SYDAFRIKA (Suid Afrika/Republic of South Africa)


Statsskick: Republik.
Yta: 1 221 040 km².
Huvudstad: Kapstaden (parlamentet) Pretoria (administrativ huvudstad).
Invånarantal: 40,7 miljoner.
Språk: Afrikaans, engelska, ndebele, xhosa och zulu är officiella språk.
Religion: Kristna 80 %, traditionella afrikanska religioner 15 %, muslimer 2 %, hinduer och övriga 3 %.
Valuta: 1 rand = 100 cents.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej.
Tidsskillnad (svensk vintertid): +1h.
SYDAFRIKA - Safari i Krügerparken

Jag lämnade mina strapatser och upplevelser i Mellanöstern och for vidare på mitt äventyr. Nästa stopp på min färd var Sydafrika. Planet från Tel Aviv i Israel gjorde en mellanlandning i Nairobi, Kenya men man fick tyvärr inte kliva ur planet.

Sydafrika har i flera år haft en negativ klang och många minns apartheidregimen och de våldsamma demonstrationer som länge dominerade nyhetssändningarna från landet. Efter att Apartheid upphörde att existera 1994 har fler och fler turister och besökare upptäckt landet. Nu är det sol, safariexpeditioner och det billiga turistlandet som man i första hand tänker på när man hör ordet Sydafrika. Landet har äntligen fått tillbaka sin rätta klang…

Skälet att jag prickade in Sydafrika på min resa var att jag ville uppleva en safari. I Sverige hade jag förbokat både en fem dagars safari och hotell i Johannesburg i tre nätter. Researrangören i Sydafrika hette Drifters Adventure Tours och jag hade bokat safarin genom Kilroy Travels i Göteborg.

Väl på fasta marken igen passerade säkerhetskontrollen och tullen utan att bli stoppad. Jag kom ut till terminalen där min transfer till mitt hotell skulle avgå ifrån. Det stod flera chaufförer med namnskyltar och jag hoppades att det skulle stå en man med en skylt där det stod; "Mr. Werner" på. Det fanns det inte... Jag gick till receptionen och frågade varifrån min förbeställda transfer avgick ifrån. Jag fick till svars att den åkte i etapper och att den troligen precis hade åkt eller att den skulle komma när som helst. Jag väntade inte mer än tio minuter förrän en kille från resebolaget Drifters kom emot mig. Vi steg in i en minibuss och körde genom Johannesburg, eller "J'burg" som sydafrikanerna säger.

Johannesburg är en av de städer, utanför en krigszon, som är mest drabbat av kriminalitet. Rån, våldtäkter och mord är mycket vanligt och som turist har man ingenting i centrum att göra efter kontorstid.

Hotellet jag skulle bo på, Drifters Inn, låg i Northcliff. Northcliff är en relativt exklusiv förort till Johannesburg. Alla villorna i området var omgärdade av höga murar eller stängsel och på infarterna stod varningsskyltar med text som " Armed response " och "No trespassing ". Skulle man gå in i fel trädgård på fyllan var risken stor att man blev skjuten. Privata säkerhetsfirmor patrullerade i bostadsområdet dygnet runt.

Drifters Inn var en stor vit tvåvåningsvilla med egen swimmingpool. Hotellets ägare tog emot mig och visade mig till ett stort rum med en gigantisk säng. Det var skönt med ett eget rum efter att ha bott i sovsalar på vandrarhem tidigare.

Jag behövde kontanter (sydafrikanska rand) inför safarin så jag frågade i receptionen var närmaste bankomat (cash machine) fanns. Jag blev tillsagd att bara gå på huvudgatorna där det var trafik och mycket folk i rörelse. Jag förstod allvaret och faran med att ge sig ut ensam, även om jag befann mig i ett ”exklusivt” område. Jag begav mig mot shoppingcentret i närheten av hotellet. Jag fick senare höra att om någon kommer fram och frågar efter ens klocka eller plånbok och man svarade med ett nej, så var det bara för rånaren att skjuta med pistol eller hugga med kniv och sedan plocka på sig det han ville. Ett människoliv är inte värt någonting i en rånares ögon.

Jag gick runt i det stora shoppingcentret och handlade den sydafrikanska flaggan som tygmärke att fästa på min ryggsäck. Något som jag tycker är kul utomlands är att gå i mataffärer. Det finns så mycket annorlunda mat och en hel del spännande godis också.

Jag åt lunch på en hamburgerrestaurang som det lustiga namnet Bimbo's Fast Food. När jag kom tillbaka till hotellet så simmade jag i swimmingpoolen ett tag och sedan kröp jag ner i min stora säng.

Nästa dag tog jag det lugnt. Jag gick på bio och såg "Crow II - City of Angels". Att gå på bio i Sydafrika var betydligt billigare än i Sverige men jag hann bara med en film. Jag fördrev tiden med att strosa omkring i det stora köpcentret och slappa i hotellpoolen. Slötittade lite på TV:n i hotellets pausrum men den visade bara cricket. Jag gick till sängs tidigt för att orka upp till safarin nästa morgon.

5 Day Krüger Park Bushveld Safari

Dag 1: Johannesburg - Bush Camp

Så kom äntligen dagen då jag skulle åka på mitt livs första safari. Jag klev upp klockan 05.20, åt en gigantisk frukost och sedan hoppade jag in i minibussen som skulle ta oss till Krügers Nationalpark. Guiden som körde och ledde safarin hette Jack och han hade varit soldat i den sydafrikanska armén i ett flertal år.


Guiden Jack vid en termitstack.

På resan genom provinsen Mpumalanga passerade vi bland annar Dullstroom, Long Tom Pass, Sabiefloden, ett mäktigt vattenfall, den charmiga och historiska staden Pilgrim's Rest och de djupa ravinerna i Bourke's Luck Potholes.


Bourkes Luck Potholes, Mpumalanga, Sydafrika.

Vi fortsatte sedan resan till naturreservatet i Blydeport. Där klättrade jag ut på en klippavsats och tittade ut över den storslagna utsikten. De runda klipporna på andra sidan dalen är de så kallade Three Rondavels. När jag klättrade upp igen var guiden Jack märkbart irriterad. Han berättade att kastvindar hade blåst ner folk från klippavsatserna tidigare, och han ville inte att det skulle ske igen... Inte jag heller!


Jag njuter av utsikten över The Three Rondavels.

Sedan gick resan brant nedför till grässlätterna i Lowveld. Där övernattade vi i Drifters Bush Camp, alldeles vid gränsen till Krüger National Park.

Vi lagade mat tillsammans och på kvällen satt vi ute och såg på stjärnorna och småpratade. Jag såg flera stjärnfall på den klara sydafrikanska natthimlen.
Vi sov i tvåmanstält omgivna av vilda djur. På natten hörde vi lejon som röt, men Jack sa att de troligen befann sig minst en halvmil från oss men att ljuden färdas så långt. Tur att hela området var omgivet av fem meter höga stålstaket, men dessa höll inte giftspindlar och ormar borta...


Vacker vy över savannen i provinsen Mpumalanga.

Dag 2: Bushveld Camp

Efter en snabb frukost tidigt på morgonen var det dags för en så kallad game walk, en safari där man går till fots bland vilda djur. Vi vandrade runt i omgivningen i tre timmar och såg bland annat termitstackar, fåglar och giftspindlar. I var och varannan buske fanns stora spindelnät och i varje nät satt en stor långbent rödgulsvart spindel. Jack berättade att spindeln inte var dödligt giftig men att dess bett orsakade mycket hög feber och gjorde riktigt ont. Denna region på jorden styrs helt och hållet på djurens villkor, människan får anpassa sig och ta hänsyn till alla giftiga växter och djur.

Vi återvände till lägret och åt en brunch. Vi hade en kort siesta i swimmingpoolen (det var otroligt varmt!). På eftermiddagen var det dags att hoppa in i en öppen jeep för en game drive. Vi åkte runt i några timmar och såg bland annat zebror och giraffer.

Sent på kvällen åkte vi på en night game view för att se djurlivet på natten. Många djur är som mest aktiva på natten. Längst fram på jeepen var en stol fastsvetsad och på den satt en annan guide, medan Jack körde. Guiden i stolen hade en stark strålkastare i ena handen och en lång trästav med en vass sten i ena änden. Jag hade känt mig tryggare med en tung bössa men min schweiziska fällkniv fick duga...

Det var fascinerande att åka omkring på savannen och i bushen mitt i natten, det vimlade av vilda djur. Vi stannade till och såg ett par gnuer (wildebeest) stå vid vägkanten och beta. Helt plötsligt blev de skrämda av något och en gnu sprang rakt mot guiden som satt i stolen på motorhuven. Han lyckas få gnun att vända om genom att sparka den på nosen. En annan gnu sprang rakt in i jeepen så den studsade till, samtidigt som någon skrek; Lion, lion! Jag satt längst bak och såg bara vad som skedde framåt, inte gnun som sprang in i jeepen. Jag hörde bara en smäll och kände bilen studsa till och att någon skrek "lejon". Jag trodde jag skulle skita ner mig. Hjärtat var några hundra meter ovanför halsgropen och måste ha stannat där uppe i ett par minuter. Det var total kaos! Innan man fick grepp om situationen så trodde alla att det var ett lejon som sprungit in i jeepen. En mycket rolig incident så här några år efteråt...

Efter vår nattliga safari hade vi en braii (barbeque) och småpratade. Jag sov skönt den natten. Jag hade ett tvåmanstält helt för mig själv, vilket var bra då både jag och min Berghausryggsäck fick plats (jag har ett speciellt förhållande till min ryggsäck).


Gnuer (wildebeest) i Sydafrika.

Dag 3: Krüger National Park

Nästa morgon kom vi fram till den världsberömda Krüger National Park. Jag bodde i en privat bungalow i ett stort inhägnat område. Där fanns en stor swimmingpool och vilda impalor och apor som sprang runt utanför.
När jag gick ut ur min bungalow för att följa med på game viewing stod folk och pekade och skrattade åt mitt håll. När jag kontrollerat att gylfen verkligen var stängd så förstod jag att det inte var mig de skrattade åt. Uppe på min bungalows tak satt det fullt av apor. Jag ställde mig nedanför och slog mig från bröstet som jag sett att Tarzan brukar göra... Vilken reaktion! Aphanarna började skrika, hoppa upp och ner och visa tänderna. Jag drog mig snabbt undan.
Guiden Jack kom fram till mig och sa att det inte var någon lysande idé. Jag hade tydligen utmanat aphanarna och mot deras sylvassa tänder har man inte så stor chans... Alltid lär man sig nåt!

Vi åkte runt i flera timmar i området och jag svor att jag inte hade en systemkamera med teleobjektiv men lyckade få några hyfsade kort ändå. Vi hoppades att få se några djur ur "the Big Five", det vill säga lejon, leopard, elefant, vattenbuffel och noshörning. Vi såg inte ett enda djur av dessa. Jack sa att på grund av att det var sommarperiod (i januari) i Sydafrika vid denna tidpunkt så stod gräset som högst. Även om ett lejon skulle ligga fem meter från vår safaribuss skulle vi inte se den. Många på resan blev jättebesvikna men jag tyckte att det var en otrolig upplevelse och lyckad safari ändå.


Impalor i Krüger National Park.

Dag 4: Hazyview

På morgonen åkte vi ut på en kort safaritur innan frukost. Vi lämnade Krügerparken bakom oss och fortsatte mot den lugna bosättningen Hazyview. Jag fick ett eget rum i det helt fantastiska Drifters Hazyview Inn, ett hotell byggt till stor del på pålar. Det låg ett halvt stenkast från regnskogen och alldeles vid floden Sabie.


Drifters Hazyview Inn.


Regnskogen ett stenkast från Drifter's Hazyview Inn.

Efter lunch var det dags för forsränning (river rafting). Jag berättade att i Sverige måste man vänta minst en timme med att bada efter man ätit, annars kan man få kramp och dö... De andra bara tittade på mig och skakade på huvudet. Jag tänkte att det kanske bara gällde i Sverige så jag hoppade i vattnet ändå (att jag bara vågade!).

Vi åkte ner för floden i stora uppblåsta bilringar. Det gick undan! Det var hur kul som helst tills en av deltagarna fick en vattenorm på magen och sedan fick det bekräftat av guiden Jack att den var giftig.


Jag i Sabiefloden.

Efter forsränningen var det dags för en liten promenad i regnskogen. På kvällen åt vi en underbar måltid tillsammans med hotellägaren, dennes hustru och undulat (!). Vi drack sötsliskiga drinkar bestående av den sydafrikanska gräddlikören Amarula. Det bjöds även på underbara sydafrikanska röda viner. Det blev en perfekt avslutning på en bra dag. Sent på kvällen kröp jag ner i min dubbelsäng och sov djupt...


Zebror i Krüger National Park.

Dag 5: Johannesburg

Efter en härlig frukost och ett snabbt dopp i hotellpoolen var det dags att lämna Hazyview Inn och åka tillbaka till civilisationen och Johannesburg igen.

Tillbaka i Johannesburg jag gick senare på kvällen till en lokal pub tillsammans med två britter från safarin. Jag blev nyfiken på pubmenyn och beställde in sniglar och bläckfisk. Jag tycker det är kul och spännande att pröva annorlunda maträtter när jag reser. När jag skulle betala så insisterade britterna att få betala min nota.

Jag sov en natt på Drifters Inn innan jag fortsatte mitt äventyr och flög vidare på min långresa. Nästa land att besöka var Malaysia...


Sydafrika bjuder på vackra vyer...


Sydliga markhornskorpar.


Mmm...Maraboustorkar.

 

Filmtips inför en resa till Sydafrika:

 • 24: Redemption (2008): Före detta CTU-agenten Jack Bauer (Kiefer Sutherland) befinner sig i det påhittade afrikanska landet Sangala. Inspelad i Kapstaden, Sydafrika.
 • 10.000 B.C. (2008): Filmen utspelar sig för över 12 000 år sedan… Några scener är inspelade i Sydafrika.
 • The Bang Bang Club/The Hidden War (2010): Filmen kretsar kring den sanna berättelsen om fyra krigsfotografer som dokumenterar de sista månaderna av apartheid i Sydafrika.
 • Blended (2014): Efter en totalt misslyckad blind date bestämmer de två ensamstående föräldrarna Lauren (Drew Barrymore) och Jim (Adam Sandler) att de aldrig någonsin skall ses igen. Av misstag bokar de in sig på samma lyxiga resort i Sydafrika och tvingas nu spendera en hel vecka ihop tillsammans...
  Större delen av filmen utspelar sig och är också inspelad på lyxhotellet Palace of the Lost City i resorten Sun City norr om Johannesburg i Sydafrika.
 • Catch A Fire (2006): Denna verklighetsbaserade film utspelar sig i slutskedet av apartheidregimen i Sydafrika. Patrick Chamusso (Derek Luke) arbetar som förman på oljeraffinaderiet Secunda Oil. Efter ett attentat mot oljeraffinaderiet grips Patrick av säkerhetspolisen. Patrick torteras för att avslöja de skyldiga men då han själv är oskyldig finns inga personer att ange. För att få Patrick att erkänna torteras även hans hustru Precious (Bonnie Henna). När Patrick efter flera dygn släpps ur fångenskapen är han förändrad och ansluter sig till ANC. Tillsammans med andra medlemmar i ANC planerar de en ny attack mot oljeraffinaderiet... Catch A Fire är inspelad i bland annat Johannesburg och Kapstaden i Sydafrika.
  I en roll ser vi Tim Robbins som polismannen Nic Vos.
 • Chappie (2014): Filmen utspelar sig i Johannesburg i Sydafrika inom en snar framtid. Brottsligheten i staden bekämpas med hjälp av en mekaniserad polisstyrka bestående av robotar. När en polisrobot, Chappie, blir stulen hamnar han i händerna på ett gäng kriminella. Dessa småskurkar spelas av det äkta paret Yo-Landi Visser och Ninja i den sydafrikanska rapgruppen Die Antwoord. Chappie omprogrammeras och han blir den första roboten i världshistorien som både kan tänka och känna...
  I filmen förekommer kända namn som Dev Patel (från bland annat Slumdog Millionare), Hugh Jackman (i en gräslig frisyr) och Sigourney Weaver.
 • District 9 (2009): Denna science fictionfilm är inspelad och utspelar sig i och omkring Johannesburg.
 • The Ghost and the Darkness/Savannens härskare (1996): Utspelar sig i Tsavo, Kenya 1896. Inspelad i Songimvelo Game Reserve i Mpumalanga, Sydafrika. Några scener är även inspelade i Tsavo National Park i Kenya.
 • The Gods Must Be Crazy/Gudarna måste vara tokiga (1981): Denna tokroliga kultfilm är inspelad i Sydafrika. En tom Coca-Cola flaska upptäcks av bushmannen Xi som tror att den är en gåva från gudarna. När han tar med sig den till sin by börjar byborna bråka om flaskan och Xi beslutar sig för att lämna tillbaka den till gudarna.
 • Goodbye Bafana/Farväl Bafana (2007): Den sanna berättelsen om en vit rasistisk fångvaktare (Joseph Fiennes) vars liv och åsikter drastiskt förändras genom den svart fånge han vaktade i tjugo års tid. Den svarte fångens namn var Nelson Mandela... Filmen är inspelad i Kapstaden, Johannesburg och på Robben Island.
 • Grimsby (2016): I denna komedi spelar Sacha Baron Cohen fotbollshuliganen och elvabarnspappan Nobby Butcher. En dag återförenas han med sin sedan 28 år försvunna bror Sebastian (Mark Strong). Sebastian är en hemlig agent och nu måste de två bröderna samarbeta för att överleva...
  Flera scener i filmen skall utspela sig i Krügerparken i Sydfafrika men är istället inspelade utanför Kapstaden.
 • Hotel Rwanda (2004): Utspelar sig i Rwanda men är till största delen inspelad i Sydafrika.
 • Invictus/Invictus - De oövervinnerliga (2009): Denna dramafilm är regiserad av Clint Eastwood. Morgan Freeman spelar Nelson Mandela i denna film som handlar om då Sydafrika stod värd för rugby-VM 1995. Det Sydafrikanska rugbylandslaget ansågs av många svarta som en symbol för den gamla apartheidregimen men sakta vinns hela nationens stöd för landslaget.
 • Jerusalema (2008): En sydafrikansk film om gangstern Lucky Kunene (Rapulana Seiphemo) uppgång och fall. Filmen är filmad i och utspelar sig i Johannesburg.
 • Machine Gun Preacher (2011): Trots den fåniga titeln är detta inte en B-rulle med Steven Seagal i huvudrollen. Filmen bygger på verkliga händelser och kretsar kring Sam Childers (spelad av Gerard Butler) som var en missbrukare, kåkfarare och våldsverkare. Sam finner Gud och lämnar sitt kriminella och destruktiva liv bakom sig. Sam hamnar i Afrika och beslutar sig för att hjälpa barn i södra Sudan undan terrorgruppen LRA (Lord's Resistance Army). Sydafrika får föreställa Uganda och Sudan i filmen.
 • Safe House (2012): Amerikansk actiontriller regisserad av svensken Daniel Espinosa. Safe House handlar om den förre detta CIA-agenten Tobin Frost (Denzel Washington) som för att undvika att bli dödad av yrkesmördare tar skydd inne på det amerikanska konsulatet i Kapstaden, Sydafrika. Då Tobin Frost är efterlyst grips han och förs till ett av CIA:s gömställen (ett så kallat ”safe house”). I gömstället arbetar den oerfarne CIA-agenten Matt Weston (Ryan Reynolds). Det dröjer inte länge förrän gömstället blir attackerat av yrkesmördare ledda av Vargas (Fares Fares).
  Filmen är inspelad i och omkring Kapstaden. Några scener är inspelade i och runt fotbollsstadion Cape Town Stadium och i kåkstaden Langa.
 • The Salvation (2014): Detta är något så ovanligt som en dansk westernfilm som utspelar sig i USA på 1870-talet men är inspelad i Sydafrika!
  Den danske nybyggaren och före detta soldaten Jons (Mads Mikkelsen) familj blir mördad av ökända banditer. Jon spårar mördarna och dödar dem. Vad Jon inte räknat med är att en av männen han dödat är brodern till en grym gängledare som terroriserar området. Gängledaren Delarue (Jeffrey Dean Morgan) tvingar byborna att förråda Jon och han får tillsammans med sin bror Peter (Mikael Persbrandt) ta sig an banditerna på egen hand.
  I birollerna ser vi bland annat Jonathan Pryce, Eric Cantona och Eva Green.
  The Salvation är inspelad utanför Johannesburg och Pretoria i Sydafrika.
 • Stander/The Stander Gang (2003): Verklighetsbaserad film om den sydafrikanske polismannen Andre Stander (Thomas Jane) som drabbas av svåra samvetskval då han under en demonstration skjuter ihjäl en obeväpnad svart man. En dag får han ett infall och rånar en bank. Då han upptäcker hur enkelt det var och vilken kick det gav honom beslutar han sig för att råna fler banker...
  Filmen är till största delen inspelad i Sydafrika, bland annat i Johannesburg, Pretoria och Durban.
 • Tsotsi (2005): Handlar om gängledaren Tsotsi (Presley Chweneyagae) som när han en dag stjäl en bil upptäcker en bebis i bilens baksäte. Filmen vann en Oscar för bästa utländska film 2005.
 • Vehicle 19 (2012): Amerikanen Michael Woods (Paul Walker) har precis släppts ut efter ett femårigt fängelsestraff. Han befinner sig nu i Johannesburg i Sydafrika för att träffa sin ex-fru. På flygplatsen råkar Michael få fel hyrbil som visar sig innehålla bevis mot en korrumperad polischef. Snart är Michael jagad av en hel polisstyrka i en storstad han inte känner till.
  Denna typiska B-film är inspelad i Johannesburg och bjuder på snyggt foto och underhållande action trots några ologiska luckor i handlingen.
 • Zulu/Cape Town Cops (2013): Actionthriller som bland annat bygger på Caryl Féreys bok "Zulu". De två sydafrikanska polismännen Ali Sokhela (Forest Whitaker) och Brian Epkeen (Orlando Bloom) utreder ett brutalt mord på en ung kvinna. Snart är de en knarkliga på spåren som står bakom försvinnandet av svarta gatubarn.
  Denna våldsamma och stundtals riktigt brutala film är inspelad i Kapstaden, Sydafrika.

 

 

Med reservation för förändringar som skett efter januari 1997.