Vad ska man ha med sig?

Detta är en av de vanligaste frågor jag får, och som jag faktiskt ställer mig själv många gånger.
Så lite som möjligt är svaret. Packa inte ner alla dina prylar och kläder, hur lockande det än är. Tänk noga igenom vad du verkligen behöver. 
Packa hellre ner lite färre klädesplagg och tvätta oftare istället.
Glöm inte att man kan köpa både kläder och hygienartiklar på resmålet, oftast betydligt billigare än hemma i Sverige.

Handbagage

För en weekendresa eller kortare semesterresa så rekommenderar jag att man reser med endast handbagage i form av en mindre ryggsäck på runt 35 liter eller en speciellt anpassad kabinväska.
Tänk på att med mindre packning är det lättare att resa!
   Själv föredrar jag att resa med enbart handbage. Det är en konst att välja bort saker i sin packning men det går. Glöm inte bort att många saker går att köpa på resmålet.
Min lätta taktiska stridspackning bygger på den amerikanska arméns " 3-Day Assault Pack". Ryggsäcken rymmer knappt 40 liter och har så kallade MOLLE-fästen (Modular Lightweight Load-carrying Equipment) så jag kan bygga ut den och komplettera med extra utrustningsfickor vid behov. Ryggsäcken har två stora huvudfack samt två mindre utvändiga fickor. Jag har kompletterat ryggsäcken med extra ficka för vattenflaska, försvarets Traumaficka 12 för mitt personliga förstahjälpen-kit (IFAK) samt extra utrustningsfickor.
Fullpackad går ryggsäcken som handbagage.

Ryggsäck

En ryggsäck är ett bra sätt att få med sig all sin utrustning och man har båda händerna fria. För en långresa (expempelvis en jordenruntresa eller en längre tågluff) rekommenderar jag en ryggsäck på mellan 55 och 80 liter.
Jag har flera olika väskor och ryggsäckare beroende på vilken typ av resa jag har planerat. För exempelvis tågluff, vandring eller jakt med övernattning utomhus använder jag mig av en Snugpack Endurance 40. Detta är en tålig ryggsäck som utöver sina 40 liter går att bygga ut med extra utrustningsfickor vid behov. På ryggsäckens utsida får jag plats med både ett 2-manstält och liggunderlag. 
Om man packar smart får man plats med förvånansvärt mycket på endast 40 liter.

Travel Bag/Handväska

Istället för att släpa runt på min ryggsäck när jag väl är framme på mitt resmål så använder jag mig av en mindre travel bag. Min lilla axelremsväska har ett huvudfack där jag utan problem får plats med både en vindtät regnjacka, en tjockare tröja samt vattenflaska. I det främre facket samt de två sidofickorna får jag plats med övrig utrustning såsom första hjälpen, plåster, papper och penna, guidebok, kamera, ficklampa, pass och flygbiljetter samt allt av värde och som jag inte vill lämna på hotellrummet. I väskan förvarar jag all utrustning som jag kan tänkas behöva för dagen. 
Väskan bär jag  alltid med mig och då den även innehåller pass, pengar, biljetter och andra stöldbegärliga saker lämnar jag inte ifrån mig den ens under toalettbesök!

Att packa lätt är rätt

Att packa inför en charterresa eller en weekend i en storstad skiljer sig givetvis mot att packa inför en jordenruntresa.
Att packa rätt är att packa lätt. Att åka på en weekendresa till London med en 80-liters ryggsäck är bara onödigt. För en weekend i en storstad kan det vara en god idé att bara åka med ett handbagage och lämna den stora resväskan eller ryggsäcken hemma.
Ska man till en storstad ett par dagar bör man räkna med att gå långt och mycket. Packa ner ett par väl ingångna och bekväma skor för långa promenader/vandring och ett par ”finskor” som du kan ha om du ska på finare restaurang eller göra ett teaterbesök. Det kan också kännas fräschare att ta på sig andra skor än de du haft på dig hela dagen.
Att åka till en storstad med ett par vandringskängor för flera tusen är bara onödigt, du ska inte vandra i berg utan promenera på trottoarer...
Likaså bör man lämna träningskläder och träningsskor hemma. De tar onödig plats i resväskan. Behöver du träna, gör armhävningar på rummet. Du kommer med största sannolikhet promenera en bra bit över en mil per dag, det bränner också kalorier... Man kan faktiskt ta semester från gymmet en vecka utan att man dör.
Packa även ner ett par finare byxor och en skjorta. Rulla ihop skjortan så slipper den bli skrynklig och ha fula veck.
Ett litet ihopfällbart paraply tar liten plats och kan komma väl till pass istället för att packa ner ett regnställ.