KROATIEN (Republika Hrvatska/Republic of Croatia) |
KROATIEN Denna resa gjorde jag tillsammans med min vän Marija. Vi valde att åkte till badorten Opatija i Kroatien. Mitt resesällskap hade släktingar i Kroatien och hade besökt dem när hon var liten så vi valde att även göra en avstickare inåt landet för att besöka dem.
Den kroatiska skärgården består av över 1100 öar. Vattnet längs med Kroatiens kust hör till det klaraste och renaste i hela Medelhavet.
I Göteborg klev vi på bussen som skulle köra oss ner till Kroatien. Resan skulle gå genom Danmark (via Öresundsbron), Tyskland, Österrike, Slovenien och till sist Kroatien. I Österrike skulle vi få byta till en minibuss för fortsatt transport till Kroatien, bussens egentliga mål var Ungern. Detta berodde på att researrangören hade för få bokningar till just Opatija.
Vi fortsatte längs strandpromenaden (Lungomare) söderut. De klarblåa vågorna från Adriatiska havet slog in mot klipporna nedanför promenaden. Solen sken och temperaturen i luften var perfekt. Av regnmolnen från kvällen innan syntes inte ett spår. På vår promenad passerade vi de små samhällena Icici och Ika. Jag njöt av det vackra vädret och landskapet och tog flera kort längs strandpromenaden. Efter ungefär åtta kilometer kom vi fram till fiskebyn Lovran.
I Lovran åt vi lunch på Restaurant Kvarner belägen vid småbåtshamnen. Jag åt Ražnjici (grillspett) för 35 kuna (ungefär 48 svenska kronor) medan Marija beställde in en wienerschnitzel för 40 kuna (55 kronor). Från restaurangen hade vi en fin utsikt över småbåtshamnen och S:t Georgekyrkan (Crkva svetog Jurja) från 1300-talet.
Att äta på restaurang i Kroatien är betydligt billigare än i Sverige, utanför Opatija och de andra turiststäderna är priserna betydligt lägre. Dricks är inte obligatoriskt, men det är alltid välkommet att avrunda summan till ett passande jämnt belopp. Har du bara beställt kaffe eller en Coca-Cola så förväntas ingen dricks, bara efter en måltid eller ett par drinkar. När solen sakta gick ner över Opatija gick vi tillbaka till hotellet. Vi åt middag i hotellrestaurangen, antagligen inget sensationellt då jag inte minns vad som bjöds.
Högst upp på en kulle i den gamla staden står S:t Euphemiakatedralen från 1736. Dess 60 meter höga klocktorn är ett välkänt landmärke. Hamnen i Rovinj omges av slitna men vackra byggnader i olika färger. Här i hamnen S:t Katarina (Luka Sveti Katarina) väntade snabbfärjan "Princess of Dubrovnik" på att köra oss den två timmar långa båtturen till Venedig.
|
KROATIEN - Tillbaka igen från Venedig... Hela tisdagen gick åt i Venedig, men vilken upplevelse! Vi var båda mycket nöjda med dagsutflykten och överens om att en dag var alldeles för lite för att hinna se och uppleva Venedig.
Tyvärr regnade det hela eftermiddagen men vi trotsade regnet och promenerade en stund. Regnet tilltog och vi sökte skydd i hotellrestaurangen. Vi hade bestämt hemifrån att vi skulle besöka släktingar till min vän i den lilla byn Orljavac i provinsen Slavonien. Vi gick och lade oss tidigt.
Vi försökte lista ut vilken buss som gick till Orljavac. Vi frågade några busschaufförer och även en ung kvinna i biljettkassan men de kunde ingen engelska. Jag sa "autobus" och sedan "Orljavac" medan jag såg frågande ut. De skakade bara på huvudet och sa "taxi". Det fanns bara en taxi på hela bussterminalen men ingen taxichaufför. Efter en kvart dök taxichauffören upp och jag frågade hur mycket han ville ha för att köra oss till Orljavac. Efter en stunds förhandlingar och efter att jag visat honom mina färska tyska D-marksedlar var vi välkomna att hoppa in i hans svarta taxi.
När vi kom fram till en liten korsning i Orljavac kände Marija igen sig (hon hade inte varit här sedan 1989). Chauffören stannade och tog tacksamt emot mina D-mark. Det var inte många människor i byn och de få som vi såg tittade både nyfiket och misstänksamt på oss. Jag gissar att det inte var varje dag det dök upp svenska turister i dessa områden. Marija frågade två unga män var hennes bekanta bodde. När hon sa deras namn ryckte de bara på axlarna och skakade på huvudena. Både jag och Marija förstod att alla känner alla i byn men då vi sa serbiska namn och det var kroater vi frågade ville de inte hjälpa oss...
Den gästfrihet och vänlighet vi möttes av var helt fantastisk. Den lilla byn låg vackert omgiven av gröna fält och tät lövskog. Detta var perfekt avkoppling med ren frisk luft, vacker natur och ingen stress. All mat vi åt kom från trädgårdens grönsaksland och köttet från granngården. Även husets plommonbrännvin šljivovica (uttalas "slibovitscha) och körsbärslikören var hembränd. Det gick inte att tacka nej när glas efter glas av det starka plommonbrännvinet hälldes upp. Lite smålulliga blev vi serverade middag och sedan visades vi runt i byn. I stort sett alla husen hade spår efter granatsplitter på fasaderna.
Tillbaka till huset igen matade vi hönsen i hönsgården med "dud" (mullbär). Solen var på väg ner och det blev kolsvart utanför fönstren. Vi åt en sen kvällsmåltid innan vi lade oss. Jag fick sova på soffan i vardagsrummet. Jag delade rum tillsammans med mannen i huset. Jag vaknade flera gånger på natten då han mumlade i sömnen och vid något tillfälle skrek högt. Jag fick sedan förklarat att han led av posttraumatisk stress efter kriget. Han hade fruktansvärda mardrömmar och kände otrolig skuld att han överlevde kriget men inte hans hustru.
Solen stekte och det var närmare 30 grader varmt. Vi gick omkring i flera ruiner efter bostadshus innan vi styrde stegen tillbaka till Orljavac.
Vid en konstgjord sjö där det tidigare legat en restaurang stod bara de utbrända väggarna kvar. Området var tänkt att bli en turistort för vinterturister innan kriget bröt ut. Här fanns två skidbackar med fungerande liftar och man hade planer på att bygga en flygplats. Nu blev det inte så...
Vi åkte runt på småvägar och såg på nedbrända byar och ruiner. Vi stannade till vid en simpel vägkrog och fikade. Mannen körde sedan tillbaka oss till Orljavac.
Vi tog farväl av vårt värdpar och åkte tillbaka till Opatija. I Zagreb köpte vi bussbiljett som gick till Rijeka utanför Opatija. Denna biljett var billigare än om vi köpt biljett direkt till Opatija. Från Rijeka till Opatija går det flera bussar varje timme. Vi hälsades välkomna av den trevliga personalen i hotellreceptionen när vi återvände sent på kvällen. De ordnade att vi blev serverade vår middag på vårt hotellrum istället för i hotellrestaurangen. Vi åt vår sena middag och somnade gott.
Rijeka är en hamnstad knappt två mil från Opatija. På dess huvudgata Korzo finns flera stora varuhus och här får inga bilar köra. Mitt på gågatan står Gradski toranj (stadstornet) som markerar den tidigare vattenlinjen. Tornet kallas allmänt för "Pod uriloj". Passerar man genom porten i tornet kommer man till Stari grad, den gamla staden.
Vi besökte flera varuhus och butiker längs med Korzo. Vi åt lunch på en uteservering med utsikt över Korzo och dess myller av människor. En liten pojke kom fram till vårt bord och tiggde pengar. Han blev genast ivägkörd av servitören. Tiggare såg man inte skymten av i Opatija men i Rijeka fanns en hel del, främst ungar i slitna och smutsiga kläder.
Vi köpte varsin bussbiljett tillbaka till Opatija i en liten tidningskiosk. Tillbaka i Opatija tänkte vi sola men det var ingen idé då himlen var tjock av tunga mörka moln. Istället gick vi omkring på Marsala Tita och tittade på de vackra byggnaderna och åt middag på en mysig restaurang.
Tillbaka på hotellet tittade vi på anslagstavlan i receptionen. Det anordnades halvdagsturer till droppstensgrottan Postojna i grannlandet Slovenien. Vi köpte varsin biljett för 230 kuna/person. Vi struntade i middagen som serverades på hotellet och gick och lade oss istället.
|
KROATIEN - Tillbaka från Postojnagrottan i Slovenien... Postojnagrottan var verkligen sevärd! Tillbaka i Opatija åt vi middag på hotellet. Vi packade inför hemresan nästföljande dag.
Några kroatiska souvenirer och delikatesser: Hej = Zdravo/bog Med reservation för förändringar som skett efter juni 2001.
|