Att resa på egen hand

Jag har oftast rest på egen hand. En återkommande fråga jag får är om det inte är tråkigt att resa själv. Absolut inte! 
Givetvis kan det ibland bli lite ensamt men jag har inte upplevt det mer än några timmar åt gången. Det är bara att gå ut och äta en matbit eller bara ge sig ut på promenad eller ta en drink i en bar så slipper man ensamheten. 
Som ensamresenär blir man oftare inbjuden hem till folk eller erbjuden att dela färdmedel med någon.  När man reser ensam bestämmer man själv vad man vill se och göra vilket passar mig utmärkt.
Det är faktiskt fler personer som reser själva än man kanske tror.

På promenad på egen hand i Calcutta, Indien.

“Resor är det bästa sättet att utbilda sig på egen hand”

Karl Julius Weber, författare, Tyskland 1767-1832

Anledningen till att jag ofta reser helt på egen hand är att jag trivs med att göra saker på mitt sätt och att göra lite som jag själv vill. Jag kan se vad jag själv vill se och göra vad jag själv känner för. Det är en frihet och det passar mig utmärkt. Och att resa är mitt största intresse.
Jag har gjort ett par resor med vänner och många resor med min fru och barn. Dessa resor har varit kanonbra men få av mina vänner har samma stora resintresse och behov av att se världen som jag har. 
Vissa av de länder och regioner som mina resor har tagit mig har varit direkt olämpliga att ta med barnen till. Därför har det blivit naturligt att jag ofta far iväg på egen hand.

Med en Kalashnikov (AKMS) i Somalia.

De största nackdelarna med att resa ensam (eller rättare sagt själv, få gånger är man ju ensam) är att man inte har någon som backar upp, stöttar och hjälper en. Man har heller ingen att dela alla sina fantastiska upplevelser med. 
Det är också dyrare att resa ensam än om man är två som delar på hotellrum, hyrbil etc. Givetvis ställer det till det om man blir riktigt sjuk. Men de många fördelarna väger upp de få nackdelarna.
Reser man själv så behöver man bara hålla koll på sig själv och sin packning och behöver inte ta hänsyn till någon annan.

Som kille/man kan man resa i de flesta länder på egen hand utan problem medan det i många länder tyvärr är riktigt problematiskt för ensamma tjejer/kvinnor.
Något som underlättar när man reser på egen hand är att läsa på om resmålet och planera noga men lämna luckor för spontanitet.

Främlingar som förvandlades till vänner, irakiska Kurdistan.

Café Pushkin, Moskva.