Annat som kan vara bra att packa ner

Då varje resa och resenär är unik är det omöjligt att göra den perfekta packlistan.
Nedan följer några av de saker som jag rekommenderar att man har i sin packning och vad man klarar sig utan;

Kniv: Var och varannan reseguide och guidebok rekommenderar att man packar ner en schweizisk armékniv. Jag reste i flera år med en av de största modellerna utan att den kom till användning mer än tre gånger.
En schweizisk armékniv lämpar sig utmärkt när man lever friluftsliv, campar eller är i fält men inte under storstadssemestern. Lämna fällkniven hemma!
En billig och enkel kniv kan man köpa på den lokala marknaden för ett par tior. Reser du med enbart handbagage så släng kniven innan hemresan och köp en ny på nästa resmål.
Behöver du en vinöppnare så har garanterat kyparen det på restaurangen. Önskar man avnjuta ett glas vin eller tre i en park i exempelvis Paris eller Rom går det att köpa en vinöppnare i närmaste matbutik. 
Och du, köp inte en flaska vin med skruvkork, det gör man bara inte!

Kamera: Ta med om du verkligen uppskattar att fotografera. Har du en mobiltelefon räcker den långt med att dokumentera festkvällen och tar bra bilder på sevärdheter.
Om fotografering är din hobby eller du verkligen vill ta bra bilder så unna dig en pocketkamera med zoomfunktion eller en systemkamera. 
Ska du på safari så är en systemkamera med ett bra teleobjektiv ett måste.

Reslarm/brandvarnare: Ett kombinerat inbrotts- och brandlarm tar inte mycket mer plats än mobiltelefonen och är en billig livförsäkring. Det händer allt för ofta att vandrarhem och hotell drabbas av brand. Se till att du har färska batterier i den. På många vandrarhem och hotell utomlands saknas det brandvarnare, tryggt att ha med sig en egen.

Bagagevåg: Tar inte mycket plats och väger inte många gram. Perfekt att ha med sig för att se hur mycket ens resväska väger. Flygbolagen är strikta med att man inte har någon övevikt på sitt bagage och tar ut många hundralappar per extra kilo. Bra om man vet med sig att man ska handla på sig mycket under resan.

Regnrock/paraply: En regnrock är oftast otymplig, satsa på en tunn vindtät jacka istället. Köp ett billigt paraply på plats eller ta med ett litet hemifrån.

En stor säck sunt förnuft och tur: Det kanske viktigaste du kan ha med dig. Lita på din kropps signaler och följ magkänslan. Känns något fel så är det med stor säkerhet så och känner du att en situation du befinner dig i är eller börjar bli otrevlig, ta dig ut ur den så snabbt och smidigt som möjligt. Det är aldrig fel eller oartigt att säga nej och gå därifrån. Råkar du promenera in i ett område som känns olustigt, vänd om och gå  samma väg tillbaka, annars är risken att du går i cirklar eller går vilse.
Glöm inte bort att med vanligt sunt förnuft kommer man otroligt långt!

Paldiski Palace från filmen "Torsk på Tallinn".

Ficklampa: En stryktålig liten LED-ficklampa är att rekommendera. Jag bär alltid med mig en. De är tåliga för stötar och fukt och ger ett otroligt starkt ljus. Drivs i regel med AA-batterier (LR6) vilka går att få tag på nästan överallt.
Utomlands mörknar det fort och i vissa delar av världen är strömavbrott vanliga, då är det bra med en liten ficklampa i fickan.
Glöm inte bort att de allra flesta mobiltelefoner har en inbyggd ficklampa.

Elkontaktsadapter: Reser du med hårtork eller en batteriladdare till mobiltelefonen så räkna inte med att kontakterna och vägguttagen ser likadana ut som i Sverige. En adapter kan köpas både i Sverige och på de flesta större hotell eller flygplatser utomlands.

Grendosa: De extra uttagen gör att man bara behöver en väggadapter men kan ladda flera mobiltelefoner samtidigt som kameran och läsplattan.

Visselpipa: Kostar inte många kronor. För att tillkalla uppmärksamhet eller skrämma otrevliga typer på flykten.
Blir du utsatt för rånare eller väskryckare, backa undan och blås allt vad du kan i din visselpipa. Skrik "tjuv” på engelska och det lokala språket. Det sista en tjuv eller väskryckare vill är att en hel folksamling får syn på denne.

Jag backpackar i Australien 1997.

Öronproppar: Kan rädda en hel natts sömn. Tar ingen plats men kan bli en av de viktigaste saker du packat ner. Är hotellrummet beläget nära en tungt trafikerad gata eller en nattöppen restaurang och du har fönstret öppet på grund av värmen så kan jag lova att de kommer väl till pass. 
Galande tuppar och böneutropare i minareter tidigt på morgonen i Turkiet kan få vem som  helst att offra högerhanden för ett par öronproppar. 

Kondomer: Behöver jag inte ens kommentera varför du ska ha med dig. Oavsett om du är kille eller tjej; packa ner ett eller två paket. Köp dem hemma i Sverige så vet du vad du får. Du vill inte ha begagnade och urtvättade, eller hur?

Proteinbar: Mättande mellanmål som tar liten plats. Perfekt att ha några i handbagaget eller i benfickan då blodsockret sjunker...