GREKLAND (Elliniki Dhimokratia/Greece)


Statsskick:
Republik.
Yta: 131 990 km².
Huvudstad: Aten (Athínai).
Invånarantal: Ca 10,7 miljoner.
Språk: Dimotiki (en form av nygrekiska) är officiellt språk.
Religion: Grekisk-ortodoxa drygt 97 %, muslimer drygt 1,5 %, övriga 1,5 %.
Valuta: Har nu övergett drachmern (en av världens äldsta valutor) till euro. 1 Euro = 100 cent.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej.
Tidsskillnad (svensk vintertid): +1h.


GREKLAND

RHODOS

Rhodos är den största av öarna i de så kallade Dodekanesos (Tolvöarna) och den fjärde största ön i Grekland. Ön Rhodos är ungefär lika stor som Öland.
Rhodos är ett mycket populärt turistmål (och var ett av de första chartermålen för svenskar) och besöks av 10 000-tals svenskar varje år. Rhodos är den soligaste ön med flest soltimmar i hela den grekiska övärlden. Många rynkar på näsan när man säger Rhodos medan andra skiner upp och berättar att det är just "deras" favorit ö. Rhodos är inte en lika utpräglad "partyö" som Kos och Ibiza utan här finns aktiviteter och utflyktsmål som passar alla. Vill man gå på "barsafari" finns det givetvis flera nattklubbar och barer även här.


Är man ute efter sol och bad är Rhodos perfekt.

År 1309 erövrades ön av korsriddare ur Johanniterorden och de befäste staden Rhodos. Det är tack vare dem som Gamla staden ser ut som den gör. Turkarna tog över Rhodos 1522 och härskade på ön framtill 1912 då Italienarna tog över. Inte förrän 1948 blev Rhodos grekiskt.

Trots att nästan alla de större charterreseföretagen har resor hit så finns det mycket att göra på egen hand. Hyra bil eller moped och hitta en egen sandstrand, besöka den lilla byn Lindo eller några av de delar som ännu inte blivit påverkade av turismen i lika stor utsträckning som Rhodos stad.


Korsriddare styrde ön i över 400 år och spåren efter dem är många.

Jag skulle bara besöka ön Rhodos ett par timmar över dagen. Jag hade en veckas semester i staden Marmaris i Turkiet varifrån det går snabbfärjor till Rhodos. Ombord på snabbfärjan betalade jag för en guidad tur på Rhodos. I turen ingick en bussfärd till den höga kullen Monte Smith för att se de gamla tempelruinerna och därefter ett besök i Gamla Staden. Som avslutning serverades lunch på en grekisk restaurang i Gamla stan.
Detta var mitt första besök på ön och jag var noga med att se till att få några timmar för att utforska Gamla stan på egen hand.

Båten lade till i Mandrakihamnen och jag passerade passkontrollen. Guidebussen stod och väntade och jag visade upp min köpta biljett för chauffören och klev in. Bussen slingrade sig upp för smala vägar och genom trånga gränder och den var inte många centimeter ifrån att skrapa emot parkerade bilar, fotgängare och mopeder.


Utsikt från Monte Smith.

Första stoppet var vid utsiktsplatsen på Monte Smith. Kullen har fått sitt namn efter den brittiske amiralen Sir Sidney Smith. Från kullen bevakade han Napoleons flottrörelser på Medelhavet 1802. På kullen finns flera antika ruiner, de mest kända är Apollotemplet och Athenatemplet. Här finns också en olympisk stadion där man förr i tiden tävlade i olika grenar. Endast män var tillåtna på spelen då de tävlande var helt nakna.


Den gamla olympiska stadion på Monte Smith.


Välbevarade ruiner påminner om
grekernas rika historia.

Från toppen av kullen har man en otrolig utsikt över Rhodos stad och de vackra stränderna. Vissa dagar kan man även se Turkiet härifrån.
Vädret var strålande och jag promenerade runt bland de mäktiga ruinerna en bra stund.

Bussen rullade sedan ner till Rhodos Gamla stad. Den Gamla stadens befästningar härstammar från 1300-talet. Innanför den tjocka ringmuren finns mycket att se och Rhodos stad är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder. Här trängs restauranger, små kaféer och affärer som säljer allt från märkeskläder till skräp. Man kan gå i flera timmar i de trånga gränderna eller sitta på ett kafé vid någon av fontänerna och titta på folk. Jag märkte genast att ett dagsbesök var långt ifrån tillräckligt.


Den grekiska flaggan vajar på toppen av
korsriddarnas tidigare borg.


Det är alltid trångt på de smala gatorna
i Gamla stan under högsäsongen.

Vår guide visade oss runt i Gamla staden innan vi gemensamt åt middag inne på en lummig innegård. Det bjöds på mat och vin under ett tak av slingrande vinrankor. Efter maten hade vi några timmar egen tid innan färjan tillbaka till Turkiet skulle avgå.
Jag gick vilse i de trånga gränderna och trängdes med turister, kypare och butiksägare. Jag handlade lite småsaker innan jag styrde stegen ner till hamnen.
Vid inloppet till Mandrakihamnen stod enligt sägnen Kolossen på Rhodos, ett av antikens sju underverk. Kolossen sägs ha varit drygt 32 meter hög och gjord i brons. Kolossen byggdes 290 f.Kr. för att hedra solguden Helios. Den förstördes sedan i en jordbävning.
Man har inte hittat en enda del från kolossen varken i vattnet eller på land. Det sägs att delarna plundrades av araber och att de sålde bronsstyckena. Nu står endast två pelare med en hjort och en hind för att markera var Kolossen en gång stod.


De två pelarna markerar den plats där man tror att
Kolossen på Rhodos en gång stod.


De tre väderkvarnarna i Mandrakihamnen är ett av Rhodos mest kända motiv.

Jag tittade runt i de små försäljningsstånden i hamnen som sålde allt från vindspel till tvättsvampar. Jag köpte en glass och gick sedan tillbaka till färjan.


Överallt i hamnen och i gamla staden säljs tvättäkta tvättsvampar.

Ett dagsbesök på Rhodos är långt ifrån tillräckligt men gav mig ett bra smakprov på denna vackra och trevliga ö. Rhodos passar utmärkt för barnfamiljer och de resenärer som vill kombinera sin semester med sol och bad och även besöka kulturhistoriska sevärdheter.

Några nyttiga ord och fraser på grekiska;

Hej = Yassou
Adjö = Andio
Ja = Ne
Nej = Ochi
Godmorgon/god dag = Kalimera
Godkväll = Kalispera
God natt = Kalinichta
Tack = Efcharisto
Ursäkta = Signomi
Vatten = Nero
Öl = Birra
Vin = Krasi
Okej = Endaxi


Filmtips inför en resa till Rhodos:

  • The Guns of Navarone/Kanonerna på Navarone (1961): Filmatiseringen av Alistair MacLeans bok med samma namn från 1957. Mestadels inspelad i studio i England men exteriörerna är bland annat filmade på Rhodos och på Malta.


 

Med reservation för förändringar som skett efter augusti 2000.