TURKIET (Türkiye Cumhuriyeti/Republic of Turkey)


Statsskick:
Republik.
Yta: 779 450 km².
Huvudstad: Ankara.
Invånarantal: Ca 61 miljoner.
Språk: Turkiska.
Religion: Islam (Sunni).
Valuta: Lira.
Visumtvång för svenska medborgare: Nej
Tidsskillnad (svensk vintertid): +1h.

 

 

TURKIET

Marmaris

Sommaren 2000 var regnig, trist och grå och jag kände att jag ville ut och resa igen. Året innan hade det inte blivit någon längre resa då jag spenderade respengarna till att inreda min nya lägenhet.
Jag beställde en resa till Marmaris i Turkiet genom researrangören Detur. Jag hade tidigare varit skeptisk mot charterresor och trott att man "styrs" för mycket av reseledare och att det inte finns möjlighet att påverka sin resa på egen hand, jag hade helt fel. Man måste ju inte hänga med på grisfest, guidade stadsrundturer i fåniga hattar eller barrundor. En charterresa kan många gånger bli billigare än om man skulle ha köpt flygbiljett och ordnat hotell på egen hand.

Marmaris är en semesterort i södra Turkiet. Marmaris ligger vid en vacker bukt där Medelhavet och det Egeiska havet möts, omgiven av de höga Taurusbergen. Turkiets största småbåtshamn ligger här och semesterseglare från hela världen kommer hit och njuter av den underbara skärgården. Årligen arrangeras stora båtrace med hundratals båtar. I båthamnen vimlar det av vackra turkiska träbåtar (gulets). I det gamla basarområdet ligger fortet från 1500-talet som Süleyman den Store lät uppföra, omgivet av smala gränder och marknader.


Marmaris gamla kvarter med småbåtshamnen och de
majestätiska Taurusbergen i bakgrunden.

Planet skulle avgå tidigt på en söndagsmorgon. Jag höll som bäst på att packa inför min resa då jag av en slump upptäckte att datumen på mina biljetter var fel! På biljetten stod att avresedatumet var först nästa söndag. Jag hade varit noga med att ange korrekt datum till resebyrån men någonstans hade det blivit fel. Jag upptäckte felet på lördagseftermiddagen och resebyrån var stängd. Jag lyckades få tag på en anställd på Deturs kontor i Stockholm och med dennes hjälp fick jag åka "rätt datum". Efter denna händelse är jag mycket noga med att kontrollera avresedatum och tider på mina biljetter både en och fjorton gånger.

Planet landade på flygplatsen i Dalaman, tio mil utanför Marmaris. Jag fick åka buss till Marmaris i ungefär en timme och 30 minuter. Guiden berättade lite fakta om Marmaris och nämnde att det inte regnat sedan april, nu var det i mitten av augusti! Guiden berättade utförligt om de olika utflykterna som Detur anordnade. Jag bokade in mig på ett besök på turkiskt badhus, "hamam", senare på kvällen och för en dagsutflykt till Pamukkale tidigt nästa morgon.

Använd keps/hatt och solkräm. Det blir otroligt varmt i Marmaris på sommaren, temperaturer på en bra bit över +40°C är inte ovanligt.
Marmaris har ungefär 25 000 invånare (och nästan lika många turister under högsäsongen) och invånarna är mycket trevliga. En och annan otrevlig försäljare och taxichaufför sprang jag på men så är det överallt. Inkastare finns vid nästan alla restauranger och nattklubbar, är man ovan vid detta kan det vara ganska störande men ett enkelt nej brukar oftast räcka, eller säg att du återkommer om en halvtimme.
Att de flesta inkastarna kunde några ord svenska tyckte jag bara var synd. Risken är att semestern blir som en Disneyfilm - "Alla talar svenska"...

Turkiet är till 99% muslimskt men i de större städerna och på turistorterna tar många turkar lite lättare på religionen. Många turkar dricker alkohol och lever mer ”västerländskt” än i många andra muslimska länder.
Överallt syns stora fotografier på landsfadern Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 1938), Turkiets grundare och landets första president.

Sandstranden i Marmaris är tyvärr väldigt kort men flera kilometer bred och består av grovkornig sand och till viss del klappersten. Ta med badtofflor!. I grannbyn Içmeler, sex kilometer från Marmaris, ligger en underbar och vacker sandstrand. Dit tar man sig enklast och snabbast med minibuss (dolmus).

Jag bodde på Hotel Villa Mine II. De hade ett litet mysigt barområde med en bar och en swimmingpool. Jag hade rummet längst ner och fönster mot både swimmingpoolen och baren. Jag packade upp min ryggsäck och pratade en stund med den trevlige hotellägaren.


Hotel Villa Mine II i Marmaris.

En buss hämtade upp mig och några andra från hotellet och körde oss till ett badhus inte några kilometer från Marmaris centrum. Att bada på ett hamam är ett absolut måste för Turkietbesökaren. Badproceduren har tusenåriga anor och rengör verkligen kroppen. Jag bastade först en kvart, sedan klev jag in i själva badrummet. Man sitter längs sidorna och i mitten står ett "altare", allt i marmor. Man badar genom att hälla vatten över sig ur vattenkar. Jag blev intvålad av badhuspersonal och sedan skrubbad med en tvättsvamp och handduk över rygg, mage, armar och ben. Badhuspersonalen bestod av män med en handduk virad runt midjan. De var mycket hårdhänta men professionella. Det var både skrämmande och skönt att se hur mycket döda hudrester de lyckades gnugga bort! Efter den hårdhänta behandlingen fick jag duscha av mig sedan väntade massage. Allt för en hundring!
Att besöka ett turkiskt hamam rekommenderas redan första dagen annars försvinner den fina solbrännan man hunnit få. Huden är mycket tunn efter skrubbningen så det gäller att sola förnuftigt efteråt och att smörja in sig mycket noga.

Efter besöket på badhuset somnade jag gott. Det spelades musik och skrålades fram till småtimmarna utanför rumsfönstret men fläkten och mina öronproppar dämpade alla ljud.

Dagen därpå steg jag upp klockan 06.00 för att åka med en organiserad utflykt till Pamukkale och se de kända kalkstensklipporna i området. De kritvita kalkstensklipporna med sina naturliga bassänger är en av Turkiets mest besökta attraktioner. Detta är den enda platsen på jorden som just denna vita sten existerar och runt området kan man köpa konsthantverk och prydnadsföremål av kalksten. Pamukkale betyder "bomullsslottet" på turkiska och har fått namnet från att det ser ut som en gigantisk bomullstuss bland Taurusbergen. Det varma kalk- och mineralrika vattnet har runnit ner för berget i tusentals år från källan på toppen. Vattnet har skapat vita terrasser och bassänger där ett dopp sägs vara både helande och föryngrande.


De fantastiska bassängerna i kalkstenen i Pamukkale, Turkiet.

Efter drygt tre timmar på en buss kom vi fram till Pamukkale. Jag badade en stund i de naturliga poolerna som skapats och njöt av det varma och mineralrikavattnet. Från de vita klipporna har man en fantastisk utsikt över landskapet nedanför.


Pamukkale lockar både utländska turister och turkar.


Turkiska kvinnor tar sig ett dopp.

Efteråt gick jag till den närbelägna antika staden Hierapolis. Hierapolis grundades omkring år 190 f.Kr och här finns ruinerna efter en amfiteater med plats för 15 000 åskådare. Runt Hierapolis ligger ett stort begravningsområde, en så kallad nekropol, med sarkofager och ruiner. Pamukkale och Hierapolis hamnade år 1988 på UNESCO:s världsarvslista.


Amfiteatern i Hierapolis.

Pamukkale ligger cirka 23 mil från Marmaris. Området är ett måste att besöka om man är i de södra delarna av Turkiet.


Sarkofager och gravar på ett fält i Hierapolis i utkanten av Pamukkale.

Hela utflykten inklusive lunch kostade mindre än 350 kronor per person, mycket prisvärt. Maten vi bjöds på intog vi på en restaurang några mil utanför Pamukkale. Det bjöds på turkisk buffé som var alldeles utsökt. Turkisk mat är världsberömd och den mest kända maträtten är den turkiska kebaben (kebap) som finns i flera olika utföranden.

Liten kebabguide:

Döner kebab: Den kebab som de flesta svenskar känner till från den lokala pizzerian. Tunna skivor pressat fårkött som grillats på ett roterande spett. Allt medan det yttersta lagret steks skär man tunna skivor och serverar i antingen pitabröd eller på tallrik. Den vanligaste formen av kebab.
Shish kebab:
Marinerade köttbitar som träs på grillspett.
Iskender kebab: Döner kebab som serveras tillsammans med yoghurt, tomatsås och smör på ett flatbröd.
Adana kebab: Långt köttstycke av pressat kött som grillats på ett spett. Endast salt och chilipeppar tillsätts köttfärsen. Uppkallad efter staden Adana i Turkiet.
Ett tips är att helt hålla sig till lammkött , kyckling blir snabbare dålig i värmen.

Kebab säljs överallt i Turkiet i särskilda ”Kebapcis”, snabbmatsställen specialiserade på just kebab. Mycket god och prisvärd mat.

Sent på eftermiddagen var jag åter tillbaka i Marmaris igen. Jag gick ner till strandområdet och slank in på en restaurang. Maten nere i strandområdet består mest av grillat kött med pommes frites och pizza men en och annan kulinarisk överraskning går att hitta.
De flesta nattklubbarna, småbutikerna och restaurangerna ligger längs strandpromenaden Kordon Cad. Den sträcker sig flera kilometer längs med stranden och är alltid full med människor. Jag tittade i de kvällsöppna souvenirbutikerna och besökte några av nattklubbarna.


Strandpromenaden Kordon Cad med restauranger, nattklubbar, barer och affärer.

Att hitta i Marmaris är enkelt och vill man komma bort från alla turister är det bara att hyra en moped eller lätt motorcykel och köra upp i bergen. Marmaris fullkomligt vimlar av restauranger och affärer. Här kan man inhandla piratkopierade märkeskläder (Gucci, Armani, Versace, Diesel, Levi's och så vidare), klockor, dataspel och CD-skivor.
Några tips på bra souvenirer och presenter är turkisk konfektyr som är mycket söt och finns i vackra presentförpackningar. Turkisk saffran och andra spännande kryddor kan också vara kul att ge bort. Glöm inte att pruta!

Dagen efter följde jag med ut på en båttur i skärgården. Detta är ett måste, skärgården utanför Marmaris är fantastiskt vacker. Den gamla staden med borgen och småbåtshamnen är otroligt vacker sett från havet. Vattnet var kristallklart och båten Happy Twins ankrade flera gånger så att vi passagerare fick bada och snorkla från båten. Båten var utrustad med en enkel bar och toalett med ett stort soldäck på "taket". Det bjöds på god mat och vattenmelon som tilltugg. Jag snorklade och solade i flera timmar.


Vänd dig inte om men jag tror att någon följer efter oss...

Innan båten styrde tillbaka till hamnen i Marmaris stannade den till utanför en grotta där det levde en speciell sorts alger som blänkte som guld när båten motorer virvlade upp dem till ytan.
Denna utflykt var organiserad av Detur och kostade knappt 150 kronor inklusive lunch!


Grotta i Marmaris skärgård.

Den grekiska ön och turistmålet Rhodos ligger en knapp timmes båtfärd från Marmaris. En biljett kostade 300 kronor och det är det värt att få åka till Grekland över dagen. Jag var noga att kontrollera så att passet var nerpackat innan jag begav mig av. Fördelen med att ordna biljetten genom researrangören Detur var att på alla deras utflykter blev man hämtad utanför hotellet av en luftkonditionerad buss som körde en ända fram till resmålet. En mycket bra service!
Jag skulle ta mig till Rhodos med snabbfärja.


Med snabbfärja tar det knappt en timma till Rhodos från Marmaris.

 


TURKIET - Tillbaka igen...

Solen var på väg ner när snabbfärjan från Rhodos lade till i hamnen i Marmaris. Jag var nöjd efter mitt korta besök på Rhodos och letade upp en restaurang längs strandpromenaden. Inkastarna började gå mig på nerverna men de var aldrig otrevliga.

Då jag hade varit på badhuset (hamam), i Pamukkale, på båttur i skärgården och köpt båtbiljett till Rhodos blev jag bjuden på en kvällsbåttur av reseledarna, tack! Jag kände mig verkligen som en charternörd som var med på alla utflykter men Deturs utflykter var verkligen intressanta och mycket prisvärda.

Det var samma båt, Happy Twins, som jag hade åkt med tidigare, så jag behövde inte oroa mig för att gå vilse ombord.


Utflyktsbåtar nere vid hamnen.

Marmaris ligger vackert vid vattnet men på natten är det ännu vackrare. Det bjöds på magdans på båten. En ung vacker tjej dansade runt bland borden klädd i en tunn kjol med en massa paljetter. Hon var otroligt duktig men det kändes helt fel när folk började trycka ner sedlar innanför hennes bikiniöverdel. Baren ombord höll öppen och det var en trevlig stämning på båten. Sent på kvällen styrde båten tillbaka till fastlandet. Jag köpte en kebab från en kvällsöppen Kebapcis och styrde stegen tillbaka till hotellet.

Följande morgon spenderade jag en stund i hotellets pool innan jag gick ner till strandpromenaden för att äta frukost. För att locka gäster till restaurangerna på dagarna visades de senaste Hollywoodfilmerna (piratkopierade såklart) på storbilds-TV. Jag åt frukost bestående av en jätteomelett och såg Mission Impossible 2. Man betalar bara för maten men när man ätit klart så frågar de genast om man önskar något mer. Andra restauranger visade shower med den brittiske komikern Chubby Brown. Detta är mycket vulgär, vidrig och smaklös brittisk humor. Som Benny Hill fast tusen gånger värre.


Strandliv i Marmaris.

Jag träffade några holländare som bodde på hotellet och tillsammans gick vi runt i Marmaris och besökte restauranger och barer senare på kvällen. Jag besällde in ett glas raki. Raki är Turkiets motsvarighet till Greklands ouzo, men är betydligt starkare. Det smakade inget vidare men man måste ju prova.
Jag och holländarna tittade på de turkiska kyparnas mer eller mindre lyckade försök att ragga upp de kvinnliga turister som besökte restaurangen.

Resten av veckan spenderade jag mycket tid med holländarna. Jag gjorde inga fler utflykter från Marmaris utan fördrev dagarna på stranden, i hotellpoolen och i området längs strandpromenaden. Det var kanonväder hela veckan jag var i Turkiet. Då solen lyser starkt hela dagarna kan det vara en bra idé att ta en siesta under de hetaste timmarna.

1 miljon turkiska Lira = Cirka 15 kr (augusti 2000).


Vackra turkiska traditionella båtar, Gulets, i Marmaris hamn.


Några nyttiga ord och fraser på turkiska;

Ja = evet
Nej = hayir
Hej = merhaba
Hej då = güle güle
God morgon = günaydin
Tack = teshekkür ederim
Ursäkta = afedersiniz
Toalett = tuvalet
Bank = banka
Vänster = sol
Höger = sag

Räkneord;

1 = bir
2 = iki
3 = üsch
4 = dört
5 = besch
6 = alti
7 = yedi
8 = sekiz
9 = dokuz
10 = on
20 = yirmi
30 = otuz
50 = elli
100 = yüz


Med reservation för förändringar som skett efter augusti 2000.