FRANKRIKE
PARIS - Mat, sevärdheter och fotboll i världsklass.
Vad är en bättre födelsedagspresent till en fotbollstokig åttaåring än att få se fotbollslaget PSG spela på hemmaarenan Parc des Princes i Paris?
Sagt och gjort, denna fotbollsresa bokade jag genom resebyrån OLKA Sportresor (www.olka.se). De erbjöd ett otroligt smidigt upplägg med flyg, boende och matchbiljetter. Ett extra plus för den välskrivna och fullmatade resguiden man fick med sin bokning.
När Caspian på sin födelsedag fick veta att pappa bokat en fotbollsresa åt oss båda blev han fullkomligt överlycklig. Men det måste erkännas, det var minst lika mycket för min egen skull som för Caspians som vi åkte för att se världsspelarna i PSG sparka boll...
Caspian i Paris.
Fotbollslaget Paris Saint-Germain lockade oss till Paris...
Efter en övernattning hos farmor och farfar klev Caspian och jag upp tidigt i ottan för att åka till Landvetter flygplats. Då vi åkte med enbart handbagage och jag hade våra boardingkort i min mobiltelefon var det bara ett bege sig direkt till säkerhetskontrollen. Så otroligt smidigt!
Vi klev ombord SAS flight 1439 till Köpenhamns internationella flygplats Kastrup. Planet vi åkte med var ett propellerplan av modellen Aerospatiale/Alenia ATR 72. Då boarding och avstigning enbart sker i bakre delen av planet så kan det vara en god idé att inte sitt på rad 1...
På Kastrup åt vi frukost bestående av två baguetter för 120 danska kronor...
Innan vi hunnit tuggat klart var det dags att kliva ombord SAS flight 565 som skulle ta oss vidare mot vår slutdestination – Charles de Gaulle-flygplatsen och Paris. Flygresan gick smidigt och det bjöds på kaffe och te för de som önskade. För den som var hungrig fanns trista mackor och wraps till försäljning till riktigt provocerande ockerpriser.
Flygresan från Köpenhamn till Paris tog knappt två timmar.
Paris-Charles de Gaulle-flygplatsen/Aéroport Paris-Charles de Gaulle (IATA-kod: CDG) är Europas näst största flygplats mätt i antal passagerare (efter Heathrow i London) men Europas största mätt i antal flygplan som landar och lyfter.
Vi befann oss i Terminal 1 varifrån det var bra skyltat till pendeltåget RER (Réseau Express Régional). Från Terminal 1 åkte vi förarlöst DGVAL-tåg (gratis) till Terminal 3/Roissypole varifrån det är enklast att kliva ombord pendeltåget in till centrala Paris. Det som kan vara förvirrande är att man sedan tar pendeltåget från stationen Aéroport Charles de Gaulle 1 men som är belägen i flygplatsens terminal 3.
På pendeltågsstationen finns flera biljettautomater. Använd de vita (Billetterie Ile-de-France). Dessa biljettautomater tar både kontanter (endast Euro-mynt) och kontokort. Skulle någon maskin krångla så finns det även en bemannad kiosk i närheten som säljer biljetter.
Jag köpte oss varsin enkelbiljett till tågstationen Gare du Nord, tio euro för mig och sju euro för Caspian.
Med våra nyinköpta biljetter passerade vi sedan spärrarna och kunde kliva ombord pendeltåget RER B (Blå linje) mot Paris. Tågresan tog ungefär en halvtimme in till centrala Paris.
Paris, Frankrikes huvudstad. Eiffeltornet, Triumfbågen, Notre-Dame, Louvren och Champs-Elysées är bara några av stadens många sevärdheter och bland det första man tänker på när man hör namnet Paris.
Staden besöks av runt 30 miljoner utländska besökare varje år vilket gör Paris till världens största turistattraktion och en av de mest besökta städerna i världen.
Redan 250 år före Kristus levde det keltiskt järnåldersfolket Parisii längs Seines stränder i Gallien. Deras främsta stad var Lutetia Parisiorum vilket senare kom att bli dagens Paris.
Romarna, under ledning av Julius Caesar, erövrar området år 52 före Kristus. Romarna döper om staden till Lutetia.
Under det romerska styret byggs staden efter romersk arkitektur och arenor, forum och teatrar uppförs.
Under 200-talet efter Kristus invaderas staden av germaner.
Frankernas kung Klodvig besegrar romarna år 508.
Paris utropas till huvudstad år 512.
År 885 attackeras staden av vikingar vilka förstör hela den södra stranden. Det dröjde till 1100-talet innan man återuppbyggde staden.
År 1190 låter kung Filip II August uppföra en ringmur runt Paris samtidigt byggs det första kungliga Louvreslottet.
År 1200 beordrar Filip II August byggandet av Paris universitet. Under denna tid uppförs regeringsbyggnader, kyrkor och handels- och affärsdistrikt.
Under hundraårskriget (1337 – 1453) mellan England och Frankrike ockuperas Paris av burgunderna.
År 1429 försöker Jeanne d'Arc (1412 – 1431) återta Paris men misslyckas nedanför stadens murar. Året efter tillfångatas hon av burgunderna som säljer henne till engelsmännen. Den 30 maj 1431 bränner engelsmännen Jeanne d'Arc på bål i Rouen.
År 1435 sluter Filip III av Burgund fred med Frankrike och allierar sig med den franske kungen Karl VII. Paris ges tillbaka till fransmännen.
Fransmännen lyckas vid flera slag slå ner engelsmännen.
1453 utkämpades hundraårskrigets sista slag vid Castillon.
Under senare hälften av 1500-talet skakas staden av de så kallade Hugenottkrigen (Guerres de Religion). Dessa religionspolitiska konflikter skedde mellan reformerta protestanter (hugenotter) och katoliker. Paris var under denna tid huvudsätet för den katolska sidan.
Kung Henrik IV går in i Paris 1594 och erövrar staden från katolikerna.
1682 flyttar kung Ludvig XIV (1638 - 1715) sitt hov till Versailles som blir Frankrikes inofficiella huvudstad.
Den 14 juli (numera Frankrikes nationaldag 1789 stormas Bastiljen vilket blir inledningen på den franska revolutionen.
1793 avrättas kung Ludvig XVI och hans drottning Marie Antoinette genom offentlig halshuggning med giljotin på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde.
1804 kröns Napoleon Bonaparte till kejsare.
Mellan åren 1853 - 1870 görs stora förändringar i stadsplaneringen under ledning av arkitekten Georges-Eugène Haussmann. Haussmann låter jämna hela kvarter till marken och skapar istället breda avenyer, parkområden och hus med vackra neoklassiska fasader. Från stadens ursprungliga tolv arrondissement utvidgas staden till hela tjugo stycken.
Mellan åren 1870 och 1871 rasar Fransk-tyska kriget (fransk-preussiska kriget). Under kriget tas kejsaren Napoleon III till fånga vilket innebar nederlag och kapitulation för Frankrike. Paris belägras av preussiska styrkor.
I januari 1871 hade belägringen pågått i fyra månader. Majoriteten av borgarna och bönderna ville sluta fred medan småborgarna i Paris och arbetarna önskade att kriget fortsatte. Arbetarna utropar Pariskommunen (La commune de Paris), en revolutionär stadsstyrelse. Snart hade motsättningarna mellan de två lägren utmynnat till ett blodigt inbördeskrig innanför Paris murar.
Inför världsutställningen 1889 uppförs det 300 meter höga Eiffeltornet, då världens högsta byggnad. Tornet uppfördes mellan 1887 och 1889 för att fungera som entré till världsutställningen (Exposition Universelle). Tanken var att man efter 20 år skulle riva tornet men man lät den stå kvar.
Världsutställningen anordnades 1889 för att fira hundraårsjubileet av den franska revolutionen.
År 1900 är Paris återigen värd för världsutställningen. Inför denna världsutställning presenteras Paris tunnelbana Métro.
Paris klarar sig undan en tysk invasion under första världskrigets genom segern vid Marne 1914. De tyska styrkorna var endast 13 kilometer från Paris.
I mellankrigsperioden blev Paris känt för sitt rika kultur- och nattliv. Kända konstnärer som Pablo Picasso och Salvador Dalí samt författare som Ernest Hemingway lockades till staden.
1939 bryter andra världskriget ut.
1940 inleds den tyska attacken mot Frankrike. I juni 1940 intar de tyska ockupationsstyrkorna Paris efter att den franska regeringen kapitulerat och förklarat Paris som en ”öppen stad” då det var uppenbart att staden inte kunde försvaras.
Tyskarna kontrollerade Paris fram till augusti 1944 då de fria franska styrkorna under ledning av general Philippe Leclerc befriade staden.
Paris var en av få europeiska städer som knappt skadades under kriget. Detta berodde till stor del av att tyska befälhavare vägrade utföra Hitlers direkta order att förstöra stadens monument innan den tyska reträtten.
1958 väljs Charles de Gaulle till Frankrikes president.
1977 blir Jacques Chirac borgmästare.
Från 1981 till 1995 är François Mitterrand Frankrikes president.
1995 väljs Paris tidigare borgmästare Jacques Chirac till president.
2002 byter Frankrike valutaenhet, från franc till euro.
2007 väljs Nicolas Sarkozy till president.
Dagens Paris är ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum. Paris är även ett viktigt politiskt, teknologiskt och konstnärligt centrum. Paris anses även vara modets, gastronomins och romantikens huvudstad.
Staden är indelad i 20 arrondissement (ungefär stadsdelar). Arrondissementen går från öarna i floden Seine medsols utåt i stigande tal. Den äldsta har nummer ett och sedan är de numrerade efter ålder.
Paris innerstad har drygt 2,2 miljoner invånare och med förorter över 11 miljoner invånare.
Vi klev av på den stora och livliga tågstationen Gare du Nord (Norra stationen). Detta är Europas största järnvägsstation sett till antalet resenärer.
Gare du Nord uppfördes mellan åren 1860 och 1865 på platsen för en tidigare stationsbyggnad från 1846 som visade sig vara för liten. Gare du Nord började användas 1864, ett år innan den var färdigbyggd. Glastaket är 72 meter långt och takhöjden är hela 38 meter.
Gare du Nord i Paris.
Från Gare du Nord kan man åka snabbtåg till bland annat London och Bryssel.
Under stationen ligger även tunnelbanestationen Gare du Nord som trafikeras av linje 4 (lila) och linje 5 (orange).
Gare du Nord är förutom Paris största tågstation även den mest kända.
Gare du Nord förekommer i flera kända filmer, bland annat i Amelie från Montmartre (2002), The Bourne Identity (2002), Mr. Beans semester (2007), München (2005) och The Bourne Ultimatum (2007).
Järnvägsstationen Gare du Nord.
Vi steg ut genom Gare du Nords entré och ut på Paris gator. Paris bjöd på ett strålande fint väder och det kändes spännande att bara promenera runt.
Vi började bli rejält hungriga och passerade restaurangen Le Prévoyant på gatan
Boulevard de Magenta.
Vi slog oss ner vid ett ledigt bord på uteserveringen och en trevlig kypare dök strax upp med en meny på engelska.
Caspian valde en barnmeny bestående av Steak Haché (biff gjord på 100 % hackat nötkött) med pommes frites (man bara måste äta French fries när man är i Frankrike!) och en Coca-Cola. Även jag beställde in Steak Haché. Maten smakade riktigt bra.
Till efterrätt beställde jag in glass till Caspian och en café créme (kallas även för Café au lait i Frankrike, det vill säga kaffe med mjölk) till mig själv.
Notan för vår trevliga lunch på uteservering i Paris kostade ungefär 30 euro.
Caspian utanför restaurang Le Prévoyant.
Från både restaurangen Le Prévoyant och Gare du Nord var det gångavstånd till järnvägsstationen Gare de l'Est.
Denna järnvägsstation är från 1849 och hette ursprungligen Strasbourg platform. Då järnvägsnätet utökades bytte stationen till dess nuvarande namn 1854.
Det var från just Gare de l'Est den berömda Orientexpressen för första gången avgick ifrån 4 oktober 1883.
Från stationen avgår snabbtåg till bland annat Luxemburg, Schweiz och Tyskland.
Gare de l'Est förekommer bland annat i Amelie från Montmartre (2001), Kiss of the Dragon (2001) och Mordet på Orientexpressen (1974).
Gare de l'Ests västra fasad.
Både utanför och inne i järnvägsstationen patrullerade tungt beväpnade militärer. De var alla utrustade med skarpladdade automatkarbiner.
Efter terroristattackerna i Paris i januari och november 2015, har den polisiära- och militära närvaron ökat markant i staden. På gatorna och runt de större turistattraktionerna patrullerade soldater och poliser.
Franska soldater beväpnade med FAMAS-karbiner.
Från tunnelbanestationen Gare de l'Est åkte vi metro till stationen Oberkampf.
Paris metro (Métropolitain/Métro de Paris) är ett av Europas största tunnelbanenät och den första linjen invigdes redan 1900.
Paris metro består idag av 303 stationer uppdelade på sexton linjer (1 – 14 samt 3bis och 7bis).
Biljetter köper man enklast från biljettautomater vid stationerna. De flesta stationer har även en bemannad biljett- och informationsdisk.
Som turist och kortvarig besökare i staden kan man antingen köpa tunnelbanekort som gäller i en, två, tre eller fem dagar eller un carnet, ett häfte med tio enkelbiljetter. Tio enkelbiljetter kostar 14.10 euro (i augusti 2015) från biljettautomaterna på stationen. Barn under 4 åker gratis, barn mellan 4 och 10 år kostar som en vuxen om man köper enkelbiljetter men ett 10-kort för barn kostar endast 7 euro.
Se till att ha en bra karta över tunnelbanenätet. Se bara vilken färg linjen har du ska åka med. Därefter gäller det bara att ha koll på slutstationen, den anger i vilken riktning du ska åka. Skulle du mot förmodan kliva på ett tåg som går åt fel håll är det bara att hoppa av vid nästa station och ta nästa tåg i motsatta riktningen...
Paris metro.
Jag köpte tio enkelbiljetter åt mig och tio barnbiljetter åt Caspian, sammanlagt 21.10 euro (210 kronor).
Biljetten förde man sedan in i en spärr och med giltig biljett släpptes man igenom.
Att åka metro är både snabbt och smidigt men även ett måste för varje besökare i staden.
Från metrostationen Oberkampf var det knappt fem minuters gångväg till vårt hotell.
Vi checkade in på Hôtel des Métallos och fick rum 403.
Hotellet är enkelt men nyrenoverat och fräscht. Det lilla rummet hade både dusch och WC och de båda bäddarna var otroligt sköna.
Detta trestjärniga hotell har 30 rum fördelade på fyra våningar och ligger i Paris 11:e arrondissement. Alldeles i närheten ligger flera restauranger, kvällsöppna barer, ett bageri och en liten mataffär.
Hôtel des Métallos.
Vi slängde in våra väskor och skyndade oss sedan ut för att upptäcka Paris.
Ett stenkast från hotellet går den långa och breda Boulevard Richard-Lenoir. I den lummiga allén mellan körfälten höll knallare och handlare att plocka ner sina försäljningsstånd. Varje söndag hålls här Paris största utomhusmarknad, Marché Bastille. Idag var det fredag och då var det inte riktigt lika många handlare som på söndagar.
Vi passerade den vackra teater- och konsertlokalen Bataclan, som blev skådeplatsen för en av Frankrikes värsta terroristattacker i modern tid knappt tre månader efter vårt besök.
Den 13 – 14 november 2015 skedde flera samordnade terrorattacker med skottlossningar och explosioner på sex olika platser i centrala Paris och i förorten Saint-Denis. I attackerna dödades sammanlagt 130 personer och över 350 skadades.
Den dödligaste attacken skedde mot just konsertlokalen Bataclan där flera beväpnade terrorister trängde sig in och sköt med automatkarbiner mot folkmassan. Denna attack kräve 89 dödsoffer och över 300 skadade.
Den jihadistiska terrororganisationen Islamiska staten (IS) tog senare på sig ansvaret för attackerna.
En halv kilometer från vårt hotell låg den satiriska tidskriften Charlie Hebdos kontor. Caspian och jag kom fram till adressen 10 rue Nicolas-Appert där tolv människor mördades och elva skadades den 7 januari 2015.
Charlie Hebdos kontor på 10 rue Nicolas-Appert.
Förövarna var de två bröderna Saïd och Chérif Kouachi. De tvingade sig in i byggnaden och öppnade genast eld och dödar en hantverkare. Bröderna fortsätter sedan upp en våning där femton av tidningens medarbetare hade möte. Tio av de femton skjuts kallblodigt ihjäl, varav en livvakt till redaktören Stéphane Charbonnier (”Charb”), innan bröderna flyr.
Bara några hundra meter därifrån öppnar polismannen Ahmed Merabet eld mot brödernas flyktbil.
Bröderna Kouachi sårar först polismannen Ahmed för att sedan skjuta ihjäl honom på mycket nära håll av en av bröderna.
Över 80 000 poliser och soldater sattes in i jakten på förövarna. Efter två dagar (den 9 januari 2015) inringas bröderna Kouachi då de tar gisslan i en fabriksbyggnad runt 30 kilometer nordöst om Paris. Efter en vild skottväxling skjuts de ihjäl av fransk antiterrorpolis.
Samtidigt som bröderna Kouachi håller gisslan i fabriksbyggnaden tar terroristen Amedy Coulibaly gisslan i en judisk mataffär i östra Paris och kräver att bröderna skall få fri lejd. Amedy Coulibaly, som tillhör samma terroristcell som bröderna Kouachi, tar sexton personer som gisslan och dödar fyra av dem. Samtidigt som den franska insatsstyrkan stormar fabriksbyggnaden och dödar bröderna Kouachi stormas mataffären och Amedy Coulibaly skjuts även han ihjäl av polis.
Det visar sig att Amedy Coulibaly även låg bakom mordet på en kvinnlig polisaspirant dagen innan, den 8 januari.
Caspian och jag passerade vad som tidigare var Charlie Hebdos huvudkontor. Vid entrén låg en ensam ros...
Vi kom ut på Boulevard Richard-Lenoir igen och passerade en minnesplats alldeles i närheten av platsen där polismannen Ahmed Merabet kallblodigt sköts ihjäl den 7 januari 2015.
I slutet av Boulevard Richard-Lenoir ligger Bastiljplatsen (Place de la Bastille). Här stod tidigare fästningen Bastiljen som uppfördes i slutet av 1300-talet. Fästningen mätte 66 x 34 meter och de fyra försvarstornet var 24 meter höga.
Under 1600-talet började Bastiljen användas som fängelse.
Det var här som Voltaire satt fängslad och sedan skrev om sin mystiske medfånge, Mannen med järnmasken.
Den 14 juli 1789 stormades Bastiljen och denna händelsen markerade starten på Franska revolutionen.
Bastiljen revs och idag står den 47 meter höga Julikolonnen (Colonne de Juillet) till minne av Julirevolutionen (1830 års revolution). Julikolonnen restes mellan 1833 och 1840 och pryds av den förgyllda bronsstatyn Génie de la Liberté.
Vid Bastiljplatsen ligger operahuset Opéra Bastille som invigdes 1989, på tvåhundraårsdagen av stormningen av Bastiljen.
Vi fortsatte sedan österut längs rue Saint-Antoine. Vi passerade det vackra Hôtel de Sully från 1630. Denna vackra byggnad förekommer bland annat i filmen Farligt begär (Dangerous Liaisons) från 1988.
Hôtel de Sully.
Ett stenkast därifrån, på en tvärgata till rue de Sévigné, gömmer sig det lilla torget Place du Marché-Sainte-Catherine.
Platsen har fått sitt namn efter att torget tidigare fungerade som marknadsplats. Torget kantas idag av små kaféer och restauranger med trevliga uteserveringar.
Det är ovanför restaurangen Le Marché på adressen 2 Place du Marché Sainte-Catherine som Treadstones lägenhet ligger i filmen Bourne Identity från 2002.
Le Marché på Place du Marché Sainte-Catherine.
Vår upptäcktsfärd i denna magiska huvudstad fortsatte. Efter bara några minuters promenad kom vi fram till rue des Rosiers. Denna gata kantas av mestadels judiska butiker. En fördel med detta är att de håller öppet på söndagar då övriga Paris är stängt.
Skyltar på hebreiska i de judiska kvarteren.
Caspian började bli småhungrig och jag fick äntligen chansen att introducera honom för shawarma, det vill säga kebab från Mellanöstern. Europas bästa shawarma hittar man på det lilla gatuköket L'As du Fallafel på rue des Rosiers. En shawarma kostade åtta euro, långt ifrån priserna i gamla stan i Jerusalem, men jäklar vad god den var!
Varmt pitabröd fullproppat med grillat lammkött, äggplanta, grönsaker, tahini och hummus. Caspian blev genast blixtförälskad i shawarma.
Shawarma!
Efter det smarriga mellanmålet styrde vi stegen ner mot floden Seine. Vi kom fram till den 100 meter långa bron Pont Louis-Philippe från 1834. Några meter därifrån ligger den mysiga restaurangen Café Louis Philippe. Denna restaurang förekommer i filmen Ninth Gate från 1999 i regi av Roman Polanski och med Johnny Depp i huvudrollen.
Café Louis Philippe, Paris.
Vi gick över Pont Louis-Philippe som leder till den lilla ön Île Saint-Louis mitt i floden Seine. Det var när vi kom fram till ön Île Saint-Louis jag på allvar insåg anledningen till att man bör undvika Paris i augusti. Det var mängder av turister precis överallt och köer till allt.
En av stadens mest berömda glasstillverkare är Berthillon vars flaggskeppsbutik ligger just här på Île Saint-Louis. Just under vårt besök i augustivärmen var glassbutiken semesterstängd. Inget är mer franskt än att stänga en glassbutik under sommarens varmaste månad...
Som tur var fanns en liten glasskiosk mittemot som erbjöd glass ur Berthillons sortiment. De skyhöga priserna avskräckte tydligen inte folk då kön ringlade sig lång. Ett glassrån med två kulor glass kostade fem euro (knappt 50 kronor)! Men jäklar vilken god glass. Ett besök hos Berthillon är ett måste vid varje Parisbesök...
Två glasskulor för 50 spänn!
Glasspaus i Paris.
Inte många meter ifrån glasskiosken ligger den berömda lyxrestaurangen La Tour d'Argent (Silvertornet). I dag ståtar restaurangen med en stjärna i Michelinguiden men som mest har restaurangen haft hela tre stjärnor!
Det är La Tour d'Argent som stått som modell för restaurangen som förekommer i den animerade filmen Ratatouille (Råttatouille) från 2007.
Lyxrestaurangen La Tour d'Argent.
Vi promenerade vidare över den 67 meter långa bron Pont Saint-Louis till ön Île de la Cité. På ön står det gotiska mästerverket Notre-Dame de Paris. Katedralen Notre-Dame byggdes mellan 1163 och 1345. Katedralen är hela 127 meter lång och de två tornen är 69 meter höga.
Det var här som Napoleon Bonaparte lät sig krönas till kejsare den 2 december 1804.
Notre-Dame är mest känd från romanen Ringaren i Notre-Dame (fransk originaltitel: Notre-Dame de Paris) av Victor Hugo.
Katedralen Notre-Dame de Paris.
När vi kom fram till Notre-Dames port på katedralens västra sida såg vi den långa kön som ringlade sig flera hundra meter. Vi fick nöja oss med att beskåda denna fantastiska byggnad från utsidan istället.
Missa inte de vackra men skräckinjagande statyerna och vattenkastarna (gargouilles) på katedralens fasad.
Gargoyler på katedralens fasad.
Alldeles i närheten ligger det enorma sjukhuset Hôtel-Dieu de Paris (Guds Hotell). Sjukhuset grundades redan 651 och är stadens äldsta sjukhus. De nuvarande byggnaderna härstammar dock från sent 1800-tal.
Sjukhuset Hôtel-Dieu de Paris.
Vi följde sedan gatan rue d'Arcole som var kantad med souvenirbutiker. Det är här man finner rosa Eiffeltorn i plast och I Love Paris t-shirts...
Ge mig en och jag säger upp bekantskapen med dig...
Gatan slutade vid den gröna järnbron Pont d'Arcole från 1856.
På andra sidan bron ligger torget Place de l'Hôtel de Ville. Torget hette fram till 1803 Place de Grève. Torget har använts som avrättningsplats under flera århundraden.
Här står idag Hôtel de Ville (Paris stadshus). Byggnaden uppfördes 1553 till 1628 och byggdes ut under början av 1800-talet.
Hôtel de Ville och den gröna järnbron Pont d'Arcole.
Om man som vi besöker Paris under högsommaren får man inte missa Paris Plage, då en sträcka längs floden Seine fylls med finkornig sand, solstolar, parasoller och till och med konstgjorda plastpalmer. Paris Plage anordnas årligen från mitten av juni till mitten av augusti för att Parisborna ska få tillgång till sandstränder.
Det anordnas aktiviteter som exempelvis beachvolleyboll, basket och fotboll till uthyrning av roddbåtar och radiostyrda båtar.
Längs den konstgjorda sandstranden finns kiosker, kaféer och restauranger.
Paris Plage längs floden Seine.
Efter en stunds promenad på ön Île de la Cité kom vi fram till det gigantiska byggnadskomplexet Palais de la Cité som idag inrymmer Conciergerie, kyrkan Sainte-Chapelle och Palais de Justice.
Vi passerade de stora grindarna till (franska högsta domstolen).
Den nuvarande byggnaden uppfördes mellan åren 1783 och 1786 efter att Palais de la Cité drabbats av en brand 1776.
Under den franska revolutionen satt tribunalen här.
Här ligger även Conciergerie, som fungerade som fängelse under franska revolutionen. Här satt uppskattningsvis 2 500 dödsdömda fångar timmarna innan de fördes till giljotinen, bland annat drottningen Marie Antoinette.
Idag finns här ett museum om skräckväldet och stadens blodiga historia under franska revolutionen.
På en liten innergård mellan Palais de Justice och Conciergerie står den gotiska kyrkan Sainte-Chapelle (Heliga kapellet). Kyrkan uppfördes redan 1248 för att inrymma heliga reliker, bland annat vad man trodde var bitar från Jesus törnekrona samt Kristi kors (Det sanna korset).
Av kyrkans över 1 100 glasrutor är omkring 700 stycken original från 1200-talet.
Under den franska revolutionen användes kyrkan som lagringsplats för bland annat mjöl och senare som kontor och arkiv.
Domstolen Palais de Justice och kyrkan Sainte-Chapelle.
Knappt hundra meter därifrån ligger den berömda bokhandeln Shakespeare and Company på 37 Rue de la Bûcherie.
Amerikanskan Sylvia Beach startade 1919 en liten bokhandel som sålde engelskspråkig litteratur i Paris. Hon är mest känd för att hon var den första att ge ut James Joyces kontroversiella roman Odysseus 1922.
När tyskarna invaderade Paris 1940 fängslades Sylvia Beach och bokhandeln förstördes.
Dagens bokhandel öppnades 1951 av George Whitman. 1964 bytte bokhandeln namn till Shakespeare and Company för att hedra Sylvia Beach ursprungliga bokhandel.
Bokhandeln Shakespeare and Company på 37 Rue de la Bûcherie.
Idag finner man förutom massor av litteratur även Sylvia Beachs egen boksamling, som inte är till salu men vem som helst är välkommen att läsa böckerna under butikens öppettider.
Bokhandeln har under flera år varit en samlingsplats för litteraturintresserade och författare har även kunnat få bo här.
På den tredje våningen står flera sängar...
Bokhandeln Shakespeare and Company förekommer bland annat i filmerna Bara en dag (2004) och Midnatt i Paris (2011).
Vi gjorde ett kort besök i den trånga bokhandeln. När vi sedan klev ut igen öppnade sig himlen och ett våldsamt störtregn fullkomligt vräkte ner. Vi sökte skydd under bokhandelns markis. Lika plötsligt som regnet startade lika fort slutade det. På regnvåta gator fortsatte vi sedan vår upptäcktsfärd...
Ett par hundra meter söderut ligger det världsberömda universitetet Paris-Sorbonne (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne). Universitetet är efterträdare till lärosätet som grundades redan 1257 av Robert de Sorbon, världens näst äldsta universitet.
Efter de våldsamma sammandrabbningarna mellan studenter och polis under majrevolten 1968 uppdelades Paris universitet in i 13 oberoende universitet (Paris I - XIII).
Paris universitetet rankas som Frankrikes mest prestigefyllda samt ett av världens främsta. Här studerar omkring 24 000 studenter fördelade i 20 olika institutioner.
Paris-Sorbonne är ett av världens främsta universitet.
Den kulturminnesmärkta universitetsbyggnaden som utgör Paris-Sorbonne är beläget i Latinkvarteret i 5:e arrondissementet i centrala Paris.
De flesta byggnaderna är endast öppna för studenter men som besökare får man bland annat tillträde till den stora gårdsplanen. Här ligger bland annat Sorbonnebiblioteket (Bibliothèque de la Sorbonne) och kapellet Sainte-Ursule de la Sorbonne från 1642.
Kapellet Sainte-Ursule de la Sorbonne.
Vi fortsatte sedan till torget Place de la Sorbonne som var utsmyckad med flera fontäner. Ett stenkast därifrån ligger mausoleet Panthéon.
Ursprungligen uppfördes byggnaden mellan åren 1758-1789 som kyrkan Église Sainte-Geneviève men förvandlades till ett mausoleum för framstående medborgare under Franska revolutionen.
Här ligger bland annat Victor Hugo, Jean Moulin, Jean-Jacques Rousseau, Voltaire och Marie Curie begravda.
Den kolonnförsedda byggnaden som utgör Phantéon är hela 110 meter långt, 84 meter brett och 83 meter högt.
Mausoleet Panthéon.
Precis när vi kom fram till entrén så låste en vakt grinden. Vi nöjde oss med att beskåda denna mäktiga byggnad från utsidan.
Knappt 100 meter söder om Panthéon ligger det lilla torget La place de l'Estrapade. Torget med sin fontän förekommer i Bloodhound Gang's musikvideo ”The Bad Touch”.
Fontänen på torget La place de l'Estrapade.
Vi vände norrut igen och fortsatte tillbaka i riktning mot floden Seine. Efter en kort promenad kom vi fram till den vackra kyrkan Église Saint-Étienne du Mont. Kyrkan står på kullen Montagne Sainte-Geneviève.
Église Saint-Étienne du Mont anses vara en av Paris vackraste kyrkor.
Vi gick in en kort stund och beskådade kyrkans vackra interiör.
Den vackra Église Saint-Étienne du Mont.
Kyrkan förekommer bland annat i filmen Midnatt i Paris där Owen Wilsons rollfigur Gil sitter på kyrkans stentrappa för att sedan transporteras tillbaka i tiden då klockan slår midnatt...
Kyrktrappan förekommer i filmen Midnatt i Paris.
Vi fortsatte längs med den breda avenyn Boulevard Saint-Germain som är kantad av butiker, restauranger och kaféer. Vi passerade det berömda kaféet Les Deux Magots på adressen 6 Place Saint-Germain des Prés.
Les Deux Magots var ett populärt tillhåll för stadens kulturelit. Här samlades digniteter som exempelvis Ernest Hemingway, James Joyce, Jean-Paul Sartre och Pablo Picasso. Idag är kaféet en otroligt populär turistattraktion.
Namnet Les Deux Magots kommer från en populär teaterföreställning ”The Two Magots of China”. En magot är en kinesisk affärsman.
Kaféet förekommer i flera litterära verk som exempelvis Vladimir Nabokovs ”Lolita” från 1955 och nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosas ”Den stygga flickans rackartyg” från 2006.
Les Deux Magots förekommer även som inspelningsplats i flera filmer som Mannen i Eiffeltornet (1949), I lejonets tecken (1962), Mamman och horan (1973) och En oväntad vänskap (2011).
Paris berömda kafé Les Deux Magots.
Från tvärgatan Rue de Rennes såg vi på håll den 210 meter höga skyskrapan Montparnassetornet (Tour Montparnasse). Montparnassetornet byggdes mellan åren 1962 och 1972 och är den näst högsta skyskrapan i Frankrike.
Skyskrapan Tour Montparnasse.
Lite längre fram, i hörnet av Boulevard Saint-Germain och Rue Saint-Benoît, ligger Café de Flore. Tillsammans med Les Deux Magots slåss Café de Flore om kaffesugna besökare i området.
Café de Flore öppnade redan under 1880-talet. Kaféet förekommer i flera filmer och TV-serier, bland annat i tredje avsnittet (”Paris”) i den fjärde säsongen av den brittiska komediserien Helt hysteriskt (Absolutely Fabulous) och i långfilmerna Tag mitt liv (1963), L'amour dure trois ans (2011) och den romantiska dramafilmen Café de Flore (2011).
Ett stenkast längre ner på gatan Rue Saint-Benoît ligger restaurangen Le Relais de l’Entrecôte. Denna restaurangkedja med flera restauranger i Paris har endast en varmrätt på menyn - entrecôte med pommes frites och sås.
Det var tydligen fler än vi som var sugna på entrecôte för utanför restaurangen ringlade en lång kö.
Kö till restaurangen Le Relais de l'Entrecôte.
Det duggregnade men efter ungefär en kvart så släpptes vi in och blev visade till ett ledigt bord.
Jag beställde in var sin portion entrecôte åt oss båda. Jag beställde även in liten flaska rödvin till mig och en Coca-Cola till Caspian samt en flaska mineralvatten.
En servitris serverade oss rykande nyfriterade pommes frites samt en liten sallad innan en annan servitris lade upp skurna skivor entrecôte samt sås på våra tallrikar.
Kött och pommes frites serveras så länge man önskar...
Maten smakade bra tillsammans med såsen men var inte någon större överraskning. Däremot kom överraskningen då det var dags att betala. Notan slutade på en bra bit över 70 euro, det vill säga över 700 kronor!
Restaurangbesöket var långt ifrån värt den höga summan...
Restaurangnotan slutade på över 70 euro!
Efter middagen gick vi till den romersk-katolska kyrkan Saint-Sulpice i 6:e arrondissementet. Saint-Sulpice uppfördes på platsen för en tidigare kyrka från 1200-talet. Dagens kyrka började uppföras 1646 och under 1700-talet byggdes kyrkan ut. Detta är Paris näst största kyrka, efter Notre Dame. Kyrkan har en längd på 113 meter och är 34 meter hög.
Saint-Sulpice förekommer i Dan Browns roman Da Vinci-koden samt i filmatiseringen med samma namn. Det är i Saint-Sulpice som munken Silas (Paul Bettany) letar efter Keystone som sägs vara nyckeln till den heliga Graal.
När Da Vinci-koden skulle filmatiseras fick inte filmteamet filma inne i Saint-Sulpice utan istället fick scenerna göras i studio framför en greenscreen.
Den romersk-katolska kyrkan Saint-Sulpice.
Framför kyrkan Saint-Sulpice, på Place Saint-Sulpice, står den vackra fontänen Fontaine Saint-Sulpice. Fontänen är dekorerad med statyer föreställande fyra framstående biskopar.
Från metrostationen åkte vi tillbaka till vårt hotell.
Vi var båda trötta i fötterna efter att ha utforskat underbara Paris - adjektiven räcker inte till att beskriva denna magiska plats...
Fortsättning på min reseskildring