TJECKIEN
PRAG -
Ett återbesök i den gyllene staden
Praha eller Prag (vilket är det tyska namnet) är en av Europas vackraste huvudstäder och dess Gamla stad och slottsområde är en kulturskatt. Prag klarade sig relativt bra under de båda världskrigen och den rivningshysteri som dragit genom övriga Östeuropa.
Staden har sedan tidig medeltid varit hjärtat i det tjeckiska landskapet Böhmen. På 1300-talet blev Böhmen styrt av det tyska riket och den tysk-romerska kejsaren Karl IV hade sitt säte i Prag. 1918 splittrades Österrike-Ungern som styrde över området sedan 1500-talet till att bli Tjeckoslovakien med Prag som huvudstad. Efter andra världskriget blev landet kommunistiskt fram till Sammetsrevolutionen 1989 då Berlinmuren föll. Den nyvunna friheten ökade spänningarna mellan Tjeckien och Slovakien som delades vid årsskiftet 1992-1993. Sedan den 1 januari 1993 är Prag huvudstad i republiken Tjeckien.
Tjeckien är sedan den 1 maj 2004 medlem i EU.
Prag, Prague, Praha - kärt barn har många namn.
Prag är inte någon megastad och det går fort att få en överblick över centrum och dess stadsdelar.
Västra sidan om floden Vltava (Moldau) utmärks främst av borgstaden (Hradcany) som omger den mäktiga Pragborgen (Prazký hrad) och den så kallade "Lillsidan" (Malá Strana).
På den östra sidan ligger Nové Mesto, Nya staden (som faktiskt har anor från 1300-talet) samt den vackra Gamla staden (Staré Mesto).
Man tar sig lättast fram till fots och genom att utnyttja den smidiga kollektivtrafiken. Tänk på att de flesta gator i Gamla Stan består av kullersten, packa ner bekväma skor! De bruna gatuskyltarna längs med turiststråken visar vägen till de största sevärdheterna. Skaffa en bra karta över staden, går att få på antingen hotellet eller turistinformationen på Gamla stadens torg (Staromestské námestí).
Prag är en relativt säker stad men se upp för ficktjuvar. Var bör vara särskilt uppmärksam när man åker kollektivt samt i turistområdena, särskilt runt Gamla stadens torg och på Karlsbron.
Man kommer ganska långt på engelska i Prag men betydligt längre på tyska. Är du student och har ett internationellt studentkort kan man få rabatt på allt från kollektivtrafik till inträde till sevärdheter och museum.
Vy över den vackra Gamla staden (Staré Mesto).
Då min sambo Jessica skulle vara i Prag en vecka med sitt jobb tänkte jag att det skulle vara trevligt att hälsa på henne samtidigt som jag kunde avnjuta ett par dagar i denna vackra och trevliga stad. Med på resan följde vår drygt tvåårige son Caspian.
Prag skulle bli ett kärt återseende, senast jag besökte staden var i december 1997 tillsammans med min vän Anna. Det skulle bli spännande att se hur mycket som hunnit förändras på knappt tolv år och om jag skulle känna igen mig.
På Landvetter flygplats checkade jag smidigt in genom att använda de elektroniska incheckningsmaskinerna. Flygresan ner till Prag skulle ske genom ett byte av flygplan på Arlanda.
På Pressbyrån köpte jag frukost och vi såg till att äta upp den innan vi passerade säkerhetskontrollen.
Planet lyfte en dryg halvtimme försenat men den kvinnliga piloten gasade på och flygtiden tog inte mer än 40 minuter till Arlanda. Caspian satt lugnt och stilla i flygplansstolen och blev överlycklig då han fick en liten leksaksbil av flygvärdinnan. På Arlanda hann vi inte mer än att ta oss till gaten förrän det var dags att kliva ombord på nästa plan. Caspian somnade innan vi ens var i luften och sov under hela flygresan.
Planet landade på
Ruzyne International Airport (IATA-kod: PRG), en dryg mil utanför centrala Prag.
Efter att jag plockat upp min ryggsäck och Caspians sulky gick vi ut i ankomsthallen. Precis till vänster ligger en biljettlucka med en röd skylt med texten ”Public Transport Information”. Här säljs biljetter till stadens kollektivtrafik, biljetterna gäller på både buss, spårvagn och tunnelbana.
Biljettpriser (oktober 2009):
Enkelbiljett: 26 koruna (13 koruna för barn), gäller i 75 minuter från det att man stämplat biljetten.
Bagagebiljett: 13 koruna. För större resväskor och ryggsäckar. Innehavare av 1-, 3- eller 5-dagars-biljett behöver inte lösa någon bagagebiljett. Barnvagnar och sulkys är gratis att ta med.
1-dagsbiljett (24h): 100 koruna (50 koruna för barn).
3-dagarsbiljett (72h): 330 koruna (gäller för en vuxen samt ett barn mellan sex och fjorton år).
5-dagarsbiljett (120h): 500 koruna (gäller för en vuxen samt ett barn mellan sex och fjorton år).
Spårvagn finns för den som inte orkar promenera.
Jag köpte ett 3-dagarskort för 330 koruna (ca 142 kronor). Detta kort gäller dock inte på flygbussen Cedaz Shuttle Bus. Den vita minibussen avgår var 30:e min precis till vänster om terminalen. En enkelresa till centrala staden (V Celnici Street, knappt 50 meter från námestí Republiky) kostar 120 koruna (ca 52 kronor). De andra minibussarna, också vita och från samma bolag kostar 480 koruna, men då tar de dig till den adress du anger. Biljett köper man av föraren eller från Cedaz informations-disk i ankomsthallen.
Vårt hotell låg på V Celnici Street och på spottavstånd från busshållplatsen. Bussresan in till centrala Prag tog mindre än en halvtimme. Tyvärr var fönstren på minibussen täckta av solfilm så det var svårt att se ut på den vackra staden.
Caspian och jag tog oss de 25 metrarna till entrén på vårt hem de kommande fyra dagarna, Hilton Prague Old Town på V Celnici 7. Hotellet är inrymt i en stor byggnad av glas och grå betong. Hotellet är femstjärnigt och har 310 rum. Hotellrestaurangen Zinc Restaurant som tidigare drevs av stjärnkocken Gordon Ramsey är berömd. Hotellet har en träningsanläggning med gym, spa och swimmingpool. Det var främst hotellets centrala läge och att det fanns swimmingpool som gjorde att jag bokade just detta hotell. Sedan vill jag bo flott och bra när jag reser med min son.
Detta hotell förekommer som Hotel Adlon i filmen Fatherland från 1994 med Rutger Hauer.
Hilton Prague Old Town *****
Jag checkade in och fick rum 623 med utsikt över gatan nedanför och hotell- och kontorsbyggnaden mittemot. Caspian sprang av sig på rummet medan jag packade upp och läste på om utrymningsvägar och lite fakta om hotellet. Jag fick gömma fjärrkontrollen till TV:n så att inte Caspian råkade starta någon av betalkanalerna som visade sig var löjligt dyra. Det knackade på dörren och en piccolo kom med en barnsäng till Caspian, bäddad och klar.
Vi skyndade oss ut i ett höstkyligt Prag och promenerade ett par minuter till vi kom fram till KFC (Kentucky Fried Chicken). Långt ifrån någon typiskt tjeckisk mat men perfekt lunch för två hungriga killar, Caspian åt friterad kyckling och pommes frites för glatta livet.
Jag hade bestämt träff med Jessica utanför mitt och Caspians hotell och tillsammans tog vi en promenad i Staré Mesto (Gamla stan i Prag). Naturligtvis styrde vi stegen mot Gamla stadens torg…
Staré Mesto är en labyrint av gator, gränder, sidogator och bakgator. Man går lätt vilse och ska gå vilse här, det är det som är charmen, att upptäcka nya gatstumpar och små undangömda kaféer och restauranger. Det är ofta mycket folk i rörelse och många gånger trångt, se upp för ficktjuvar och ha tålamod med alla guidade grupper så går allt bra.
Kruttornet (Prašná brána).
Vi kom fram till Kruttornet (Prašná brána) vid Námesti Republiky. Kruttornet byggdes 1475 och hette då ”Nya tornet” och var en av stadens tretton portar till staden. Sitt nuvarande namn fick tornet på 1700-talet då det användes som krutlager.
Från Kruttornet följde vi gågatan och shoppingstråket Celetná som leder till Gamla stadens torg. Celetnágatan hör till en av stadens äldsta gator och kantas av vackra och historiska byggnader som idag inrymmer juveleraraffärer, souvenirbutiker, kaféer, boutiquer och restauranger. I stort sett alla gator i Gamla stan består av ojämn kullersten, packa ner bekväma skor!
Caspian och pappa i Prag.
Vi kom fram till Gamla stadens torg (Staromestské námestí) som är Prags hjärta. Torget omges av flera historiska sevärdheter och hus med fantastiska fasader. Här trängs både turister och pragbor tillsammans för att beskåda skönheten som omgärdar torget.
Mitt på torget står en staty föreställande Jan Hus som brändes på bål på 1400-talet. För den som vill och har råd kan man åka med häst och vagn en kort tur i kvarteren runt torget.
Jag minns från mitt tidigare besök i december 1997 hur hela torget var fullt av försäljningsbodar som sålde julpynt, glühwein och lokala specialiteter.
Från gågatan Celetná blev vi stående framför Gamla stans rådhus (Staromestská radnice). Rådhuset byggdes 1364 men har under århundraden byggts till och är idag en vacker blandning av gotik och renässans. På det 70 meter höga klocktornet finns en av Prags främsta sevärdheter, det astronomiska uret (Orloj).
Det astronomiska uret (Orloj) är en av
Prags främsta sevärdheter.
Historien bakom det astronomiska uret är minst lika fascinerande som själva uret i sig. Uret påbörjades redan 1410 av Mikuláš z Kadane och Jan Šindel (Hradec Králové). En populär myt är att år 1480 fortsatte astronomen Mäster Hanuš att utveckla uret och efter tio års arbete var han klar. Ryktet om det fantastiska uret spreds över stora delar av Europa. Det sägs att rådmännen blev oroliga att Mäster Hanuš skulle tillverka ett vackrare ur någon annanstans så de såg till att man stack ut hans ögon. Men Mäster Hanuš såg till att hämnas. Han fick hjälp att ta sig upp i klocktornet och förstörde flera saker i urets komplicerade mekanism och klockan stannade. Det sägs att det tog flera hundra år innan man hittade någon som kunde reparera urverket. Detta är en skröna men berättas överallt i guideböcker och av turistguider i Prag…
Mellan åren 1865 och 1866 genomfördes stora renoveringsarbeten och funktionen med de tolv apostlarna som visas varje hel timme konstruerades. I slutet av andra världskriget skadades både uret och rådhuset men reparerades och återskapades grundligt.
Det astronomiska uret är en fantastisk konstruktion som inte bara visar minuter och timmar utan även datum, solens och månens rörelser, vilket stjärntecken samt vilken årstid det är. Det ironiska är att urets visare inte fungerar exakt och det är mycket svårt att avläsa vilken tid det är.
Framför det astronomiska uret trängdes mängder av människor som ville se urtavlan och skådespelet på närmre håll.
Trängsel framför det astronomiska uret.
På torgets norra sida står den vita och ståtliga barockkyrkan Sankt Nikolauskyrkan (Svatý Mikuláš). Åt öster står den gotiska Týnkyrkan (Týnský kostel) med sina två torn. Kyrkans fullständiga namn är Jungfru Marias kyrka framför týn (týn är en medeltida befästning). Týnkyrkan började byggas redan 1365 men dess nuvarande utseende härstammar från senare delen av 1400-talet. Det vänstra tornet är bredare än det högra och symboliserar det manliga. Det lite smalare vänstra tornet symboliserar följaktligen det kvinnliga.
Den danske astronomen och alkemisten Tycho Brahe ligger begraven i kyrkan efter att han dog 1601 i Prag.
Týnkyrkan (Týnský kostel).
Vi promenerade längs de smala kullerstensbelagda gatorna i skymningen en lång stund. Prags gamla stad är verkligen romantisk och dessa kvarter hör till några av de vackraste i hela Europa. Vi klev in på den italienska restaurangen Alla Stella Nera Restaurant som även serverar typiskt tjeckiska maträtter. Jag beställde gulasch på nötkött med knödel för 230 koruna (knappt 100 kronor). Jessica beställde grillat ankbröst i en apelsinsås för 385 koruna (ca 165 kronor) plus 65 koruna för stekt potatis. Caspian åt från en egen tallrik, han tyckte bäst om ankbröstet. När notan kom in såg jag att kuvertavgiften för två personer var 60 koruna och ytterligare 84 koruna var skatt. Alltså 144 koruna (ca 62 kronor) i extra avgifter… I turistområdena slutar aldrig notan på vad man tror.
Var förberedd på att kontrollera notan noga. Många restauranger har som vana att krydda notan med påhittade avgifter, exempelvis några extra Koruna för bestick och porslin eller skålen med bröd eller chips som ställs fram på bordet så fort man slår sig ner. Många gånger hamnar notan på 20 - 40 koruna mer än vad som står på menyn, påpekar man detta säger de bara ”Oh, sorry, we have made a mistake”. Undrar hur många gånger de ”råkar” göra om samma misstag? Det blir tråkigt att äta ute i Prag då…
I Prag är det inte långt till närmaste restaurang.
När man är på en restaurang i Tjeckien och beställer in exempelvis grillad kyckling så får man en grillad kyckling på tallriken. I bästa fall får man lite sås eller sky men inga grönsaker eller vare sig potatis eller ris till kycklingen. Detta får man säga till om när man beställer, ofta står dessa i menyn under ”side dishes”.
Efter middagen passerade vi det astronomiska uret precis när klockan slog 19.00. Vi sicksackade oss fram genom folkmassan som samlats framför urtavlan.
Jag stannade till vid en kvällsöppen matbutik och köpte några vattenflaskor att ha på rummet. 1,5 liter vatten kostar mellan 10 och 15 koruna i en matbutik. Vi gick tillbaka till hotellet och nattade Caspian. Jessica åkte sedan tunnelbana tillbaka till sitt hotell och sina arbetskamrater.
Caspian vaknade först och ville hoppa i pappas King size-säng. På hotell gäller inte riktigt samma regler som hemma fastslog Caspian. Medan jag gjorde mig i ordning satt Caspian och tittade på tyska och tjeckiska barnprogram.
Caspian ser på TV på rummet.
Det var inte många plusgrader i luften när vi klev ut från hotellet. Jag och Caspian passerade Gamla stadens torg medan solen höll på att gå upp över hustaken. Vi fortsatte längs de smala gatorna och kom fram till ett av Prags främsta landmärken, Karlsbron. Byggandet av den 520 meter långa Karlsbron (Karluv most) påbörjades år 1357 för att ersätta en tidigare bro som rasade på grund av översvämningar år 1342. Bron leder över floden Vltava (mer känd under sitt tyska namn - Moldau) och sammanbinder Staré Mesto (Gamla staden) med Malá Strana (Lillsidan).
Enligt sägnen gav kung Karl IV order till bönderna i området att skänka ägg, vin och mjöl till bygget för att förstärka murbruket. Myt eller inte, bron står där än i dag…
Broräckena pryds av vackra förgyllda helgonstatyer, några är från tidigt 1700-tal. På Karlsbron utkämpades den 25 juli 1648 hårda och blodiga strider mellan den svenska armén och invånarna i Gamla staden. Svenskarna mötte kraftigt motstånd och lyckades aldrig att ta sig över bron.
På bron trängs idag turister med porträttmålare och försäljare som säljer tavlor, vykort och krimskrams.
Ett tips är att besöka bron vid flera olika tidpunkter för att på bästa sätt uppskatta detta fantastiska byggnadsverk.
Karlsbron (Karluv most) är ett måste att promenera över.
Jag promenerade över Karlsbron med Caspian i sin sulky. Visst kom jag ihåg när jag för första gången promenerade över bron, tolv år tidigare. Krimskramsförsäljarna höll på att plocka fram sina försäljningsbord samtidigt som de vita molnen skingrades långsamt för att visa fram den ljusblå hösthimlen och de värmande solstrålarna. Det var inte många plusgrader i luften men jag gick i en bra promenadtakt och höll på så sätt värmen.
Karlsbron ska beskådas från flera olika vinklar och tidpunkter.
Frukost åt vi på Bohemia Bagel på gatan Lázenská 19, bara två stenkast från Karlsbron på ”Lillsidan” (Malá Strana). Jag beställde in två bagels med ost, stekt ägg och bacon för 85 koruna styck. Var sin apelsinjuice ingick i priset. Detta var en perfekt frukost, det smakade verkligen kanongott. Stärkta och fulla av energi efter frukosten fortsatte vi längs gatan Mostecká upp till Lillsidans torg (Malostranské námestí). Sankt Nikolaikyrkan (Kostel sv Mikuláše) med sin enorma gröna kupol dominerar hela torget. Inte att förväxla med kyrkan med samma namn på Staromestské námestí.
Denna vackra vita barockkyrka påbörjades 1703 av arkitekten Kristof Dientzenhofer och dennes son Kilian Ignaz. Ingen av dem levde dock då kyrkan stod färdig 1751. Den 70 meter höga gröna kupolen är ett bra landmärke som syns över stora delar av staden. På den magnifika kyrkorgeln har bland andra Wolfgang Amadeus Mozart spelat.
Sankt Nikolaikyrkan (Kostel sv Mikuláše) på
Lillsidans torg (Malostranské námestí).
Jag fortsatte uppför den långa och bitvis branta gatan Nerudova ulice. Denna gata kantas av fantastiska hus i pastellfärger och fasader som fullkomligt skriker barock och renässans. Många av husen inrymmer ambassader och lyxiga restauranger. Lägg märke till de vackra skyltarna ovanför portarna på många av husen som användes innan man började använda husnummer istället. Nerudovagatan har fått sitt namn efter den tjeckiske poeten och författaren Jan Neruda (1834-1891).
Jag kämpade med sulkyn uppför den branta och långa kullerstensbelagda backen fram till Slottsområdet (Pražský hrad). Detta är ett av världens största och bäst bevarade medeltida slottsområden. Hela området domineras av flera byggnader som tillsammans utgör Pragborgen (Pražský hrad). Dess historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet. Den tjeckiska presidenten Václav Klaus har sitt residens här. På Hradčanytorget framför presidentpalatset trängdes guidade turistgrupper och många ville bli fotograferade bredvid vakterna vid huvudgrinden. Vaktombytet sker varje hel timme men det som sker klockan 12.00 varje dag är det största och sker med pompa och ståt. För att veta om presidenten befinner sig i palatset är det bara att kika upp på den gigantiska flaggstången, vajar den tjeckiska flaggan så är han på plats.
Presidentpalatset på Hradčanytorget.
Vi passerade den första och andra borggården genom en öppning i presidentpalatset och kom ut på den tredje borggården som också är den största. Den mest iögonfallande byggnaden är den gotiska S:t Veit-katedralen (Svatý Vít). Detta hör till en av de mest imponerande byggnaderna i Prag och en personlig favorit. S:t Veitkatedralen syns från stora delar av Prag och är den mest dominerande byggnaden i hela området. På grund av dess storlek tror många att detta är själva Pragborgen.
S:t Veit-katedralen i gotisk stil är en av Prags mäktigaste byggnader.
Själva byggandet av katedralen påbörjades redan år 1344 men den blev helt klar först så sent som 1929. Katedralen är vackert utsirad både på utsidan och på insidan. Interiören består av gigantiska gotiska valv och enorma glasfönster med en fantastisk detaljrikedom i alla tänkbara färger. Det är gratis att besöka katedralen. Denna byggand får man absolut inte missa!
S:t Veit-katedralen (Svatý Vít) är minst lika imponerande på insidan.
Caspian och jag satte oss en stund vid en liten fontän på S:t Georgetorget (Námestí U Svatého Jirí) utanför katedralen. Caspian sprang av sig och lekte kurragömma en stund. Vi fortsatte sedan till Gyllene gatan men där blev det tvärstopp. Två vakter bad om vår biljett men någon sådan hade jag inte. En av vakterna pekade på ett café ett tiotal meter bort och väste ”ticket”.
I det lilla caféet jobbade en kvinna som inte kunde engelska. Efter en stunds pekande på en affisch med de olika biljettpriserna på fick jag till sist rätt biljett för 250 koruna (ca 105 kronor).
Jag visade upp min nyinköpta biljett och släpptes igenom av de två vakterna. Gyllene gatan (Zlatá ulicka) är en smal gata kantad av små lilleputthus i pastellfärger. Namnet ”Gyllene gatan” sägs komma från att gatan förr i tiden kantades av alkemister som försökte att framställa guld, men i själva verket byggdes husen för att inhysa slottets vakter. Husen fungerade som bostäder så sent som fram till 1950-talet. Den mest kända invånaren på Gyllene gatan är Frans Kafka som bodde hos sin syster i hus nummer 22 mellan åren 1916 till 1917. Idag inrymmer de små husen butiker.
Gyllene gatan (Zlatá ulicka) nummer 22.
Caspian såg de små husen som lekstugor.
Caspian sprang och ryckte i dörrarna till de små husen medan jag fotograferade. Innan jag styrde sulkyn tillbaka mot vårt hotell igen var jag bara tvungen att passera förbi S:t Veitkatedralen igen.
På hemvägen gick vi längs med Nové zámecké schody (New Castle Stairs) med sina många trappsteg ner till Lillsidans torg (Malostranské námestí).
Jag stannade till utanför en bar där de sålde varm glögg (Svarené víno). Det värmde gott i oktoberkylan. Därifrån fortsatte vi över Karlsbron vidare mot hotellet. Vi stannade till i mataffären Billa på samma gata som vårt hotell för att köpa lite kex, frukt, godis och vatten.
Prags tunnelbana (Metro) är både smidig och billig.
När man reser med barn får man givetvis se till att göra aktiviteter som även barn gillar. Att titta på gamla slott och kyrkor är det få tvååringar som uppskattar. Nästa aktivitet på schemat var att åka med Caspian till Tjeckiens och ett av Europas största äventyrsbad, Aquapalace Praha.
När vi kom tillbaka till hotellrummet packade jag ner badkläder för att sedan ta tunnelbanan till stationen Opatov (tunnelbanestation på Linje C). En gång i halvtimmen går en gratisbuss från stationen Opatov till äventyrsbadet Aquapalace. Då jag inte såg någon tidtabell eller övrig information om denna busslinje frågade jag vilken buss som stannade utanför äventyrsbadet. Av de fyra personer jag frågade kunde bara en engelska men han hade ingen aning. Istället frågade han busschauffören på linje 363 och sa sedan att detta var rätt buss. Jag tackade för hjälpen och bar ombord Caspian. Jag visade upp mitt 3-dagarskort och chauffören nickade för att bekräfta att kortet även gällde på denna busslinje. Efter en kvart stannade bussen på hållplatsen Cestlice, i orten med samma namn. Från bussfönstret såg jag den enorma byggnaden som utgjorde Aquapalace Praha. Äventyrsbadet Aquapalace Praha ligger i det lilla samhället Cestlice sydöst om Prag. Hela badet rymmer upptill 2100 besökare samtidigt och här finns både inom- och utomhuspooler. Aquapalace Praha är öppet dagligen från 10:00 till 21:45.
Lufttemperaturen inomhus är konstant 30°C och vattentemperaturen är 28°C förutom bubbelpoolerna som har en temperatur på 34°C. Förutom flera bassänger, vattenrutschkanor, bubbelpooler och vågmaskiner finns här även både spa, café, restaurang och bar.
Jag och Caspian betalade för två timmar (vilket senare skulle visa sig vara i kortaste laget, tre timmar hade varit bättre) vilket kostade 260 koruna (drygt 110 kronor). Caspian kom in gratis då han var kortare än en meter. Efter att betalat inträdet fick jag ett armband med ett elektroniskt chip. Värdesaker låses in i säkerhetsboxar precis bakom receptionen och var kameraövervakade, skåpen låses med hjälp av chipet. Detta chip kan man sedan använda till att köpa exempelvis glass, läsk och godis för inne i badanläggningen. Summan betalar man sedan när man går ut.
Caspians sulky fick jag av säkerhetsskäl inte ta med in utan parkera vid receptionen. Jag och Caspian klev in i ett av de små omklädningsbåsen. De är utrustade med två dörrar, man kliver in från ena sidan och när man är ombytt och klar ut genom den andra. Först trodde jag att vi kommit fel och in i tjejernas omklädningsrum (en önsketanke) men rummen med skåp för kläder och skor delas av både män och kvinnor. I taket satt säkerhetskameror för att kunna avslöja strumptjuvar och andra skurkar. Jag låste in våra kläder genom att hålla chipet på armbandet mot låset på skåpet. Numret på säkerhetsskåpet i receptionen och vårt skåp med kläder hade inte samma nummer så det gällde att komma ihåg de båda olika numren i huvudet. Vi följde skyltarna till duscharna och efter den obligatoriska tvagningen steg vi ut i den stora badanläggningen.
Aquapalace Praha är Tjeckiens största äventyrsbad.
Första rummet vi kom ut till var Palace of Adventure med sammanlagt nio olika vattenrutschkanor. Det var inte mycket folk i badhuset och inga köer till vare sig vattenrutschkanorna eller bubbelpoolerna. Caspian kunde inte få nog av en av de barnvänligaste vattenrutschkanorna och tjöt av glädje varje gång vi susade ner. De övriga avdelningarna på Aquapalace Praha avverkades i tur och ordning. I Coral Dome simmar man i en pool omgiven av två akvarier med bland annat clownfiskar och svartfenade revhajar (Carcharhinus melanopterus). Caspian var inte lika förtjust att simma så nära hajarna trots den tjocka glasskivan som skilde dem åt.
På Aquapalace Praha kan man bokstavligt simma med akvariefiskar.
Det rum som Caspian mest uppskattade var Palace of Treasures där de hade ett piratskepp, en stor pool med vågmaskin och små pooler med leksaker avsedda för småbarn. Caspian trotsade språkbarriärerna och blev snabbt kompis med en tjeckisk flicka i samma ålder.
I Palace of Relax fanns en 19 meter lång bassäng för motionssim och några bubbelpooler men vi var ute efter action och gick tillbaka till Palace of Adventure för att åka vattenrutschkana några gånger till. Tiden går fort när man har roligt och det var dags att ta oss hemåt. I efterhand insåg jag att det varit klokare om vi betalt för ytterligare en timme…
Palace of Treasures i Aquapalace Praha.
Jag hade tidigare köpt lite frukt och kex för att ha som mellanmål medan vi väntade på bussen. Ett byte till tunnelbana och efter en knapp timme var vi tillbaka på hotellet. Vi hade blivit rejält hungriga efter badet och vi letade efter någonstans att äta. Vi hamnade på Republiktorget (Námestí Republiky) inte långt från hotellet. Vid torget låg restaurangen Ambiente Ristorante Pizza Nuova och vi fastande för det perfekta läget. En lång och brant trappa ledde upp till själva restaurangdelen men jag slapp bära upp Caspian i sulkyn utan visades istället till hissen. Lokalen var modernt inredd och inbjudande. Det fanns få lediga bord men vi blev visade till ett ledigt bord i den rökfria sektionen.
Både pastarätterna och pizzorna såg frestande ut men jag valde kalvstek med potatisgratäng till oss båda för 348 koruna (plus 55 koruna för potatisgratängen). Till mig själv valde jag ett glas tjeckiskt rödvin, Frankovka Regina Coeli 2006, medan Caspian fick en fantastisk jordgubbsmilkshake. Caspian lekte med sina småbilar och drack milkshake medan vi väntade på maten. Vår mat smakade bra men det fanns även plats för efterrätt. Vad passar bättre än tiramisu på en italiensk restaurang? Notan slutade på 722 koruna. På väg ut fick Caspian en ballong av servitrisen. Caspian blev överlycklig över sin ballong som jag knöt fast på hans sulky.
Jessica kom över senare på kvällen och stannade över natten. Jag vet inte hotell Hiltons regler vad gäller för flickor på rummen men hon är ju ändå mor till mitt barn…
Det hade nu blivit lördagen den 24 oktober. Jessica och jag väcktes av att Caspian ville hoppa i sängen.
Vi åt gemensam frukost på Starbucks Coffee i shoppingcentret Palladium, knappt fem minuters gångväg från hotellet. Efter frukosten gick vi tillsammans till Gamla stadens torg där vi delade på oss. Jessica och Caspian skulle bland annat besöka en park så att Caspian skulle få springa av sig medan jag skulle se Prag på egen hand. Jag fortsatte längs den exklusiva shoppinggatan Parížská som är kantad av dyra märkes- och designbutiker, restauranger och juvelerarbutiker. Jag passerade butiker som Gucci, Prada och Swarovski. Fasaderna på husen längs gatan var helt otroligt vackra.
Vackra fasader längs den exklusiva Parížskágatan.
Prags vackert utsmyckade byggnader är en fröjd för ögat.
Snart befann jag mig i Josefov, de gamla judiska kvarteren som härstammar från medeltiden. Namnet Josefov kommer från Josef II som i slutet av 1700-talet förbättrade levnadsvillkoren hos stadens judar. Den muromgärdade gamla judiska kyrkogården (Starý židovský hrbitov) var stängd då det var sabbat (lördag). Under nästan 350 år (från 1439 till 1787) var detta den enda plats i Prag där judar fick begravas, detta innebar att man till sist var tvungna att begrava människor ovanpå varandra på grund av utrymmesskäl beräknar man att mellan 80 000 och 100 000 personer ligger begravda på denna plats.
Klausen Synagogue (Klausová synagoga).
Min promenad fortsatte ner till floden och jag kom fram till bron Mánesuv most. Från bron hade jag prefekt utsikt över Karlsbron. Jag vände tillbaka och tog tunnelbanan till Václavplatsen (Václavské námestí).
Václavplatsen är mer en boulevard än ett torg. Längs den 750 meter långa boulevarden finns hotell, restauranger, nattklubbar, kasinon och butiker.
Längst upp på Václavplatsen ligger den enorma byggnaden som inrymmer Nationalmuseet (Národní muzeum). Nationalmuseet är Tjeckiens största museum och här finns flera permanenta och tillfälliga utställningar. Några av de permanenta utställningarna fokuserar på nationalhistoria, kultur och vetenskap och här finns även stora samlingar av uppstoppade djur, ovanliga mineraler och stenar.
Den stora byggnaden är uppförd i nyrenässans och stod klar 1891.
Nationalmuseet (Národní muzeum).
Inträdet var 150 koruna för en vuxen plus 50 koruna för fototillstånd. Jag fick ett litet klistermärke att fästa på bröstet som visade att jag hade rätt att fotografera inne på museet men det var fortfarande förbjudet att använda blixt. Tydligen var det bara jag som brydde mig att betalade för detta fototillstånd liksom att inte fotografera med blixt…
Nationalmuseets vackra tak.
Jag gick upp för de vackra marmortrapporna i den första stora hallen. Denna ståtliga hall har förekommit i flera filmer - I Mission:Impossibe från 1996 får denna hall föreställa interiören under festen på den amerikanska ambassaden. I filmen Euro Trip från 2004 föreställer hallen en del av påvens palats i Vatikanen. I Bondfilmen Casino Royal från 2006 springer James Bond (Daniel Craig) nerför trapporna i vad som ska föreställa ”Grand Venetian Hotel” i Venedig.
Den stora hallen med sina vackra marmortrappor i Nationalmuseet.
Nedanför Nationalmuseet ligger ett kors i trottoaren som markerar den exakta platsen där studenten Jan Palach satte eld på sig själv den 16 januari 1969. Detta i protest mot den sovjetiska invasionen året innan. Jan Palach dog och varje år uppmärksammas hans dödsdag. Några kvinnor lade ut varsin ros på korset samtidigt som de gjorde korstecken när jag passerade.
Jag promenerade vidare ner för paradgatan Václavplatsen. Jag passerade den vackra senapsgula fasaden till Grand Hotel Evropa, ett av Prags mest eleganta och kända hotell. Jag gick in i foajén till Hotel Evropa och smet uppför trapporna för att fotografera de vackra hotellkorridorerna som syns i filmen Mission:Impossible med Tom Cruise.
Grand Hotel Evropa vars interiör syns i filmen Mission:Impossible med Tom Cruise.
Jag promenerade runt en lång stund och fotograferade och njöt av Prag. Jag besökte en butik som sålde vin och rävgiftet absint. Kvinnan i butiken visade mig några olika sorter absint och berättade lite om denna spritdryck. Få alkoholhaltiga drycker är så mytomspunna som just absint. Flera felaktiga skrönor och påståenden gör gällande att absint varit förbjuden ibland annat Sverige då den innehåller ett nervgift. Absint innehåller flera örter varav den mest karakteristiska för smaken är anis och malört. Malört innehåller ämnet tujon som många felaktigt tilldelat samma egenskaper som THC. Absint är inte hallucinerande eller förbjudet i Sverige och har aldrig varit det. Varför dessa skrönor uppkommit beror till stor del att många konstnärer, bland annat Vincent Van Gogh och August Strindberg , missbrukade absint i stora mängder. Många missbrukade samtidigt opium och andra alkoholhaltiga drycker men det ansågs vara absinten som var boven till att folk fick hallucinationer och ”blev galna”. En annan orsak till absintens ”farliga och förbjudna” egenskaper tillskrivs givetvis den höga alkoholhalten.
Jag köpte en flaska 70%-ig absint med en hög tujonhalt, man ska aldrig dö nyfiken resonerar jag. Det är sedan inte konstigt att man blir lite knäpp av att dricka något så starkt…
Promenaden fortsatte sedan i alkoholens tecken. Jag slank in på U Fleku (Hos Fleku) som är Prags äldsta ölhall. Den gula ölhallen upptar en stor del av Kremencovagatan och när man kliver in förstår man varför, de har plats för 800 gäster inomhus och ytterligare 400 på uteserveringarna!
Jag blev visad till en ledig plats längs en träbänk och genast serverades jag ett ölglas med deras egna pilsner som har bryggts sedan 1499. Innan jag hann smaka på pilsnern dök en annan kypare upp och gav mig ett litet shotsglas med 38%-ig Becherovka, en tjeckisk bitter. Kyparen sa att det var ”medicin” och att det var bra för magen… Några musiker i ett hörn försökte överrösta de skränande besökarna. Lägg märke till takkronorna vars lampor består av ölglas. U Fleku är en turistfälla men stämningen var trevlig och påminde mest om Tyrolen på Liseberg en lördagskväll fast här var det fler tyskar och tung cigarettrök… Notan för ett glas pilsner och ”magmedicin” gick på 150 koruna.
Många ölglas har tömts på ölhallen U Fleku .
Någon berusad men glasklar ändå fortsatte jag ner mot floden Vltava och fortsatte till en av stadens mest futuristiska byggnader, Dancing House (Tancící dum). Denna byggnad är ritad av Vlado Milunic och Frank Gehry och uppfördes 1996. Högst upp finns en gourmetrestaurang. Det ursprungliga namnet på byggnaden var Fred and Ginger (efter Fred Astaire och Ginger Rogers) då husen påminner om ett dansande par. I folkmun kallas huset för ”Drunk House”.
Jag pratade en stund med ett äldre par från Spanien som också stod och fotograferade Dansande huset.
The Dancing House (Tancící dum) i Prag.
Jag tog spårvagn tillbaka till Gamla staden där jag oundvikligt hamnade på torget Staromestské námestí. Jag köpte en biljett till utkiksplatsen högst upp i det 70 meter höga rådhuset (Staromestská radnice). Biljetten kostade 100 koruna och det var bara att följa pilarna så kom man rätt. Detta rekommenderar jag verkligen om kön inte är i klass med köerna till GeKås i Ullared. Utsikten är fantastisk och man får en bra överblick (bokstavligt talat) över stora delar av Prag.
Utsikt från det 70 meter höga rådhuset (Staromestská radnice).
Lunch åt jag på Francouzská Restaurace i Medborgarhuset (Obecní dum) på Republiktorget (Námestí Republiky). Jag blev visad till ett bord med vita dukar och blänkande silverbestick mitt i den vackra matsalen. En kypare kom in och ställde fram tre olika sorters nybakat bröd och lika många olika sorters smör. Jag beställde in stekt gulfenad tonfisk samt en potatisgratäng med provensalska kryddor och sauterade grönsaker på en pepparglace. Till detta rekommenderade kyparen ett vitt vin men jag förklarade för honom att jag är en rödvinsdrickare och blev istället rekommenderad ett rött tjeckiskt vin, Vinarství Plešinger 2006.
Maten smakade utsökt och servicen var utmärkt. Notan slutade på en bit över 1000 koruna (430 kronor), mycket pengar för en lunch men jag tycker om att unna mig en god matbit och ett gott vin när jag är ute och reser.
Det var förövrigt på Francouzská Restaurace som Vin Diesels rollfigur Xander Cage fick tag i silverbrickan som han sedan surfade längs med ett trappräcke (!) i filmen ”XXX” från 2002.
Medborgarhuset (Obecní dum) på Republiktorget
som inrymmer Francouzská Restaurace.
Jag mötte senare upp Jessica och Caspian i hotellfoajén. Jessica och jag vilade våra trötta fötter medan Caspian sprang av sig och levde rövare på rummet.
Caspian och jag besökte sedan hotellets ”Health Club” på andra våningen. Här fanns en liten swimmingpool, gym, bastu och en spaavdelning. Jag hade läst recensioner om hotellet innan och det var flera som hade klagat på swimmingpoolen, bland annat att den var så liten och särskilt att den var iskall. Visst var den i minsta laget men 28 plusgrader tycker jag är en helt okej badtemperatur…
Caspian ledsnade efter en stund och sa att det var tråkigt och att han saknade rutschkana. Vi duschade och gick tillbaka till rummet och Jessica.
Det blev dags att äta middag och Jessica skulle ta oss till en restaurang som hon besökt några dagar tidigare med sina arbetskamrater. Restaurant Blatnice på Michalskágatan ligger centralt i Gamla staden men tillräckligt långt bort från Staromestské námestí för att priserna ska vara betydligt lägre än på de typiska turistrestaurangerna. Restaurangen är förhållandevis liten och brukar vara fullsatt kvällstid, en god idé kan vara att boka bord. Jessica beställde stekt lax med klyftpotatis och rekommenderade revbensspjäll åt mig. Caspian fick smaka av vår mat. Mycket gott och verkligen prisvärt och revbensspjällen var perfekta. Notan slutade på 540 koruna (ca 230 kronor) för två personer.
På vägen tillbaka till hotellet gick vi en omväg runt i Gamla staden. Vi stannade vi till utanför köpcentret Palladium på Republiktorget där det hölls en liten utomhusmarknad utanför huvudentrén. I de små försäljningsstånden såldes ost, hantverk och nygrillad spädgris.
Jessica sov ytterligare en natt i mitt och Caspians hotellrum.
Vi vaknade till en ny dag tillsammans och nu hade det blivit vintertid vilket innebar en extra timmes semester…
Vi åt shoppingfrukost i köpcentret Palladium som firade tvåårsjubileum med mängder av olika rabatter, erbjudanden och uppvisningar. Jessica åkte tillbaka till sitt hotell och sina arbetskamrater.
Palladium Shopping Centre är Tjeckiens största varuhus. Fasaden är byggd i äldre stil men där inne finns ett enormt köpcentrum med över 170 butiker och ett tjugotal restauranger och kaféer. Palladium Shopping Centre öppnade i oktober 2007.
Tjeckiens största varuhus - Palladium Shopping Centre.
Jag och Caspian tittade runt i butikerna och shoppade lite souvenirer. I leksaksaffären Sparkys köpte jag lite presenter till Caspian. Flera 10-korunamynt gick åt då Caspian ville åka i de små karusellerna och myntattraktionerna på källarplanet.
Lycka kan köpas för pengar, i Prag kostar den 10 koruna.
Återigen lockade Gamla stadens gränder och vackra byggnader. Vi kom fram till Havelskámarknaden på gatan med samma namn. Detta var länge en utomhusmarknad där bönderna i närområdet kunde sälja sina varor, nu säljs mest hantverk, souvenirer och krimskrams. På vardagar kan man fortfarande handla frukt och grönt och andra närproducerade varor. I flera av de små butikerna längs gatan såldes mest skräp och hemska plastsouvenirer.
Jag gick vilse med flit och irrade planlöst omkring längs de smala gränderna. Lunch åt vi på Restaurant U Zlaté Konvice vid Staromestské námestí. Restaurangen är inrymd i en stenkällare från 1300-talet. Jag mindes att jag åt middag här vid mitt tidigare besök i december 1997…
Jag beställde in vildsvinsstek med potatismos serverat tillsammans med färsk spenat och grönsaker och två Coca-Cola. Caspian åt vildsvin med god aptit men godast var nog att dricka Coca-Cola med sugrör.
Notan slutade på knappt 600 koruna. Mätta och nöjda tog vi oss till hotellet och checkade ut.
Minibussen avgick utanför hotellet och körde oss till flygplatsen. Caspian fick en fönsterplats på planet och tittade nyfiket ut på alla konstiga fordon som passerade utanför flygplanskroppen. Han somnade så fort vi rullade ut på startbanan…
Det var roligt att återse Prag och samtidigt ha med Caspian och jag ser verkligen fram emot fler resor tillsammans med min son...
Några praktiska tips:
Eluttag: I Tjeckien har man samma sorts vägguttag och spänning som i Sverige. Adapter behövs alltså inte.
Offentliga toaletter: Finns på nästan alla tunnelbanestationer och offentliga byggnader som museum och köpcentrum. Annars finner man toaletter på restauranger. Toaletterna på exempelvis McDonald's är att rekommendera då dessa brukar vara fräscha och rengörs regelbundet.
Ženy/ Dámy: Damer
Muži/ Páni : Herrar
Vatten: Kranvattnet ska vara drickbart men lär inte smaka så gott . Billigt mineralvatten finns att köpa överallt. En 1,5-liters flaska kostar mellan 10 och 15 koruna.
Valuta: Koruna (Kc eller CZK). Mynt finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 och 50 koruna. Sedlar finns i valörerna 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 koruna.
Kollektivtrafik: Prag är verkligen en promenadvänlig stad med relativt korta avstånd. För att spara fötterna och tid kan man med enkelhet ta sig fram med buss, spårvagn och tunnelbana i staden. Rabattkort som gäller för kollektivtrafiken finns att köpa för ett, tre och fem dygn.
Taxi: Taxichaufförerna i Prag har i årtionden haft ett dåligt ryckte att salta notan och att vara oärliga. På senare år har läget förbättrats men långt ifrån alla taxichaufförer är ärliga och som nyanländ turist är man ett tacksamt offer. Ett tips är att åka med de största och mest välkända taxibolagen, AAA Taxi med sina gula taxibilar sägs vara bland de mest pålitliga i staden.
Julmarknader: För den som besöker staden från slutet av november kan besöka någon av stadens fantastiska julmarknader. Köp julklappar, drick glögg och njut av en fantastisk julstämning.
Mat och dryck:
I Tjeckien serveras det ofta husmanskost, främst kött och potatis. Kan låta lite tråkigt men tjeckisk mat är faktiskt riktigt smakrik och varierande. I Tjeckien blir man ofta serverad knödel. Knödel består av potatis och mjöl som kokas ihop med ägg och/eller bröd och serveras sedan i skivor stora som en smörgås.
Gris är det vanligaste i köttväg. Missa inte de fantastiska korvarna som tillverkas i landet!
Få är väl de som besökt Tjeckien utan att pröva deras världsberömda pilsner. Ljust underjäst öl har bryggts i Plzen (tyska Pilsen) sedan 1842 vilket har gett namnet ”pilsner” åt all liknande öl.
I Tjeckien anges inte styrkan på ölen i volymprocent alkohol som i Sverige, utan som stamvörtstyrka (halten jäsbart socker i stamvörten). En starköl ligger på en stamvörtstyrka på omkring 12º.
Några ord som kan dyka upp på menyn;
Brambory = potatis
Pýže = ris
Pivo = öl
Hovezi = nötkött
Veprove = fläskkött
Kure = kyckling
Ryby = fisk
Hranolky = pommes frites
Förvänta dig inte service i Prag, serveringspersonal kan många gånger uppfattas som arroganta och vissa gånger otrevliga. Ta det inte personligt, det är bara så det är på vissa restauranger i Tjeckien.
Pilsner: Ett måste att pröva på när man besöker Tjeckien.
Nygräddade våfflor: Serveras med grädde och sylt eller med smält choklad. Säljs överallt längs turiststråken. Sagolikt gott.
Becherovka: Denna bitter är smaksatt med kanel, anis och ett 30-tal andra kryddor och örter. Började säljas 1807 och sägs vara bra för matsmältningen.
Staropramen: Näst största bryggeriet i Tjeckien.
Pilsner Urquell (Plzenský prazdroj ): Har bryggts sedan 1842 i Plzen (tyska Pilsen). Skapades av bayraren Josef Groll som istället för ett mörkt öl, vilket var vanligt i regionen, framställde ett ljust och klart öl. Det blev en succé.
Budweiser/Budvar: Inte att förväxla med det amerikanska pisset på flaska med samma namn.
Viktiga telefonnummer:
Nödnummer ( SOS): 112
Polis: 156
Ambulans: 155
Brandkår: 150
Filmtips inför en resa till Prag:
- The Bourne Identity (2002): Gemeinschaft Bank i Zürich där Jason Bourne (Matt Damon) hämtar ut sina ägodelar från sitt bankfack och amerikanska konsulatet i Zürich varifrån han sedan flyr är i verkligheten Prag.
- The Brothers Bloom (2008): Bröderna Bloom (Adrien Brody och Mark Ruffalo) är två av världens bästa skojare. De bestämmer sig för ett sista jobb men då de bestämmer sig för att lura den rika arvtagerskan Penelope Stamp (Rachel Weisz) blir det problem. En del av handlingen utspelar sig i Prag och kända sevärdheter som Karlsbron, presidentpalatset, Gamla stadens torg (Staromestské námestí), Tynkyrkan och Pragborgen (Pražský hrad) förekommer. I en minnesvärd scen sprängs delar av Vituskatedralens torn.
- Casino Royale (2006): Den 21:a filmen om den brittiske agenten James Bond. Filmen är Daniel Craigs första som agent 007 med rätt att döda och anses som en av de absolut bästa James Bond-filmerna. Nationalmuseet i Prag föreställer ”Grand Venetian Hotel” i Venedig och flygplatsen Ruzyne International Airport föreställer ”Miami International Airport”.
- Chasing Liberty: Denna romantiska komedi kretsar kring artonåriga Anna Foster (Mandy Moore) som söker efter kärleken. Det finns flera män i Annas liv men de bär alla öronsnäcka och pistol och tillhör Secret Service och har som uppgift att skydda henne då hon är dotter till USA:s president!
Under ett besök i Prag lyckas hon skaka av sig sina livvakter och möter kärleken i Ben (Matthew Goode)...
Stora delar av filmen är inspelad i och utspelar sig i Prag. Presidentens limousin ses åka över Mánesuv most (Mánes Bridge), Anna blir avmålad av en gatukonstnär på Karlsbron, banketten hålls på Nationalmuseet, Anna nakenbadar i Vtlava (och inte i Donau som Anna upprepade gånger säger), Anna och Ben ser på utomhusbio på Gamla stadens torg (Staromestské námestí) ett stenkast ifrån astrologiska uret (Orloj).
Även konserthuset Rudolfinum och presidentpalatset förekommer i filmen.
- Child 44 (2014): Denna thriller regisserad av Daniel Espinosa är baserad på Tom Rob Smiths novell Child 44 från 2008.
Filmen utspelar sig i Sovjetunionen 1953 där säkerhetsministeriet MGB arbetar brutalt och urskiljningslöst för att hitta fiender mot staten. MGB-officeren Leo Demidov (Tom Hardy) är en dekorerad krigshjälte och lojal mot både sin arbetsgivare och staten. En dag när hans vän och kollega Alexeis (Fares Fares) åttaårige son blir mördad försöker Demidovs överordnande mörka detta då det ”sker inga mord i paradiset”...
I några av rollerna ser vi kända namn som Gary Oldman, Paddy Considine, Jason Clarke, Vincent Cassel samt de svenska skådespelarna Noomi Rapace och Joel Kinnaman.
Child 44 är till största delen inspelad i Prag där staden får föreställa Moskva. Bland annat förekommer tunnelbanestationen Andel i filmen.
Filmen förbjöds bara en dag innan premiären i Ryssland då den enligt det ryska kulturministeriet visar en felaktig bild av landet och dess historia.
- Echelon Conspiracy (2009): Max Peterson (Shane West) befinner sig i Bangkok, Thailand för att installera ett avancerat säkerhetssystem på ett företag. På sitt hotell får han ett paket utan avsändare. Paketet innehåller en högteknologisk mobiltelefon. Snart får han mystiska SMS, även dessa utan någon avsändare. Meddelandena säger åt honom att köpa aktier och att spela på enarmade banditer och på Blackjack vilket gör att han snabbt tjänar ihop en förmögenhet. Max får snart ögonen på sig och blir jagad av agenter. Jakten tar honom vidare till Prag i Tjeckien och Moskva i Ryssland. Filmen är inspelad i Bangkok i Thailand, Moskva i Ryssland, Prag i Tjeckien och Sofia i Bulgarien.
Max anländer till Prag på Ruzyne International Airport. Konserthuset Rudolfinum får i filmen föreställa Hotel Empire. I en scen förekommer den futuristiska byggnaden ”Dancing House” (Tancící dum).
Konserthuset Rudolfinum förekommer i filmen "Echelon Conspiracy".
- Euro Trip (2004): Flera scener från Prag får föreställa Amsterdam i filmen, Nationalmuseets interiör får föreställa påvens palats i Vatikanen.
- Everything Is Illuminated/Allt är upplyst (2005): Filmen bygger på romanen med samma namn av den amerikanske författaren Jonathan Safran Foer, i filmen gestaltad av Elijah Wood. Filmen kretsar kring Jonathans resa till Ukraina för att hitta den kvinna som räddade hans farfar undan nazisterna under andra världskriget.
Filmen är inspelad i Prag i Tjeckien och i Odessa i Ukraina. Tågstationens exteriör är Prumyslový palác i utställningsområdet Výstavište i Prag och den minnesvärda och komiska scenen på tågstationen där Jonathan kliver av tåget ska föreställa Odessa men är i själva verket tågstationen Praha Masarykovo nádraží i centrala Prag.
- The Fall (2006): Denna film, som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad den fått, kretsar kring den femåriga flickan Alexandria (Catinca Untaru) som hamnat på sjukhus efter att hon brutit armen. I en av sjuksalarna träffar hon stuntmannen Roy (Lee Pace) som börjar berätta en fantastisk saga för Alexandria. Snart är både Roy och Alexandria en del av berättelsen… Filmen är regisserad av Tarsem Singh och filmen är inspelad i arton olika länder.
Karlsbron i Prag förekommer i en av filmens scener.
- Fatherland/Faderland (1994): Filmen bygger på en roman av Robert Harris. Filmen utspelar sig 1964 i en alternativ verklighet där Nazityskland vunnit andra världskriget. Nu förbereder sig Europa för firandet av Hitlers 75-årsdag. Den amerikanske journalisten Charlie Maguire (Miranda Richardson) kommer över bevis över nazisternas förintelse av judar vilket de hitintills framgångsrikt lyckats dölja. Tillsammans med SS-officeren Xavier March (Rutger Hauer) ska de avslöja nazisternas hemska brott…
Filmen utspelar sig i ett fiktivt Berlin men är inspelad i Prag. Dåvarande Praha Penta Hotel, nu Hilton Prague Old Town Hotel på V Celnici får föreställa Hotel Adlon. Konserthuset Rudolfinum syns i en scen
- G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009): Denna film bygger på actionfigurerna G.I. Joe (Action Force i Europa).
Den militära elitstyrkan G.I. Joe får i uppdrag att bekämpa den kriminella organisationen Cobra som hotar att förgöra världen med ett högteknologiskt vapen.
De scener som skall föreställa Paris är filmade i och omkring Prag, bland annat i stadsdelen Dejvice.
- Kafka (1991): Denna thriller regisserad av Steven Soderbergh har nått kultstatus på senare år.
Filmen blandar både fakta och ren fiktion, främst från Kafkas romaner Slottet (Das Schloss) och Processen (Der Process).
Filmen utspelar sig i Prag, strax efter första världskrigets slut. Kafka (Jeremy Irons) är en försäkringsagent som lever ett relativt trist och inrutat liv. En dag försvinner hans närmaste vän och sökandet efter vännen leder Kafka till en liten terrorgrupp i staden. Gruppen talar om en hemlig organisation som styrs från det stora slottet som kastar en mörk och hotfull skugga över staden. Kafka bestämmer sig för att ta sig in i slottet...
Filmen är inspelad i Prag och flera av stadens främsta sevärdheter syns i filmen, bland annat Karlsbron och Pragborgen (Pražský hrad).
- Mission: Impossibe (1996): Efter ett misslyckat uppdrag i Prag är Ethan Hunt (Tom Cruise) den enda som överlever. Han tvingas på egen hand ta reda på vem som ligger bakom morden på hela hans team. Karlsbron, Grand Hotel Evropa och Nationalmuseet vid Václavské námesti förekommer i filmen.
- Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011): Den fjärde filmen om IMF-agenten Ethan Hunt (Tom Cruise). När stora delar av Kreml i Moskva sprängs i småbitar får Ethan Hunt och IMF skulden. Presidenten ger order om ”Ghost Protocol” vilket innebär att IMF upplöses. Ethan Hunt samlar ihop en skara forna IMF-agenter och ger sig på jakt efter den som ligger bakom sprängningen av Kreml. Jakten går via Moskva till Dubai och Indien.
Flera utomhusscener är filmade i Prags Gamla stad och får föreställa Moskva. Presidentpalatset på Hradcanytorget i Prag får föreställa Kremls innergård. Mánesuv most (Mánes Bridge) är bron där bilen hamnar i vattnet och Ethan och William Brandt (Jeremy Renner) blir beskjutna under vattnet.
- La Proie/The Prey (2011): Franck Adrien (Albert Dupontel) sitter i fängelse för bankrån. Franck delar cell med Jean-Louis Maurel (Stéphane Debac), en misstänkt pedofil som hävdar att han är oskyldigt dömd. Franck ber Jean-Louis att ta hand om Francks fru och dotter sedan Jean-Louis släpps ur fängelset efter att domstolen frikänt honom. Det visar sig att Jean-Louis är en seriemördare och att Francks familj nu svävar i livsfara. Franck rymmer från fängelset för att kunna rädda sin familj undan Jean-Louis.
Trots att filmen är fransk och ska föreställa Frankrike är de flesta av filmens scener inspelade i Tjeckien och då i synnerhet Prag med omnejd. Tågstationen Praha Masarykovo Nádraží i centrala Prag har försätts med skyltar med texten "Plaine de Seine". I en scen då Franck jagas av polisen ser man en skymt av Prags välkända landmärke Kruttornet (Prašná brána).
- XXX (2002): Xander Cage (Vin Diesel) rekryteras av den amerikanska underrättelsetjänsten för att infiltrera en organisation som går under namnet Anarchy 99. Filmen både utspelar sig i och är inspelad i Prag. I filmen förekommer bland annat Gamla stadens torg (Hradcanské námestí), Schwarzenbergpalatset som får föreställa polishögkvarteret, Karlsbron och restaurang Francouzska Restaurace.
Det vackra Schwarzenbergpalatset förekommer i filmen "XXX".
Några nyttiga ord och fraser på tjeckiska;
Ja = Ano
Nej = Ne
Hej = Dobrý den/ Ahoj
Hej då = Cau
Tack = Dekuji
Adjö = Na shledanou
God morgon = Dobré ráno
Ursäkta = Promin
Förlåt = Pardon
Hjälp! = Pomoc!
Tjuv! = Zlodej!
Notan, tack = Za platim, prosím
Bra = Dobre
Polis = Policista
Läkare = Lékar
Apotek = Lékárna
sjukhus = Nemocnice
Medicin = Lék
Smärta = Bolest
Stöld = Krádež
Toalett = Toalety/záchod
Var ligger toaletten? = Kde je tady záchod?
Höger = vpravo
Vänster = vlevo
Öl = Pivo
Räkneord:
Ett = Jeden
Två = Dva
Tre = Tri
Fyra = Ctyri
Fem = Pet
Sex = Šest
Sju = Sedm
Åtta = Osm
Nio = Devet
Tio = Deset
Med reservation för förändringar som skett efter oktober 2009.