Resa med barn

Att resa med barn ger en helt annan dimension på både resandet och livet. Det är en fantastiskt gåva att kunna visa världen för sina barn och få dem att upptäcka nya saker. 
Det är fantastiskt att uppleva äventyret tillsammans…

Resa med barn

Som backpacker och ensamresenär med många resor bakom mig är jag van vid tolvtimmarsflygningar, timmar på en skrotfärdig buss på dåliga vägar och små hotellrum med skitiga lakan, vägglöss och inte mycket mer än en naken glödlampa och en dammig och högt surrande fläkt i taket.
Nu har jag blivit trebarnspappa, då kan man bara tänka på ett sätt när man reser – barnen i första hand.
Det är inte längre mina behov och önskemål som styr och väljer boende, resmål och aktiviteter när vi reser ihop, det är mina barn.
Äventyrsresor och att besöka storstäder och främmande länder lockar fortfarande och jag kommer inte att sluta resa bara för att jag har familj och barn. 

Att resa med barn ger en helt annan dimension på både resandet och livet. Det är en fantastiskt gåva att kunna visa världen för sina barn och få dem att upptäcka nya saker. 
Det är fantastiskt att uppleva äventyret tillsammans…

Charlie uppskattar maten i Istanbul.

Några tips och råd för den som planerar att resa med barn:

Planering är A och O när man reser med barn men ge även mycket plats för impulsen. Barn är impulsiva och när man reser med barn är det ofta de som styr dagens aktiviteter.
Även om man som förälder släpar med barnet till Machu Picchu eller pyramiderna i Giza kanske barnet inte höjer på ögonbrynen för det. De kanske tycker att det är mer spännande med försäljarens krimskrams eller en nyfiken katt… 
Sänk prestationsnivån och kraven, det brukar bli bra för alla parter ändå.

Stressa inte! Ta det lugnt och låt barnet få tid att vila. Ibland kan det räcka med att bara sätta sig i gräset och inte göra någonting i en halvtimme. Planera dagen utifrån barnets behov. Det går att upptäcka saker och ha en skön semester även med småbarn. 
Fasta mat- och sovtider ger barnet trygghet och underlättar för föräldrarna att planera dagens aktiviteter.

När man reser med barn kan det vara en god idé att lägga lite mer pengar på ett bra hotell. Vad prioriterar man i just er familj? Swimmingpool eller närheten till sandstranden? 
Ett hotellkomplex med all Inclusive eller en egen liten bungalow? Kolla upp barnvänligheten på hotellet, annars finns risken att ni delar hotell där hälften av gästerna är lumpenkillar på muckarresa...

Det absolut enklaste och smidigaste sättet att resa med barn är att åka på charter. På de allra flesta charterorter finns god sjukvård med professionell personal, roliga barnaktiviteter samt shoppingcentrum med barnmat, blöjor och liknande.

Isolde i barnpoolen på Sunwing Sandy Bay Beach, Cypern.

Se till att barnen har en försäkring som gäller och ta reda på var närmaste sjukhus ligger på resmålet och hur man snabbast/lättast tar sig dit.
En annan viktig sak som lätt glöms bort är vaccinationer, hör med närmaste vaccinationsmottagning eller gå in på  www.vaccination.nu
Glöm inte att ta med eventuella vaccinationsintyg.

Något att särskilt tänka på när man befinner sig utomlands och på semester med barn är barnsäkerheten. Hur ser säkerheten ut på resmålet? Hur glest är det mellan spjälorna i balkongräcket? Hur djup är poolen? Finns det lösgående hundar i området? Har hotellet branta betongtrappor? Är det mycket trafik utanför hotellet eller på väg till stranden? 
Listan kan göras hur lång som helst. Man ska givetvis inte vara paranoid eller livrädd för att det ska hända ens barn någonting. Men att vara välförberedd och att använda sunt förnuft skadar aldrig.

Är barnet stort nog kan det vara en god idé att lära barnet några fraser och ord på det aktuella språket (kanske dags att börja praktisera skolengelskan för första gången?). 
Hjälp barnet att själva få beställa på restaurangen, betala i affären och så vidare.
Låt barnet vara delaktig i planerandet av resan. Vad har barnet för speciella önskemål? Berätta för barnet vad som finns att se och göra på resmålet.

Lämna barnvagnen hemma! Höga trottoarkanter, trängsel i New York och på och avstigning på bussar är "mission: impossible" om man reser med en barnvagn. En bärsele eller en bärsjal är betydligt smidigare.
När barnet blir lite större kan det vara en god idé att införskaffa en smidig sulky/”paraplyvagn”.
En sulky är perfekt att sova middag i eller somna tryggt i.
Lägg hellre några extra hundralappar på en sulky med liggläge så barnet kan sova i den. De flesta sulkys med liggläge är också utrustade med sufflett vilket är bra när man reser i varmare och soligare klimat.
Kolla upp om det finns barnvagnar att hyra eller köpa för en billig slant på hotellet eller på resmålet. Det kan vara värt några hundralappar att slippa släpa på en barnvagn runt halva jordklotet.

Pappa och Isolde upptäcker Belgrad, Serbien.

Förslag på packlista för den som ska resa med mindre barn:

Planera packningen noga och ta med så lite som möjligt. Det blir ofta tungt att bära ändå.
Packa kläder för en vecka och glöm inte bort att det går att tvätta utomlands också.

Kläder: Tänk på att vädret kan växla fort, ta med kläder för olika väderlekar. Det går ofta att hitta billiga barnkläder på resmålet.
Barnvagn: En lättviktig sulky/paraplyvagn med liggläge är att föredra. Vissa flygplatser tillåter paraplyvagnar ända fram till gaten, fråga snällt vid incheckningen.
Res inte med en dyr och fin vagn. Barnvagnar kan faktiskt gå sönder både under bagagehanteringen (kallas även ”krossen” bland dem som arbetar där) och på resmålet. 
En helt okej paraplyvagn går att få tag på för under tusenlappen, ny. Begagnade går att hitta för några få hundralappar. 
Rengör tygdelen och olja in alla rörliga delar innan avresan, trist om vagnen skulle kärva på resmålet.
Stor sopsäck: Att förvara sulkyn i under transport. Barnvagnar och sulkys blir lätt nedsmutsade under en flygning eller i bagageutrymmet på en buss. Bagagesäckar går i regel även att köpa på flygplatsen i Sverige.
Bärsele: Finns inget bättre när man har spädbarn. Man har barnet tätt intill sig och har båda händerna fria.
Reselakan: De i siden väger nästan ingenting och tar i stort sätt ingen plats i packningen. En praktisk fördel är att de är svala när det är varmt och värmer när det är kallt. 
Var fan sitter batterierna?
Myggnät: Ett absolut måste om man reser i områden där det finns malaria.
Skötväska: Packa ner några blöjor, våtservetter, ombyte till barnet och annat smått och gott som kan komma tillhands under en dag eller en utflykt.
Blöjor: Finns i nästan alla i-länder men kvalitén varierar stort. Ska man vara borta i en vecka kan det kanske vara en god idé att packa ner en rejäl bunt hemifrån. Ska man vara borta längre får man pröva sig fram till en sort som är bra och bunkra upp på plats. Köp ett paket badblöjor så kan barnet plaska i hotellpoolen utan att riskera en olycka. 
Mat: Ammas barnet så är problemet redan löst. Det är viktigt att den som ammar får i sig mycket vätska (köp vatten på flaska eller koka vattnet). Packa ner välling hemifrån då välling kan vara svårt att få tag på utanför Skandinavien.
Grötpulver och mjölkersättning finns i regel att köpa utomlands liksom barnmatspuréer. Packa ner ett par burkar med favoriträtten hemifrån om maten någon dag inte skulle smaka på resmålet.
Vattenkokare: Finns på de flesta hotellrum men saknas det så köp billigt på den lokala marknaden. Då får du också garanterat en som har rätt stickpropp till vägguttaget på hotellrummet.
Matskål, bestick, mugg och haklapp: Väger inte mycket och tar lite plats men är guld värt att ha med sig.
Påsar i olika färger: Perfekt att lägga varje barns kläder i en egen påse, smutstvätt i en annan och så vidare. Underlättar när man ska packa upp och leta efter ombyte eller barnets favorittröja.
Crocs/plasttofflor: Att gå in i en diskussion om dess utseende eller dess vara eller icke vara är lika korkat som att försöka medla i Mellanösternkonflikten men de är fantastiska för små barn. Väger inget och tar liten plats samtidigt som de skyddar känsliga små barnfötter för vassa stenar och brännheta trottoarer.
Gosedjur/snuttefilten: Får absolut inte glömmas! Om plats finnes, packa även ner en av barnets kuddar (gärna otvättad så att den luktar ”hemma”).
Favoritleksaken: Packa ner en eller två av favoritleksakerna, om det nu inte handlar om skrymmande hoppborgar givetvis. Köp en alldeles ny leksak att överraska ett ledset barn med som sista triumfkort om inget annat hjälper.
Att plocka fram en leksaksbil eller två medan man otåligt väntar på maten på restaurang är ett personligt tips som jag brukar använda mig av.
Nappar: Packa ner ett par extranappar. Köp den sorten barnet är van vid så slipper man stå på resmålet med tio olika sorters nappar som inte duger åt barnet.
Reflexväst och reflexer: Det blir snabbt mörkt på kvällen i länderna söderut. En reflexväst gör barn väl synliga även på dåligt upplysta vägar. 
I D-armband: Ett obevakat ögonblick på stranden, nöjesfältet eller på ett köpcentrum och barnet är borta. Ett ID-armband sitter kvar även när barnet badar, ofta håller de hela semesterveckan. Skriv hotellets namn och ditt mobiltelefonnumme. Lägg även en lapp med adress och telefon till hotellet i barnets väska och byxficka.

Caspian och pappa i London.

Reseapotek för barn:

De största riskerna för barn när man vistas i tropiskt klimat är framförallt uttorkning vid diarréer och att de kan bränna sig i solen. Var aktsam för stark sol (barn är betydligt mer känsliga för UV-strålning än vuxna) och drick mycket vatten, men undvik kranvatten.

Observera att barn under 12 år inte ska äta medicin som är stoppande vid diarré.
För att minimera risken för magsjuka är det viktigt att låta barnet dricka ofta, vatten på flaska är a och o. Det är viktigt att maten som barnet får är ordentligt kokt eller genomstekt. Frukt utomlands brukar vara fantastisk, se bara till att skölja och skala den. En liten potatisskalare/fruktkniv kan vara en god idé att packa ner för att skala frukt och grönt. Och tvätta händerna, både före och efter maten!

Här nedan följer ett exempel på vad jag brukar/rekommenderar att packa ner när jag reser med mina barn. Listan ser givetvis olika ut beroende på barnets ålder, resmål och hur länge man planerar att vara borta. 
De flesta sakerna på listan finns att köpa på närmaste apotek.

Flyga med barn:

Barn under två år betalar i regel bara flygskatten för en flygresa. Men barnet får inte ett eget säte utan får snällt sitta i mamma eller pappas knä. Vill man att barnet ska ha ett eget säte får man helt enkelt betala för det. Mat ingår inte heller till bebisen/barnet. 
Vid två års ålder får man ofta betala fullpris för en flygbiljett, i vissa fall kan man få mellan 5 och 25 % procents rabatt på priset. Men då får barnet givetvis ett eget säte och mat. 

Om man ska flyga med riktigt små barn kan det vara en god idé att be om en fönsterplats. Det underlättar att man kan luta sig mot väggen när man ska amma barnet eller låta det sova i famnen. Ska man på långflygningar kan man vid bokningen be att få sitta precis framför en av väggarna som går genom flygplanskroppen, så kallad ”bulk row”, eller vid en av nödutgångarna. På så sätt får man betydligt mer utrymme för både benen och barnet.
Ett annat tips är att ta en eftermiddags- eller kvällsflygning, förhoppningsvis sover barnet det mesta av flygtiden.

Alla som har barn vet att allt tar betydligt längre tid än vad man först tror och att stressa är aldrig roligt. Se till att packa det mesta i lugn och ro redan några dagar innan avresan. 
Ett tips när man packar till flera familjemedlemmar är att inte packa alla sina egna kläder i en väska och barnets kläder i en annan. Tyvärr händer det alltför ofta att väskor försvinner eller blir kraftigt försenade. Om man istället packar ner ett ombyte till var och en som ska med på resan i varje väska slipper man köpa kläder precis när man landat om en väska skulle komma bort eller bli försenad.

Var ute på flygplatsen i god tid innan avresan så att man slipper jäkta fram till incheckningsdisken med resväskor, trotsiga barn och barnvagn.

Vid start och landning kan tryckförändringarna i kabinen göra att det värker i öronen. Bebisar och små barn är extra känsliga, amma eller ge dem nappflaska. 
Större barn kan få en frukt eller ett tuggummi. Det brukar hjälpa.

Glöm inte tidsskillnaden på resmålet! Se till att barnet kommer in i den nya dygnsrytmen så fort som möjligt.

Charlie på sin första flygresa...

Förslag på saker att ha i handbagaget för den som ska resa med mindre barn:

Caspian och Charlie i Tel Aviv, Israel.