SKOTTLAND - Min reseskildring fortsätter...




GLASGOW

Väl tillbaka i Glasgow och på hotellrummet igen bytte vi om och gjorde oss fina för kvällen. Vi var partysugna och nyfikna på Glasgows nattliv. Glasgowborna var trevliga och jäklar vad de kunde festa! Vi klubbhoppade fram till midnatt då de barer vi besökte runt Buchanan Street stängde. Nattklubbarna i Glasgow får hålla öppet några timmar till men vi valde att avsluta kvällen. Pubarna i Glasgow stänger redan klockan 23:00 (i undantagsfall 24:00) även på fredagar och lördagar. Nattklubbarna har däremot öppet till 03:00.

Vi unnade oss sovmorgon efter gårdagens festande och vaknade till ett grådisigt Glasgow. Frukost åt vi på kaféet Peckham's i hörnet Glassford Street och Wilson Street. Jag åt en bagel med äggröra och rökt lax och till detta ett glas apelsinjuice. Emil prövade deras vegetariska frukost med bland annat vegetariska korvar och även en vegetarisk haggis (!). Frukosten smakade bra och var prisvärd då vi inte betalade mer än sju pund per person.


Jag och broder Emil på kaféet Peckham's.

Nyladdade med energi promenerade vi bort till stadsdelen Calton. Den främsta sevärdheten i Calton är loppmarknadsområdet the Barras. Namnet kommer från ordet "Barra" som är Glasgowdialekt för ”barrow” (kärra) vilket härstammar från marknadens första år då försäljningen skedde från handdragna kärror. I området finns både inomhus- och utomhusmarknad och försäljningen sker från små butiker och försäljningsstånd. På the Barras sägs att man kan köpa ”allt”; kläder, leksaker, antikviteter, möbler, bildelar, piratkopierade DVD-filmer, soft air guns, blommor, frukt och grönsaker, verktyg och mycket mer. Marknaden kändes faktiskt väldigt nergången och jag var långt ifrån imponerad av varken utbudet eller själva marknaden i sig.


Loppmarknaden the Barras.

Från marknaden the Barras gick vi vidare tills vi kom fram till den stora och imponerande Glasgow Cathedral. Katedralen är även känd under namnen High Kirk of Glasgow och Cathedral of Saint Kentigern. Katedralen byggdes 1197 och är den främsta medeltida och gotiska katedralen i hela Skottland. I katedralen ligger Glasgows skyddshelgon och grundare Saint Mungo (Saint Kentigern) begraven i en krypta. Det sägs att Saint Mungo grundade en kyrka på denna plats redan år 543 e.Kr. Glasgow Cathedral hör till stadens främsta sevärdhet.


Glasgow Cathedral från 1197.

När vi närmade oss kyrkporten var gudstjänsten precis påbörjad och vi nekades tillträde. Istället gick vi runt katedralen och fotograferade.

På en kulle bakom katedralen ligger Necropolis, en kyrkogård med stora och påkostade gravstenar och gravkammare. Vi passerade över Bridge of Sighs (suckarnas bro), som fått sitt namn då begravningsprocessionerna passerade över bron, och fortsatte upp längs flera branta stentrappor. Uppe på toppen av kullen har man en vacker utsikt över Glasgow och katedralen. Det var nästan folktomt på kyrkogården och vädret var grådisigt med regn i luften. Det finns ungefär 3500 gravar här och många är verkligen påkostade med vackra utsmyckningar och statyer. Necropolis anlades 1833 men redan 1851 fanns det inte plats för fler gravar.


Necropolis.

Vi tog lite kort innan vi gick nerför kullen. Vi gick sedan till centrum och köpcentret Buchanan Galleries. Köpcentret öppnade 1999 och ligger längs upp på shoppinggatan Buchanan Street. Idag finns över 90 butiker men planer finns att bygga ut köpcentret.

Vi tittade runt i affärer och fastnade för The Whisky Shop. Jag köpte en flaska Glendronach 12-årig Single Malt från distriktet Speyside. Priset, 33.50 £, skilde inte mer än drygt 30 kronor jämför med priset på Systembolaget visade det sig när jag kom hem (399 kr, varunummer 86895 i oktober 2010). Emil köpte en flaska rökig Islaywhisky av märket Bowmore, också den 12-årig.
Ska man köpa whisky i Skottland är det bäst att köpa de ovanliga sorter som inte finns i Systembolagets utbud då priserna är relativt lika. Går pundet upp lönar det sig inte att köpa flaskor och släpa hem dom. Tänk även på bagagevikten inför hemresan. Tre 70cl-flaskor väger nästan fyra kilo! En flaska whisky väger i regel mellan 1,1 och 1,4 kilo.
Vi gick ut ur Buchanan Galleries och fortsatte nerför Buchanan Street. Vi tittade i affärer och gjorde lite shopping. Vi kom fram till St. Enoch Square där det hölls en matmarknad med maträtter från stora delar av världen. Jag köpte en nygrillad känguruburgare för tre pund bara för att det fanns…

Emil, som har ett stort intresse av trolleri och är riktigt duktig på att trolla, tipsade mig om en butik i centrala Glasgow som var specialiserad på just trolleriattiraljer. Tam Shepherd's Trick Shop ligger på Queen Street. Butiken är liten men fullproppad med maskeradkläder, skämtartiklar och trollerigrejer.
Emil handlade trollerigrejer för glatta livet men vägrar konsekvent att avslöja några som helst tricks för mig vilket retar mig till vansinne.


Tam Shepherd's Trick Shop.

Vi gick tillbaka till St. Enoch Square och köpcentret St. Enoch Centre. Köpcentret öppnade 1989 och konkurrerar med Buchanan Galleries om vilket som är det bästa köpcentret i centrala Glasgow. Jag köpte lite presenter till min son i den 2 800 kvadratmeter stora leksaksaffären Hamleys. Lego och småbilar visade sig vara billigare än hemma och inhandlades. Vi gjorde även ett besök i Disney Store som namnet antyder bara säljer Disneysaker i form av leksaker, mjukisdjur, schampo, handdukar, kläder, vattenflaskor med mera. Vi tittade i affärer en bra stund och satte oss sedan på en bänk för att planera nästa aktivitet. Det regnade ute så vi bestämde oss för en inomhusaktivitet. Det fick bli ett museum och i Glasgow finns ett av de absolut bästa museerna i Europa, Kelvingrove Art Gallery and Museum.
Vi hoppade ombord buss nummer 62 efter att ha frågat en trevlig Glaswegian om vilken buss som man skulle ta till museet. En enkelbiljett kostade 1.45 £ (16 kronor) och betalades framme vid föraren. Se till att ha jämna pengar för man får ingen växel tillbaka. Vi hoppade av utanför museet i Kelvingrove park i stadsdelen West End.


Kelvingrove Art Gallery and Museum, Skottlands främsta museum.

Inträdet är gratis men det är välkommet att betala en donation vid entrén. Kelvingrove Art Gallery and Museum består av en stor palatsliknande byggnad i röd sandsten och byggd i spansk barockstil. Byggnaden är från 1901 och museets utställningsföremål innefattar en av de finaste samlingar av vapen och rustningar i världen tillsammans med en enorm naturhistorisk samling med uppstoppade djur. Konstsamlingen består av många framstående konstverk från exempelvis Rembrandt och van Gogh och de italienska renässansmästarna Botticelli och Giorgione.

Här finns även The Kelvingrove Organ, en otrolig orgel från 1901 och den uppstoppade elefanten Sir Roger the Elephant.


The Kelvingrove Organ.

En annan höjdpunkt i museet är den italienska Avantrustningen från omkring 1440. Avantrustningen hör till den äldsta nästintill kompletta rustningen i världen. Namnet kommer från inskriptionen ”Avant” på bröstplattan som betyder ”Framåt”. Här finns även ett Spitfire-stridsflygplan från andra världskriget! Men museets verkliga skatt och pärla är den fantastiska målningen ”Christ of St. John of the Cross” av Salvador Dali. Man skulle kunna tillbringa en hel dag här och ändå inte hinna med att se allt.


Museets ena flygel med ett äkta Mark F21 Spitfire-stridsflygplan.

Emil och jag betade av de främsta och mest kända sevärdheterna på museet. Till min stora besvikelse var Salvador Dalis målning ”Christ of St. John of the Cross” utlånad till ett museum i USA. Nåja, ytterligare en anledning att få komma tillbaka till detta fantastiska museum.


Skulpturen "Motherless" av George Lawson.


Installationen “Expression” av Sophie Cave.

Vi köpte varsin smörgås i museets kafé och knatade runt på museet fram till stängningsdags. Kelvingrove Art Gallery and Museum är verkligen ett måste när man besöker Glasgow, här finns något för alla smaker oavsett om man gillar gamla rustningar och svärd, uppstoppade elefanter, vackra tavlor eller stridsflygplan.

Vi tog buss tillbaka till centrum. Vi tittade lite i affärer och promenerade runt i de centrala delarna av Glasgow. Det började regna rejält och vi bestämde oss för att leta upp ett bra matställe. Vi hamnade på inomhusmarknaden Merchant Square i stadsdelen Merchant City. Merchant Square domineras av ett täckt inomhustorg omgärdat av restauranger och barer. Vi klev in i den tomma matsalen på Arisaig Bar & Restaurant. De höll på att stänga för kvällen förklarade den trevlige restaurangägaren. Jag undrade om han kunde rekommendera någon annan restaurang i närheten då jag var ute efter en god köttbit och ett glas rött. Restaurangägaren sa att bara kunde rekommendera sin egen restaurang men att vi fick återkomma dagen därpå. Jag förklarade att detta var vår sista kväll i Glasgow. Ägaren försvann en minut ut i köket och när han återkom bad han oss att slå oss ner. Han hade bett kocken att stanna kvar en stund till för att hålla öppet bara för oss!
Jag beställde in en grillad filé av skotskt nötkött med whiskysås gjord på Lagavulin single maltwhisky för 25.95 £ . Emil blev rekommenderad deras vegetariska alternativ med löftet att om det inte smakade bra skulle han inte behöva betala. Rätten bestod av vegetariska paprika- och spenatkorvar med ärtor och linser för 11,95 £. Restaurangägaren tog upp våra beställningar och jag undrade vilket vin han kunde rekommendera. Han återkom med tre olika vinflaskor som vi fick provsmaka.
Först prövade vi ett chilenskt vin, Torreon de Paredes, Valle de Rengo (Cabernet Sauvignon) 2006. Detta vin har fått mogna på ekfat i tolv månader.
Det andra vinet var ett spanskt Riojavin, Beronia Rioja Crianza 2005/06. Vinet har fått mogna fem månader på ekfat. Det tredje vinet visade sig vara något utöver det vanliga, ett Sydafrikanskt rödvin med en perfekt blandning av Tinta Barroca, Shiraz och Merlot. Beaumont Raoul's Red Old Basket 2008, blev vårt val och då det faktiskt var det billigaste alternativet sa restaurangägaren att han snart var tvungen att höja priset på vinet då det visar sig mycket populärt.
Maten kom in och jag blev imponerad av den professionalism som genomsyrade tillagningen av min mat. Och Emil fick snällt betala då även hans mat smakade utmärkt. Vi njöt av vår fantastiska måltid och bad om påfyllning av vårt vin. Notan slutade på drygt 46 £ (ca 500 kronor) för två personer vilket var riktigt prisvärt då maten och servicen var utomordentligt bra. Jag har aldrig gett så mycket i dricks som jag gjorde denna kväll.
Arisaig Bar & Restaurant visade sig vara en fullträff! Jag är lycklig som fann den och hit vill jag återvända!


Arisaig Bar & Restaurant i Merchant Square.

Mätta och otroligt nöjda gick vi i regnet till vårt hotell och packade sedan inför vår hemresa. Jag hade ytterligare en sak kvar att se och göra i Glasgow och Emil hängde på. Vi bad hotellreceptionisten att ringa en taxi åt oss. Taxin körde oss till puben Crosslands på 182 Queen Margaret Drive en bit från centrum. Taxin kostade runt hundralappen. Taxichauffören var trevlig och tipsade oss om vilka bargator som var de bästa i området. Han släppte av oss framför entrén till Crosslands och önskade oss en trevlig kväll. Det är på Crosslands som Begbie (Robert Carlyle) slänger sitt tomma ölglas från balkongen och sedan startar ett slagsmål i filmen ”Trainspotting”.
Vi stegade fram till baren och beställde varsin kall öl av den trevliga bartendern. Vi slog oss givetvis ner vid ett bord på övervåningen med utsikt över baren nedanför. Jag berättade om scenen som spelades in där vi satt och om filmen Trainspotting för Emil som ännu inte sett detta mästerverk. Trainspotting såg jag faktiskt första gången i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur 1997 under min första långresa. Efter vår öl gick vi ut och vinkande in en taxi som körde oss tillbaka till vårt hotell.


Crosslands Pub syns i filmen "Trainspotting" från 1996.

Vi vaknade upp till vår sista dag i Skottland. Vi skulle inte hinna med några sevärdheter idag utan istället checkade vi ut och gick till Glasgow Central Station. Vi köpte tågbiljett till Prestwick Airport för 3.20 £ per enkelbiljett. Tåget visade sig vara inställt på grund av ett signalfel. Vi skyndade oss mot busstationen men jag insåg halvvägs dit att vi omöjligt skulle hinna i tid till flyget. Vi halvsprang tillbaka till tågstationen för att ta en taxi. Jag sprang på fyra svenska killar som också skulle med samma plan som oss. Vi delade en taxi ut till flygplatsen. 65 £ (drygt 700 kronor) kändes roligare att dela på sex personer än på två.
Och vi hann med vårt flyg tillbaka till Göteborg. Innan vi landade började tankarna på nästa resa ta form i min hjärna…


Snart lika ovanliga som
vita noshörningar...


De berömda svarta taxibilarna i Storbritannien.


Svårt att tyda instruktionen eller?


Husfasad i Edinburgh Old Town.

Några praktiska tips:

Eluttag: I Storbritannien har man vägguttag som skiljer sig från våra svenska, däremot är spänningen den samma. Packa ner en adapter!
Vatten: Kranvattnet i Storbrittanien är drickbart. Vatten finns annars att köpa billigt i mataffärer.
Valuta: Brittiskt pund (£ - Pound sterling eller GBP). Mynt finns i valörerna 1 och 2 pund och i 1, 2, 5, 10, 20 och 50 pence. Sedlar finns i valörerna 5, 10, 20 och 50 pund.
Trafiken: I Storbritannien envisas man fortfarande med att ha vänstertrafik. Se dig för både två och tre gånger innan du går över gatan!
Kollektivtrafik: Bussarna i både Glasgow och Edinburgh är dubbeldäckare. Båda städerna är promenadvänliga men buss är billigt, särskilt om man köper dagskort. För enkelresor betalar man till föraren men se till att ha jämna pengar då föraren inte ger någon växel tillbaka.
Taxi: De svarta taxibilarna finns överallt. Bara att vinka in en från gatan, se bara till att använda taxametern.

Mat och dryck:

Haggis: Nationalrätten bestående av fårinälvor med havregryn, lök och kryddor… Mest känd av de skottska maträtterna.
Fish 'n' chips: Friterad fisk och pommesfrites har aldrig smakat så gott.
Cod with mustard: Torsk med grovkornig senap.
Cranachan: Efterrätt, vispad grädde med honung och whisky och färska hallon och havregryn.
Grouse with breadsauce: Skotsk ripa med en brödsås.
Bramble and apple crunch: Äppel- och björnbärskaka med kanel.
Cock-a-leekie: Gryta med kyckling och plommon.
Angusbeef: Kött från den skottska korasen Angus är en smaksensation.
Irn-Bru: Namnet kommer från engelskan ”iron brew”, det vill säga järndryck. Skottlands mest populära läsk. Innehåller koffein.
Whisky: Skotsk whisky behöver knappast en närmare presentation. Köp hem, drick och njut.


Viktiga telefonnummer:

Nödnummer (SOS): 112 och 999.


Police box (Poliskiosk) i Glasgow.

 

Några ord och fraser som är vanliga i Skottland;

Aye = ja
Wee = liten/lite
Glasgow kiss = En skämtsam benämning för att bli skallad. Syftar på Glasgows tidigare våldsamma och ostädade rykte.

Filmtips inför en resa till Glasgow och Edinburgh:

  • The Angels' Share/Änglarnas andel (2012): Den arbetslöse ungdomsbrottslingen Robbie (otroligt bra spelad av debutanten Paul Brannigan) döms till samhällstjänst samtidigt som han skall bli pappa. Efter ett besök på ett whiskydestilleri får Robbie idén att ge sig in i whiskybranschen... Denna roliga och charmiga skotska filmpärla är bland annat inspelad i Edinburgh och Glasgow.
  • Arn – Tempelriddaren (2007): Seten Collegiate Church, Thorpicken Church och Craigmiller Castle utanför Edinburgh föreställer Varnhems klosterkyrka.
  • Arn – Riket vid vägens slut (2008): Några scener är inspelade i både Edinburgh och Glasgow.
  • Breaveheart (1995): Denna film utspelar sig i Skottland på 1200-talet och följer frihetskämpen William Wallaces (Mel Gibson) kamp mot engelsmännen.
    Interiören i Mornay's Castle är filmat i Edinburgh Council Chamber på High Street i Edinburgh.
  • Cloud Atlas (2012): Detta science fiktion-epos är baserat på romanen med samma namn av David Mitchell. Sex olika historier, som tar sin början på 1800-talet och sträcker sig till en avlägsen postapokalyptisk framtid, vävs samman på ett finurligt sätt...
    Glasgow får i filmen föreställa San Francisco. Bland annat förekommer Douglas Street i Glasgow (Spring Street enligt gatuskyltarna i filmen) där Hugo Weavings rollfigur försöker mörda Luisa Rey (Halle Berry). I Edinburgh ser vi Robert Frobisher (Ben Whishaw) på stadens välkända sevärdhet Scott Monument. I samma stad förekommer Edinburgh City Chambers längs Royal Mile som får föreställa Imperial Western Hotel.
  • Danny the Dog/Unleashed (2005): Danny (Jet Li) är i händerna på den yrkeskriminelle och hänsynslöse Bart (Bob Hoskins). Bart har fostrat och tränat Danny till en dödsmaskin som blint lyder sin herre. En dag undkommer Danny ett mordförsök riktat mot Bart och ensam och vilsen söker han skydd. Danny träffar den blinde och godhjärtade Sam (Morgan Freeman) och dennes styvdotter Victoria (Kerry Condon) som låter honom flytta in hos dem. Danny lär sig vad kärlek är och vikten av att ha en familj. Men en dag stöter han på en av Barts män och snart är Danny i Barts klor igen...
    Filmen utspelar sig i Glasgow. På Sloans Bar & Restaurant på Argyle Street slåss Danny och kastar folk genom fönstren.
  • The Da Vinci Code/Da Vinci-koden (2000): Filmatiseringen av Dan Browns roman med samma namn. Upplösningen sker i Rosslyn Chapel i Roslin utanför Edinburgh.
  • Doomsday (2008): Ett virus har skördat hundratusentals liv i Storbritannien och myndigheterna har stängt in de smittade bakom en hög mur…
    Filmen utspelar sig i framtidens Glasgow och Skottland. Många scener är även inspelade i Sydafrika.
  • Filth (2013): Denna film bygger på romanen från 1998 med samma namn av Irvine Welsh, författaren bakom exempelvis ”Trainspotting”.
    Den knarkande och manipulative polisen Bruce Robertson (James McAvoy) får reda på att han är en av fem på polisstationen som kommer få ta över inspektörstjänsten. Bruce gör allt för att bli befordrad och det är nu ett sjukt spel börjar där Robert är beredd att gå precis hur långt som helst...  
    I filmens inledning ser vi huvudpersonen Bruce komma gående från Edinburgh Castle och fortsätta nedför The Royal Mile. Större delen av filmen är inspelad i Edinburgh och Glasgow i Skottland. Bruce Robertsons lägenhet däremot byggdes upp i Film i Västs studio i Trollhättan...
  • Furious 6/Fast & Furious 6 (2013): Ännu en uppföljare med ännu snabbare bilar... Efter femte filmens äventyr i Rio njuter Dominic ”Dom” Toretto (Vin Diesel) och Brian O'Conner (Paul Walker) av livet på ön Teneriffa. Lugnet bryts då DSS-agenten Hobbs (Dwayne ”The Rock” Johnson) behöver Toretto's gäng för att fånga den hänsynslöse brittiske skurken Shaw (Luke Evans).
    Fast & Furious 6 är bland annat inspelad i Glasgow där Cadogan Street och Broomielaw längs med floden Clyde förekommer under en av filmens biljaktsscener.
  • My Name Is Joe (1998): Peter Mullan är fantastisk som den nyktre alkoholisten Joe i denna lysande film som både utspelar sig i och är filmad i Glasgow. Peter Mullan fick även priset som bästa manliga skådespelare (Best Actor Award) på filmfestivalen i Cannes 1998 för sin roll i denna film.
  • Neds (2010): Om John McGills (Conor McCarron) våldsamma uppväxt i Glasgow under 1970-talet. Inspelad och utspelar sig i Glasgow med omnejd.
  • New Town Killers (2008): Ojämn thriller om två rika banktjänstemän som har som nöje att leka en katt och råtta lek. De jagar och oskyldiga människor från de lägre samhällsklasserna är de som blir jagade. Vad de jagade inte vet om är att leken har ett dödligt slut…
    Filmen är filmad i och utspelar sig i och omkring Edinburgh.
  • Perfect Sense (2011): En pandemi drabbar oförklarligt hela jordens befolkning vilket gör att alla förlorar luktsinnet. I Glasgow arbetar kocken Michael (Ewan McGregor) och smittskyddsläkaren Susan (Eva Green) vilka inleder ett förhållande. Då människor inte känner varken smak eller lukt sviker gästerna restaurangen där Michael arbetar samtidigt som Susan och hennes team försöker att förstå pandemin. Det är då människor runt om i världen börjar förlora sin hörsel...
    Denna film är skrämmande och obehaglig trots sitt långsamma tempo och totala avsaknad av zombies.
    Perfect Sense är inspelad i Glasgow och i filmen förekommer bland annat floden Clyde och kyrkogården Glasgow Necropolis.
  • Rob Roy (1995): Crichton Castle utanför Edinburgh förekommer i denna film.
  • Shallow Grave/Dödsleken (1994): De tre vännerna Alex (Ewan McGregor), David (Christopher Eccleston) och Juliet (Kerry Fox) delar lägenhet i Edinburgh. De inser att de behöver ytterligare en inneboende och valet faller på den mystiske Hugo (Keith Allen). Då Hugo dör av en överdos upptäcker de tre en stor summa pengar i Hugos väska. De beslutar sig för att göra sig av med kroppen och behåller pengarna. Det är nu de riktiga problemen börjar för de tre... Filmen utspelar sig i Edinburgh men är till största delen inspelad i Glasgow.
  • Stone of Destiny (2008): Filmatiseringen av återförandet av "Stone of Scones" (Stone of Destiny) till Skottland 1950.
  • Trainspotting (1996): Danny Boyles filmatisering av Irvine Welsh roman med samma namn. Filmen utspelar sig i 1980-talets Edinburgh. Vi följer den unge heroinmissbrukaren Mark Renton (utomordentligt bra spelad av Ewan McGregor) och hans vänner och Marks försök att bli kvitt sitt drogmissbruk. Förutom att filmen hör till en av mina absoluta favoritfilmen kan jag även rekommendera filmens soundtrack. Denna film innebar det internationella genombrottet för Ewan McGregor.
    Filmen är inspelad i Edinburgh och Glasgow. Handlingen utspelar sig till största delen i Edinburgh men de flesta scener är inspelade i Glasgow.
  • Under the Skin (2013): Denna science fiction-thriller är regisserad av Jonathan Glazer. Scarlett Johansson spelar en mystisk kvinna som kör omkring i en vit skåpbil och plockar upp ensamma män. Filmen är både vacker och obehaglig men bjuder på mäktiga scener från vackra Skottland. Under the Skin är till största delen inspelad i Glasgow.
  • World War Z (2013): Zombiefilm med Brad Pitt i huvudrollen. Glasgow får i filmen föreställa Philadelphia i USA. I scenen med sopbilen som kraschar är inspelad i George Squares sydöstra hörn (hörnet av Cochrane Street och South Frederick Street). I en scen flyr människor längs med George Street österut. George Square i centrala Glasgow förekommer i flera scener liksom hotellet Millennium Hotel alldeles vid torget.

Övriga filmer som helt eller delvis är inspelade i Skottland;

  • Astérix et Obélix contre César/Astérix & Obélix möter Caesar (1999): Durness i Högländerna är platsen för den lilla nordgalliska by som trotsar Caesar och romarriket.
  • Harry Potter and the Sorcerer's Stone/Harry Potter och de vises sten (2001)
  • Highlander (1986)
  • Den ofrivillige golfaren (1991)
  • Valhalla Rising (2009): Hela filmen är inspelad i Skottland på grund av den vilda naturen.
  • Young Adam (2003): Flera scener är inspelade i Clydebank och på River Clyde i Glasgow.

 

Med reservation för förändringar som skett efter oktober 2010.