LETTLAND (Latvijas Republika/Latvia) |
LETTLAND Återigen befann jag mig i utrikeshallen på Landvetters flygplats med min Berghausryggsäck. Denna gång var mitt mål Lettlands huvudstad Riga för att sedan resa vidare till Litauens huvudstad Vilnius.
Det var mörkt när planet landade på Riga International Airport (IATA-kod: RIX). Jag plockade upp min ryggsäck från bagagebandet och tog mig mot busshållplatsen mittemot ankomsthallen. Buss nummer 22 stod redan vid hållplatsen och jag hann ombord efter en kort språngmarsch. Jag bad om en enkelbiljett in till centrum på engelska men chauffören svarade något på lettiska och pekade in i bussen samtidigt som han stängde dörrarna och körde iväg. Enligt informationen på flygplatsens hemsida, bussbolagets hemsida och min resguide skulle det gå bra att köpa biljett av föraren men jag såg bara att det gick att använda förbetalda busskort. Det kändes något olustigt att behöva tjuvåka men efter ungefär tjugo minuter klev jag av vid Centralmarknaden (Centraltirgus). Därifrån var det inte många hundra meter till mitt hotell Cirkus på gatan Merkela iela. Jag togs emot av en gammal trevlig gumma som visade mig till mitt enkelrum. Jag hade bokat rummet på Internet hemifrån (www.hotels.com) och betalade 28 lati (386 kronor) för två nätter inklusive en enklare frukost. Hotellet ligger inne på en mörk innergård och består av tio rum. Mitt rum var enkelt med en liten TV och ett badrum med WC och dusch och det fanns även gratis wifi att tillgå. Rummet var dammigt på sina ställen och jag hittade flera hårstrån i badrummet. Jag slängde på mig min kamera och gav mig ut för att utforska Riga till fots.
Riga grundades år 1201 av biskop Albert och stadens gamla historiska centrum är av UNESCO utsett till världskulturarv. Riga är Lettlands huvudstad och den största staden i Baltikum. Då området tillhörde Sverige på 1600-talet var Riga Sveriges största stad. Arvet efter Sovjettiden gör sig påmint då det bor fler ryssar än letter i staden. Runt 40 procent av landets befolkning är rysktalande men alla gatuskyltar är endast skrivna på lettiska.
Jag åt middag på grillrestaurangen Steiku Haoss på Audeju iela (Denna restaurangkedja finns på ytterligare två adresser i Riga). Jag tilldelades ett ledigt bord på övervåningen med utsikt över gatan nedanför som var full med folk. Jag beställde en 300 grams peppar- och vitlöksmarinerad ryggbiff serverad med tomat, lök och fetaost för 10.40 lati (ca 145 kronor). Önskar man något till som exempelvis potatis, ris eller sallad får man beställa detta. Stekt potatis med champinjoner kostade exempelvis 3.50 lati (48 kronor). Till detta drack jag mineralvatten och ett glas rödvin från Sicilien för 4.80 lati. Jag beställde även in ett litet shotsglas med Rigas ökända örtlikör Riga Black Balzam (Rigas Melnais balzams) som jag hade hört mycket om.
Jag styrde sedan stegen ner mot den breda floden Daugava. Det duggregnade och den bistra Baltiska höstkylan trängde sig på.
Efter fyrverkeriet sade jag adjö till letterna med vodkaflaskan och gick sakta tillbaka mot mitt hotell. Jag tog medvetet en lång omväg genom flera gator och gränder i Gamla staden och tittade på byggnader och människor. Jag handlade lite mineralvatten och proviant i matbutiken Rimi i det stora köpcentret Origo bredvid centralstationen. En 1,5 liters vattenflaska kostade 0,29 lats (fyra kronor).
Jag vaknade till en ny dag och var ute på Rigas gator långt innan solens första strålar smekte hustaken. Regnet låg hela tiden i luften och det var kyligt men jag behövde inte mössa. Jag promenerade de få hundra metrarna till Centralmarknaden (Centraltirgus). Marknaden är inrymd i fem gigantiska hangarer. Dessa hangarer byggdes under första världskriget av tyska ockupationsstyrkor för att inrymma zeppelinare. Efter kriget monterades hangarerna ner och fraktades till Riga och byggdes upp på sin nuvarande plats 1930. Hangarerna är uppdelade i olika marknader och här finns exempelvis en köttmarknad, en fruktmarknad och en fiskmarknad som säljer kaviar och så färsk fisk att den bokstavligen sprattlar. Utanför hangarerna finns försäljningsstånd som säljer blomsterkransar, piratkopierade DVD-filmer, kläder, leksaker och mängder av andra saker. Många guideböcker och turistbroschyrer varnar för mycket ficktjuvar på marknadsområdet så jag gör det samma.
Den första hangaren jag besökte var köttmarknaden och jag passerade försäljningsdiskarna där det hängde hela grisar. Det visade sig att de flesta försäljare inte var särskilt förtjusta i att bli fotograferade så sköt fotograferandet snyggt. Jag köpte frukost som bestod av några kryddstarka korvar som var löjligt billiga, en bit hårdost, kex och lite frukt. Jag gillar verkligen att besöka marknader när jag reser och handla där invånarna i staden handlar och inte endast besöka souvenirbutiker och svindyra turistbutiker.
Jag steg ut från den sista hangaren och åt min frukost medan jag långsamt promenerade genom regnet. Jag hamnade i det lilla parkområdet Bastejkalns med den lilla kanalen Pilsetas kanals och de vackra broarna. Bastejkalns delar Gamla stan med de nyare och centrala delarna av Riga. På en av gångbroarna hängde mängder av hänglås i räcket, så kallade kärlekslås (Love padlocks på engelska). Detta är troligtvis en gammal kinesisk tradition som går ut på att förälskade par låser fast ett hänglås med sina namn eller initialer på ett brofäste och sedan slänger nyckeln i vattnet. Detta gör man som ett tecken på evig kärlek. Traditionen med kärlekslås har spridits sig till många delar av världen och vissa broräcken utomlands är helt eller delvis täckta med hänglås.
Jag kom fram till det 42 meter höga Frihetsmonumentet (Brivibas piemineklis) som restes 1935 för att hedra de soldater som dog i det lettiska frihetskriget 1918 - 1920. Längst upp på Frihetsmonumentet står en kvinnlig staty föreställande Moder Lettland med uppsträckta armar som håller i tre guldstjärnor. Stjärnorna symboliserar de tre historiska områdena Vidzeme, Kurzeme och Latgale. På monumentets bas finns inskriptionen ”Tevzemei un Brivibai” (För fäderneslandet och frihet). Nedanför Frihetsmonumentet läggs varje morgon färska blommor.
Inte långt ifrån Frihetsmonumentet står en av stadens populäraste mötesplatser, den så kallade Laimaklockan (Laimas pulkstenis). Klockan är från 1924 och 1936 blev klockan prydd med varumärket Laima som är Lettlands största och mest kända chokladtillverkare.
Återigen befann jag mig i Gamla staden och hamnade framför det tjocka tornet i grå sten och rött tegel som fått namnet Kruttornet (Pulver tornis) då man förvarade krut i tornet. Den ursprungliga byggnaden var från 1330 men förstördes nästan helt av svenska styrkor när de intog Riga 1621. I mitten av 1600-talet återuppbyggde man tornet och då med två och en halv meter tjocka murar.
Inte många hundra meter från Kruttornet ligger Svenskporten (Zviedru varti) från 1698. Porten har fått sitt namn efter att den byggdes av svenskarna som då styrde Riga. Längs muren går den smala och pittoreska Trokšnu iela (ungefär ”Bullergränd”).
Jag promenerade på de våta och hala kullerstenarna i duggregnet och kom fram till Domtorget (Doma laukums). Sammanlagt sju gator leder fram till Domtorget som helt domineras av den enorma Domkyrkan (Rigas Doms) i tegel. Domkyrkan är stadens främsta landmärke och är hela 187 meter lång och 43 meter bred. Väggarna är på sina ställen två meter tjocka. Den första byggstenen lades redan år 1211 på uppdrag av biskopen Albert av Riga. Domkyrkan är byggd i gotisk- och barock stil och är den största medeltida kyrkobyggnaden i hela Baltikum.
Jag tog skydd för regnet i den gigantiska domkyrkan och betalade inträdet på två lats (ca 28 kronor). Den främsta sevärdheten i kyrkan är den stora kyrkorgeln med sina smått fantastiska 6768 pipor! Orgeln invigdes 1884 och tog sammanlagt två år att bygga.
Nästa sevärdhet på min lista var S:t Peterskyrkan (Rigas Sveta Petera baznica) inte långt från Rådhustorget. Kyrkan omnämns för första gången redan år 1209 och byggdes ut på 1400-talet. Jag betalde tre lati (knappt 42 kronor) för att ta hissen upp i det 123 meter höga kyrktornet. Hissen upp gick en gång var tionde minut och sköttes av en äldre kvinna som tryckte på hissknapparna. Tyvärr var vädret regnigt och grått och jag såg inte mer än ett par hundra meter av den förmodade fantastiska utsikten. Hit upp måste man om vädret tillåter.
Utanför S:t Peterskyrkan står en staty föreställande fyra djur som står på varandras ryggar. Detta är en staty föreställande djuren från sagan ”Stadsmusikanterna från Bremen” av bröderna Grimm. Statyn består av en åsna på vars rygg det står en hund, på hundens rygg står en katt och på kattens rygg står en tupp. Statyn är en gåva från den tyska staden Bremen. Att klappa åsnans mule ska tydligen ge tur. Nere på gatuplan igen sökte jag efter inomhusaktiviteter då duggregnet nu hade övergått till hällregn. Jag gick till köpcentret Galerija Centrs. Byggnaden har inrymt ett köpcentrum sedan 1938 och genomgick en omfattande ombyggnad och renovering 2006.
Inte långt från Galerija Centrs och granne med centralmarknaden ligger bussterminalen (Rigas Starptautiska autoosta) där jag köpte en bussbiljett till grannlandet Litauen. Jag planerade att göra ett stopp i staden Šiauliai (uttalas scho-li) i Litauen och därifrån göra en avstickare till The Hill of Crosses (Kryžiu kalnas). Tyvärr passade inte busstiderna med mina planer och jag skulle inte hinna med både The Hill of Crosses och huvudstaden Vilnius. Jag var tvungen att planera om och istället fick jag koncentrera mig helt på Vilnius. En enkelbiljett till Vilnius kostade 11.20 lati (155 kronor). Jag återvände till Gamla stan och befann mig efter en stund på Livutorget (Livu laukums) som är omgivet av vackra hus. Jag klev in i restaurangen Zila govs (Den blå kon) i en vacker medeltida byggnad på Meistaru iela. Mitt bord hade utsikt över torget och servicen var trevlig. Jag beställde in en välsmakande lunch bestående av en grillad Angusbiff med potatismos med örter och dill. Till detta drack jag ett glas franskt rödvin av märket Château Lamothe-Vincent (Merlot och Cabernet) 2007. Maten kom in på en het järnplatta tillsammans med grönsaker. En så enkel rätt som potatismos smakade fantastiskt då kocken inte hade snålat på vare sig smör eller örter. Notan slutade på lite mer än 28 lati (ca 385 kronor).
Också på Livutorget hittar man ett stort senapsgult hus som i folkmun kallas för Katthuset (Kaku nams). Huset, från 1909, är byggt i medeltida arkitektur med inslag av jugend. Namnet ”Katthuset” kommer från de två kattskulpturer som återfinns på hustaket. Förr pekade katterna med sina ändor mot byggnaden mitt emot som då inrymde Rigas köpmannagille som sedan bara kom att kallas för Stora gillet (Liela Gilde). Enligt sägnen så var ägaren till Katthuset en förmögen köpman som vägrades medlemskap i Det stora gillet och som hämnd vände han katternas rumpor mot huset. Oavsett om historien är sann eller inte så är Katthuset berömt och ett mycket fotograferat objekt i Rigas Gamla stad.
Jag gick vidare längs de kullerstensbelagda gatorna och gränderna och prickade av och fotograferade sevärdheter. Jag hamnade längs med Rozena iela som är den smalaste gränden i hela Riga innan jag fortsatte till Rigas slott (Rigas pils). Slottet grundades 1330 vid floden Daugavas strand. Slottet byggdes om mellan åren 1497 och 1515. När svenskarna intagit Riga byggdes slottet ut 1641. Idag är slottet officiellt presidentpalats men presidenten bor inte här.
Jag shoppade en dryg timme i köpcentret Origo som låg precis bredvid centralstationen innan jag gick tillbaka till mitt hotellrum. Jag vilade fötterna och tog en varm dusch innan jag gick ut på stan igen.
Jag befann mig återigen i den vackra Gamla staden och passerade sevärdhet efter sevärdhet. Mina två kameror gick varma. Middag intog jag på den mysiga restaurangen Kiploku Krogs på Maza Pils iela. Jag blev visad till ett ledigt bord i den nästan fulla lokalen. Denna restaurang kan jag rekommendera för alla vitlöksälskare då i stort sätt alla maträtter innehåller vitlök, även desserterna! Här serveras även öl med rostade vitlöksklyftor för den som känner sig sugen på det...
Själv beställde jag in hjortsadel i rödvin- och tranbärssås med vitlökspotatis och ett glas av husets röda vin (utan vitlök faktiskt). Till efterrätt blev det glass med honung, vitlök och mynta. Notan slutade på 14 lati (195 kronor). Efter maten ställde servitrisen fram en liten lerkruka med färska persiljeknippen för att jag skulle kunna neutralisera den värsta vitlökslukten.
Jag promenerade runt någon dryg timme och tittade på de olika utställningarna och installationerna som utgjorde ljusfestivalen "Staro Riga" innan jag gick tillbaka till mitt hotell.
Jag visade min bussbiljett för busschauffören och klev ombord bussen som skulle ta mig till grannlandet Litauen och dess huvudstad Vilnius. På bussen spelades en video med vattenfall, stränder och fåglar till stämningsfull musik. Efter en kort reklamfilm om hur bra bussbolaget var (och som spelades upp på flera olika språk) visades sedan musikvideor från 1980- och 90-talet. Jag valde att försöka sova istället. Bussen närmade sig gränsen till Litauen…
Några praktiska tips: Mat och dryck: Melnais Balzam (Black Balsam): Bitter likör gjord på 24 olika örter.
Nödnummer (SOS): 112 Några nyttiga ord och fraser på lettiska;
Med reservation för förändringar som skett efter november 2010.
|