RYSSLAND - Min reseskildring från Moskva fortsätter...






Följande morgon fick jag tvinga mig upp ur den sköna hotellsängen. Jag hade gärna legat kvar en stund i den sköna sängen men det var en hel del som jag hade tänkt hinna med under min sista dag i den fantastiska storstaden Moskva. Från tunnelbanestationen Krasnye Vorota åkte jag en station längs  Sokolnicheskayalinjen (linje 1) till stationen Komsomolskaya. Därifrån var det en kort promenad under jord till Komsomolskayastationen på Koltsevayalinjen (linje 5). 
Just Komsomolskayastationen är i mitt tycke den absolut vackraste av Moskvas tunnelbanestationer med sina marmorpelare och det gula välvda och rikligt dekorerade taket. Från taket hänger stora takkronor.


Den vackra Komsomolskayastationen i Moskvas metro.

Från Komsomolskayastationen åkte jag sedan en station till Prospekt Mira stationen. Även denna station hör till en av de vackraste stationerna i Moskvas tunnelbana.


Prospekt Mira.

Här bytte jag sedan till Kaluzhsko-Rizhskayalinjen (linje 6) och fortsatte tre stationer till tunnelbanestationen VDNKh. Stationen är uppkallat efter det stora utställnings- och mässområdet Vystavka Dostizheniy Narodnovo Khozyaystva, förkortat VDNKh (Utställningen av den nationella ekonomins åstadkommanden).
Jag promenerade ett par hundra meter och handlade frukost bestående av sandwich och dricka. På håll såg jag det stora Hotel Cosmos som bland annat förekommer i den ryska kultfilmen Dnevnoy dozor (Day Watch).


Hotel Cosmos.

Jag fortsatte sedan till det enorma Monument to the Conquerors of Space (Monument Pokoritelyam kosmosa). Detta 110 meter höga monument är byggt i titan och föreställer en raket stigandes mot rymden med en lång kondensationsstrimma bakom sig. Monumentet restes 1964.


Det 110 meter höga monumentet.

Nedanför det höga monumentet ligger Memorial Museum of Cosmonautics (Memorialnyy Muzey Kosmonavtiki) där man kan bland annat kan se rymdkapslar, rymddräkter och annat som har med Sovjetunionens- och Rysslands rymdprogram att göra. Mycket fokus läggs givetvis på Jurij Gagarin som var den förste människan i rymden.


Byst av Jurij Gagarin (1934 - 1968).

Tyvärr visade det sig att museet var stängt idag då det var måndag. En smula snopen och besviken satte jag mig nedanför det 110 meter höga raketmonumentet och åt min frukost. Efter att ha fotograferat monumentet och avnjutit min frukost tog jag mig med metron till järnvägsstationen Kievskaya (Kievskiy vokzal). Stationsbyggnaden uppfördes mellan 1914 och 1918 och står belägen vid Europatorget (Ploshchad Yevropy). Det är till Kievskayastationen som Matt Damons rollfigur Jason Bourne anländer till Moskva i filmen Bourne Supremacy.


Kievskayastationen (Kievskiy vokzal).

På andra sidan gatan ligger det stora och exklusiva shoppingcentret Evropeisky. Detta är ett av Moskvas största shoppingcenter och består av åtta våningar. Flera säkerhetsvakter står vid varje entré och kontrollerar alla som passerar.


Moskvas exklusiva shoppingcenter Evropeisky.

Bara ett hundratal meter från Evropeisky ligger området Moscow International Business Center. Här står bland annat Europas högsta skyskrapa, det kopparfärgade Mercury City Tower (Merkurij Siti Tauer) på 338,8 meter. Alldeles i närheten höll man på att uppföra Federationstornet (Bashnya Federatsiya) som med sin planerade höjd på 506 meter kommer att bli Europas högsta byggnad.


Skyskrapor i Moscow International Business Center.

Jag fortsatte sedan över Borodinskybron (Borodi´nskiy most) som leder över Moskvafloden. Från bron har man bra utsikt över regeringsbyggnaden Vita huset (Bely Dom). Denna byggnad användes av det ryska parlamentet fram till 21 september 1993 då flera ledamöter bestående av kommunister och nationalister ockuperade byggnaden. Detta i i protest mot den dåvarande presidenten Boris Jeltsins politik. Vita huset omringades av militären som sedan besköt byggnaden med bland annat stridsvagnar vilket resulterade i en stor brand som förstörde stora delar av Vita huset. Detta kuppförsök misslyckades och parlamentet (Duman) flyttade till en annan byggnad. I dag används Vita huset av det ryska kabinettet.


Moskvafloden med regeringsbyggnaden Vita huset (Bely Dom) i bakgrunden.

På andra sidan Borodinskybron tronar det 172 meter höga utrikesdepartementet upp sig. Byggnaden uppfördes mellan 1948 och 1953 och tillhör en av de så kallade ”Stalins sju systrar”. Jag promenerade tillbaka över Borodinskybron. Bara ett hundratal meter därifrån ligger ytterligare en av Stalins sju systrar, nämligen Hotel Ukraina. Denna monstruösa byggnad från 1957 mäter hela 198 meter i höjd och inrymmer det femstjärniga lyxhotellet The Radisson Royal Hotel. Detta hotell förekommer i filmen A Good Day to Die Hard med Bruce Willis då hotellets balsal beskjuts av en Mi-24P attackhelikopter.

Från Kievskayastationen åkte jag två stationer längs linje 5 (Brun) till Belorusskayastationen. Från tunnelbanestationen var det en kort promenad till järnvägsstationen med samma namn. Järnvägsstationen Belorusskaya (Belorusskiy vokzal) består av en turkos stationsbyggnad från 1912 och ligger vid Tverskaya Zastavatorget.


Järnvägsstationen Belorusskaya (Belorusskiy vokzal).

Från järnvägsstationen skulle jag ta expresståget Aeroexpress till flygplatsen Sjeremetevo (Sheremetyevo). En enkelbiljett kostade 400 rubel (knappt 80 kronor) och köptes smidigt i en biljettautomat som tog VISA-kort.  
Tågresan till flygplatsen tog cirka 30 minuter, se till att vara ute i mycket god tid då det är en lång bit att promenera till incheckningsdisken och flygplatsen består av flera olika terminaler. Innan man kommer fram till incheckningen får man genomgå en säkerhetskontroll. Efter incheckningen var det en noggrann passkontroll och slutligen ytterligare en säkerhetskontroll med helkroppsröntgen.
Sjeremetevos internationella flygplats (IATA-kod: SVO) ligger knappt 30 kilometer utanför Moskva och är stadens näst största flygplats. Flygplatsen invigdes 11 augusti 1959. Sjeremetevoflygplatsen förekommer i actionfilmen Air Force One då USA:s president lyfter från just denna flygplats men flygplanet kapas kort därefter.
Jag åt en stadig lunch på TGI Friday's. Under mina resor har jag flera gånger passerat denna restaurangkedja men det har aldrig blivit av att jag gjort ett besök. Nu blev det äntligen av. Jag beställde in en Jack Daniel's Steak och en Oreo Shake. Maten smakade bra men notan på 1560 rubel (290 kronor) var i saftigaste laget.
Det blev dags att kliva ombord SAS flight SK735 mot Köpenhamn. I Köpenhamn bytte jag sedan plan för fortsatt resa hem...

Sankt Petersburg och Moskva visade sig vara perfekta resmål för ett par dagar. Städerna ligger inte så många timmars flygresa bort och det går att upptäcka båda städerna utan att spendera en förmögenhet. Just Moskva blev en personlig favorit med sin spännande historia och sevärdheter i absolut världsklass.




Hjärtligt trevliga cykelställ i Moskva.


Höst i Moskva...


Rysk cowboy.


Skjutbana i Gorkijparken, Moskva.


Pojke i rysk paraduniform.


Burger King.


Polisbil i Sankt Petersburg.


Några praktiska tips:

Eluttag: I Ryska federationen har man samma sorts vägguttag och spänning som i Sverige. Adapter behövs alltså inte.
Offentliga toaletter: På många offentliga toaletter i Ryssland finns inte alltid toalettstolar utan det som finns att tillgå är ett otäckt hål i marken. Fräschast toaletter finner man i varuhus och på restauranger.
Runt tunnelbanestationer och marknader finns ofta enkla utomhustoaletter (så kallade bajamajor) som man får betala mellan 15 och 30 rubel för att använda.
Dricks: Att ge dricks börjar bli alltmer vanligt i Ryssland, främst i storstäder som Moskva och Sankt Petersburg. Räkna med ungefär tio procent av notan om du är nöjd med servicen.
Vatten: Kranvattnet bör undvikas att dricka men duger till att borsta tänderna i. Särskilt kranvattnet i Sankt Petersburg har dåligt rykte och innehåller höga halter tungmetaller men även parasiten Giardia Lamblia förekommer.
Mineralvatten köps enklast och billigast i större mataffärer.
Kontanter: I Ryssland är det enklast att handla med kontanter då många restauranger och museer tar inte kontokort. Enklast är att ta ut kontanter i bankomater.
Valuta: 1 rubel (? eller RUB) = 100 kopek.
Mynt finns i valörerna 1, 5, 10 och 50 kopek samt 1, 2, 5 och 10 rubel.
Sedlar finns i valörerna 50, 100, 500, 1000 och 5000 rubel. 
Taxi: Taxichaufförerna i Moskva och Sankt Petersburg använder inte taxameter, gör upp om priset i förväg. Det blir nästan alltid billigast att be hotellet eller restaurangen att ringa efter en taxi än att vinka in en taxibil på gatan.  Undvik taxibilar som står i närheten av turistattraktioner och utanför hotell och restauranger, gå ett par hundra meter och ta en taxi därifrån.
Språk: Få personer i Ryssland pratar engelska men regeln är att yngre personer behärskar engelska bättre än äldre. Ett tips är att lära sig det kyrilliska alfabetet innan man besöker landet så att man kan läsa gatskyltar och namn på hotell, restauranger och liknande. Det är betydligt enklare än det låter!  
Drutten och Gena (Drutten och Krokodilen): För de som är födda innan 1980 känner igen figurerna från detta barnprogram. Figurerna härstammar från dåvarande Sovjetunionen och hette där Tjeburasjka/Cheburashka (Drutten) och Krokodil Gena (Gena).
Vett och etikett: Gör som ryssarna och använd båda armbågarna och trängs du med när du ska av eller på tunnelbanan! Lämna sittplats åt äldre personer på bussar och i tunnelbanan. Detta är givetvis en självklarhet men i Ryssland är det otroligt viktigt.
Fotboll: Fotboll är stort i Ryssland, särskilt i Moskva där fotbollen har utvecklats enormt. Stadens främsta fotbollsklubb är FC Spartak Moskva. Sedan 2012 spelar Kim Källström i laget med tröjnummer 21. Ett annat stort Moskvalag är PFK CSKA Moskva där svenskarna Rasmus Elm och Pontus Wernbloom spelar.


FC Spartak Moskva-supporter.

Mat och dryck:

Rysk mat är inte det första man tänker på då det vankas fest eller middagsgäster. Men det ryska köket är så mycket mer än rödbetor, rovor och potatis. I Moskva och Sankt Petersburg finner man allt ifrån enkla gatukök till exklusiva restauranger i precis alla prisklasser.
Det armeniska, azeriska (Azerbajdzjanska) och georgiska köket lockar med fantastiska fiskrätter, grillat kött och smårätter och har stora släktdrag med turkisk mat.

Kaviar:
Lyxmat no 1! För att undvika att få falsk kaviar (det vill säga rom som inte härstammar från stör i Kaspiska havet) gäller det att handla i de större mataffärernas delikatesshörnor. Undvik folk på gatan!
Pelmeni: Rysk maträtt som enklast kan beskrivas som rysk ”ravioli”, med fyllning av exempelvis köttfärs eller lax. Pelmeni serveras oftast med gräddfil, smör, ättika eller buljong. 
Borstjt: Rysslands nationalrätt. Denna rödbetssoppa härstammar ursprungligen från Ukraina.
Biff Stroganoff: En maträtt med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med denna rätt. Rätten är uppkallad efter ovannämnda kocks arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811). Enligt historien var greve Stroganoff tandlös på äldre dar och hans betjänt tvingades skära köttet i små strimlor. Men det är konstaterat att både namnet och receptet fanns före det.
Det är omtvistat huruvida rätten skall innehålla tomatsås eller ej, men nötkött, svamp, citron, fransk senap och smetana (sur, tjock grädde) bör dock ingå. Det sistnämnda kan ersättas av crème fraîche eller gräddfil. Korv Stroganoff är en försvenska version och då är huvudingrediensen falukorv.
Blinier: Boveteplättar. Serveras med gräddfil, rom och lök. Dessa plättar är bakade på bovetemjöl (även vetemjöl) som kan ätas med smetana, kaviar, hackad lök med mera.
Tjebureki: Rysk pizza. Består av en halvmåneformad pizza med fyllning som sedan friteras (!). Löjligt billigt och mättande. Kostar från en tia och uppåt.
Vodka: Rysslands nationaldryck. Starkt som sjutton och serveras i stora dricksglas! Kända märken är främst Stolitnaja, Moskovskaja, Ruski (Russian) Standard och Krystal. För den nyfikne finna Pertsovka med smak av peppar och Chrenovucha som är smaksatt av rädisor (!).
Man smuttar absolut inte! Det är oryskt, utan man sveper glaset och blir full därefter… Na vash zdorovya!
Rysk Champagne:
Vin med bubblor får inte kallas Champagne om det framställts utanför det franska distriktet Champagne… Rysk "champagne" är något som ryssarna själva är otroligt stolta över men som fransmännen fnyser åt.
Te:
Serveras i regel med en liten klick sylt. Jo, du gissade rätt, sylten ska ner i teet.
Kvass: En dryck gjord på råg, jäst, socker och vatten, påminner om våran svagdricka.
Vatten:
Undvik kranvattnet, köp vatten på flaska.


Rysk kaviar.


När du tröttnat på borstjt och kaviar...

Viktiga telefonnummer:

SOS: 112
Polis: 102
Ambulans: 103
Brandkår: 101

Några nyttiga ord och fraser på ryska;
Ryska ord och namn skrivs annorlunda på engelska och svenska. För enkelhetens skull har jag oftast använt mig av den engelska transkriberingen då det är den som förekommer på kartor, gatuskyltar och i tunnelbanestationerna i Ryssland.

Ja = da
Nej = njet
Hej! = privet
Hej då! = do svidaniya
Tack! = spassiba
Skål! = na vash zdorovya! (För hälsan!)
Till höger = napravo
Till vänster = nalevo
Gata = ulitsa
Aveny = prospekt
Tåg = poezd
Tågstation = vokzal
Plattform = platforma
Bankomat = bankamat
Sjukhus = balnitsa
Doktor = vrach
Jag behöver en läkare = Mne nuzhen vrach.
Huvudvärk = galanaya bol
Feber = temperatura
Diarré = panos
Smärta = bol
Ont i magen = balit zheludak

Hjälp! = na pomasch!
Ring polisen! = Pazvanite ve militsiyu!
Ring efter ambulans! = Pazvanite v skoruyu pomosch!

Idag = syevodnya
Måndag = panidelnik
Tisdag = ftornik
Onsdag = srida
Torsdag = chetverk
Fredag = pyatnitsa
Lördag = subota
Söndag = vaskrisenye

Räkneord;

Noll = nol
Ett = adin
Två = dva
Tre = tri
Fyra = chitiri
Fem = pyat
Sex = shest
Sju = sem
Åtta = vosem
Nio = devyat
Tio = desyat
Elva =adinatsat
Tolv = dvenatsat
Tretton = trinatsat
Fjorton = chetirnatsat
Femton = petnatsat
Sexton = shesnatsat
Sjutton = semnatsat
Arton = vosemnatsat
Nitton = devitnatsat
Tjugo = dvasat
Tjugoett = dvatsat adin
Tjugotvå = dvatsat dva
Trettio = trisat
Fyrtio = sorak
Femtio = pedesyat
Sextio = shesdesyat
Sjuttio = semdesyat
Åttio = vosemdesyat
Nittio = devenosta
Hundra = sto
Tusen = tisyacha

Filmtips inför en resa till Sankt Petersburg och Moskva:

  • 9 rota/The Ninth Legion (2005): Denna krigsfilm handlar om Sovjetunionens ockupation av Afghanistan och ses som Rysslands svar på ”Full Metal Jacket”. Detta är en av de bästa krigsfilmer som gjorts. 
    9 rota är inspelad på Krimhalvön (Ukraina), Kazakstan, Uzbekistan och Moskva.
  • A Good Day to Die Hard (2013): I den femte (!) Die Hard-filmen ser vi åter Bruce Willis som den hårda New York-polisen John McClane. Denna gång åker John till Moskva då han får reda på att hans son Jack (Jai Courtney) sitter häktad i staden för mord.
    Filmen utspelar sig till största delen i Moskva men är faktiskt inspelad i Budapest, Ungern. Flera gatuscener och kända landmärken från Moskva är dock inklippta i filmen. I filmen attackeras balsalen på Hotel Ukraina (The Radisson Royal Hotel) av en Mi-24P attackhelikopter. Den flerfiliga ringvägen Trädgårdsringen (Garden Ring) nämns några gånger i filmen.
  • Air Force One (1997): USA:s president James Marshall (Harrison Ford) befinner sig i Moskva. Då han skall flyga tillbaka till USA kapas presidentens flygplan Air Force One av terrorister ledda av Ivan Korshunov (Gary Oldman). Vad terroristerna inte räknat med är att president Marshall, en dekorerad Vietnamveteran, kommer att göra allt för att de skall misslyckas med sina krav.
    I filmen ser vi president Marshalls kortege passera över Borodinskybron med parlamentsbyggnaden Vita huset (Bely Dom) i bakgrunden. Kortegen fortsätter sedan över Röda torget. Air Force One lyfter från Sjeremetevoflygplatsen utanför Moskva.
    Air Force One hör till en av de mest populära actionfilmerna under 1990-talet och den dåvarande amerikanska presidenten Bill Clinton hyllade filmen.
  • Blade (1998): Huvudpersonen Blade (Wesley Snipes) är till hälften människa och till hälften vampyr och går under smeknamnet ”Daywalker”. Tillsammans med Blades mentor och vapensmed Whistler (Kris Kristofferson) bekämpar de vampyrer i en mörk värld...
    I filmens slutscen förekommer Röda torget i Moskva. Filmen har fått två mer eller mindre lyckade uppföljare, Blade II (2002) och Blade: Trinity (2004).
  • The Bourne Supremacy (2004): Detta är en mycket bra uppföljare till Bourne Identity från 2002. Jason Bourne (Matt Damon) lever ett stillsamt liv i Indien tillsammans med sin flickvän Marie (Franka Potente). Snart är Bournes förflutna ikapp honom och en lönnmördare skickas för att döda honom samtidigt som Bourne blir anklagad för mordet på två av CIA:s agenter i Berlin.
    En del av filmen utspelar sig i Moskva men är till störta delen inspelad i Berlin. Jason Bourne anländer Moskva med tåg till tågstationen Kievskiy Vokzal. Den vita taxibilen som Jason hoppar in i utanför tågstationen ses sedan köra över Borodinskybron (Borodinsky most).
  • The Bourne Ultimatum (2007): Denna fantastiska uppföljare tar vid där The Bourne Supremacy från 2004 slutade. Vi ser Jason Bourne (Matt Damon) skottskadad och jagad av poliser i ett vintervitt Moskva. Bourne lyckas undkomma poliserna i närheten av Kievskiystationen.
    Trots att filmens inledning utspelar sig i Moskva är alla dessa scener inspelade i Berlin istället.
  • Brat/Bröder (1997):  Denna ryska film handlar om Danila (Sergei Bodrov) som efter två års militärtjänstgöring i Tjetjenien återvänder till sin lilla hemby. Det råder nu nya ekonomiska och social förhållanden i Ryssland och Danila söker upp sin storebror Vitja i Sankt Petersburg för att söka arbete. Vitja (Viktor Sukhorukov) försörjer sig som lönnmördare och snart dras Danila in i verksamheten...
    Denna film blev en enorm succé i Ryssland och har fått viss kultstatus.
    Flera scener är inspelade i Sankt Petersburg. När Danila anländer till Sankt Petersburg utforskar han staden och besöker bland annat statyn Bronsryttaren, Isakskatedralen och Kazankatedralen. 
  • Brat 2/Bröder 2 (2000): Uppföljaren till succéfilmen Brat från 1997. Filmen utspelar sig ett drygt år efter händelserna i förra filmen. Danila (Sergei Bodrov) befinner sig i Moskva där han träffar sina gamla vänner från tiden i armén. Då en av Danilas vänner blir mördad bestämmer sig Danila att hämnas...
    Flera scener är inspelade i Moskva. Bland annat förekommer järnvägsbron över Moskvafloden och parlamentsbyggnaden Vita huset (Bely Dom) i bakgrunden.
    Danilas vän Iiya arbetar på Moskvas Statliga historiska museum vid Röda torget och det är där de får tag på alla vapen som sedan flitigt används i filmen.
    Danilas storebror Vitja (Viktor Sukhorukov) anländer till Moskva med tåg och ankommer Leningradskayastationen i Moskva. Vitja promenerar sedan över Röda torget och passerar Leninmausoleet.
    Jag kan varmt rekommendera denna film samt dess föregångare Bröder (Brat) från 1997.
  • Chornaya Molniya/Black Lightning (2009): Denna charmiga ryska science fiction-komedi handlar om studenten Dmitry "Dima" Maykov (Grigoriy Dobrygin). På sin födelsedag får han en bil av sin far, en svart GAZ 21 Volga från 1966. Bilmodellen är långt ifrån vad Dima önskat sig. Det visar sig att det inte är en vanlig bil utan är produkten efter ett topphemligt militärt projekt från Sovjettiden. Bilen är exempelvis utrustad med en raketmotor och kan flyga!
    Större delen av Black Lightning utspelar sig i Moskva. Dima studerar på Moskvas universitet. I en av filmens scener förekommer Röda Torget i Moskva.
  • Command Performance (2009): Dolph Lundgren är en karatesparkande trummis i denna B-actionfilm.
    Under en välgörenhetskonsert i Moskva tar beväpnade terrorister över tillställningen och tar Rysslands president Petrov (Hristo Shopov) och hans två döttrar som gisslan.
    Filmen inleds med en snabb beskrivning av Augustikuppen som skedde i Moskva 1991. Joe (Dolph Lundgren) ses köra motorcykel förbi Kreml i Moskva. President Petrovs limousin ses köra över Röda torget.
    Filmens tagline säger det mesta om filmen; ”Dying is easy. Rock 'n' roll is hard!”...
  • The Darkest Hour (2011): De två amerikanerna Sean (Emile Hirsch) och Ben (Max Minghella) är i Moskva för att försöka sälja deras egenkonstruerade datorprogram. De blir istället lurade av deras svenska kompanjon Skyler (Joel Kinnaman).
    Amerikanskan Natalie (Olivia Thirlby) och hennes australiensiska väninna Anne (Rachel Taylor) ses turista på Röda torget. De passerar varuhuset GUM och tar självporträtt framför Vasilijkatedralen.  
    Alla fem huvudpersonerna träffas senare på kvällen på en populär nattklubb. Plötsligt går strömmen. Det visar sig att stora delar av jorden blivit attackerade av rymdvarelser. Nu måste de fem tillsammans samarbeta och försöka överleva i ett Moskva invaderat av osynliga och dödliga utomjordingar.
    Filmen både utspelar sig i och är inspelad i Moskva. Sean och Ben tar en taxi från flygplatsen och taxin ses sedan köra på den flerfiliga Trädgårdsringen förbi Uppståndelseporten som leder till Röda torget.
    Vi ser huvudpersonerna promenera över gångbron Patriarshiy Most med den ståtliga Kristus Frälsarens katedral (Khram Krista Spasitelya) i bakgrunden. Sean och Ben hamnar i närkontakt med en utomjording på det öde Röda torget, precis framför Leninmausoleet. De söker sedan skydd i varuhuset GUM.
    Andra kända platser och sevärdheter som förkommer i filmen är bland annat Ryska statsbiblioteket (Rossiyskaya gosudarstvennaya biblioteka) och tunnelbanestationen Mayakovskaya.
    The Darkest Hour har mestadels fått negativa recensioner men är långt ifrån usel. Jag rekommenderar denna film för den som planerar att åka till Moskva.
  • Dnevnoy dozor/Day Watch (2006): Uppföljaren till succéfilmen Nochnoy dozor/Nattens väktare. När en från den mörka sidan blir mördad blir Anton Gorodetsky (Konstantin Khabensky) åtalad för mordet. Enligt legenden skall det finnas en magisk krita med vilken man kan rätta till misstag och ändra ödet. Anton försöker med kritans hjälp undvika en konfrontation med den mörka sidan vilket skulle innebära att Moskva förintas. Samtidigt måste Anton rädda sin son...
    De flesta scener är inspelade i Moskva men tunnelbanescenen är inspelad på tunnelbanestationen Politekhnicheskaya i S:t Petersburg. Det 540 meter höga Ostankinotornet i Moskva ses rasa i en scen. Hotel Cosmos i Moskva förekommer då Anton, i skepnaden av ”Papegoja”, försöker komma i kontakt med sin son Yegor vars födelsedagsfest hålls på hotellet.
    Day Watch har slagit flera publik- och kassarekord i Ryssland.
  • Enemy at the Gates (2001): Filmen bygger på boken Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad av Wiliam Craig. Filmen kretsar kring prickskytten Vasilij Zajtsev (Jude Law) och utspelar sig under slaget vid Stalingrad. Efter att Vasilij dödat flera tyska officerare skickar tyskarna deras bästa prickskytt major König (Ed Harris) för att döda Vasilij. En spännande katt och råtta-lek börjar i Stalingrads ruiner...
    Vasilij har funnits i verkligheten och med sitt ryska Mosin-Nagantgevär lär han ha dödat över 400 fiendesoldater. Enemy at the Gates utspelar sig i Ryssland men är inspelad i Tyskland och alla skådespelare pratar engelska...
  • Get Smart (2008): Maxwell Smart (Steve Carell) arbetar som analytiker åt den topphemliga underrättelsetjänsten CONTROL. Maxwells störta dröm är att få arbeta som spion. Han får sin chans då terroristorganisationen KAOS börjar likvidera alla CONTROL:s agenter.
    Maxwell Smart och Agent 99 (Anne Hathaway) ses köra en röd Ferrari över Bolshoy Moskvoretskybron (Bolshoy Moskvoretskiy most) som leder över Moskvafloden.  Maxwell Smart och Agent 99 promenerar över det berömda Röda torget.
  • GoldenEye (1995): Detta är den 17:e James Bondfilmen och den förste med Pierce Brosnan som den brittiske MI6-agenten med rätt att döda.
    Efter Sovjetunionens fall kommer satellitvapensystemet ”Goldeneye” i händerna på terrororganisationen Janussyndikatet. James Bond skickas iväg för att spåra vapensystemet och till sin hjälp har han den ryska dataprogrammeraren Natalya (Izabella Scorupco). Jakten på vapensystemet tar James Bond till Monaco, Sankt Petersburg och slutligen Kuba.
    Langham Hotel i London för i filmen föreställa Grand Hotel Europe i Sankt Petersburg. I en av filmens mest kända scener stjäl James Bond en stridsvagn i Sankt Petersburg och demolerar polisbilar, byggnader och en bronsstaty! De flesta scener som skall utspela sig i Sankt Petersburg är dock filmade i England.
    Stridsvagnen som används i filmen är en rysk T-55 modifierad och ombyggd för att likna en betydligt modernare T-80.
    I Goldeneye tar James Bond livet av inte mindre än 47 personer vilket gör detta till den hittills blodigaste i filmserien.
    Spelet GoldenEye 007 till Nintendo 64 släpptes 1997 och är baserat på filmen Goldeneye och blev en otrolig succé.
  • Goryachie novosti/Polisstyrka X7 (2009): Denna rysksvenska actionfilm är en remake av Hongkong-filmen Breaking News från 2004. I jakten på ett gäng ryska gangsters ser Moskvapolisen sin chans att förbättra sitt skamfilade rykte. De låter jakten filmas och förvandlas till en reality-show så att poliserna skall framstå som hjältar. Problem uppstår då de kriminella prövar samma taktik och ett fullskaligt krig bryter ut, både på Moskvas gator och i TV-rutorna...
    Filmen är regisserad av svensken Anders Banke som även regisserad den svenska skräckkomedin Frostbiten från 2006. I en liten roll ser vi Loa Falkman. Filmen är inspelad i Moskva och i Trollhättan.
    Gorachie novosti har även släppts under namnet Newsmakers
  • The Half Life of Timofey Berezin/Pu-239 (2006):  Timofey Berezin (Paddy Considine) arbetar på en sliten och dåligt underhållen kärnanläggning i Ryssland. En dag utsätts Timofey av en dödlig dos strålning men hans chefer ljuger om hur mycket strålning Timofey utsatts för och anklagar honom samtidigt för sabotage. Timofey upptäcker att han utsatts för tio gånger så hög strålningsdos som hans chefer sagt och inser att han snart kommer att dö av akut strålningsförgiftning. För att kunna försörja sin familj stjäl Timofey en behållare med plutonium och ger sig av till Moskva för att kunna sälja plutoniumet på den svarta marknaden. I Moskva stöter han ihop med den misslyckade gangstern Shiv (Oscar Isaac).
    Filmen utspelar sig i Ryssland 1995 och är till största delen inspelad i Rumänien.
    Denna förhållandevis okända film är verkligen sevärd och Paddy Considine är utmärkt i rollen som Timofey Berezin.
  • Hardcore Henry/Hardcore (2015): Denna actionfilm handlar om Henry, det vill säga du! Det enda du vet om dig själv är att du heter Henry och du vaknar upp i ett laboratorium. Din vackra fru hinner inte mer än att återuppliva dig och montera en robotarm och ett robotben på din kropp innan laboratoriet attackeras och din fru kidnappas. Den skyldige till attacken är Akan, en ondskefull galning som planerar att ta över världen med hjälp av en armé av supersoldater. Du befinner dig i Moskva och måste stoppa Akan och rädda din fru. Handlingen låter som ett dåligt TV-spel och filmen är helt inspelad i förstapersonsperspektiv vilket förhöjer känslan av att man är huvudpersonen i filmen. Som filmidé är Hardcore banbrytande men tyvärr blir det riktigt tröttsamt och handlingen är bitvis pinsamt fånig. Hardcore är inspelad i Moskva och bjuder på mäktiga och actionfyllda scener i denna vackra stad.
  • Hitman (2007): Denna actionfilm bygger på spelserien med samma namn. Yrkesmördaren Agent 47 (Timothy Olyphant) utsätts för en komplott och är snart jagad av både Interpol och ryska säkerhetstjänsten FSB. 
    En del av filmen utspelar sig i Sankt Petersburg men är till största delen inspelad i Bulgariens huvudstad Sofia istället.
  • Jack Ryan: Shadow Recruit (2013): CIA-anställde Jack Ryan (Chris Pine) arbetar under täckmantel som analytiker på Wall Street i New York. När han upptäcker en ondsint plan för att få den amerikanska ekonomin att kollapsa skickas han till Moskva för att konfrontera mannen bakom planen.
    Jack Ryan anländer till Moskva och landar på Domodedovoflygplatsen. Jack blir sedan upphämtad av Embee Deng (Nonso Anozie) som visar sevärdheter i Moskva på vägen till hotellet. De kör bland annat längs Kutuzovsky Prospekt sedan kör de förbi Vasilijkatedralen och Kreml. Kristus Frälsarens katedral (Khram Khrista Spasitelya) samt gångbron Patriarshiy Most över Moskvafloden förekommer också. Lyxhotellet Grushnitsky Hotel existerar inte i verkligheten utan byggnaden är i själva verket Victoria House i Bloomsbury Square i London.
    Jack träffar sin chef Thomas Harper (Kevin Costner) på Starayatorget (Staraya Ploshchad).
  • The Mechanik (2005): Amerikansk B-action regisserad av Dolph Lundgren som också spelar huvudrollen. Den före detta ryska elitsoldaten Nikolai "Nick" Cherenko (Dolph Lundgren) lever ett enkelt liv som bilmekaniker i en liten by någonstans i Ryssland. När hans fru och son dödas av gangsters ledda av Sasha Popov (Ivan Petrushinov) letar Nick upp de skyldiga och dödar dem. Flera år senare emigrerar Nick till USA. Där får Nick reda på att Sasha Popov som han trodde sig ha dödat är i alla högsta grad levande. Nick återvänder till Ryssland fast besluten att en gång för alla sätt stopp för Sasha Popov...
    Filmen är inspelad i Sofia, Bulgarien och Sankt Petersburg, Ryssland.
    I filmen ses Nick köra motorcykel på det stora Palatstorget (Dvortovaya Plochchad) i Sankt Petersburg.
  • Metro (2013): Denna ryska katastroffilm utspelar sig i Moskvas tunnelbana. En tunnel under Moskvafloden kollapsar vilket översvämmar delar av tunnelbanan. Vi följer några överlevande som försöker komma undan vattenmassorna...
    Då filmteamet inte fick tillstånd att filma i Moskvas tunnelbana filmades de flesta scener i staden Samara istället.
  • Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011): Den fjärde filmen om IMF-agenten Ethan Hunt (Tom Cruise). När stora delar av Kreml i Moskva sprängs i småbitar får Ethan Hunt och IMF skulden. Presidenten ger order om ”Ghost Protocol” vilket innebär att IMF upplöses. Ethan Hunt samlar ihop en skara forna IMF-agenter och ger sig på jakt efter den som ligger bakom sprängningen av Kreml. Jakten går via Moskva till Dubai och Indien.
    Vi ser Ethan Hunt promenera över Röda torget i Moskva när stora delar av Kreml sprängs i luften. Flera utomhusscener är filmade i Prags Gamla stad och får föreställa Moskva. Exempelvis får presidentpalatset på Hradcanytorget i Prag föreställa Kremls innergård.
  • Nochnoy dozor/Nattens väktare (2004): Filmen bygger på den första i en serie av fantasyböcker skrivna av Sergei Lukjanenko. Handlingen utspelar sig mellan de ljusa och de mörka som stridit mot varandra i årtusenden. Nu råder fred och för att förhindra ny strider har den ljusa sidan en nattpatrull och den mörka sidan en dagpatrull för att se till att båda sidor håller sin del av fredsfördraget. Denna patrull går under namnet ”De andra” och består av människor med övernaturliga krafter. Samtidigt lever alla med rädslan för den gamla profetian som säger att en av ”De andra” skall gå över till någon av sidorna och på så sätt rubba både balansen och freden...
    Nattens väktare är både inspelad och utspelar sig i Moskva. Det höga Spasskajatornet förekommer liksom Bolshoy Moskvoretskybron (Bolshoy Moskvoretskiy most) där den gula lastbilen står under brofästet och som körs av "Björn".
    Den stora sportarenan Luzhniki Stadium förekommer i scenen där hela Moskva mörkläggs samtidigt som en fotbollsmatch spelas på arenan. Samtidigt mörkläggs också Hotel Ukraina (Radisson Royal Hotel) och Bolshoiteatern. Däremot är filmens tunnelbanescener filmade i S:t Petersburg.
    Filmen blev en otrolig succé i Ryssland och spelade in mer pengar än Sagan om ringen: Härskarringen.
  • Police Academy: Mission to Moscow/Polisskolan - Uppdrag i Moskva (1994): Den sjunde (!) polisskolan-filmen och den absolut sämsta av alla i filmserien...
    Den ryske maffiabossen Konstantin Konali (Ron Perlman) tvättar pengar genom att släppa ett datorspel med namnet ”The Game”. När nu uppföljaren av spelet (”The Game 2”) planeras att släppas avslöjas det att spelet är försett med ett virus som kan ge Konali tillgång till alla världens datorer. Moskvapolisen ber USA att skicka en specialstyrka för att hjälpa dem att få fast Konali...
    Filmen utspelar sig i Moskva och är till största delen inspelad i huvudstaden.  
    Våra vänner får bo på det fashionabla hotellet Baltschug Kempinski Moscow, dock är det endast exteriörer av hotellets vackra fasad som förekommer i filmen. I Gorkijparken utsätts de amerikanska poliserna för ett misslyckat mordförsök av Konslis män. Tsarklockan (världens största klocka) i Kreml förekommer i en scen där Yuri Talinsky (Gregg Berger) letar efter kommissarie Lassard (George Gaynes) i klockan. En av filmens få roliga scener utspelar sig i Moskvas berömda Bolshoiteater.
    Det utbrända Vita huset (Bely Dom) syns i en scen då filmen är inspelad bara några månader efter att soldater sköt granater och stormade Vita huset under Rysslands konstitutionella kris 1993.
    Filmens biljakten går bland annat förbi Moskvas Statliga historiska museum (Gosudarstvenny istoricheskiy muzyey) på Röda torget.
    Filmens slutscen är inspelad på Röda torget.
  • Red Heat (1988): Den ryske och stenhårde narkotikapolisen Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger) skickas till USA i jakt på en känd knarkhandlare. I USA tvingas han samarbeta med den kaxige Chicagopolisen Art Ridzik (James Belushi)...
    Ivan Dankos stora pistol, i filmen kallad Podbyrin 9.2mm, är i själva verket en omgjord israelisk Desert Eagle i kaliber .357 Magnum. De flesta scenerna som skall föreställa Moskva är filmade i Ungerns huvudstad Budapest. Då filmteamet inte fick tillstånd att filma på Röda torget i Moskva så filmades slutscenen med Arnold Schwarzenegger i uniform i smyg.
  • Resident Evil: Retribution (2012): Detta är den femte filmen i resident Evil-serien. I denna film fortsätter Alice (Milla Jovovich) att bekämpa organisationen Umbrella och deras T-virus som förvandlat människor till köttätande zombies.
    Röda torget och varuhuset GUM förekommer i filmen då zombies attackerar i Prime Umbrella Testing Facilitys "Moscow Test Enviroment".
    Röda torget spärrades av en hel dag så att filmteamet kunde filma alla bakgrundsscener som de behövde. Skådespelare och zombies klipptes sedan in digitalt.
    Tunnelbanestationen Arbatskaya förekommer i filmen men är i själva verket uppbyggd i en studio i Toronto, Kanada.
  • Russkiy kovcheg/Den ryska arken (2002): Denna ryska film både utspelar sig i och spelades in i Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Den ryska arken handlar om ett spöke som vandrar genom Vinterpalatset. I palatsets rum stöter han på olika personer från stadens 300-åriga historia. Hela filmen på 96 minuter är filmad i en enda tagning vilket är rekord!
  • The Saint/Helgonet (1997): Simon Templar (Val Kilmer) är en gentlemannatjuv som går under namnet ”The Saint” (Helgonet). Simon befinner sig i Moskva där han skall stjäla ett mikrochip från en rysk miljonär...
    Filmen utspelar sig till stor del i Moskva men är till största delen inspelad i London. I filmen får Hotel Ukraina (i dag heter hotellet Radisson Royal Hotel) föreställa bolaget Tretiak Oil & Gas Industries högkvarter. I en scen ser vi hur Simon klättrar upp för fasaden på det 208 meter höga lyxhotellet.
    Röda torget samt järnvägsstationen Leningradsky vokzal förekommer också som inspelningsplats.
  • Syostry/Systrar (2001): Denna ryska film är regisserad av Sergey Bodrov Jr, huvudrollsinnehavaren från de ryska filmerna ”Brat” och ”Brat 2”. Filmen handlar om de två halvsystrarna Sveta (Oksana Akinshina) och Dina (Katya Gorina). 13-åriga Sveta bor hos sin mormor och drömmer om att bli prickskytt. 8-åriga Dinas pappa Alik (Roman Ageyev) är en gangster och hans tidigare kumpaner kräver pengar Alik är skyldig dem. De hotar att kidnappa Dina i utbyte mot pengar. Efter att ha upptäckts måste nu Sveta och Dina klara sig på egen hand mot beväpnade och hänsynslösa gangsters.
    Filmen bjuder på bra skådespel från Oksana Akinshina som även medverkat i Lilja 4-ever och The Bourne Supremacy. Även filmmusiken är bra med flera låtar från det ryska rockbandet Kino.
  • Voyna/Krig (2002): De engelska skådespelarna John (Ian Kelly) och Margaret (Ingeborga Dapkunaite) har tillfångatagits av tjetjenska terrorister. I samma fängelsehåla träffar de den ryske soldaten Ivan (Aleksey Chadov). Då terroristerna inte lyckas få någon lösensumma för sina fångar lyckas John övertala terroristerna att släppa honom fri så att han kan återkomma med pengar så att även Margaret kan bli frigiven. John släpps fri på villkoret att han måste återvända inom två månader med pengar annars kommer terroristerna döda Margaret. Även Ivan släpps fri med förbehållet att han aldrig någonsin återvänder till Tjetjenien igen. När John inser att ingen kommer att hjälpa honom söker han upp Ivan igen. Tillsammans skaffar de vapen och utrustning för att på egen hand försöka frita Margaret...
    Största delen av filmen är inspelade i bergsområden som skall föreställa Tjetjenien men några scener är även inspelade i Moskva. Bland annat förekommer en scen där Ivan ses äta glass utanför Kazanskijstationen med Leningradskystationen och Leningradsky Hilton Hotel i bakgrunden.
    I en annan scen ses John rusa ut från Brittiska ambassaden och sedan filma sig själv bredvid Bolshoy Moskvoretskybron med Röda torget i bakgrunden.
    Denna ryska krigsfilm bjuder på både spänning och action.

 

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter september 2014.