Resa säkert

Resesäkerhet innebär att man är förberedd, påläst 
och medveten om sitt resmål.
Använd sunt förnuft och glöm inte bort att ha kul!

Resesäkerhet

När man reser utsätter man sig för situationer och miljöer som man inte är van vid. 
Man kanske befinner sig i en miljö där det råder helt andra lagar och regler, där det finns mycket högre brottslighet och mer fattigdom, ett helt främmande språk och annan bakteriekultur.

Skriv ner en resplan över de länder, städer du ska besöka/bo i samt vilka datum du är där. Skriv även ner namn, adress och telefonummer till ditt/dina hotell. Detta skänker en viss trygghet för din familj att veta i vilken stad du befinner dig i om det sker en naturkatastof, krigsutbrott eller ett terrorattentat i landet.
Om din resplan ändras, glöm inte bort att meddela dem där hemma.

Skriv ut en karta över staden och närområdet runt hotellet. Markera var närmaste sjukhus, polisstation och apotek finns, liksom anteckna nödnummer. Se till att alltid ha med dig kartan.

Många resenärer väljer billiga länder att resa i. Många gånger ses dessa resenärer som otroligt rika av invånarna och blir då en måltavla för kriminella. Nyanlända besökare drabbas oftare av bedrägerier och av skojare. Läs på om ditt resmål, var på din vakt och var skeptisk mot nya bekantskaper och övertrevliga individer som vill bli din vän.
Använd sunt förnuft och lita på din magkänsla!

Gatubarn i Calcutta, Indien.

De flesta som reser utomlands får en underbar semester eller en fantastisk resa. Men det kan dyka upp tråkigheter även i paradiset och då gäller det att veta vad man ska göra, var man kan få hjälp och vem man ska kontakta. 
Larmnumret 112 fungerar i hela EU.

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli akut sjuk:

Ta med viktiga telefonnummer till vart du ska vända dig om du blir akut sjuk utomlands.
Skaffa ett läkarintyg så fort som möjligt. Det är viktigt att datumet är rätt och att vad läkaren verkligen ordinerar står klart och tydligt på intyget. 
Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
Spara också alla kvitton, räkningar och recept från läkarbesök och apotek. I vissa fall måste man själv lägga ut kostnaden själv för vård och sedan begära ersätting från Försäkringskassan i efter hand.

Om du blir rånad eller bestulen:

Om du blivit bestulen på ditt bankkort måste du få det spärrat så fort som möjligt. Ring till din bank på deras speciella telefonnummer för att spärra kort (de svarar oavsett vilken tid på dygnet). De flesta banker har även en spärrtjänst på deras hemsida.

Blir du av med passet kan den svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet hjälpa dig med ett provisoriskt pass. Det underlättar om du har en kopia av ditt gamla pass med dina personuppgifter. 
Gör en polisanmälan hos polisen på resmålet så fort som möjligt. Ta med dig polisanmälan där det ska stå exakt vad du blivit av med. Denna polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag om du ska få ut någon ersättning.
Spara alla kvitton och allt som kan styrka din berättelse.
Fotografera exempelvis uppbrutna dörrar eller andra bevis.

Om du blir överfallen, misshandlad eller utsatt för ett övergrepp:

Gör en polisanmälan så fort som möjligt, men se till att få sjukhusvård först om du är i behov av det. Polisanmälan måste du kunna visa upp för ditt försäkringsbolag.
Skaffa ett läkarintyg skrivet på engelska.
Fotografera eventuella personskador för att styrka din berättelse. Ta personuppgifter på eventuella vittnen (barpersonal, hotellpersonal etc). 
Vid absolut nödläge skall man ringa SOS i det aktuella landet. Se till att ha ett nummer där det finns engelsktalande personal och att du vet adressen där du befinner dig.
Ta kontakt med svenska ambassaden eller konsulatet på resmålet. Finns ingen svensk ambassad eller konsulat i landet kan du få hjälp av ett annat nordiskt lands ambassad. Ambassaden kan hjälpa dig med att ta kontakt med anhöriga och sjukvården i Sverige.

Om du skulle råka ut för en naturkatastrof, terroristattack eller krigssituation:

Ta dig i säkerhet!
Följ noga nyhetssändningar för att få en uppfattning om läget.
Kontakta Svenska ambassaden eller konsulatet i landet du befinner dig i (de övriga nordiska ländernas ambassader eller konsulat kan vara behjälpliga ifall Sverige saknar ombud på platsen). De kan ge dig råd om eventuell evakuering eller säkra flyktvägar.
Kontakta dina anhöriga, även om du är oskadd, så slipper de vara oroliga.

Det gäller att ha koll på de områden och platser som är farliga för turister/utlänningar. Särskilt vissa gränsområden bör man undvika liksom direkta krigszoner och områden med en ostabil regering eller styre.

Vid gränsen till Syrien...

Den största faran för resenärer utomlands är varken rånare, al-Qaidakrigare eller fanatiska gerillagrupper utan trafiken. Resesäkerhet handlar om att veta vad man bör göra i en krissituation och att vara förberedd.

Nu låter det som att världen är en farlig och otrygg plats men så är självklart inte fallet. Majoriteten av alla utlandsresenärer återvänder helskinnande och har haft en underbar vistelse. Jag vill inte skrämmas utan göra dig uppmärksam på vilka risker som faktiskt finns.
Och tänk på att det är ytterst få resenärer och turister som faktiskt råkar ut för överfall, rån och brott. I regel har dessa varit apfulla, ensamma och ute sent på natten.

Bli inte ett offer utan ha kul och ett fantastiskt äventyr!

På äventyr på Kuba.