Tijuana

Mitt besök i världens farligaste stad

Tijuana

Staden Tijuana är belägen i Mexikos nordvästra hörn och gränsar till väster till Stilla havet och i norr till USA.
Tijuana är med sina 1,9 miljoner invånare den folkrikaste staden i delstaten Baja California.
Staden grundades 11 juli 1889.
Ingen i Tijuana säger Tijuana utan enbart “TJ”.

På grund av dess omedelbara närhet till USA så är staden den viktigaste gränsövergången mellan de båda länderna. Tijuana bildar tillsammans med San Diego i USA ett internationellt storstadsområde med över 4,5 miljoner invånare. Men på grund av gränsen, de ekonomiska skillnaderna och restriktioner fungerar inte området som en enhet.

Baserat på stadens höga antal mord (138 mord per 100 000 invånare år 2018) så är Tijuana världens farligaste och våldsamma stad.
2018 mördades över 2 600 människor i Tijuana, år 2019 över 2 180... 

Som turist och besökare i Tijuana är man inte per automatik ett mål för de olika kartellerna men våldet har även drabbat turister. Säg nej till droger och nya bekantskaper. Ditt liv är inte värt mer än en fimp i kartellernas ögon, utmana inte ödet!

Många anser att Tijuana är Mexikos rövhål på grund av stadens rykte och våldsamheterna som sker här.
Att helt avråda från att besöka Tijuana är synd men stor försiktighet skall givetvis tas och undvik att röra dig ensam efter solens nedgång.
Tijuana är så mycket mer än droger, karteller och mord. Det var därför som jag beslutade mig för att besöka denna spännande stad.

Många önskar lämna Mexiko, jag gjorde tvärtom...

En av Tijuanas största (bokstavligt talat) sevärdheter är den gigantiska bågen Monumental Arch (även Millennium Arch). Sedan år 2000 har bågen välkomnat besökare till Zona Centro. Denna gigantiska båge syns på långt håll, även från USA!

Tijuanas främsta turistcentrum är koncentrerat längs Avenida Revolucion och området Zona Centro.
Här hittar man billiga restauranger, barer och “hål i väggen”-restauranger som serverar utmärkt taco.
Ett för staden känt fenomen är så kallade Zonkeys eller “Tijuana Zebras”, det vill säga åsnor målade i zebraränder!

Längs Avenida Revolucion ligger det berömda hotellet Caesars. Ceasars Bar and Restaurant öppnade redan 1923 och sedan 1927 är restaurangen belägen i hotellet med samma namn.
Caesars är berömt för det var här som den klassiska rätten Caesarsallad uppfanns. Det sägs att rätten skapades den 4 juli 1924 av Caesar Cardini. Då det var USA:s nationaldag och många gäster i restaurangen höll maten på att ta slut i restaurangköket. Caesar fick hitta på rätter utifrån de råvaror som fanns kvar och resultatet blev det som idag heter Caesarsallad.

Tijuana är långt ifrån den vackraste stad jag besökt. Jag tog en taxi till stranden Playas de Tijuana för 130 pesos (knappt 65 kronor, helt säkert överpris men orkade inte tjafsa om en tia eller två).
Att besöka strandområdet precis vid gränsen mot USA är ett absolut måste! 

Caesars Bar and Restaurant, Tijuana.

Här kan man vidröra muren som skiljer de två länderna USA och Mexiko åt. Muren, eller rättare sagt stängslet, går en bra bit ut i vattnet och patrulleras på andra sidan av amerikanska gränspoliser.
Du kanske inte ser dem men de ser garanterat dig…

Stora vågor slog in mot den finkorniga stranden medan jag följde strandpromenaden en stund.
Jag vet inte om det berodde på det dåliga vädret, den tidiga timmen eller på lågsäsong men i stort sätt alla restaurangerna längs strandpromenaden var stängda.
Till sist hittade jag en liten fisk- och skaldjursrestaurang som var öppen, La Mojarrita.
Restaurangen var folktom men det avskräckte inte. Jag slog mig ner vid ett bord med en perfekt utsikt över Stilla havet och strandpromenaden.

The Mexico - USA border, Tijuana.

Jag beställde ett fat med tre fisktacos som serverades med sallad, makaroner och ris. Det ställdes även fram en skål med nachos, en skål med lime och en skål med superstark chilisås.
Till detta drack jag en iskall mexikansk öl, Tecale.

Jag avnjöt denna utsökta måltid och njöt lika mycket av maten som utsikten och det underbara känslan av att vara på resande fot.
Notan slutade på endast 150 pesos (ca 70 kronor). Utsikten ingick i priset…

Efter maten gick jag runt området en stund. Här ligger den stora tjurfäktningsarenan The Plaza Monumental de Tijuana (the “Bullring by the Sea”).
Tjurfäktningsarenan invigdes 1960 och har plats för över 21 600 åskådare. Arenan ligger endast 60 meter från gränsen till USA.

Längs gatan framför arenan säljs utsökt mat från enkla gatukök, vad sägs om spett med sex nygrillade jätteräkor för endast 50 pesos (25 kronor). Jag köpte en kokosnöt med sugrör för 50 pesos vilket verkligen släckte törsten.

Jag tog en taxi tillbaka till centrala Tijuana för 120 pesos (knappt 60 kronor).
Zona Centro gränsar till Zona Norte (Colonia Zona Norte) och det här man finner Tijuanas red-light district (bordellkvarter) med bordeller, strippklubbar och prostituerade.
Hjärtat för Tijuanas prostitutionsverksamhet är belägen längs gatan Calle Coahuila. Vill du verkligen hamna i trubbel är det hit du ska gå så fort solen gått ner…

Området är ökänt och förutom sexarbetare (mer eller mindre frivilliga) finner man även hallickar, droghandlare och korrupta poliser. Som ensam turist så ska man undvika området efter mörkrets inbrott!
Efter några timmar i Tijuana styrde jag stegen tillbaka till gränsövergången. Efter en 40 minuters köande kontrollerades mitt pass och jag blev utfrågad om min vistelse i Mexiko och om jag hade med mig någonting därifrån.

Mexiko och ett kortare besök i Tijuana kan jag varmt rekommendera när man är i San Diego. Undvik centrala Tijuana nattetid och ta en taxi till strandområdet där de bästa restaurangerna ligger.