NOVI SAD

Tåget anlände punktligt till Novi Sads Centralstation (Železnicka stanica Novi Sad). Novi Sad är Serbiens näst största stad och är belägen 70 kilometer nordväst om huvudstaden Belgrad. Novi Sad grundades 1694 och namnet betyder ungefär “Ny plantering” på serbiska. Under NATO-alliansens flyganfall av staden under Kosovokriget år 1999 förstördes bland annat stadens tre broar över floden Donau. Staden blev även utan kommunikationer, vatten och elektricitet. Även Novi Sads oljeraffinaderi bombades vilket orsakade stora miljöproblem.

När vi klev av tåget möttes vi av ett stort antal kravallpoliser med hjälmar, batonger och sköldar. Jag frågade en polis om anledningen till detta massiva polisuppbåd. Svaret var att en fotbollsmatch mellan de två lagen Partizan Belgrade och Vojvodina skulle hållas i staden.


Novi Sads Centralstation (Železnicka stanica Novi Sad).

Vi fortsatte längs den 2 700 meter långa Bulevar oslobodenja. Det blev lunchdags och jag stannade till vid ett enkelt gatukök som serverade Serbiens nationalrätt nummer ett, Pljeskavica. Dessa gigantiska serbiska pannbiffar serveras oftast i pitabröd (lepinja) tillsammans med kajmak, lök och ajvar. Detta är kungen av burgare! En pljeskavica kostade inte mer än 170 dinarer, det vill säga femton kronor! Den enorma burgaren hör till en av de godaste maträtterna jag åt under mitt besök i Serbien.


Glöm McDonald’s, Max och Burger King, det är serbisk Pljeskavica som gäller.

Termometern visade på över 30 grader och solen stekte. Jag valde att spara på krafterna och vinkade in en taxi. För 300 dinarer (26 kronor) blev vi körda de sista kilometrarna till stadens främsta sevärdhet, Petrovaradinfästningen (Petrovaradinska tvrdava).


Petrovaradinfästningen (Petrovaradinska tvrdava) vid floden Donau, Novi Sad.

Fästningen är belägen på en hög kulle vid floden Donau och har under åren haft stor militär betydelse. Petrovaradinfästningen tog nästan 90 år att bygga och stod klar först 1780.


Brant uppför...

Nedanför fästningen ligger den gamla stadsdelen Petrovaradin med vackra hus och smala kullerstensgator.


Vy över stadsdelen Petrovaradin nedanför fästningen.

En av de mest kända sevärdheterna innanför Petrovaradinfästningens murar är fortets klocktorn. Det speciella med detta klocktorn är att tim- och minutvisaren är omvända, det vill säga den korta visaren visar minuterna och den långa visaren visar timmarna. Detta för att fiskare på floden skulle kunna avläsa tiden på långt håll.


Petrovaradinfästningens klocktorn.

Från den öppna platsen runt klocktornet bjuds man på en makalöst vacker utsikt över floden Donau och staden Novi Sad nedanför. Här finns flera restauranger, kaféer liksom ateljéer och souvenir- och hantverksbutiker.
Sedan 2001 har musikfestivalen EXIT hållits här. Musikfestivalen har genom åren växt till sig och hör till en av de största i sitt slag i hela Europa.
Efter att ha sett oss mätta begav vi oss till fots tillbaka mot Novi Sad. Vi passerade över den 304 meter långa Varadinbron (Varadin most) från 2000. Den ursprungliga bron bombades sönder och samman under NATO:s flygbombningar i april 1999.


Varadinbron (Varadin most) och Novi Sad.

På andra sidan floden Donau, mittemot den ståtliga Petrovaradinfästningen, står statyn “Familjen” (även kallad “Monument to the Victims of the Raid”. Den fyra meter höga statyn restes 1971 för att hedra de uppemot 4 000 serbiska, romska och judiska offren som massakrerades av ungerska trupper 1942.


"Familjen" (Monument to the Victims of the Raid).

Inte många hundra meter därifrån ligger parken Dunavski (Donauparken). Denna trevliga park ligger alldeles i anslutning till den populära gågatan Dunavska, som gett namn åt parken. Dunavskiparken är hem åt flera olika sorters träd varav flera är fridlysta. I parken finns en liten sjö och mängder av statyer och byster. Missa inte statyn över den serbiske konstnären, författaren och poeten Djura Jakšic (1832 - 1878). Enligt tradition skall man sitta i statyns knä och viska en önskning i örat. Jag slog mig ned vid en av parkens många parkbänkar och vilade fötterna. Isolde sprang en lång stund och busade i gräset.

Vi följde sedan Dunavskagatan och passerade mängder av trevliga uteserveringar och små butiker.


Gågatan Dunavska i centrala Novi Sad.

Flera glasskiosker lockade med sagolikt vackra och spännande glassorter i skyltfönstren. Då det var över 30 grader varmt så blev det mer än en glass under vårt besök i Novi Sad. Vi kom fram till det stora Frihetstorget (Trg Slobode) som domineras av den stora kyrkan Crkva imena Marijinog (Kyrkan över Jungfru Marias heliga namn). Kyrkan, som stod klar 1894, är 72 meter hög.


Crkva imena Marijinog (Kyrkan över Jungfru Marias heliga namn) på Trg Slobode, Novi Sad.

Novi Sad passar utmärkt att besöka under en heldagsutflykt och jag rekommenderar starkt ett besök i denna trevliga stad.


Kärlek i Novi Sad...

De sista kilometrarna tillbaka till centralstationen avverkades till fots. Snabbaste och smidigaste sättet tillbaka till belgrad var med buss. Jag köpte en enkelbiljett för 700 dinarer (62 kronor). Bussen var modern och hade AC, så otroligt skönt i den serbiska vårvärmen. Tillbakaresan gick smidigt och tog inte mer än en och en halv timme.

BELGRAD

Från bussterminalen belägen alldeles bredvid Centralstationen var det en kort promenad till Belgrads äldsta och mest kända kafana. En kafana kan enklast beskrivas som en bistro, det vill säga en enklare restaurang som serverar alkohol och mer traditionella och lantligare maträtter. Kafana ? (ja, den heter faktiskt Frågetecknet) är kort och gott namnet på en 195 år gammal kafana. Kafana ? byggdes redan 1823 och fick sitt namn efter en konflikt med kyrkan mittemot. Restaurangen ville heta ”Kod Saborne crkve”, ungefär ”Vid katedralen” men fick inte för kyrkan. Krogägaren ställde då ut en skylt med ett frågetecken tills namntvisten blev löst. Frågetecknet blev uppskattat och fick helt enkelt vara kvar.


Kafana "?", Belgrad.

Den lilla kafanan är belägen på gatan Kralja Petra och hör till en av stadens mest kända matställen. Är man ett sällskap är det god idé att boka bord i förväg. När jag klev in var det som om tiden stått still de senaste hundra åren. Inredningen är enkel med robusta och låga trämöbler. För den som önskar finns det även uteservering.


Här har tiden stått stilla i nästan tvåhundra år...

Vi slog oss ner vid ett ledigt bord i en av flera små matsalar. Det finns en separata matsal för rökare. Jag beställde in ett fat med cevapcici serverad med rå lök tillsammans med en öl samt mineralvatten. Maten var enkel men smakade ljuvligt tillsammans med den iskalla serbiska ölen.


Serbisk husmanskost.

I Serbien behöver man inte krångla till maten, det blir en festmåltid ändå! Isolde åt av barnmaten som jag hade med mig. Notan slutade på 1 320 serbiska dinarer (ungefär 115 kronor). Efter middagen promenerade vi tillbaka de få hundratals metrarna till hotellet.

Isolde vaknade i vanlig ordning först. Detta var vår sista morgon i Belgrad. Efter frukosten checkade vi ut från detta underbara hotell. Den trevliga receptionisten ringde en taxi som plockade upp oss utanför hotellet.
Jag bad taxichauffören att släppa av oss framför flygmuseet Aeronautical Museum (The Museum of Aviation), inte många hundra meter från flygplatsen Nikola Teslas huvudbyggnad.
Belgrads Aeronautical Museum är inrymt i en futuristisk (nåja, på 1970-talet i alla fall) byggnad i glas och betong.


Aeronautical Museum (The Museum of Aviation), Belgrad.

Invigningen hölls 1989 och i dagsläget finns här över 200 flygplan (både militära och civila) att beskåda både i själva huvudbyggnaden och på området utanför.


Soko J-22 Orao.


Gamla stridsflygplan från det jugoslaviska flygvapnet.

Här finns bland annat resterna av den F-117A Nighthawk från det amerikanska flygvapnet som sköts ner 1999 liksom delar av en F-16C Fighting Falcon.


Sexpipig automatkanon (General Electric M61A1 Vulcan), kaliber 20mm.


Vrakdelar från en F-16C Fighting Falcon från det amerikanska flygvapnet.

Jag betalade inträdet på 600 dinarer (drygt 50 kronor). Man märker att museet har några år på nacken då det bitvis är ganska slitet och många informationstavlor saknar information på engelska.

Serberna är otroligt stolta över att vara de enda i världen som lyckat med konststycket att skjuta ner ett amerikanskt stealthflygplan. I en stor monter har man ställt ut vrakdelar från flygplanet, en F-177A Nighthawk.


Vrakdelar från det nedskjutna stealthflygplanet F-177A Nighthawk.

Museet håller öppet dagligen mellan 09:00 och 17:00. Ett besök på Aeronautical Museum rekommenderas för den som har en timme eller två att slå ihjäl. Från museet är det inte mer än en tio minuters promenad till avgångshallen.
Vi lämnade Serbien för denna gång men jag längtar redan tillbaka.
På återseende - Vidimo se kasnije!


Några praktiska tips:

Eluttag: I Serbien har man samma eluttag och spänning som i Sverige, en adapter behövs alltså inte.
Vatten: Kranvattnet i Belgrad är fullt drickbart men vatten på flaska är oftast godare. Dricksvatten på flaska finns att köpa överallt. Vattenflaskor köps enklast (och billigast) på supermarkets.
Toaletter: Allmänna toaletter finns längs de större avenyerna och affärsgatorna. Ett alternativ är att besöka närmaste kafé eller restaurang och låna deras gästtoalett.
Valuta: Valutan i Serbien heter dinar och har valutakoden RSD. 1 serbisk dinar = 100 para.
Mynt finns i valörerna 50 para samt 1, 2, 5, 10 och 20 dinarer. (10 och 20 dinarmynten är sällsynta då sedlar i dessa valörer används istället).
Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1 000, 2 000 och 5 000 dinarer.
Taxi: Att åka taxi i Belgrad och övriga Serbien är betydligt billigare än i Sverige. Kräv att chauffören använder taxameter, säger chauffören att taxametern är trasig är det bara att hoppa ur och ta en annan taxi.
Säkerhet: Belgrad och övriga Serbien är tryggt för resenärer. Normal försiktighet och sunt förnuft rekommenderas.


Mat och dryck:

Serbisk mat kännetecknas av influenser från både det turkiska och ungerska köket. Ajvar och korvar liksom den serbiska nationaldrycken slivovitza (raki) är ett måste. Vegetariska alternativ och restauranger ökar i popularitet men de flesta kypare kommer undra vilken sjukdom du lider av om du ber om vegetariska rätter.

Pljeskavica: Serbiens nationalrätt nummer ett! Serbisk pannbiff som ofta serveras i pitabröd (Lepinja) tillsammans med kajmak, lök och ajvar. Kostar knappt en tjuga på gatukök. Kungen av burgare! Glöm McDonald’s, Max och Burger King, det är serbisk Pljeskavica som gäller.
Cevapcici: Denna köttfärsrätt har sitt ursprung från Bosnien och Hercegovina men är även populärt i hela Balkanregionen. Små avlånga färsbiffar gjorda på kryddad köttfärs, liknande turkisk köfte. Cevapcici serveras ofta tillsammans med ajvar, rå lök och yoghurt och/eller kajmak och bröd.
Kobasice (Korv): Serbisk korv är i regel starkt kryddad. Pröva blodkorven krvavica och den rökta och sedan lufttorkade fläskkorven kulen. Sudzuk är lufttorkad nöt- och/eller fläskkorv med kryddor.


Serbisk korv smakar utmärkt tillsammans med en öl eller tre...

Burek (Börek): Paj gjord på tunn filodeg med en fyllning av exempelvis kött, potatis, ost eller spenat. Säljs i var och varannat bageri.
Bröd: Serveras i regel till varje måltid i Serbien. Pröva det pitabrödsliknande brödet lepinja.
Sarma: Kåldolmar gjorda på surkål. Denna otroligt populära maträtt serveras över hela Balkan.
Srpska salata (Serbisk sallad): Sallad bestående av tärnad tomat, gurka och lök toppad med dressing gjord på olja och vinäger. Finns på varje restaurang i Serbien.
Sopska salata (Šopskasallad): Sallad med ursprung från Bulgarien men som spritt sig över hela Balkan och Centraleuropa. Šopskasallad innehåller förutom tomater, gurka och lök även fetaost. En personlig favorit som passar utmärkt som frukost eller som enklare lunch.
Torshi (turšija): Inlagda rotfrukter samt pepparfrukter och oliver. Serveras som tilltugg till rakija eller tillsammans med meze.
Ajvar: Mycket populär sås/röra gjord på paprika, matolja och salt men brukar även innehålla rostad aubergine, vitlök och kryddor som exempelvis chilipeppar. Ajvar används som pålägg på bröd till smaksättare i exempelvis grytor. Ajvar fungerar utmärkt som ersättare till ketchup på exempelvis hamburgare eller varmkorv.
Kajmak: Denna krämiga och syrliga mjölkprodukt är ett mellanting mellan smör och färskost. Kajmak görs på mjölk från antingen vattenbuffel, ko, får eller get.
Palacinka: Tunna pannkakor/crêpes.
Slatko: Sylt i främst det serbiska och bulgariska köket.
Kremšnita: Ett centraleuropeiskt bakverk. Det är i synnerhet populärt i Kroatien och Slovenien men återfinns under olika namn i det mellaneuropeiska området. Det finns flera regionala varianter men huvudingredienserna är alltid smördeg och vaniljkräm.
Moskva Šnit: Populärt bakverk i främst Belgrad. Signaturbakverk för Hotel Moskva varifrån det ursprungliga receptet härstammar ifrån. Kakan är gjord på bland annat körsbär, ananas och dekorerad med mandel. Huvudingredienserna kokas för att på så sätt förlänga hållbarheten.
Vasina torta (Vasas tårta): Denna klassiska serbiska tårta är gjord på choklad, färska apelsiner, hårt vispad äggvita och krossade valnötter toppad med vispad grädde.

Rakija: Ses som nationaldryck i Serbien och de övriga länderna i regionen. Rakija liknar brandy och framställs genom destillation av olika jästa frukter. Alkoholhalten är normalt 40 procent i de flaskor som saluförs i butik eller som serveras på restaurang medan den hemmagjorda kan ha en alkoholhalt på upp till 60 procent. Längs de turisttätaste gatorna i Belgrad säljs rakija för 100 dinarer glaset (drygt åtta kronor).


Serbisk rakija är starkt som raketbränsle!

Šljivovica: Traditionellt brännvin gjort på plommon. Enligt tradition och rykten är hembränd šljivovica den bästa! Men se upp, en alkoholhalt på närmare 50 % är inte ovanligt…
Öl (pivo): Serbien har flera bryggerier och de mest kända och populäraste lokala ölsorterna i landet är Jelen och Lav. Kvass: Kvass är en dryck som görs på mörkt bröd som sedan fått jäsa. Smaken påminner om vörtbröd och svagdricka. Pelinkovac: Bitter likör gjord på bland annat malört. Alkoholhalten ligger i regel mellan 28 och 32 procent. Pelinkovac påminner smakmässigt om en bittrare Jägermeister.


Godis och snacks från Serbien;

Cica Maca: Riktigt billiga och populära chokladkakor, kostar omkring 20 serbiska dinarer alltså mindre än två kronor styck! Chokladbiten har smak av rom. Cica maca betyder ungefär “kissekatt”. Jag hade med mig hur många som helst efter besöket i Serbien!

Eurocrem: Denna serbiska hasselnöts- och vaniljkräm säljs i mängder av olika förpackningar i alla tänkbara storlekar. Passar utmärkt på pannkakor! Eurocrem finns även som chokladkakor.


Pröva Eurocrem på pannkakor!

Galeb: Chokladkaka som finns i mängder av olika smaker. Geleb betyder fiskmås och tillverkas av Pionir.
Munchmallow: Dessa små fluffiga små kakor består av tunna kex med chokladöverdragen marshmallows.

Medeno srce (Honey Hearts): Små mjuka chokladöverdragna honungskakor med fyllning.

Negro: Hårda lakritskarameller med smak av honung, lime och mynta. Finns även i några exklusiva smaker som svartvinbär med lavendel och honung och lime med grönt te och honung. Riktigt goda hårda karameller.
Namnet kommer från godisets uppfinnare Pietro Negro.

Prima Kikiriki: Salta pinnar är vanligtvis tråkiga torra pinnar som smakar salt. Men dessa serbiska små magiska trollstavar har en fyllning med jordnötssmör! En fantastisk uppfinning!


Salta pinnar med fyllning av jordnötssmör!

Smoki: Majsbågar med smak av jordnötter. Liknar israeliska Bamba både till smak och utseende. Pröva även de med stark chilikrydda. Undvik Smoki Hot Dog Sticks och Smoki Fun Pizza Balls!


Majsbågar med jordnötssmak.

Take!: Chokladkaka med jordnötter, kola och ett lager marshmallows. God chokladbit med oväntad fyllning som marshmallows.


Viktiga telefonnummer:

SOS: 112
Brandkåren/räddningstjänsten: 193
Polis: 192
Ambulans: 194


Filmtips inför en resa till Belgrad och Serbien;

  • 3 Days to Kill (2014): Kevin Costner spelar den dödligt sjuke CIA-agenten Ethan Renner som får i uppdrag att slutföre ett sista uppdrag. Belöningen blir att han får bli försökskanin för ett nytt botemedel.
    B-film regisserad av Luc Besson och inspelad i Paris och Belgrad.
    Filmens actionfyllda inledning sker på Hotel Jugoslavija. Några scener är även inspelade vid borgen Kalemegdan.


Hotel Jugoslavija förekommer i filmen "3 Days to Kill".

  • Absolutnih sto/Absolute 100 (2001): Den yngre brodern Saša (Vuk Kostic) är en lovande skytt. Hans storebror Igor (Srdan Todorovic) vann junior-EM 1991 men efter att ha varit prickskytt under inbördeskriget nu är arbetslös och har stora knarkskulder till maffian. Saša väljer att ta upp en dödlig strid mot maffian för att på sätt göra sin bror skuldfri.
    Filmen utspelar sig i Belgrad där den också är inspelad.
  • Coriolanus (2011): Belgrad får föreställa Rom i denna moderna version av William Shakespeares tragedi Coriolanus. I filmen begår Menenius (Brian Cox) självmord nedanför Stari Savski Most (Old Sava Bridge) i Belgrad.
  • Crna macka, beli macor/Svart katt, vit katt (1998): Underbart galen och fartfylld film med fantastiska människor! Denna film måste upplevas!
  • Inkarnacija/Incarnation (2016): Huvudpersonen Covek (Stojan Djordjevic) vaknar upp på en parkbänk framför fontänen Delijska chesma på shoppinggatan Knez Mihailova i Belgrad, om och om igen. Fyra maskerade kostymklädda män öppnar eld mot honom och jagar honom genom staden, jakten slutar med att huvudrollsinnehavaren dör och vaknar åter upp på parkbänken. Under jakten måste Covek ta reda på vem han är och varför han är jagad och detta innan åter blir dödad. Denna spännande och förvånansvärt bra serbiska film förtjänar verkligen en större publik.


Fontänen Delijska chesma.

  • Klopka/The Trap (2007): Mladen (Nebojsa Glogovac) bor med sin fru Marija och deras hjärtsjuka son Nemanja i Belgrad. Enda chansen för att Nemanja skall överleva är en dyr operation utomlands. När Mladen annonserar om ekonomisk hjälp till att samla ihop 26 000 euro för operationen kommer han i kontakt med en mystisk man. Mannen erbjuder honom 26 000 euro om Mladen dödar för honom en okänd person... Hur långt är man som förälder att gå när det gäller ens barns överlevnad? Denna psykologiska thriller är inspelad i Belgrad. I filmen möter Mladen den mystiske mannen på Café Moskva på det exklusiva hotellet med samma namn. Mladen hämtar en plastpåse gömd i ett elskåp under Brankovbron i Belgrad.


Brankovbron (Brankov most) förekommer i filmen "Klopka".

  • The November Man (2014): Pierce Brosnan som före detta CIA-agent. Stor del av denna film utspelar sig i Belgrad. I två olika scener tar både den ryske lönnmördaren Alexa (Amila Terzimehic) och Peter Devereaux (Pierce Brosnan) taxi från Belgrade Nikola Tesla Airport.
    Alexa checkar in på fyrstjärniga Falkensteiner Hotel i Belgrad. Belgrad får även föreställa Moskva under filmens biljaktscen.
    Restaurangen Dva Jelena på Skadarska 32 förekommer i filmen där Alice Fournier (Olga Kurylenko) räddas av Peter. Restaurangen och adressen finns på riktigt och kan varmt rekommenderas.
    Fortet Kalemegdan och dess omgivande park förekommer i filmen.
    Tågstationen Vukov Spomenik förekommer i filmens avslutande scener varifrån Devereaux lämnar Belgrad bakom sig tillsammans med sin dotter och Alice.
  • A Serbian Film (2010): En film som du efteråt ångrat att du sett… Oavsett vad du hört om denna film så finns det ingen anledning att se den, det är en timme och 47 minuter du aldrig kommer få tillbaka. Obehaglig är bara förnamnet och har du egna barn så ska du absolut inte se den!


Äldre man, Belgrad.


Spårvagn i centrala Belgrad.

 

 

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter april 2018.