Wien

Med min dotter Isolde i vackra och trevliga Wien.

Wien

Wien är en stad som passar utmärkt för ett kortare besök. De flesta sevärdheter ligger på promenadavstånd från varandra. 
Här finns mäktiga sevärdheter, fantastiska restauranger och mysiga kaféer som serverar sagolika läckerheter och utmärkt kaffe. 

Man tar sig snabbt in till centrala Wien med tåget City Airport Train (CAT) från flygplatsen. Yill centralstationen Wien Mitte tar det endast 16 minuter. En enkelbiljett kostar 12 euro från en biljettautomat på flygplatsen (blir någon euro billigare om man köper biljett online).
Barn under 15 år åker gratis.
Ett annat alternativ är att ta pendeltåget S7 till samma tågstation, Wien Mitte. En enkelbiljett kostar endast 4,20 euro men resan tar 25 minuter istället för 16 minuter. 


Restaurang Griechenbeisl är stadens äldsta värdshus och har funnits sedan 1447!
Genom århundradena har berömdheter som exempelvis Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Richard Wagner, Johann Strauss, Johannes Brahms ,Luciano Pavarotti, Johnny Cash, Phil Collins och den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin. Självaste Mark Twain var en flitig besökare och stamgäst under de åren han tillbringade i Wien.

Vad passar bättre att äta till middag som förstagångsbesökare i Wien än wienerschnitzel?
Wienerschnitzel är en av det österrikiska kökets främsta specialiteter och är en nationalrätt. Av tradition ska en äkta wienerschnitzel göras på kalvinnanlår men schnitzel gjord på griskött har blivit vanligare. 

Wienerschnitzel är en stekt dubbelpanerad skiva kalv- eller fläskkött.

Jag beställde in wienerschnitzel gjord på kalvinnanlår serverad med klassisk potatissallad gjord på skivad kokt potatis, vinäger, olivolja, salt och peppar. Jag beställde även in en skål pommes frites till Isolde då den österrikiska potatissalladen inte föll den unga damen i smaken.
Dryck till maten fick bli ett stort glas österrikisk öl av märket Gösser till mig och svindyrt Römerquelle-mineralvatten till Isolde.

Isolde på Restaurang Griechenbeisl, Wien.

Wienerschnitzeln var enorm! Schnitzeln smakade utmärkt tillsammans med potatissalladen och den iskalla ölen. Isolde avböjde wienerschnitzel och njöt av sina pommes frites istället. 
Notan slutade på 39 euro (417 kronor). 
Griechenbeisl ligger på adressen Fleischmarkt 11.


Vi bodde utmärkt på hotell Pentahotel Vienna. Detta toppmoderna designhotell ligger i centrala Wien. Från hotellet är det ungefär 25 minuters gångväg till de mest centrala sevärdheterna i stadskärnan.
   Hotellkedjan Pentahotel kännetecknas av hotellens så kallade pentalounge, en kombination av lounge, kafé, bar och reception.

Pentahotel Vienna, centrala Wien.

Frukostbuffe med Nutella!

En av Wiens främsta attraktioner är stadens alla kaféer, så kallade Wienerkaféer.
De första kaféerna i Wien öppnades i slutet av 1600-talet. Glansdagarna för kaféerna i Wien var tiden runt sekelskiftet 1800 - 1900 då flera kända författare besökte kaféerna och använde dem som sina arbetsplatser. Även berömda konstnärer, vetenskapsmän och politiker hörde till stamgästerna.
Wienerkafé är idag en österrikisk kulturinstitution.

Att utse stadens bästa kafé är omöjligt men ett av de bästa är wienerkaféet Café Sperl.
År 1880 öppnades här ett kafé med namnet Café Ronacher. Samma år köptes kaféet av familjen Sperl och drevs vidare under namnet Café Sperl.

I Richard Linklaters independentfilm Bara en natt (1995) förekommer en scen inspelad på just Café Sperl.


Café Sperl, Wien.

Kaféet har ett litet hörn avsett för småbarn med lite leksaker. Vi slog oss ner vid ett ledigt bord vid lekhörnan och jag beställde en Einspänner, en espresso serverad i ett glas och toppad med vispgrädde och pudersocker.
Isolde fick ett stort glas varm choklad med vispgrädde.
Notan slutade på 8,80 Euro (94 kronor), dyrt men otroligt gott.

Pappa och Isolde på Café Sperl, Wien.

Kaféet har ett litet hörn avsett för småbarn med lite leksaker. Vi slog oss ner vid ett ledigt bord vid lekhörnan och jag beställde en Einspänner, en espresso serverad i ett glas och toppad med vispgrädde och pudersocker.
Isolde fick ett stort glas varm choklad med vispgrädde.
Notan slutade på 8,80 Euro (94 kronor), dyrt men otroligt gott.