UKRAINA (Ukrajina/Ukraine) |
UKRAINA I september 2012 åkte jag på en kortare resa till Ukraina. Landet hade förekommit i media under hela våren och sommaren då Ukraina tillsammans med Polen anordnade Europamästerskapet i fotboll 8 juni – 1 juli 2012.
Men det var inte fotboll som lockade mig till Ukraina utan området kring kärnkraftsverket Tjernobyl som var skådeplatsen för världens absolut största kärnkraftsolycka 1986.
Efter att ha fått visat upp mitt pass för en dryg passkontrollant fick jag fortsätta ut i terminalbyggnaden. Jag gick fram till en enkel informationsdisk och frågade efter bussar till centrum. Kvinnan bakom disken ryckte bara på axlarna och sa ”Terminal B”. Det visade sig att flygbussarna avgick från terminal B och F men att jag befann mig i den betydligt mindre terminalbyggnaden D. Efter en promenad på drygt tio minuter befann jag mig utanför terminal B och på håll såg jag flygbussarna. Buss nummer 322 avgår med jämna mellanrum. Jag åkte från tunnelbanestationen Vokzalna till Khreshchatyk på röda linjen. TV-skärmar i taken på de nyare tunnelbanevagnarna visar nästa stopp med både kyrilliska och latinska bokstäver. Stationsnamnen ropas även ut i högtalare i vagnarna. Tunnelbanestationen Khreshchatyk har fått sitt namn efter avenyn med samma namn som är Kievs paradgata.
Jag gick sedan ut en kort stund längs Khreshchatyk och kom fram till självständighetstorget (Maidan Nezalezhnosti). Torget var skådeplatsen för den orangea revolutionen (Pomarantjeva revoljutsija) då hundratusentals människor samlades på torget för att visa sitt missnöje med valresultatet i det ukrainska presidentvalet 2004 som man ansåg vara riggat. Det är vissa regler som måste följas under besöket i den förbjudna zonen;
Jag hoppade ombord på en liten minibuss. Vi var sammanlagt tio personer på denna tur, en lagom stor grupp. Jag samtalade med två brittiska killar vars besök i Ukraina endast var för att åka på denna tur till Tjernobylområdet. Under den två timmar långa resan visades en intressant dokumentär om olyckan för 26 år sedan. Avståndet från Kiev till Tjernobyl är ungefär 110 kilometer.
Man vet än idag inte hur stor den totala dödssiffran efter kärnkraftskatastrofen är då flera olika beräkningar gjorts och dessa skiljer sig åt radikalt. Idag vet man inte hur människor påverkas av små strålningsdoser vilket gör att man brukar räkna de dödsfall som kan knytas direkt till själva olyckan och olycksområdet. 134 räddningsarbetare drabbades av akut strålsjuka i och med räddningsarbetet och av dessa dog 28 av strålningsskador efter bara några månader. Flera räddningsarbetare har under årens lopp avlidit men det går inte att fastställa om alla dödsfallen går att koppla till strålskador de ådragit sig. I beräkningarna har man sällan tagit med faktorer som försämrad mental hälsa till följd av olyckan och tvångsevakueringar.
Det man har kunnat påvisa är att fallen av sköldkörtelcancer i Ukraina och Vitryssland ökat till följd av katastrofen. Däremot finns inga indikationer på att andra cancerformer som exempelvis leukemi, magcancer och strupcancer skulle ökat i frekvens i de drabbade områdena.
Vissa källor talar om en total dödssiffra på omkring 4000 personer, andra en siffra på bortemot 100 000 personer i hela Europa.
Radioaktiviteten i området är fortfarande för hög och kommer att finnas kvar i årtusenden. Forskare räknar med att man kan återbefolka området om omkring 600 år. Nu är ett område med en radie om 30 kilometer från reaktorn avspärrat och tillträde förbjudet för allmänheten. Forskare med särskilda tillstånd liksom några återvändare är de enda som har tillträde till den 2 600 kvadratkilometer stora zonen (Chernobyl Exclusion Zone). Undantag görs också för dagliga organiserade guidade turer i området. Ju längre bort från Kiev och ju närmre den stängda zonen vi kom desto mindre trafik. Minibussen kom fram till den yttre gränsposteringen till den förbjudna och stängda zonen (Dytyatky checkpoint), 30 kilometer från kärnkraftverket Tjernobyl.
Minibussen fortsatte sedan till staden Tjernobyl (Chernobyl) där vi besökte ett enkelt museum och guiden Olena berättade detaljerat om olyckan och om den förbjudna zonen. Olena berättade om vilka regler som gällde för oss besökare i zonen och vi fick sedan skriva under ett papper där vi godkände reglerna.
Några av reglerna var bland annat att inom zonen var det förbjudet att dricka alkohol, använda droger, bära vapen, äta utomhus, röka (anses hälsofarligt även i Tjernobylområdet) eller ta med sig något ut från zonen.
Vi gjorde ett stopp i den lilla byn Kopachi som efter olyckan jämnades med marken och grävdes ner. Nu finns endast några fåtal byggnader kvar och vi besökte ett dagis. Min geigermätare började genast att knastra så fort vi klev ur minibussen. Radioaktiviteten visade sig vara betydligt högre på marknivån och Olena förklarade att organiska material såsom träd, gräs och svampar absorberar radioaktivitet mer än fasta ting. Det är alltså bättre att gå på betongplattor eller asfalt istället för på gräs och mossa.
Jag klev in i den övergivna byggnaden som utgjort byns dagis. Glasskärvor och bråte låg på golvet liksom ett tunt lager damm och smuts. Undervisningsmateriel, leksaker och möbler låg huller om buller. Jag kom in i en sovsal med rostiga och smutsiga våningssängar. Alla glasen i fönstren var trasiga och hela platsen andades olycka och död. För 26 år sedan var det ett dagis fullt med liv och rörelse och nu fanns bara ett tomt skal kvar.
Turen fortsatte sedan till själva kärnkraftsverket Tjernobyl. På en knapp kilometers avstånd såg vi reaktor 4. Vi gjorde ett kort stopp för att fotografera och Olena sa att vi skulle göra ett längre stopp närmare reaktor 4 efter lunch. Jag hoppade ut och fotograferade reaktorbyggnaden på håll. Det kändes så overkligt att se denna plats som jag bara tidigare läst om och sett på TV. Det var så tyst och på något konstigt sätt rogivande trots att kärnkraftverket har bidragit till så mycket tragedi för så många människor. Min geigermätare visade på blott 1,06 µSv/h. Minibussen fortsatte sedan de tre kilometerna till staden Pripjat (Pripyat).
Staden Pripjat uppfördes 1970 för att husera alla arbetare i kärnkraftverket och deras familjer. Kärnkraftverket uppfördes samma år och var en av de största kärnkraftverken i Europa. Allt i området kretsade kring kärnkraftverket V.I. Lenin (som det hette under Sovjettiden) och Pripjat kallades även för ”Atomograd”.
Staden hade omkring 49 400 invånare 1986. Medelåldern var endast 26 år och staden var en levande och blomstrande stad byggd enligt den allra senaste Sovjetiska modellen. Här fanns skolor, matbutiker, dagis, sporthall, biograf, kaféer och parker.
Våren hade kommit till Pripjat och man förberedde 1 maj firandet. I staden var man helt ovetande om vilken katastrof som hotade. Brandröken från kärnkraftverket V.I. Lenin var dock betydligt farligare och giftigare än man först trodde...
Hela staden Pripjat evakuerades på alla dess invånare på eftermiddagen den 27 april. Det tog knappt fyra timmar för 1100 bussar och några tåg att tömma staden på dess nästan 50 000 invånare.
Minibussen kom fram till en skylt där det stod "Pripjat" med kyrilliska bokstäver. En ensam vakt lyfte på en enkel bom och vi fick fortsätta. Den smala gatan vi körde på kantades av träd och genom träden skymtade stora bostadshus. Minibussen stannade och vi klev ur vid en större vägkorsning. Det visade sig att den smala gatan var Pripjats huvudgata, nu med träd och gräs som växte ur sprickor i vägen. Olena tog täten och mina två kameror gick varma.
Vi passerade ”Café Pripjat” med utsikt över floden med samma namn som staden. Olena visade oss bilder hur staden såg ut för 26 år sedan då den var full av liv och rörelse. Nu var staden en tyst spökstad. Under årens lopp har de flesta lägenheterna i staden plundrats av personer som olovligen tagit sig in i staden. Stöldgods som TV-apparater och möbler men även handfat och toalettstolar från Pripjat dök sedan upp på marknader, allt givetvis radioaktivt.
Vi passerade en skola och Olena förklarade att på grund av rasrisken fick vi inte gå in i några byggnader. Några i gruppen trotsade henne och gick in en bra bit i skolbyggnaden. Märkbart irriterad fortsatte Olena guidningen och vi kom fram till en byggnad där stora delar av den var raserade. Hon pekade på byggnaden och sade iskallt att detta var baksidan av samma skolbyggnad som hon tidigare visade. De personer som tidigare trotsat hennes uppmaning såg nu ordentligt skärrade ut...
Vi promenerade runt i spökstaden och Olena visade oss de mest sevärda byggnaderna som kulturpalatset "Energetik", hotellet Polissya och de högsta bostadshusen.
Bakom kulturpalatset ligger en av Pripjats mest ikoniska sevärdheter, stadens nöjesfält med dess höga pariserhjul.
Pripjats nöjesfält skulle invigas den 1 maj 1986, det vill säga bara fem dagar efter kärnkraftsolyckan. Den öppna platsen framför pariserhjulet användes som landningsplats för helikoptrar som användes i saneringsarbetet vid kärnkraftverket och i zonen. Detta innebär att just denna plats är den mest radioaktiva i hela Pripjat. Själva den öppna betongytan är idag relativt säker då regnvatten har spolat bort de radioaktiva partiklarna men dessa är istället koncentrerade alldeles vid kanten av betongplattorna. I Pripyat uppmätte man så höga doser som 835 000 µSv/h ett knappt dygn efter olyckan. Vid 100 µSv/h bör man söka skydd inomhus...
Mina kameror gick på högvarv när jag utforskade nöjesfältet. Det stora pariserhjulet stod nu som en öde och rostig symbol för hela staden. Färgen på radiobilarna höll på att lossna och stora färgflagor hade trillat ner på marken och blandats med trädens fallna höstlöv. Radioaktiviteten i gräset och mossan här visade sig vara rejält förhöjd. Vi fortsatte sedan promenaden genom den tysta och öde staden. Jag kom att tänka på filmer som ”28 dagar senare”, ”I Am Legend” och ”Vägen” men det här är på riktigt! Att promenera omkring i tystnaden i Pripjat är kusligt, spännande och otroligt intressant på en och samma gång…
Moder natur tog över staden på mindre än 20 år, att promenera omkring i Pripjat är inte som att gå i en stad med träd utan mer som att gå omkring i en skog med höghus... Jag passerade en byggnad och kikade in. Där inne fanns stora plakat föreställa Sovjetiska politiker och ledare i kommunistpartiet. Dessa plakat var tänkta att användas under 1 majfirandet, nu stod de helt orörda bland möbler och annan trasig inredning. Jag vågade mig in några steg och knäppte av några kort. Tyvärr var stoppet i Pripjat alldeles för kort. Jag hade med lätthet kunnat tillbringat en heldag och utforskat staden. Inga andra människor sågs till under vårt besök i Pripjat förutom de andra nio deltagarna, guiden Olena och vår tystlåtne chaufför. Besöket i Pripjat var höjdpunkten på hela dagsturen men det kändes verkligen konstigt och faktiskt en smula fel att turista i ett katastrofområde och promenera runt där människor blivit tvångsförflyttade från sina hem...
Nu hade det blivit lunchdags och vi kördes till en matsal inte långt ifrån kärnkraftverket. Detta var en matsal avsedd för arbetarna i området och lunchen ingick i biljettpriset för dagsturen. Innan vi fick tillträde till matsalen var vi tvungna att passera en stor dosimeter som mätte vår stråldos. Var strålningen för hög på någon av oss fick vi inte passera... Att någon av oss skulle ha fått några förhöjda stråldoser är minimal men ett utmärkt sätt att skrämmas på.
En trappa upp låg den stora matsalen vilken påminde om en skolbespisning, dock betydligt kalare och tråkigare. Maten som serverades var typiskt ukrainsk husmanskost som rödbetssoppan borsjtj (som faktiskt har sitt ursprung i just Ukraina). Det serverades även köttgryta med ris, en sallad och till efterrätt ett fat med pannkakor med fyllning. Maten gick ner men var inte någon kulinarisk sensation precis.
Efter lunchen körde minibussen längs kanalerna med kylningsvatten och stannade till vid en järnvägsbro. Det var dags att mata malarna i kanalerna. Olena hade tagit med sig en påse med bröd som vi sedan matade malarna med från bron. Vilka enorma bestar som gömde sig i vattnet! Några av malarna var nästan tre meter långa så det var ingen ide att smula sönder brödskivorna utan man fick slänga i dem hela...
Efter att ha matat de glupska jättemalarna körde vi vidare och stannade bara hundra meter från reaktor 4. Det kändes både spännande och kusligt på samma gång. Det var ju faktiskt här som katastrofen hände som påverkade miljontals människor. Jag gick närmare och från knappt 300 meters avstånd från reaktor 4 såg jag hur min geigermätare steg upp till närmare 5 µSv/h. Denna strålningsdos är den samma om man befinner sig i ett flygplan på 12 000 meters höjd. I närheten höll man på att uppföra en ny sarkofag att placera över reaktorbyggnaden. Av någon konstig anledning var det strängeligen förbjudet att fotografera denna.
Efter detta sista fotostopp styrde vår chaufför bussen tillbaka till Dytyatki checkpoint där vi fick passera en dosimeter innan fortsatt färd tillbaka till Kiev.
Jag kan verkligen rekommendera en dagstur till Tjernobyl, Pripjat och den förbjudna zonen. Höjdpunkten var att promenera omkring i spökstaden Pripjat och turen var verkligen värd varenda krona.
Mykhailivskatorget domineras av det vackra St. Mikaelsklostret (Mykhaylivskyi zolotoverkhyi monastyr) i ukrainsk barockstil med sin ljusblåa fasad och guldkupoler. På platsen har det funnits ett kloster sedan medeltiden. Kyrkobyggnaden och dess klocktorn uppfördes på 1700-talet men förstördes på 1930-talet av sovjetiska myndigheter. Den nuvarande byggnaden återuppfördes och restaurerades varsamt för att invigas så sent som 1999.
Jag och Robert fortsatte en bit och hamnade på toppen av Andrijivskyjsluttningen (Andriyivsky uzviz). Denna 750 meter långa kullerstensbelagda sluttning är en av stadens främsta sevärdheter. Andrijivskyjsluttningen slingrar sig brant nedåt och kantas av försäljningsstånd, souvenirbutiker, små konstgallerior, restauranger och mysiga kaféer.
I sluttningens början finner man den vackra barockkyrkan S:t Andreaskyrkan på en höjd. Det är S:t Andreaskyrkan som gett kullerstensgatan dess namn. Kyrkan uppfördes mellan 1747 och 1754.
Jag sade adjö till Robert vars vandrarhem låg nedanför sluttningen och jag fortsatte att utforska Kiev på egen hand. Solen höll på att gå ner och det mörknade fort. Jag tog tunnelbanan från stationen Kontraktova Ploshcha till stationen Maidan Nezalezhnosti (Självständighetstorget).
Efter restaurangbesöket promenerade jag de några få hundra metrarna tillbaka till mitt hotell. Jag lade mig ganska tidigt då jag hade planerat att gå upp tidigt nästa dag för att se mer av den vackra staden Kiev.
Står man på torget går det inte att undgå att fästa blicken på den gigantiska byggnaden vid ena änden som utgör Hotel Ukrayina. Hotellet uppfördes 1961 som ”Hotel Moskva” men bytte till sitt nuvarande namn 1991 då Ukraina blev självständigt. Hotellet har 373 rum och trots dess mäktiga fasad och perfekta läge mitt i centrum är det klassificerat till blott tre stjärnor och är långt ifrån det dyraste hotellet i området. Jag fortsatte uppför den branta gatan Institutskaya där jag passerade världens största ”blomsterklocka” framför Oktoberpalatset (Zhovtnevy palats). Byggnaden totalförstördes under andra världskriget men återuppfördes mellan 1952 0ch 1959. Sedan 1991 inrymmer palatsbyggnaden Internationella kultur- och konstcentret (Mizhnarodny tsentr kul'tury i mystetstv). Efter en tiominuterspromenad kom jag fram till nästa sevärdhet på min egenkomponerade sightseeinglista, Huset med chimärer/House with Chimaeras (Budynok z khymeramy på ukrainska) på Bankovagatan. Denna gråa betongbyggnad går även under namnet Gorodetsky House efter arkitekten Vladislav Gorodetsky som lät uppföra huset 1901-1902. Huset är byggt i jugendstil och är mest känt för sina otroligt detaljerade figurer på fasaden föreställandes grodor, noshörningar, ormar och sjöjungfrur.
För sin säregna stil har Vladislav Gorodetsky fått smeknamnet ”Kievs Gaudí” efter den katalanska arkitekten Antoni Gaudí. Mittemot House with Chimaeras står den ståtliga byggnaden som inrymmer presidentens kansli.
Hela Bankovagatan är avstängd för biltrafik.
Jag såg på min karta att det var en bra bit till nästa tunnelbanestation så jag beslutade mig för att ta en taxi. Efter en bra stund stannade en ledig taxibil. Chauffören vill ha 80 hryvnja för att köra mig till Nationalmuseet för historien om det Stora fosterländska kriget (The National Museum of the History of the Great Patriotic War). Jag erbjöd honom 50 hryvnja, chauffören svarade 60 vilket blev det slutgiltiga priset.
Mil Mi-24 är en av världens mest kända militära helikoptrar och har använts i flera väpnade konflikter världen över. Helikoptern har även förekommit i filmer som Air Force One (1997), Blood Diamond (2006), Rambo: First Blood Part II (1985), Rambo III (1988) och Red Dawn (1984). Jag passerade några sovjetiska stridsvagnar, bland annat T-55 och T-64. En bit därifrån fanns ett utomhusmuseum med ännu fler stridsvagnar men även flygplan och några båtar. Jag betalade tre hryvnja i inträdesavgift. Här fanns mängder av stridsmateriel från tidigt 1900-tal fram till 1980-tal. Om man ville kunde man för en mindre summa provsitta en MiG-23 (NATO-beteckning ”Flogger”).
En anställd museiguide fotograferade mig på en ZIS-6-lastbil med raketartillerisystemet BM-13 med Katyusharaketer monterat på flaket. Det var just en Katyusharaket avfyrad från Libanon som slog ner inte många kilometer från där jag befann mig en natt i Israel 1996...
Den mest iögonfallande sevärdheten i hela museiområdet är den 62 meter höga Moderlandstatyn (Rodina Mat) i rostfritt stål. Statyn är rest på toppen av den 40 meter höga museibyggnaden vilket gör att statyn sträcker sig 102 meter över marken och syns över stora delar av huvudstaden. Svärdet i statyns resta högerarm mäter hela sexton meter! På den stora öppna planen framför museibyggnaden stod två stridsvagnar, en blåmålad ukrainsk T-80UD och en gulmålad sovjetisk T-62 dekorerade med påmålade blommor och fjärilar. Jag klev in i den stora museibyggnaden och betalade 50 hryvnja för att för att få tillträde till utsiktsplatsen på 36 meters höjd. Priset för att ta sig upp till utsiktsplatsen på 91 meters höjd kostade hela 200 hryvnja vilket jag tyckte var i dyraste laget. Givetvis tillkom en kostnad på ytterligare tio hryvnja då jag hade en kamera. Jag suckade, att som fotograf få betala för att ta kort är som att få betala för att andas. Nu var det ändå småsummor det rörde sig om men fortfarande mycket irriterande.
Jag åkte upp till utsiktsplatsen tillsammans med en guide från museet i en pytteliten smal hiss. Utsikten från 36 meters höjd var fullt tillräcklig och jag blickade ut över Kiev och dess omgivningar en bra stund. Jag åkte sedan hissen ner till marknivå igen. Museet visade stolt upp utrustning, vapen och uniformer som användes då Sovjetunionen besegrade tyskarna under andra världskriget. Få av montrarna hade informationstavlor på engelska så jag passerade utställningshallarna relativt snabbt. På utsidan passerade jag gigantiska monument föreställande soldater och frihetskämpar. Efter några hundra meter kom jag fram till Petjerskaklostret (Kyievo-Pecherska lavra), även känt som Grottklostret. På utsidan såldes godis, läsk och glass vid sidan av kors, ikoner och andra souvenirer.
Fortsättning på min reseskildring
|