UKRAINA - Min reseskildring fortsätter... |
Petjerskaklostret grundades år 1015 och är uppsatt på UNESCO:s världskulturarvslista. Petjerskaklostret är den ukrainska ortodoxa kyrkans högkvarter. Jag passerade genom den vackert utsmyckade Treenighetens portkyrka och kom in på det övre klosterområdet. Det var mycket folk på klostergården och jag passerade det 96,5 meter höga klocktornet som uppfördes mellan 1731 och 1745.
En lång kö slingrade sig in till Marie avsomnandes katedral (Uspensky sobor). Katedralens grundsten lades redan 1073. 1941 sprängdes katedralen i småbitar, den officiella versionen är att tyskarna sprängde den. Enligt andra källor sprängdes den av ryssarna för att krossa stadens andliga symbol samtidigt som de vände Kievbornas hat mot tyskarna som fick skulden för attentatet. Oavsett vem som sprängde katedralen återuppfördes den och stod klar så sent som 2000. Katedralen är en otroligt vacker byggnad i vitt dekorerad med guldfärgade detaljer och kupoler i guld.
Det finns ytterligare åtta kyrkor i området, bland annat Frälsarens kyrka i Berestove (Tserkva Spasa na Berestovi) och Refektoriekyrkan (Trapezna Palata). Jag kom fram till det lilla miniatyrmuseet (museet består av ett rum) med mikrominiatyrer av den ukrainske konstnären och författaren Nikolai Syadristy (Mykola Syadristy). Här kan man genom förstoringsglas bland annat se inskriptioner i hårstrån, en bok med tolv sidor som mäter häpnadsväckande 0,6 kvadratmillimeter (!), ett schackbräde i guld placerat på ett knappnålshuvud och i ögat på en synål har Nikolai Syadristy placerat miniatyrer föreställande fyra kameler, en pyramid och en palm! Jag betalade inträdet på tio hryvnja och beskådade mikrominiatyrerna genom mikroskåp som var monterade i de små montrarna. Det gick inte att se dessa miniatyrer utan att fascineras och fundera över hur Nikolai Syadristy gått till väga i sitt skapande. Det Petjerskaklostret är mest känt för är dess stora grottsystem. Grottsystemet består av två delar, de nära och de fjärran grottorna. Klostret med dess grottor anses vara en av Kievs absolut främsta sevärdheter. Det kostar inget att besöka grottorna, däremot bör man köpa ett litet vaxljus (sälj utanför) att ha med sig ner i grottorna. Det var dåligt skyltat men jag frågade mig fram till ingången till de nära grottorna (Blyzhni pechery). De nära grottorna har en sammanlagd längd på 383 meter och skapades redan år 1057. I grottan finns idag två kyrkor samt 79 gravar av avlidna munkar och flera av de mumifierade munkarna går att se då de ligger i kistor försedda med glaslock. Gummor i hucklen kysste ikoner på väggarna och gjorde korstecken var och varannan meter...
Efter mitt besök i grottan hoppade jag på en buss som körde mot centrum. Bussbiljetten kostade endast 1,50 hryvnja (drygt en krona) och den köpte jag ombord av en konduktör som gick omkring i bussen och tog betalt. Biljetten stämplar man sedan manuellt i en simpel stämpelmaskin ombord.
Jag bad chauffören säga till när bussen närmade sig en tunnelbanestation. Jag klev av utanför tunnelbanestationen Arsenalna. Detta är den djupast belägna tunnelbanestationen i världen, 105 meter under mark!
Enligt tyskarnas egna rapport sköts 33 771 judar ihjäl i Babij Jar den 29 och 30 september 1941. Massavrättningarna i Babij Jar anses vara den största enskilda massakern under hela andra världskriget. Större delen av de mördade var barn, kvinnor och äldre.
Tyskarna fortsatte att avrätta människor på platsen och uppförde koncentrationslägret Syrets ett hundratal meter från Babij Jar. Denna gång drabbades kommunister, romer, ryska krigsfångar och partisaner samt andra som ej längre var önskvärda. Totalt beräknas uppemot 100 000 människor blivit mördade i Babij Jar.
Jag började bli hungrig och klev in i restaurangen Varenichnaya Pobeda på gatan Velika Vasylkivska (Chervonoarmiis'ka) mittemot Olympiastadion. Restaurangen tillhör en kedja som serverar ukrainska och ryska maträtter.
Inredningen var smakfullt inrett i rysk 1950-talsstil. Väggarna var dekorerade med gamla affischer och tavlor och i matsalen fanns bokhyllor med böcker och prydnadssaker. Jag tilldelades ett ledigt bord i den rökfria delen av restaurangen. I Ukraina röks det överallt, även på restauranger och kaféer. Däremot måste det enligt lag finnas rökfria sektioner. Jag blev frestad att pröva några ukrainska specialiteter och beställde in krutonger med salo (ister/grisfett), leverkaka och Chicken Kiev. Ukrainarna är stolta över sitt salo och det serveras överallt. Fettet är smaksatt med örter och vitlök och smakar faktiskt inte så illa som det låter. Jag är verkligen inte kräsen vad gäller mat och äter det mesta utan att rynka på näsan men leverkakan hör nog till det vidrigaste jag någonsin ätit. Den bestod av oändliga lager med tunn lever och mellan varje lager låg majonnäs... Jag beställde in den bara för att jag var nyfiken och att det lät så jädra vidrigt och den visade sig vara just det. Däremot smakade min Chicken Kiev (kotleta po-kyivsky) utmärkt. Chicken Kiev är friterat kycklingbröst med vitlök och örter. Chicken Kiev uppfanns, namnet till trots, av en fransk kock men fick sitt namn av en New York-restaurang som ville locka ryska immigranter. Till detta drack jag ett stort glas uzvar, saft gjord på torkad frukt, främst äpple, päron och plommon. Sedan tillsätts kanel, honung och citronsaft. Notan slutade på blygsamma 80 hryvnja (drygt 65 kronor). Efter maten tog jag tunnelbanan till Självständighetstorget. Därifrån var det en kortare promenad uppför den branta Sofiivskagatan (Sofievskaya ulitsa) tills jag kom fram till det stora Sofiatorget (Sofiyska ploshcha) med Bohdan Khmelnytskyi-statyn. I direkt anslutning till torget ligger Sankta Sofiakatedralen (Sobor Sviatoyi Sofiyi). Detta är Kievs främsta sevärdhet och uppsatt på UNESCO:S världsarvslista. Jag passerade genom en öppning i det 76 meter höga klocktornet där jag också fick lösa inträdesbiljett. Biljett till katedralområdet kostade endast tre hryvnja. Däremot låg inträdet till själva katedralen på 50 hryvnja och för att klättra upp till klocktornets utsiktsplats kostade tio hryvnja.
Grunden till Sofiakatedralen lades redan år 1011 och katedralen uppkallades efter Hagia Sofia i dåvarande Konstantinopel (dagens Istanbul). Katedralen mäter 55 meter på längden och är 37 meter bred och har hela 13 kupoler. Ursprungligen var katedralen byggd i tegel men sitt nuvarande utseende i barockstil fick den efter en ombyggnation som var klar 1707. Insidan har flera mosaiker och fresker som härstammar från 1000-talet. Den mest kända och heligaste symbolen i Sofiakatedralen och även i hela Ukraina är den sex meter höga mosaiken föreställandes jungfru Maria i bön. Mosaiken härstammar från 1200-talet och är starkt influerad av bysantinsk konst. 1990 uppsattes Sofiakatedralen på UNESCO:S världsarvslista tillsammans med Petjerskaklostret.
Det rådde fotoförbud inne i Sofiakatedralen och en vresig kvinnlig vakt lämnade feta fingeravtryck på min kameralins då jag trotsade förbudet. Hur kan min kamera påverka katedralen och dess utsmyckningar annat än att de inte får sålt vykort vid entrén till katedralen. Och vem skickar vykort år 2012!?
En kortare promenad senare och jag kom fram till den gamla stadsporten som fått namnet Gyllene porten (Zoloti vorota). Porten härstammar från 1037 och var en av tre portar som lät byggas av Jaroslav I av Kiev, även kallad Jaroslav den vise. Porten har restaurerats och fick sitt nuvarande utseende 1983. Nu inrymmer byggnaden ett litet museum och jag kom fram en kvart efter att biljettkassan stängdes. Jag avnjöt en cappuccino i den lilla parken bredvid Gyllene porten och tittade på folk. Vädret var grått och mulet men inte en enda regndroppe hade fallit på hela dagen. Solen höll på att gå ner och jag gick vidare. Jag stannade till och tog några kort på bronsstatyn föreställande katten Pantyusha. Katten Pantyusha var restaurangen Osteria Pantagruels lilla maskot men dog i en eldsvåda som drabbade restaurangen 1997. Året därpå restes statyn till minne av katten Pantyusha. Idag är den lilla bronsstatyn en populär mötesplats och ett måste att fotografera. Inte långt därifrån, på gatan Prorizna, ligger den ukrainska restaurangen Mitla (betyder ”kvast” på ukrainska) som jag blivit rekommenderad. Restaurangen är specialiserad på ukrainska maträtter och restaurangdelen en trappa ner är inredd i gammaldags ukrainsk stil med trägolv, bastanta trämöbler och tjocka takbjälkar. Servitriserna var klädda i ukrainska folkdräkter och med blommor i håret. Jag tyckte att det började likna en turistfälla men jag hade redan slagit mig ner och fått menyn så jag satt snällt kvar. Jag kände mig våghalsig och tänkte beställa in mat som jag aldrig ätit tidigare. Det blev kalvtunga med svamp och ost samt en tallrik med rökta grisöron. Till detta fick det bli en ukrainsk öl.
Kalvtunga smakade bra men de rökta grisöronen påminde om sega baconbitar och var rejält svårtuggade så de lämnades kvar på tallriken. Traditionell ukrainsk mat visade sig inte vara något som jag kommer att tillaga hemma i fortsättningen... Nu skulle jag ta mig vidare till tågstationen för mitt nattåg söderut till kuststaden Odessa. Jag åkte tunnelbana från stationen Zoloti vorota till Vokzalna som är tunnelbanestation till Kievs centralstation Kyiv-Pasazhyrskyi. Att köpa tågbiljett för tågresor inom Ukraina gör enklast på Internet, exempelvis www.booking.uz.gov.ua/en eller www.avia.tickets.ua/en. ODESSA Tåget rullade sakta in på Odessas Centralstation punktligt klockan 06:55. Den vackra stationsbyggnaden från 1865 totalförstördes under andra världskriget men byggdes upp igen 1952. Jag klev ut från stationsbyggnaden för att upptäcka staden Odessa som liksom jag var nyvaken.
Odessa (Odesa) grundades 1794 och är Ukrainas tredje största stad efter Kiev och Charkiv (Charkov) och här ligger också landets största hamn. Jag passerade förbi den lilla parken Pryvokzalna där några hemlösa gjorde sin morgontoalett. Jag kom fram till den ståtliga St. Panteleimonkatedralen (Pantelyemonivsky) som uppfördes för att fira stadens 100-årsjubileum. Jag följde den breda gatan Pushkinskaya som var belagd med kullersten och kantad av träd. I nästan varje gathörn fanns tydliga gatuskyltar som talade om namnet på gatan, dock var texten skriven med kyrilliska bokstäver. Med en bra karta och med hjälp av gatuskyltarna är det enkelt att orientera sig i staden som visade sig vara en utmärkt promenadstad. Efter drygt två kilometer kom jag fram till mitt hotell Tsentralnaya Hotel (Central Hotel) på den breda gatan Preobrazhenskaya. Då klockan ännu var tidig morgon och incheckningen inte var förrän klockan 12.00 promenerade jag vidare längs Preobrazhenskaya.
Jag köpte en cappuccino från en liten kiosk och traskade vidare njutandes av både kaffet och det strålande vädret. Solen sken starkt från en klarblå himmel samtidigt som jag närmade mig hamnområdet. Jag promenerade över den smala Tyoschinbron (även kallad svärmorsbron) från 1969. På brons räcken satt mängder av kärlekslås. På andra sidan bron står Vorontsovpalatset som byggdes mellan 1824 och 1827 som residens för den ryske prinsen Mikhail Semyonovich Vorontsov när denne blev Odessas guvernör. Från den vackra Belvederekolonnaden mittemot Vorontsovpalatset tog jag flera kort över hamnen och Svarta havet.
Detta var andra gången i mitt liv som jag blickade ut över Svarta havet, första gången var i Bulgarien 1994. Jag fortsatte längs gågatan Primorskiy Boulevard och hamnade på toppen av den berömda Potemkintrappan (Potomkinski Skhody). Trappan formar en entré till staden från havssidan och är Odessas främsta landmärke. Trappan, som tidigare hetat bland annat Boulevardtrappan och Primorskijtrappan, är byggd som en optisk illusion. Då det översta trappsteget är smalare än det nedersta ger trappan en illusion av att vara längre än vad den egentligen är när man ser den nedifrån. På samma sätt ser den kortare ut då man ser nedför trappan då man endast ser avsatserna och inte själva trappstegen. Den 142 meter långa trappan består av 192 trappsteg och tio breda avsatser.
Trappan byggdes mellan åren 1837 till 1841 för att underlätta att ta sig ner till hamnen från den högt belägna staden. Trappan är byggd i sandsten från den italienska staden Trieste (som på tiden för dess uppförande tillhörde Österrike).
Mest känd är trappan från Sergej Eisensteins mästerverk, stumfilmen Pansarkryssaren Potemkin från 1925. I en av filmens absolut mest kända scener flyr människor nedför Potemkintrappan för att undkomma soldater som öppnar eld mot dem.
1955 bytte trappan namn från Primorskijtrappan till Potemkintrappan för att hedra 50-årsdagen av Pansarkryssaren Potemkin-upproret 1905. Efter Ukrainas självständighet fick trappan sitt ursprungliga namn men de flesta säger fortfarande Potemkintrappan...
På piren, framför terminalbyggnaden, står en stor staty föreställande en knubbig baby. Detta är ”the Golden Child Sculpture” och det ska tydligen ge tur att vidröra babyns fot och stortå. Statyn var en gåva av konstnären Ernst Neizvestny inför stadens 200-årsjubileum.
Jag satt en stund på en bänk alldeles intill vattnet och tittade på de stora fraktfartygen som låg förtöjda en bit därifrån. Längs ut på piren ligger den lilla St. Nikolajkyrkan och några stenkast därifrån står bronsstatyn Sjömanshustrun (To Sailor's Wife) av skulptören Alexander Tokarev. Den vackra bronsstatyn avtäcktes 2002.
Efter att ha promenerat omkring på piren ett tag fortsatte jag tillbaka mot centrum. Jag traskade uppför Potemkintrappans 192 steg (jo, jag räknade dem) och passerade statyn över Armand du Plessis, hertig av Richelieu. Statyn restes på toppen av Potemkintrappan 1828. Jag fortsatte längs Katerynynskagatan (Katerynynska vulytsya) ett hundratal meter tills jag kom fram till Granat Café med en mycket trevlig och inbjudande uteservering.
Jag slog mig ner i en av de sköna fåtöljerna vid ett ledigt bord. Jag beställde in Ägg Benedict och en stor latte till frukost. Frukosten kostade inte mer än en 50-lapp.
Laddad med koffein och kalorier fortsatte jag att utforska den otroligt charmiga och vackra staden Odessa, Svarta havets pärla. Jag svängde in på den bilfria och charmiga Deribasovskayagatan (stavas även Derybasivska). Denna shopping- och gågata är belagd med kullersten och är Odessa främsta shoppingstråk.
Jag passerade fullsatta uteserveringar, ett litet tivoli och den gröna och lugna parken City Gardens. Jag kom ut på Preobrazhenskayagatan och fortsatte de drygt 100 metrarna till mitt hotell.
Jag besökte den stora Sposo-Preobrazhenskiykatedralen (Spasso Preo praschenski Sobor) mittemot hotellet. Katedralen påbörjades redan 1795 men stod inte klar förrän 1809. År 1936 totalförstördes den på order av Stalin men återuppfördes 1999.
I parken som omgav katedralen fanns en liten utomhusmarknad där det såldes hantverk, souvenirer och medaljer från Sovjettiden, handgjorda smycken och kläder. I en annan del av parken fanns flera konstnärer som sålde tavlor med egna motiv. Alldeles på början av Deribasovskayagatan ligger den vackra inomhusgallerian Odessa Passage. Gallerian byggdes 1899 och består av tre våningar. Odessa Passage är utsmyckad med vackra statyer och taket består av glas. Flera souvenirbutiker ligger i gallerian och en restaurang.
Jag fortsatte längs med Deribasovskayagatan som nu var full av helglediga människor. Jag passerade det vackra hotellet Bolshaya Moskovskaya (Stora Moskva) från 1904. Under årens lopp förföll hotellet till en grå ruin. 2010 påbörjades renoveringen av hotellet och när det står klart kommer det att klassificeras som femstjärnigt och ha sammanlagt 59 hotellrum.
Några få stenkast från Bolshaya Moskovskaya och på samma sida på Deribasovskayagatan ligger shoppingkomplexet Europa med sin futuristiska entré i stål och glas. Köpcentret består av sju våningar med främst juveleraraffärer, parfym- och kosmetikabutiker och exklusiva klädbutiker. Jag fortsatte längs med hela Deribasovskayagatan fram till Odessas operahus. Denna fantastiskt vackra byggnad invigdes 1887 och är uppförd i italiensk barockstil och ersatte det tidigare operahuset från 1810 som brann ner 1873. Akustiken skall vara helt fenomenal och minska viskning på scenen hörs över hela salen med 1636 stolar. Storheter som Tjajkovskij och Rachmaninov har dirigerat konserter här och prima ballerinan Anna Pavlova har dansat balett på scenen.
1925 förstördes stora delar av scenen av en eldsvåda. Den senaste renoveringen av operahuset slutfördes 2007. Odessas operahus är en av stadens absolut vackraste byggnader och hör till stadens främsta sevärdheter.
De flesta sevärdheterna i staden visade sig vara centrerade längs min promenadväg. Jag kom fram till Odessas stadshus vid början av Primorskiy Boulevard. Det kritvita stadshuset är uppfört 1834 i nyklassicistisk stil. På det lilla torget Dumska framför stadshuset står en staty över den ryske nationalskalden Aleksandr Pusjkin som tillbringade drygt ett år i staden. Några ungdomar gjorde tricks med sina skateboards på torget när jag passerade.
Jag fortsatte längs med den breda och lummiga allén Primorskiy Boulevard. Det var fullt med folk som njöt av det soliga vädret, några rastade sina hundar och andra satt på parkbänkarna och tittade på folk som passerade. Jag kom återigen fram till övre delen av Potemkintrappan som nu var full av liv och rörelse. Försäljare trängdes med unga men som lät sig fotograferas med tama duvor, örnar och till och med en liten apa för några hryvnja. Jag promenerade runt någon timme i den trevliga staden tills jag kom fram till den ukrainska restaurangen Kumanets på Havannagatan. Denna restaurang serverar traditionell ukrainsk mat och jag slog mig ner vid ett ledigt bord på uteserveringen. Serveringspersonalen var klädda i traditionella kläder, männen i vitt och stråhattar på huvudet medan kvinnorna bar färgglada kjolar, vita blusar och blomkransar i håret.
Uteserveringen var dekorerad för att påminna om en lantgård, snudd på en turistfälla men maten visade sig vara utsökt. Detta är en av de absolut populäraste restaurangerna i Odessa, både bland turister och lokalinvånare. Jag beställde in revbensspjäll med pommes frites och till detta ett glas chilenskt rödvin. Innan maten serverades ställde en av servitriserna fram en korg med nybakat bröd och givetvis salo istället för smör. Maten smakade utsökt, särskilt körsbärsgelén till revbensspjällen var en fullträff! Notan slutade på 135 hryvnja (115 kronor). Mätt och rejält belåten promenerade jag vidare i Odessa som hamnar högt på min lista med personliga favoritstäder. Jag gick tillbaka mot mitt hotell längs Deribasovskayagatan med en kort avstickare genom parken City Gardens. Parken grundades 1803 och idag finns här fontäner och skulpturer liksom en liten scen. Solen höll på att gå ner när jag kom fram till det stora Grektorget (Grecheskaya ploshad) och det stora köpcentret Afina (Atena). Jag gjorde ett kortare besök i köpcentret innan jag fortsatte tillbaka till mitt hotell.
Det hade varit en lång och intensiv dag och jag somnade fort.
Jag checkade ombord på Turkish Airlines flight TK 466 till Istanbul. Efter säkerhetskontrollen skjutsades jag och mina medpassagerare med buss de knappt 60 metrarna till flygplanet, en Boeing 737-800. än en timme och tio minuter. På Atatürk International Airport bytte jag sedan till flight TK 1799 till Landvetter flygplats. Under hemfärden i Turkish Airlines Airbus 320-200 började planerna på nästa resa sakta ta form...
Några praktiska tips: Eluttag: I Ukraina har man samma sorts vägguttag och spänning som i Sverige. Adapter behövs alltså inte! Mat och dryck:
Viktiga telefonnummer: Polis: 102
Golda Meir: Denna israeliska politiker föddes 1898 i Kiev (dåvarande Tsarryssland).
Några nyttiga ord och fraser på ukrainska; Ja =
Tahk Räkneord: Ett =
odihn Filmtips inför en resa till Ukraina:
Med reservation för förändringar som skett efter september 2012.
|