarsalong och steg in i lokalen. Jag blev visad till en stol och barberaren tog fram raklödder och en rakkniv. Efter rakningen frågade barberaren om jag önskade ansiktsmassage. Jag blev insmord med en tjock och fet kräm och sedan hårt masserad i hela ansiktet med något som enklast kan beskrivas som en polermaskin till bilen! Efteråt var jag len och slät som en babystjärt... Hela behandlingen med rakning och ansiktsmassage kostade inte mer än två rial. Detta var en riktigt häftig upplevelse!


En rakning hos en barberare går på knappt en tia i Muskat.

Från ett litet gatukök köpte jag kvällsmat bestående av nygrillad shish kebab, pitabröd och sallad som mättade gott.


Nygrillad shish kebab får man för en småsumma...

Inte långt från hotellet låg en supermarket där jag handlade lite proviantinför morgondagens hemfärd.

Följande morgon tog jag en taxi till flygplatsen. På vägen mot flygplatsen passerade jag den enorma Sultan Qaboos Grand Mosque. Moskén är en gåva från sultan Qaboos. Uppförandet av moskén påbörjades 1995 och först 2001 stod den klar. Sultan Qaboos Grand Mosque är byggd i indisk sandsten. Kupolen har en höjd av 50 meter över innergolvet och den högsta minareten mäter 90 meter.
I den stora bönesalen finns en handvävd matta som mäter 70 gånger 60 meter vilket gör mattan till den näst största i världen. Mattan är tillverkad i Iran och tog fyra år att färdigställa.
Den största handvävda mattan finns idag i Sheikh Zayed Grand Mosque i Abu Dhabi (133 gånger 48 meter).


Sultan Qaboos Grand Mosque i Muskat, Oman.

Taxichauffören gjorde ett kort stopp vid kanten av motorvägen så jag fick fotografera moskén innan vi fortsatte till flygplatsen. Flygresan hem till Landvetter gick via Istanbul, Turkiet.

Oman är ett land som få känner till men som jag kan rekommendera för den som önskar besöka ett annorlunda resmål. Då Oman ligger granne med Förenade Arabemiraten kan man enkelt kombinera dessa två destinationer.


Coca-Cola.


The Spider!


Jultomten på solsemester i Oman.


Avspänt i Oman...


Alla andra hade ju en...


Skolflickor i Nizwa.


Muscat Fountain.

 

Några praktiska tips:

Eluttag: I Oman använder man sig av eluttag av brittisk typ med tre hål, adapter är således ett måste.
Vatten: Kranvattnet är starkt klorerat men duger till tandborstning. Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Vattenflaskor köps enklast (och billigast) på supermarkets och är en självklarhet att ha med sig när man vistas utomhus.
Offentliga toaletter: Enklast att hitta en toalett är att besöka ett köpcentrum, en restaurang eller en hotellanläggning. De flesta har WC men det finns fortfarande toaletter som består av ett mindre trevligt hål i golvet.
Valuta: Valutan i Oman är omansk rial (OMR). En omansk rial = 1000 baiza .
Mynt kommer i valörerna 5, 10, 25 och 50 baiza.
Sedlarna kommer i valörerna 100, 200 och 500 baiza samt 1, 5, 10, 20 och 50 rial.
Taxi: Att åka taxi i Oman är oftast billigare än i Sverige. Då taxibilarna saknar taxameter får man göra upp om priset innan avfärd. Verkar taxichauffören bra och kan engelska, ta hans mobilnummer ifall du vill ha en egen chaufför och guide.
Rätt uppträdande: Som besökare i Oman förväntas man och skall respektera landets seder och regler. Oman är ett muslimskt land och då gäller flera lagar och regler som skiljer sig från väst.
Som kvinna gäller det att klä sig i långbyxor eller långklänning. Bär inte för tajta kläder och urringat går givetvis bort. T-shirt är okej om den inte är för tajt.
Män bör ha långbyxor och långärmad skjorta eller t-shirt. Shorts som går till knäna är okej men du ser lustig ut i omaniernas ögon.
På hotellområdena gäller givetvis andra regler men klä på dig om du ska ut på stan. Badkläder är förbjudet utanför stranden och poolområden.
Bär aldrig traditionella omanska klädedräkter om du är västerlänning, det ses som en förolämpning.
En enkel regel är att hellre täcka för mycket av huden än för lite.
Fotografering: Ska du fotografera människor så fråga alltid innan. Undvik att rikta kameran mot polisstationer, poliser och militärer.

Mat och dryck:

I Oman finns de flesta av världens kök representerade. Närmare en fjärdedel av landets befolkning kommer ursprungligen från något annat land, främst från Bangladesh, Filippinerna, Indien, Pakistan och Sri Lanka. Dessa gästarbetare har satt en tydlig prägel på restaurang- och matutbudet i främst storstäderna.
Shawarma, arabvärldens version på turkisk kebab, serveras överallt och är både billigt och gott.

Viktiga telefonnummer:

Nödnummer (Ambulans, brandkår och polis): 9999

Några nyttiga ord och fraser på arabiska (standardarabiska);

ja = na'am
nej = la
hej = marhaba/salam
hej då = ma al salaama b
ra = momtaz
tack = shukran
god morgon = saba al keir
god kväll = massau al keir

öppet = maftuh
stängt = maqfoul
höger = yamin
vänster = shemal

toalett/WC = hammam
Lämna mig ifred = Etrokny wahdy
hjälp! = moosaaid!
polis = shurta
Ring polisen! = Etasell bil shurta!
Jag är sjuk = Ana maarid
läkare = tabib
sjukhus = mustashfa
Var ligger närmaste sjukhus? = Wayn aghrab mustashfa?
apotek = saydalee
feber = sukhoona
huvudvärk = suda
diarré = ishaal
smärta/ont = alam/waja

buss = bas
flygplan = teyara

pengar = nogod/masari
nota = el hesab
bank = bank
växelkontor = maktab saraf
växel = saraf
bankomat = saraf ali
marknad = souk
torg = deira

idag = al yom
imorgon = baachir
måndag = al elefnein
tisdag = al tholatha
onsdag = al arbia
torsdag = al khamis
fredag = al yoma
lördag = al sabeth
söndag = al ahad

te = chai
kaffe = ghawa
vin = arak
öl = bira
vatten = ma'a
juice = asir

Räkneord;

0 = siffer
1 = wahid
2 = itnan
3 = thalate
4 = arbaa
5 = khamse
6 = sitte
7 = sabaa
8 = thamanie
9 = tisaa
10 = ashra
11 = echta ashar
12 = ethna ashar
13 = thalate ashon
14 = arbaa ashon
15 = khamse ashon
20 = eshron
30 = thalathon
40 = arbaon
50 =khamson
60 = sitton
70 = sabaon
80 = thamanoon
90 = tisoon
100 = mie
1000 = alif

Filmtips inför en resa till Oman:

  • Killer Elite (2011)): Denna actionthriller bygger på romanen The Feather Men från 1991 av Ranulph Fiennes. Filmen utspelar sig i början av 1980-talet där den forne legosoldaten och yrkesmördaren Danny Bryce (Jason Statham) har dragit sig tillbaka. Danny åker till Oman där hans tidigare kollega Hunter (Robert De Niro) hålls fången. Hunter har fått i uppdrag av en shejk att döda tre forna brittiska SAS-soldater som är skyldiga til mordet av shejkens söner. Hunter misslyckas med sitt uppdrag och om inte Danny slutför uppdraget istället kommer Hunter att avrättas.
    Killer Elite har flera scener som utspelar sig i Dubai och grannlandet Oman men är till största delen inspelad i Australien. Ett område utanför Melbourne i Australien får i filmen föreställa Oman.



 

 


Med reservation för förändringar som skett efter november 2013.